Dodaj do ulubionych

Kapuś-ciński z potrzeby serca tworzył, czy

23.05.07, 09:54
na zlecenie Kremla? No oczywiście możecie krzyknąć, że ci co mu zlecali, to
były polskie asy wywiadu, jednak wg mojej wiedzy to oni byli tylko pośrednikami.

Do innych znakomitości można by zaliczyć powieść pana Andrzejewskiego "popiół
i diament", czy takich "czterech pancernych i psa" i wiele, wiele innych.

A co na ten temat sądzą szanowni forumowicze?

Proszę tylko o merytoryczne wpisy dotyczące postawionego pytania:
"Kapuś-ciński z potrzeby serca tworzył, czy na zlecenie Kremla?"
Obserwuj wątek
    • man_sapiens Pisał genialnie. Reszta jest szczekaniem piesków 23.05.07, 09:55
      • jdbad " Poiół i diament" to rzeczywiście świetna powieśc 23.05.07, 15:27
        Szkoda, że teraz mało kto czyta, cokolwiek zresztą.
    • pis.to.komuna [...] 23.05.07, 09:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • haen1950 Re: Kapuś-ciński z potrzeby serca tworzył, czy 23.05.07, 09:58
      Sięgnij po "Cesarza". Dużo tam o twoich kurduplach. Pewne rzeczy na dworach są
      uniwersalne.
    • nowytor7 A może ten wątek podzielić na panele 23.05.07, 10:14
      1. panel gdzie się pluje na mnie,
      2. panel gdzie się pluje na Kaczyńskich
      3. panel gdzie wspólnie dochodzimy do rozwiązania zagadki "wielkiego pisarza".

można dodawać propozycje innych paneli, ja będę robił za Giwi. Jak wolności i
      demokracja, to tak musi być.
      • pis.to.komuna Wszystkim wiadomo,ze 23.05.07, 10:15
        • pisubek [...] 23.05.07, 10:16
    • ginger_79 Pytania za pytanie 23.05.07, 10:32
      Po co Kreml miałby zlecać komukolwiek pisanie książek-reportaży o bardzo odległych miejscach i kulturach?

Jak to się stało, że sugerowani przez ciebie mocodawcy Kapuścińskiego przeoczyli to, że wiele jego tekstów było odczytywanych jako metafora PRL czy ZSRR?

Sugerujesz w tytule, że Kapuściński to kapuś. Na kogo konkretnie kapował?
      • pisubek [...] 23.05.07, 10:34
        • ginger_79 Ciekawa jestem czy nowytor7 rozumie 23.05.07, 10:40
          co pisze :-)
      • nowytor7 Ja nic nie sugeruję, to samo jego nazwisko to 23.05.07, 10:42
        sugeruje.
        Książki Kapuścińskiego czytywałem na bieżąco, w miarę jak pojawiały się
        księgarniach, czy bibliotekach. Zawsze było oczywiste, że "My narody tej lepszej
        części ludzkości" powinniśmy pomóc tym biednym narodom, gdzie "nowy, piękny"
        świat jeszcze nie miał dostępu. Gdzie Chrystus-Che mordował pieprzonych
        kapitalistów i feudałów w dużych ilościach i od razu ludziom żyło się lepiej,
        jak nie przymierzając na Kubie jakiej.
        • pisubek [...] 23.05.07, 10:47
          • fury11 Re: PiS zdycha i strasznie cuchnie. 23.05.07, 14:48
            Jak w wiejskim dialogu:
            - Pierdłeś?
            - Ni, to z ustów.
            Po cholerę ktoś zakłada niby poważny wątek i udaje, że pyta, skoro sam z góry
            poniewiera nawet nazwisko Kapuścińskiego? Chodzi wyłącznie o robienie smrodu
            wokół człowieka. Zawiść konusów jest bezgraniczna. Nie spoczną, dopóki nie
            napaskudzą na wszystkich. To gołębie, nie kaczki
        • ginger_79 Mnie się twój nick kojarzy z nowotworem 23.05.07, 10:54
          ale nie sugeruję, że jesteś tak groźny.

nowytor7 napisał:

> sugeruje.
          > Książki Kapuścińskiego czytywałem na bieżąco, w miarę jak pojawiały się
          > księgarniach, czy bibliotekach. Zawsze było oczywiste, że "My narody tej lepsze
          > j
          > części ludzkości" powinniśmy pomóc tym biednym narodom, gdzie "nowy, piękny"
          > świat jeszcze nie miał dostępu. Gdzie Chrystus-Che mordował pieprzonych
          > kapitalistów i feudałów w dużych ilościach i od razu ludziom żyło się lepiej,
          > jak nie przymierzając na Kubie jakiej.

Ty rozumiałeś w ten sposób - moi rodzice (którzy jak ty czytywali RK "na bieżąco") i bardzo wielu jego czytelników odczytywali jego teksty inaczej - często jako zakamuflowany obraz PRL i jego kacyków. Jaki w związku z tym sens miało "zlecanie przez Kreml" pisania takich rzeczy?

I na kogo Kapuściński kapował?

• mike.recz Re: Ja nic nie sugeruję, to samo jego nazwisko to 23.05.07, 11:01
          Ciekawe kto by mu te książki wydrukował gdyby wychylił się
          z pochwałami na temat kapitalizmu w tamtych czasach.

nowytor7 napisał:
        • jdbad To znaczy, ze powinieneś poczytac jeszcze raz, bo 23.05.07, 15:29
          niewiele zrozumiałeś.
          • jdbad Nowytor, oczywiście 23.05.07, 15:30
      • andrze_n wlasnie te metafory...Lysiak sobie na nie pozwalał 23.05.07, 10:47
        he he, a teraz do Kapuscinskiego juz inna miarka: "szlachetny pisaz", a Łysiak to byl tu na FK: "kunktator wydawany za PRL"... Powstawiajcie - ci wszyscy co z inspiracji GW szydziliscie z Łysiaka - w swe posty "Kapuscinski" a wykreslcie "Łysiak"...i co teraz to juz nie pasuje? He he, nie jest teraz wam lyso, ze tak "poprawnie" w chórku pluliscie na PRL-owskiego Łysiaka, jak nakazalo ostatnie wydanie GW, a dzis GW kaze odwrotnie traktowac goscia w podobnej sytuacji... Dlaczego? Bo rzekomo juz "wypada" byc podpie..czem ....DNO
        • pisubek [...] 23.05.07, 10:48
        • ginger_79 "kunktator wydawany za PRL" 23.05.07, 10:57
          Pieszczoch władz PRLowskich jeszcze bym dorzuciła. Opluwający dziś, gdy już można, opozycję demokratyczną w PRL. Za to dostaje po rogach.
          • andrze_n dzis juz mozna? mozna byc.."prawomyslnie" oplutym 23.05.07, 11:04
            argumentację "to my jestesmy pokrzywdzeni" przy ewidentnej przewadze medialnej stosowala propaganda totalitaryzmow i tak oglupiano tym "pokrzywdzeniem", ze wiekszosc miala w domu brazowe koszule....Dzis w PL jest identycznie, "blizniacy", "łysiacy" - won! Bo terroryzujecie nas...czyli nas w TVN, GW, Polsacie....surrealizm.
            • ginger_79 Genetyczny patrioto 23.05.07, 11:21
              Mógłbyś napisać to jeszcze raz stosując się do zasad języka ojczystego i nerwy chowając do pudełka?
              Rozumiem twoją frustrację, ale się postaraj.
        • peer2 Re: wlasnie te metafory...Lysiak sobie na nie poz 23.05.07, 11:32
          A na jakie metafory pozwalał sobie Łysiak, oprócz tego, że kiedyś przemycił
          nazwę Katyń, co wspomina do dzisiaj?
    • bubba49 Re:podzieliłeś wszystkich na panele zapomniałeś- 23.05.07, 10:52
      o sobie/panel nowytora to plucie na wszystkich bez żadnych wyjątków
    • jankowski1960 Re: Kapuś-ciński z potrzeby serca tworzył, czy 23.05.07, 11:12
      i "Popiol i diament " i "4 Panc..." to swietne filmy.
    • zapijaczony_ryj Kapuś_ścinski...dla mnie niesmaczne 23.05.07, 11:21
      szcególnie po przeczytaniu "imperium' w którym tak obnazył ten system

"Każdy stój na swój strój”- Marek Nowakowski (sygnaturka zmodyfikowana na
      żądanie Administratora Forum, ch.. zastąpił stój.)
      • nowytor7 a więc: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" 23.05.07, 13:47
        Chodzi ci o to, że "Cesarz reportażu" nie zauważył pięknego totalitarnego
        systemu, który miał w zasięgu ręki, tylko inne pojechał podziwiać?
        • ariadna-enta [...] 23.05.07, 13:55
          • nowytor7 Szechterezada, czyli zabić Józefa Mackiewicza 23.05.07, 14:10
            Udział biorą:
            Adam Michnik - "po moim trupie" - na propozycje wydania dzieł Józefa Mackiewicza
            Nina Karsov-Szechter - spowodowała, że prawie zaprzestano wydawania dzieł J.M.
            Stefan Szechter - z przyjaciółmi naciskał w Szwecji, coby J.M. Nobla nie dostał,
            bo oczywiście lepiej, by stalinista Miłosz za łałtorytet Gazowni robił.

Czy działają oni na zlecenie Rosji, ze względu na ksiażkę o mordzie katyńskim,
            czy tylko ze zwykłej nienawiści do Polski, nie wiem, jednak jeżeli chcesz mnie
            oceniać czy potępiać, to się zainteresuj przedstawionym materiałem.

Jednak najważniejsza rzecz o którą oskarżam Szechterów to zbrodnia na KULTURZE
            POLSKIEJ, bo o twórczości i osobie Józefa Mackiewicza, Polacy prawie nic nie wiedzą.
          • ginger_79 Masz rację, Ariadno 23.05.07, 14:22
            ariadna-enta napisała:

> jeszcze Kapuściński dobrze w grobie nie wysechł,a różne ścierwa typu nowytor
            > i inne pisowskie mendy pomyje wylewają na człowieka ,któremu do pięt nie
            > sięgają.Siedzą na dupach przy kompie,nic nie znaczą,a innym cenzurki będą
            > wystawiać.
            > Zakompleksione i zawitne małe ludziki.
            > już niedobrze się robi od czegoś takiego.

Jad się nowemutorowi przesączył i już chlapie po wszystkich, nawet jeśli nie na temat:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=62920349&a=62936383
            • nowytor7 No to może coś o sprawie Mackiewicza? 23.05.07, 14:41
              moje ty słoneczko.
              • ginger_79 Co ma Mackiewicz do Kapuścińskiego? 23.05.07, 14:43
                To twój wątek i zdaje się prosiłeś, żeby nie zmieniać tematu...

nowytor7 napisał:

> moje ty słoneczko.

Bue :-(
                • nowytor6 Co ma Mackiewicz do Kapuścińskiego??? 23.05.07, 15:17
                  Kompletnie nic. Różnica jest kolosalna, zapewne domyślasz się na czyją niekorzyść
                  • ginger_79 Re: Co ma Mackiewicz do Kapuścińskiego??? 23.05.07, 15:20
                    nowytor6 napisał:

> Kompletnie nic. Różnica jest kolosalna, zapewne domyślasz się na czyją niekorzy
                    > ść

Domyślam się, ale co to ma do tematu wątku?
    • nowytor7 Makuszyński pierwszy poznał się na Kapuś-cińskim 23.05.07, 13:35
      Zwiedził nasz Cesarz cały świat, szukając reżimów, systemów totalitarnych, etc.,
      a tymczasem:

Westchnął cicho nasz koziołek
      i znów poszedł biedaczysko
      po szerokim szukać świecie
      tego co jest bardzo blisko.
    • dr.krisk [...] 23.05.07, 14:45
    • indris Re: Kapuś-ciński z potrzeby serca tworzył, czy 23.05.07, 14:47
      Głupota albo prowokacja. Tylko tak mozna merytorycznie skomentować ten wątek.
      • nowytor6 [...] 23.05.07, 15:05
        • nowytor6 Więc co? Brał zlecenia? 23.05.07, 15:06
          • fury11 Re: Więc co? Brał zlecenia? 23.05.07, 15:16
            tak niby nas się pytasz? Lepiej idź na jego grób i połóż kwiaty albo napluj,
            wedle uznania. Ulży ci
            • nowytor6 No nie wiem co ma zrobić, bo moze jednak 23.05.07, 15:18
              z "potrzeby serca"?
          • ginger_79 Brał. Jak każdy (dobry) reportażysta. 23.05.07, 15:19
            Odpowiesz mi w końcu, jaki cel miałby Kreml w zlecaniu Kapuścińskiemu pisanie książek takich a nie innych? Bo chyba nie uważasz Rosjan radzieckich za kompletnych idiotów...
            • nowytor6 "rozpalić ogień rewolucji światowej" - książki 23.05.07, 15:25
              Kapuścińskiego doskonale usprawiedliwiały to "rozpalenie".
              • ginger_79 Usprawiedliwienie? 23.05.07, 15:30
                Może daj do pieca od razu i napisz, że były powodem. Tak samo będzie prawdziwe.

• ariadna-enta Re: Usprawiedliwienie? 23.05.07, 18:12
                  szkoda gadać
                  jeden z drugim, gnojkiem,który teraz z taką lekkoscią wydaje sądy o innych -
                  kiedyś czytał książki Kapuścińskiego i zachwycał się nimi.
                  A teraz nagle zmaina frontu,że ksiązki nic nie warte i nic w nich nie ma
                  ciekawego bo jakiś lustracyjny maniak rzucił za przeproszeniem gównem na
                  Kapuścińskiego.
                  Inni to gó.. wzięli do rąk i obrzucają nim człowieka,który jako jeden z
                  nielicznych rozsławił nasz kraj i z którego mozemy być dumni.
                  Mam nadzieję,że to bagno ,które teraz obserwujemy szybko się skończy.
                  • ginger_79 Re: Usprawiedliwienie? 23.05.07, 18:17
                    ariadna-enta napisała:

> szkoda gadać
                    > jeden z drugim, gnojkiem,który teraz z taką lekkoscią wydaje sądy o innych -
                    > kiedyś czytał książki Kapuścińskiego i zachwycał się nimi.

Szkoda, że bez zrozumienia je czytali, jak widać z postów nowegotora :-(

> A teraz nagle zmaina frontu,że ksiązki nic nie warte i nic w nich nie ma
                    > ciekawego bo jakiś lustracyjny maniak rzucił za przeproszeniem gównem na
                    > Kapuścińskiego.
                    > Inni to gó.. wzięli do rąk i obrzucają nim człowieka,który jako jeden z
                    > nielicznych rozsławił nasz kraj i z którego mozemy być dumni.

Najśmieszniejsze jest to, że ci gó...norzucacze myślą o sobie jako o ludziach, którzy myślą niezależnie. A tym czasem są niezależni jedynie od rozumu.

> Mam nadzieję,że to bagno ,które teraz obserwujemy szybko się skończy.

Też mam taką nadzieję - wystarczy, że od "teczek" zaczną "ginąć" PiSiackie autorytety, których i tak niewiele.
    • janbezziemi Kapusciński to geniusz 23.05.07, 18:25
      nowytor7 kolejny raz zmien tor i płyte. Kapuscinski to geniusz, a Ty...szkoda
      słów. Zebys umiał choć w O,OOOOO1 proc. pisac,jak on, to bym gratulował!
      • nowytor7 Geniusz jako pisarz, czy jako szpieg 23.05.07, 18:56
        dobrze byłoby zawsze dodawać o co ci chodzi.
        Dokonań szpiegowskich nie znam i trudno mi się wypowiadać, jednak jako pisarz
        był co najwyżej średni, jednak to jest kwestia gustu. Trochę za dużo przynudzał,
        jak na mój gust.
        Poza tym:
        Znajoma nauczycielka zapytała w liceum (3miasto) co dzieciaki sądzą o
        Kapuś-cińskim i wszystkie wychwalały go nad niebiosa, jednak jak się okazało
        żadne z dzieci II klasa nie przeczytało ani jednej książki Kapuścińskiego.
        To chyba dość wymowne, nieprawdaż?
        • ariadna-enta Re: Geniusz jako pisarz, czy jako szpieg 23.05.07, 19:04
          pieprzysz nowytor założę się,że dopóki nie wiedziałes tego i owego o
          Kapuścińskim jego ksiązki ci się podobały.
          Teraz robisz za oburzonego i wielkiego krytyka jego twórczości.
          Za grosz własnego zdania tylko idziesz jak baran za opluwaczami.
          Znam paru takich jak ty- mówili,że Kapuściński jest świetnym pisarzem,a nagle
          teraz go nie cenią.Ty właśnie należysz do tych ludzi.
          • nowytor7 Cesarza czytałem akurat wtedy gdy robiło 23.05.07, 20:59
            się głośno wokół czerwonego księcia Andrzej Jaroszewicza. Zastanawiałem się
            wtedy, jak to jest, że Etiopia i Hajle Selasie jest złe, a czerwone paniczysko
            dobre.
            Jednak zupełnie zdegustowany tfurczościa Kapuś-cińskiego byłem zdegustowany, gdy
            dowiedziałem się prawdy o moim idolu Che Guevarze. Udało się Kapuścińskiemu
            wmówić że Che to postać och i ach, a to był zwykły morderca terrorysta - nawet
            dzieci mordował.
            Co do pióra, to zawsze uważałem, że średnie.
            • ariadna-enta [...] 23.05.07, 21:11
              • nowytor7 A kto dał Szechterom prawo zniszczenia Józefa 23.05.07, 21:15
                Mackiewicza, prawo do morderstwa na kulturze polskiej, a na jego miejsce
                wstawiając stalinowską sprzedajną bandę?
                O to pewnie nigdy nie zapytasz...
                • ginger_79 Ta "stalinowska sprzedajna banda" 23.05.07, 21:26
                  wstawiona przez wszechwladnych Szechterów, to kto? Tylko z dowodami na stalinizm, sprzedajność i bandytyzm poproszę, bo twoich popierdółek i insynuacji to już chyba nawet kikoo nie łyka.
                  • ginger_79 Re: Ta "stalinowska sprzedajna banda" 23.05.07, 21:27
                    ginger_79 napisała:

> wstawiona przez wszechwladnych Szechterów, to kto? Tylko z dowodami na staliniz
                    > m, sprzedajność i bandytyzm poproszę, bo twoich popierdółek i insynuacji to już
                    > chyba nawet kikoo nie łyka.

Dowody na wszechwładność Szechterów też by się przydały.
                    • nowytor7 Nina Karsov-Szechter - masz google to se poszukaj 23.05.07, 21:43
                      wskazane byłoby sprawdzić, na jaką okoliczność Michnik zapodał: "po moim trupie"
                      • ginger_79 Poza propozycją googlnia nie masz mi nic 23.05.07, 21:46
                        do powiedzenia? To może odszczekasz swoje kalumnie?
                • ariadna-enta Re: A kto dał Szechterom prawo zniszczenia Józefa 23.05.07, 21:50
                  winisz głąbie Kapuścińskiego,że w czasie wojny był dzieckiem i nikt nie wywióżł
                  jego rodziny na wschód?.Mieli się na ochotnika zgłosić do wywózki?
                  Co mieszasz do tego Mackiewicza
                  czy to Kapuściński miał coś wspólnego z jego przeżyciami?.

mataczysz prowoku byle dosr...

• ginger_79 Re: Cesarza czytałem akurat wtedy gdy robiło 23.05.07, 21:29
              nowytor7 napisał:

> się głośno wokół czerwonego księcia Andrzej Jaroszewicza. Zastanawiałem się
              > wtedy, jak to jest, że Etiopia i Hajle Selasie jest złe, a czerwone paniczysko
              > dobre.
              > Jednak zupełnie zdegustowany tfurczościa Kapuś-cińskiego byłem zdegustowany, gd
              > y
              > dowiedziałem się prawdy o moim idolu Che Guevarze. Udało się Kapuścińskiemu
              > wmówić że Che to postać och i ach, a to był zwykły morderca terrorysta - nawet
              > dzieci mordował.

Masz strasznie długi przewód myślowy. Nie ma się czym chwalić.

> Co do pióra, to zawsze uważałem, że średnie.

To po co kupowałeś książki Kapuścińskiego "na bieżąco"? Masochizm?

I ponawiam pytanie - na kogo kapował?
        • osiolekporfirion Geniusz! Geniusz! 23.05.07, 21:57
          No to poczytajmy GENJUSZA:

>(..)
          Miasta rozrosły się niebywale i bardzo do siebie upodobniły. Wszędzie te same,
          niekończące się ulice piętrowych domów o taniej, mało wymyślnej architekturze,
          monotonnym i często obskurnym wyglądzie.<

Epokowe odkrycie. I dalej na tym samym wysokim "c":

>Co uderza w tych społeczeństwach miejskich, zurbanizowanych? Przede wszystkim
          różnorodność zajęć mieszkańców, różnorodność ról społecznych. Jakaż to różnica
          ze społeczeństwem tradycyjnym, feudalnym, w którym łatwo rozróżnić dwa tylko
          typy - chłopa i pana, no, może jeszcze księdza czy karczmarza. Tu natomiast, na
          przykład w Meksyku, idąc ulica, widzimy tysiące ludzi, z których każdy zmierza w
          inna stronę i robi coś innego. W dodatku jeżeli poznamy tu nowych sąsiadów,
          zobaczymy, że robią oni coraz to coś innego - że raz handlują na ulicy, innym
          razem - pracują przy załadunku ciężarówki, jeszcze później widzimy, że znaleźli
          zajęcie przy warsztacie samochodowym albo że zatrudnili się jako stróże jakiegoś
          obiektu.<

Chwatit' czy więcej?( jak ktoś ma zdrowy żołądek. Mnie zbiera się na nudności)
          Wzięte z: "Nasze raporty" (nomen est omen?) GW?
          www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4013602.html?as=3&ias=3&startsz=x
          Lapidarium VI
          • nowytor7 To musi być z "potrzeby serca", bo na to nikt by 23.05.07, 22:31
            zlecenia nie dał.
            • ariadna-enta Re: To musi być z "potrzeby serca", bo na to nikt 23.05.07, 22:36
              a ty z potrzeby serca rzucasz kalumniami i rzucasz oskarżenia bez dowodów
              czy ktoś ci zlecenie i płaci za to?.
            • ginger_79 Może to zazdrość zwykła jest? 23.05.07, 22:41
              Nawet USOPAŁ cię nie chce?
    • piotr7777 Re: czy nowy-tor to łajdak czy idiota 23.05.07, 18:59
      Ciekaw jestem opini forumowiczów, z tym że proszę wyłącznie rozstrzygnąć jedną
      z dwóch postawionych w pytaniu kwestii.

To mniej więcej tak samo jak w wątku.

Kraj, w którym opluwa się zmarłych chrzescijanskim nie jest.
      • dr.krisk Według mnie - obszczymur. 23.05.07, 20:08
        Ze wszelkimi tego faktu konsekwencjami.
        Jakby w Sevres potrzebowali etalonu obszczymurstwa, to nadawałby się jak mało
        kto.
      • nabucco1954 [...] 23.05.07, 21:21
        • zygmund na mój gust chory 24.05.07, 00:14
    • nabucco1954 [...] 23.05.07, 21:21
      • nowytor7 Z braku laku trzy, przydatne tylko na potrzeby 23.05.07, 21:41
        tego wątku, bo nie zauważyłem w nich nic wartościowego.
        Cesarza, Chrystusa z karabinem i Wojnę futbolową.

Uwalenie cesarza, po Cesarzu:
        "w związku z bardzo złą sytuacją gospodarczą i powtarzającymi się klęskami głodu
        doszło do puczu wojskowego kierowanego przez Mengystu Hajle Marjama.
        Komunistyczny reżim wojskowy utrzymywał się u władzy do 1991 dzięki pomocy
        gospodarczej i militarnej ze strony ZSRR, NRD i Kuby. Rozpętana fala terroru
        komunistycznego, połączona z masowymi przesiedleniami ludności w strefach
        objętych klęską głodu doprowadziła do zagłady ok. 1,5 mln Etiopczyków"

opowiadania "Chrystus z karabinem na ramieniu"
        O przyjacielu Kapuś-cińskiego zbrodniarzu Che Guevarze nie warto nawet
        wspominać, bo to było zwykłe komunistyczne zwierzę, które nawet z Castro się
        pokłócił, bo Castro był "za mało rewolucyjny".

Wojna futbolowa, ze wzgledu na poziom, moja pamięć wyrzuciła tę sieczkę.
        • derduch Re: Z braku laku trzy, przydatne tylko na potrzeb 23.05.07, 21:48
          Nazwać Che Guevare zbrodniarzem może tylko poplecznik zero-mordercy,
          odpowiedzialnego za śmierć B. Blidy i setek pacjentów oczekujących na przeszczepy.
          • nowytor7 Czy mówimy o tym samym typie? 23.05.07, 21:55
            "W więzieniu Cabaña, którego był naczelnikiem (przez okres 6 miesięcy) osobiście
            torturował i zabijał podejrzanych o szpiegostwo."
            pl.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara
            Śniadanie mu nie smakowało, jeżeli przedtem kogoś nie wypatroszył.
        • ginger_79 Przedstawisz w końcu dowody na kapowanie przez? 23.05.07, 21:53
          Kapuścińskiego? Czy odszczekasz w końcu kalumnie i kłamstwa? A może poczekasz spokojnie aż przedstawiciele spadkobierców Kapuścińskiego (i bliżej niezidentyfikowanych członków "stalinowskiej sprzedajnej bandy", ale tu chyba okazałeś się już zwyczajnym tchórzem, żeby rzucić nazwiska, nie?) zwrócą się via prokuratura do portalu Gazeta.pl o twoje dane osobowe?
          • nabucco1954 [...] 23.05.07, 21:55
            • ginger_79 Obijesz ryj skunowi 23.05.07, 22:00
              a zostaniesz aresztowany za człowieka, bo ma dwie nogi i mówić umie. Nie warto.

• derduch Re: ja bym po prostu..... 23.05.07, 22:01
              No to masz mnie na ochotnika do pomocy...
              194 cm wzrostu, 107 kg wagi, doskonała znajomość trzech wschodnich sztuk walki,
              chetnie spotkam się i "pogadam" z tym nowotworem.
              • ginger_79 A może po prostu zawalczyć z nowymtorem jego 23.05.07, 22:04
                własną bronią - znaleźć go, pyknąć portrecik i rozkleić w najbliższym sąsiedztwie z podpisem "pedofil"? ;-)
                • nowytor7 [...] 23.05.07, 22:23
                  • ginger_79 Merytoryczna dyskusja wymaga 23.05.07, 22:39
                    merytorycznie przygotowanych do niej dyskutantów. Ty takim nie jesteś mimo, że sam dyskusję zacząłeś i na tobie spoczywa obowiązek udowodnienia swoich *tez* (czytaj: oszczerstw).

A po przyjemności to zwróć się do Łysiaka, RAZa, tudzież do premiera.
          • nowytor7 do PZPR w 1953 roku - czas przedgomułkowski 23.05.07, 21:59
            a więc stalinizm w najczystszej postaci.
            Za Wikipedią:
            "W 1956 otrzymał pierwszą nagrodę – Złoty Krzyż Zasługi – za reportaż 'To też
            jest prawda o Nowej Hucie', opisujący trudne warunki życia robotników na budowie
            kombinatu."
            • ginger_79 Dowody na kapowanie poproszę 23.05.07, 22:02
              i nazwiska członków "stalinowskiej sprzedajnej bandy" wstawionej (gdzie?) przez wszechwładnych Szechterów.
              • nowytor7 PRL przez sprzedajnych stalinowców nie była 23.05.07, 22:10
                Polską, nie była krajem wolnym i niepodległym. PRL była republiką ZSRR i jeżeli
                ktoś w 1953 wstępuje do partii popierającej Związek Sowiecki, to chyba takiego
                kochać nie muszę.
                • ginger_79 I jednym z tych sprzedajnych stalinowców był 23.05.07, 22:16
                  Kapuściński, tak?

Litości. Przyznaj, że chlapnąłeś przynajmnie ze dwa zdania za dużo, zamiast brnąć i omijać moje pytanie o to, na kogo kapował Kapuściński.

Aaaa - PRL nie była republiką sowiecką, "historyku".
                  • ariadna-enta Re: I jednym z tych sprzedajnych stalinowców był 23.05.07, 22:26
                    nie ma już sensu gadać z tym gnojkiem
                    bo jeszcze odpady z tego rynsztoka się do nas przykleją.

• ginger_79 Odporna jestem. 23.05.07, 22:40
                      ariadna-enta napisała:

> nie ma już sensu gadać z tym gnojkiem
                      > bo jeszcze odpady z tego rynsztoka się do nas przykleją.

Ale kopanie go jest zabawne przyznaję z lekkim wstydem :-)
                      • ariadna-enta [...] 23.05.07, 22:56
                        • ginger_79 Na szczęście mam wygodną klawiaturkę :-) 23.05.07, 23:00
          • nowytor7 Sprawa sądowa? Obiecujesz? 23.05.07, 22:05
            Poruszyłem w tym wątku parę ciekawych spraw, zapewne warto byłoby dzięki takiej
            sprawie sądowej je rozpowszechnić w mediach. Szczególnie zależy mi na
            rozgłoszeniu roli Szechterów w udupieniu Mackiewicza.
            • derduch Re: Sprawa sądowa? Obiecujesz? 23.05.07, 22:07
              A mi zależy na rozgłoszeniu sprawy pewnego młodego księdza, ulubienca UBeka
              Kliszki, za którego poparciem ten młody ksiądz został kardynałem, nastepnie
              papieżem... Jak Stasi uwolni swoje akta, ciekawe czy B16 wstrzyma kanonizacje?
            • nabucco1954 [...] 23.05.07, 22:08
    • ariadna-enta Re: ty dziecko jesteś nikim 23.05.07, 22:32
      za to ty ludziku jesteś kimś

Kapuścińskiego zna cały świat,pozostawił dorobek pisarski i wielbicieli jego
      twórczości.
      kto o tobie usłyszy?
    • ginger_79 [...] 23.05.07, 22:36
      • nowytor7 obetrzyj się i zadaj jeszcze raz pytanie 23.05.07, 22:58
        tylko dokładnie wytłumacz o co ci chodzi. Tak się dziecko zdenerwowałaś, że
        wynika z tego, że masz jakieś dowody na niewinność Kapuś-cińskiego.
        Zrozum, dowody na niewinność, to jakaś totalna bzdura. Można jednak mieć jakieś
        dowody winy.
        poza tym, nie uprawiam sobaczej wymiany zdań, tak jak to lewusy mają w zwyczaju,
        więc wypadałoby przeprosić. Oczywiście mnie przeprosić - to takie podkreślenie
        ze względu na twój stan emocjonalny.
        • ariadna-enta Re: obetrzyj się i zadaj jeszcze raz pytanie 23.05.07, 23:11
          nowytor bolszewię tu uprawia
          "pokażcie mi człowieka,a znajdę na niego paragraf."
          nie ma dowodów na winę Kapuśćińskiego,ale wie,że jest winny.

ot logika
        • ginger_79 [...] 23.05.07, 23:11
          • nowytor7 Łachachachachachacha 23.05.07, 23:12
            • ginger_79 Ten nerwowy śmiech to skąd? 23.05.07, 23:35
          • ariadna-enta Re: Obetrzeć się? Przecież nawet do nogawek mi ni 23.05.07, 23:26
            z tą sobaczą wymianą zdań to chyba siebie miał na myśli
            bo szczeka tu jak kundelek głośno,ale bez sensu.

jeszcze nie podał ani jednego konkretnego faktu
            tylko skacze i obsikuje.
            • ginger_79 I nerwowo się śmieje. 23.05.07, 23:34
              Obawiam się najgorszego - dziad(k)owi nie tylko Alzheimer dokucza, ale zaczyna mieć odchylenia od pionu psychicznego. Będę miała wyrzuty sumienia, że to m.in. przeze mnie :-(
    • banmex nowytor: wy tylko donosicieli macie, nie bohatero 23.05.07, 23:48
      jak nie lojalka, to co innego w kazdej biskupiej i pisarskiej polskiej teczce.
      donosiciele mali, albo psiaki sluzace kazdemu kto silny: teraz kaczki tancza
      dla nas i tarcze z twego tepego polskiego lba robia.
    • banmex [...] 24.05.07, 04:50
    • ginger_79 Za łapówkę, za donos na sąsiadów 25.05.07, 23:48
      zatrudniałeś więźniów w latach '80?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=63077884&a=63086421
      nowytor7 napisał:

> W latach 80. pracowali u mnie na budowie wieźniowie i wiem coś na ten temat.
    • w0man29 Re: Kapuś-ciński z potrzeby serca tworzył, czy 26.05.07, 00:53
      jak śmiesz szargać ostatnie ideały 3 RP !!!?

Skoro bez SB nie byłoby Kapuścińskiego to bez Hitlera nie byłoby ... izraela

Możemy tak dalej brnąć w tę pokrętną logikę
    • logo.vlad Jakie to fajne: złapać sobie zebu, 26.05.07, 06:57
      ...kazać tłumaczyć, że nie jest wielbłądem, a potem na każden jeden argument
      odpowiadać: "ale przecież ma garba!".
      Cóż, Nowotworze (po Waści zabiegu z nazwiskiem p. Kapuścińskiego czuję się
      upoważniony do stosowania takich zagrywek) chwyt się udał. Przylgnęło. Czujesz
      się lepiej?
      Ale może najpierw wytłumacz - detalicznie i szczegółowo - dlaczego wielbłąd?
      Kilka pytań pomocniczych: Czy "na zlecenie PAP bądź pisma funkcjonującego w
      PRL" = "na zlecenie Kremla"? Jeśli tak, to czemu tylko Kapuściński?
      Czy światowe uznanie dla Kapuścińskiego - reportera pochodzi wprost z Kremla?
      Czy odczytanie przez nick "nowotwór" jest jedyną miarą wartości literackiej
      utworu? Czy jeżeli nick "nowotwór" gdzieś nie był się w stanie doczytać
      głębszego przesłania, to na pewno go tam nie ma? Czy mechanizmy władzy u nas i
      w Etiopii albo inszym Haiti są aż tak różne? Dlaczego książki Kapuścińskiego
      były tak często odczytywane jako metafora naszego regionu? I dlaczego paru
      osobnikow i dziś ma interes żeby zdyskredytować człowieka piszącego o tym, co
      się dzieje kiedy do władzy dorwą się indywidua o mentalności kacyków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka