Dodaj do ulubionych

Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!!

12.12.01, 10:22
Dziekujmy Generalowi Jaruzelskiemu ,ze dzieki niemu nie poplynela strumieniem
polska krew !!
To co dzialo sie przed, 13 XII 1980 ,moglo tylko doprowadzic do upadku Polski .
Po wprowadzeniu stanu wojennego 90% popieralo ta decyzje !!!
Dzis popiera ja 51% spoleczenstwa .
W perzedziale wiekowym 35/60- 70%popiera dzis wprowadzenie stanu wojennego.
Tylko smrody ,ktore mialy w tamtych latach po kilka lat lub dopiero byly w
planach mowia zle o stanie wojennym !!!
Obserwuj wątek
    • starykon Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! 12.12.01, 10:33
      Jestem innego zdania. Nie nazywalbym tez smrodami, tych, ktorzy mlodzi -
      urodzeni wowczas maja po dwadziescia lat- powiedzmy , ze dwadziescia mieli w
      81...
      Chyba przesadzasz , ale prawo do takiego pogladu masz.
      Dziwne, ze tylu chwali, a nawet autorzy maja wyrzuty sumienia i sporo
      watpliwosci. Ponadto chwalic cos co przynioslo ofiary smiertelne, nawet jesli
      nie masowe, zakrawa na dosc dziwne postrzeganie wartosci wyzszych.
      Pozwol wiec, ze pomysle jedynie o Tobie nienajlepiej i nie bede komentowal tego
      cos wymyslil...
      Ciesz sie zima i ciesz sie , ze dzis nie stoja na ulicach czolgi, a emerytki
      nie przynosza zolnierzom czekoladopodobnych bombonierek...
      strk
    • Gość: AHA Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: 194.92.239.* 12.12.01, 10:47
      Mam 45 lat i nie jestem zadnym smrodem, wypraszam sobie. Pamietam, ze gdy
      general jaruzelski czytal dekret o wprowadzeniu stanu wojennego, rzucilem czyms
      ciezkim w telewizor i go zniszczylem. A wtedy nie latwo bylo kupic nowy. Bo i z
      reszta po co? By ogladac propagandowke?
      Jaruzela oceniam jednoznacznie negatywnie. To zbrodniarz, ktory powinien
      odpowiedziec za swoje czyny. Teraz popieraja go tylko ci, ktorzy utrzymywali
      wtedy caly ten zasrany system. Dzisiaj sa emerytami, ktorzy nie potrafia
      odnalezc sie w nowej rzeczywistosci i z nostalgia wracaja do tamtych lat, kiedy
      cos tam od nich zalezalo. Nie znosza nowego polokenia, ktore mysli inaczej i ma
      swoje poglady na to, co sie stalo.
      Stan wojenny w moje opinii cofnal Polske o 10 lat. Gdyby nie stan wojenny juz
      dawno bylibysmy w Unii Europejskiej.
      • Gość: GIEREK Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: 192.168.3.* 12.12.01, 19:33
        Stary a głupi chciałoby się o tobie powiedzieć. Żeby nie wprowadzenie stanu
        wojennego to jeszcze więcej luzi by zginęło - WOJNA DOMOWA. A jeszcze powiedzmy
        sobie kto wdoprowadził do stanu wojennego-właśnie wy - solidarnościowcy, bo
        gdyby nie te wasze głupie bezpodstawne wystąpienia spowodowały zagrożenie w
        Polse.

Niech żyje WOJCIECH JARUZELSKI!!!
        • Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 01:38
          Gość portalu: GIEREK napisał(a):

> Stary a głupi chciałoby się o tobie powiedzieć. Żeby nie wprowadzenie stanu
          > wojennego to jeszcze więcej luzi by zginęło - WOJNA DOMOWA. A jeszcze powiedzmy
          >
          > sobie kto wdoprowadził do stanu wojennego-właśnie wy - solidarnościowcy, bo
          > gdyby nie te wasze głupie bezpodstawne wystąpienia spowodowały zagrożenie w
          > Polse.

Najbardziej w ostatnim zdaniu podoba mi się to:" głupie b e z p o d s t a w n e
          wystąpienia spowodowały zagrożenie w Polsce"
          W Korei Północnej nie ma żadnych głupich i bezpodstawnych wystąpień. Wszyscy są
          szczęśliwi, mają swojego przywódcę, jedzą wysokokaloryczną korę z drzew i trawę,
          bo to w niej najwięcej jest witamin. Jeśli chcesz możesz do nich dołączyć. Nikt
          nie będzie stwarzał Ci problemów z wyjazdem.
          Widzę że jesteś prawdziwym komunistą, któremu nic nie jest w stanie przesłonić
          idei państwa chłopów i robotników. To zacne. Ale zauważ (czy możesz to zrobić dla
          mnie?), że idea ta doskonale sprawdza się li tylko na stronach książek i nigdzie
          więcej.
          >
          > Niech żyje WOJCIECH JARUZELSKI!!!
          Niech żyje Lenin, Marks, Stalin, Bierut, Gomułka, Gierek i inna swołocz.
        • Gość: AHA Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: 194.92.239.* 14.12.01, 15:26
          Swoim chamskim postem pokazal pan, ze nie zasluguje na rzeczowa dyskusje.

nie pzdr
          • Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.12.01, 03:52
            Gość portalu: AHA napisał(a):

> Swoim chamskim postem pokazal pan, ze nie zasluguje na rzeczowa dyskusje.
            >
            > nie pzdr

Jeśli krytyka nie jest "konstruktywna", to nie jest to żadna krytyka.
            Tak przynajmniej mawiały komuchy, które doprowadziły swoją "krytyką" Polskę do
            ruiny.

• Gość: szczepik Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: 195.116.62.* 13.12.01, 15:42
        A ja mam 27 lat, nie jestem emerytem i popieram wprowadzenie stanu wojennego.
        Gdyby nie, to kto wie, może ofiar byłoby wielkrotnie więcej.
        • Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 01:43
          Gość portalu: szczepik napisał(a):

> A ja mam 27 lat, nie jestem emerytem i popieram wprowadzenie stanu wojennego.
          > Gdyby nie, to kto wie, może ofiar byłoby wielkrotnie więcej.

No właśnie... kto wie, a może nie byłoby żadnych ofiar?!

• Gość: szczepik Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: 195.116.62.* 14.12.01, 10:26
            A powiedzonko o komunistach zamiast liści na drzewach miało pewnie służyć
            zachęcaniu do uprawiania siatkówki plażowej, no nie.
            • Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 15:15

> A powiedzonko o komunistach zamiast liści na drzewach miało pewnie służyć
              > zachęcaniu do uprawiania siatkówki plażowej, no nie.

Jak słusznie zauważyłeś było to tylko powiedzonko. Natomiast komuniści zabijali w
              rzeczywistości, a nie w powiedzonkach.

• Gość: szczepik Re: AHA IP: 195.116.62.* 13.12.01, 15:44
        A co powiesz od dwudziestoparolatkach, którzy "nie potrafią odnaleźć się w
        obecnej rzeczywistości" ?
        Kiedys po skończeniu studiów mieli godziwą pracę, a teraz co - McDonald's,
        supermarket albo bezrobocie.
        • Gość: AHA Re: DO SZCZEPIKA IP: 194.92.239.* 14.12.01, 15:01
          To wez sprawy w swoje rece, a nie czekaj az Ci panstwo cos da. Jesli masz
          dwadziescia pare lat i skonczone studia, to chyba znaczy ze nie jestes
          nieudacznikiem, bo do czegos doszedles. Nie wierze, ze pozostala Ci tylko praca
          w McDonaldzie lub hipermarkecie. Ja majac 40 lat tez starcilem prace w wyniku
          likwidacji placowki w ktorej pracowalem. I co mialem zrobic? Strzelic sobie w
          leb? Dla nowego pracodawcy bylem juz starcem. Zamiast wydawac odprawe na dziwki
          lub na bryke wydalem ja cala na pozyskanie nowych kwalifikacji. Teraz zarabiam
          3 razy wiecej niz w pierwszym miejscu pracy.
          Jestes mlody czlowieku, a skamlesz jak emeryt.

pzdr
      • Gość: U Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: 216.41.48.* 14.12.01, 00:50
        Gość portalu: AHA napisał(a):

> Mam 45 lat i nie jestem zadnym smrodem, wypraszam
        sobie. Pamietam, ze gdy
        > general jaruzelski czytal dekret o wprowadzeniu stanu
        wojennego, rzucilem czyms
        >
        > ciezkim w telewizor i go zniszczylem. A wtedy nie
        latwo bylo kupic nowy. Bo i z
        >
        > reszta po co? By ogladac propagandowke?
        > Jaruzela oceniam jednoznacznie negatywnie. To
        zbrodniarz, ktory powinien
        > odpowiedziec za swoje czyny. Teraz popieraja go tylko
        ci, ktorzy utrzymywali
        > wtedy caly ten zasrany system. Dzisiaj sa emerytami,
        ktorzy nie potrafia
        > odnalezc sie w nowej rzeczywistosci i z nostalgia
        wracaja do tamtych lat, kiedy
        >
        > cos tam od nich zalezalo. Nie znosza nowego polokenia,
        ktore mysli inaczej i ma
        >
        > swoje poglady na to, co sie stalo.
        > Stan wojenny w moje opinii cofnal Polske o 10 lat.
        Gdyby nie stan wojenny juz
        > dawno bylibysmy w Unii Europejskiej.

Przyczepie sie do Twoich ostatnich 2 zdan.Stan wojenny
        cofnal o 10 lat.Czy teraz mamy wstapic do unii,zeby sie
        cofnac o dalsze 10 lat?
        • Gość: KWIATEK do U IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 00:56
          A TY CHUJU POJEBANY CO SIĘ WPIERDALASZ ZŁAMASIE PIERDOLONY? PYTAŁ CIĘ KTOŚ
          ALFONSIE O ZDANIE?
        • Gość: AHA Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: 194.92.239.* 14.12.01, 15:06
          Widze, ze trafilem na eurosceptyka. Nie podejmuje dyskusji. Ty masz na pewno
          1000 argumentow, ja drugie 1000.
          pzdr
    • Gość: gaduła Re:JA Nie Dziekuje Generale ! IP: *.IOd.krakow.pl 12.12.01, 11:22
      1. Nalęży się trybunał konstytucyjny za złamanie prawa i pucz wojskowy w
      postaci wojskowej rady ocalenia narodowego, zdradę kraju oraz działanie w
      interesie obcego mocarstwa !
      2. Ci co nie żyją, ci których wyrzucano z kraju na emigracje, ci co stracili
      zdrowie i swoje najlepsze lata zycia w PRL też nie dziękują !
      Dla mnie jest to dzień hańby narodowej i zadumy na losami kraju,
      A uwagi redaktora naczelnego GW o przebaczeniu nie trafiają do mnie !
      Sam pamiętam;
      te radosne miny tych panów na pocztatku a pozniej po latach spotykam ich na
      ulicy z glupim wyrazem na twarzy (np syn jednego z nich jest wyemigrował i
      przeszedł na islam by pomagać,
      jak mnie chciano w majestacie prawa wojenego wyrzucic z wlasnego mieszkania bo
      doniesiono na mnie do SB - takich rzeczy sie nie zapomina i nie ma
      przebaczenia!
      • Gość: Baba Re:JA Nie Dziekuje Generale ! IP: 213.77.28.* 12.12.01, 11:45
        Och, jak inaczej(a może wcale)"pyszczyli" by Ci wszyscy, którzy tak obrażają
        tutaj Generała Jaruzelskiego, gdyby nie jego stan wojenny. Ludzie, czy nie jest
        już nawyższa pora zamknąć ten rozdział historii, i przekazać go do analizy
        historykom.Może czas pomyśleć o bieżących sprawach jak np.o załataniu tej
        ogromnej dziury budżetowej, którą niestety zostawili nam w spadku ci, którzy
        tak niedawno zarzucali to samo rządom przed stanem wojennym . Ale przecież
        teraz trzeba może znów wyjść na ulicę, szykować zadymy( jak obecnie studenci
        notabene gdzie byli jak ta dziura powstawała?) Obłuda i zakłamanie. Tak można
        to wszystko podsumować.
        • Gość: zomo Re:JA Nie Dziekuje Generale ! IP: 192.168.5.* 12.12.01, 18:44
          Baba to jakas dziwna postac.
          Pyszczyli - tak mowi. Wzdycha, ze moze wogole by nie pyszczyli.
          Otoz Babo, sa a wlasciwie nie ma tych pyszczacych takze dlatego ze ten stan byl.
          Nie ma sensu dyskusja, bo pewnie bylas Babo po przeciwnej stronie owczesnej
          barykady. Dzis tez z ochota taka stawiasz, a mowisz o budzetowych niedoborach...
          Madrzej Babo poki czas albo piekniej i zostan Baba funkcjonalna
          zomo
          • Gość: greg Do u2 IP: 216.187.157.* 12.12.01, 19:04
            Po napisaniu tego listu przez ciebie 90% spoleczenstwa uwaza ze jestes DUREN !!!
    • Gość: Indris Dwudziesta Rocznica -pluję ci w pysk Generale! IP: *.ibspan.waw.pl 12.12.01, 19:33
      Zamordowano autentyczny ruch masowy. Skojarzono pojęcie 'lewicy' z godziną
      policyjną, głuchymi telefonami, przepustkami na jazdę do Szczecina i ZOMO.
      Dzięki temu w 1989 oszuści mogli objąć władzę, bo naród głosowałby nawet na
      krowę byle nie na nich. 'Poparcie' dla stanu wojennego dzisiaj jest wyrazem
      słusznej antypatii do 'elyt' z solidarnościowymi korzeniami (jak np Bujak,
      Frasyniuk, Geremek). Ale TAMTA "S" wywiozłaby ich na taczkach już w 1990 -
      gdyby Jaruzel jej nie zamordował.
      • Gość: GIEREK Re: Dwudziesta Rocznica -pluję ci w pysk Generale! IP: 192.168.3.* 12.12.01, 19:51
        A ja tobię pluję w pysk za takie głupie posty. Zastanów się i pomyśl cy by był
        gdyby nie wprowadzono stanu wojennego. Wszyscy normalni ludzie chwalą
        Jaruzelskiego bo to właśnie on obronił Polskę przed zagładą.
        Wię nie mów głupot.
        • Gość: Indris do fałszywki IP: *.ibspan.waw.pl 12.12.01, 20:10
          Przypominam, że śp. Edward Gierek też był internowany. Wymyśl sobie innego
          nicka (np. URBAN, RAKOWSKI...)
          • Gość: Gierek Re: do fałszywki IP: 192.168.3.* 13.12.01, 19:54
            To, że Gierek był internowany to wiem. Ale ja popieram Gierka i ogólnie tak się
            podpisuję i nie jest to związane ze stanem wojennym.
            • Gość: Sasza Re: do fałszywki IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 02:26
              Gość portalu: Gierek napisał(a):

> To, że Gierek był internowany to wiem. Ale ja popieram Gierka i ogólnie tak się
              >
              > podpisuję i nie jest to związane ze stanem wojennym.

Gierek, Gierek... Czy to ten, który sprowadzał przestarzałe technologie, wyrzucał
              pożyczone pieniądze w błoto, rozbudował biurokrację, miał swoje 5 minut, bo dał
              ludziom banany, trochę żenującej jakości samochodów, pompował pieniądze w
              chybione inwestycje, storzył kolosa na glinianych nogach, a został po nim tylko
              ocet na półkach i długi do spłacenia?
              Zaczynam rozumieć radnych SLD z Piotrkowa. Jak to niewolnik tęskni za swoim
              panem, choć pan był niespełna rozumu.

• Gość: toper Re: Dwudziesta Rocznica -pluję ci w pysk Generale! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.12.01, 22:26
          JA BYM TEGO SK******** ZA JAJA PIOWIESIŁ JUZ DAWNO !!!!!!
        • Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -pluję ci w pysk Generale! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 01:53

> A ja tobię pluję w pysk za takie głupie posty. Zastanów się i pomyśl cy by był
          > gdyby nie wprowadzono stanu wojennego. Wszyscy normalni ludzie chwalą
          > Jaruzelskiego bo to właśnie on obronił Polskę przed zagładą.

Zabijając i pozbawiając zdrowia Polaków, którzy myśleli inaczej. Czyli obronił
          Polskę przed Polakami. To dosyć pokrętna logika, ale charakterystyczna dla
          komunistów i sposobu sprawowania przez nich władzy, którą w rzeczywistości
          uzyskali dzięki oszustwu i krętactwu.
          > Wię nie mów głupot.

• Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -pluję ci w pysk Generale! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 02:14

> A ja tobię pluję w pysk za takie głupie posty. Zastanów się i pomyśl cy by był
          > gdyby nie wprowadzono stanu wojennego. Wszyscy normalni ludzie chwalą
          > Jaruzelskiego bo to właśnie on obronił Polskę przed zagładą.

Obronił zabijając i pozbawiając zdrowia Polaków inaczej myślących. Obronił Polskę
          przed Polakami. To dosyć zawiła logika, ale charakterystyczna dla komunistycznego
          sprawowania władzy zdobytej dzięki szwindlowi i protekcji Krwawego Wąsatego.
          Rozumiem że za nienormalnych uważasz np. ludzi, którzy stracili swoich
          najblizszych "dzięki" tow. Jaruzelskiemu.
          Najważniejsza przecież jest idea.

> Wię nie mów głupot.

Nie mówię.

• Gość: szczepik Re: Dwudziesta Rocznica -pluję ci w pysk Generale! IP: 195.116.62.* 14.12.01, 11:07
            A może chcesz napisaćcoś mądrego na temat demonstracji rolników pod Nowym
            Dworem Gd., gdzie na szczęście nie było ofiar śmiertelnych.
            Oni też walczyli i swoje prawa i co - nic.
            • Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -pluję ci w pysk Generale! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 14:39

> A może chcesz napisaćcoś mądrego na temat demonstracji rolników pod Nowym
              > Dworem Gd., gdzie na szczęście nie było ofiar śmiertelnych.
              > Oni też walczyli i swoje prawa i co - nic.

To już nie rozmawiamy o stanie wojennym? Czekam na nowe argumenty broniące stan
              wojenny bo to, co jest powyżej to żaden argument w tej dyskusji.
      • Gość: Leszek S Re: Dwudziesta Rocznica IP: 66.95.1.* 12.12.01, 21:41
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> Zamordowano autentyczny ruch masowy. Skojarzono pojęcie 'lewicy' z godziną
        > policyjną, głuchymi telefonami, przepustkami na jazdę do Szczecina i ZOMO.
        > Dzięki temu w 1989 oszuści mogli objąć władzę, bo naród głosowałby nawet na
        > krowę byle nie na nich. 'Poparcie' dla stanu wojennego dzisiaj jest wyrazem
        > słusznej antypatii do 'elyt' z solidarnościowymi korzeniami (jak np Bujak,
        > Frasyniuk, Geremek). Ale TAMTA "S" wywiozłaby ich na taczkach już w 1990 -
        > gdyby Jaruzel jej nie zamordował.

Z Indrisem zgadzam sie, ze "zamordowano" (naturalnie w przenosni) AUTENTYCZNY
        RUCH MASOWY. Co do reszty jego wypowiedzi to juz troche gorzej.

Decyzje o wprowadzeniu stanu wojennego nalezy rozpatrywac (oceniac) z dwu
        perspektyw. Pierwsza to ryzyko interwencji sowieckiej, druga to czym byla
        Solidarnosc dla systemu wladzy.

Istota realnego socjalizmu (nie tego opisywanego w broszurach ideologicznych albo
        nawet traktatach teoretycznych) polegala na stworzeniu nowego, odrebnego od
        wczesniejszych, systemu wladzy. Ten socjalistyczny system wladzy polegal na
        skoncentrowaniu w reku malej grupy osob calej wladzy ekonomicznej, politycznej
        oraz ideologicznej. Cos takiego nie udalo sie wczesniej nikomu, nawet Hitlerowi,
        nawet Mussoliniemu (nie zniesli prywatnej wlasnosci jako podstawy
        gospodarowania). Panstwo stalo sie wlascicielem gospodarki, Panstwo (z malymi
        wyjatkami) stalo sie wlascicielem rolnictwa, wlascicielem transportu, wreszcie
        handlu. W sferze politycznej Panstwo zachowalo forme systemu demokratycznego z
        nominalnie zachowana monteskiuszowska zasada trojpodzialu wladzy - na
        ustawodawcza, wykonawcza i sadownicza ale... o tym za chwile. Wreszcie Panstwo
        stalo sie wlascicielem calego systemu komunikacji spolecznej, czyli mediow.

Na tym jednak nie koniec. Panstwo jako takie stalo sie marionetka w rekach -
        Partii. I to najzupelniej oficjalnie. Doktryna leninowska glosila wyraznie, ze
        partia komunistyczna to awangarda klasy robotniczej, ktora w imieniu tej klasy
        sprawuje pelna i niepodzielna wladze w panstwie. Znalazlo to nawet wyraz formalno-
        prawny w Konstytucji (ow nie-slawny zapis z 1976 roku o "kierowniczej roli Partii
        w Panstwie i zyciu spolecznym").

Nastepny punkt to - istota i wewnetrzna struktura Partii. Widze, ze niestety
        bardzo wielu wspolczesnym Polakom trzeba przypominac elementarne prawdy dotyczace
        charakteru PZPR, i partii komunistycznych w ogole. Podstawa funkcjonowania Partii
        byla zasada tzw. "centralizmu demokratycznego". Blizsza analiza tej doktryny
        odkrywa przed nami rewelacyjny przyklad dla ilustracji marksistowskiej
        kategorii "sprzecznosci dialektycznej" czyli godzenia ze soba niedajacych sie
        pogodzic sprzecznosci. Cztery zasady, z ktorych dwie ostatnie negowaly dwie
        pierwsze. Ostatnia zasada to prawo wydawania wiazacych polecen partyjnych przez
        wyzsze instancje partyjne instancjom nizszego szczebla oraz indywidualnym
        czlonkom partii. Rezultat - na koniec cala wladza skupiala sie w reku - Biura
        Politycznego. Bo wprawdzie Komitec Centralny mogl cos nakazac egzekutywie, a
        Zjazd Komitetowi Centralnemu, itp. ale sekretarz mogl dac delegatowi polecenie
        partyjne odpowiedniego glosowania "za". A tam rzadzil Towarzysz Pierwszy
        Sekretarz za pomoca tzw. "swoich ludzi".

Poniewaz Partia jako calosc sprawowala wladze nad Panstwem, Biuro Polityczne jako
        najwyzsza instancja partyjna sprawowala niepodzielna wladze nad calym Panstwem
        czyli - calym spoleczenstwem.

I oto nagle w sierpniu 1980 roku pojawia sie Niezalezny, Samorzadny, Zwiazek
        Zawodowy "Solidarnosc". Pierwszy i jedyny tego rodzaju ewenement w calej
        dotychczasowej historii "Realnego Socjalizmu". Solidarnosc - de facto - rozbila
        partyjny monopol wladzy. To nie tylko bylo realne zagrozenie dla partyjnej
        nomenklatury, to byla rzeczywistosc. Zwlaszcza na szczeblu zakladow pracy.

Ten stan rzeczy byl nie do przyjecia. Tak na gruncie ideologicznym (negacja
        zasady kierowniczej roli Partii) jak i praktycznym, poniewaz istnienie
        Solidarnosci godzilo w grupowy interes polityczny wspomnianej nomenklatury.

O implikacjach miedzynarodowych tej sytuacji nie trzeba chyba wspominac. Przyklad
        Polski mogl okazac sie zarazliwy i bardzo szybko rozprzestrzenic sie do "bratnich
        krajow socjalistycznych".

Solidarnosc musiala byc albo unicestwiona albo, co najmniej, podporzadkowana
        partii. To tlumaczy owe komedie z wprowadzaniem do Statutu Zwiazku zapisu o
        uznaniu kierowniczej roli PZPR (oto nastepny przyklad marksistowskiej dialektyki -
        niezalezny, samorzadny zwiazek co to uznaje kierownicza role partii) przy okazji
        rejestracji sadowej.

Poniewaz Solidarnosc zachowala niezaleznosc, niepodporzadkowala sie Partii,
        Jaruzelski musial dokonac wyboru: albo obalic Solidarnosc wprowadzaja stan
        wojenny (metody "pokojowe", jak wspomnialem, zawiodly) albo ustapic i pogodzic
        sie z istnieniem niezaleznego zwiazku. To drugie oznaczaloby jednak, na gruncie
        wewnetrznym, koniecznosc dokonania zmian w Konstytucji (w owczesnym porzadku
        prawnym w Polsce Solidarnosc byla organizacja anty-panstwowa), a w kontekscie
        miedzynarodowym - koniecznosc oparcia sie presji ZSRR i innych panstw obozu.

Motywy Jaruzelskiego nie sa dla mnie do konca zrozumiale. Wiadomo, ze byl pod
        przemozna presja towarzyszy radzieckich aby "rozwiazac" sprawe sil
        antysocjalistycznych. Jest tez oczywiste, ze byl pod nie mniejsza presja wlasnych
        towarzyszy, zwlaszcza wewnatrz aparatu partyjnego (dla nich to byla niemal
        kwestia zycia i smierci).

Czy mogl sie tym presjom oprzec? Czy w ogole chcial? Jesli wierzyc jego wlasnym
        wspomnieniom, Jaruzelski chcial porozumienia z Solidarnoscia. Jestem sklonny sam
        w to uwierzyc. Czy mogl sie oprzec? Na tym polega wlasciwie tragizm jego postaci,
        ze chyba jednak mogl ale w to nie wierzyl.

O tym, ze chcial sie dogadac swiadczy jego postawa w 1989. Tylko, ze tu jest
        jedno ale: Pokojowe obalenie komunizmu stalo sie mozliwe przede wszystkim
        dlatego, ze najwazniejsi aktorzy tego przedstawienia - partyjna nomenklatura -
        zmienila wlasny status klasowy. Uznajac dopuszczalnosc wlasnosci prywatnej w
        gospodarce sami przeksztalcili sie z wlascicieli panstwowo-partyjnych we
        wlascicieli prywatnych. Przedmiot wlasnosci nie ulegl zasadniczej zmianie (a
        nawet mozna twierdzic, ze nastapila poprawa, poniewaz przedmiot wlasnosc ulegl
        sprecyzowaniu), zmienila sie formula prawna.

I tego wlasnie polska Prawica nie moze wybaczyc "Lewicy". Dogadali sie. Tylko,
        czy dalo sie inaczej? Bez rozlewu krwi?

Wracajac do Indrisa - "Ale TAMTA "S" wywiozłaby ich na taczkach już w 1990":
        Gdyby General nie wprowadzi stanu wojennego, wywozenie na taczkach w 1990 byloby
        bezprzedmiotowe. Owe "elyty" Solidarnosci albo reprezentowalyby wole dysponentow
        taczek, albo przepadlyby w kolejnych wyborach. Ostatecznie to sie wlasnie stalo,
        tyle, ze nie w 1990 albo jeszcze wczesniej lecz w 1993 i w 2000/1001.

Pzdrw. L.S.
    • Gość: diabel Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.01, 22:18
      u2 napisał(a):

> Dziekujmy Generalowi Jaruzelskiemu ,ze dzieki niemu nie poplynela strumieniem
      > polska krew !!
      > To co dzialo sie przed, 13 XII 1980 ,moglo tylko doprowadzic do upadku Polski .
      > Po wprowadzeniu stanu wojennego 90% popieralo ta decyzje !!!
      > Dzis popiera ja 51% spoleczenstwa .
      > W perzedziale wiekowym 35/60- 70%popiera dzis wprowadzenie stanu wojennego.
      > Tylko smrody ,ktore mialy w tamtych latach po kilka lat lub dopiero byly w
      > planach mowia zle o stanie wojennym !!!

Trudno uwiezyc, ze istnieja jeszcze ORMOWCY ale jest to nie wykluczone,
      zwlaszcza, ze ostatnio byli dowodcy plutonow ZOMO powracaja do lask
      i obejmuja wazne w kraju stanowiska. Niestety w Polsce po wojnie bylo
      miliony kolaborantow i ludzkich szmat, a jak widac wiele z nich dzisiaj czuje
      wiatr w skrzydla. Diabel

• Gość: Grzegorz Dwudziesta Rocznica -pluję ci w pysk jenerale !!! IP: 10.129.128.* 13.12.01, 00:48
        Plucie w pysk to mało, kiedys Polacy mieli wiecej werwy - zdrajcom stawiali
        szubienice - dzisiaj nieudolni sędziowie i sprzedajni prokuratorzy dopuszczaja
        do tego, że z sądów zdrajcy i ciemięzyciele narodu robia sobie trybune
        propagandową a opanowane przez post komunę "publiczne" tvp i PR sekundują temu
        zawstydzajacemu widowisku...
        Grzegorz
    • Gość: Rysiek Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.dialup.optusnet.com.au 13.12.01, 12:10
      To podziekuj tez Hitlerowi i Stalinowi. Toz to tacy sami bandyci. Ja nie mam
      mozgu wypranego przez Wyborcza czy Telewizje Polska, ja to pamietam i dlatego
      Jaruzelskiego traktuje tak jak sam na to sobie zasluzyl, jak bandyte gorszego od
      Hitlera czy Stalina, bo Jaruzelski walczyl z wlasnym narodem.

A ty u2, trwaj w swej glupocie.
      Rysiek

u2 napisał(a):

> polska krew !!
      > To co dzialo sie przed, 13 XII 1980 ,moglo tylko doprowadzic do upadku Polski .

• Gość: szczepik Re: Rysiek IP: 195.116.62.* 13.12.01, 15:51
        Pozostało juz chyba tylko jedno pytanie do Ciebie - a co mówią lekarze ?
        • Gość: Miedź Br Re: Rysiek IP: 10.10.10.* 13.12.01, 17:10
          Jaruzelski nie wprowadził stanu wojennego bo go niby Rosjanie zmusili, ani
          dlatego żeby bronić Polski przed interwencją. Zrobił to po prostu po to, żeby
          ratować władzę kasty komunistycznego aparatu i jej przywileje. A co do
          interwencji to sam Rosjan błagał, i to wielokrotnie, żeby się zobowiązali, iż
          jeśli stan wojenny się załamie, to wprowadzą swoje wojska. Takiej gwarancji
          Rosjanie zresztą dać mu nie chcieli. Stan wojenny nie był żadną "alternatywą
          interwencji" - był jej dopełnieniem. W wyprodukowanych przez ekipę
          Jaruzelskiego wariantach rozwoju sytuacji po wprowadzeniu stanu wojennego mowa
          była, że w wypadku trzecim - najsilniejszego oporu - wchodzą wojska Układu
          warszawskiego. I nie było to traktowane jako żadne zagrożenie, tylko jako
          ratunek.
    • Gość: mik Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 20:00
      1.pamiec ludzka jest selektywna i usuwa zle i przykre wspomnienia. tym moge
      wytlumaczyc dzisiejsze poparcie dla wprowadzenia stanu wojennego
      2.zamachu stanu dokonano 13XII 1981 roku a nie 1980. jak masz skleroze palancie
      to sie nie wypowiadaj.
      • Gość: mik do m Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.turboline.skynet.be 13.12.01, 20:52
        mik to ja.Nie wiem co chcesz osiagnac?
    • Gość: karol w. Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.sympatico.ca 13.12.01, 21:47
      u2 - masz racje, jaruzelskiemu naleza sie pomniki ale male.

bo ten stan nadzwyczajny byl zrobiony na pol gwizdka, niekonsekwentnie, i z
      nieustannym ogladniem sie za siebie. polscy socjalisci to nawet porzadnego
      wpierdla nie potrafili spuscic swoim przeciwnikom.

taki suharto w indonezji wymordowal 700 tysiecy i zrobil sie spokoj, krol
      maroka hassan wybil ledwo 300 w roku 1982, w meksyku w roku 1968 na stadionie w
      stolicy zabito moze pieciuset. a u nas pzpr przyjela postawe "przepraszam, ze
      szanownego pana nieco podrapie". i za to nalezy miec do jaruzelskiego
      pretensje. gdyby srube przykrecil nigdy bysmy nie mieli u wladzy tej bandy
      nieudacznikow i zlodzieji z tzw zwiazku zawodowego.
      • Gość: Leszek S Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: 66.95.1.* 13.12.01, 23:03
        Gość portalu: karol w. napisał(a):

> u2 - masz racje, jaruzelskiemu naleza sie pomniki ale male.
        > bo ten stan nadzwyczajny byl zrobiony na pol gwizdka, niekonsekwentnie, i z
        > nieustannym ogladniem sie za siebie. polscy socjalisci to nawet porzadnego
        > wpierdla nie potrafili spuscic swoim przeciwnikom.
        > taki suharto w indonezji wymordowal 700 tysiecy i zrobil sie spokoj, krol
        > maroka hassan wybil ledwo 300 w roku 1982, w meksyku w roku 1968 na stadionie w
        > stolicy zabito moze pieciuset. a u nas pzpr przyjela postawe "przepraszam, ze
        > szanownego pana nieco podrapie". i za to nalezy miec do jaruzelskiego
        > pretensje. gdyby srube przykrecil nigdy bysmy nie mieli u wladzy tej bandy
        > nieudacznikow i zlodzieji z tzw zwiazku zawodowego.

karol w. Hm, wydaje mu sie, ze jest jak Karol Wielki? Raczej, jesli juz Karol, to
        Mlot. To co mowi to nie tylko brednie, wulgaryzmy, wrecz pochwala zbrodni, jakiej
        nie powstydzilby sie najbardziej zacietrzewiony stalinista, za co nalezaloby go
        powiesic na suchej galezi; to takze absurdy:
        1. Suharto mordowal w Indonezji komunistow. Ilu zginelo, o to nie bede kruszyc
        kopii. Rzecz w tym, ze nie ma tam zadnego spokoju. Mozna powiedziec - tyle ofiar
        na darmo.
        2. Jaruzelski, gdyby przykrecil jeszcze mocniej srube, dopilnowalby jedynie tego,
        ze u wladzy utrzymalby sie - Partyjny Beton. A i to nie na wiele dluzej. Pytanie
        nie w tym czy tamten rezim dalo sie utrzymac, jedynie - jak dlugo?

Jak widze, Jaruzelski nie postradal wszystkich zmyslow i stac go bylo na
        uswiadomienie sobie, ze ten system musial upasc. Karol W. tego nadal nie pojmuje.
        Widac rodem z Partyjnego Betonu. Poniewaz jestem przeciwnikiem kary smierci
        proponuje zamienic egzekucje na dozywocie - w obozie pracy i re-edukacji, dajmy
        na to w Kolymie.
        • Gość: szczepik Re: Leszek IP: 195.116.62.* 14.12.01, 11:14
          Aha rozumiem Kolegę, jak komunista - to można zabić. A czy Ty przypadkiem nie
          udzielałeś się w Chile ?
          • Gość: Leszek S Re: Leszek - do Szczepika IP: 66.95.1.* 14.12.01, 15:43

> Aha rozumiem Kolegę, jak komunista - to można zabić. A czy Ty przypadkiem nie
            > udzielałeś się w Chile ?

Nie rozumiesz Szczepiku. Przeczytaj moj post jeszcze raz - w kontekscie madrosci
            karola w, i nie interpretuj tego doslownie.

• Gość: pala Re: znajdzie sie pala na d...generala IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 22:07
    • Gość: DM Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.focal-chi.corecomm.net 14.12.01, 00:35
      u2 napisał(a):

> polska krew !!

Zarowno w 81, jak i dwadziescia lat pozniej sensowniejsze sa wypowiedzi Lecha niz
      Wojciecha.

P.S.
      General daje do zrozumienia, iz nacisnalby na spust w momenicie wejscia wojsk
      radzieckich. Szkoda, ze nie zrobil tego zamiast wyprowadzac polskie wojsko,
      przeciwko wlasnemu narodowi na ulice. A tak ... coz, pozostalo krzyczec -
      znajdzie sie pala na dupe generala. Szkoda, ze sie nie znalazla.
    • Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 01:19
      u2 napisał(a):

> polska krew !!

To co się działo na ulicach i w kopalniach to był przecież tylko ketchup.

Upadek Polski ja datuję na 1946r. kiedy wiadomo już było kto i w jaki sposób
      będzie sprawował okupację tego nieszczęsnego kraju. Później mogło być już tylko
      gorzej.

I Ty rzeczywiście w to wierzyłeś??!!

A co można powiedzieć dobrego o stanie wojennym???

• Gość: szczepik Re: Sasza IP: 195.116.62.* 14.12.01, 11:17
        A czy to przypadkiem alianci (chłopaki z NATO) nie przehandlowali nas ze
        Stalinem ?
        Czemu do nich nie macie dziś pretensji ?
        Cała II wojna światowa pokazała, że zachodni sojusznicy robią nas w ch... . I
        oby nie byli w przyszłości konsekwentni.
        • Gość: Sasza Re: Sasza IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 15:11

> A czy to przypadkiem alianci (chłopaki z NATO) nie przehandlowali nas ze
          > Stalinem ?
          > Czemu do nich nie macie dziś pretensji ?
          > Cała II wojna światowa pokazała, że zachodni sojusznicy robią nas w ch... . I
          > oby nie byli w przyszłości konsekwentni.

Za to nasi wschodni sojusznicy nieba nam przychylili (szczególnie w trakcie
          powstania warszawskiego).
          Potem kiedy nas juz przehandlowano nasi wschodni sojusznicy odrzucili gospodarczą
          pomoc planu Marshalla, bo przecież nikt i nigdy nie będzie komunistom urągał. A
          co to żle jest w komunizmie, że od razu muszą się wtrącać do tego Amerykanie?
          Przecież nie od dziś wiadomo, że tam gdzie komunizm, tam uśmiech gości na twarzy
          dziecka, tam mleko i miód płyną zawsze, wszyscy są zdrowi i pogodni, jest
          porządek i nawet sztuka nie jest zdegenerowana.
          Ale wiadomo, że żmija imperializmu czuwała. Już w 1953r. w Niemczech Wsch.
          zachodni agenci i chuligani przebrani za robotników próbowali wprowadzić niepokój
          w dobre serca komunistów. Potem w 1956r. na Węgrzech to samo. Potem w 1968r. w
          Polsce znaleziono nareszcie winnych. To ci źli Żydzi udający komunistów wszystko
          popsuli, my przecież chcielim dobrze-mówią polscy komuniści. Potem 1970r., potem
          1976r. gdzie chuligani i element wywrotowy z Radomia próbowali zakłócić sielankę.
          Jeden z kacyków z PZPR-u mówił wtedy:"wstyd mi za tych z Radomia", tak jak Ty
          dzisiaj próbujesz powiedzieć:"wstyd mi za tych, którzy źle oceniają stan
          wojenny".

• Gość: szczepik Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: 195.116.62.* 14.12.01, 11:11
      A dlaczego mówiąc o ofiarach stanu wojennego nikt nawet nie zająknie się o
      przewrocie majowym. Ofiar było więcej, ale jakoś tamte ofiary Was nie
      interesują.
      • Gość: Baba Re:do wszystkich IP: 213.77.28.* 14.12.01, 12:08
        Wszyscy tutaj( z małymi oczywiście wyjątkami) potępiają wprowadzenie stanu
        wojennego, zwłaszcza ci, którzy wówczas nie mogli oglądać dobranocki. Tylko
        jakoś nikt nie napisał jeszcze dlaczego ten stan wprowadzono, co się działo w
        kraju tuż przed.Doprawdy nikt z was już tego nie pamięta?
        W Polsce panowała kompletna degrengolada, niesamowity chaos. Strajki za
        strajkami, nieliczono się z tym, że w budżecie brakuje pieniędzy, każdy chciał
        coś wyciągnąć dla siebie, podpisywano jakieś umowy bez pokrycia,stała
        komunikacja miejska. Pamiętam jak dowożono ludzi( w tym i mnie -kobietę w
        ciąży) do zakładu pracy ciężarówkami. Do przyjemności to napewno nie należało.
        Zbliżała się zima( a była sroga), nie było węgla na składach,bo bez przerwy
        strajkowali górnicy. Sklepy miały jak wiemy tylko ocet na półkach. A znowu
        pytanie dlaczego? Bo zakłady stały, a jeśli coś dowieziono natychmiast po
        znajomościach szło do ludzi. Pamiętam, że u mojej sasiadki całe mieszkanie
        zastawione było lodówkami i pralkami, bo ta pani miała układy w sklepie i
        sprzedawała póżniej ten towar po paskarskich cenach. Sama byłam zmuszona kupić
        od niej lodówkę, bo stara akurat musiała się w tym czasie popsuć. I proszę
        Państwa takich sytuacji było mnóstwo. Ja pomijam tu kwestię polityczną. Gdyby
        to wszystko dalej tak trwało to zapewne wpadlibyśmy w taką przepaść, że nie
        byłoby z niej możliwości ucieczki.Dlatego przyjęłam wprowadzenie stanu
        wojennego z ulgą.Żałuję tylko bardzo, że można go było bardziej skutecznie
        wykorzystać i zrobić więcej dla gospodarki, ale to już inny problem. Proszę
        mnie tylko więcej nie nazywać "ślepą babą", bo ślepi to są poniektórzy tutaj i
        widzą tylko to co chcieliby widzieć. Czasami trzeba sięgnąć dalej.
        • Gość: Sasza Re:do wszystkich IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 15:27
          Gość portalu: Baba napisał(a):

> Wszyscy tutaj( z małymi oczywiście wyjątkami) potępiają wprowadzenie stanu
          > wojennego, zwłaszcza ci, którzy wówczas nie mogli oglądać dobranocki. Tylko
          > jakoś nikt nie napisał jeszcze dlaczego ten stan wprowadzono, co się działo w
          > kraju tuż przed.Doprawdy nikt z was już tego nie pamięta?
          > W Polsce panowała kompletna degrengolada, niesamowity chaos. Strajki za
          > strajkami, nieliczono się z tym, że w budżecie brakuje pieniędzy, każdy chciał
          > coś wyciągnąć dla siebie, podpisywano jakieś umowy bez pokrycia,stała
          > komunikacja miejska. Pamiętam jak dowożono ludzi( w tym i mnie -kobietę w
          > ciąży) do zakładu pracy ciężarówkami. Do przyjemności to napewno nie należało.
          > Zbliżała się zima( a była sroga), nie było węgla na składach,bo bez przerwy
          > strajkowali górnicy. Sklepy miały jak wiemy tylko ocet na półkach. A znowu
          > pytanie dlaczego? Bo zakłady stały, a jeśli coś dowieziono natychmiast po
          > znajomościach szło do ludzi. Pamiętam, że u mojej sasiadki całe mieszkanie
          > zastawione było lodówkami i pralkami, bo ta pani miała układy w sklepie i
          > sprzedawała póżniej ten towar po paskarskich cenach. Sama byłam zmuszona kupić
          > od niej lodówkę, bo stara akurat musiała się w tym czasie popsuć. I proszę
          > Państwa takich sytuacji było mnóstwo. Ja pomijam tu kwestię polityczną. Gdyby
          > to wszystko dalej tak trwało to zapewne wpadlibyśmy w taką przepaść, że nie
          > byłoby z niej możliwości ucieczki.Dlatego przyjęłam wprowadzenie stanu
          > wojennego z ulgą.Żałuję tylko bardzo, że można go było bardziej skutecznie
          > wykorzystać i zrobić więcej dla gospodarki, ale to już inny problem. Proszę
          > mnie tylko więcej nie nazywać "ślepą babą", bo ślepi to są poniektórzy tutaj i
          > widzą tylko to co chcieliby widzieć. Czasami trzeba sięgnąć dalej.

Nic nie dzieje sie bez przyczyny. Komuniści wprowadzili stan wojenny, żeby
          obronić się przed samym sobą. Przed efektami swych długoletnich absurdalnych
          rządów i naginania rzeczywistości do tego, co zawarł Marks i Engels, na stronach
          książek.

• Gość: mik Re:do wszystkich IP: *.turboline.skynet.be 14.12.01, 22:28
            Zbrodnia z premebytacja!3 letnie urlopy macierzynskie.Kler i krzykacze wiedzieli
            jak wbic gwozdz w trumne.Gdzie sa te urlopy? kto daje tym dzieciom jesc?
            Urodzilo sie ich bardzo duzo.A moze przez mordy kleru i tej bandy pozniejszych
            zlodziei TE DZIECI CIERPIA Z GLODU DO DZISIAJ?
            • Gość: DM Re:do wszystkich IP: *.focal-chi.corecomm.net 14.12.01, 23:57
              Gość portalu: mik napisał(a):

> Zbrodnia z premebytacja!3 letnie urlopy macierzynskie.Kler i krzykacze wiedziel
              > i
              > jak wbic gwozdz w trumne.Gdzie sa te urlopy? kto daje tym dzieciom jesc?
              > Urodzilo sie ich bardzo duzo.A moze przez mordy kleru i tej bandy pozniejszych
              > zlodziei TE DZIECI CIERPIA Z GLODU DO DZISIAJ?

Zostawmy dzieci w spokoju. Ten watek jest poswiecony mordercy Jaruzelskiemu.
              • Gość: mik Re:do DM IP: *.turboline.skynet.be 15.12.01, 11:11
                Troche refleksji,chyba,ze jestes jednym z nich.Wybaczam.Co do sadow,to
                niemozliwoscia jest,zeby tobie podobni mieli je spelniac.Dyskusja z toba, to
                jak mieszanie gowna,dlatego poswiecam ci tyle uwagi.
                • Gość: DM Re:do DM IP: *.focal-chi.corecomm.net 15.12.01, 15:36
                  Gość portalu: mik napisał(a):

> Troche refleksji,chyba,ze jestes jednym z nich.Wybaczam.Co do sadow,to
                  > niemozliwoscia jest,zeby tobie podobni mieli je spelniac.Dyskusja z toba, to
                  > jak mieszanie gowna,dlatego poswiecam ci tyle uwagi.

Nie musisz sie rozpisywac od razu bylo wiadomo czym sie zajmujesz. Fetor cie
                  otumanil. Zycze milego mieszania i kolejnych wylaniajacych sie z dolu, glebokich
                  refleksji.
      • Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 14.12.01, 14:46

> A dlaczego mówiąc o ofiarach stanu wojennego nikt nawet nie zająknie się o
        > przewrocie majowym. Ofiar było więcej, ale jakoś tamte ofiary Was nie
        > interesują.

No właśnie... A co o ofiarach walk plemion, które potem weszły w skład państwa
        polskiego?
        Wiadomo w którym kościele dzwonią, tylko nie wiadomo czego się złapać, prawda
        Szczepik?

• Gość: leon Dziękujemy, generale!!! - rodziny górników z Wujka IP: 207.129.53.* 14.12.01, 13:07
      • Gość: Miedź Br Re: Dziękujemy, generale!!! - rodziny górników z Wujka IP: 10.10.10.* 14.12.01, 14:48
        Pada "argument" że niby polską gospodarkę rozkładały strajki. Czy wiecie że z
        oficjalnych danych GUS z 1982 roku (chyba nie podejrzewanych o solidarnościową
        propagandę) wynika że w roku poprzednim, czyli 1981 liczba roboczogodzin nie
        przepracowanych przez przeciętnego Polaka na skutek strajku była mniejsza niż
        we wszystkich państwach zachodniej Europy?...
    • Gość: emczy Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.koszalin.tpnet.pl 14.12.01, 17:13
      Kilo ubawu. Jak to miło że ktoś na tyle zgłupiał, aby dziękować generałowi za
      to że uporczywie trwał przy korycie razem z kolesiami, robiąc wodę z mózgu i
      non stop ględzac o sowieckim zagrożeniu. Albo inaczej, pytanie: czy ty teraz
      koleś mógłbyś sobie w internecie buszować i wypisywać bzdury, gdyby generał czy
      ktoś, pomyślał o wprowadzeniu stanu wojennego teraz? I to już wszystko...dalej
      nie chce mi się z tobą gadać.........
      • Gość: mik Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.turboline.skynet.be 14.12.01, 20:21
        Zacytuje Wam Wszystkim odpowiedz Jana Sztaldingera(jak z bledem, przepraszam
        aut) ktory zripostowal Lisa.Kazdy tutaj odnajdzie siebie"A ponadto dzieli nas
        klasa,bos ty jest kutas, a ja mam kutasa"Polecam glebszej refleksji
        przemowienie Jaruzelskiego.Smarkaczom mowie Won!
        • Gość: lolek Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.dyn.optonline.net 15.12.01, 02:54
          Jaruzelski to przestepca ,musi byc ukarany ,wszystkie jego wymowki to
          klamstwa,zaden kryminalista sie nie przyzna do zbrodni,sprawdzcie jego
          rekord:sluzyl: ruskim,bil robotnikow w70 roku a potem byl pierwszym
          sekretarzem!!!!!przynaleznosc do PZPR to zdrada.O czym tu mowic ????palant i
          tyle ,jeszcze pisz ksiazki!!!!!!!!!
        • Gość: mik Re: Czy Polak madry po szkodzie? IP: *.turboline.skynet.be 15.12.01, 12:52
          Bledne kolo zamiast jakiejkolwiek dyskusji.Realia sa inne,lecz dla wielu poziom
          intelektu nie pozwala, dojsc do jakiegos wspolnego wniosku innym.Zlo jest zlem,
          nawet gdy sytuacja tego wymaga.Po latach wiem,i zaden medrzec mnie nie przekona,
          pomijam durni,ktorym Walesa to bohater,kler jest przy Bogu i to ze Jaruzelski
          to morderca.Mordercami sa ci ktorzy pchneli wszystkich w boj dla prywaty,czas
          to pokazal.Sluchajac przemowienia dzisiaj i to co sie dzieje w Polsce,utwierdza
          mnie w przekonaniu,ze racja jest po stronie Jaruzelskiego.Pomysl troche i
          popatrz jak ladnie i zgodnie dzielono sie w sejmie oplatkiem:zyd z katolikiem,
          babtysta z ruskim, a wszystko po to zeby cie wydupczyc.Jak spiewal Grzesiuk:
          Niech zyje wojna,muzyczka i.t.d.Ale czy ty to rozumiesz?
    • Gość: muti Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 19:50
      General lze, mowi ze to Solidarnosc nie chciala porozumienia, a to on bronil
      sowieckich porzadkow w Polsce i prosil Brezniewa o pomoc, oby zdychal w
      meczarniach!!!!!! Dziwi mnie postawa Michnika, nie wiedzialem, ze z niego taki
      chuj
    • Gość: DM Poczytaj sobie generale IP: *.focal-chi.corecomm.net 15.12.01, 02:28
      polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1072367&M=SP
    • Gość: Sasza This is the end. IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.12.01, 03:13
      Ej, komuniści wyluzujcie się! Wasz czas już się dawno skończył.
    • Gość: Sasza Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.12.01, 03:44
      u2 napisał(a):

> polska krew !!

Jaruzelskiego pod sąd. Osądzić i wyrok wykonać.
      Prokuratorów stalinowskich osądzić i wyroki wykonać. Żadnej litości dla morderców
      własnych braci.
      Żadnej litości mimo wieku oprawców.
      Żadnej litości dla zdrajców.
      Żadnej grubej kreski.
      Komunizm to XIX-wieczny aids.
      Dla jasności dodam, że nie jestem ani katolikiem, ani chrześcijaninem.
      Jestem po prostu dobrze poinformowanym człowiekiem.

• u2 Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! 15.12.01, 10:28
        W stanie wojenym zginelo troche choloty lumprproletarjackiej na wlasne zyczenie.
        Wiecej ludzi ginie na drogach w weekendy niz zginelo w stanie wojennym.
    • Gość: Rysiek Re: Dwudziesta Rocznica -Dziekuje Generale !!! IP: *.dialup.optusnet.com.au 15.12.01, 11:56
      Czytajac rozne wypowiedzi widac wyraznie, ze bez wzgledu na czas, pozostaja
      ludzie zacofani i prymitywni. Czytajac szczepika czy u2 widac, ze bez wzgledu
      na rok w ktorym sie urodzili, potrafia byc zacofanym betonem.

Swiat sie posuwa do przodu i czas to dostrzec. Przestac czytac Wyborcza,
      ogladac TV Kwiatkowskiego a w zamian poduczyc sie np. angielskiego i poczytac
      co NAPRAWDE sie dzieje na swiecie. Sprobowac wyrobic sobie wlasny swiatopoglad.
      Nie ogladac sie na innych zeby dali ochlap, tylko samemu wziasc sie do pracy,
      stworzyc cos uzytecznego.

A Jaruzelskiego zostawic w grupie do ktorej sam sie wpisal, zdrajcow i
      mordercow (rok 70, stan wojenny...)
      I nie pomoze mu nawet pielgrzymka i skomlenie przed Papiezem. Smierc jest
      nieublagalna i przeraza wszystkie kanalie. Na lozu smierci wszyscy sa sobie
      rowni. Jaruzelscy, Rakowscy czy Urbany umieraja w straszliwej grozie,
      przerazeniu. Boja sie tego co ich czeka bo tu juz nikt w klamstwa nie
      uwierzy... Jak strasznie przerazajaca jest smierc szubrawca...
    • Gość: abc Polacy to bardzo glupi narod IP: *.156.54.178.Dial1.Denver1.Level3.net 15.12.01, 15:42
      Najperw chcieli by rozlewac swoja wlasna krew a pozniej stawiac sobie pomniki i
      mowic o sobie jako o wielkich bohaterach (patrz na cala historie polski-
      szczegolnie na powstania w XIXw). Dlatego madry general zlapal za morde
      rozbawionych Polakow strajkami i wprowadzil lad. Niestety, Polacy zawsze lubili
      strajkowac byle tylko nie pracowac.

Byly zwolennik Solidarnosci
      • Gość: Sasza Re: Polacy to bardzo glupi narod IP: *.tvsat364.lodz.pl 15.12.01, 16:41
        Gość portalu: abc napisał(a):

> Najperw chcieli by rozlewac swoja wlasna krew a pozniej stawiac sobie pomniki i
        >
        > mowic o sobie jako o wielkich bohaterach (patrz na cala historie polski-
        > szczegolnie na powstania w XIXw). Dlatego madry general zlapal za morde
        > rozbawionych Polakow strajkami i wprowadzil lad. Niestety, Polacy zawsze lubili
        >
        > strajkowac byle tylko nie pracowac.
        >
        > Byly zwolennik Solidarnosci

Wprowadził ład... bolszewicki. Wiesz jaka jest różnica między ładem, a ładem
        sowieckim?
        Taka jak między demokracją, a demokracją ludową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka