Gość: eva-monik IP: *.dip.t-dialin.net 24.07.03, 10:32 NIC DODAC,NIC UJAC-POLSKA TO CIEMNOGROD!!!KOSCIOL WIEDZIE PRYM W TEJ SPRAWIE,IRAN ZAPRASZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kref@poczta.onet.pl Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 10:40 Nie przesadzasz troszeczkę? W Iranie Nieznalską by ukamienowali. Jednak wolę polski ciemnogórd, chociaż czasami tu duszno. Gość portalu: eva-monik napisał(a): > NIC DODAC,NIC UJAC-POLSKA TO CIEMNOGROD!!!KOSCIOL WIEDZIE PRYM W > TEJ SPRAWIE,IRAN ZAPRASZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
valala ZOBACZ SAM 24.07.03, 12:31 Najlepiej ocenić samemu. Widok 'dzieła' ostudza temperature dyskusji. Zwolennicy wsadzania niedorobionych 'artystów' do więzień będą mieli okazję przekonać się, że nie warto robić darmowej promocji kiczu. A broniący Nieznalskiej jak Statui Wolności - że to jednak nie jest Leonardo w spódnicy... hysterics.art.pl/art/nieznalska.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Widziałem i dalej nic nie rozumiem. IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 12:56 Cham i prostak jestem, nie znam się. Ale jakoś nie mam ochoty Nieznalskiej wsadzać do pudła. Tak samo jak przejmować się debilnymi instalacjami. valala napisał: > Najlepiej ocenić samemu. Widok 'dzieła' ostudza temperature dyskusji. > Zwolennicy wsadzania niedorobionych 'artystów' do więzień będą mieli okazję > przekonać się, że nie warto robić darmowej promocji kiczu. A broniący > Nieznalskiej jak Statui Wolności - że to jednak nie jest Leonardo w spódnicy... > > hysterics.art.pl/art/nieznalska.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: + Re: ZOBACZ SAM IP: *.kabel.telenet.be 24.07.03, 15:23 www.hysterics.art.pl/art/nieznalska.html Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Valala, a GDZIE reszta tej instalacji? Gdzie VIDEO? 24.07.03, 23:15 Co ty nam tu za chalture wciskasz, pokazujac kawalki wyrwana z wiekszej calosci??? Odpowiedz Link Zgłoś
valala martwie sie o ciebie 25.07.03, 01:49 gabrielacasey napisała: > Co ty nam tu za chalture wciskasz, pokazujac kawalki wyrwana z > wiekszej calosci??? Trzeba było przyjechać na wystawę i osobiście obejrzeć to cudo. Co to znaczy 'wciskac chalture' ? Mogłabyś to objaśnić? A swoją drogą, Gabrysiu, czy ty zajmujesz sie jeszcze czyms, poza nieuprzejmym odpowiadaniem na posty? Nie masz pracy, rodziny? A może to rodzaj terapii? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Bylam. Widzialam. A ty, najwyrazniej, NIE. No i 25.07.03, 03:31 GDZIE to video? Odpowiedz Link Zgłoś
valala Re: Bylam. Widzialam. A ty, najwyrazniej, NIE. No 25.07.03, 13:25 'Dyskusje' tego rodzaju mnie nudza, pozwol wiec, ze odpowiem ci zbiorczo na kilka watkow: Gabrysiu, odnosze wrazenie, ze im wiecej piszesz, tym mniej masz do powiedzenia. Wypowiedzi, ktorymi zalewasz to forum sa wyprane z racjonalnych argumentow. Powtarzasz tylko inwektywy i zaklecia w rodzaju 'PRZEZROCZYSTOSCI SEMANTYCZNEJ ZNAKU' i tym podobnych. Osobiscie taki wlasnie sposob argumentacji nazywam 'rytualnym, magicznym, bezrefleksyjnym'. Co do charakteru polskiego katolicyzmu nie wypowiadam sie - po pierwsze dlatego, ze na ten temat wogle nie dyskutowalem (nie zauwazylas? tak mi przykro...), po drugie dlatego, ze sie nie znam. Nie jestem katolikiem, wiec nie bede plotl bzdur z mina znawcy. Jestes w bledzie, jesli sadzisz, ze w ten sposob przekonasz kogokolwiek do swoich pogladow. Mnie w kazdym razie przekonalas, ze nie warto z toba gadac. Jest mi przykro - mowie bez sarkazmu - bo przed ta dyskusja mialem o tobie dobre zdanie. Byc moze jednak czytalem twoje wypowiedzi nieuwaznie. Bardzo prosze - nie zasmiecaj przynajmniej tych watkow, w ktorych dyskutanci maja ochote na kulturalna wymiane pogladow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spinner wolnosc IP: 212.160.211.* 24.07.03, 10:40 Eva chyba nie masz co przesadzac. Wyrok sadu mnie nieco dziwi, bo chyba nie mozna obiektywnie stwierdzac, czy cokolwiek obraza uczucia religijne Polakow czy nie. "Wieszanie genitaliow na krzyzu" mozna wielorako interpretowac. Nawet jako odwolanie sie do prowokacji: Bog jest wokol nas, sex rowniez itd. Dopisywac mozna do tego rozna ideologie. Zabawne jest to, ze Polakow obraza widok nagich genitaliow. Nie chce wiec wiedziec jak oni upraiwaja sex. Ale uwazam ze wolnosc wypowiedzi w wypadku artystow wszelkiej masci powinna byc nieco inaczej traktowana, bowiem istnieja oni nie tylko po to aby schlebiac naszym gustom ale rowniez i nas prowokowac sklaniajac do myslenia. Byloby bardzo przykre, gdyby Sad odwolawczy utrzymal w mocy ten wyrok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Re: wolnosc IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 10:55 Jeśli cię penis skłania do myślenia, to ja się boję. Co nie zmienia faktu, że sądy karające za głupotę jakoś mi nie pasują do mojej wizji RP. Gość portalu: Spinner napisał(a): > Eva chyba nie masz co przesadzac. Wyrok sadu mnie nieco dziwi, > bo chyba nie mozna obiektywnie stwierdzac, czy cokolwiek obraza > uczucia religijne Polakow czy nie. "Wieszanie genitaliow na > krzyzu" mozna wielorako interpretowac. Nawet jako odwolanie sie > do prowokacji: Bog jest wokol nas, sex rowniez itd. Dopisywac > mozna do tego rozna ideologie. Zabawne jest to, ze Polakow > obraza widok nagich genitaliow. Nie chce wiec wiedziec jak oni > upraiwaja sex. Ale uwazam ze wolnosc wypowiedzi w wypadku > artystow wszelkiej masci powinna byc nieco inaczej traktowana, > bowiem istnieja oni nie tylko po to aby schlebiac naszym gustom > ale rowniez i nas prowokowac sklaniajac do myslenia. Byloby > bardzo przykre, gdyby Sad odwolawczy utrzymal w mocy ten wyrok. > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajak Re: wolnosc IP: *.chello.pl 24.07.03, 12:21 Gość portalu: Spinner napisał(a): > Eva chyba nie masz co przesadzac. Wyrok sadu mnie nieco dziwi, > bo chyba nie mozna obiektywnie stwierdzac, czy cokolwiek obraza > uczucia religijne Polakow czy nie. "Wieszanie genitaliow na > krzyzu" mozna wielorako interpretowac. Nawet jako odwolanie sie > do prowokacji: Bog jest wokol nas, sex rowniez itd. Dopisywac > mozna do tego rozna ideologie. Zabawne jest to, ze Polakow > obraza widok nagich genitaliow. Nie chce wiec wiedziec jak oni > upraiwaja sex. Ale uwazam ze wolnosc wypowiedzi w wypadku > artystow wszelkiej masci powinna byc nieco inaczej traktowana, > bowiem istnieja oni nie tylko po to aby schlebiac naszym gustom > ale rowniez i nas prowokowac sklaniajac do myslenia. Byloby > bardzo przykre, gdyby Sad odwolawczy utrzymal w mocy ten wyrok. > Pozdrawiam Do obiektywnego stwierdzenia wystarczy jeden obywatel, który uzna, że obrażono jego uczucia religijne. Widok genitaliów nie obraża. Obraża ich zestawienie z symbolem kultu religijnego. Byłoby bardzo źle, gdyby sąd pod naciskiem tzw. postępowej opini publicznej zmienił wyrok. Bo prawo jest (a przynajmniej powinno być) jednakowe dla wszystkich. Nawet dla tych, którzy myślą, że są artystami. Jeżeli sąd się ugnie, to prawo w tym zakresie zacznie stanowić ulica. Blokady dróg to też przejaw tego sposobu myślenia, tyle, że w innej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Re: wolnosc wyrażania poglądów jest wartością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 23:42 bardzo nie w smak autorytarnym tępolom. A już zwłaszcza klerykalnemu ciemniactwu. Jak tego jednego uraża szukanie nowych znaczeń dla starych symboli - niech nie łazi po galeriach sztuki współcesnej. Niech sobie idzie do świątyni zgodnej z jego wyznaniem i niech przeżywa pozytywne wzruszenia na widok pozłacanych figurek gipsowych, wyobrażających czcigodne postaci z jego ulubionej czytanki. Nie ma musu. Jest demokracja i prawo wyboru. Być może, pani artystka Nieznalska będzie potępiona - i niech ta miła nadzieja krzepi serce dzielnego miłośnika sadystycznego narzędzia tortur i powolnej śmierci - jakim jest krzyż w swej świeckiej treści. Może sobie nawet pomarzć, jak Neron, o masowym przybijaniu do krzyży osób inaczej myślących, różnych takich artystów i innych wolnomyślicieli. Ale czemu - ten obrażalski tuman - jak Faryzeusz - domaga się, żeby te kary stosowała władza państwowa? Czy ktoś by mu nie mógł przystępnie wytłumaczyć, że Inkwizycję, stalinizm, hitleryzm już mamy za sobą? I, że ich metody zostały potępione? Dzieki za pomoc w nawracaniu tego debila na drogę prawdziwej wiary i rozumu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dave Jak Nieznalska powiesi fiuta na gwiazde Dawida IP: 195.117.195.* 24.07.03, 10:40 to prokuratura zacznie cenzurowac artystow... A moze Nieznalska nich to zrobi w USA to zobaczy jaki jest stosunek do takich "artystow" w Ameryce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Po co? Żydzi już to zrobili. IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 11:34 Izraelski artysta (chociaż to trochę na wyrost) sugerował, że flaga Izraela jest w kolorach gejów. I nikt go do sądu nie podał. Ucz się tolerancji od Mośków. Gość portalu: Dave napisał(a): > to prokuratura zacznie cenzurowac artystow... A moze Nieznalska > nich to zrobi w USA to zobaczy jaki jest stosunek do > takich "artystow" w Ameryce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dave Co zrobili ? IP: 195.117.195.* 24.07.03, 12:04 Gość portalu: kref@poczta.onet.pl napisał(a): > Izraelski artysta (chociaż to trochę na wyrost) sugerował, że > flaga Izraela jest w kolorach gejów. > I nikt go do sądu nie podał. > Ucz się tolerancji od Mośków. gadal bzdury wiec nikt sie nie przejal. Chcialbym zobaczyc co sie z nim stanie jakby powiesil czlonka na gwiezdzie Dawida. Np. w okolicach sciany placzu... Ciekawe czy by wyszedl zywy.. Ale mi chodzi o Polske - jak zachowalaby sie prokuratura, sejm i media gdyby czlonek zawisl na gwiezdzie Dawida ? Juz widze te wielkie tytuly w New York Times krzyczace o antysemityzmie Polakow i wzywajace do ukarania "artystow"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Re: Co zrobili ? IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 12:16 Dorotka N. też gada bzdury. Inaczej "Pasji" traktować nie można. Poza tym nie powiesiła swoich debilnych instalacji na Placu Św. Piotra w Rzymie, tylko w podrzędnej galeryjce, tysiąc lat świetlnych od stolicy azjatyckiego kraju, którego nie zaznacza się na mapach świata. Jest różnica, nie? Wydaje mi się, że takie zbeszczeszczenie Ściany Płaczu (podobnie jak Placu Św. Piotra) świadczyłoby raczej o chorobie psychicznej, a nie chęci urządzenia artystycznego shockingu i kwalifikowałoby się raczej do zbadania przed dwóch biegłych z zakresu psychiatrii, a nie wydawania przez sąd karny wyroku skazującego (czyli stwierdzającego, że Nieznalska jest zdrowa na umyśle). A że ortodoksyjni Żydzi też mają (podobnie jak ortodoksyjni katolicy) dziwne wyobrażenie o uczuciach religijnych, to wiadomo nie od dziś. I nie chciałbym raczej widzieć takich tytułów w jakiejkolwiek prasie. Gość portalu: Dave napisał(a): > Gość portalu: kref@poczta.onet.pl napisał(a): > > > Izraelski artysta (chociaż to trochę na wyrost) sugerował, że > > flaga Izraela jest w kolorach gejów. > > I nikt go do sądu nie podał. > > Ucz się tolerancji od Mośków. > > gadal bzdury wiec nikt sie nie przejal. Chcialbym zobaczyc co sie z nim stanie > jakby powiesil czlonka na gwiezdzie Dawida. Np. w okolicach sciany placzu... > Ciekawe czy by wyszedl zywy.. > Ale mi chodzi o Polske - jak zachowalaby sie prokuratura, sejm i media gdyby > czlonek zawisl na gwiezdzie Dawida ? Juz widze te wielkie tytuly w New York > Times krzyczace o antysemityzmie Polakow i wzywajace do ukarania "artystow"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dave Re: Co zrobili ? IP: 195.117.195.* 24.07.03, 12:24 Gość portalu: kref@poczta.onet.pl napisał(a): > A że ortodoksyjni Żydzi też mają (podobnie jak ortodoksyjni > katolicy) dziwne wyobrażenie o uczuciach religijnych, to wiadomo > nie od dziś. I nie chciałbym raczej widzieć takich tytułów w > jakiejkolwiek prasie. Problem w tym ze jesli Zydzi czuja sie obrazeni to stoi od razu za nimi prasa i polityka na calym swiecie. Jesli chrzescijanie czuja sie obrazeni to nawet w kraju katolickim jakim jest Polska media staja po stronie "artystki", ktora to nalezaloby raczej wyslac do szkoly sredniej po nauke o kulturze i po dobre wychowanie bo obrzucanie blotem czy ranienie kogokolwiek trudno nazwac sztuka. Na calym swiecie dobrze sie to rozumie i nikt nie pozwoli na ranienie uczuc Zydow. W Polsce, kraju zacofanym kulturalnie, zezwala sie na swobodne obrazanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Re: Co zrobili ? IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 13:07 Stoi, bo mają szmal na lobbying, a katolicy nie. Zazdroszczę Żydom siły przebicia, ale nie chcę byż histeryczny jak oni. Mam swój honor. Nie mieszaj chrześcijaństwa i katolicyzmu. Jestem prawosławny, ale jakoś prace Nieznalskiem mnie nie oburzają. Do szkoły bym raczej nikogo po kulturę nie wysyłał. Wystarczy, że mój syn dziczeje w gimnazjum. I nadal obstaję przy swoim - wolę kraj, gdzie wolno pieprzyć bzdury, od kraju, gdzie karze się za niepoprawne politycznie myśli. Wolę niestosowne przegięcia w stylu Doroty, niż wydzielanie mi wolności przez sądy. Nieznalska jest już męczennicą, chociaż jej wybryk nie jest warty naszego czasu. Dziękuję za dyskusję. Dalsze uwagi kieruj na kref@poczta.onet.pl - poza zająć się pracą ;-) Gość portalu: Dave napisał(a): > Gość portalu: kref@poczta.onet.pl napisał(a): > > A że ortodoksyjni Żydzi też mają (podobnie jak ortodoksyjni > > katolicy) dziwne wyobrażenie o uczuciach religijnych, to wiadomo > > nie od dziś. I nie chciałbym raczej widzieć takich tytułów w > > jakiejkolwiek prasie. > > Problem w tym ze jesli Zydzi czuja sie obrazeni to stoi od razu za nimi prasa i > > polityka na calym swiecie. Jesli chrzescijanie czuja sie obrazeni to nawet w > kraju katolickim jakim jest Polska media staja po stronie "artystki", ktora to > nalezaloby raczej wyslac do szkoly sredniej po nauke o kulturze i po dobre > wychowanie bo obrzucanie blotem czy ranienie kogokolwiek trudno nazwac sztuka. > Na calym swiecie dobrze sie to rozumie i nikt nie pozwoli na ranienie uczuc > Zydow. W Polsce, kraju zacofanym kulturalnie, zezwala sie na swobodne > obrazanie... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey On NIE gadal, on NAMALOWAL, ciemniaku!!! Facet 24.07.03, 23:27 nazywa sie Rafael Perez. Link: www.art4collector.com/gallery3/cart5/GALLERY3al1.htm Tudziez linki do reszty obrazow tego samego artysty, juz sredniego pokolenia. Nikt go nie tepil, do sadu nie pozwal, na roboty spoleczne w kibucu nie skazal, ale - coz - Zydzi to nie sa Polacy, o wiele starsza i glebsza kultura... www.art4collector.com/GALLERY1.htm www.art4collector.com/GALLERY2.htm www.art4collector.com/GALLERY3.htm www.art4collector.com/GALLERY5.htm www.art4collector.com/GALLERY6.htm Pierwszy prezentowany obraz ma na tyle "bezczeszczaca" Izrael, Zydow i gwiazde Gawida wymowe, ze uzywaja go takze w swych paszkwilach POLSCY ANTYSEMICI: www.tezeusz321.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktoja Re: On NIE gadal, on NAMALOWAL, ciemniaku!!! Face IP: *.proxy.aol.com 24.07.03, 23:49 gabrielacasey napisała: > nazywa sie Rafael Perez. Link: > > www.art4collector.com/gallery3/cart5/GALLERY3al1.htm > Tudziez linki do reszty obrazow tego samego artysty, juz > sredniego pokolenia. Nikt go nie tepil, do sadu nie pozwal, na > roboty spoleczne w kibucu nie skazal, ale - coz - Zydzi to nie > sa Polacy, o wiele starsza i glebsza kultura > > www.art4collector.com/GALLERY1.htm > www.art4collector.com/GALLERY2.htm > www.art4collector.com/GALLERY3.htm > www.art4collector.com/GALLERY5.htm > www.art4collector.com/GALLERY6.htm > Pierwszy prezentowany obraz ma na tyle "bezczeszczaca" Izrael, > Zydow i gwiazde Gawida wymowe, ze uzywaja go takze w swych > paszkwilach POLSCY ANTYSEMICI: > > www.tezeusz321.republika.pl Taktoja, Gabi, kto to sa "POLSCY ANTYSEMICI", czy to sa Ci Polacy ktorzy maja inne zdanie anizeli SEMICI?,(Zydzi). .....starsza i glebsza kultura....Masz racje. Obawiam sie ze ta kultura jest tak gleboka ze moze ich....nawet nie chce o tym myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Mysle, ze masz duze szanse nawrocic sie na ANTY- 25.07.03, 00:11 Semityzm. Obys tylko dalej rownie pilnie trenowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktoja Re: Mysle, ze masz duze szanse nawrocic sie na AN IP: *.proxy.aol.com 25.07.03, 00:19 gabrielacasey napisała: > Semityzm. Obys tylko dalej rownie pilnie trenowal. Taktoja, Obcujac z takimi jak Ty, (nawet tylko na necie), to wcale nie bedzie takie trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktoja Re: To kazda Zydowka ANTYSEMITYZM w tobie budzi? IP: *.proxy.aol.com 25.07.03, 04:43 Mylisz sie. Osobiscie mam wielkie uznanie dla osiagniec Narodu Zydowskiego, niemniej czesto nie zgadzam sie z metodami ktorymi jego przywodcy posluguja sie w probie osiagniecia swego celu. Antypolonizm rozbudza w Polakach anty...,anty...,anty... w stosunku do tych ktorzy go uprawiaja. Zupelnie normalne zjawisko. Oile chodzi o Zydowki...to zupelnie inna sprawa - im absolutnie nie mam nic do zarzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
valala Re: On NIE gadal, on NAMALOWAL, ciemniaku!!! Face 25.07.03, 02:03 Kolorowa gwiazda??!! Co za odwaga! Co za geniusz! Gabrysiu, dziekuje za te linki. Perez i Nieznalska - to pomaga mi cie lepiej zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ale tegoz Pereza Wsza-polska uzywa do kpinek z 25.07.03, 03:38 Michnika - widac dostrzega to geyowskie "skalanie". Problem zreszta ten sam: w OBU przypadkach "stara" forma, majaca ugruntowane i "wyzsze" tresci zostala w celowo (to w obu przypadkach fakt)bulwersujacy sposob uzyta do wyrazenia tresci "spolecznie nagannych". Z ta roznica, ze Pereza za zniewage sztandaru narodowego nikt po sadach nie ciagal Wiesz, martwie sie o ciebie: to juz teraz w szkolach ani sztuki, ani logiki semantycznej nie ucza? Tylko lekcje religii wg.o.Rydzyka w tej Polsce pozostaly? Odpowiedz Link Zgłoś
valala nie chce mi sie z toba gadac 25.07.03, 13:33 gabrielacasey napisała: > Ale tegoz Pereza Wsza-polska uzywa do kpinek z Michnika - widac dostrzega to geyowskie "skalanie". A co mnie to obchodzi? Co to jest za argument? Czy ty prezentujesz swoje poglady, czy skinow-nacjalistow? > Wiesz, martwie sie o ciebie: to juz teraz w szkolach ani sztuki, ani logiki > semantycznej nie ucza? Tylko lekcje religii wg.o.Rydzyka w tej Polsce pozostaly? Chodzisz na lekcje religii? Ja nie. Miedzy innymi dlatego nie wypowiadam sie w oglole na teamaty religinje. Nie znam sie. W odroznieniu od ciebie - ty wiesz wszystko o katolikach i skinach. A co do logiki to patrz wyzej. Eh, Gabrysiu - jest taka zasada - nie masz nic do powiedzenia - siedz cicho. Nie chce mi sie z toba gadac - nie odpowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey PS: Perez jest artysta znanym. Ale polecam ci cos 25.07.03, 03:41 innego: Krucifiks Serrano: www.sacredandprofane.org.uk/html/magpisslight.html www.sacredandprofane.org.uk/html/magredpope3.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Od ciemniaka IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 25.07.03, 08:12 Kogo obchodzi co ten facet robił? Równie dobrze mógł swoje przesłanie wystepować do muzyki z "Ghost Busters". Chodziło mi o przykład kraju i ludzi, gdzie można robić sobie nawet głupie i aroganckie kpiny z symboli narodowych i nikt nikogo nie ciąga po sądach. Zachowujesz się jak działach LPR tępiący Nieznalską, tylko przechył masz w drugą stronę. Wyzwiska nie służą dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bas Re: Po co? Żydzi już to zrobili. IP: *.centrala.kbsa / 10.1.3.* 24.07.03, 13:27 Flaga to chyba nie przedmiot kultu. Porownanie chyba nie jest trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Re: Po co? Żydzi już to zrobili. IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 13:44 To sobie wyobraź darakę gdyby ktoś pokazał instalację z penisem na tle flagi biało-czerwonej. Nie chodziło mi o dosłowne przełożenie mechanizmów. Po prostu Żydzi (w swojej większości, nie mówię o odpowiednikach fanatyków z LPR) nauczyli się kpić ze swoich symboli. Wierz mi, że od chwili, kiedy dostali własne państwo, są potwornie czuli na tla symboli narodowych, ale jakoś nikt nie sądził nieznalskopodobnego kretyna za wycieczki na tle seksualno- narodowym. Gość portalu: bas napisał(a): > Flaga to chyba nie przedmiot kultu. > Porownanie chyba nie jest trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nie martw sie kerf, juz jestem z linkami. W tym z 24.07.03, 23:35 linkiem do paszkwilu polskich ANTYSEMITOW, wykorzystujacych "Gejowska flage" wlasnie owego Pereza. www.art4collector.com/gallery3/cart5/GALLERY3al1.htm Zydzi zniewagi sie nie dopatrzyli, ale polski cwok, katolik i antysemita z Wszy-polskiej - alez i owszem (takie to chamstwo wrazliwe!). I z cala premedytacja uzyl gejowska wizje gwiazdy Dawida Pereza, by Michnikowi dokopac... www.tezeusz321.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan ze wsi Nieznalska-zaryzykuj- na gwiazde Dawida IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 20:18 Gość portalu: Dave napisał(a): > to prokuratura zacznie cenzurowac artystow... A moze Nieznalska > nich to zrobi w USA to zobaczy jaki jest stosunek do > takich "artystow" w Ameryce ? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Co ma ryzykowac? To juz Zyd - Perez zrobil. Co ma go 25.07.03, 01:08 bidulka powtarzac. Jeszcze ja o plagiat pozwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUBA Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: 212.214.5.* 24.07.03, 10:42 Trzeba uniewinnic p. Nieznalska. Nikomu nie wyrzadzila krzywdy. Pokrzywdzeni powinni ja po prostu pomonac cisza. Ja tez sie czuje urazony pornografia, glupota, ciemnota, przemyslem miesnym itd itp. Zabronione moze byc tylko krzywdzenie ograniczajace czyjas wolnosc lub prawa. Ale nie wyrazanie mysli. Jak boli, to trzeba szukac gdzie indziej albo angazowac sie w walke przeciwko. Ale bez dyktatury i sredniowiecznego myslenia! FREE DOROTA - NOW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smk Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: 81.21.202.* 24.07.03, 10:51 Gość portalu: KUBA napisał(a): > Trzeba uniewinnic p. Nieznalska. Nikomu nie wyrzadzila krzywdy. > Pokrzywdzeni powinni ja po prostu pomonac cisza. Ja tez sie > czuje urazony pornografia, glupota, ciemnota, przemyslem miesnym > itd itp. Zabronione moze byc tylko krzywdzenie ograniczajace > czyjas wolnosc lub prawa. Popadasz w sprzevzność. Przestępstwo popełnione przez nią polega właśnie na naruszeniu praw innych - prawa do poszanowania uczuć religijnych. Stosowanie prawa to średniowieczne myślenie? smk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: 62.190.198.* 24.07.03, 11:26 Czy ktos mi wreszcie wyjasni, w jaki sposob Dorota naruszyla uczucia religijne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 12:01 Jakby Ci wyjaśnił, to byłby lepszy od sądu. Więc po co? Gość portalu: paul napisał(a): > Czy ktos mi wreszcie wyjasni, w jaki sposob Dorota naruszyla uczucia > religijne?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktoja Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.proxy.aol.com 24.07.03, 21:07 Gość portalu: paul napisał(a): > Czy ktos mi wreszcie wyjasni, w jaki sposob Dorota naruszyla uczucia > religijne?? Taktoja, To jest niemozliwe. Ty jestes za glupi aby zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 11:54 O ile Nieznalska naruszyła czyjeś prawa. Sąd uznał, że ta, ale ja sam nie jestem tego tak do końca pewien, więc może poczekajmy na ostateczny wyrok, bo pani N. chce się odwoływać. Tylko nadal się zastanawiam - po co komukolwiek sprawa Nieznalskiej. Jest o co się tłuc? Przecież to jedna wielka bzdura. Gość portalu: smk napisał(a): > Gość portalu: KUBA napisał(a): > > > Trzeba uniewinnic p. Nieznalska. Nikomu nie wyrzadzila krzywdy. > > Pokrzywdzeni powinni ja po prostu pomonac cisza. Ja tez sie > > czuje urazony pornografia, glupota, ciemnota, przemyslem miesnym > > itd itp. Zabronione moze byc tylko krzywdzenie ograniczajace > > czyjas wolnosc lub prawa. > > Popadasz w sprzevzność. Przestępstwo popełnione przez nią polega właśnie na > naruszeniu praw innych - prawa do poszanowania uczuć religijnych. > > Stosowanie prawa to średniowieczne myślenie? > > smk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 23:20 Gość portalu: smk napisał(a): > Gość portalu: KUBA napisał(a): > > > Trzeba uniewinnic p. Nieznalska. Nikomu nie wyrzadzila krzywdy. > > Pokrzywdzeni powinni ja po prostu pomonac cisza. Ja tez sie > > czuje urazony pornografia, glupota, ciemnota, przemyslem miesnym > > itd itp. Zabronione moze byc tylko krzywdzenie ograniczajace > > czyjas wolnosc lub prawa. > > Popadasz w sprzevzność. Przestępstwo popełnione przez nią polega właśnie na > naruszeniu praw innych - prawa do poszanowania uczuć religijnych. > > Stosowanie prawa to średniowieczne myślenie? ============= Stary, gratuluję dobrego samopoczycia. Zapewne, w Twoim przekonaniu, jesteś lepszym chrześcijaninem od Jezusa! On nauczał o Bogu, który jest Dobrem, a na krzyżu - powiesili go prześladowcy. Ty czcisz krzyż, czyli to narzędzie kaźni, a o Bogu nawet nie wspominasz i na dodatek - domagasz się stosowania świeckiego prawa, tam gdzie jest miejsce tylko na pobożną zadumę, refleksję etyczną, wymianę poglądów o różnych punktach widzenia na społeczne oddziaływanie bodźców estetycznych. Błądzisz synu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Kozicki Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: ProteriansAnNet:* 24.07.03, 10:44 Gość portalu: eva-monik napisał(a): > NIC DODAC,NIC UJAC-POLSKA TO CIEMNOGROD!!!KOSCIOL > WIEDZIE PRYM W TEJ SPRAWIE,IRAN ZAPRASZA!!! Nie Kościół, tylko LPR. Duszpasterz gdańskiego środowiska artystów jest oburzony tym wyrokiem, a LPR określił jako "polityczną inkwizycję". Nie mieszaj proszę głupoty posłów do sejmu z Kościołem. www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.phtml?id_news=8423 Pozdrawuiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smk Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: 81.21.202.* 24.07.03, 10:53 Gość portalu: Lukasz Kozicki napisał(a): > Gość portalu: eva-monik napisał(a): > > > NIC DODAC,NIC UJAC-POLSKA TO CIEMNOGROD!!!KOSCIOL > > WIEDZIE PRYM W TEJ SPRAWIE,IRAN ZAPRASZA!!! > > Nie Kościół, tylko LPR. Duszpasterz gdańskiego środowiska > artystów jest oburzony tym wyrokiem, a LPR określił jako > "polityczną inkwizycję". Nie mieszaj proszę głupoty > posłów do sejmu z Kościołem. > www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.phtml?id_news=8423 > Pozdrawuiam, To bardzo ważne. Niestety niektórzy są za głupi, żeby zrozumieć, że LPR to nie Kościół tylko sekta. smk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Duszpasterz środowiska artystów IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 12:06 jest po to, żeby się oburzyć. A i tak LPR i Radio Maryja mają więcej zwolenników i właśnie dlatego episkopatowi zawsze będzie bliżej do Rydzyka, niż do szeregowego księdza z Trójmiasta. Szkoda gościa, bo wyraźnie marnuje się w organizacji pana papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate APEL IP: *.sympatico.ca 24.07.03, 17:26 Apeluje sie do wszystkich galerii o nie wpuszczanie czlonkow LPR na jakiekolwiek wystawy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: 62.190.198.* 24.07.03, 11:27 W takim razie KK powinien oficjanie sie odciac od LPR - a moze ich nawet ekskomunikowac. Tymczasem KK niby sie do LPR nie przyznaje, ale wykorzystuje ich, gdzie tylko sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
here.tyk Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura 24.07.03, 10:47 Wyrok głupi, to fakt, ale jak teraz unieznalskić Znalską? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brassiere Słusznie gada, dać mu wódki! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 12:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytak Stefanski konczyl studia w PRLu, wierny pies elity IP: 130.94.107.* 24.07.03, 10:48 Bruksela bedzie miala wiele do roboty w Polsce. najpierw musi nauczyc niektorych polskich prokuratorow na czym polegaja prawa czlowieka i wolnosc tworczosci. PRL nie dal im wiedzy w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefański Przed sumieniem nie uciekniesz pytaku IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 11:16 Gość portalu: Pytak napisał(a): > Bruksela bedzie miala wiele do roboty w Polsce. najpierw musi > nauczyc niektorych polskich prokuratorow na czym polegaja prawa > czlowieka i wolnosc tworczosci. PRL nie dal im wiedzy w tym > zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Przed sumieniem nie uciekniesz pytaku 24.07.03, 11:30 Sumienie jest kwestią indywidualną. Ty powinienieś mieć natomiast wyrzuty sumienia wybietrając nick odpoiwadający nazwisku osoby występującej w sprawie. Zawsze znajdzie się idiota, który pomyśli, że to naprawdę Stefański się wypowiada. mn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan tak mnie nazwał pytak-stefański IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 20:12 mn7 napisała: > > Sumienie jest kwestią indywidualną. > Ty powinienieś mieć natomiast wyrzuty sumienia wybietrając nick odpoiwadający > nazwisku osoby występującej w sprawie. Zawsze znajdzie się idiota, który > pomyśli, że to naprawdę Stefański się wypowiada. > > mn Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: tak mnie nazwał pytak-stefański 25.07.03, 11:26 Stefański to prokurator z PK, który w Sejmie odpowiadał posłom SLD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gug Re: Stefanski konczyl studia w PRLu, wierny pies IP: *.centrala.kbsa / 10.1.3.* 24.07.03, 14:04 Czy każdy bazgroł na murze to twórczość artystyczna i nie mamy prawa go usunąć. Trudno pracę tej pani nazwać twórczością . Nawet pomysł ma cechy wtórności. Lepiej byłoby to wszystko przemilczeć bo nie jest godne uwagi. Granice wolności są wyznaczone dla każdego. Nie wiem, dlaczego nikt nie chce zrozumieć,że obowiązkiem chrześcijanina jest obrona krzyża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Łapy precz od bełkotu Nieznalskiej! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 10:49 Moja propozycja jest taka: osikać Nieznalską i jej quasi-sztukę, żeby nie było wątpliwości co do wartości artystycznej jej instalacji. Przecież to nawet nie szokuje, tylko potwornie nudzi. Niech sobie robi co chce, nikt nikogo nie zmusza do oglądania tych bzdur. Warunek jest taki, że robi to za pieniądze prywatnych sponsorów. Obojętność społeczeństwa będzie jej bardziej doskwierała niż jakikolwiek wyrok sądu. A sejm (władza ustawodawcza) niech się odpierdoli od sądów i prokuratury i zacznie tworzyć sensowne prawo, które da się stosować. Więcej tolerancji i mniej ingerencji państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytak Sejm ma sie odpierd.. od kacykow z prowincji ? IP: 168.143.123.* 24.07.03, 10:59 Czlowieku nie wiesz co mowisz ! Widzisz przeciezjak dziala polskie sadownictwo, jakie jest dyspozycyjne i skorumpowane. Chcialbys by mali ludzie z prowincji przekupieni przez podlych przestepcow naduzywajacych swoich wplywow decydowali o polskiej sprawiedliwosci sami i bezkarnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Sejm ma sie odpierd.. od kacykow z prowincji 24.07.03, 11:01 Gość portalu: Pytak napisał(a): > Czlowieku nie wiesz co mowisz ! Widzisz przeciezjak > dziala polskie sadownictwo, jakie jest dyspozycyjne i > skorumpowane. Podaj chamie jakiś przykład, ale prawdziwy, nie wymyślony przez takich jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacyk z prowincji w sejmie sa moi ludkowie z prowincji IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 20:16 mn7 napisała: > Gość portalu: Pytak napisał(a): > > > Czlowieku nie wiesz co mowisz ! Widzisz przeciezjak > > dziala polskie sadownictwo, jakie jest dyspozycyjne i > > skorumpowane. > > Podaj chamie jakiś przykład, ale prawdziwy, nie wymyślony przez takich jak ty. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kref@poczta.onet.pl Re: Sejm ma sie odpierd.. od kacykow z prowincji IP: *.proxyplus.cz / 192.168.0.* 24.07.03, 11:47 Primo: wiem, bo sam zajmuję się prawem od paru dobrych lat. Odsetek ludzi skorumpowanych jest w oklicach średniej krajowej. Czego o sejmie powiedzieć nie mogę. Chociaż i tak dużo lepiej oceniam prokuraturę, ale to inna bajka. Secundo: wymiar sprawiedliwości trzeba było po '89 zdekomunizować. Teraz moża sobie już tylko pisać na forum internetowym GW, jak fatalnie dzieje się w sądach itp. Teraz jest już za późno. Tertio: dobrze napisanego prawa nie spieprzy żaden sąd, a polskie prawo jest fatalne. Szczególnie karne. Od piętnowania złego stosowania prawa są wolne media. I na koniec: co ma sąd do Nieznalskiej? Póki co postawa sędziego podoba mi się o tyle, że raczył być niezależny i postarał się o szybki zakończenie sprawy. Co nie zmienia faktu, że sprawę Nieznalskiej uważam za kpinę. Młoda tzw. artystka, bez nazwiska i bez pomysłów, wystawiająca bzdury w podrzędnej galerii jest zjawiskiem amrginalnym i należy ją zignorować. Gość portalu: Pytak napisał(a): > Czlowieku nie wiesz co mowisz ! Widzisz przeciezjak > dziala polskie sadownictwo, jakie jest dyspozycyjne i > skorumpowane. Chcialbys by mali ludzie z prowincji > przekupieni przez podlych przestepcow naduzywajacych > swoich wplywow decydowali o polskiej sprawiedliwosci > sami i bezkarnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tukti Re: Łapy precz od bełkotu Nieznalskiej! IP: 193.0.75.* 24.07.03, 14:09 Masz rację, bo to słaba sztuka. Za dużo kiepskiego intelektualnie kombinowania, za mało pola dla widza, który - istotnie - może się albo znudzić, albo obrazić. A łapy sądów - precz od sztuki (nawet kiepskiej) tak długo jak nie nawołuje do nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AJ-WAJ!!! Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.zabrze-roosvelta.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 10:54 Gość portalu: eva-monik napisał(a): > NIC DODAC,NIC UJAC-POLSKA TO CIEMNOGROD!!!KOSCIOL WIEDZIE PRYM W > TEJ SPRAWIE,IRAN ZAPRASZA!!! Żydzi jeszcze mocniej i hałaśliwiej bronią swoich uczuć religijnych i jakoś nie nazywasz ich tez ciemnogrodem. P.S. Słowo "ciemnogród" ma komusze konotacje. I to wiele tłumaczy i mówi za Ciebie. Ot, biednaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: 62.190.198.* 24.07.03, 11:29 Czy ty masz obsesje na temat Zydow? Jakos trudno w Polszcze dostrzec Zyda. Za to czarni sie panosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz "nie dla wrazliwych katolkow typu Marek Jurek" IP: *.ibch.poznan.pl 24.07.03, 10:55 Owola sie do Trybunalu w Strasbourgu i sprawe wygra, a Polska ktora i tak ma zla prase tylko na tym straci. W takich sprawach zalecalbym kompromis- tego typu dziela sztutki winno sie eksponowac w specjalnych pomieszczeniach, z dobrze widocznym ostrzezeniem- "nie dla wrazliwych katolikow typu Marek Jurek" Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: 'nie dla wrazliwych katolkow typu Marek Jurek 24.07.03, 11:00 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Owola sie do Trybunalu w Strasbourgu podsatwowym wymogiem przyjęcia sprawy do rozpoznania w Strasburgu jest uprzednie wyczerpanie drogi krajowej a do tego jeszcze bardzo bardzo daleko > i sprawe wygra, albo i nie. Podobne przepisy są na zachodzie Europy - choćby w Niemczach. mn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_Akwinu Re: IP: *.chello.pl 24.07.03, 12:38 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Owola sie do Trybunalu w Strasbourgu i sprawe wygra, a Polska ktora > i tak ma zla prase tylko na tym straci. > > W takich sprawach zalecalbym kompromis- tego typu dziela sztutki winno sie > eksponowac w specjalnych pomieszczeniach, z dobrze widocznym > ostrzezeniem- "nie dla wrazliwych katolikow typu Marek Jurek" W Strasbourgu przegra. Prawo chroni także tych, których uczucia religijna są obrażane. I to ze szczególnym naciskiem. Drugi pomysł już był realizowany. Wtedy na tramwajach, knajpach, kinach itd były napisy "Tylko dla..." Pomysł się nie sprawdził!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura 24.07.03, 10:57 Pomysł dysktowania w sejmie o konkretnym, nieprawomocnym wyroku sądowym jest po prostu SKANDALICZNY. Czy te dwa debile z SLD nie słyszały nigdy o trójpodziale władz??? Co tu się dzieje? Niech się sejm zajmuje swoją robotą a sądy swoją. Jak się im nie podoba, to niech zaproponują zmiany artykułu w k.k., z którego Nieznalska została skazana. Stafański, facet na poziomie i z habilitacją (choć wygląd to on ma "niewyjściowy" :) musi tłumaczyć elemantarz takim jełopom. mn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytak Nieznalska to precedens prawny,debilu z LPR ! IP: 168.143.123.* 24.07.03, 11:36 Oczywiscie tepak z LPR nie moze miec pojecia ani o prawie w praworzadnym panstwie ani o prawach czlowieka. Tepak z LPR to male g.. z klapâmi na wrednych slepiach. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Nieznalska to precedens prawny,debilu z LPR ! 24.07.03, 11:58 Zakmnij się ignorancie, który nawet nie wiesz, że w naszym systemie prawnym nie ma precedenssów. Poza tym co za precedens, jeśli takich spraw jest każdego roku kilkanaście? Nie będe z tobą dyskutował chamski ignorancie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan NIEZNALSKA-przebiegła prowokatorka IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 11:01 Gość portalu: eva-monik napisał(a): > NIC DODAC,NIC UJAC-POLSKA TO CIEMNOGROD!!!KOSCIOL WIEDZIE PRYM W > TEJ SPRAWIE,IRAN ZAPRASZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANNA Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.noname.net.icm.edu.pl 24.07.03, 11:30 Od strony prawnej w ogóle nie o to chodzi, co myślimy na temat wątpliwego skądinąd artystycznie dzieła pani Niezanńskiej. Istota sprawy polega na działaniu w takich przypadkach prokuratury i sądów. W świetle prawa unijnego, które lada moment zacznie u nas obowiązywać (jak i prawa aktualnie obowiązującego) nie ma miejsca na takie orzeczenia sądów. Sądy nie są bowiem władne do wypowiadania się w sprawach związanych z odbiorem społecznym dzieł sztuki, nawet jeżeli są to dzieła kontrowersyjne. Stanowisko przeciwne jest nie do pogodzenia z zasadą wolności wypowiedzi, która ma tu abolutnie priorytetowe znaczenie. Szkoda że prokurator i sędzia zaangażowani w tę sprawę w ogóle nie mieli świadomości co międzynarodowyvh standartów zakresie praw podstawowych. Przykłady Iranu czy Izraela są tu absolutmie chybione, bo zmierzamy w stronę zupełnie innego modelu kultury prawnej. Chyba że chcemy mieć administracyjną bądź sądową kontrolę artystycznych wypowiedzi na wzór takich państw jak niegdyś stalinowska Rosja, nazistowskie Niemcy, a obecnie np. Iran czy Arabia Saudyjska. Ciekawe czy zwolennicy wyroku w sprawie pani Nieznańskiej mają świadomość, że na cenzurze artystcznej z reguły się nie kończy. Wkracza ona we wszelkie możliwe obszary aktywności obywateli. Czyżby nasze dążenia do demokracji i wolności jednostki (prawnie chronionej) miały pozorny charakter a tak naprawdę marzy nam się życie w orwellowskim świecie? Przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytak Polskie sadownictwo jest dyspozycyjne IP: 130.94.123.* 24.07.03, 11:46 i niekompetentne, jak z tego wynika. Nieznalska, holenderski statek, pedofile w sutannach .. Mozna sprawy mnozyc. Prawa czlowieka w Polsce lamane sa swiadomie, pojecie wolnosci rozumiane jest przez wielu w opaczny sposow, niezgodny ze standardami obowiazujacymi w cywlizowanych krajach.Polskie sadownictwo zaczyna sie wiec upodabniac do sadownictwa obowiazujacego w krajach islamskich,gdzie w rownie opaczny sposob stosuje sie zasady wolnosci i praw czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 pytak, zamknij się wreszcie 24.07.03, 11:56 ] spadaj kretynie, LPR-aku a rebours. Nie masz żadnych argumentów, to bełkoczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytak spierd.. do ND, giertishowy smieciu IP: 168.143.123.* 24.07.03, 12:08 Ty masz argumenty od ktorych mozna dostac ataku woreczka zolciowego, debilu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYC Re: Polskie sadownictwo jest dyspozycyjne IP: *.dyn.optonline.net 24.07.03, 17:41 Takie historie, jak ta utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze kilkanascie lat temu podjalem sluszna decyzje opuszczajac Polske - choc nikt nie slyszal jeszcze wtedy o smieciach z lpru i ich faszystowskich bojowkach - Wszach Polskich Gość portalu: Pytak napisał(a): > i niekompetentne, jak z tego wynika. Nieznalska, > holenderski statek, pedofile w sutannach .. Mozna sprawy > mnozyc. Prawa czlowieka w Polsce lamane sa swiadomie, > pojecie wolnosci rozumiane jest przez wielu w opaczny > sposow, niezgodny ze standardami obowiazujacymi w > cywlizowanych krajach.Polskie sadownictwo zaczyna sie > wiec upodabniac do sadownictwa obowiazujacego w krajach > islamskich,gdzie w rownie opaczny sposob stosuje sie > zasady wolnosci i praw czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan przebiegła prowokatorka,,artystka" IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 20:29 Gość portalu: Pytak napisał(a): > i niekompetentne, jak z tego wynika. Nieznalska, > holenderski statek, pedofile w sutannach .. Mozna sprawy > mnozyc. Prawa czlowieka w Polsce lamane sa swiadomie, > pojecie wolnosci rozumiane jest przez wielu w opaczny > sposow, niezgodny ze standardami obowiazujacymi w > cywlizowanych krajach.Polskie sadownictwo zaczyna sie > wiec upodabniac do sadownictwa obowiazujacego w krajach > islamskich,gdzie w rownie opaczny sposob stosuje sie > zasady wolnosci i praw czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 odpowiedź Annie 24.07.03, 11:55 Gość portalu: ANNA napisał(a): > Od strony prawnej w ogóle nie o to chodzi, co myślimy na temat wątpliwego > skądinąd artystycznie dzieła pani Niezanńskiej. Istota sprawy polega na > działaniu w takich przypadkach prokuratury i sądów. W świetle prawa unijnego, > które lada moment zacznie u nas obowiązywać (jak i prawa aktualnie > obowiązującego) nie ma miejsca na takie orzeczenia sądów. Sądy nie są bowiem > władne do wypowiadania się w sprawach związanych z odbiorem społecznym dzieł > sztuki, nawet jeżeli są to dzieła kontrowersyjne. Sąd nie wypowiadał się na temat "społecznego odbioru" dzieła. Wyraźnie to zresztą stwierdził, co też się niektórym nie podobało. Sąd w takim wypadku bada jedno - czy doszło do przestępstwa. Z kodeksu karnego można wyczytać coś, co się ładni nazywa "znamionami przestępstwa", czyli elementami, które muszą być spełnione, aby dane zachowanie uznać za przestępstwo. W tym wypadku kluczowe było, czy doszło do obrazy uczuć religijnych. Wbrew temu, co się niektórym wydaje (i Tobie chyba też) pojęcie to nalezy rozumieć obiektywistycznie. Nie ma znaczenia, że Ty, jak albo jakiś świr z LPR-u uznał, że obrażono jego uczucia. Istrotne jest, że według zobiektywizowanych ocen na tle danego społeczeństwa dane zachowanie obraża uczucia religijne. Stanowisko przeciwne jest nie > > do pogodzenia z zasadą wolności wypowiedzi, która ma tu abolutnie priorytetowe > znaczenie. Niestety tak to jest, że w kazdej chwili naszego życia ścierają się różne wartoście podlegające ochronie prawnej - życie, zdrowie, wolność taka czy inna, mienie, i tak dalej. Nie można dać każdej z tych wartości ochrony maksymalnej równocześnie z pozostałymi. Wartością priorytetowaą jest w naszym kręgu kulturowym życie ludzkie. Wszystkie inne wartości pozostają natomiast ze sobą w równowadze dynamicznej i każdorazowo w którymś miejscu musi być wytyczona granica pomiędzy nimi. Inaczej się prostu nie da. Wolność wypowiedzi nie może być absolutna, tak jak żadna inna wartość prawem chroniona (poza życiem ludzkim) nie może być absolutna. Nota bene i przy życiu ludzkim ta ochrona tak całkiem absolutna nie może być (obrona konieczna, konflikt zbrojny). > Szkoda że prokurator i sędzia zaangażowani w tę sprawę w ogóle nie > mieli świadomości co międzynarodowyvh standartów zakresie praw podstawowych. Jesteś niepoważna. Czy naprawdę uważasz, że w tak poważnej i tak długi trwającej sprawie nie zapoznaliby się oni z literaturą na ten temat? Twój zarzut jest absurdalny. > Przykłady Iranu czy Izraela są tu absolutmie chybione, bo zmierzamy w stronę > zupełnie innego modelu kultury prawnej. Chyba że chcemy mieć administracyjną > bądź sądową kontrolę artystycznych wypowiedzi na wzór takich państw jak niegdyś > stalinowska Rosja, nazistowskie Niemcy, a obecnie np. Iran czy Arabia > Saudyjska. Ciekawe czy zwolennicy wyroku w sprawie pani Nieznańskiej mają > świadomość, że na cenzurze artystcznej z reguły się nie kończy. Po pierwsze, po co te insynuujące porównania. Dlaczego nie porównasz z Niemcami, gdzie przepis brzmi bardzo podobnie i praktyka jest podobna. Co to, Niemcy nie są w Europie? Po drugie - sprawa ta jest własnie dowodem nieistnienia cenzury. Można wystawić co kto ma ochotę (i słusznie!!!), co najwyżej odpowie się za to przed sądem. Od oceny, czy prawo zostało naruszone jest sąd a nie cenzor. Odpowiada to standardowi przyjętemu we wszystkich krajach cywlizowanych. To co napisałaś powyżej jest wiec skrajną, oburzającą demagogią. > Wkracza ona we > wszelkie możliwe obszary aktywności obywateli. Czyżby nasze dążenia do > demokracji i wolności jednostki (prawnie chronionej) miały pozorny charakter a > tak naprawdę marzy nam się życie w orwellowskim świecie? Przerażające. Nie wiem, komu się marzy. To własnie Ty masz jakieś iluzje o świecie orwellowskim. Ja widzę natomiast sytuację, gdzy pojawiło się podejrzenie przestępstwa. Orzekł o tym nie cenzor, tylko - tak jak powinno być - niezawisły sąd. Sprawę zbadał drobiazgowo aż do przesady. Oskarżona miała znakomitego obrońcę. Wyrok jest jeszcze nieprawomocny. Być może w toku postępowania odwoławczego zostanie uniewinniona (co daj Boże!). Po co te armaty? Po co ta histera wokół tej sprawy? Po co ten bombastyczny patos i wielkie słowa o wolności słowa? Dzięki temu czwartorzędna artystka i kilku chamów i kretynów z LPR ma gigantyczną darmową reklamę. O to chodzi? mn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytak szukanie przestepstwa na rozkaz LPR, bydlaku IP: 168.143.113.* 24.07.03, 12:14 twoje wypociny nie zmùienia tego jasnego faktu, ze niektorzy polscy prokuratczycy z bozej laski dzialaja wg wskazowek i za pieniadze LPR, tumanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 dośc tego spamu! 24.07.03, 12:16 Gość portalu: Pytak napisał(a): > twoje wypociny nie zmùienia tego jasnego faktu, ze > niektorzy polscy prokuratczycy z bozej laski dzialaja wg > wskazowek i za pieniadze LPR, tumanie. Czy jesteś aż takim prymitywnym bezmózgiem, że musisz do dyskusji Anny i mojej wtrącac się z takimi chamskimi insynuacjami? A może konkretnie coś być powiedział? Nie potrafisz? To po co spamujesz to forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytak z chamami z LPR rozmawiam tylko w chamski sposob IP: 168.143.113.* 24.07.03, 12:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Te zbzikowaniec, bierze cie? IP: *.pcz.czest.pl 24.07.03, 14:00 To kamien w zęby i gryź, pomiocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essie Z CHAMAMI LEPIEJ NIE ROZMAWIAC. IP: *.proxy.aol.com 24.07.03, 18:19 Jezeli z chamami rozmawiasz,to znizasz sie do ich poziomu i sam mozesz zchamiec,a z tego trudno sie wyleczyc.Chamstwo to schorzenie chroniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: z chamami.....wybaczam Ci dobry człowieku IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 20:44 zachęcam opiekunów pana Pytaka aby udali sie z nim do psychoanalityka lub do spowiedzi ,jeszcze nie jest za póżno! Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: odpowiedź Annie 24.07.03, 13:40 mn7 napisała: Istrotne jest, że według > zobiektywizowanych ocen na tle danego społeczeństwa dane zachowanie obraża > uczucia religijne. > Sądzę, że mamy - Ty oraz Anna, ja i wielu nam podobnych - inne zdanie na temat tego co to jest zobiektywizowana ocena. Faktem jest, że ponieważ nastąpiło oskarżenie musiała nastąpić jakaś reakcja. Ta reakcja jest niewspółmierna do zaistniałej sytuacji. Właśnie dlatego, że wszczęty został proces zamiast postanowienia o umorzenia z braku znamion przestępstwa. Uważam tak dlatego, że nie wzięto pod uwagę wielu okoliczności mających kardynalne znaczenie dla sprawy: 1. wystawę (instalację) Nieznalskiej obejrzało ok. 30 osób zanim wystawa została zamknięta a instalacja zdemontowana i żadna z tych osób nie protestowała ani w innej formie nie dała wyrazu ewentualnemu sprzeciwowi (jakiemukolwiek); 2. skarżący domniemali złą wolę autorki bez zapoznania się z jej pracą; 3. podobnie postąpił sąd; 4. sąd nie powołał żadnego biegłego, który bazując na historii sztuki mógłby odnieść się do prawa artysty do poszukiwań własnych środków ekspresji a także prawa do błądzenia, co jest przyrodzone każdemu człowiekowi; 5. sztuka to ma do siebie, że jej odbiór może być niejednoznaczny - zależy to od wrażliwości, wiedzy i konstrukcji osobniczej odbiorcy. Sędzia, o którym mówimy przyznał, że się na sztuce nie zna a mimo to uznał, że praca Nieznalskiej obraża uczucia religijne tzn. że jednak zna się na tyle, żeby wiedzieć, że jego interpretacja przekazu zawartego w tej konkretnej instalacji jest jedynie słuszna. Nic nie wiem o tym czy instalacja została zmontowana ponownie dla potrzeb przewodu sądowego jako dowód w sprawie. Tu jeszcze prosi się przywołanie afery z wystawą w Zachęcie gdzie poseł (LPR?) dopuścił się aktu wandalizmu z powodu subiektywnej interpretacji postaci Papieża, przywalonej kamieniem. Ten poseł poczuł się oburzony i obrażony pozycją rzeźby wyobrażającej Papieża - uważał, że to Mu uwłacza. Podczas gdy artysta przyrównał Papieża do Chrystusa, który cierpiał za nas - grzechy tego świata "przywalają" Papieża. Zresztą odniesień może być wiele. Nie wiem co by było gdyby ta sprawa trafiła pod jurysdykcję sędziego Zielińskiego. > > Po co te armaty? Po co ta histera wokół tej sprawy? Po co ten bombastyczny > patos i wielkie słowa o wolności słowa? > Dzięki temu czwartorzędna artystka i kilku chamów i kretynów z LPR ma > gigantyczną darmową reklamę. > O to chodzi? > To jest pierwsza taka sprawa. Zakończona bezprecedensowym wyrokiem. Wyrok bez zawieszenia, zakaz opuszczania kraju, z karą mającą zadośćuczynić obrażonemu społeczeństwu ( nam wszystkich) winę, której część z nas nie może się nijak dopatrzeć. W kraju, gdzie "zero nie obraża". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salomon Basiu.Basiu IP: *.biaman.pl 24.07.03, 15:33 basia.basia napisała: sąd nie powołał żadnego biegłego, który bazując na historii sztuki mógłby odnieść się do prawa artysty do poszukiwań własnych środków ekspresji a także prawa do błądzenia, co jest przyrodzone każdemu człowiekowi; 5. sztuka to ma do siebie, że jej odbiór może być niejednoznaczny - zależy to od wrażliwości, wiedzy i konstrukcji osobniczej odbiorcy. Basiu, sa jednak granice dowolnosci w interpretacji. Ta kobieta nie jest artystka, tylko czlowiekiem, ktory nierozumnie belkocze. Oczywiscie, to absurdalne karac ja za to, ze jest glupia. Sąd widac dostosowal sie do jej poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Basiu.Basiu 24.07.03, 16:29 Gość portalu: Salomon napisał(a): > > Basiu, sa jednak granice dowolnosci w interpretacji. Kto ma wyznaczać te granice? Całkiem niedawno Kaplica Sykstyńska była poddana renowacji. Prowadzono długie spory czy przy tej okazji przywrócić malowidłom pierwotny kształt. Wyszło na to, że pozostawiono wszystkim nagim męskim postaciom "listek figowy" w postaci trójkątnych kawałków namalowanej materii, przysłaniających genitalia. Pruderia nie jest więc polską specjalnością. W czasach, gdy Michał Anioł malował strop nikomu nie przeszkadzało całkowite obnażenie. Posłowie LPR przeżywają pewnie straszne katusze pielgrzymując do Rzymu. Narażeni są na "obrzydliwe widoki" w co drugim kościele. Myślę, że gdyby obejrzeli pewien malutki kościół w Pietrasancie koło Carrary doznaliby szoku a może nawet popadli w obłęd widząc wyobrażenie Matki Boskiej namalowane przez Botero. Madonna to bardzo tłusta jejmość, przypominająca sympatyczną przekupkę i wywołująca uśmiech na twarzy każdego normalnego człowieka. Naród nasz nie ma poczucia humoru, niestety. Wytacza armaty tam gdzie proca by wystarczyła. Ta kobieta nie jest > artystka, tylko czlowiekiem, ktory nierozumnie belkocze. wg Ciebie Oczywiscie, to > absurdalne karac ja za to, ze jest glupia wg Ciebie . Sąd widac dostosowal sie do jej > poziomu jest to więc kwadratura głupoty - wg Ciebie ps Dla jasności, ten rodzaj uprawiania sztuki nie jest moim ulubionym. Autorka tej nieszczęsnej pracy, moim skromnym najzupełniej prywatnym zdaniem, zrobiła sobie autoterapię. I to skuteczną, zważywszy na to, że jedną z niewielu osób od której otrzymała wsparcie, jest jej ojciec. Nie miała z nim kontaktu od lat a teraz się objawił. I, jak ona sama mówi, to jedyna pozytywna rzecz, która ją spotkała w związku z tą instalacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Basiu.Basiu IP: *.biaman.pl 24.07.03, 16:36 Basiu, oczywiscie, ze podawalem swoje opinie, bo czyjezby inne? Ale niepokoi mnie, ze w tym "relatywistycznym" programie swoim zacierasz granice miedzy sztuka a pornografia. Figury w Watykanie nie maja nic wspolnego z "wyczynem" tej "artystki". Do licha! Napisalas: "Dla jasności, ten rodzaj uprawiania sztuki nie jest moim ulubionym." Basiu, to naprawde jest naduzycie pisac "sztuka" w tym przypadku. Kiedys widzialem w Galerii Narodowej wystawe "sztuki wspolczesnej": byly tam np. jelita w szklanych probowach. Tak, przed wejsciem do muzeum napisali, ze to jest sztuka, ale wierz mi, to nie wystarczy, zeby sztuka bylo. Pamietam kiedys na lekcji polskiego czytalismy wierszyk barokowy Potockiego o piesku. Uczen poproszony o interpretacje, zaczal mowic, ze to o umilowaniu ojczyzny... To nie jest tak, ze jak ktos powie "sztuka" , to to sie od razu sztuka staje. Jak ktos zawiesi jaja na krzyzu, to nie robi sie zadna glebia, tylko straszna plycizna. I idioci z LPR-u nie maja tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Basiu.Basiu 24.07.03, 17:23 Gość portalu: nick napisał(a): > > Ale niepokoi mnie, ze w tym "relatywistycznym" programie swoim zacierasz > granice miedzy sztuka a pornografia. Jesteśmy w domu. To jest wg Ciebie pornografia. Nie jest. > > Napisalas: "Dla jasności, ten rodzaj uprawiania sztuki nie jest moim ulubionym. Powinnam była napisać "uprawiania" "sztuki". Tak mi się zdaje, bo nie ośmielę się powiedzieć czy to jest sztuka czy nie. Nie znam się na tym. Tak, przed wejsciem do muzeum napisali, ze to jest sztuka, ale wierz mi, to nie wystarczy, zeby sztuka bylo. Zapytaj Wartburga. On się interesuje a może nawet zna na tym. Chciałabym wiedzieć czy on był w Quito w 2000 r. Może to przeczyta. > Jak ktos zawiesi jaja To zabawne. Dawid przed Uffizzi we Florencji ma jaja? :) Może tu jest pies pogrzebany? Wy o tej części własnego ciała tak ordynarnie się wyrażacie. Czy to znaczy, że to jest brzydka część, wulgarna? Mówić o niej (tej części) można tylko pokątnie i wulgarnie, bo inaczej to obcena i obraza Boska? Pokazywanie też? ps Na portalu Kultura odbywa się też dyskusja na ten temat - zwróć uwagę na wątek "Nieznalska dotarła do Strasburga". Jest tam też mnóstwo ciekawych artykułów. Także fragmenty mowy obrońcy i oskarżyciela. Mnie się już odechciało rozmawiać o tym. Powiem Ci tylko, że w moim mieście w środowisku znawców tematu też zdania są podzielone. To się zdarza i musisz się z tym pogodzić. Podobnie jak ja pogodziłam się z tym, że pewien wątek sprawia mi więcej przykrości niż przyjemności, więc go porzuciłam i napisałam dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boss Hugo Re: Basiu.Basiu IP: *.biaman.pl 24.07.03, 17:44 basia.basia napisała: > Gość portalu: nick napisał(a): > > > > Ale niepokoi mnie, ze w tym "relatywistycznym" programie swoim zacierasz > > granice miedzy sztuka a pornografia. > Jesteśmy w domu. To jest wg Ciebie pornografia. Nie jest. Jest. Gdy uzywam tego slowa, mam zazwyczaj na mysli pewna intelektualny ekshibicjonizm, nie naleze do tych, co sie obruszaja na "gole cialo". > > > > > Napisalas: "Dla jasności, ten rodzaj uprawiania sztuki nie jest moim > ulubionym. > Powinnam była napisać "uprawiania" "sztuki". > Tak mi się zdaje, bo nie ośmielę się powiedzieć czy to jest sztuka czy nie. > Nie znam się na tym. Basiu, co to znaczy, ze sie nie znasz? To jakos tak bardzo obiektywnie brzmi, a my przeciez o wlasnych opiniach tu rozmawiamy. Ja pewnie "znam sie" jeszcze mniej niz Ty, ale po prostu uwazam, ze to, co p. Nieznalska zrobila, to belkot. Nie bede uzaleznial swojej opinii od tego, ilu znawcow sztuki opowie sie za, a ilu przeciw. Oczywiscie, z tego wynika, ze rowniez szanuje odmiennosc Twojej opinii, tym bardziej, ze zdaje sie nie jest zbyt odlegla od mojej :) > Tak, przed wejsciem do muzeum napisali, ze to jest sztuka, ale wierz mi, to > nie wystarczy, zeby sztuka bylo. > Zapytaj Wartburga. On się interesuje a może nawet zna na tym. To jakas uszczypliwosc, tak? Wobec nas obydwu? Nie bede sie pytal Wartburga, bo nawet jesli sie zaklnie, ze toto jest sztuką, to mu nie uwierze. > Chciałabym wiedzieć czy on był w Quito w 2000 r. Może to przeczyta. > > > > Jak ktos zawiesi jaja > To zabawne. Dawid przed Uffizzi we Florencji ma jaja? :) Ma, widzialem na wlasne oczy. Przyrzekam Ci, ze sie tym nie brzydze. Jednak to troche inne jaja niz te, ktore zrobila Nieznalska. > Może tu jest pies pogrzebany? Wy o tej części własnego ciała > tak ordynarnie się wyrażacie. Czy to znaczy, że to jest brzydka część, > wulgarna? Mówić o niej (tej części) można tylko pokątnie i wulgarnie, bo > inaczej to obcena i obraza Boska? Pokazywanie też? Sorry, tu juz wymiekam i za Toba nie nadazam. Jesli uwazasz, ze fajnie o jajach mowic w sposob, w jaki mowi Nieznalska, to jednak mamy zupelnie rozne zdanie na ten temat. > > ps > Na portalu Kultura odbywa się też dyskusja na ten temat > - zwróć uwagę na wątek "Nieznalska dotarła do Strasburga". > Jest tam też mnóstwo ciekawych artykułów. Także fragmenty > mowy obrońcy i oskarżyciela. Mnie się już odechciało rozmawiać o tym. > Powiem Ci tylko, że w moim mieście w środowisku znawców tematu > też zdania są podzielone. To się zdarza i musisz się z tym pogodzić. Zgadzam sie. Ale tylko Oleksy jest w stanie przyjac za swoja opinie pozytywna i negatywna jednoczesnie. > Podobnie jak ja pogodziłam się z tym, że pewien wątek sprawia mi więcej > przykrości niż przyjemności, więc go porzuciłam i napisałam dlaczego. Szkoda. Odkad go porzucilas, mnie tez sprawia mniej przyjemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Bossy, Bossy 24.07.03, 19:40 Gość portalu: boss Hugo napisał(a): > > Jest. Gdy uzywam tego slowa, mam zazwyczaj na mysli pewna intelektualny > ekshibicjonizm, nie naleze do tych, co sie obruszaja na "gole cialo". Jednakże pewne rzeczy są skodyfikowane i pod pornografię praca ta nie "podpada". Taki zarzut (szerzenie pornografii) w ogóle nie padł. Nie bądź więc bardziej "sędziowski" niż sam sędzia Zieliński. > > Oczywiscie, z tego wynika, ze rowniez szanuje odmiennosc Twojej > opinii, tym bardziej, ze zdaje sie nie jest zbyt odlegla od mojej :) > Trudność sprawia brak dystansu do tej sprawy. I Tobie i mnie. W historii sztuki ( w ogóle ) zdarzały się już różne rzeczy, nawet obrazoburcze, nawet gorszące ("Sniadanie na trawie"), dziwaczne i niepojęte, śmieszne. Budziły sprzeciw, oburzenie, śmiech i odrazę. Przedziwne eksperymenty (pies andaluzyjski np.). Czas je zweryfikował. Zdarzali się twórcy niepokorni (Michał Anioł), chorzy psychicznie (van Gogh), charakteropaci (Picasso), kochający inaczej (ha, ha - Caravaggio), kolaboranci (Knut Hamsun), mordercy, narkomani (Joplin, Hendrix). Czas ich wszystkich zweryfikował. To co się dzieje obecnie w nowoczesnej sztuce może być dla nas niezrozumiałe, obce, dziwne itd. Ale te nowe prądy są. Instalacje, eksperymenty - ten Bułgar Christo opakowuje wciąż coś. Słyszałeś? Różne cuda się dzieją. Dlatego nie ośmielam się powiedzieć o tej młodej osobie, że pobłądziła. Ona w ten sposób wyraziła to co jej doskwiera. Za pomocą instalacji. W Godzinach we wszystkich trzech wątkach kobiety wolą inne kobiety tak jak Virginia. Ona miała uraz ( nie odpowiada za to), jej małżeństwo było aseksualne. Ten swój nieufny stosunek do mężczyzn przewija się przez jej twórczość - zmagała się z tym za pomocą pióra. Przykłady można mnożyć. Wolę nie sądzić. Kiedy nie wiem. > > > Zapytaj Wartburga. On się interesuje a może nawet zna na tym. > To jakas uszczypliwosc, tak? Wobec nas obydwu? > Nie! On coś takiego napisał. Że się interesuje czy wręcz lubi sztukę nowoczesną. I to w kontekście plastyki. Sądzę, że kino to jego hobby, fascynacja. Ale nie zawód. > > > > Ma, widzialem na wlasne oczy. Przyrzekam Ci, ze sie tym nie brzydze. Jednak to troche inne jaja niz te, ktore zrobila Nieznalska. > Jedne wyrzeźbionwe drugie sfotografowane. Brzydzi Cię kontekst? > > Sorry, tu juz wymiekam i za Toba nie nadazam. Jesli uwazasz, ze fajnie o jajach mowic w sposob, w jaki mowi Nieznalska, to jednak mamy zupelnie rozne zdanie na ten temat. > Ona nie mówi o "jajach"! Ona mówi o pewnym typie "męskości" i to jest tylko symbol!!! Właśnie. To chodzi o odpowiedź na pytanie co to jest ta męskość. Wy sami mówicie "chłop bez jaj" lub "chłop z jajami". Zastanów się co znaczy jedno i drugie. Nie wiem napewno ale wydaje mi się, że Ci faceci wyciskający z siebie ostatnie poty w siłowni, cierpiący męki (sic!) dla osiągnięcia odpowiedniego wyglądu mięśni - oni uważają się za "chłopów z jajami"!!! Jej się tężyzna fizyczna wypracowana w ten sposób kojarzy z siłą fizyczną i przemocą. Źle się kojarzy. Pewnie takie miała doświadczenia. Czy nie zdarza się Ci widzieć osiłków, bez śladu refleksji na twarzy, którzy tylko patrzą komu by tu przy...lić? Ale się rozpisałam! I wiesz dlaczego tak się przejęłam? Z powodu paru zdjęć tej dziewczyny z sali sądowej. Zwyczajnie się wzruszyłam. I nie śmiej się. > > Szkoda. Odkad go porzucilas, mnie tez sprawia mniej przyjemnosci. Akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bossy, Bossy bez tytułu IP: *.biaman.pl 24.07.03, 20:00 W historii sztuki ( w ogóle ) zdarzały się już różne rzeczy, nawet obrazoburcze, nawet gorszące ("Sniadanie na trawie"), dziwaczne i niepojęte, śmieszne. Budziły sprzeciw, oburzenie, śmiech i odrazę. Przedziwne eksperymenty (pies andaluzyjski np.). Czas je zweryfikował. Zdarzali się twórcy niepokorni (Michał Anioł), chorzy psychicznie (van Gogh), charakteropaci (Picasso), kochający inaczej (ha, ha - Caravaggio), kolaboranci (Knut Hamsun), mordercy, narkomani (Joplin, Hendrix). Czas ich wszystkich zweryfikował. ALE HAMSUN WIELKIM BYŁ NIE DLATEGO, ŻE KOLABOROWAŁ!!! JOPLIN GDYBY TYLKO ĆPAŁA, A ŚPIEWAŁA MARNIE, TO BY PIES Z KULAWĄ NOGĄ SIĘ NIĄ NIE ZAINTERESOWAŁ. MICHAŁ ANIOŁ... TU JUZ NIE MAM ARGUMENTU :), TRUDNO, NIECH TA NIEZNAŃSKA STAJE OBOK MISTRZA. To co się dzieje obecnie w nowoczesnej sztuce może być dla nas niezrozumiałe, obce, dziwne itd. ZAPEWNE. ZA MAŁO ZNAM NOWOCZESNĄ SZTUKĘ. WRACAJĄC NATOMIAST DO "PORNOGRAFII" NIEZNANSKIEJ... Ale te nowe prądy są. Instalacje, eksperymenty - ten Bułgar Christo opakowuje wciąż coś. Słyszałeś? SLYSZŁAEM, ALE KIEDY MNIE TO NIE ZACHWYCA... Różne cuda się dzieją. Dlatego nie ośmielam się powiedzieć o tej młodej osobie, że pobłądziła. JA TEŻ TAK NIE MÓWIŁEM. tWIERZIŁEM RACZEJ, ŻE UPADŁA NA GŁOWĘ LUB COŚ W TYM STYLU :) Ona w ten sposób wyraziła to co jej doskwiera. Za pomocą instalacji. CO JEJ DOSKWIERA????? MÓJ BOŻE, TO JA TEGO NIE ZAŁAPAŁEM! tO ONA NIE JEST KOBIETĄ? W Godzinach we wszystkich trzech wątkach kobiety wolą inne kobiety tak jak Virginia. Ona miała uraz ( nie odpowiada za to), jej małżeństwo było aseksualne. Ten swój nieufny stosunek do mężczyzn przewija się przez jej twórczość - zmagała się z tym za pomocą pióra. BAŚKA! JA NIC NIE ROZUMIEM! Przykłady można mnożyć. Wolę nie sądzić. Kiedy nie wiem. JA UWIELBIAM SĄDZIĆ, PRZYNAJMNIEJ DOPÓKI MAM WRAŻENIE (OCZYWISCIE, MOŻE BYĆ MYLNE), ŻE MOJA OPINIA JEST SZCZERA. ALE NIE LUBIĘ SKAZYWAĆ NA ROBOTY PUBLICZNE. > > Zapytaj Wartburga. On się interesuje a może nawet zna na tym. > To jakas uszczypliwosc, tak? Wobec nas obydwu? > Nie! On coś takiego napisał. Że się interesuje czy wręcz lubi sztukę nowoczesną. I to w kontekście plastyki. Sądzę, że kino to jego hobby, fascynacja. Ale nie zawód. I TAK GO NIE ZAPYTAM, BO JEŚLI BY POWIEDZIAŁ, ŻE MU SIE "INSTALACJA" PODOBA, TO BYM SIĘ NA NIEGO OBRAZIŁ, NAKRZYCZAŁ I TEŻ PRZESTAŁBY ZE MNĄ GADAĆ. > > > > Ma, widzialem na wlasne oczy. Przyrzekam Ci, ze sie tym nie brzydze. Jednak to troche inne jaja niz te, ktore zrobila Nieznalska. > Jedne wyrzeźbionwe drugie sfotografowane. Brzydzi Cię kontekst? NARZĄD - MĘSKI CZY ŻEŃSKI - JAKO TAKI BĘDĄCY NIEMAL WYŁĄCZNĄ TREŚCIĄ DOMNIEMANEGO DZIEŁA - TO NIE JEST MOJA ARS POETICA. OBOJĘTNE CZY SFOTOGRAFOWANY CZY WYRZEŹBIONY. > Sorry, tu juz wymiekam i za Toba nie nadazam. Jesli uwazasz, ze fajnie o jajach mowic w sposob, w jaki mowi Nieznalska, to jednak mamy zupelnie rozne zdanie na ten temat. > Ona nie mówi o "jajach"! Ona mówi o pewnym typie "męskości" i to jest tylko symbol!!! Właśnie. To chodzi o odpowiedź na pytanie co to jest ta męskość. Wy sami mówicie "chłop bez jaj" lub "chłop z jajami". JA TAK NIE MÓWIĘ. ZDAJE SIĘ STOSUJESZ, WZOREM MAĆKA, ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZBIOROWĄ. Zastanów się co znaczy jedno i drugie. Nie wiem napewno ale wydaje mi się, że Ci faceci wyciskający z siebie ostatnie poty w siłowni, cierpiący męki (sic!) dla osiągnięcia odpowiedniego wyglądu mięśni - oni uważają się za "chłopów z jajami"!!! CHYBA TAK. JA W SIŁOWNI BYŁEM RAZ, NA WUEFIE. W OGÓLE MAM WRAŻENIE, ŻE JESTEM BARDZO "ZNIEWIEŚCIAŁY", BO SIĘ WZRUSZAM NA FILMACH, CZYTUJĘ POEZJE I KLNĘ STOSUNKOWO RZADKO. Jej się tężyzna fizyczna wypracowana w ten sposób kojarzy z siłą fizyczną i przemocą. Źle się kojarzy. Pewnie takie miała doświadczenia. Czy nie zdarza się Ci widzieć osiłków, bez śladu refleksji na twarzy, którzy tylko patrzą komu by tu przy...lić? ZDARZA MI SIĘ, ALE CO TO MA WSPÓLNEGO Z "DZIEŁEM" NIEZNAŃSKIEJ??? Ale się rozpisałam! I wiesz dlaczego tak się przejęłam? Z powodu paru zdjęć tej dziewczyny z sali sądowej. JA TEGO NIE WIDZIAŁEM. ALE TO JAKBY NICZEGO NIE ZMIENIA. UWAŻAM, ŻE KARANIE (ZWŁASZCZA NAKAZ PRACY DLA CARITASU, TO JUZ JEST SKURWYSYŃSTWO) JEJ JEST IDIOTYCZNE I TO WYRAŹNIE NAPISAŁEM. ALE TO MOIM ZDANIEM NIE OZNACZA, ŻE ONA FAJNE DZIEŁO ZROBIŁA. > Szkoda. Odkad go porzucilas, mnie tez sprawia mniej przyjemnosci. Akurat. Akurat, zebys wiedziala! o CO MNIE, DO LICHA, PODEJRZEWASZ?? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Przestańmy już (BŁAGAM) wałkować ten temat! 24.07.03, 21:38 Gość portalu: Bossy, Bossy napisał(a): > > ALE HAMSUN WIELKIM BYŁ NIE DLATEGO, ŻE KOLABOROWAŁ!!! JOPLIN GDYBY TYLKO ĆPAŁA, A ŚPIEWAŁA MARNIE, TO BY PIES Z KULAWĄ NOGĄ SIĘ NIĄ NIE ZAINTERESOWAŁ. MICHAŁ ANIOŁ... TU JUZ NIE MAM ARGUMENTU :), TRUDNO, NIECH TA NIEZNAŃSKA STAJE OBOK MISTRZA. > Mnie chodziło o to, że się ją odsądza, tę dziewczynę, od "czci i wiary", posądza o głupotę, i wszystko co tylko chcesz i czyni z tego argunment przeciw ......... oj naprawdę już mi się nie chce! Ale wiesz co. Mnie się zdaje, że jak Janis była na "haju" to była najlepsza!!! Podkreślam, że mi się ZDAJE!!! Co myślisz? Taka ekspresja niczym nieograniczona. Na fool. ??? Dodaję, że nie ćpam. > > ZAPEWNE. ZA MAŁO ZNAM NOWOCZESNĄ SZTUKĘ. WRACAJĄC NATOMIAST DO "PORNOGRAFII" > NIEZNANSKIEJ... > No, no. Widzę, że ćwiczysz charakter! > > Ale te nowe prądy są. Instalacje, eksperymenty - ten Bułgar > Christo opakowuje wciąż coś. Słyszałeś? > > SLYSZŁAEM, ALE KIEDY MNIE TO NIE ZACHWYCA... Nie musi. Ale co bys powiedział jak by nal pałac Kultury ... opakowali? Ja bym była za! > > JA TEŻ TAK NIE MÓWIŁEM. tWIERZIŁEM RACZEJ, ŻE UPADŁA NA GŁOWĘ LUB COŚ W TYM > STYLU :) > Na szczęście napisałeś to "raczej". > Ona w ten sposób wyraziła to co jej doskwiera. Za pomocą instalacji. > > CO JEJ DOSKWIERA????? MÓJ BOŻE, TO JA TEGO NIE ZAŁAPAŁEM! tO ONA NIE JEST > KOBIETĄ? > Nieporozumienie. dajmy spokój. Naprawdę mi się nie chce. Z racji takich i owakich tyle się o sprawie (Nieznalskiej) nasłuchałam, że mam dość. Jesli chcesz wiedzieć to sobie przeczytaj Wysokie Obcasy nr 46. Wywiad z nią. > > > Przykłady można mnożyć. > Wolę nie sądzić. Kiedy nie wiem. > > JA UWIELBIAM SĄDZIĆ, PRZYNAJMNIEJ DOPÓKI MAM WRAŻENIE (OCZYWISCIE, MOŻE BYĆ > MYLNE), ŻE MOJA OPINIA JEST SZCZERA. ALE NIE LUBIĘ SKAZYWAĆ NA ROBOTY PUBLICZNE > A V.W. to był przykład. To co mamy w środku ( to umowne, ten środek) przekłada się na jak patrzymy na różne rzeczy. Poprzez własne doświadczenie. Niektórzy twórcy czerpią z tego a inni nie. To jest, o ile dobrze rozumiem, kontrowersja jakaś, jeśli chodzi o literaturę. Czy to co się pisze w oparciu o doświadczenie jest mniej warte od absolutnej fikcji. Czwarta lampka czerwonego wytrawnego. Przestańmy już. > > I TAK GO NIE ZAPYTAM, BO JEŚLI BY POWIEDZIAŁ, ŻE MU SIE "INSTALACJA" PODOBA, TO BYM SIĘ NA NIEGO OBRAZIŁ, NAKRZYCZAŁ I TEŻ PRZESTAŁBY ZE MNĄ GADAĆ. > Cały Ty. Twoje musi być na wierzchu! Ale on ma to samo! Obaj mi zaleźliście za skórę! Nie odważyłam się powiedzieć tego co naprawdę myślę o tym i owym z obawy, że krytyka będzie bezlitosna. Więc wolę być widzem. A ten wiersz "Motyl" (liczę na to, że Wartburg dopisze te brakujące zwrotki) skopiowałam sobie na wypadek gdyby wątek "wcięło". Dziwne rzeczy się tu czasem dzieją. > > > > > Jedne wyrzeźbionwe drugie sfotografowane. > Brzydzi Cię kontekst? > > > NARZĄD - MĘSKI CZY ŻEŃSKI - JAKO TAKI BĘDĄCY NIEMAL WYŁĄCZNĄ TREŚCIĄ > DOMNIEMANEGO DZIEŁA - TO NIE JEST MOJA ARS POETICA. OBOJĘTNE CZY SFOTOGRAFOWANY CZY WYRZEŹBIONY. > Mniej więcej się zgadzam! > JA TAK NIE MÓWIĘ. ZDAJE SIĘ STOSUJESZ, WZOREM MAĆKA, ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZBIOROWĄ. > Co Ty gadasz! Jaka odpowiedzialność zbiorowa? To są argumenty i nie personalne! Czy Ty też coś popijasz właśnie? > CHYBA TAK. JA W SIŁOWNI BYŁEM RAZ, NA WUEFIE. W OGÓLE MAM WRAŻENIE, ŻE JESTEM > BARDZO "ZNIEWIEŚCIAŁY", BO SIĘ WZRUSZAM NA FILMACH, CZYTUJĘ POEZJE I KLNĘ > STOSUNKOWO RZADKO. > No to Ty dla takiego osiłka i bezmózgowca jesteś ten "bez ..". Martwi Cię to? A Twojego VIP-a? Znam odpowiedź. Ona jest w porządku. > ZDARZA MI SIĘ, ALE CO TO MA WSPÓLNEGO Z "DZIEŁEM" NIEZNAŃSKIEJ??? > Wszystko. Opałka latami pokrywał płótna kolejnymi cyframi. Monotematyczne. Oni wiedzą o co im chodzi. > Ale się rozpisałam! > I wiesz dlaczego tak się przejęłam? > Z powodu paru zdjęć tej dziewczyny z sali sądowej. > > > JA TEGO NIE WIDZIAŁEM. ALE TO JAKBY NICZEGO NIE ZMIENIA. UWAŻAM, ŻE KARANIE > (ZWŁASZCZA NAKAZ PRACY DLA CARITASU, TO JUZ JEST SKURWYSYŃSTWO) JEJ JEST > IDIOTYCZNE I TO WYRAŹNIE NAPISAŁEM. ALE TO MOIM ZDANIEM NIE OZNACZA, ŻE ONA > FAJNE DZIEŁO ZROBIŁA. ZGODA. > > Akurat, zebys wiedziala! o CO MNIE, DO LICHA, PODEJRZEWASZ?? > Ależ o nic zdrożnego! Świetnie się Wam z Wartburgiem gwarzy. Dobraliście się. Radość Wam to sprawia. My ( ja i Maciej) tylko Wam przeszkadzamy, rozpraszamy. Ty zwłaszcza tracisz energię na odpędzanie natrętnych much. Muchy są teraz za szybą. Bezpieczne. Ale bezczelnie podglądają i podsłuchują. Pozdrawiam Ani słowa o Nieznalskiej. Biedaczka. Co ona narobiła! I to z powodu trudnego dzieciństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniec wakacji WOKI, NICC NIE POPIJAM (JESZCZE) IP: *.biaman.pl 24.07.03, 21:49 > > > Ale wiesz co. Mnie się zdaje, że jak Janis była na "haju" to była najlepsza!!! > Podkreślam, że mi się ZDAJE!!! Basiu, ona zawsze była na haju i dlatego zawsze była najlepsza! > Co myślisz? Taka ekspresja niczym nieograniczona. Na fool. > ??? > Dodaję, że nie ćpam. Zaczekaj zaczekaj, zaraz Ci cos zacytuje... "Zawsz myślałem, że rzeczywistośc stworzono dla tego rodzaju ludzi, któzy nie potrafią zmierzyć się z narkotykami" (Tom Waits) Ale nie ćpaj, masz rację (ja też nie ćpam... raczej:)). pOWINNAŚ TEŻ RZUCIĆ PALENIE, TYM BARDZIEJ, ŻE NIE PALISZ "lUCKY sTRIKÓW" > > SLYSZŁAEM, ALE KIEDY MNIE TO NIE ZACHWYCA... > Nie musi. Ale co bys powiedział jak by nal pałac Kultury ... opakowali? > Ja bym była za! A tak! Pełna zgoda. Najlepiej gdyby zrobili żywe opakowanie z członków (nagich) towarzyszy i towarzyszek z SLD. Dożywotnio. Czy to co się pisze w oparciu o > doświadczenie jest mniej warte od absolutnej fikcji. Ja myślę, że warte jest tylko to, co jest oparte na doświadczeniu. Absolutnie. Myslałem, że to już rozstrzygnięto :) Kiedyś , jesli nie zrobi tego Wartburg, ja Ci ten wiersz przyślę. > Świetnie się Wam z Wartburgiem gwarzy. Dobraliście się. Radość Wam to sprawia. > My ( ja i Maciej) tylko Wam przeszkadzamy, rozpraszamy. NIEPRAWDA. MACIEK CZASEM TYLKO UDAJE, ŻEBY NIE POZŁOŚCIĆ. Z TOBĄ ROZMAWIA MI SIE ZAWSZE BARDZO PRZYJEMNIE. ANI SŁOWA O NIEZN.. upps! Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: WOKI, NICC NIE POPIJAM (JESZCZE) 24.07.03, 22:18 Gość portalu: koniec wakacji napisał(a): Nie wiem co to jest to WOKI. A pałac? Czy chcesz dożywotnio zbierać papierki na trawnikach w Wawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniec wakacji (JESZCZE NIE) IP: *.biaman.pl 24.07.03, 22:21 basia.basia napisała: > Gość portalu: koniec wakacji napisał(a): > > Nie wiem co to jest to WOKI. Ha ha! NIe znasz M. Jacksona? Tego od małych chłopców, countless operacji plastycznych i infantylnych piosenek o pokoju na swiecie. Kiedyś śpiewał piosenkę zdaje sie właśnie pod takim tytułem. To jest slangowe "OK". > > A pałac? Czy chcesz dożywotnio zbierać papierki na trawnikach w Wawie? zaraz, musze sie skupic...pałac...papierki... skąd papierki? ja chciałem pałac przyozdobić prawdziwymi komuszkami, oni przecież nie papierowi, chyba że masz na mysli ich charaktery... Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: (JESZCZE NIE) 24.07.03, 22:31 Gość portalu: koniec wakacji napisał(a): > > A pałac? Czy chcesz dożywotnio zbierać papierki na trawnikach w Wawie? > > zaraz, musze sie skupic...pałac...papierki... skąd papierki? ja chciałem pałac > przyozdobić prawdziwymi komuszkami, oni przecież nie papierowi, chyba że masz > na mysli ich charaktery... > Za sam pomysł dostaniesz wyrok. Prace społeczne. A jak znajdziesz sponsorów? A jak kogoś namówisz do realizacji? Bedziesz dożywotnio czyscił wszystkie warszawskie publiczne szalety. Za obrazę moralności! Komuch, niekomuch ale GOŁY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniec wakacji swietny komentarz, jesli moge wyrazic swoja opinie IP: *.biaman.pl 24.07.03, 23:11 a to mi sie b. spodobalo, w ferworze "walki" zapomniaelm nadmienic. "Posłowie LPR przeżywają pewnie straszne katusze pielgrzymując do Rzymu. Narażeni są na "obrzydliwe widoki" w co drugim kościele. Myślę, że gdyby obejrzeli pewien malutki kościół w Pietrasancie koło Carrary doznaliby szoku a może nawet popadli w obłęd widząc wyobrażenie Matki Boskiej namalowane przez Botero." Chetnie bym to Botero, tzn, to Pietrasancie kolo Karara zobaczyl , a zwlaszczaowa przekupkę. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: swietny komentarz, jesli moge wyrazic swoja o 24.07.03, 23:30 Gość portalu: koniec wakacji napisał(a): > a to mi sie b. spodobalo, w ferworze "walki" zapomniaelm nadmienic. > > "Posłowie LPR przeżywają pewnie straszne katusze pielgrzymując do > Rzymu. Narażeni są na "obrzydliwe widoki" w co drugim kościele. Myślę, że > gdyby obejrzeli pewien malutki kościół w Pietrasancie koło Carrary doznaliby > szoku a może nawet popadli w obłęd widząc wyobrażenie Matki Boskiej namalowane > przez Botero." > > Chetnie bym to Botero, tzn, to Pietrasancie kolo Karara zobaczyl , a > zwlaszczaowa przekupkę. Słabą masz głowę koleś! ps zobaczę co się da zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: swietny komentarz, jesli moge wyrazic swoja o IP: *.biaman.pl 24.07.03, 23:45 basia. > > ps > zobaczę co się da zrobic. O matko! Ale nie zamawiaj biletu na wczesniej niz pazdziernik, a nawet listopad, bo ja naprawde nie bede sie mogl wyrwac! Ale dzieeeeki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nie wiem, czy o ta chodzi. Batero sporo zostawil w 25.07.03, 00:10 Pietrasanta: i rzezb, i obrazkow. Basiu.basiu -pomoz!!! www.pietrasanta.it/Botero/DonnaConBambino.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Botero. Tak. Byłaś szybsza! Dzięki. 25.07.03, 00:19 gabrielacasey napisała: > Pietrasanta: i rzezb, i obrazkow. Basiu.basiu -pomoz!!! > > www.pietrasanta.it/Botero/DonnaConBambino.JPG www.pietrasanta.it/citta/citta_vedere_centro.htm Niestety nie ma wnętrza San Agostino Abate. Pstryknij jeszcze Bartek na Il Guerriero. Będziesz miał wyobrażenie tego co jest w kościele. Piekło i niebo wg Botero. Bombowe! I diabły i święci - wszyscy okrąglutcy i rozkoszni. Teraz już nie pamiętam czy mi się coś nie pomyliło i czy nie o tę Matkę Boską chodziło. Ale w kościele jest chyba też odmalowana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratek nawet jesli to nie bilet... IP: *.biaman.pl 25.07.03, 00:21 Drogie Panie, bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: nawet jesli to nie bilet... 25.07.03, 01:00 Gość portalu: bratek napisał(a): > Drogie Panie, bardzo dziękuję. Bilet to Ci kupi VIP. Jeśli zasłużysz. A widzę, że się obijasz! Jak tak dalej pójdzie to się może nadasz w Pietrasancie jakiemuś rzeźbiarzowi do noszenia dłut itp. akcesoriów. To jest Mekka rzeźbiarska. Mieszka tam Igor Mitoraj i parę innych sław. I są doskonałe odlewnie, gdzie realizują zamówienia z całego świata. Roboty w bród. Ale w przyjemnym miejscu. Tylko Indian nie ma. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Dzieki. Jasne ze Botero. Fernando. Staram sie posac 25.07.03, 01:04 bezwzrokowo i to z dluuugimi szponami i robie koszmarne literowki. Mam mnostwo obrazkpw, ale zadnego z Madonna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bratek Ciekawe IP: *.biaman.pl 25.07.03, 01:13 gabrielacasey napisała: > bezwzrokowo i to z dluuugimi szponami i robie koszmarne > literowki. Mam mnostwo obrazkpw, ale zadnego z Madonna. DLACZEGO STARSZ SIE PISAC Z DLUUUUGIMI SZPONAMI? TO JAKIES CWICZENIE? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Maz lubi u mnie dlugie paznokcie. Reszta jest... 25.07.03, 03:44 milczeniem, bo LPRowcy na necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b krwista babka IP: *.biaman.pl 25.07.03, 13:40 to bardzo dobry tekst, bardzo intrygujący. Czy te paznokcie, które lubi mąż, są na palcach stóp czy rąk??? Brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diablo Dobry bissnes ,potrzebuje dealerow w Polsce . IP: *.telia.com 01.12.03, 10:16 Zamierzam "exportowac" do Polski pigoly wczesno poronne,zatrudnie dealerow na miejscu w Polsce ,podajcie Wasze e-adressy na tym temacie,-odpisze natychmiast. Pozdrawia HH ________________________________________________________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NYC Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.dyn.optonline.net 24.07.03, 17:35 I to jest sedno sprawy. Urazeni "sztuka" pani N. powinni dochodzic zadoscuczynienia za wyrzadzone szkody moralne tylko i wylacznie na drodze cywilnej. Stosowanie w tym wypadku prawa karnego jest totalnym nieporozumieniem i pogwalceniem zasad demokratycznych. Kompromitacja Gość portalu: ANNA napisał(a): > Od strony prawnej w ogóle nie o to chodzi, co myślimy na temat wątpliwego > skądinąd artystycznie dzieła pani Niezanńskiej. Istota sprawy polega na > działaniu w takich przypadkach prokuratury i sądów. W świetle prawa unijnego, > które lada moment zacznie u nas obowiązywać (jak i prawa aktualnie > obowiązującego) nie ma miejsca na takie orzeczenia sądów. Sądy nie są bowiem > władne do wypowiadania się w sprawach związanych z odbiorem społecznym dzieł > sztuki, nawet jeżeli są to dzieła kontrowersyjne. Stanowisko przeciwne jest nie > > do pogodzenia z zasadą wolności wypowiedzi, która ma tu abolutnie priorytetowe > znaczenie. Szkoda że prokurator i sędzia zaangażowani w tę sprawę w ogóle nie > mieli świadomości co międzynarodowyvh standartów zakresie praw podstawowych. > Przykłady Iranu czy Izraela są tu absolutmie chybione, bo zmierzamy w stronę > zupełnie innego modelu kultury prawnej. Chyba że chcemy mieć administracyjną > bądź sądową kontrolę artystycznych wypowiedzi na wzór takich państw jak niegdyś > > stalinowska Rosja, nazistowskie Niemcy, a obecnie np. Iran czy Arabia > Saudyjska. Ciekawe czy zwolennicy wyroku w sprawie pani Nieznańskiej mają > świadomość, że na cenzurze artystcznej z reguły się nie kończy. Wkracza ona we > wszelkie możliwe obszary aktywności obywateli. Czyżby nasze dążenia do > demokracji i wolności jednostki (prawnie chronionej) miały pozorny charakter a > tak naprawdę marzy nam się życie w orwellowskim świecie? Przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa Swieta Inkwizycja -:) IP: *.proxy.aol.com 24.07.03, 19:56 Gość portalu: ANNA napisał(a): (......) > a tak naprawdę marzy nam się życie w orwellowskim świecie? Przerażające. ANNA - dzieki za rozsadny glos w dyskusji. Wiekszosc argumentow tu przytaczanych to "bicie piany"!. Przyklady obowiazujacego porzadku prawnego panstw wyznaniowych jak Iran czy Arabia Sudyjska maja sie tak do jurysdykcji sekularnego panstwa jakim jest Polska - jak sw.Kanty do... kanciarzy. Izrael - to tez przyklad szczegolny. Sekularne panstwo (konstytucyjnie!) - lecz z silna delegacja i uprawnieniami Gminy Wyznaniowej (np. jurysdykcja Prawa Rodzinnego)!. Polacy wogole maja problemy z pojeciem PRAWA! -:). Wiekszosc myli "prawo" ze "sprawiedliwoscia" - ktora z zalozenia jest pojeciem subiektywnym. Do tego wszystkiego istnieje w naszym spoleczenstwie, historycznie ugruntowana, szczegolna WYBIORCZOSC prawa. Cytowane przez jednego z dyskutantow przyklady przepisow niemieckich i ich powszechne poszanowanie bierze sie z relatywnie wysokiej swiadomosci prawnej obywateli Niemiec, historycznie ugruntowanej sprawnosci systemu prawnego i jego instytucji egzekucji prawa. "W Polscze - jak kto chce!, MUSI to ... na Rusi" -:) - jest tak gleboko zakorzenione w naszej narodowej mentalnosci iz trzeba pokolen i wielu lat "normalnosci" by to co oczywiste - stalo sie normalne -:). Nie sluzy temu temu postawa politykow, a juz napewno polskiego Kosciola i Jego politycznego zaplecza - ktorzy w imie "wyzszych racji religijnych" - z glupoty i pewnego rodzaju happeningu robia "powazna sprawe" a setki tysiecy oszolomow nie majacych pojecia ani o sztuce, ani o chrzescijanstwie czy swobodach obywatelskich - ida na "barykady" z glupoty i braku wlasnego zdania w sprawie. A wystarczy odrobina TOLERANCJI i zyczliwosci by w podobnych sprawach obyc sie bez Prokuratury, Sadow i "narodowych dyskusji" - cala ta SPRAWA jest po prostu - SMIESZNA -:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 11:48 Moje uczucia są bez przerwy znieważane przez takich obywateli jak poseł Strąk i gdzie mam ich zaskarżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytak A gdzie zaskarzyc szczekaczy z radia z ma-ryja IP: 168.143.113.* 24.07.03, 11:52 za obraze uczuc inteligentnych Polakow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majcher Re: A gdzie zaskarzyc szczekaczy z radia z ma-ryj IP: *.lubzel.com.pl 24.07.03, 12:15 Gość portalu: Pytak napisał(a): > za obraze uczuc inteligentnych Polakow ? A skąd ty pytaku wiesz co obraża uczucia inteligentnych POLAKÓW? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontownik w obronie krzyża IP: *.ds.uj.edu.pl / 192.168.12.* 24.07.03, 11:49 czy używanie krzyża jako elementu zdobniczego (kolczyki, wisiorki) nie jest "obrazą uczuć religijnych"? proponuję urządzać łapanki na ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytak Czy kiczowate dewocjonalia nie sa obraza uczuc IP: 130.94.107.* 24.07.03, 11:55 katolikow posiadajacych poczucie estetyki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan PYTAK,kiedyś zrozumiesz...... IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 12:43 Gość portalu: Pytak napisał(a): > katolikow posiadajacych poczucie estetyki ? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 nigdy 24.07.03, 12:44 Gość portalu: stefan napisał(a): > Gość portalu: Pytak napisał(a): > > > katolikow posiadajacych poczucie estetyki ? nigdy nie zrozumie, bo do tego trzeba mieć mózg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzytwa Re: Znowu ci bierze czerwone scierwo? IP: *.pcz.czest.pl 24.07.03, 14:03 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Obrazaja jak jasna cholera. Ale procent katolikow z 24.07.03, 23:39 jakimkolwiek gystem, smakiem i wyrobieniem artystycznym szczesliwie znikomy - dominuje TLUSZCZXA od "landszaftow". Z tym cukierkowym Aniolkiem przeprowadzajacym przez cukierkowa kladke rownie cukierkowe dzieciaczki. Ohyda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 masz przykład chamski gnoju 24.07.03, 12:10 Pierwszy z brzegu - par. 166 niemieckiego kodeksu karnego: § 166 Beschimpfung von Bekenntnissen, Religionsgesellschaften und Weltanschauungsvereinigungen (1) Wer öffentlich oder durch Verbreiten von Schriften (§ 11 Abs. 3) den Inhalt des religiösen oder weltanschaulichen Bekenntnisses anderer in einer Weise beschimpft, die geeignet ist, den öffentlichen Frieden zu stören, wird mit Freiheitsstrafe bis zu drei Jahren oder mit Geldstrafe bestraft. (2) Ebenso wird bestraft, wer öffentlich oder durch Verbreiten von Schriften (§ 11 Abs. 3) eine im Inland bestehende Kirche oder andere Religionsgesellschaft oder Weltanschauungsvereinigung, ihre Einrichtungen oder Gebräuche in einer Weise beschimpft, die geeignet ist, den öffentlichen Frieden zu stören. Podobne regulacje są w całej zachodniej Europie. I co teraz chamski gnoju, LPR-aku a rebours? mn Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 gdzie jesteś esbeku? 24.07.03, 12:19 poszedłeś po słownik? mn7 napisał: > Pierwszy z brzegu - par. 166 niemieckiego kodeksu karnego: > > § 166 > Beschimpfung von Bekenntnissen, Religionsgesellschaften und > Weltanschauungsvereinigungen > (1) Wer öffentlich oder durch Verbreiten von Schriften (§ 11 Abs. 3) den Inhalt > > des religiösen oder weltanschaulichen Bekenntnisses anderer in einer Weise > beschimpft, die geeignet ist, den öffentlichen Frieden zu stören, wird mit > Freiheitsstrafe bis zu drei Jahren oder mit Geldstrafe bestraft. > > (2) Ebenso wird bestraft, wer öffentlich oder durch Verbreiten von Schriften (§ > > 11 Abs. 3) eine im Inland bestehende Kirche oder andere Religionsgesellschaft > oder Weltanschauungsvereinigung, ihre Einrichtungen oder Gebräuche in einer > Weise beschimpft, die geeignet ist, den öffentlichen Frieden zu stören. > > Podobne regulacje są w całej zachodniej Europie. > I co teraz chamski gnoju, LPR-aku a rebours? > > mn Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 gdzie te przykłady? 24.07.03, 12:12 No i co z tymi przykładami, bezczelny komunistyczny kłamco? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Odpowiedź mn7 IP: *.noname.net.icm.edu.pl 24.07.03, 12:38 Zgadzam się z tobą, że znamiona przestępstaw powinny być ujmowane obiektywnie. W przypadku przestępstwa polegającego na obrazie uczuć religijnych jest to trudne, bo nie można abstrahować od odczuć subiektywnych, ale możliwe. Zastanówmy się nad czynem skazanej artystki. W swoim dziele wykorzystała krzyż jako pewien symbol, który jest obecny w naszym życiu, często wyrwany z kontekstu religijnego. Nie doszło do znieważenia konkretnego przedmiotu kultu, np. krzyża w danej miejscowości, czy obrazu w kościele, nie zakłócono przebiegu mszy, nie zbeszczeszono ołtarza. Tego typu incydenty należy kwalifikować jako przestęstwo i tak są one traktowane w krajach, o których piszesz. Ich sprawcy nie są i nie powinni być chronieni przez zasadę wolności wypowiedzi. Jednak stan faktyczny sprawy, w której zapadł kontrowersyjny wyrok, nawet dla osoby nie obeznanej z prawem karnym jest zasadniczo inny. "Przestęstwo" zostało popełnione w galerii i jego przedmiotem nie był przedmiot kultu. Tymczasem w imię ochrony uczuć religijnych poświęcono zasadę wolności wypowiedzi, gdyż sąd wbrew temu co sam twierdzi skoncentrował się właśnie na odbiorze społecznym dzieła przez określoną grupę ludzi. Strona przedmiotowa przestępstwa przedstawa się raczej wąptliwie. Pozostaje mieć nadzieję że w apelacji ten wyrok się nie utrzyma. Trudno tu się dopatrywać jakiejś dynamicznej równowagi pomiędzy prawnie chronionymi dobrami, o której piszesz. Gdyby utrzymać taką linię orzecznictwa, wykorzystywanie w sztuce jakichkolwiek motywów wyowdzących się z religii stałoby się nader ryzykowne. Nie mówię już o tym, że wykorzystywanie w filmnie bądź dramacie wątków testamentowych w sposób inny niż wierna ekranizacja prowadziłoby do karnej odpowiedzialności producenta czy dystrybutora. Jednym słowem cenzura, przy czym pojęcia tego użyłam w szerokim znaczeniu, odnosząc je nie tylko do niesławnej pamięci urzędu z ul. Mysiej. Cenzura może mieć bowiem różne oblicza, w tym sędziego bądź prokuratora, którym w tej sprawie najwyraźniej pomyliły się role. Podtrzymuję swój pogląd o słabej znajomości prawa międzynarodowego wśród sędziów i prokuratorów, i jeszcze słabszej znajomości praktyki w zakresie stosowania tego prawa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Odpowiedź mn7 24.07.03, 12:43 Anno, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. W tej chwili nie mam niestety czasu odpowiedzieć, ale chętnie to zrobię później. a więc "watch this space". Pozdrawiam mn Odpowiedz Link Zgłoś
valala NORMALNA DYSKUSJA 24.07.03, 14:01 Dziękuję za mądry głos w dyskusji. To co mówisz warte jest uwagi dlatego, że w odróżnieniu od krzykaczy z jednej i drugiej strony nie negujesz faktu, że żadna wolność (ani religijna ani artystyczna) nie może być absolutna. Powodem jest to, że istnieją różne wolności, które nie powinny ze sobą kolidować. Dlatego rozróżnia się pojęcie wolności 'do' (np. dostępu do pornografii) i 'od' (np. od nachalnego publicznego propagowania pornografii). To truizmy, ale większości dyskutujących tu ćwierć-inteligentów nieznane, więc warto je powtarzać. Problemy zaczynają się wtedy, gdy przychodzimy do szczegułów. Z faktu istnienia wielu wolności wynika, że muszą istnieć konflikty. Kto ma Twoim zdaniem rozstrzygać w takich sytuacjach? Moim zdaniem od tego jest właśnie niezawisły sąd. Możemy niezgadzać się co do wyroku, ale to sąd jest od tego, by wysłuchać obywateli przekonanych o naruszeniu swoich praw. I wydać werdykt. Jeśli nie zgadzasz się z wyrokiem, to pozostaje apelacja, potem Strasbourg. W najgorszym razie - domaganie się zmiany prawa od Twoich przedstawicieli w Sejmie. Osobiście uważam wyrok za zbyt surowy, ale doceniam niezależność sędziego który podjął samodzielną decyzję nie zasłaniając się 'znikomą szkodliwością społeczną'. Nie mam też żadnych podstaw do kwestionowania kompetencji sędziego, który zastosował się do obowiązującego prawa. W tej sprawie bardziej interesuje mnie jednak kwestia zasadnicza - jak wytyczyć granice wolności sztuki, by w przyszłości uniknąć takich sytuacji. Z tego co piszesz wynikałoby, że taka granica leży u wejścia do galerii. To co w środku, powinno mieć immunitet. W domyśle - ludzie o delikatnej wrażliwości nie powinni przestępować progu, bo inaczej sami sobie będą winni. Interesująca propozycja, ale widzę tu sporo problemów. Po pierwsze, nie ma sprawy, gdy chodzi o galerie prywatne. Ale w przypadku np. CSW, utrzymywanego z pieniędzy podatnika jest już trochę inaczej. Ja osobiście nie mam ochoty sponsorować pani Nieznalskiej. Po drugie, sztuka nie ogranicza się do galerii. Jest przekaz audiowizualny, jest sztuka uliczna. Należałoby więc przyjąć, że immunitet rozciąga się na wszelaką działalność artystyczną. A ponieważ ta może przyjmować obecnie dowolne formy, to immunitet należałoby rozciągnąć na samego artystę i wszystkie jego działania. Po trzecie więc: jak zadekretować kto jest artystą? dyplom ASP? No, to nie załapałby się ani Nikifor, ani Michał Anioł. A jeśli artystą może być każdy, jak przyjęło się uważać, to właściwie wszelką działalność godzącą w prawa innych możnaby wytłumaczyć w sądzie jako performance... Np. rasistowskie grafitti na murach. To oczywiście nie znaczy, że należy stosować cenzurę prewncyjną. Ta, dzięki Bogu już nie wróci. Ale należy unikać histerycznych reakcji gdy ktoś ośmieli się poczuć urażony czyjąś działalnośćią - artystyczną bądź jakąkolwiek inną. Ma prawo do tego, by bronić swojej wolności. W razie konfliktu - decyduje niezawisły sąd. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Czytalam cie 15 minut. Forma. Tresci zadnej.To tez 25.07.03, 03:54 SZTUKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
valala Nie smiecic 25.07.03, 13:09 Gabrysiu, odnosze wrazenie, ze im wiecej piszesz, tym mniej masz do powiedzenia. Wypowiedzi, ktorymi zalewasz to forum sa wyprane z racjonalnych argumentow. Powtarzasz tylko inwektywy i magiczne zaklecia w rodzaju 'PRZEZROCZYSTOSCI SEMANTYCZNEJ ZNAKU' i tym podobnych. Osobiscie taki wlasnie sposob postepowania nazywam 'rytualnym, magicznym, bezrefleksyjnym'. Co do charakteru polskiego katolicyzmu nie wypowiadam sie - po pierwsze dlatego, ze na ten temat wogle nie dyskutowalem (nie zauwazylas? tak mi przykro...), po drugie dlatego, ze sie nie znam. Nie jestem katolikiem, wiec nie bede plotl bzdur z mina znawcy. Jestes w bledzie, jesli sadzisz, ze w ten sposob przekonasz kogokolwiek do swoich pogladow. Mnie w kazdym razie przekonalas, ze nie warto z toba gadac. Jest mi przykro - mowie bez sarkazmu - bo przed ta dyskusja mialem o tobie dobre zdanie. Byc moze jednak czytalem twoje wypowiedzi nieuwaznie. Bardzo prosze - nie zasmiecaj przynajmniej tych watkow, w ktorych dyskutanci maja ochote na kulturalna wymiane pogladow. bez odbioru - na wszelki wypadek umieszczam to w kilku watkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: NORMALNA DYSKUSJA 25.07.03, 10:51 valala napisał: > Dziękuję za mądry głos w dyskusji. To co mówisz warte jest uwagi dlatego, że w > odróżnieniu od krzykaczy z jednej i drugiej strony nie negujesz faktu, że żadna > wolność (ani religijna ani artystyczna) nie może być absolutna. Powodem jest > to, że istnieją różne wolności, które nie powinny ze sobą kolidować. Dlatego > rozróżnia się pojęcie wolności 'do' (np. dostępu do pornografii) i 'od' (np. od > nachalnego publicznego propagowania pornografii). > > To truizmy, ale większości dyskutujących tu ćwierć-inteligentów nieznane, więc > warto je powtarzać. Problemy zaczynają się wtedy, gdy przychodzimy do > szczegułów. Z faktu istnienia wielu wolności wynika, że muszą istnieć > konflikty. Kto ma Twoim zdaniem rozstrzygać w takich sytuacjach? Moim zdaniem > od tego jest właśnie niezawisły sąd. Możemy niezgadzać się co do wyroku, ale to > sąd jest od tego, by wysłuchać obywateli przekonanych o naruszeniu swoich praw. Otóż to. U nas panuje jakieś dziwne przekonanie, że konflikty należy rozwiązywać w przeróżny sposzób, ale Broń Boże nie w sądzie. To jeszcze dziedzictwo zaborów i PRL-u. > > I wydać werdykt. Jeśli nie zgadzasz się z wyrokiem, to pozostaje apelacja, > potem Strasbourg. W najgorszym razie - domaganie się zmiany prawa od Twoich > przedstawicieli w Sejmie. No właśnie. Teraz akurat kończy się nabór na ławników. Zawwsze odpisywałem różnym krytykantom - nie podoba ci się orzecznictwo - zostań ławnikiem. > Osobiście uważam wyrok za zbyt surowy, ale doceniam niezależność sędziego który > podjął samodzielną decyzję nie zasłaniając się 'znikomą szkodliwością > społeczną'. Nie mam też żadnych podstaw do kwestionowania kompetencji sędziego, > który zastosował się do obowiązującego prawa. > > W tej sprawie bardziej interesuje mnie jednak kwestia zasadnicza - jak wytyczyć > granice wolności sztuki, by w przyszłości uniknąć takich sytuacji. Z tego co > piszesz wynikałoby, że taka granica leży u wejścia do galerii. To co w środku, > powinno mieć immunitet. W domyśle - ludzie o delikatnej wrażliwości nie powinni > przestępować progu, bo inaczej sami sobie będą winni. Interesująca propozycja, > ale widzę tu sporo problemów. > > Po pierwsze, nie ma sprawy, gdy chodzi o galerie prywatne. Ale w przypadku np. > CSW, utrzymywanego z pieniędzy podatnika jest już trochę inaczej. Ja osobiście > nie mam ochoty sponsorować pani Nieznalskiej. > > Po drugie, sztuka nie ogranicza się do galerii. Jest przekaz audiowizualny, > jest sztuka uliczna. Należałoby więc przyjąć, że immunitet rozciąga się na > wszelaką działalność artystyczną. A ponieważ ta może przyjmować obecnie dowolne > formy, to immunitet należałoby rozciągnąć na samego artystę i wszystkie jego > działania. > > Po trzecie więc: jak zadekretować kto jest artystą? dyplom ASP? No, to nie > załapałby się ani Nikifor, ani Michał Anioł. A jeśli artystą może być każdy, > jak przyjęło się uważać, to właściwie wszelką działalność godzącą w prawa > innych możnaby wytłumaczyć w sądzie jako performance... Np. rasistowskie > grafitti na murach. > Edawrd Stachura pisał: "Wszystko jest poezją, kazdy jest poetą". Czy na przykład ja mogę napisać "poemat" w któym naubliżam wszystkim dookoła a potem zasłaniać się artystycznym charakterem mojej akcji???? > To oczywiście nie znaczy, że należy stosować cenzurę prewncyjną. Ta, dzięki > Bogu już nie wróci. Ale należy unikać histerycznych reakcji gdy ktoś ośmieli > się poczuć urażony czyjąś działalnośćią - artystyczną bądź jakąkolwiek inną. Ma > prawo do tego, by bronić swojej wolności. W razie konfliktu - decyduje > niezawisły sąd. ... jak w każdym kraju cywilizowanym. To, co mnie bardzo razi w całej tej dyskusji, to jej prowadzenie na poziomie emocji i sympatii do Nieznalskiej i jej oskarżycieli z RM. Trzeba mieć trochę dystansu do tej sprawy a nie zahowywać się jak (przy innych okazjach) pompatyczny błazen Małachowski. Pozdrawiam mn Odpowiedz Link Zgłoś
valala Re: NORMALNA DYSKUSJA 25.07.03, 13:14 > To, co mnie bardzo razi w całej tej dyskusji, to jej prowadzenie na poziomie emocji i sympatii do Nieznalskiej i jej oskarżycieli z RM. Trzeba mieć trochę dystansu do tej sprawy To, że dystansu brakuje róznego rodzaju oszołomom i integrystom mnie nie dziwi. Ale szokujące jest, że ludzie, którzy uważają się za światłych i nowoczesnych potrafią się tak zacietrzewić. Cóż, przeciwieństwa się przyciągają, nieprawdaż? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Anno. Nie wytlumaczysz. Ci ludzie nie maja cienia 25.07.03, 03:53 pojecia o PRZEZROCZYSTOSCI SEMANTYCZNEJ ZNAKU, tj. ze patrzac na forme krzyza widza tylko jej chrzescijanska tresc. I ze - nazwijmy rzecz po imieniu - balwochwalczo utozsamiaja z nia sam nosnik, tj, wlasnie krzyz. Jest to jeden z bardziej elementarnych bledow logicznych, ale w szkolach polskich nikt przyzwoitej logiki nie uczy (stad pozniej te klopoty z logika na studiach). Uczy sie natomiast - i to powierzchownie - religii. Powierzchownie, bo teologia doskonale widzi w tym zjawisku "przezroczystosci semantycznej" zrodlo bledow, herezji i...balwochwalstwa. Polski katolicyzm jest, niestety, ciagle jeszcze na poziomie ludowym: rytualny, magiczny, bezrefleksyjny... Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktoja Re: Anno. Nie wytlumaczysz. Ci ludzie nie maja ci IP: *.proxy.aol.com 25.07.03, 07:14 gabrielacasey napisała: > pojecia o PRZEZROCZYSTOSCI SEMANTYCZNEJ ZNAKU, tj. ze patrzac na forme krzyza > widza tylko jej chrzescijanska tresc. I ze - nazwijmy rzecz po imieniu - > balwochwalczo utozsamiaja z nia sam nosnik, tj, wlasnie krzyz. Jest to jeden z > bardziej elementarnych bledow logicznych, ale w szkolach polskich nikt > przyzwoitej logiki nie uczy (stad pozniej te klopoty z logika na studiach). > Uczy sie natomiast - i to powierzchownie - religii. Powierzchownie, bo teologia > > doskonale widzi w tym zjawisku "przezroczystosci semantycznej" zrodlo bledow, > herezji i...balwochwalstwa. Polski katolicyzm jest, niestety, ciagle jeszcze na poziomie ludowym: rytualny, magiczny, bezrefleksyjny... Szkoda. Taktoja, Gabi,co sie stalo? Emocja zaczyna Cie ponosic. Zaczynasz pokazywac swoja slaba strone, strone pelna zalu i nienawisci....i to do kogo? Do ludu ktory przez wieki duzo sie nacierpial i jedynie w religii widzial nadzieje lepszej przyszlosci? Ludu ktory przez tysiac lat mial otwarte nie tylko granice ale i serce dla wszlkiego rodzaju tulaczy? Czy Ty naprawde uwazasz ze Polakom sie nie nalezy troche wiecej uznania a nie tylko pogarda jaka Ty i innni ziejecie? Poco? Dlaczego? Kto na tym korzysta? Chyba tylko sam diabel. P.S. Mam na mysli diabla w ludzkim ciele, ktory czesto posluguje sie Krzyzem,tudziez Gwiazda Dawida. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Anno. Nie wytlumaczysz. Ci ludzie nie maja ci 25.07.03, 10:57 Gabrielo, Twoja krytyka jest jak kulą w płot. Poczytaj sobie relacje ze sprawy, a przeczytasz, że kluczowe dla przypisania odpowiedzialnosci Nieznalskiej było ustalenie przez sąd, że artystyczny cel działania nie uchyla bezprawności obrazy uczu c religijnych ze względu na FORMĘ. Zapewniam Cię, że przestępstwo, które zarzucono Nieznalskiej nie polega na prostym "znieważeniu" przedmiotu materialnego będącego nośnikiem. Tak to się może wydaje debilom z LPR-u. mn Gość portalu: Taktoja napisał(a): > gabrielacasey napisała: > > > pojecia o PRZEZROCZYSTOSCI SEMANTYCZNEJ ZNAKU, tj. ze patrzac na forme krz > yza > > widza tylko jej chrzescijanska tresc. I ze - nazwijmy rzecz po imieniu - > > balwochwalczo utozsamiaja z nia sam nosnik, tj, wlasnie krzyz. Jest to jed > en > z > > bardziej elementarnych bledow logicznych, ale w szkolach polskich nikt > > przyzwoitej logiki nie uczy (stad pozniej te klopoty z logika na studiach) > . > > Uczy sie natomiast - i to powierzchownie - religii. Powierzchownie, bo > teologia > > > > doskonale widzi w tym zjawisku "przezroczystosci semantycznej" zrodlo bled > ow, > > herezji i...balwochwalstwa. Polski katolicyzm jest, niestety, ciagle jeszc > ze > na poziomie ludowym: rytualny, magiczny, bezrefleksyjny... Szkoda. > > Taktoja, > Gabi,co sie stalo? Emocja zaczyna Cie ponosic. Zaczynasz pokazywac swoja > slaba strone, strone pelna zalu i nienawisci....i to do kogo? Do ludu ktory > przez wieki duzo sie nacierpial i jedynie w religii widzial nadzieje lepszej > przyszlosci? Ludu ktory przez tysiac lat mial otwarte nie tylko granice > ale i serce dla wszlkiego rodzaju tulaczy? Czy Ty naprawde uwazasz ze Polakom > sie nie nalezy troche wiecej uznania a nie tylko pogarda jaka Ty i innni > ziejecie? Poco? Dlaczego? Kto na tym korzysta? Chyba tylko sam diabel. > > P.S. > Mam na mysli diabla w ludzkim ciele, ktory czesto posluguje sie Krzyzem,tudziez > > Gwiazda Dawida. > Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 obiecana odpowiedź Annie 25.07.03, 10:42 Obiecana odpowiedź, przepraszam, że dopiero dzisiaj: Gość portalu: Anna napisał(a): > Zgadzam się z tobą, że znamiona przestępstaw powinny być ujmowane obiektywnie. W każdy razie tego przestępstwa. Tak też się powszechnie przyjmuje, i tak też przyjął - sąd w Gdańsku. > W przypadku przestępstwa polegającego na obrazie uczuć religijnych jest to > trudne, bo nie można abstrahować od odczuć subiektywnych, ale możliwe. > Zastanówmy się nad czynem skazanej artystki. W swoim dziele wykorzystała krzyż > jako pewien symbol, który jest obecny w naszym życiu, często wyrwany z > kontekstu religijnego. Nie doszło do znieważenia konkretnego przedmiotu kultu, > np. krzyża w danej miejscowości, czy obrazu w kościele, nie zakłócono przebiegu > mszy, nie zbeszczeszono ołtarza. Tego typu incydenty należy kwalifikować jako > przestęstwo i tak są one traktowane w krajach, o których piszesz. Tyle, że to by było całkiem inne przestępstwo. Przestępstwo, za które skazano Nieznalską polega włąśnie na takim "abstrakcyjnym" naruszeniu pewnych standardów charakterystycznych dla danego społeczeńśtwa, nie zaś na "konkretnym". > Ich sprawcy > nie są i nie powinni być chronieni przez zasadę wolności wypowiedzi. Jednak > stan faktyczny sprawy, w której zapadł kontrowersyjny wyrok, nawet dla osoby > nie obeznanej z prawem karnym jest zasadniczo inny. "Przestęstwo" zostało > popełnione w galerii i jego przedmiotem nie był przedmiot kultu. Tymczasem w > imię ochrony uczuć religijnych poświęcono zasadę wolności wypowiedzi, gdyż sąd > wbrew temu co sam twierdzi skoncentrował się właśnie na odbiorze społecznym > dzieła przez określoną grupę ludzi. Wręcz przecienie. Obiektywizacja polega tu na tym, że ocenia się tę "obrazę" przez pryzmat pewnego "uśrednionego" standardu, a nie uczuć konkretnej osoby, czy grupy ludzi. To, że lombrozjańskie mordy z LPR-u cieszyły się z wyroku, nie oznacza, że sąd kierował się ich odczuciami! > Strona przedmiotowa przestępstwa przedstawa > się raczej wąptliwie. A to dlaczego??? Masz chyba na myśli stronę podmiotową? > Pozostaje mieć nadzieję że w apelacji ten wyrok się nie utrzyma. Trudno tu się > dopatrywać jakiejś dynamicznej równowagi pomiędzy prawnie chronionymi dobrami, > o której piszesz. Jeśli wytyczona jest granica między ochroną dwóch wartości, to dynamiczna równowaga istnieje obiektywnie. Co najwyżej możemu uważać, że w złym miejscu. > Gdyby utrzymać taką linię orzecznictwa, wykorzystywanie w > sztuce jakichkolwiek motywów wyowdzących się z religii stałoby się nader > ryzykowne. Nie mówię już o tym, że wykorzystywanie w filmnie bądź dramacie > wątków testamentowych w sposób inny niż wierna ekranizacja prowadziłoby do > karnej odpowiedzialności producenta czy dystrybutora. Nic podobnego. > Jednym słowem cenzura, > przy czym pojęcia tego użyłam w szerokim znaczeniu, odnosząc je nie tylko do > niesławnej pamięci urzędu z ul. Mysiej. Cenzura może mieć bowiem różne oblicza, > w tym sędziego bądź prokuratora, którym w tej sprawie najwyraźniej pomyliły się > role. Na czym polegało to pomylenie ról? Jest określone przestępstwo w k.k., jest określone zachowanie "wypełniające znamiona" tego przestęstwa - następuje subsumpcja i z dwóch przesłanek wyciągnięty zostaje wniosek. Gdzie tu dostrzegasz "pomylenie ról"? Dokładnie na tym polega społeczna rola prokuratora i sędziego - prokuratora na ściganiu i oskarzaniu, a sądu na rozsądzeniu, czy rzeczywiście osoakrżony ponosi odpowiedzialnosć, czy nie. Być może ten konkretny wyrok jest nieprawidłowy (np. wskutek nieuwaglęnienia kontekstu prawnomiędzynarodowego), ale nie sposób tu mówić o pomyleniu ról! > Podtrzymuję swój pogląd o słabej znajomości prawa międzynarodowego wśród > sędziów i prokuratorów, i jeszcze słabszej znajomości praktyki w zakresie > stosowania tego prawa. W pełni się zgadzam z tym pogląddem in genere, natomiast nie wierzę, żeby miało być w tak w tej konkretnej sprawie. Pozdrawiam. mn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan JESTEM CIEMNIAK-przepraszam IP: *.zlotoria.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 12:41 Gość portalu: eva-monik napisał(a): > NIC DODAC,NIC UJAC-POLSKA TO CIEMNOGROD!!!KOSCIOL WIEDZIE PRYM W > TEJ SPRAWIE,IRAN ZAPRASZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel świętości nie szargać, to boli IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 24.07.03, 12:52 uważam że ta panienka dostała sprawiedliwą karę. Ona braki w talencie i warsztacie próbowała ominąć poprzez prowokację. OK,sztuka powinna byc wolna, ale "świętości nie szargać to boli" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inspirator Żądam dla tej instacji miejsca Zachęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 13:29 Uprasza sie wszystkich światłych ludzi o poparcie żadania umieszczenia tego wielce inspirującego dzieła w Zachęcie. Nowością na skalę światową jest, że autor tego Dzieła wyjaśniać będzie ciemniakom rodem z Wybiórczych, NYT itp. prostakom co miał na myśli tworząc to dzieło. W tym celu należy wysłać sms pod numer 79229. W treści należy napisać: jamdupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inspirator Re: Żądam dla tej instacji miejsca Zachęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 13:35 Gość portalu: Inspirator napisał(a): > Uprasza sie wszystkich światłych ludzi o poparcie żadania > umieszczenia tego wielce inspirującego dzieła w Zachęcie. > Nowością na skalę światową jest, że autor tego Dzieła wyjaśniać > będzie ciemniakom rodem z Wybiórczych, NYT itp. prostakom co > miał na myśli tworząc to dzieło. W tym celu należy wysłać sms > pod numer 79229. W treści należy napisać: jamdupa. Ooo już podaję adres Dzieła: www.tezeusz321.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: świętości nie szargać, to boli IP: 62.190.198.* 24.07.03, 15:01 Nie tobie ani mnie oceniac cudzy talent. I zadnych swietosci tez nie szargala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwak Re: świętości nie szargać, to boli IP: *.acn.waw.pl 24.07.03, 15:06 Gość portalu: paul napisał(a): > Nie tobie ani mnie oceniac cudzy talent. I zadnych swietosci tez nie szargala A komu oceniać? A co szargała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Re: świętości nie szargać, to boli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.03, 02:05 Gość portalu: zdziwak napisał(a): > Gość portalu: paul napisał(a): > > > Nie tobie ani mnie oceniac cudzy talent. I zadnych swietosci > tez nie szargala > > A komu oceniać? A co szargała? Ja swoja wiarę, i "prawo moralne", i patriotyzm - mam w sobie. Przyszło mi się urodzić akurat w Polsce. W kraju, gdzie na 10 osób 9 pluje na ulicy, w tym 4 kobiety. Gdzie politycy łamią prawo, sędziowie są skorumpowani, księża pazerni a bywa, że nieobyczajni. I mnie ma ruszać kameralna instalacja artystyczna? Tylko dlatego, że zestawia symbol bardzo sakralny z symbolem ziemskiej, bardzo cielesnej jurności? Że, w bardzo uproszczony sposób wraca do starego, platońskiego dualizmu naszej natury? Że porusza wątki - tak dotkliwie przeżywane w średniowiecznej Europie - nieustannej walki Dobra ze Złem, Boga z Szatanem, niesmiertelnej duszy z przyoblekającym ją grzesznym ciałem? Ta Nieznańska jest - moim zdaniem - artystką całkiem, całkiem. Póki milczy. Bo publicystycznego talentu Bóg jej poskąpił. Pytasz co zszargała? Dobre pytanie. A co szarga facet opowiadający starą anegdotę? Nabujała, że ma coś świeżego do przekazania, a okazało się, że w nowej formie sprzedaje stary message, z 1000 letnią tradycją... I tak jak w średniowieczu Swięte Oficjum, tak teraz zabrali się za nią współcześni inkwizytorzy. Czemu? Aaa..., to już nie jest sprawa p. Nieznańskiej tylko kondycji intelektualnej współczesnego polskiego katolicyzmu. Pamiętacie ten stary dowcip o wizycie u psychiatry żołnierza, któremu i kółko, i kwartacik, i krzyżyk kojarzyły sie z seksem? Pan ma na tym tle jakąś obsesję - powiedział lekarz. Ja?! A kto te wszystkie świństwa narysował? Przeważnie nie mamy wpływu na wydarzenia wokół nas, zwłaszcza te, które już nastąpiły. Ale mamy wpływ na naszą percepcję, oceny i działania. Co zszargała artystka? Wprost - niczego, pośrednio - wywołała alergiczną reakcję LPR-owców, radiomaryjców i innych chochołów, tak napakowanych klerykalizmem, jak stary komuch marksizmem-leninizmem. I co takie pingwiny mogą zrobić? Przecież nie zorganizują konkurencyjnej "słusznej" wystawy, niczego nie namalują, nie wyrzeźbią, nie stworzą "instalacji" ani "zdarzenia" plasycznego. Urządzili happening w sądzie. Dziwne, że prokuratorzy i sędziowie dali się do tego namówić. Ale dali. I było śmiesznie, póki nie zapadł wyrok. Bo wyrok nie zapadł w sferze przeżyć artystycznych ani uniesień religijno-patriotycznych. Tylko w świecie realnym. A realny świat? Śmieje się z polskiego sądu, prokuratury, państwa i społeczeństwa - pomawianego w polish joke'ach o skretynienie i klerykalizm. Ale to już nie wina p. Nieznańskiej, tylko tych wszystkich facetów, którzy sie zanadto podjarali "świętym oburzeniem" i w duperelnej sprawie dali wieeeelką plamę. A mnie, nawet to nie rusza. Widać jestem odporny na szarganie jak oryginalne jeansy Lee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osowek Nowy istotny watek w sprawie. IP: 81.15.160.* 24.07.03, 13:20 Dupa mnie swedzi dzis od rana. Podejrzewam w tym zydowski spisek. Nie wykluczylbym takze udzialu komuchow. To moze rzutowac powaznie na dyskutowany przez was problem. Mam nadzieje ,ze to ciekawy trop i ktos go zbada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tukti Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: 193.0.75.* 24.07.03, 13:58 Pięknie, pięknie. Nie myślę, że to już Ciemnogród, w szczególności klerykalny. To nie ksiądz z ambony nakzuje, by wiedza o sztuce nie była obecna lub obecna śladowo w polskim systemie nauczania. Nie on także sprawia, że sztuka współczesna to dla większości Picasso i Renoir, a nowsze rzeczy - nie istnieją w świadomości nawet polskich elit ducha. Przykro także, że z interpelacją w sprawie jawnego naruszenia praw obywatelskich przez prokuraturę i sąd występuje monsieur Gadzinowski, a nie ktoś z Niesłychanie Obywatelskiej Platformy. Liberałom powinno być łyso i mam nadzieję, że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.one.pl 24.07.03, 14:08 Problemem artystów od ponad 100 lat jest brak pomysłu jak prowadzić dialog ze swoimi odbiorcami. Odeszli o realizmu, gdy doszli do wniosku że "wszystko już było". Nie potrafią wzbudzić u odbiorcy żdanych subtelnych uczuć - jedyne co potrafią to szokować. Ale i tu dochodzą już do ściany. Obrazili już wszysko co było do obrażenia, zohydzili już wszystko co było do zohydzenia. Nic dziwnego, że ludzie unikają sztuki współczesnej jak tylko mogą. Wiecie ilu gości (poza wernisażami) odwiedziło sławetne Centrum Sztuki Współczesnej w 2002 r. ? Nie całe 2 000 (słownie: dwa tysiące) !!!! Może jednak coś nie tak jest z Artystami a nie widzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tukti Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: 193.0.75.* 24.07.03, 14:16 Nie wykluczam tego, ba! - jestem pewny, że coś jest nie tak. Myślę sobie, że w sztuce nie ma nic gorszego od tłumaczenia niedoważonych myśli na obrazy, bo pod tym względem duża część współczesnej produkcji nie różni się prawie niczym od przegadanych, anegdotycznych pomników zaśmiecających Warszawę. To jednak nie znaczy, że twórcom nie należy się szansa, którą daje im widz podejmujący dialog z dziełem. Tak się jednak nie dzieje, w dużej mierze z powodu zupełnej niemal nieznajomości języka sztuki współczesnej. I tu akurat "sławetne" Twoim zdaniem Centrum Sztuki Współczesnej wykonuje znakomitą robotę - programy edukacyjne, czytelnia, otwarte wykłady. Chciałbym, żeby w Warszawie było więcej takich ośrodków. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: W Sejmie o wyroku na Nieznalską. Prokuratura IP: *.one.pl 24.07.03, 14:38 Może warto było by w końcu stworzyć w Warszawie Muzeum Sztuki Współczesnej z prawdziwego zdarzenia. Nie takie, w którym prezentuje się wszelkiego rodzaju ekstrema z ekstrementami, ale pokazujące, że to co nazywamy sztuką współczesną tkwi swoimi korzeniami w tym, co było wcześniej. Może w ten sposób przeciętny zjadacz sztuki zrozumiał by, że polska sztuka nie kończy się na Janie Matejce i uznał by jego następców (nie kontynuatorów !) za część swego kulturowego dziedzictwa. Niestety jednak awqantury takie jak sprawa Nieznalskiej tego nie ułatwia. Odpowiedz Link Zgłoś