paczula8 16.01.08, 23:31 ubolewał onegdaj Mazowiecki ... a Żydzi, czy Żydzi potrafią wybaczać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rydzyk_smigly Pytaj Żydów, nie Polaków. 16.01.08, 23:33 Polacy umieją. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=74498159 Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 pytam jednych i drugich. 16.01.08, 23:44 rydzyk_smigly napisała: > Polacy umieją. sugerujesz , ze Mazowiecki sie pomylił? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Nie, nie pomylił się. Miał proroczą wizję. 17.01.08, 00:01 ...Tadeusz Mazowiecki ubolewa w zachodniej gazecie, że Polacy nie potrafią wybaczać, zwłaszcza współbraciom. Obcym wybaczają z łatwością, z dziecinną naiwnością - nawet największe zdrady, że o Jałcie nie wspomnę. Swoim nie wybaczą najmniejszego błędu, a im bliźni wyżej w społecznej hierarchii, tym apetyt większy, by go stamtąd ściągnąć i zrównać. Z ziemią. Nikt nie policzy ofiar tego spóźnionego wyrównywania rachunku krzywd. Lustracyjna grypa szaleje w Naprawie, ale czy to naprawia cokolwiek? W ostatnich latach wyjechało z Polski ze dwa miliony młodych, wykształconych obywateli. Może z czasem wrócą, odgruzować pobojowisko szlachetnych idei, albo zafundują sobie nową wojenkę na teczki... Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Nie pomylił sie, rozumiem ... 17.01.08, 00:24 a co sadzisz o Żydach ... czy Żydzi potrafią wybaczać? bo wydaje mi się, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu A z czego wnosisz Paczulo::??/nt 17.01.08, 00:25 paczula8 napisała: > a co sadzisz o Żydach ... czy Żydzi potrafią wybaczać? bo wydaje mi > się, że nie. > Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: A z czego wnosisz Paczulo::??/nt 17.01.08, 00:29 bo wciąż chcą nas rozliczać z przeszłości, a myśląc Mazowieckim oznacza to brak umiejetności przebaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: A z czego wnosisz Paczulo::??/nt 17.01.08, 00:35 myśląc Mazowieckim > oznacza to brak umiejetności przebaczenia. Masz rację. Natomiast Mazowiecki mówił jako chrześcijanin o chrześcijanach. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu A Gross eto Jewriej po nacjonalnosti? 17.01.08, 00:36 Glowy bym za to nie dal, ze czuje sie przede wszystkim Zydem. Mysle, ze ekstrapolacja przekonan i motywacji jednego czlowieka (na dodatek z gruntu falszywie pojetych w moim przekonaniu) na caly narod jest delikatnie mowiac zabiegiem chybionym. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Poza tym 17.01.08, 00:38 czym innym jest troska o umiejętność przebaczania we własnym narodzie, czym innym - w cudzym. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Poza tym 17.01.08, 00:44 woda.woda napisała: > czym innym jest troska o umiejętność przebaczania we własnym > narodzie, czym innym - w cudzym. > czym innym jest troska 'o umiejętność przebaczania we własnym narodzie' wyrazona na własnym podwórku, a czym innym - na cudzym. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie. 17.01.08, 00:45 Najpierw znajdź dzrzazgę we własnym oku, zanim zaczniesz szukać jej w cudzym Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie. 17.01.08, 00:50 widze, że skończyły sie argumenty, więc pani juz dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: A Gross eto Jewriej po nacjonalnosti? 17.01.08, 00:42 > Mysle, ze ekstrapolacja przekonan i motywacji jednego czlowieka (na dodatek z > gruntu falszywie pojetych w moim przekonaniu) na caly narod jest delikatnie > mowiac zabiegiem chybionym. Hmmm nie pomyślałam o tym ... mam nadzieje, ze jest to przypadek odosobniony ... Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Ty starasz sie ekstrapowlowac:) 17.01.08, 00:44 Na przykladach Grossa i Mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Ty starasz sie ekstrapowlowac:) 17.01.08, 00:47 marouder.eu napisał: > Na przykladach Grossa i Mazowieckiego. to chyba nie jest zabronione, co?:) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Malo zasadne i napewno nieuprawnione.. 17.01.08, 00:48 ..ale zabronione nie jest, tu masz racje:) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Malo zasadne i napewno nieuprawnione.. 17.01.08, 00:52 marouder.eu napisał: > ..ale zabronione nie jest, tu masz racje:) Z drugiej strony jestesmy na forum GW, nie takie rzeczy stąd wylatywały ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Myślę, że Żydzi mieli przede wszystkim żal. 17.01.08, 00:56 Żal o ich upodlanie na oczach milczących, obojętnych a często śmiejących się, szydzących i, co nie bez znaczenia - zadowolonych Sąsiadów. Spotyka sie w żydowskiej literaturze wspomnieniowej tamtego okresu wiele relacji, gdzie Żydzi pisali, że byli przygotowani na wszelkie szykany od strony Niemców - nie spodzeiwali się polskiego muru niechęci, obojętności, nienawiści. Postaraj się to zrozumieć w kontekście nie ogólnopolskim, ale w sferze małego sztetl, gdzie Icek z Frankiem żyli jak brat z bratem, a w chwili próby - Icek został sam. Kopalnią wiedzy na ten temat są " pinkasy", księgi pamięci społeczności żydowskich z lat dobrych i złych, publikowane w sieci czy to przez Yad Vashem czy to indywidualnie. Swego czasu spotkałem się z zeznaniem pewnego Żyda, jednego z 30 uratowanych przez prostego chłopa spod Białej Podlaskiej, Sprawiedliwego, zamordowanego przez Polaków z powodów rabunkowych - bo skoro ukrywał Żydów, to "za pieniądze". Nie dawałem wiary takiej ohydzie do czasu, kiedy w sieci (owszem, z pomocą moich izraelskich przyjaciół - tłumaczenie z hebrajskiego) fakty potwierdziły się w relacjach innych świadków. Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Myślę, że Żydzi mieli przede wszystkim żal. 17.01.08, 01:05 i teraz mogą mieć żal fzp.jewish.org.pl/raport_fodz.html polecam szczególnie tabelkę na samym dole. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Radny blyska bon motem 17.01.08, 01:09 Poznań 10.03.2005 Publiczne znieważanie osób narodowości żydowskiej poprzez wypowiedz radnego Tadeusza Dębickiego z Samoobrony poprzez wypowiedź "Dobry Żyd to martwy Żyd" Śledztwo prowadzone przez Prokuraturę Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Myślę, że Żydzi mieli przede wszystkim żal. 17.01.08, 01:14 rydzyk_smigly napisała: > Żal o ich upodlanie na oczach milczących, obojętnych a często > śmiejących się, szydzących i, co nie bez znaczenia - zadowolonych > Sąsiadów. Spotyka sie w żydowskiej literaturze wspomnieniowej > tamtego okresu wiele relacji, gdzie Żydzi pisali, że byli > przygotowani na wszelkie szykany od strony Niemców - nie spodzeiwali > się polskiego muru niechęci, obojętności, nienawiści. Postaraj się > to zrozumieć w kontekście nie ogólnopolskim, ale w sferze małego Ja to wszystko rozumiem. I bardzo mi z tego powodu przykro. Co mam zrobic, żebys uwierzył? Ale to jest jedna sprawa, druga sprawa to jest sam pan Gross (ksiazki nie czytałam, więc sie wypowiadac nie będę) ... nic na to nie poradze, że zrobił na mnie fatalne wrazenie; zobaczyłam w jego oczach niechęć (delikatnie mówiąc) do Polaków... Nie wiem po co Gross napisał te ksiązke, ale boje sie, że wywoła ona skutek odwrotny od deklarowanego... to juz widac choćby na forum. I winą za to obarczam Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Bo ja wiem, po co napisał? 17.01.08, 01:32 Pewnie mu leżało to na wątrobie, śledząc jego książkowo/historyczną drogę w PL. Czemu nikt mu nie wyrzuca wcześniejszych (skądinąd znakomicie warsztatowo zrobionych) opracowań? Bo były apologetyczne względem nas? (Narodu) Były, owszem, i była to jedna strona medalu. A druga? Sądzę, że jednak to jest ten polski kompleks umniejszania (Nam, Narodowi) martyrologii w licytacji Chrystusa (Jahwe też, owszem) Narodów. Błąd był podstawowy - przez 50 lat uczono nas jedynej martyrologii Narodu Polskiego (wielkie litery obowiązkowo)zapominając, że obywatelami tego społeczeństwa byli również Ukraińcy, Białorusini, Czesi, Żydzi i Niemcy. Pytanie - czy był to również zamierzony przekręt komuny? Dla swojej legitymizacji w oczach Narodu? paczula8 napisała: Nie wiem po co Gross napisał te ksiązke, ale boje sie, że wywoła ona skutek odwrotny od deklarowanego... to juz widac choćby na forum. I winą za to obarczam Grossa. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Bo ja wiem, po co napisał? 17.01.08, 01:47 > Błąd był podstawowy - przez 50 lat uczono nas jedynej martyrologii > Narodu Polskiego (wielkie litery obowiązkowo)zapominając, że > obywatelami tego społeczeństwa byli również Ukraińcy, Białorusini, > Czesi, Żydzi i Niemcy. > Pytanie - czy był to również zamierzony przekręt komuny? Dla swojej > legitymizacji w oczach Narodu? Nie mam pojecia, dlaczego tak sie działo. I obawiam sie, ze nigdy sie tego nie dowiemy. Z jakichs wzgledów grzebanie Polaków we własnej historii jest naganne. Trudno mi to zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Wielkość narodu to prawa i stosowane obyczaje. 17.01.08, 02:08 Bez uznania naszych win, bez prawdziwego rozgrzeszenia przed nami samymi będziemy dalej małym, zapiekłym w sobie, ale w swoim światku "wielkim" narodkiem w środku Europy. paczula8 napisała: Z jakichs wzgledów grzebanie Polaków we własnej historii jest naganne. Trudno mi to zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Pełna zgoda. 17.01.08, 02:17 Podobno narody, które nie znaja swojej historii skazane są na powtórkę błedów. Dlatego jestem za grzebaniem w historii, ale nie wybiórczym i okazjonalnym, jak w przypadku ksiazki Grossa. rydzyk_smigly napisała: > Bez uznania naszych win, bez prawdziwego rozgrzeszenia przed nami > samymi będziemy dalej małym, zapiekłym w sobie, ale w swoim > światku "wielkim" narodkiem w środku Europy. > > paczula8 napisała: > Z jakichs wzgledów grzebanie Polaków we własnej historii jest > naganne. Trudno mi to zrozumiec. > Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: Pełna zgoda. 17.01.08, 02:20 Sprobuj rozwazyc obydwie ksiazki Grossa nie jako odrebne, wrogie wobec Polakow akty, ale jako fragment dziejacego sie wlasnie PROCESU porzadkowania historii Polski okresu ostatnich kilkudziesieciu lat. Wtedy, jak sadze, zobaczysz jego wystapienia we wlasciwej proporcji. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Pełna zgoda. 17.01.08, 02:28 Sprubuję ... a teraz dobranoc wszystkim:) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Otóż to, Marudziński 17.01.08, 02:29 Gross, Libionka, Żbikowski,Paczkowski, Szarota, Wierzbicki, Musiał, Chodakiewicz, Strzembosz (byle nie kompilant Nowako_bubel) - w tym tyglu można wytopić wspólną Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Rydzyku, 17.01.08, 01:52 przecież PRL był bardzo nacjonalistyczny. Jednym z najczęściej używanych słów było słowo "naród". I to naród w znaczeniu endeckim. Czytałeś przecież o powijennym mariażu komunistów z Piaseckim, strszym Giertychem itp. Tak w gruncie rzeczy jedno od drugiego wiele się nie rózniło. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Rydzyku, 17.01.08, 02:01 woda.woda napisała: > przecież PRL był bardzo nacjonalistyczny. Jednym z najczęściej > używanych słów było słowo "naród". I to naród w znaczeniu endeckim. > Czytałeś przecież o powijennym mariażu komunistów z Piaseckim, > strszym Giertychem itp. > Hej, w PRLu tez był podział na obozy i wewnetrzne walki. Nie słyszałas o Puławianach i Natolińczykach? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: A z czego wnosisz Paczulo::??/nt 17.01.08, 01:00 masz słabo pamięć? to chyba twoje słowa .."czy Zydzi potrafią wybaczać ?bo mnie się wydaje,że nie." Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: A z czego wnosisz Paczulo::??/nt 17.01.08, 01:20 moje i co w zwiazku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: A z czego wnosisz Paczulo::??/nt 17.01.08, 01:22 Ty mi odpowiedz na to pytanie skoro wysnuwasz tak kategoryczne wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: A z czego wnosisz Paczulo::??/nt 17.01.08, 01:50 Jakie pytanie? Czy mam słaba pamięć? dziękuje nie skarżę sie:) a o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: A z czego wnosisz Paczulo::??/nt 17.01.08, 01:52 aha bawimy się w dzielenie włosa na czworo ale już beze mnie nie chce mi się już bić piany. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Po grecku, ze sie wyzlosliwiasz:)/nt 17.01.08, 02:10 jak ktos jest gapa ...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Nie pomylił sie, rozumiem ... 17.01.08, 00:26 Potrafią. Znajomy Żyd wybaczył pewnemu Polakowi, że wybrukował sobie podwórko macewami z cmentarza, na którym leżą jego przodkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pomylił sie, rozumiem ... 17.01.08, 00:35 woda.woda napisała: > Potrafią. Znajomy Żyd wybaczył pewnemu Polakowi, że wybrukował > sobie podwórko macewami z cmentarza, na którym leżą jego przodkowie. Jeden przykład to za mało, mozna pomyśleć, ze wyjątek. Takich przypadków po polskiej stronie z pewnościa jest tez wiele ... a jednak Mazowiecki doszedł do wniosku, że Polacy wybaczac nie potrafią ... zgadzasz sie z Mazowieckim? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: Nie pomylił sie, rozumiem ... 17.01.08, 00:36 Tak, Polacy w swojej masie nie umieją przebaczać. Polacy są pobożni, ale nie religijni. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pomylił sie, rozumiem ... 17.01.08, 00:55 woda.woda napisała: > Tak, Polacy w swojej masie nie umieją przebaczać. Na jakiej podstawie tak uważasz? argument , ze sadzisz po sobie pominę, bo za prosty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Nie pomylił sie, rozumiem ... 17.01.08, 00:40 a skąd u ciebie paczula taka pewność,że oni nie potrafią wybaczać ,a my tak znasz wszystkich Zydów i Polaków? może najpierw sama zadaj sobie to pytanie czemu na innych się oglądasz? Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pomylił sie, rozumiem ... 17.01.08, 00:53 ariadna-enta napisała: > a skąd u ciebie paczula taka pewność,że oni nie potrafią wybaczać ,a my tak czyzbym cos takiego napisała, w którym miejscu?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Nie pomylił sie, rozumiem ... 17.01.08, 00:29 Zydzi nie potrafią Polacy potrafią do takiego wniosku mamy zapewne dojść. Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: Nie pomylił sie, rozumiem ... 17.01.08, 00:36 mylisz sie, mam inna koncepcje ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Właściwie to Mazowiecki powinien sam ich zapytać. 16.01.08, 23:55 paczula8 napisała: "Polacy nie potrafią wybaczać" ubolewał onegdaj Mazowiecki ... a Żydzi, czy Żydzi potrafią wybaczać? ---> Słuchając Wojciecha Mazowieckiego, to i jemu należałoby zadać takie pytanie - jaki ojciec taki syn? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda A to Mazowiecki 16.01.08, 23:57 interesuje się przebaczaniem Żydów, czy Paczula? Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Paczula, ale Normalewskiemu wsio ryba:)/nt 16.01.08, 23:59 woda.woda napisała: > Mazowiecki interesuje się przebaczaniem Żydów, czy Paczula? > Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Tez bys sie pogubila, gdybys od rana 10 watkow.. 17.01.08, 00:02 ..zalozyla o zydowskiej perfidii! Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda O tak, 17.01.08, 00:05 bo to by znaczyło, że cały dzień myślałam o perfidii; to niezdrowe na nerwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
paczula8 Re: O tak, 17.01.08, 00:26 woda.woda napisała: > bo to by znaczyło, że cały dzień myślałam o perfidii; to niezdrowe > na nerwy :) > Teraz rozumiem dlaczego Gross taki znerwicowany ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Widzisz jak ci łatwo kłamstwa przychodzą? 17.01.08, 00:15 marouder.eu napisał: Tez bys sie pogubila, gdybys od rana 10 watków ..zalozyla o zydowskiej perfidii! ---> ... jak Grossowi, Mazowieckim ... Nie wiem czy wiesz, ale raczej wybacza się nienawiść a nie miłość. Zarzut Mazowieckiego chyba nie odnosił się do tego, że Polacy nie umieją wybaczać miłości? No a skoro w kontekście była nienawiść, to zasadne jest pytanie skierowane nie tylko do Żydów, ale i do Mazowieckiego plującego nie tak dawno temu za granica na własny kraj i ludzi oraz do jego syna nienawidzącego ludzi o innych niż on poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Bez poezji bardzo pls:) 17.01.08, 00:27 Przebaczenie miedzy narodami nie przypomina za bardzo aktu przebaczenia miedzy kochankami:) Odpowiedz Link Zgłoś
doc.holliday Re: "Polacy nie potrafią wybaczać" 17.01.08, 00:20 paczula8 napisała: > ubolewał onegdaj Mazowiecki ... > > a Żydzi, czy Żydzi potrafią wybaczać? A jak tam Buszmeni i Hotenetoci? Potrafią? Odpowiedz Link Zgłoś
kcg Re: Sam Gross w Tok Fm 17.01.08, 01:04 Przyznal,ze nie byl przesladowany jako chlopiec i ze to on wyzywal swego ojca "ty Zydzie"... Odpowiedz Link Zgłoś