scarhart 13.07.08, 19:10 Czy potrafiłbyś znaleźć argumentację,której racjonalność i moc przekonywania pozwoliłyby na tytułowe pytanie odpowiedzieć twierdząco? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
etta2 Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 13.07.08, 19:19 W Europie to wszyscy wiedzą, ja tez to wiem, a że ty nie wiesz? To chyba jakieś braki w edukacji i raczej wstyd się do nich przyznawać. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis1 To, ze ty wiesz i eurod***kraci wiedza, to zaden 13.07.08, 19:23 argument. Czy mozesz podac argumenty. Osad trokisty Barosso czy lewaka Schultza to jest glos zdeformowanej biurokratycznej lewicy, ktora o nie zna pewnie takiego pojecia jak patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: To, ze ty wiesz i eurod***kraci wiedza, to za 13.07.08, 19:33 Tobie się pieprzy patrityzm z kaczyzmem i to jest problem. Dla mnie argumentem jest to, że: 1. był jednym z mózgów Solidarności, która skutecznie rozprawiła się z komunizmem (odsiedział swoje w internacie) 2. był jednym z czołowych członków pierwszego nie_komuszego rządu (min. SZ), który poprzez swój intelekt i osobowość zyskał powszechny autorytet (że nie u kaczek, to nie ma znaczenia) 3. był człowiekiem, który wyrobił sobie tzw. "markę" i w Parlamencie Europejskim JEGO SIĘ SŁUCHAŁO, bo miał coś ważnego i mądrego do powiedzenia. Trudno oczekiwać, by o POLSKIEJ HOŁOCIE wypowiadał się z uznaniem i aprobatą. O polskiej hołocie nie można powiedzieć nic dobrego, niestety. Wycieranie sobie zapyziałych mord "patriotyzmem" nie czyni patriotą. Gdzie ten twój patriotyzm, frau? Czym się dla kraju zasłużyłaś? Nadstawiłaś choć raz doopska "za sprawę", czy jedynie klepiesz dla tych paru nędznych srebrników? Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis1 A od kiedy on byl mozgiem Solidarnosci? 13.07.08, 19:43 O ile wiem, to do 80 roku z nie byl nawet aktywnym czlonkiem Solidarnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: A od kiedy on byl mozgiem Solidarnosci? 13.07.08, 19:47 Do 1980 roku w ogole Solidarnosci nie bylo. :-) Zanadto sie rozpedzilas. :-) A role w Solidarnosci niewatpliwie odegral spora i faktycznie byl jednym z kluczowych doradcow wlasciwie od poczatku strajku w sierpniu 1980. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis1 Ty mowisz o rejestracji 13.07.08, 19:55 A ja mowie o ruchu spolecznym od lat 70-tych o tzw.I Solidarnosci - Ursusie, Radomiu, dziesiatkach komitetów strajkowych. Jak wiesz, co robil w tym czasie sp.Geremek, to napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Ty mowisz o rejestracji 13.07.08, 19:56 Tacy ludzie,podobnie jak Wildstein bywali w Paryżach. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Ty mowisz o rejestracji 13.07.08, 20:02 Badzmy precyzyjni blada - w latach 70-tych Solidarnosci w ogole NIE BYLO. Ani pierwszej, ani zadnej. Trudno tez mowic o opozycyjnych ruchach spolecznych. Owszem, byly strajki, WZZ, KOR, ROPCiO, szereg pomniejszych inicjatyw, ale ich skala nie pozwala mowic o ruchu spolecznym, ktory z zalozenia ma charakter powszechny. Jesli chodzi o Geremka, to wydaje mi sie, ze prowadzil wtedy wyklady w ramach "latajacych uniwersytetow". Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis1 Re: Ty mowisz o rejestracji 13.07.08, 20:51 Bez tych akcji strajkowych w 76, Ropcio, KPN, Wolnych Związków Zawodowych (WZZ)w 78 nie powstalby ogolnopolski ruch. To Ci ludzie sa ludzmi I Solidarnosci, a nie polityczna nadbudowa II Solidarnosci, ktora idee Solidarnosci sprzeniewierzyla. michal00 napisał: Jesli chodzi > o Geremka, to wydaje mi sie, ze prowadzil wtedy wyklady w > ramach "latajacych uniwersytetow". I to by bylo na tyle o mozgu Solidarnosci. A potem byl styropian i tylko walka polityczna. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Ty mowisz o rejestracji 13.07.08, 22:35 I znów ŁŻESZ JAK BURA SUKA. Nigdy nie było I, II, III Solidarności, nie wymyslaj pierduł. Była JEDNA Solidarność, powstała w 1980r., została zarejestrowana jako Związek Zawodowy (innej mozliwości nie było w komunie). Wcześniej były organizacje opozycyjne: KOR, WZZ, które koncentrowały się na pomocy ludziom prześladowanym przez komunę za działalność opozycyjną. Geremek faktycznie przed 1980r. działał w "latających uniwerkach", a więc tez w opozycji (rzucił legitymacją PZPR w 1968r po "bratniej pomocy" w Czechosłowacji). W 1980r. Geremek był jednym z filarów umysłowych gdańskiego strajku, razem z Mazowieckim. Był również jednym z filarów strategii opozycji w stanie wojennym, brał udział w obradach OS, czynnie uczestniczył w początkach tworzenia RP. Podpisywał akt wstąpienia Polski do NATO. A gdzie w tym czasie były kaczki???? Ano....kopnięte przez Wałęsę wałęsały się. Pewnie załapały się na V Solidarność z tatką z Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis1 Oczywiscie, ze byla 14.07.08, 00:46 I Solidarnosc to ta bez agentow! ,,Komitet Obchodów 25 Rocznicy Pierwszej Solidarności - maj 2005 * Andrzej Gwiazda - Wolne Związki Zawodowe (WZZ), Prezydium Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego (MKS), Międzyzakładowy Komitet Założycielski (MKZ), wiceprzewodniczący Krajowej Komisji Porozumiewawczej (KKP), Zarząd Regionu Gdańsk, Komisja Krajowa (KK) * Joanna Duda-Gwiazda - WZZ, Prezydium MKS i MKZ, Zarząd Regionu Gdańsk * Anna Walentynowicz - WZZ, Prezydium MKS, MKZ Gdańsk * Lech Sobieszek - Prezydium MKS, MKZ Gdańsk * Stefan Lewandowski - Prezydium MKS, MKZ Gdańsk * Jadwiga Chmielowska - Zarząd MKZ Katowice, Zarząd Regionu Śląsko-Dąbrowskiego * Ewa Kubasiewicz-Houee - WZZ, Zarząd Regionu Gdańsk * Krzysztof Wyszkowski - WZZ * Wiesława Kwiatkowska - sekcja historyczna KKP, KK '' www.obywatel.org.pl/solidarnosc/hydepark/czym_byla_gwiazdy.htm Druga to ta z agentami i doradcami. Odpowiedz Link Zgłoś
141288bs Re: Ty mowisz o rejestracji 13.07.08, 22:19 W tym czasie,tzn.przed sierpniem 80,pracowal na Uniwersytecie Warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Ty mowisz o rejestracji 14.07.08, 13:44 Pracował w tym czasie na UW jako sekretarz POP PZPR? Odpowiedz Link Zgłoś
wikul Re: Ty mowisz o rejestracji 14.07.08, 00:23 frau_pranajtis1 napisała: > A ja mowie o ruchu spolecznym od lat 70-tych o tzw.I Solidarnosci - Ursusie, > Radomiu, dziesiatkach komitetów strajkowych. > > Jak wiesz, co robil w tym czasie sp.Geremek, to napisz. Nie kompromituj się. Przełam lenistwo i zajrzyj do wyszukiwarek jak nie wiesz. ..."W latach siedemdziesiątych prof. Geremek zalicza się już do czołowych postaci polskiej opozycji demokratycznej. W latach 1978-81 jest współzałożycielem i wykładowcą Towarzystwa Kursów Naukowych; inicjatywy, której celem było przywrócenie prawdy w nauczaniu współczesnej historii Polski i odrzucenie komunistycznej cenzury. W sierpniu 1980 r. prof. Geremek związał się z ruchem społecznego protestu robotników Gdańska i został jednym z głównych ekspertów i doradców rodzącego się wówczas NSZZ "Solidarność". W 1981 roku, na Pierwszym Krajowym Zjeździe "Solidarności" przewodniczył Komisji Programowej. Internowany po wprowadzeniu stanu wojennego, zwolniony w 1981 roku, został doradcą zdelegalizowanej wówczas "Solidarności" i blisko współpracował z Lechem Wałęsą, późniejszym laureatem pokojowej Nagrody Nobla i pierwszym prezydentem RP pochodzącym z wolnych i demokratycznych wyborów. Był aresztowany w 1983 r. przez ówczesne władze komunistyczne, które oskarżyły go o prowadzenie nielegalnej działalności politycznej. W latach 1987-89 przewodniczył Komisji Reform Politycznych Komitetu Obywatelskiego, która przygotowała koncepcje pokojowych przemian demokratycznych w Polsce."... www.uw.org.pl/geremek/biografia.php Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Nie kompromituj się cytujac samochwałę!!! 14.07.08, 19:08 wikul napisał: > www.uw.org.pl/geremek/biografia.php ---> Czyś Ty dokumentnie ocipiał, żeby hymn pochwalny, który ktoś napisał na temat swego pracodawcy, traktować jako źródło informacji??? Dlaczego nie spojrzysz na te źródła, z których bezpośrednio się dowiesz, co konkretnego robił w czasie I Zjazdu Solidarności, jak doradzał Wałęsie rozprawić się z "radykalnym robotniczym elementem". Dlaczego bezpiekę wynajęli do "obsługi" zjazdu? Powiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
2europejczyk Re: To, ze ty wiesz i eurod***kraci wiedza, to za 14.07.08, 11:00 etta2 napisała: > Tobie się pieprzy patrityzm z kaczyzmem i to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
zenonbombalina69 [...] 14.07.08, 13:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zupojad Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 13.07.08, 19:21 W mojej ocenie patriota nie byl, poniewaz szkalowal dobre imie Polski. Mam w swojej kolekcji wiele wycinkow i zapisow elektronicznych prasy zachodniej. Potrafie to latwo udowodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
scarhart Jeśli rzeczywiście łatwo, to zrób to! 13.07.08, 19:31 zupojad napisała: > W mojej ocenie patriota nie byl, poniewaz szkalowal dobre imie Polski. > Mam w swojej kolekcji wiele wycinkow i zapisow elektronicznych prasy > zachodniej. Potrafie to latwo udowodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 13.07.08, 19:22 Naprawiał Rzeczypospolitą krytykując ją na łamach zagranicznych pism?Tych gazet co piszą o polskich obozach śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 13.07.08, 19:36 Proszę uprzejmie: wyborcza.pl/1,75515,2511263.html Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 13.07.08, 19:39 A co to za wyrażenie ;nazistowskie;obozy?Co to za naród ci nazi?Bał się powiedzieć prawdę że to były niemieckie obozy śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 13.07.08, 19:47 "Obozy śmierci zbudowały nazistowskie Niemcy." Bo nie wszyscy Niemcy byli nazistami? O to musiałbyś spytać Geremka. Do czego jeszcze chcesz się przyczepić? Do fleksji? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_szczepan T-shirt dla wolności 13.07.08, 19:26 Pamiętacie akcję "Tiszert dla wolności", organizowaną przez Fundację dla Wolności? Rozprowadzali takie wesołe koszulki z nadrukami np. "Usunęłam ciążę", "Jestem gejem", czy "Nie płakałem po papieżu". Miłośnicy wolności nieposkromionej bardzo sie oburzali na to, iż takie koszulki kogokolwiek oburzają. Także Antoni Nowicki, prezes Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, uważał, że wystawa zdjęć ludzi poubieranych w takie T-shirty mieści się "w kategoriach swobodnej dyskusji na temat współczesnych problemów". To ja się przyłączam i proponuje nowy wzór: NIE PŁAKAŁEM PO GEREMKU Akcję na pewno wesprze Adam Michnik. Dla wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 [...] 13.07.08, 19:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: T-shirt dla wolności 13.07.08, 19:36 Złe zachowania zawsze wracają bumerangiem. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city [...] 13.07.08, 19:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: T-shirt dla wolności 13.07.08, 19:49 Etna2 oddaje szacunek profesorowi erupcją cyrylicy swego siarkowodoru wyzwisk na innych internautów.Też metoda. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis1 Najpierw zdeptali tabu smierci a teraz zadaja szac 13.07.08, 19:45 unku. To nie ma tak, ze mozna wysmiac smierc dziecka, katolika, Papieza, a ochronic pamiec o czlowieku lewicy. Kto sieje wiatr, ten zbiera burze. Odpowiedz Link Zgłoś
polobolo2 [...] 13.07.08, 19:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: podatna jestes na propagande? 13.07.08, 19:59 Polobolo die ukraine(OUN)disco-polo. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 13.07.08, 19:50 Nie, nie byl! Moze byl patriota, ale nie POLSKIM. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Zlustrowac sie nie chcial i negatywnie wypowiadal 13.07.08, 20:05 .. sie o Polsce w zagranicznej prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Zlustrowac sie nie chcial i negatywnie wypowi 13.07.08, 20:18 Patriota polski nie powinien żle się wypowiadać o swoim kraju za granicą,tak jak dobry syn nie powinien wypowiadać się żle o swojej matce.Ale czy był polskim patriotą? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:26 Nie rozmydlaj sprawy. Ten facio proponowal sankcje UE dla Polski. Nie dla jej "niektorych przedstawicieli". Jak wiadomo rzad sie sam wyzywi. Takich rzeczy robic nikomu nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:27 > Takich rzeczy robic nikomu nie wolno. Nie wolno? A dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:29 Jak to - "dlaczego"? Przeciez w ten sposob szkodzi sie krajowi. Chyba nie uwazasz, ze wolno szkodzic? Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:31 Nie zawsze się szkodzi. Jeśli widzisz, że rząd twego kraju działa na jego niekorzyść - jak najbardziej wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:35 Nie powtarzaj bzdur woda. Sankcje w zaden sposob pomoc krajowi nie moga. Zachowanie Geremka jest nie do obrony. Rozumiem, ze starasz sie przedstawic zmarlego w jak najlepszym swietle, ale klamstwem go nie wybielisz. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:36 Mogą pomóc. Mogą przyblokoważ złą włądzę. Rząd to nie Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:40 Gowno prawda. Geremek klamiac chcial wymusic sankcje. Te sankcje mogly dotknac Polakow. Tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Nie bądź wulgarny. 13.07.08, 20:41 Potrafisz. > Geremek klamiac Nie kłamał nic a nic. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Nie bądź wulgarny. 13.07.08, 20:45 Za Tischnerem powtarzam. > > Geremek klamiac > > Nie kłamał nic a nic. Klamal w sposob oczywisty. I mozesz jeszcze storazy napisac, ze bylo inaczej, ale to faktow nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Ty kłamiąc o Geremku, sama go opluwasz. 14.07.08, 19:24 woda.woda napisała Nie kłamał nic a nic. ---> Czyżby był tak dalekowzroczny, że nie przyjmował do wiadomości tego co było pod nosem? Działał na forum europejskim, więc jeśli krytykował polski rząd i rzucał mu kłody pod nogi, to by świadczyło, że nie dorósł do funkcji europosła. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda "Normalny", 14.07.08, 20:17 omijaj mnie szerokim łukiem, jak ja ciebie omijam. Nie lubię kiboli. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:41 Hi hi,R Reagan przyblokował Jaruzelskiego embargiem kukurydzy dla polskich kurczaków. Odpowiedz Link Zgłoś
rccc A widziales wtedy kurczaki w sklepach? 13.07.08, 20:48 A Urban i spolka sie dobrze wyzywila. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: A widziales wtedy kurczaki w sklepach? 13.07.08, 20:55 A teraz Tusk i spółka z oo nie wyżywiła by się? Odpowiedz Link Zgłoś
rccc [...] 13.07.08, 20:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:30 Rozumiem, że będziesz popierał (za granicą) dowolnie durną władzę albo reżim tylko dlatego, że są polskie? Gratulacje :/ Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:33 Pomiedzy popieraniem, a postulatem wprowadzenia sankcji jest wiele innych mozliwosci. Postaraj sie to dostrzec. Warto przy okazji wpomniec, ze opowiesci Geremka o kaczej dyktaturze byly kompletnymi bzdurami z palca wyssanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:35 opowiesci Geremka o kaczej dyktaturze byly kompletnymi > bzdurami z palca wyssanymi. To jest oczywiście twoje zdanie I, oczywiście, pozwolisz, że inni mają inne. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:37 Ty mozesz miec nawet takie zdanie, ze ziemia jest plaska, ale nie licz wtedy na powazna rozmowe. Geremek klamal o sytuacji w Polsce i proponowal rozwiazania szkodzace krajowi. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:39 > Taka jest prawda. Twoja. Inni mają swoją - inną od twojej. Lepiej przyjąć to do wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:44 Nie ma czegos takiego jak "inna prawda", bo prawda jest niepodzielna. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda "Niepodzielna prawda" :))) 13.07.08, 20:45 I to na pewno ta twoja :))) Ech, chłopcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda Twoja "prawda" 13.07.08, 20:45 nie jest niczym innym, jak twoją opinią :) Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: "Niepodzielna prawda" :))) 13.07.08, 20:47 Owszem, niepodzielna prawda. Nie moja wina, ze uczylas sie sowieckiej logiki i nie uznajesz dorobku mysli europejskiej. I nie zadna "moja prawda", bo czegos takiego nie ma, ale prawda obiektywna z faktow wynikajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda [...] 13.07.08, 20:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika michaś, tak bez sowieckiej logiki udowodnij 13.07.08, 21:22 że to akurat twoja opinia a nie np. moja jest tożsama z "niepodzielną prawdą" Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 bez poufalosci chloptasiu 13.07.08, 21:33 Jezeli zadasz pytanie w odpowiedniej formie, to byc moze rozwaze mozliwosc udzielenia odpowiedzi merytorycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
republika.republika panie michal00, jeśli już to dziewczynko 13.07.08, 22:12 taki pan błyskotliwy, a płeć pan przeoczył? pytania proszę nie rozważać, bo po przeczytaniu pańskich dialogów z wodą nie spodziewam się usłyszeć nic interesującego Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Skoro bronisz kapusiów,esbeków,komuchów w każdej 14.07.08, 19:43 republika.republika napisała: michaś, tak bez sowieckiej logiki udowodnij że to akurat twoja opinia a nie np. moja jest tożsama z "niepodzielną prawdą" ---> ... sprawie, to oznacza, że "twoja prawda" to "g.... prawda". W takiej sytuacji wypowiedzi na inne tematy są tyle samo warte. Relatywizować i dekonstruować sobie możecie na kółkach zainteresowań w ramach zajęć na Gender Studies z "prof" Senyszyn lub Szyszkowską ... Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: "Niepodzielna prawda" :))) 14.07.08, 01:03 Teraz w TVN24 H Wujec nawija o CV patrioty:pisał przemówienia dla mikołajczykowskiego PSL,zdobywał komunistyczne doświadczenie,był twórcą związkowej Solidarności,póżniej twórcą liberalnej UW,wprowadził Polskę do NATO i Europy.....piękny życiorys! Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:39 Oczywiście, że jest wiele możliwości. A co konkretnie proponował Geremek? > Warto przy okazji > wpomniec, ze opowiesci Geremka o kaczej dyktaturze byly kompletnymi > bzdurami z palca wyssanymi. Oczywiście :/ Uwalona przez TK ustawa padła przez interpunkcję, nie zaś z powodu niezgodności z konstytucją. IPN to ostoja demokracji, bo dzięki niemu władza, której IPN sprzyja może mieć kwity na przeciwników politycznych. A ponieważ nikt nikogo nie morduje, to nie ma dyktatury. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:42 > Oczywiście, że jest wiele możliwości. A co konkretnie proponował Geremek? Konkretnie proponowal sankcje. u > niezgodności z konstytucją. IPN to ostoja demokracji, bo dzięki niemu władza, > której IPN sprzyja może mieć kwity na przeciwników politycznych. A ponieważ nik > t > nikogo nie morduje, to nie ma dyktatury. Ech... Jezeli ktos opowiada, ze Kaczynscy chcieli wprowadzic dyktature, to jest klamstwo. Zatem Geremek klamal, a ty jego klamstwa powtarzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:44 > Konkretnie proponowal sankcje. Jeszcze raz - konkretnie jakie? > Jezeli ktos opowiada, ze Kaczynscy chcieli wprowadzic dyktature, to > jest klamstwo. Zatem Geremek klamal, a ty jego klamstwa powtarzasz. A Ty wiesz co planowali Kaczyńscy? To zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:52 > A Ty wiesz co planowali Kaczyńscy? To zazdroszczę. Tak, wiem i wiem rowniez, ze rozwoj wypadkow potwierdzil moja wiedze. Geremek swiadomie klamal, wiedzac, ze realnie nie ma mozliwosci, o ktorej mowi. I nie ma sensu go bronic, bo bardzo zgrzeszyl. Skoro juz musisz robic z niego bohatera, to proponuje wybrac inne watki z jego bogatego zyciorysu, bo watek "sankcyjny" chwaly mu nie przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:58 Na Twoją wiedzę o planach Kaczyńskich spuśćmy zasłonę miłosierdzia :-) Ale o jakich konkretnie sankcjach mówisz, bo się dowiedzieć nie mogę? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: O Polsce??? 13.07.08, 21:02 > Na Twoją wiedzę o planach Kaczyńskich spuśćmy zasłonę miłosierdzia :-) Ja po prostu orientuje sie w realiach. Pomimo negatywnej oceny Geremka uwazam go za czlowieka przytomnego i twardo stapajacego po ziemi w odroznieniu od egzaltowanych amatorskich komentatorow. Dlatego twierdze, ze jego wystepy byly przemyslane i ze klamal z premedytacja. Ale o jakich konkretnie sankcjach mówisz, bo się dowiedzieć nie mogę? > Mozliwe sa sankcje "dypomatyczne" i "ekonomiczne". Zadne z nich nie sa dla Polski korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda I nie dowiesz się :) 13.07.08, 21:11 > Ale o jakich konkretnie sankcjach mówisz, bo się dowiedzieć nie mogę? Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Dla BG nie było ważne jakie sankcje,ważne było aby 14.07.08, 19:32 woda.woda napisała: I nie dowiesz się :) > Ale o jakich konkretnie sankcjach mówisz, bo się dowiedzieć nie > mogę? ---> ... w każdy możliwy sposób dopieprzyć Polakom i rządowi - dlatego szczegółów nie podawał, dając wolną rękę ... Odpowiedz Link Zgłoś
woda.woda [...] 14.07.08, 20:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: O Polsce??? 13.07.08, 20:38 To już dzielisz Polaków na różnych jej przedstawicieli?Oczywiście już wiem których uważasz za Polaków a których nie.Nie napiszę których bo Giwi jak ORMO czuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pierot6 [...] 13.07.08, 20:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
donald_kaleson Dlaczego zjechał na lewy pas skoro w Polsce 13.07.08, 21:18 ruch prawostronny? Trzeba było słuchać Palikota i przebadać wszystkich polityków czy są zdrowi. Odpowiedz Link Zgłoś
pit_44 Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 13.07.08, 22:34 > Czy potrafiłbyś znaleźć argumentację,której racjonalność i moc > przekonywania pozwoliłyby na tytułowe pytanie odpowiedzieć > twierdząco? Najłatwiejsze zadanie pod słońcem. W 1980 był doradcą i współtwórcą Solidarności W 1989 był współorganizatorem i uczestnikiem Okrągłego Stołu W 1999 podpisał wejście Polski do NATO. Trzy historyczne wydarzenia. Trudno znaleźć bardziej wybitną i symboliczną postać. Wielki, polski patriota. Bez cienia wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
etta2 Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 13.07.08, 22:51 Ale kaczek nie lubił i stąd problem dla niektórych. Jakże można nie lubić genialnego stratega wraz z bratem-mamrotem? Jak można nie akceptować, że wódz-kaczor ma rację ZAWSZE, a jak ktos pomyśli (niechcący nawet) inaczej, to wróg Polski, nie_patriota, nie_Polak, zaraza, żyd, mason, ostatnia łajza. Przecie kacze - to największe dobrodziejstwo na świecie, a nawet we wszechświecie. Szkoda, że nasze Mieszki, Chrobre, Jagiełły i inne nie wiedzieli, że kaczy cud narodzi się, ukradnie Księżyc i...będzie śmierdział. Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 14.07.08, 00:32 Cuda to zapowiadał rudy cudak. Odpowiedz Link Zgłoś
torpeda.wulkaniczna Czy zna ktoś 14.07.08, 07:50 stanowisko ś.p. Lewartowa w sprawie żydowskich żądań odszkodowawczych wobec Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
elwer-pancerfaust44 Re: Czy zna ktoś 14.07.08, 13:41 Profesor był znawcą medium aevum(średniowiecza)czyli exodusu Żydów do Polski,więc nie pasowało mu by głośno wyrażać poparcie do współczesnych żądań żydowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek To samo można powiedzieć o kilkuset innych:))) 14.07.08, 19:36 pit_44 napisał: > Najłatwiejsze zadanie pod słońcem. > W 1980 był doradcą i współtwórcą Solidarności > W 1989 był współorganizatorem i uczestnikiem Okrągłego Stołu > W 1999 podpisał wejście Polski do NATO. > Trzy historyczne wydarzenia. > Trudno znaleźć bardziej wybitną i symboliczną postać. > Wielki, polski patriota. Bez cienia wątpliwości. ---> A problem polega na tym, by wiedzieć którzy walczyli o Polskę dla wszystkich obywateli Polski a którzy o Polskę dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
goldzia33 Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 14.07.08, 09:48 Był wielkim polskim patriotą - mówił w TVN24 o profesorze Jacek Żakowski. Polskim???? Nade wszystko kochał SWOICH. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Przy okazji okazało się, że Michnik myśli jak 14.07.08, 10:02 małe dziecko. Oto co napisał wspominając pośmiertnie Prof. Geremka: ..."Myślałem, że będzie z nami zawsze, na dobre i na złe czasy; myślałem, że będzie wieczny; że nikt nie unicestwi Bronisława Geremka; że pozostanie trwałym układem odniesienia na polskiej mapie wyborów moralnych, intelektualnych i politycznych Od wczoraj wiem, że będzie inaczej." ... Dopiero od wczoraj? Jak na intelektualistę to wiedza Michnika o życiu ludzkim była bardzo szczupła. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis1 Bedzie inaczej, bo wreszcie dotarlo, ze 14.07.08, 10:30 Polacy nie maja jednakowych punktow odniesienia na mapie politycznej. Wpisy internautow swiadcza o zdrowym rozsadku. Umarl czlowiek lewicy i jest to strata dla srodowisk lewicowych. Dla ludzi prawicy smierc Geremka jest tylko odejsciem czlowieka, ktory mial odmienne poglady polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Lewicowość Geremka była i jest dla mnie zagadką. 14.07.08, 10:52 Nie jestem pewien czy wyznawał wartosci tzw. "nowej lewicy" czy też był po prostu lewicujacym oportunistą. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Lewicowość Geremka była i jest dla mnie zagad 14.07.08, 21:57 Byl lewicowcem od mlodosci, jak wiekszosc zreszta zydow w powojennej polsce. Byl kilkuletnim II szefem POp-u na UW a wiec lewicowcem o nachyleniu komunistycznym. Z parti wypisal sie w 68r. Jego prace naukowe koncentrowaly sie tylko na sredniowieczu. Nie byl to zaden antykomunista moze oportunista komunistyczny blizej jak piszesz. Swoja pozycje miedzynarodowa zawdziecza jako praktycznie jedyny lacznik z zachodem w czasie S i mozlwosci kontaktowania sie z zachodnimi politykami tych czasow. I tam jest bardziej znany niz w Polsce i tam sie i lepiej widzial i czul. Byl b. mile widziany tam gdy krytykowal rzady pisu w Polsce. I jak frau pisze moga go srodowiska gw traktowac jako wzor patrioty ale kazdy ma prawo swoja opinie o nim miec. Odpowiedz Link Zgłoś
jn-24 Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 14.07.08, 10:26 Jeśli rzucił legitymację komuchom w proteście przeciwko najazdowi w 1968 r na Czechosłowację, to smiem twierdzić ,że niewielu Polaków potrafiło tak postąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
ferkelll [...] 14.07.08, 10:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hieny.bez.umiaru jego rodakom nie przeszkodziło to w upominaniu się 14.07.08, 19:30 o mega-haracz - bardziej Polacy przejeli sie jego smiercią ... . Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 14.07.08, 22:09 byl, ale patriota unijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Czy były lider PD bał się czegokolwiek? 15.07.08, 09:49 Moim zdaniem, po przeczytaniu tekstu, doktórego podaję link, łatwiej będzie każdemu forowiczowi odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule watku: www.medianet.pl/~naszapol/0718/0718echi.php Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Czy Prof. Geremek był wielkim, polskim patrio 15.07.08, 11:17 Wystarczy określenie,że był patriotą... Odpowiedz Link Zgłoś