siedem71 14.10.07, 14:48 to trzej milosnicy polskiej inteligencji. Wszyscy swiadomi zagrozen, jakie niosa ze soba dla rezimu ludzie wyksztalceni. Na szczescie ten ostatni nie dysponuje dotad srodkami swoich wspanialych poprzednikow... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojciech6j Re: Stalin - Hitler - Dorn 14.10.07, 17:16 On nie mówi o intelkigentach tylko o absolwentach byłych szkół pomaturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: Stalin - Hitler - Dorn 14.10.07, 18:09 A ja przczytalem, ze chodzi mu o tych, "którzy w ciągu minionych kilkunastu lat zdobyli wyższe wykształcenie". wiadomosci.onet.pl/blogi/dorn.blog.onet.pl,258175075,blog.html Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Stalin - Hitler - Dorn 14.10.07, 18:13 No to w wiekszości własnie ci. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: Stalin - Hitler - Dorn 14.10.07, 21:05 Polubiłem Dornia bardziej od Jacka K., więc podnoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Najgorzej jak ktos nie rozumie rozroznienia "wy- 14.10.07, 21:09 ksztalciuch" i ktos wyksztalcony .... pl.wikipedia.org/wiki/Wykszta%C5%82ciuch Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wyksztalciuchy to nie inteligencja 14.10.07, 21:14 siedem71 napisał: > olskiej inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: wyksztalciuchy to nie inteligencja 14.10.07, 21:16 Już to przerabialiśmy w innym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=70492530 w11mil > przez Sołżenicyna dla opisania czesci warstwy "umysłowych" > w ustroju komunistycznym: cechuje ich stadnosc myslenia, > oportunizm, niczym nie poparte przekonanie o wlasnej wyzszosci - > inaczej cyniczne matołki z dyplomem Magistra lub Inżyniera siedem71 > Tymczasem Dorn uzywa tego okreslenia w stosunku do tych, ktorzy, > myslac samodzielnie, nie chca sie dolaczyc do pedzacego za PiSem w > owczym pedzie ciemnego ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wyksztalciuch nie mysli samodzielnie: robi to za 14.10.07, 21:20 niego Gazeta Wyborcza i inne Postępowe Media siedem71 > Tymczasem Dorn uzywa tego okreslenia w stosunku do tych, ktorzy, > myslac samodzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: wyksztalciuch nie mysli samodzielnie: robi to 14.10.07, 21:24 Jakaś pokrętność rodem ze szkoły Urbana to wszystko, co piszesz. Polak z natury jest indywidualistą, i to załatwia wszystkie Twoje wywody. Powiada się przecież, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wyksztalciuch jest "Europejczykiem"; polskosc jest 14.10.07, 21:26 dla niego czyms podejrzanym albo wrecz chorym (vide wypowiedz p. Tuska) siedem71 napisał: > Jakaś pokrętność rodem ze szkoły Urbana to wszystko, co piszesz. > Polak z natury jest indywidualistą Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: wyksztalciuch jest "Europejczykiem"; polskosc 14.10.07, 21:31 Nie znam tej wypowiedzi Tuska, może wymyślił ją Kurski. I nie o to chodzi. Proszę konsekwentniej. Każdy jest naraz autorytetem, choćby ten podły Tusk, jeśli tylko pasuje do Twojej układanki. Przypomina to wywody Daenikena o kosmitach. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil z wypowiedzi Tuska dla tygodnika Znak nr 11-12 14.10.07, 21:35 w odpowiedzi na ankietę Czym jest dla mnie polskość": Polskość to nienormalność Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: z wypowiedzi Tuska dla tygodnika Znak nr 11-1 14.10.07, 21:43 I Ty rozumiesz to negatywnie, bo tak pasuje. Nie znam całości, ale to zdanie - wyrwane z kontektu - opisuje w moich oczach trafnie naszą chorą rzeczywistość, a nie mówi, że Polska jest beee. Nadto oznacza, że osoba je wypowiadająca chce, by było normalniej. Znasz taką piosenkę Grechuty - aż wyciągnęłem płytę - "Jeszcze pożyjemy": "piękny jest kraj, gdy wszystko wszystkim wydaje się jeszcze złe..." Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil w towarzystwie wykształciuchów w rozmowie 14.10.07, 21:49 spróbuj użyc np. słowa polskosc lub patriotyzm Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: w towarzystwie wykształciuchów w rozmowie 14.10.07, 22:02 Pokręciły się pojęcia, więc "dla jasności" - ja odbieram to określenie z ust Dornia jako komplement, bo oznacza ono bycie w myślącej opozycji do niego. Posługuję się tymi terminami wobec moich znajomych wykształciuchów (mam to nawet na piśmie :-) i co? I nico! Gorzej jest, jak się rozmawia z Radiomaryjno-IVRPowskimi odpałami. Najciekawszy przypadek: w czasach sporu o paradę równości rozmawiałem z takim, co to uważał, że młodzież gonić trzeba i pasem itd,, nie dotrzymując jednak kroku mimo powoływania się na ichnych profesorów (to chyba jakieś nowaki itp.) wypalił tenże osobnik: "A ja sobie nie życzę, żeby mi pedały po ulicach łaziły", choć nie o tym była rozmowa i poszedł :-))) A tu poleciałem Dorniem :-))) > aż wyciągnęłem płytę Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil czy jesli ktos nazwie Cię hitlerowcem 14.10.07, 22:09 tez odbierzesz to jako komplement? siedem71 napisał: > ja odbieram to określenie z ust Dornia jako komplement przypomnę: okreslenie i fenomen wyksztalciucha istnieje obiektywnie (tzn. niezaleznie od Dorna, z rosyjskiego prztłumaczył je Ziemand a nie Dorn) i niesie w sobie treść obraźliwą Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: czy jesli ktos nazwie Cię hitlerowcem 14.10.07, 22:14 Tu nie może być kontekstu na plus. Tu można mówić o próbie obrazy, a w efekcie o obrzyganiu (patrz Bartoszewski). Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Dorn gardzi wykształciuchem ale wierzy ze 14.10.07, 22:17 wykształciuch zaglosuje na PIS kierujac sie swoim interesem Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: Dorn gardzi wykształciuchem ale wierzy ze 14.10.07, 22:25 Moim skromnym i subiektywnym zdaniem Doreń bredzi albo urządza sobie szopkę w stylu J.Urbana - rzecznika prasowego WRONu. Ale ma to ręce i nogi, bo list nie jest do wykształciucha, ale pod wyborcę z grupy społecznej zdefiniowanej przez Jacka K. jako "ciemny lud". I pewnie cel osiągnie - wykształciuch i tak był stracony, ale paru ciemniaków pozyska. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil przeczytaj list Dorna i wykaż fałsz w jego 14.10.07, 22:26 diagnozie siedem71 napisał: > Moim skromnym i subiektywnym zdaniem Doreń bredzi Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: przeczytaj list Dorna i wykaż fałsz w jego 14.10.07, 22:33 To już może innym razem... To żart oczywiście :) Nawet bajki konstruuje się tak, że są wewnętrznie spójne, choć do rzeczywistości nie koniecznie przystają. Było przyjemnie, może jeszcze gdzieś pogadamy, ale teraz czas na coś innego poza agitacją dla dobra ojczyzny. Do miłego! Odpowiedz Link Zgłoś
siedem71 Re: czy jesli ktos nazwie Cię hitlerowcem 14.10.07, 22:16 w11mil napisała: > przypomnę: okreslenie i fenomen wyksztalciucha istnieje obiektywnie > (tzn. niezaleznie od Dorna, z rosyjskiego prztłumaczył je Ziemand a > nie Dorn) i niesie w sobie treść obraźliwą Nie istnieje poza kontekstem. Przerabialiśmy to powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Stalin - Hitler - Dorn 14.10.07, 21:22 Jak mozna wogole tego przyglupa przyrownywac do tych wielkich kryminalistow poprzedniego wieku? Dorn to tepy kretyn mieniacy sie politykiem kraju o znaczeniu zerowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kum.z.antalowki Murawiow, Sierow, Witaszewski, Korczyński, Moczar 14.10.07, 22:30 krucjata anty polskointeligencka ma długaśne tradycje Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wyksztalciuch to nie inteligent (i jest europejski 14.10.07, 22:33 a nie polski) kum.z.antalowki napisał: > polskointeligencka Odpowiedz Link Zgłoś