Dodaj do ulubionych

Plan Hausnera

02.07.03, 09:31
Czy to jakaś "choroba wściekłych ekonomistów" sprawia, że ten szumnie
zapowiadany program został tak zjechany, czy rzeczywiście jest do bani?
Wydaje się, że Hausner może być wielkim rozczarowaniem dla tych, którzy
widzieli w nim reformatora naszych finansów (sama robiłam sobie nadzieje).
Obserwuj wątek
    • Gość: pierwszy sekretarz Re: Plan Hausnera IP: *.acn.waw.pl 02.07.03, 10:25
      kataryna.kataryna napisała:

> Czy to jakaś "choroba wściekłych ekonomistów" sprawia, że ten szumnie
      > zapowiadany program został tak zjechany, czy rzeczywiście jest do bani?
      > Wydaje się, że Hausner może być wielkim rozczarowaniem dla tych, którzy
      > widzieli w nim reformatora naszych finansów (sama robiłam sobie nadzieje).

Może Hausner buchnął z wigwamu szamana Kołodki jakieś środki halucynogenne?
    • Gość: Ayran Re: Plan Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 11:21
      Hausner nie jest wielkim ekonomistą, w szczególności nie jest - w odróżnieniu
      np. od Belki - znawcą rynku monetarnego czy współczesnych teorii ekonomicznych
      etc. Dość dobrze czuje się w dyskusjach i polemikach, sprawiając wrażenie
      bardzo rzeczowego - ale myślę że tacy gwiazdorzy rządu RP jak Leszek M. czy
      Marek P. mogą go uważać za guru.

W latach 80-tych, gdy był sekretarzem POP na AE w Krakowie, nie prowadził
      bynajmniej wykładów z ekonomii - jego specjalnością był przedmiot pod
      nazwą "Podstawy Nauk Politycznych".

Ay.
    • Gość: jan Re: Plan Hausnera IP: *.multicon.pl 02.07.03, 14:03

-------------------------------------------------------------------------------
    • Gość: f Re: biznes plan Hausnera pisany na kolanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 15:53

Bo ty jesteś niereformowalna kataryna.
      Idę o bet że Hausner to prestdygitator, jak ta cała partia. Jak powiedział
      Magister, co podopowiedzieli mu ludzie zmęczeni, mniej telewizji.
    • Gość: maruda Re: Plan Hausnera IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 17:32

Ja na przykład, czekam z niecierpliwością na koniec roku. W jesieni zeszłego
      roku "wściekli ekonomiści" - szczególnie ci pytani przez TVN i Radio Zet -
      zjechali budżet na rok 2003 określając go jako "księżycowy", "wirtualny" "Nie
      do zrealizowania".
      Minęło pół roku a ani tego księżyca, ani tej wirtualności ani
      nierealizowalności jakoś nie widać. A nawet wręcz praciwnie. I bardzo jestem
      ciekaw, czy Szanowne Redakcje poproszą pod koniec roku tych samych ekspertów,
      żeby powiedzieli, czy to datego że się nie znają, czy dlatego że takie było
      zamówienie?
      • Gość: kelemele Re: Plan Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 19:57
        No, no dopiero pół roku minęło a już wszystko tzreszczy, szpitale zamykają i
        inne takie. A dług publiczny rośnie.
        • Gość: maruda Re: Plan Hausnera IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 20:11
          > No, no dopiero pół roku minęło a już wszystko tzreszczy, szpitale zamykają i
          > inne takie. A dług publiczny rośnie.

Wszystko trzeszczy i dług publiczny rośnie już od 12 lat. Nic nowego i to nie
          tylko u nas. U dużo bogatszych też.
          • Gość: kelemele Re: Plan Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.03, 21:33
            Raz trzeszczy mniej a raz więcej, ateraz rzeczywistość skrzeczy, a nawet
            wrzeszczy.
            Dług publiczny niebezpiecznie rośnie.
    • Gość: ws Re: Plan Hausnera IP: *.gds.pl 02.07.03, 17:48

Nadzieję mogłaś sobie robić, gdyż za "panowania" niejakiego Kłotki, każden
      jeden, który potrafił sklecić cokolwiek innego niż ten szaman, wydawało się
      rozsądne, i nieważne czy było na temat, czy brak tego tematu (reforma finansów
      państwa). To była kwestia pewnego poziomu "myśli ekonomicznej" jaką prezentował
      Kłotko, a właściwie brak tego poziomu i na tym tle Hausner i jego poglądy
      prezentowały się nieźle. Teraz, gdy poziomem odniesienia stały się poglądy
      Hausnera, a nie Kłotki, ich miałkość widać wyraziście.
      Pozdrawiam
      • Gość: PABLO Re: Plan Hausnera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.03, 20:14
        Po co o tym dyskutujecie? To są rzeczy na które nie macie żadnego wpływu.
        Podobnie jak na konstytucję Unii Europejskiej. Wszystkie te plany to stary
        zabieg szalbierski aby malutczcy myśleli że rząd nie bierze forsy za darmo.
        Rząd ma na ekonomię tylko taki wpływ że im mniej robi tym ta ostatnia ma sie
        lepiej. najlepiej gdyby rządu nie było w ogóle. W takim państwie zyło by się
        całkiem miło.
    • Gość: Touluse~Lautrec Porównanie IP: *.chello.pl 02.07.03, 20:33
      Jerzy Hausner na tle Kołodki to rzeczywiście człowiek zrównoważony, kulturalny
      sprawiajacy wrazenie profesjonalisty i taki , któremu można zaufać.Ale to
      wszystko tylko i wyłącznie tak jak to ująłem w powyższym zdaniu jego image.
      Natomiast merytorycznie to ten plan za przeproszeniem o "kant d...".
      Jeżeli odwleka wprawadzenie podatku liniowego i bredzi cos o zasileni budżetu
      środkami z rezerw dewizowych to przepraszam ale tak na dobra sprawe czym sie
      różni od poprzedniego prestidigitatora Kołodki jak nie li tylko formą
      przedstawiania tych wizji.Niemcy , w których rządzą tez socjaldemokraci , nie
      zastanawiali sie wcale - tylko tną podatki , a u nas ???
      Dwa lata do tyłu, kolejne dwa prawie na pewno też, co sie u licha w tym kraju
      dzieje ?? Uważam ,że jesli Kwach nie stanie "okoniem" to tez powinien być brany
      pod uwage jako winien całej tej degrengolady.

Wiedza tp władza, brak wiedzy nie oznacza jeszcze braku władzy"/Niels Bohr/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka