Dodaj do ulubionych

Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytur

18.02.08, 14:35
Platforma Obywatelska chce przekonać nauczycieli, by zrezygnowali z
wcześniejszych emerytur. Tego typu przywilej kosztuje rocznie budżet
państwa nawet 20 mld złotych. Może to na dłuższą metę grozić
załamaniem się finansów publicznych.
www.zw.com.pl/artykul/222088.html
Przejsciowo najlepiej chyba wprowadzic mozliwosc wyboru wprowadzajac
dodatkowe preferencje dla tych,ktorzy sa potrzebni i chca zostac.
Obserwuj wątek
    • jdbad Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 14:36
      Mnie się najbardziej podobają owe 'znaczące'
      podwyżki:)))))))))))))))))
      • jdbad Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 14:38
        O których jest mowa w tym artykule:
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4936685.html
        • edico Re: Yntelygencja IV RP 18.02.08, 14:43
          w nowym wydaniu ;((
        • gorby12 Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 14:49
          Tusk dalby pewnie chetnie wszystkim i po 1000 zl tylko skad
          pieniadze na to ? Rozwiazaniem byloby napewno calkowite zaprzestanie
          finansowania KK i zniesienie wszelkich przywilejow podatkowych
          zwiazanych z tzw. dzialalnoscia religijna. Inflacja w Polsce rosnie
          z powodu roszczen placowych. Na Zachodzie podwyzka 5% to juz duzo.
          • jdbad Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 14:55
            Wiesz Gorby,gdybym była na zachodzie, też bym się ucieszyła z tych
            5%.W tym artykule piszą o pieniądzach, które dostałam w tym roku,
            ale sęk w tym,że ja jeszcze żadnej podwyżki na oczy nie zobaczyłam.
            • gorby12 Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 15:06
              Chyba nie bardzo znasz realia zachodniego zycia. Ja znam i polskie i
              zachodnie. Uwazam,ze w Polsce ze wzgledu na relatywnie nizsze
              czynsze ludzie nie moga az tak narzekac i wymagac nie wiadomo czego.
              • jdbad Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 15:08
                No tak, ja głupia nauczycielka nie mogę znac realiów tych
                zagranicznych zwłaszcza. Ech Gorby...
                Ja nie wymagam nie wiadomo czego, ale płacy, a nie zasiłku za moją
                pracę.
                • gorby12 Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 15:19
                  Nikt nie mowi,ze jestes glupia. Chodzi o to zebys sobie nie
                  wyobrazala, ze przecietny pracownik na Zachodzie zyje jak pasza.
                  • jdbad Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 15:22
                    Oczywiście, nie mówisz, ale pisząc do mnie w ten sposób tak mnie
                    właśnie traktujesz.
                    Ja sobie niczego Gorby nie wyobrażam, bo bywam na Zachodzie i
                    rozmawiam z nauczycielami z róznych krajów.
    • wujaszek_joe wieczna chwała tym któzy zrobią porządek 18.02.08, 14:47
      z fikcją pt. ubezpieczenia społeczne w Polsce. PO przynajmniej porusza ten
      problem, to i tak krok naprzód
      Nauczyciel moze byc dłuzej na emeryturze niz przepracuje. murarz może pracowac
      do 65roku życia a nauczyciel nie
      • gorby12 Re: wieczna chwała tym któzy zrobią porządek 18.02.08, 14:53
        Wiek jest mniej wazny niz okres skladkowy. Na Zachodzie nigdzie nie
        jest mniejszy od 41 lat chyba za wyjatkiem ciezkich
        uprzywilejowanych zawodow.
        • jdbad Re: wieczna chwała tym któzy zrobią porządek 18.02.08, 14:57
          To u mnie, w momencie przechodzenia na emeryturę będzie tylko ciut
          mniej.
    • republika.republika zwiększyć pensum 18.02.08, 14:59

podwyżki tylko dla tych którzy zdecydują się pracować w normalnym wymiarze
      godzin. Nauczyciel teraz pracują ok. 10h tygodniowo(po odliczeniu extra-
      wolnego). Zarabiają więc całkiem nieźle.
      • jdbad Re: zwiększyć pensum 18.02.08, 15:04
        Stara śpiewka niezorientowanego w temacie.
        • republika.republika Re: zwiększyć pensum 18.02.08, 15:11
          jdbad napisała:

> Stara śpiewka niezorientowanego w temacie.

no widzisz żeby śpiewek nie było, to 45h tygodniowo ( w tym 10h nie z uczniami
          ale w szkole) i wolne jak do tej pory. Jesteśmy w Europie i nauczyciele jak
          chcą zarabiać tak jak ich koledzy w innych krajach muszą zacząć pracować na
          podobnych zasadach.
          • jdbad Re: zwiększyć pensum 18.02.08, 15:14
            Proponuję czytac uważniej prasę. W tym miesiacu był w GW artykuł
            porównujący pensum i płace nauczycieli w Europie. Ale byś się
            zdziwił.O pensjach już nie napiszę, bo to dośc oczywiste,ale to
            pensum...
            Bardzo chętnie zacznę pracowac na tych samych zasadach, co moi
            koledzy w Europie. Tylko od kiedy do cholerki????
            • jdbad Re: zwiększyć pensum 18.02.08, 15:21
              Tu ci wkleję:serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,4905671.html
              • republika.republika ależ czytałam ten artykuł 18.02.08, 15:30
                może być Anglia - i sztywne godziny pracy. OK, czy nagle okaże się że jednak
                wolą zarabiać mniej i być w szkole tylko przez 18x45min.No i oczywiście analiza
                osiągnięć nauczyciela - zewnętrzna testy dla uczniów, sprawdzające czego się
                nauczyły.
                • barnacle.bill.the.sailor Re: ależ czytałam ten artykuł 18.02.08, 15:39
                  republika.republika napisała:

> oczywiście analiza osiągnięć nauczyciela - zewnętrzna testy dla uczniów,
                  sprawdzające czego się nauczyły.

Czego się uczniowie nauczyŁY ?... Nie potrzeba ani zewnętrznych, ani
                  wewnętrznych testów, aby się przekonać, że republika.republika NIC się nie
                  nauczyła, za co oczywiście odpowiadają jej nauczyciele... ;-P
                  • republika.republika Re: ależ czytałam ten artykuł 18.02.08, 15:45
                    barnacle.bill.the.sailor napisał:

> republika.republika napisała:
                    >
                    > > oczywiście analiza osiągnięć nauczyciela - zewnętrzna testy dla uczniów,
                    > sprawdzające czego się nauczyły.
                    >
                    > Czego się uczniowie nauczyŁY ?... Nie potrzeba ani zewnętrznych, ani
                    > wewnętrznych testów, aby się przekonać, że republika.republika NIC się nie
                    > nauczyła, za co oczywiście odpowiadają jej nauczyciele... ;-P
                    >

ty też niewiele skoro z jednego błędu wsnuwasz taki wniosek. Mogę np. świetnie
                    robić fikołki dzięki nauczycielowi w-f... ;-P
                    • barnacle.bill.the.sailor To wyżywaj się w fikaniu fikołków, 18.02.08, 15:49
                      a nie w pisaniu w języku, którego nie znasz i na tematy, o których nie masz
                      zielonego pojęcia... ;-P
                      • republika.republika Re: To wyżywaj się w fikaniu fikołków, 18.02.08, 15:58

> a nie w pisaniu w języku, którego nie znasz i na tematy, o których nie masz
                        > zielonego pojęcia... ;-P
                        >

Skoro ty nie posiadając umiejętności logicznego wnioskowania zabierasz głos w
                        dyskusji, to już każdy może..., ;-P
                        • barnacle.bill.the.sailor Re: To wyżywaj się w fikaniu fikołków, 18.02.08, 17:11

> Skoro ty nie posiadając umiejętności logicznego wnioskowania

??? Potrafisz to LOGICZNIE wykazać ?...
                • woda.woda Republiko, 18.02.08, 15:43
                  problem jest w tym, że nauczyciele w innych krajach wypracowują
                  swoje pensum w murach szkoły a w Polsce nie. Dlatego niejasne jest,
                  ike godzin naprawdę pracują.

I ciekawe, czy polscy nauczyciele zgodziliby się na pobyt w szkole
                  8,5 godzin dziennie (oczywiście zakładając, że mieliby gdzie się
                  podziać).

• republika.republika właśnie o to mi chodzi 18.02.08, 15:48

1. ilość dzieci się zmniejsza, więc warunki lokalowe szkół ulegają poprawie

2. przy takim rozwiązaniu, skończyłyby się opowieści o setkach godzin spędzonych
                    nad klasówkami i przygotowaniem do lekcji

3. zamknęłoby to też buzię takim marudom jak ja, które podważają przepracowanie
                    nauczycieli
                  • allspice Re: Republiko, 18.02.08, 15:49
                    woda.woda napisała:

> problem jest w tym, że nauczyciele w innych krajach wypracowują
                    > swoje pensum w murach szkoły a w Polsce nie. Dlatego niejasne
                    jest,
                    > ike godzin naprawdę pracują.
                    >
                    > I ciekawe, czy polscy nauczyciele zgodziliby się na pobyt w szkole
                    > 8,5 godzin dziennie (oczywiście zakładając, że mieliby gdzie się
                    > podziać).
                    >
                    Obecnie, w wielu zawodach pracuje się w domu i nikomu to nie
                    przeszkadza:) Przecież nie zawsze chodzi o fizyczną obecność tylko
                    wykonanie pracy - sprawdzenie klasówek,przygotowanie do lekcji itp
                    • woda.woda Re: Republiko, 18.02.08, 15:51
                      Tyle, że w "normalnej pracy" człowiek nie decyduje sam, ile tej
                      pracy ma wykonać.

A tu jeden nauczyciel pracuje (w domu) wiele, bo chce, a inny
                      niewiele (bo nie chce).
                      A wszyscy zarabiają tyle samo

• barnacle.bill.the.sailor Re: Republiko, 18.02.08, 17:19
                        Uważasz, że nauczyciel, któremu 'się nie chce" nie robi i nie poprawia klasówek ?...
                        • woda.woda Re: Republiko, 18.02.08, 17:21
                          Jeden robi kartkówkę na każdej lekcji, inny jedną na miesiąc.
                          Jeden solidnie przygotowuje się do lekcji, inny jedzie starymi
                          schematami.
                          Jeden każe pisać wypracowania, inny robi testy.

Wnioski wyciągnij samodzielnie.

• barnacle.bill.the.sailor Niagaro... 18.02.08, 17:28
                            Może więc należy wprowadzić ustawowy obowiązek robienia kartkówek na każdej
                            lekcji ?... ;-P

Zaczynam wątpić, czy rzeczywiście byłaś kiedykolwiek belfrzycą... ;)
                            • woda.woda Przypuszczałam, 18.02.08, 17:31
                              że będziesz miał problem z samodzielnym wyciągnięciem wniosków.

ale to nie mój problem

• barnacle.bill.the.sailor W insynuacjach jesteś niedościgniona... 18.02.08, 17:54
                                A może podzielisz się z "ciemnotą" swoimi wnioskami ?...
                                • woda.woda Problem z pamięcią? 18.02.08, 17:55
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=75864888&a=75872292
                                  • barnacle.bill.the.sailor Problemy z logiką ?... 18.02.08, 17:59
                                    ;-P
                          • allspice Re: Republiko, 18.02.08, 17:36
                            woda.woda napisała:

> Jeden robi kartkówkę na każdej lekcji, inny jedną na miesiąc.
                            > Jeden solidnie przygotowuje się do lekcji, inny jedzie starymi
                            > schematami.
                            > Jeden każe pisać wypracowania, inny robi testy.
                            >
                            > Wnioski wyciągnij samodzielnie.
                            >
                            >
                            Nie ma takich nauczycieli,że albo albo. Wszyscy robią
                            sprawdziany,przeprowadzają testy,jezdżą na wycieczki. Jest to zawód,
                            do którego potrzebne jest powołanie. Ci,bez powołania po prostu
                            odchodzą,bo za 'takie' pieniądze nie chcą w zawodzie pracować.
                            • woda.woda Re: Republiko, 18.02.08, 17:38
                              Nie.
                              Mam sąsiadkę, starszą nauczycielkę, która nie ukrywa tego, że
                              pracuje znacznie mniej, niż 40 godzin, bo musi pomagać córce w
                              wychowywaniu dziecka.

Jest to zawód,
                              > do którego potrzebne jest powołanie.

Pracowałas kiedy w szkole?

• barnacle.bill.the.sailor Jakiego przedmiotu uczy ?... 18.02.08, 17:58

• woda.woda jakie to ma znaczenie 18.02.08, 17:59
                                  co do zasady?
                                  • barnacle.bill.the.sailor Chyba "trochę" ma 18.02.08, 18:05
                                    bo przedmiot przedmiotowi nierówny...
                                    • woda.woda Chyba nie ma. 18.02.08, 18:06
                                      meritum jest to, że kobieta pracuje mniej, niż 40 godzin tygodniowo.
                                      A pieniądze bierze za 40.

• barnacle.bill.the.sailor Skąd wiesz ? Liczyłaś jej czas pracy ?... 18.02.08, 18:08

• woda.woda Kolejne problemy z pamięcią? 18.02.08, 18:10
                                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=75864888&a=75872994
                                          • barnacle.bill.the.sailor Kocham cię, Nagaro... ;))) 18.02.08, 18:31
                                            A ona to tak dokładnie policzyła ?...

;)))
                  • barnacle.bill.the.sailor Hej, Niagaro ty moja :))) 18.02.08, 15:58
                    woda.woda napisała:

> problem jest w tym, że nauczyciele w innych krajach wypracowują
                    > swoje pensum w murach szkoły a w Polsce nie.

???????????????????????????? Prowadzą lekcje gdzieś poza szkołą ???...

Dlatego niejasne jest,
                    > ike godzin naprawdę pracują.

Gdyby policzyć, to mogłoby się okazać, że znacznie więcej niż ustawowe 40 godzin
                    tygodniowo...

> I ciekawe, czy polscy nauczyciele zgodziliby się na pobyt w szkole
                    > 8,5 godzin dziennie (oczywiście zakładając, że mieliby gdzie się
                    > podziać).

Przecież sama kiedyś pisałaś, że mają doskonałe warunki do pracy pozalekcyjnej w
                    polskich szkołach... ;-)))
                    • republika.republika Re: Hej, Niagaro ty moja :))) 18.02.08, 16:00

> Gdyby policzyć, to mogłoby się okazać, że znacznie więcej niż ustawowe 40 godzi
                      > n
                      > tygodniowo...
                      >

dlatego w interesie nauczycieli leży zmiana zasad ich pracy
                      • woda.woda I bytów nie tworzyć, 18.02.08, 16:04

> dlatego w interesie nauczycieli leży zmiana zasad ich pracy
                        >

fikcji nie tworzyć :)

• barnacle.bill.the.sailor Re: Hej, Niagaro ty moja :))) 18.02.08, 17:15

> dlatego w interesie nauczycieli leży zmiana zasad ich pracy

Co proponujesz ?...
                  • jdbad Re: Republiko, 18.02.08, 20:59
                    Z przyjemnością. Po jaką cholerę mam te wszystkie papierzyska i
                    książki targac w jedną i drugą stronę?
                    Ale, tak jak napisalaś Wodo, muszę miec gdzie się podziac.
            • barnacle.bill.the.sailor Szkoda, że nie porównali jeszcze 18.02.08, 15:22
              przywilejów nauczycieli na zachodzie z naszym "reliktem PRLu" (jak to ujmuje
              moja ukochana "Niagara"... ;) ), czyli KN... O porównanu WARUNKÓW PRACY
              nauczycioeli tam i u nas nawet nie wspomnę...
              • jdbad Re: Szkoda, że nie porównali jeszcze 18.02.08, 15:23
                Wkleiłam republice artykuł. Mam nadzieję, że poczyta.
                A teraz już naprawde idę niepracowac:)
                • republika.republika warunki pracy się poprawiają 18.02.08, 15:32

jest coraz mniej dzieci w szkołach, nauczyciele coraz częściej mają do
                  dyspozycji w szkole komputery - na to można przeznaczyć extra pieniądze z UE.
                  • barnacle.bill.the.sailor Tak, w porównaniu z końcem XIX wieku 18.02.08, 15:43
                    widać znaczącą poprawę... ;-P
                    • republika.republika w porównaniu z okresem komuny 18.02.08, 15:49

widać
                      • barnacle.bill.the.sailor Co w zasadzie na jedno wychodzi... 18.02.08, 17:25
                        Zdawało mi się jednak, że chciał(a)byś wprowadzić brytyjskie, czy amerykańskie
                        standardy czasowe pracy belfrów, więc wydsje mi się, że należałoby jednocześnie
                        zapewnić im takież warunki pracy, a nie cofać się do XIX w., czy czasów komuny...
                        • 440417mz Re: Co w zasadzie na jedno wychodzi... 18.02.08, 17:43
                          Platfusy chcą chytrze wykolegować nauczycieli.W zamian za wyższe pensje teraz
                          zniosą przywileje emerytalne.Inflacja zeżre te podwyżki płacy i znów będą żle
                          uposażoną grupą zawodową(budżetówka).Tak jak teraz emerytury z;nowego
                          portfela;nie waloryzowane realnie według kosztów utrzymania,stają się starym
                          portfelem.Sprytnie platfusy chcą nabrać nauczycieli.
                          • barnacle.bill.the.sailor Podobno na platfusów głosował elektorat... PiS 18.02.08, 18:03
                            Bo zdaniem niektórych tylko "pisdzielce" mogły uwierzyć tuskowym obietnicom
                            cudów... ;-/

Ja zaś mantruję: "Dobrze zarabiający nauczyciele będą uczyćn asze dzieci, dobrze
                            zarabiający nauczyciele będą uczyć nasze dzieci, dobrze zarabiający nauczyciele
                            będą uczyć nasze dzieci, dobrze zarabiający nauczyciele będą uczyć nasze dzieci,
                            dobrze zarabiający nauczyciele będą uczyć nasze dzieci"...
        • wos9 Re: zwiększyć pensum 18.02.08, 15:15
          jdbad napisała:

> Stara śpiewka niezorientowanego w temacie.

To rzeczywiście stara śpiewka, ale również umiejętność
          rozróżnienia nauczycieli.
          Bo NIKT - NAWET TY - mi nie wmówisz, że nauczyciel robót
          ręcznych, czy WF-u poświęca dodatkowy czas na sprawdzanie klasówek i
          dogłębne przygotowywanie się do lekcji!
          Czy nie uważasz, że jeśli zarabiają tyle samo, co Ty i mając
          tyle samo ferii i wakacji nie jest niesprawiedliwe???
          • jdbad Re: zwiększyć pensum 18.02.08, 15:18
            Co do tzw. robót ręcznych się nie wypowiem, bo z takimi
            nauczycielami nie mam do czynienia. Co do nauczycieli wf, wiesz, oni
            mnóstwo czasu poświęcają na zawody sportowe i to w szystko w ramach
            swego czasu.
            • republika.republika Re: zwiększyć pensum 18.02.08, 15:34
              jdbad napisała:

>
              > mnóstwo czasu poświęcają na zawody sportowe i to w szystko w ramach
              > swego czasu.

swego? Wyrobią z tymi zawodami na 40h tygodniowo+26 dni urlopu. W "normalnej"
              pracy też cię mogą na delegację wysłać.
            • wos9 Re: zwiększyć pensum 18.02.08, 16:06
              jdbad napisała:

> Co do tzw. robót ręcznych się nie wypowiem, bo z takimi
              > nauczycielami nie mam do czynienia. Co do nauczycieli wf, wiesz,
              oni
              > mnóstwo czasu poświęcają na zawody sportowe i to w szystko w
              ramach
              > swego czasu.

"Swego", czy tego, który - chcesz, czy nie chcesz - poświęcasz
              na sprawdzanie klasówek i przygotowanie konspektów do następnych
              lekcji???
              No bo obie wiemy, że tzw. pensum dotyczy tylko tych 18-tu
              godzin lekcyjnych (po 45 minut!), a prawdziwy czas pracy jest taki,
              jak pozostałych pracowników.
              Jdbad, nie oszukujmy się - wielu ludzi poszło uczyć w szkole
              dla wakacji, ferii i prawa do wcześniejszej emerytury,
              A teraz się drą, że będą mieli świadczenia jeszcze bardziej
              głodowe, niż pensje...
              • jdbad Re: zwiększyć pensum 18.02.08, 21:04
                WOS, nie oszukujmy się. Masz takie zdanie,a ja inne. I wiem
                skądinąd, że uważasz, ze praca nauczyciela nie jest dla Ciebie, bo
                sama pisałaś, iż byłoby Ci ciężko.
      • barnacle.bill.the.sailor Nie, nauczyciele wcale nie pracują... 18.02.08, 15:04
        dzieci uczą się same...
        ;-P
        • jdbad Re: Nie, nauczyciele wcale nie pracują... 18.02.08, 15:05
          Chociaż w tym jednym się z tobą zgadzam:)
          • gorby12 Re: Nie, nauczyciele wcale nie pracują... 18.02.08, 15:12
            Ludzie oczywiscie nie licza czasu poswieconego na przygotowanie
            wykladu i poprawe uczniowskich prac.Nie mozna traktowac nauczycieli
            wf tak samo jak nauczycieli innych przedmiotow.
        • 440417mz Re: Nie, nauczyciele wcale nie pracują... 18.02.08, 15:13
          Pozwolę sobie zacytować bardzo staropolskie powiedzenie(przekleństwo?):;Bodajbyś
          cudze dzieci uczył!;.
    • jdbad Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 15:16
      A tak w ogóle to idę stąd, bo muszę popracowac. Tzn. przepraszam nie
      popracowac.
    • allspice Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 15:42
      I tu jest problem. Starsi o dłuższym stażu chcą emerytur,a młodsi i
      wiekiem i stażem chca wyższych pensji. I jak,to wszystko pogodzić?
      • 440417mz Re: Dla nauczycieli wyższe pensje zamiast emerytu 18.02.08, 15:53
        Proste,zrobić oświatę komercyjną.Wolny rynek przecież istnieje już nawet w
        opiece zdrowotnej(?).Po co te mity zapisane w Konstytucji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka