Gość: beata Re: Jaka etyka lekarska IP: *.wlodawa.sdi.tpnet.pl 20.09.03, 10:10 Lekarze są najbardziej skorupmowaną grupą zawodową w powszechnym odczuciu społecznym. Również ich bezkarność, jeśli chodzi o "błędy w sztuce" jest legendarna. Dopóki te problemy nie zostaną jednoznacznie i bezwzględnie ocenione i rozwiązane w kodeksie etyki, bezczelnością jest np. ograniczanie praw kobiet do badań prenatalnych itp. w imię "etyki katolickiej". Czy przykazanie "nie kradnij" i "nie zabijaj" nie obowiązuje lekarzy w innych wypadkach niż nienarodzone dzieci? Pan Radziwiłł powinien sobie raz na zawsze uświadomić, że pacjent w XXI w. ma takie same prawa jak lekarz - również do poszanowania swoich poglądów i ocen. A już na pewno do świadomego decydowania o zastosowanej metodzie leczenia, zgodnej z JEGO ŚWIATOPOGLĄDEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Jaka etyka lekarska IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 10:13 lekarze chyba zmienili patrona, z Hipokratesa na Hipokrytesa, stąd zapewne pomysł z nowym kodeksem etyki. Jak to jest, że prywatnie, to nieba przychylą, badania jakie się chce zrobią, preneatalne ? No problem, kiedy państwo sobie życzycie... Jak takie s..syństwo nazwać ? Poźniej mój lekarz domowy się dziwi, że traktuję go jak głąba narzucając swoje zdanie... Dlaczego lekarze nie mają zwyczaju słuchania pacjentów ? Jak to jest, że dopiero jak natarłem na lekarza, to zaczął mnie słuchać i okazywać szacunek ? Cholera, płacimy te porąbane składki zdrowotne, placimy do kieszeni, a oni i tak traktują nas jak zło konieczne... Jak to jest, że jednocześnie narzekają białe kitle na małe pensje i jeżdżą dobrymi samochodoami, mają domy lub je właśnie budują ? No, chyba, że na studiach uczą podstaw ekonomii jak wyżyc za 1000 PLN :))) Nie znam biednych lekarzy, więc skąd ta kasa ? Wydaje mi się, że od nas, więc my jako pacjenci powinniśmy białym hipokrytom wyraźnie mówić czego oczekujemy. Ponadto skarżyć, skarżyć za złe diagnozy, złe leczenie... to najlepiej pomoże i otrzeźwi skołtunione lekarskie towarzystwo. Zapomnieli, że są dla nas a nie my dla nich, w końcu nikt im medycyny studiować nie kazał, a nie jest tak jeszcze, że kodeks etyki lekarskiej (choroniący łapówkarzy i killerów medycznych) jest ważniejszy od prawa i ludzkiej przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naczelna Rada Lekarska Re: Jaka etyka lekarska IP: *.is.pw.edu.pl 20.09.03, 10:32 1)Rada broni,Rada radzi,Rada nigdy cię nie zdradzi! 2)Samica twój wróg! 3)Zygota twój przyjaciel! 4)Kondom;DO CZEGO SŁUŻYŁ TEN PRZEDMIOT NIE MUSIMY WAM CHYBA WYJAŚNIAĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktorek Najlepiej by było, żeby lekarz wyleczył wszystko IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 20.09.03, 11:22 i nie jeździł samochodem lepszym niż Polonez czy Seicento. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Jaka etyka lekarska 20.09.03, 12:16 A co kogo obchodzi jakiś tam kodeks etyki lekarskiej? Nadrzędna jest Konstytucja i ustawy. Regulamin wewnętrzny stowarzyszenia X czy Y w ogóle nie powinien interesować ogółu. A w ogóle to chyba ustawodawca poszedł za daleko nadając samorządowi lekarskiemu zbyt wiele uprawnień. Lekarze mają leczyć a nie bawić się w kaznodziei i moralizatorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Odczytali list papieza... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.09.03, 12:21 Rozumiem, gdyby odczytali list jakiegos autorytetu moralnego, etycznego lub/i lekarskiego. Ci natomiast odczytuja listy papieza. Juz nawet smiac sie nia mam sily. Ludzie, gdzie my zyjemy. Pewnie polowa ksiezy i zakonnic posuwa na boku chlopcow, dziewczynki, zwierzatka itp, a ci tu sie powoluja na jakies przemyslenia tych dewiantow. W normalnym kraju bylby to koniec kariery, ale w ciemnogrodzie sie to na razie liczy. Porazka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Odczytali list papieza... IP: 158.75.66.* 20.09.03, 15:10 i dlatego, ze w Polsce jest ciemnogrod - Ty spierniczyles do Szwaberii. Siedz tam i nie wypowiadaj sie w ogole, bo nie masz prawa - nie mieszkasz w Polsce i tak naprawde nie obchodzi Cie nasza sytuacja - inaczej bys nie wyjezdzal. Siedz i lecz sie u potomkow Mengelego i innych slynnych lekarzy obozowych. Zauwazylem tez, ze na roznych forach typowym jest, ze nasi "emigranci" strasznie krytykuja ksiezy. Nie rozumiem powodu. Nie mieli pewnie dosc wyobrazni, zeby wytlumaczyc pewne sytuacje i ich oglad ogranicza sie do krytyki ksiezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toni Re: Odczytali list papieza... IP: 193.217.36.* 20.09.03, 20:41 Bo ci wlasnie ksieza uformowali rzeczywistosc,ktorej nie moglismy zniesc. Uwazaj, bo chyba nie twierdzisz, ze etyka i moralnosc to wylacznie polskie i katolickie pojecia. Wyobraz sobie, ze inne kraje i narody tez te pojecia posiadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Odczytali list papieza... IP: 158.75.66.* 21.09.03, 16:23 Rozumiem, ze to sa pojecia uniwersalne. Irytuje mnie tylko jak Polonia krytykuje *ostro* rozne sytuacje i zjawiska w Kraju, z ktorego (albo przez swoja nieudolnosc, czy chec dorobienia pieniedzy) uciekla do Niemiec czy tez w Twoim przypadku - Norwegii. Co jest oczywiste, osoby ktore spedza pewien okres poza krajem traca rozeznanie w sutuacji tutaj na miejscu, a rady jakich udzielaja traktuja jak rady najwyzszej wagi - bo to przeciez od osoby, ktora "patrzac spoza kraju, z zewnatrz, ma lepszy oglad sprawy". Wiemy jaka jest sytuacja w Polsce (przez ktora tyle osob wyjezdza), ale nie zwalajmy tego stanu rzeczy na ksiezy, to jest chore. A krytyki Polskiej rzeczywistosci przez Polonie (glownie USA), w razie potrzeby, moge sobie posluchac w Radiu Maryja noca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pk74 Re: Odczytali list papieza... 22.09.03, 18:45 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > i dlatego, ze w Polsce jest ciemnogrod - Ty spierniczyles do Szwaberii. > Siedz tam i nie wypowiadaj sie w ogole, bo nie masz prawa - nie mieszkasz w > Polsce i tak naprawde nie obchodzi Cie nasza sytuacja - inaczej bys nie > wyjezdzal. Siedz i lecz sie u potomkow Mengelego i innych slynnych lekarzy > obozowych. > Zauwazylem tez, ze na roznych forach typowym jest, ze nasi "emigranci" straszni > e > krytykuja ksiezy. Nie rozumiem powodu. Nie mieli pewnie dosc wyobrazni, zeby > wytlumaczyc pewne sytuacje i ich oglad ogranicza sie do krytyki ksiezy. Nie spierniczylem nigdzie, tylko dostalem tu prace, jako ze mnie w Polsce nie chcieli. Mysle, ze mam takie samo prawo wypowiadania sie na tym portalu jak i ty. A to, ze krytykuje to przeciez tez nie jest nic niezwyklego. Tobie zwszystko jedno czy Polska biedna czy bogata byle by byla katolicka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Odczytali list papieza... IP: 158.75.66.* 24.09.03, 01:12 Nie jest mi wszystko jedno i wypowiadac sie masz prawo oczywiscie. Zdenerwowalem sie, bo nie rozumiem naprawde gdzie jest wina ksiezy w calej sprawie. A w szczegolnosci w tym, ze jak mowisz Cie tu nie chcieli. Nie sadze, zeby ktos Cie wyrzucal. Moze tak to zabrzmialo, ale ja wcale nie jestem taki prokatolicki. Lubie dyskusje, ale uzywajace argumentow, a nie typowe dla Polakow (jak mowia) narzekanie. W Polsce narzeka sie to na politykow (co rozumiem), to na ksiezy. U naszych wschodnich sasiadow zas jest inny zwyczaj - wszystko zwalaja na prezydenta. Co takiego zlego, co wplywa istotnie na sytuacje w kraju robia Ci "paskudni" ksieza? (poza ojcem Rydzykiem akurat :-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neg Etyka lekarska???A co to jest???Acha chodzi chyba o IP: *.mti.net.pl / 192.168.4.* 20.09.03, 12:50 tą przysięge Hipokryta?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woda Re: Jaka etyka lekarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 13:29 Boże, ilu czerwonych kretynów na tym forum. Jedźcie na Kube, tam nie ma żadnych innych wartości poza antykatolicyzmem wojującym. Nic dziwnego że takie porypane społeczeństwo wbiera nie wiele lepsze od siebie władze. Ludzie, macie to na co zasłużyliście! Lenin wiecznie żywy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolna Re: Jaka etyka lekarska IP: *.interkom.pl 20.09.03, 22:55 Gość portalu: Woda napisał(a): > Boże, ilu czerwonych kretynów na tym forum. Jedźcie na Kube, tam > nie ma żadnych innych wartości poza antykatolicyzmem wojującym. > Nic dziwnego że takie porypane społeczeństwo wbiera nie wiele > lepsze od siebie władze. Ludzie, macie to na co zasłużyliście! > Lenin wiecznie żywy! Woda - to jest o ciebie w miejscu po mozgu, ktory kosciulek ci wypral. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Jaka etyka lekarska IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 13:31 W społeczeństwie demokratycznym jest tak, że każdy obywatel ma prawo do swoich poglądów. Niestety, pan Radziwiłł tego nie rozumie. Nie rozumie, że jego poglądy nie są poglądami wszystkich. I to dowodzi, że jego mentalność bliższa jest jakiejś formy faszyzmu, niż demokracji. Piękny pomysł – każda grupa zawodowa tworzy swoje prawa, niezależnie od konstytucji, i jak akurat na czele władz tej grupy zawodowej stanie np. katolik, komunista, albo, powiedzmy, buddysta, to całe społeczeństwo ma żyć według zasad komunistycznych, katolickich czy zasad buddystów. Szkoda, że pan Radziwiłł nie zajmuje się łapówkarstwem wśród lekarzy, ich nieobecnością na dyżurach, błędami lekarskimi (według niego, o czym pisała ostatnio „Polityka” pacjent nie musi być o takowych informowany!), hipokryzją polegającą na tym, że w państwowym szpitalu nie dokonuje się zabiegów, które dokonuje się prywatnie... To jest test dla Kościoła – albo opowie się po stronie hipokryty Radziwiłła i będzie totalitarną instytucją rodem z XIX wieku, albo trudnym, ale jednak partnerem w ważnych dyskusjach XXI wieku. Czy naprawdę z hipokrytą Radziwiłłem nic nie można zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lecram Re: Jaka etyka lekarska IP: *.darnet.rybnik.pl 20.09.03, 13:44 No to mamy conajmniej Iran Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Konowałom zawsze mało IP: uroczysko:* / 10.140.82.* 20.09.03, 13:49 Chodzi o to by za "nieetyczne" zabiegi brać większą forsę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Etyka lekarska - paragraf 1 IP: *.lanet.wroc.pl 20.09.03, 14:00 Nigdy nie zeznawaj w sądzie przeciwko drugiemu lekarzowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duch Re: Jaka etyka lekarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.03, 14:00 Etyka lekarska nie istnieje. To fikcja. Zjazd tego nie zmieni. Trzeba wymienić kilka pokoleń społeczeństwa polskiego. To niestety jest niemożliwe. Więc zostanie po staremu. Pieniądze, arogancja, cwaniactwo, niekompetencja, nieuczciwość to nadal priorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walet Re: Jaka etyka lekarska IP: *.poczta.okay.pl 20.09.03, 14:03 Czy ktos ma jeszcze watpliwosci ze Polska to panstwo wyznaniowe? Skad ten list Papieza do lekarzy? Koscioł mnial stac na strazy moralnosci a teraz widac jak to cale zaklamanie ,falsz ,obluda koscielnych przenosi sie na inne grupy spoleczne .Srodowisko lekarskie zeszlo na psy ,to chca pokazac ze sa wierzacy,bo ktos z naszaj prawicy powiedzial kiedys , ze tylko wierzacy moga byc uczciwi.Gratuluje takiej uczciwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F,Y,M Łapówy, zero profesionalizmu, lenistwo to lekarze RP IP: 217.96.48.* 20.09.03, 14:34 Te ćwoki umieją brać tylko łapówy i wypisywać witaminę c albo antybiotyki - któe podsunie im jakiś akwizytor za wycieczkę. Od kilku lat z mojej pensji pobiera się characz na utrzymanie tej bandy. W ciągu tych kilku lat kilka razy próbowałem skorzystać z póblicznej służby zdrowia - za kazdym razem porażka a raz nawet zagrożenie zycia mojego dziecka. Jedna pizda w białym kitlu przpisała mojemu dziecku antybiotyk na anginę i oskrzela a okazało się że ono jest tylko przegrzane i wystarczyło mu zrobić kilka razy zimną kąpiel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda UKROCIC FALSZYWA SOLIDARNOSC ZAWODOWA IP: *.proxy.aol.com 20.09.03, 16:06 W kodeksie etyki lekarskiej - jak podaje prasa jest zapis - ktory powinien byc USUNIETY natychmiast !!!! Dotyczy to zapisu: ZE LEKARZ NIE MA PRAWA PUBLICZNIE DYSKREDYTOWAC SWOJEGO KOLEGI W JAKIKOLWIEK SPOSOB - ODNOSI SIE DO ZAUWAZONEGO BLEDU POPELNIONEGO PRZEZ INNEGO LEKARZA Pieknie - czyli jest to przyzwolenie na PARTACTWO, BLEDNE DIAGNOZY niewlasciwe leczenie LECZENIE ktore moze ofiare okaleczyc, pozbawic zycia i jest OK. Oto Polska cala. JEST TO JAWNA KORUPCJA !!!!!!!!! Z tego wynika jedno -uczciwy lekarzu jak zauwazysz jakis blad popelniony przez przez kolege partacza - morde na klodke, bo sie narazisz kodeksowi i calemu srodowisku lekarskiemu taki ma wyraz ten zapis a nie inny i czyni lekarzami ludzmi nieomylnymi,zagwarantowano im NIETYKALNOSC i wielu jak dotad sie pod tym zapisem skrylo. Taki zapis jest typowy dla totalitarnego systemu ktory DEMORALIZUJE. Nie tedy droga, ale trzeba bedzie pokolen , by zmienic mentalnosc ochranianego skorumpowanego srodowiska. Falszywie pojeta soidarnosc zawodowa powoduje tylko niepowetowne szkody. Znam lekarza, ktory usmiechal sie kiedy slyszal historie o bledach lekarskich gdzie ofiary zmarly. Wtedy mowil pamietaj nikt nigdy nie dojdzie prawdy - TO WSZYSTKO ZIEMIA WYCIAGNIE. Jego slowa teraz nabieraja wlasciwego znaczenia kiedy do mojej swiadomosci dochodzi fakt ,ze kodeks etyki lekarskiej zawiera zapis, ktory nie pozwala lekarzom na ujawnianie popelnienia bledow przez swoich kolegow. Opamietajcie sie !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Jaka etyka -łajdacka IP: *.btk.net.pl 20.09.03, 15:35 Konstanty Radziwił jak wszyscy Radziwiłowie poza swoim nosem nic nie widzą tj :okradania pacjentów ich oszukiwania na każdym kroku do uśmiercania włącznie umyślnie lib z powodu błędu. Możeten jaśnie tfu pan każe zajmować się nami jak należy w końcu b...e żuje boży chleb za za nasze składki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx NIE dla patentow na idee!!! IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.03, 15:40 Kochani, prosze odstawcie na chwile te dyskusje na boku i wpiszcie sie na liste pod protestem przeciwko patentom na idee i software w EU. Zrobcie to teraz i zaraz, bo inaczej obudzicie sie - byc moze juz we wtorek, po debacie w Strassburgu - z "reka w nocniku". Apleluje do wszystkich jeszcze myslacych - robcie cos, dzialajcie i nie myslcie, ze to ktos za was zrobi. Glupota jest w natarciu! Nie tylko w Polsce, ale takze w Waszej przyszlej EUROPIE! Petycja do Parlamentu Europejskiego: petition.eurolinux.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Mróź Re: Jaka etyka lekarska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 15:40 Polskie Stowarzyszenie Wolnomyślicieli i Antyklerykalna Partia Postępu "Racja" doprowadzi do uchwalenia ustawy deklerykalizacyjnej i zmiany ustawy o IPN. Kosciół katolicki,organizacje i osoby budujące w Polsce przestepcze państwo wyznaniowe zapłacą majatkiem za swoja działalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Więc nie pytaj komu bije Dzwon. Bije on Tobie ! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 16:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Jaka etyka lekarska IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.09.03, 16:30 Panie picie. Ja jestem urzędnikiem sikarbowym od 12 lat i działałam tak jak chce tego prawo. I ci z tego? Palant Miller i jego ekipa uznała ,że trzeba schlebiać najbogatszym firmom w Polsce.Niedługo wybory. I teraz jest nagonka w prasie na hamów z US. Jedno jest pewne : Miller i jego klika musi odejść i to zaraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Jaka etyka lekarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.03, 17:58 Spotkałem się z etyką lekarską, w szpitalu gdzie leżal mój ojciec po wylewie.Zażadano odemnie 800 złotych etyki przez zastępcę ordynatora oddziału neurologicznego.Niewiecie gdzie jest mój ojciec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lech Re:Etyka lekarska - a co to jest? IP: *.ne.client2.attbi.com 23.09.03, 14:01 Etyka kazdego zawodu winna spelniac pewne ogolne wymogi etyczne. Zmiana zapisow nic tu nie pomoze. Grupy zawodowe, posiadajace w swych strukturach sady kolezenskie to jest np. prawnicy, lekarze naleza do nabardziej zdemoralizowanych grup spolecznych. Swoje specjalne uprawnienia wykorzystuja WYLACZNIE do obrony swych czlonkow. Nawet w przypadkach kiedy lekarz czy prawnik ewidentnie zle wywiazuje sie ze swoich obowiazkow sady kolezenskie bronia ich do upadlego. To sa dzalania mafijne, a nie korporacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: Jaka etyka lekarska IP: *.tkdami.net / *.19.tkdami.net 03.10.03, 11:58 Obawiam się, że jednak jesteś samotny. Może jest ktoś taki jak Ty, ale na drugim końcu Polski. Musisz chyba pogodzić się z tym, do jakiego środowiska należysz i jakoś z tym żyć. Odpowiedz Link Zgłoś