Dodaj do ulubionych

A można na sprawę braku konta premiera spojrzeć

25.05.07, 23:10
w sposób następujący.
Dziś szczęśliwcami są Ci, którzy nie muszą nosić przy sobie komórek , jak i
zarówno Ci, którzy nie muszą doświadczać pośpiechu ( vide chociażby Marek
Kondrat rezygnujący z aktorstwa ).

Dlaczego do szczęśliwców nie zaliczyć i tych, którzy nie troszczą się w
ogóle o swoje sprawy przyziemne w tym przede wszystkim o te w wymiarze
materialnym ?

Dlaczego określa się człowieka mianem dziwaka, który ( uzywając języka
fiskalnego ) nie nie dba o swoje należności jak i zobowiazania a wszystkie z
tym związane sprawy ceduje na osobę najbliższą.

Dla nas wszystkich, którzy biorą udział w tym "wyścigu szczurów" nie do
pomyślenia jest by nie mieć komórki, IPOD'a, zmywarki, plazmy ( czy LCD),
DVD, zestawu kina domowego, samochodu z napędem na 4 koła, ba odpowiedniej
chałupy lub mieszkania , no i do zarządzania naszym budżetem konta bankowego,
najlepiej ze zdalnym dostępem do regulowania naszych należności, zobowiązań.

Te wszystkie wymienione wyżej atrybuty współczesnego hedonisty, wcale nie
znaczą , że to jest jedyny i słuszny cel naszych dążeń i naszej
samorealizacji w globalnym swiecie.

Owszem ja z tego co wymieniłem powyżej w większości korzystam, ale nie
stanowi to dla mnie wyznacznika w ocenie drugiego człowieka.
Dopuszczam mianowicie do siebie, że obok mogą zyć tak szczęsliwi ludzie,
którzy do takich wartości ( mieć a nie być ) nie przykładają większej wagi.
Tak ja podkreśliłem to powyżej sa to w dzisiejszych czasach naprawdę
szczęśliwi ludzie...
Obserwuj wątek
    • douglasmclloyd Spójrzmy okiem fiskusa 25.05.07, 23:12
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=62729219
      • gryziec Re: Spójrzmy okiem fiskusa 26.05.07, 00:01
        Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie założone przez Jarka fundacje,
        (które to zapomniał ostatnio wpisać)prowadzące działalność m.in poprzez spółki
        Srebrna i Srebrna Media. Spółeczki są kuźnią kadr PiSu.
        Zobaczcie oświadczenia podatkowe najbliższych współpracowników Jarka z 2001 r.
        Gosio:
        orka.sejm.gov.pl/OswIVk.nsf/web/099
        Adam Lipiński
        orka.sejm.gov.pl/OswIVk.nsf/web/213
        Marek Suski
        orka.sejm.gov.pl/OswIVk.nsf/web/375
        Czyli jednak robi się tam jakąś kasę? A budyneczek fundacji wypasiony jest, nie?
      • czapka-nie-widka Spójrzmy okiem fiskusa na konta SLD 26.05.07, 00:09
        w Szwajcarii!
        • gryziec Re: Spójrzmy okiem fiskusa na konta SLD 26.05.07, 00:21
          czapka-nie-widka napisała:
          > Spójrzmy okiem fiskusa na konta SLD
          > w Szwajcarii!

Ależ proszę:

"Jak ustalił „Wprost", medialne doniesienia o rzekomych planach ujawnienia
          tajnych kont polskich polityków zirytowały stronę szwajcarską i wywołały już
          interwencję ich ambasady w Warszawie. Szwajcarzy bowiem niezwykle pilnie
          strzegą tajemnic bankowych i praktycznie nigdy nie godzą się na ich uchylenie.

www.wprost.pl/ar/?O=107141
    • wujaszek_joe zona, konto, auto to nie hedonizm 25.05.07, 23:13
      jak taki odrealniony człowiek, który dba tylko o władzę może myśleć za nas?
    • wujaszek_joe niech se nawet nie ma konta, tylko czemu 25.05.07, 23:15
      tak absurdalnie to tłumaczy? przeciez przelewy są łatwe do sprawdzenia. nie wie
      tego? jak on może czymkolwiek zarządzać? i w telegrafie, srebrnej nie miał konta?
      • douglasmclloyd Re: niech se nawet nie ma konta, tylko czemu 25.05.07, 23:17
        wujaszek_joe napisał:

> tak absurdalnie to tłumaczy? przeciez przelewy są łatwe do sprawdzenia. nie wie
        > tego? jak on może czymkolwiek zarządzać? i w telegrafie, srebrnej nie miał kont
        > a?

Tylko reklamówka. Jak pokazuje przykład ojca boksera, państwo nie jest w stanie
        udowodnić żadnego przekrętu.
    • devegas Re: A można na sprawę braku konta premiera spojrz 25.05.07, 23:20
      camille_pissarro napisał:

> w sposób następujący.
      > Dziś szczęśliwcami są Ci, którzy nie muszą nosić przy sobie komórek , jak i
      > Jakby nie patrzeć to dupa z tyłu
    • andrze.n bo latwiej kogos namowic na chętkę na "rzecz" 25.05.07, 23:21
      niz uczyc go relacji z drugim czlowiekiem (tyle zmiennych do tlumaczenia...). Obie potrzeby w pewnym stopniu sie zastepuja, bo zajmuja nasza uwage, ulatwiaja przez sie same - zycie. Wygrywa namolna propaganda nastawiona na to co mozna kupic w sklepie i ludzie sa szczesliwi, choc...jakos dziwnie poziom samobojstw wzrasta....))
    • joella.r premier jest hippisem 25.05.07, 23:24
      podobnie jak spora część pisowskich kadr
      co nawet upamiętnili w nazwie partii (hip)Pis
      • andrze.n )) 25.05.07, 23:28
      • camille_pissarro Re: premier jest hippisem 26.05.07, 15:10
        Nie sądzę aby był hippisem.

Ja wolę aby formacja polityczna miała w szeregach "ludzi kawiaty" aniżeli
        ZMS'owców, ZMW'owców ;-))
    • daktylek Re: A można na sprawę braku konta premiera spojrz 25.05.07, 23:24
      Szczęśliwi ludzie nie biorą się za politykę, jakoś mi się tak wydaje coraz
      bardziej :))
      • camille_pissarro Re: A można na sprawę braku konta premiera spojrz 25.05.07, 23:27
        Czy ja wiem, tak np. Margaret Thacher, R.Reagan nie sądzę aby byli
        nieszczęśliwi z tego powodu...
        • daktylek Re: A można na sprawę braku konta premiera spojrz 25.05.07, 23:35
          Pokazali ostatnio film, jak koledzy wyrolowali Małgorzatkę na wyborach, nie
          sądzę, żeby była z tego powodu szczęśliwa
    • 3promile Re: A można na sprawę braku konta premiera spojrz 25.05.07, 23:33
      Masz rację. Na przykład taki pszczelarz albo wypalacz węgla drzewnego, spoko.
      Ale rozmawiamy o czynnym polityku, więc skończ piep... na rozum o szczęśliwych
      ludziach ;)
      • camille_pissarro Re: A można na sprawę braku konta premiera spojrz 26.05.07, 07:47
        Niekoniecznie tylko pszczelarz czy wypalacz węgla drzewnego, jest sporo
        szczęśliwych ludzi innej profesji ;-))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=63096772&a=63099327
        Nikt rozsądny nie neguje, że należy doceniać współczesne zdobycze techniki ,
        nauki takie jak telefon koomórkowy, internet odtwarzacze MP3 etc. , to są
        rzeczy, które nam ułatwiają lub uprzyjemniają nasze życie w dzisjszym świecie.

Natomiast z drugiej strony trzeba być niespełna rozumu aby się naśmiewać z
        faktu, że ktos nie posiada konta bankowego.

Można go określić ewentualnie mianem "not up to date" , i to wszystko co w tej
        materii można zrobić, ale wysmiewać i zarzucać mu dyletanctwo lub obrzucać
        innymi niewyszukiwanymi epitetami to zachowanie , które nie najlepiej świadczy
        o takich adwersarzach.

Zważ na fakt, że żyjemy w wolnym i demokratycznym kraju i to czy ktos chce mieć
        konto w banku czy tego nie chce to jest jedynie jego wolny wybór.

"Wszystko jest piękne, wystarczy tylko umieć dobrze spojrzeć" /Camille~Pissarro/
    • elfhelm Ale taka osoba... 25.05.07, 23:40
      Powinna się zająć malowaniem ekspresjonistycznych obrazów, a nie zarządzaniem 40
      milionowym krajem, w którym coraz więcej obywateli zakłada konta, robi prawo
      jazdy, obsługuje karty kredytowe, a do tego zarabia na siebie ciężką i uczciwą
      pracą, a nie partyjnymi gierkami.
      • camille_pissarro Re: Ale taka osoba... 26.05.07, 00:03
        Otóż, niekoniecznie - to jest Wasz współczesnych technokratów punkt widzenia.
        Znam profesora ( znana medialna osoba, nie jest politykiem ) , który wszystkie
        sprawy związane prowadzeniem gospodarstwa domowego scedował na małżonkę a on
        realizujue się wyłącznie w swej specjalności.
        Żona go ubiera ( kupuje mu garnitury, koszule etc), nie umie prowadzic
        samochodu, nie pytałem o konto bo pierwsze nie przystoi a po drugie mógłbym mu
        tym pytaniem zabic niezłego ćwieka ;-))

Zatem sa na świecie ludzie , któzy do tych wartości nie przykładaja wiekszej
        wagi.

Co do Kaczyńskiego, i każdej innej osoby na tym stanowisku w tych sprawach
        być "up to date ", powinien mieć do tego odpowiednich ludzi.A czy tak jest
        trudno mi powiedzieć, nie jestem ani blisko Al.Ujazdowskich ani ul.Parkowej.

Natomiast robic z tego "news of day" to jest to co najmniej nie tyle
        niestosowne co żenujące. Tak jak napisałem w przewodnim wątku - nie tylko te
        współczesne atrybuty powinny znamionować osobę, która moze zasiadać na fotelu
        premiera RP...

In
      • frank_drebin Sorki, ale masz chyba swych rodakow lub nie roda- 26.05.07, 00:05
        kow za totalnych matolow jesli jako "zaslugi" wymieniles:
        elfhelm napisał:
        w którym coraz więcej obywateli zakłada konta, robi prawo jazdy, obsługuje
        karty kredytowe,
        • elfhelm Re: Sorki, ale masz chyba swych rodakow lub nie r 26.05.07, 00:16
          Ależ skąd. To że nadganiamy szybko wieloletnie zaległości świadczy o Polakach
          bardzo dobrze.
          • frank_drebin Chyba ty nadrabiasz jesli napisales: 26.05.07, 00:47
            "40 milionowym krajem, w którym coraz więcej obywateli zakłada konta, robi prawo
            jazdy, obsługuje karty kredytowe,"
            Prawo jazdy to ma kazdy kogo znam, karty kredytowe tysz.
            Cos jeszcze o nadrabianu wieloletnich zaleglosci ? Chyba, ze masz kompleksy bo
            u ciebie prawo jazdy to mogli miec wybrani ;) ??? A ty zrobiles pierwszy we
            wsi ;) Prawo jazdy jako dowod czegos - czego ???? ;) Teraz poczulem sie
            rozluzniony :) Moze jeszcze napisz, ze "umiejetnosc" odebrania telefonu to jest
            COS :)

elfhelm napisał:

> Ależ skąd. To że nadganiamy szybko wieloletnie zaległości świadczy o Polakach
            > bardzo dobrze.
    • adalberto3 I tak dobrze, ze mu listonosz nie ..... 25.05.07, 23:51
      .. przynosi forsy na pierwszego.
    • jurek_siurek sejm uchwali, ze mozna konto kotu otworzyć 26.05.07, 09:20
      i będzie po sprawie
      • camille_pissarro Kotu na pewno nie, ale szympansowi to nawet 26.05.07, 09:37
        Zapatero by przyklasnął ;-)))
      • hrabia.mileyski Re: sejm uchwali, ze mozna konto kotu otworzyć 26.05.07, 09:48
        Jako człowiek o ustalonych, konserwatywnych poglądach, nie uczestniczący w
        wyścigach, szczególnie szczurów, dwa lata temu wyrzuciłem komórke, a po
        haniebnym oszustwie, dokonanym na mojej osobie przez bank, także przestałem
        dawać się kroić przez tę instytucję i mozna powiedzieć, że nie mam konta.
        I muszę powiedzieć, ze czuję się, jak ktoś, z kogo zdjęto duzy ciężar.
        Dlatego rozumiem premiera i ta sytuacja nie budzi we mnie zdziwienia.
        Mozna poczuć się wolnym i bardziej szczęśliwym niewielkim kosztem.
        Zresztą to nie sprawa kosztów, tylko nie generowania strat.
        • camille_pissarro Re: sejm uchwali, ze mozna konto kotu otworzyć 26.05.07, 09:59
          Ale gdy ja sugeruję , że jest to jeden z wyborów człowieka w wolnym i
          demokratycznym kraju to sa gotowi nazwać mnie oszołomem, kretynem i Bóg wie
          jeszcze kim.

Nie jestem na tyle zasobny aby zrezygnować z komórki, konta bankowego
          mieszkania w stolicy i wynieść sie na wieś, gdzie dziś jeszcze w miarę można
          prowadzić żywot spokojny z dala od tego zwariowanego i redundantnego ( mowa o
          massmediach ) mediów świata...
    • man_sapiens Może to nie idiota tylko dziwak 26.05.07, 10:00
      ale powierzanie dziwakom władzy jest co najmniej ryzykowne
      • camille_pissarro Re: Może to nie idiota tylko dziwak 26.05.07, 10:06
        Przepraszam batdzo, dlaczego dziwak ? To jest jego wolny wybór.
        Czy jeśli miałby kilka kont, w tym np. Szwajcarii i na Kajmanach juz by go to
        nobilitowało i zdejmowało epitet dziwaka ???
        • man_sapiens Re: Może to nie idiota tylko dziwak 26.05.07, 10:18
          Jeżeli ktoś nie czyta gazet, nie dotknie komputera, nie wsiądzie do samochodu,
          trzyma pieniądze w skarpecie mamy, nie myje zębów, żyje w dobrowolnym celibacie,
          nigdy nie zakłada krawata - jest w dzisiejszym świecie dziwakiem (ekscentrykiem,
          oryginałem, stuknięty - synonimów, podobnie jak objawów, jest wiele). Wcale nie
          uważam tego za złe. Np. wielu artystów wręcz symuluje taki stan. Ale dziwactwo
          może być objawem niezrównoważonej osobowości, powierzanie takim ludziom władzy
          jest niebezpieczne. Gdyby rada nadzorcza dużej firmy szukając szefa dowiedziała
          się, że jest on dziwaczny, to najprawdopodobniej - w interesie udziałowców - nie
          ryzykowałaby powierzenia mu kierowania firmą.
          • hrabia.mileyski Re: Może to nie idiota tylko dziwak 26.05.07, 10:20
            man_sapiens napisał:

> Jeżeli ktoś nie czyta gazet, nie dotknie komputera, nie wsiądzie do samochodu,
            > trzyma pieniądze w skarpecie mamy, nie myje zębów, żyje w dobrowolnym celibacie
            > ,
            > nigdy nie zakłada krawata - jest w dzisiejszym świecie dziwakiem

Czytasz wszystkie posty? Ten poniżej jest szczególnie dla ciebie.
            Już wiele o tobie wiem.
            • man_sapiens Re: Może to nie idiota tylko dziwak 26.05.07, 23:52
              Czytałem twój post, chociaż nie czytam wszystkich. Ostatnio wolę czytać Austera.
              Twój post zdecydowałem się zignorować. Ponieważ mam duszę pana, a nie chama,
              panie hrabio.
      • hrabia.mileyski Re: Może to nie idiota tylko dziwak 26.05.07, 10:08
        Ktoś chyba jednak narzucił ci jednostronne widzenie swiata.
        A może sam uznałeś, że jesteś tylko nieistotnym, małym trybikiem i nie jestes w
        stanie sie wyzwolić.
        Pamiętasz może, kto dokonał podziału ludzi na tych, co posiadają duszę pana,
        oraz na tych, co maja dusze niewolnika?
        Był to znany filozof - podpowiadam.
        • hrabia.mileyski Re: Może to nie idiota tylko dziwak 26.05.07, 10:09
          Pardon, camille, to było do poprzednika.
    • dzimbim Szczęsliwy premier - bez konta,komórki i zegarka 26.05.07, 10:22
      a czy wie na jakim swiecie żyje? Posłanka Szczypińska mówi o nim -anioł:)
      • camille_pissarro Re: Szczęsliwy premier - bez konta,komórki i zega 26.05.07, 10:37
        A skąd wiesz , że nie ma zegarka i komórki ?
        A jeśli nawet nie ma , to co z tego wynika - szczęśliwi czasu nie liczą ;-))
        • dzimbim Re: Szczęsliwy premier - może anioł ? n/t 26.05.07, 10:40
    • jola_iza Re: A brak zębów i sznurowadeł? 26.05.07, 15:42

• camille_pissarro jesteś monotematyczna, ten wątek juz był przez 26.05.07, 23:58
        Ciebie nie raz na FK przerabiany.
        Świadczy o tym , że nie przyuwiazuje do takich spraw wagi. Co do zębów to
        wiekszość Polaków ma z tym poważny problem, nawet młodzi. Z higieną osobistą
        nad Wisłą się poprawiło gdy zarzuciliśmy budowe socjalizmu ;-))), choc
        przyzwyczjenia tkwia w kolejnych pokoleniach vide - sondy o próchnicy wśród
        młodych ludzi ...
        • daktylek Re: jesteś monotematyczna, ten wątek juz był prze 27.05.07, 11:22
          Próchnica u dzieci to m.in. konsekwencja fast foodów i nadmiaru słodyczy.
          Tym samym jest to prosta konsekwencja zarzucenia budowy socjalizmu:)
    • camille_pissarro a Monika Olejnik w 7 dniu tygodnia od tego zaczęła 27.05.07, 10:01
      i wcale mnie nie zdziwiło, ze tylko Wojciech Olejniczak był jedynym, który
      uważał, że to nie jest normalna sprawa i premier J.Kaczyński nie posiada konta
      bankowego - pozostali podchodzili do sprawy podobnie jak ja , np. JMR uznał
      to, ze nawet w USA ( w niektórych stackjach TV ) zaczęli na ten temat
      prowadzić dywagacje ( jeśli nawet w kwestii podnoszonej kwestii
      bezpieczeństwa ) to jedynie za fakt anegdotyczny ( tu zgoda ).
      • daktylek Re: a Monika Olejnik w 7 dniu tygodnia od tego za 27.05.07, 11:23
        Wielu Polaków nie ma konta, bo nie ma co na nie wpłacać, albo woli trzymać
        oszczędności w skarpecie. Natomiast premier mógłby się nie wygłupiać i przestać
        być zaściankowym premierem.
        • camille_pissarro Re: a Monika Olejnik w 7 dniu tygodnia od tego za 27.05.07, 11:55
          Dlaczego od razu "zasciankowy" czy "obciachowy" ?
          Z innej beczki, Francuzi, przyjęli do swojej wiadomości, że prywatne życie
          ludzi władzy ( tych z najwyższej półki ) ich absolutnie nie interesuje, ba nie
          ma żadnego wpływu na wynik wyborczy.
          Mitterand przez wiele lat miał na utrzymaniu kochankę, Chirac pod tym wzgledem
          był jeszcze bardzie "rozpasany" , normalnych" ( w cudzysłowie bo jak w
          dzisiejszej postmodernistycznej Europie zdefiniowac normalny rodzinny układ;-))
          rodzinnych układów nie ma zarówno N.Sarkozy jak i Segelone Royal.

Czy kwestia posiadania konta jest sprawą osobistą obywatekla RP ? w moim i nie
          tylko moim mniemaniu jak najbardziej, zatem odłóżmy te kwestie na bok i jej nie
          wałkujmy bo nie idziemy z postepem czasu jaki serwują nam Francuzi ...
    • 1.grosz Re: A można na sprawę braku konta premiera spojrz 27.05.07, 10:45
      Nie ma co się wyśmiewać.
      Trzeba ze smutkiem się użalić.
      • camille_pissarro Re: A można na sprawę braku konta premiera spojrz 27.05.07, 11:59
        To sie smuć i toń w żalu, zakrapiając jakims stosownym trunkiem, w końcu żyjemy
        w wolnym kraju mozesz smucic się i żalic ile Ci się rzywnie podoba na sposób
        jaki uznasz za stosowny, bylebys potem po pijaku nie wsiadał za kierownicę ...
    • apoplaws Wszystko byłoby pięknie 27.05.07, 11:18
      (to nic że śmiesznie) gdyby Kaczyński nie dokonywał projekcji swojej skromniści,
      ascetyzmu czy abegacji - w sumie sam nie wie jak to nazwać, na ludzi którym
      przyszło mu rządzi. Jego stwierdzenie, ze zarabia kilka razy mniej niż inni
      premierzy, użyte jako argument świadczy, że tak myśli i postępuje.
      Poza tym, co dawno przeczuwałem, nie rozumie za bardzo świata w jakim przyszło
      mu żyć.
      To dość głupi i ograniczony człowiek, cokolwiek byś na jego obronę nie wymyślił.
      • camille_pissarro Re: Wszystko byłoby pięknie 27.05.07, 12:02
        Nie ma żadnej projekcji.

To osobowść jak napisałem w wątku przewodnim, która nie przykłada zbytniej wagi
        do spraw materialnych . Kropka.
        • apoplaws Re: Wszystko byłoby pięknie 27.05.07, 13:17
          > Nie ma żadnej projekcji.
          >
          > To osobowść jak napisałem w wątku przewodnim, która nie przykłada zbytniej wagi
          >
          > do spraw materialnych . Kropka.

Ależ jest. Wykrzyknik.
          • redaktor.terlik Gdyby camille_pisdziarro myślał to by wiedział, że 27.05.07, 13:21
            ... nagłe publiczne wyznanie Jarosława Kaczyńskiego o braku konta w banku
            wywołało drwiny. Wiadomo było jednak, że ma czemuś służyć. No i prawda nas
            wyzwoliła. Okazuje się, że kto ma konto, jest po prostu podejrzany. Kto ma
            konto za granicą, jest podejrzany jeszcze bardziej. A jeśli ktoś ma konto za
            granicą i nie daj Boże związany jest z lewicą, to jest typ spod ciemnej
            gwiazdy. Oto w pełnej krasie PiS-demokracja insynuacyjna – jak ktoś trafnie
            powiedział. Zamiast domniemania niewinności, domniemanie winy. Masz konto –
            jesteś podejrzany, a wkrótce możesz być winny. Oszczędności najlepiej trzymaj u
            mamy.
        • pav2 Re: Wszystko byłoby pięknie 27.05.07, 13:23
          Przypomina J. Stalina, który mówił, że nie ma nawet kopiejki.
          • stan.borys Re: Wszystko byłoby pięknie 28.05.07, 08:58
            pav2 napisał:

> Przypomina J. Stalina, który mówił, że nie ma nawet kopiejki.
            Uderzające podobieństwo !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka