Dodaj do ulubionych

Sprawa bolesna ale...........

IP: *.waw-smy.leased.ids.pl 18.05.01, 13:20
Sprawy jakie pan porusza w swojej książce są bardzo wstrzasające i bolesna dla
całej luckości. Wszyscy wiemy jak bardzo nasz naród cierpiał i nie tylko Żydzi
gineli również i my Polacy. Dlaczego więć po tylu latach od tamtych chwil chce
pan aby naród polski przepraszał za tamte czyny, czy nas Niemcy kiedy kolweik
przepraszali za to że mordowali wysyłali nas do obozów. Dzisjaj żyje raptem
może 30% procent ludzi którzy doznali tamtycch chwil, reszta to ludzie którzy
znaja to tylko z opowidań. Więć stawiam pytanie dlaczego my naród który został
tamk umęcziny ma przepraszać za czyny które były wywołane rządami i przymusami
innych ma przepraszać.
Obserwuj wątek
    • violalask Re: Sprawa bolesna ale........... 18.05.01, 14:21
      Dlatego,że jeśli chcemy być dumni z tego, co chwalebne w historii naszego
      kraju, musimy takze przyjąć odpowiedzialność za sprawy i czyny, które chwały
      nam nie przynoszą.
      Pozdrowienia VL.
      • Gość: Jehoshua Re: Sprawa bolesna ale........... IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 18.05.01, 16:35
        violalask napisał(a):

> Dlatego,że jeśli chcemy być dumni z tego, co chwalebne w historii naszego
        > kraju, musimy takze przyjąć odpowiedzialność za sprawy i czyny, które chwały
        > nam nie przynoszą.
        > Pozdrowienia VL.

Pozdrawiam Cie!
        Tak niewiele slów, i tyle rosadnej mysli. Brawo!
        I nie musisz brac za nikogo odpowiedzialnosci. W tym sedno
        sprawy. Ty po prostu rozumiesz ogrom tego barbarzynstwa, a
        to juz wystarczy. To jest prawdziwym patriotyzmem.
        Dziekuje raz jeszcze.
      • Gość: Czlowiek Re: Sprawa bolesna ale........... IP: 192.168.181.* / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.05.01, 17:49
        violalask napisał(a):

> nam nie przynoszą.
        > Pozdrowienia VL.

co znaczy przyjac odpowiedzialnosc wg. ciebie?
        konkretnie proszę!
      • Gość: luka Re: Sprawa bolesna ale........... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 13:19
        violalask napisał(a):

> nam nie przynoszą.

Niczego nie musimy, chyba, że po bolszewicku uznajemy odpowiedzialność zbiorową.
        Przy okazji mam pytanie: czy Polacy powinni przeprosić siebie za morderstwo w
        Kredyt Banku, dokonane na Polakach przez najprawdopodobniej Polaków?

• Gość: leslaw Re: Sprawa bolesna ale..........do Agnieszek. IP: *.uk.neceur.com 18.05.01, 14:29
      A nie pamietasz jak Willi Brandt kleczal w Warszawie i przepraszal - to byly
      lata 70 wiec moze Cie jeszcze na swiecie nie bylo
      Poczytaj sobie historie

pozdrowienia

leslaw
      • Gość: emilian Re: Sprawa bolesna ale..........do Agnieszek. IP: *.efekt.pl 18.05.01, 15:21
        kleczal, ale pod pomnikiem bohaterow gette.
        Nas nie przepraszal
        • Gość: Europa Re: Sprawa bolesna ale..........do Agnieszek. IP: *.polkomtel.com.pl 18.05.01, 15:30
          Gość portalu: emilian napisał(a):

> kleczal, ale pod pomnikiem bohaterow gette.
          > Nas nie przepraszal

Bop za tym musiał by przysłać pociąg złota w ramach
          odszkodowań i reperacji wojennych.
          A my dziś kolanami Wielkiego Polaka Kwaśniewskiego (mam
          nadzieję że tak samo pijanego jak w Charkowie! będziemy
          sobie słodko klęczeć, prawda?
          My pierwszy winny naród zbrodni holokaustu.
          Oni swoją drogą muszą być bardzo ślepii głupi, kiedy
          liczą że Polaków tak łatwo pozbawią godności i dumy
          narodowej.
          Ja już wiem czego będę uczył moje dzieci, tak jak mój
          ojciec mnie uczył w domu historii prawdziwej, jakoś
          dziwnie innej niż w szkole.

• Gość: Jehoszua Willi Brandt IP: *.200.152.54.cm-upc.chello.se 18.05.01, 19:09
          Chyba czul to wlasnie, czego tobie nie jest danym pojac.
          Niemcy napadli na Polske, pobili Jej sily zbrojne, i
          zabrali sie za przygotowania do czynu.
          Za ten wyczyn WB klekl przed pomnikiem... ofiar czynu.

O czym dzisiaj mówimy?
          Ja ci stanowczo nie nakazuje ani klekac ani przepraszac.
          Nie masz za co i nie masz kogo.
          Mam nadzieje, ze zostaniesz przeproszony za wszystkie
          twoje krzywdy, za krzywdy twoich przodków. najlepiej od
          zloczynców samych.
          Wspólczuje ci jesli nosisz w sobie nieukojony zal.
          Badz szczesliwy.
          Potrafisz na pewno.
    • Gość: Gladmar Albo albo........... IP: 192.168.0.* / *.osowa.gda.osk.pl 18.05.01, 19:03
      Jeżeli się poczuwamy do zbiorowej dumy za osiągnięć naszych wielkich rodaków
      to także pochylmmy głowy w pokucie za to co uczynili najgorsi z naszej nacji.
      • Gość: kruk Re: Albo albo........... IP: *.nas.one.net.au 19.05.01, 10:08
        Gość portalu: Gladmar napisał(a):

> Jeżeli się poczuwamy do zbiorowej dumy za osiągnięć naszych wielkich rodaków
        >
        > to także pochylmmy głowy w pokucie za to co uczynili najgorsi z naszej nacji.

Osiagniecia i winy maja indywidualni ludzie. Wydaje mi sie, ze koncepcja
        zbiorowej odpowiedzialnosci byla ostatnio stosowana przez komunistow i
        hitlerowcow. Kazdy czlowiek powinien odpowiadac za swoje wlasne czyny.
        Mamy sie zadreczac czynami najgorszych Polakow ??? Moze od razu sie Ukrzyzowac???

• Gość: gomez Re: Albo albo........... IP: *.solutions.net.pl 19.05.01, 21:25
        a czy pochylizs takze glowe w akcie pokuty za to co zrobil pershing mafia
        wolominska czy pruszkowska .to bzdura
        • Gość: Gladmar Re: Albo albo........... IP: 192.168.0.* / *.osowa.gda.osk.pl 19.05.01, 22:02
          Nie brałeś udziału w bitwie pod Wiedniem lub
          Grunwaldem a jednak uważasz że jako polak masz prawo
          do dumy z przewag orężnych naszych przodków !! Jeżeli
          tak to weź na swoje barki również odpowiedzialność za
          ich zbrodnie !!
          • Gość: kruk Re: Albo albo........... IP: *.nas.one.net.au 20.05.01, 11:20
            Gość portalu: Gladmar napisał(a):

> Nie brałeś udziału w bitwie pod Wiedniem lub
            > Grunwaldem a jednak uważasz że jako polak masz prawo
            > do dumy z przewag orężnych naszych przodków !! Jeżeli
            > tak to weź na swoje barki również odpowiedzialność za
            > ich zbrodnie !!

co innego duma o co innego odpowiedzialnosc.
            moge czuc dume z Polakow i ludzi innych narodowosci,ktorych osiagniecia i postawe
            wysoke cenie. ale co czuje wobec Polakow i ludzi innych narodowosci, ktorzy
            postepowali podle i haniebnie ??? Obojetnosc i niechec, sami siebie przekreslili,
            JA MIALBYM BYC ODPOWIEDZIALNY ZA ICH CZYNY ???? NONSENS.
            Prosze wziasc pod uwage, ze podczas hitlerowskiej okupacji liczba polskich
            kolaborantow wspolpracujacych z Niemcami napewno przekraczala 100 tys. osob.
            CZy czuje sie Pan odpowiedzialny za ich donosy na Ak-owcow i Zydow????
            Bo ja nie. Ale podsumowujac uwazam, ze jezeli PAna glebokie odczucia
            sa inne to powinien PAn pozostac przy swoim zdaniu. Pozdrawiam.

• Gość: Zbyszek Re: Albo albo........... IP: *.CHCG.splitrock.net 20.05.01, 14:26
            Drogi Gladmarze, byc moze nie byles pracownikiem Urzedu Bezpieczenstwa
            Publicznego PRL-u, byc moze nie jestes zolnierzem Armii Izraelskiej, byc moze nie
            byles czlonkiem grupy terrorystycznej M. Begina.

Czy czujesz sie winny za zbrodnie popelnione przez Jakuba Bermana, Lene
            Brystygerowa, Swiatle, Minca i innych drani z UB? Czy czujesz sie winny za zbrodnie
            popelnione przez terrorystow Begina? Czy czujesz sie winny zbrodniom Armii
            Izraelskiej dokonanym i dokonywanym na dzieciach Palestynskich? Jezeli tak, to na
            kolana. I nie tylko na kolana ale masz moralny obowiazek wstrzymania Izraelskiej
            agresji. Wiec do czynu. Aresztowac premiera Shamira za zbrodnie przeciwko
            ludzkosci (dawne i obecne bombardowania obozow uchodzcow palestynskich) tak
            jak Serbowie aresztowali Miloszewica. Do wiezienia i do Miedzynarodowego
            Trybunalu.

Pamietasz chyba jeszcze zdjecie palestynskiego chlopca kryjacego sie wraz z ojcem
            przed kulami Izraelskiego bandyty w mundurze. Obieglo ono caly swiat ale nie
            ukazalo sie w glownych mediach USA. Na kolana i do akcji "Gwiazda Davida" na rzecz
            wolnosci Palestyny.

Wiem, ze wsrod Zydow, tak jak i wsrod Polakow, Niemcow, Rosjan, Albanczykow,
            Serbow i innych nacji sa ludzie porzadni i uczciwi. I wiem, ze jest jakis procent
            lobuzow, szuj, bandytow i zbrodniarzy. Dlatego mam nadzieje, ze ci porzadni wsrod
            wszystkich narodow nie powinni domagac sie przeprosin, ani przepraszac. Powinni
            podjac realne dzialania na rzecz zapobiegania zbrodniom. Zamieszczony niedawno
            w Rzeczpospolitej list prof. Antoniego Gryzika jest wlasnie proba czegos takiego.

My Polacy powinnismy pamietac o dobrych, porzadnych polskich Zydach, zas Zydzi
            winni pamietac o dobrych Polakach. Jednych i drugich byly miliony, zbrodniarzy po
            obu stronach byly tysiace. Pamietajmy o milionach i na nich opierajmy nasza
            koegzystencje.
    • Gość: maurycy Re: Sprawa bolesna ale........... IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 20.05.01, 12:03
      Niemcy powinni nas PRZEPROSIĆ i ZADOŚĆUCZYNIĆ za dokonane zbrodnie, zniszczenia
      i cierpienia, zamiast cynicznie się z nas śmiać i naigrywać, tak jak się
      nabijają ze swoich współbraci z byłego DDR, traktując ich jak obywateli drugiej
      kategorii, bo mieli takie same wątpliwe szczęście być pod sowiecką okupacją
      przez 55 lat. Jestem ciekawy jakie by były dzisiaj Niemcy bez tych miliardów
      dolorów wpompowanych w ich gospodarkę? Bohaterowie za pieniądze z Planu
      Marshalla. Tfu! Nadludzie!!!!!!! (ze światłymi wyjątkami potwierdzającymi
      regułę)
      • Gość: Tomek Re: Sprawa bolesna ale........... IP: *.horsens.dk 21.05.01, 11:02
        Widzisz Jehoszua, tamci pod Grunwaldem czy pod Wiedniem robili to w imieniu
        narodu polskiego i Polski. Ci tutaj, zrobili to we wlasnym imieniu i nie jest
        wcale pewne, ze zrobili to Polacy. Mogli to byc tacy sami Polacy jak wy Zydzi
        tzn. majacy tylko polskie obywatelstwa i to nie jest pewne czy oby nie
        sfalszowane. Tu jest roznica w "przeprosinach". Za mord w imieniu systemu
        panstwowego mozna przeprosic ale za mord prywatny, mozna tylko ubolewac. A tak
        nawiasem Willy Brandt kleczal to fakt ale nie przepraszal. Dam tobie i twoim
        ziomkom-Zydom dobra rade. Wobec kraju ktory przyjal twoich przodkow, dal im
        przytulek i kraju w ktorym ty sie urodziles nalezy byc lojalnym mimo takich czy
        innych trudnosci. We wlasna miske sie nie pluje. Wy zostaliscie przygarnieci
        przez Polske kiedy nikt was w Europie nie chcial, mieszkaliscie na tych
        ziemiach przez wieki ale nigdy nie potrafiliscie sie identyfikowac z tym krajem
        i z narodem (byly wyjatki ale tylko wyjatki). Bywalo roznie miedzy nami, lepiej
        i gorzej. Moze wiecej gorzej niz lepiej. Pardon ale wina lezy po obu stronach.
        Jestem urodzony i wychowany w Danii jako Polak, dunski Polak.Znam wiec problemy
        integracyjne ze swojej strony i moich rodzicow. Nie zawsze jest tak z
        dunczykami jak byc powinno wedle mojego przekonania ale nigdy nie byloby mnie
        stac aby na nich pluc albo na kraj w ktorym sie urodzilem. Gdybym to robil to
        tak jakbym opluwal siebie. Powiez, ze Dunczycy nie mordowali Zydow a ja ci
        powiem, ze Polacy TEZ NIE MORDOWALI ZYDOW, mimo ze was nie kochali. Nikt was na
        swiecie nie kocha, przeciez nie musi i wy o tym dobrze wiecie. W Danii tez mamy
        neonazistow, nie nawidza obcych i jesli dac im wolna reke to wymorduja
        wszystkich obcych. Jest ich kilka setek. Tez powiez ze to zrobili dunczycy ?
        Kazda zbrodnia jest zbrodnia ale trzeba odroznic bo i prawo rozroznia zbrodnie
        panstwowe a zbrodnie pewnej grupy. Mam 20 lat, jestem studentem prawa w Danii.
        Polska jest dla mnie ojczyzna moich rodzicow, ktora czasami odwiedzam (i jak
        widzisz wcale nie gorzej pisze od wielu urodzonych w Polsce) ale jest mi
        przykro, kiedy przegladajac to forum, czytam tyle swinstwa wypisywanego na
        narod moich przodkow. Czyi ja mam zaczac bluznic na narod zydowski i wasze
        panstwo ? Zyd, ktory nie czuje sie Polakiem powinien zajac sie wlasna ojczyzna
        i zbrodniami jakich to panstwo dokonuje w imieniu narodu. Sami widzicie ile
        krwi musi sie przelac zanim panstwo zydowskie bedzie bespieczne. Nie dac sie
        mordowac to nie oznacza mordowac innych. Potepiam tamte mordy na Zydachw czasie
        II wojny swiatowej ale z cala moca potepiem takze mordy dokonywane przez Zydow
        na innych. Poska miala grupy mordercow w Jedwabnem i innyc miejscach ale wy
        Zydzi macie rzady zlozone z mordercow. Jednego z was, ktory chcial pokoju sami
        zamordowaliscie. Na tym polega roznica w widzeniu swiata. Antysemita nie jestem
        mimo tych slow pod adresem Zydow. Wychowany jestem w kraju tolerancyjnym, gdzie
        ceni sie wartosc czlowieka a nie jego pochodzenie i gdzie nie pluje sie we
        wlasne gniazdo.
        • Gość: KOSA Re: Sprawa bolesna ale........... IP: *.kprm.gov.pl 21.05.01, 13:46
          ZGADZAM SIE Z TOMKIEM.a POZA TYM DLACZEGO ŻYDZI SZUKAJA MORDERCÓW W POLSCE I
          JEDNOCZEŚNIE UKRYWAJĄ ICH U SIEBIE. TO, ZE SAMUEL MOREL MORDOWAŁ POLAKOW NA
          ŚLASKU POTWIERDZAJĄ ZACHOWANE DOKUMENTY , ŻYJĄCY ŚWIADKOWIE. JEŚLI ŻYDZI
          SZUKAJĄ PRAWDY I POJEDNANIA TO DLACZEGO UKRYWAJA MORELA? CZY JAKIŚ ŻYD MOŻE
          WYJAŚNIĆ TO NA FORUM ?
          CO MYŚLĄ O TYM SAMI ŻYDZI?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka