andrzej-wawa 25.08.08, 16:09 w Polsce po wojnie 1920 roku ? Czy IPN przygotowuje jakąś publikacje ? Czego uczy się w naszych szkołach ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
off_nick A to IPN 25.08.08, 16:36 ma w statucie ściganie zbrodni Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej? Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu został powołany na mocy ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. W ramach Instytutu działają: Główna Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, Biuro Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów, Biuro Edukacji Publicznej, Biuro Lustracyjne. Do zadań Instytutu należy gromadzenie i zarządzanie dokumentami organów bezpieczeństwa państwa, sporządzonymi od 22 lipca 1944 r. do 31 lipca 1990 r., prowadzenie śledztw w sprawie zbrodni nazistowskich i komunistycznych oraz prowadzenie działalności edukacyjnej. Instytut przejmie dokumenty z archiwów m. in. MSWiA, UOP, MON, MS, Archiwum Akt Nowych. www.ipn.gov.pl/portal/pl/6/2262/IPN.html Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej-wawa Re: A to IPN 25.08.08, 21:31 off_nick napisała: > ma w statucie ściganie zbrodni Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej? > No może faktycznie przesadziłem z tym IPN, skojarzyło mi się z tym, że badał chyba przypadki zbrodni na Żydach ale to byli obywatele polscy, a w tym wypadku chodzi o obywateli obcych. Już dawno Rosjanie usprawiedliwiali Mord Katyński, zemstą za ofiary czerwonoarmistów już po zakończeniu wojny w 1929 roku. Wydaje mi się, że powinniśmy wiedzieć o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_smigly Zbigniew Karpus 25.08.08, 16:57 pl.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Karpus napisał opracowanie na ten temat p/t "Jeńcy i internowani ukraińscy i rosyjscy w Polsce w latach 1918-1924". Niestety, niedostępne. Na aukcjach bywają ciekawe rzeczy: www.allegro.pl/item409033787_tuchola_obozy_jencow_wojennych_1914_1923_2tomy.html Nieco jest tu: wyborcza.pl/1,75515,5624609,Rosja_szuka_anty_Katynia.html?as=2&ias=2 Sporo jest w necie: tiny.pl/8qqx Odpowiedz Link Zgłoś