Dodaj do ulubionych

Musicie zrozumieć młodzi i starzy,że po odrzuceniu

04.10.08, 12:20
logiki w waszych umysłach zapanuje CHAOS. Nie potraficie odróżnić, trudnej na
ogół, Prawdy od, łatwego Kłamstwa.
Myślcie więc SAMODZIELNIE nad opiniami innych ludzi.
Obserwuj wątek
    • ertolan Ej ej, aby nas pouczać trzeba być autorytetem. 04.10.08, 12:47
      Skromnie więc pytam :))),
      ktoś ty za jeden ?
      Z jakim indywiduum mamy do czynienia ?
      • homosovieticus Żeby pouczać wiedzę trzeba mieć! 04.10.08, 12:53
        Sokrates ani Arystoteles nie byli autorytetami.Też nie jestem i nie
        pouczam tylko przypominam stare, zapomniane prawdy.
        • ertolan Re: Żeby pouczać wiedzę trzeba mieć! 04.10.08, 13:03
          Niewątpliwie masz rację.
          Mnie autorytet kojarzy się szacunkiem ogółu
          do jednostki wynikającym z niezaprzeczalnych osiągnięć tej jednostkę,
          będących wynikiem jej doświadczenia
          popartego dużym zasobem wiedzy.
          Staram się więc nie mylić autorytetu z ałtorytetem.
          • homosovieticus A w jaki to sposób,ciemny na ogół, ogół 04.10.08, 13:23
            potrafi docenić osiagniecia wybitnej jednostk, zastanawiałeś się
            kiedykolwiek nad tym?
            • ertolan Re: A w jaki to sposób,ciemny na ogół, ogół 04.10.08, 16:09
              homosovieticus napisał:
              > potrafi docenić osiagniecia wybitnej jednostk, zastanawiałeś się
              > kiedykolwiek nad tym?
              ================================
              I'm sorry :)))
              Milczałem ponieważ ciałem i duszą oddany byłem zakupom w supermarkecie
              i fizycznie nie byłem w stanie jednocześnie pisać na forum.
              Co do meritum sprawy, to niestety w tym jest cały ambaras
              i dlatego mamy to co mamy, a więc ciemny ogół na ogół jest raczej
              skłonny doceniać ciemniaka.
              • homosovieticus TaK jest. Mamy teraz powód wysokich słupków 04.10.08, 16:50
                poparcia dla PO i osobiście dla Premiera.

ertolan napisał:

> Co do meritum sprawy, to niestety w tym jest cały ambaras
                > i dlatego mamy to co mamy, a więc ciemny ogół na ogół jest raczej
                > skłonny doceniać ciemniaka.
          • homosovieticus no, co jest z Wami, inteligencie, milczycie? 04.10.08, 14:23
    • woda.woda Lekarzu, lecz się sam. 04.10.08, 12:55
      • homosovieticus Jednak lekarze tego nie robią i nigdy nie robili. 04.10.08, 13:24
        Wiesz dlaczego?
    • dr.krisk Ojej.... 04.10.08, 13:20
      Co ty nie powiesz....
      Te mądrości to z kalendarza dla rolników pochodzą?
      • homosovieticus Nie. Z zapisków Twojej Babuni.Czyytak je bo mądrą 04.10.08, 13:24
        kobietą była.
        • dr.krisk Jedyne zapiski mojej babci... 04.10.08, 13:27
          .. dotyczyły gotowania. Była mądra, i nie zawracała sobie głowy
          zapisywaniem komunałów oraz złotych myśli.
          • homosovieticus Idź więc w ślady BAbci i zajmij się gotowaniem. 04.10.08, 13:29
            • replique Znowu zaczynasz?? 04.10.08, 13:31
              Nie możesz wytrzymać??
              Puść... tylko gdzieś na uboczu...
              • homosovieticus Nie ma początku i końca nie ma! 04.10.08, 14:02
                Takim jest. Niecierpię szarzyzny i jaskrawej ignorancji.
                • dr.krisk Re: Nie ma początku i końca nie ma! 04.10.08, 14:04
                  homosovieticus napisał:

> Takim jest. Niecierpię szarzyzny i jaskrawej ignorancji.
                  Oraz gramatyki języka ojczystego.
                  "Nie cierpię".
                  • homosovieticus Gramatyka to zajęcie dla niegramotnych. 04.10.08, 14:05
                    Za Witkacym.
                    • dr.krisk Gramatyka to nie jest zajęcie.... 04.10.08, 14:54
                      ... tylko dobry obyczaj.
                      Za profesorem Piernatkiem.

Dziwne - wychwalasz logikę, a olewasz ową logikę zastosowaną do
                      języka ojczystego???
                      • homosovieticus Gramatyka tylko w niewielkim stopniu jest 04.10.08, 16:33
                        wynikiem logicznego wnioskowania.
                        Zmienia się w takt dążenia do uniwersalizmu.Nie może więc powoływać
                        się na logikę, która bada WYŁĄCZNIE związki już istniejące.
                        • dr.krisk Oczywiście.... 04.10.08, 16:37
                          homosovieticus napisał:

> wynikiem logicznego wnioskowania.
                          > Zmienia się w takt dążenia do uniwersalizmu.Nie może więc
                          powoływać
                          > się na logikę, która bada WYŁĄCZNIE związki już istniejące.
                          Ale buduje związki pomiędzy elementami języka. Jeżeli A to B, i tak
                          dalej. Jak chcesz nas przekonać do stosowania logiki, jeżeli
                          niechlujnie budujesz swoje wypowiedzi???
                          • homosovieticus Niechlujne budowanie wypowiedzi ma swoje uzasadnie 04.10.08, 16:47
                            Zmusza umysł do racjonalnego wysiłku co jest niezmiernie pożytecznym
                            zajeciem przy ogladaniu i opisywaniu tego co sie dzieje na polskiej
                            scenie politycznej.
                            I znowu Ciebie to nie dotyczy albowiem nawet Salomon ....
                            • dr.krisk Albo po prostu... 04.10.08, 16:51
                              .. wypowiadający się obywatel jest niechlujnie wykształcony.
                              Coś mi się wydaje, że w twoim przypadku tak właśnie jest :)
                              • homosovieticus O niechlujnym wykształceniu to ja pierwszy tu 04.10.08, 17:07
                                pisałem. Musiałem wiec zauwazyć to czego inni nie spostrzegli.

Nawy odpowiadania zdaniami adwersarza to nawyk nuworyszy
                                intelektualnych.
                                Zapisz sobie tą myśl i wysil sie na oryginalność myśli upakowaną w
                                bezbłedną pisownie.
                                • dr.krisk Tak przy okazji... 04.10.08, 18:01
                                  homosovieticus napisał:

> Zapisz sobie tą myśl
                                  Tę myśl.
                                  • 3promile Re: Tak przy okazji... 04.10.08, 18:04
                                    Uuups. Doblo-boblo , scusi, dottore ;)
                                    • dr.krisk Re: Tak przy okazji... 04.10.08, 18:08
                                      3promile napisał:

> Uuups. Doblo-boblo , scusi, dottore ;)
                                      Niente :)
                                  • homosovieticus A co na to logika? 04.10.08, 18:05
                                    Tę czy tą, oto jest pytanie.
                                    • homosovieticus No co znawcy polskiego? 04.10.08, 18:14
                                      Tę książkę czy tą myśl?
                                      • dr.krisk Re: No co znawcy polskiego? 04.10.08, 18:16
                                        homosovieticus napisał:

> Tę książkę czy tą myśl?
                                        Tą książką, tę książkę.
                                        Tą myślą, tę myśl.
                                        Zapisz sobie.

• homosovieticus Pytam o logiczne uzasadnienie! 04.10.08, 18:20
                                          • dr.krisk Niestety.... 04.10.08, 18:22
                                            Nie udzielam bezpłatnych korepetycji z języka polskiego.
                                            Przejrzyj jakieś podręczniki ze szkoły podstawowej.
                                            • homosovieticus Dawniej pisano inaczej przy tej samej logice. 04.10.08, 18:27
                                              Uniwersalizm jest powodem,że zmieniono zasady pisowni. Z "obyczaji"
                                              zrobiono "obyczajów" poniewaz tej drugiej formy używał w Polsce "lud
                                              i głupkowate mieszczaństwo z szaraczkową szlachtą.
                                • 3promile Re: O niechlujnym wykształceniu to ja pierwszy tu 04.10.08, 18:02
                                  TĘ myśl, a nie TĄ, niedodymany kleryku ty mój ;)
                                  • homosovieticus Bratka rad nie słucham. 04.10.08, 18:07
            • dr.krisk Oczywiście. 04.10.08, 13:31
              Całkiem nieźle mi to idzie (gotowanie).
              Natomiast zupełnie nie interesuje mnie głoszenie takich dętych
              oczywistości jak w tytułowym wątku.
              • homosovieticus To oczywiste bowiem zajecia w kuchni nogi 04.10.08, 14:04
                głównie obciązają, umysł rzadziej.
                Przepisy i książki kucharskie odzwyczajają od jakiegokolwiek
                myślenia.
                Potwierdzasz to swoimi komentarzami wyśmienicie.
                • replique Re: To oczywiste bowiem zajecia w kuchni nogi 04.10.08, 14:26
                  Ty zaś potwierdzasz, że do ciebie pasują jeno truizmy... typu:
                  bystryś jak woda w kiblu... jaskrwie!
                  Na przykład...
                  • homosovieticus Niczego nie potwierdzam bo wszystkiemu zaprzeczam 04.10.08, 14:29
                    dardanelski.
                    • replique Jakiś ty wałęsowski... 04.10.08, 14:33
                      homosovieticus napisał:

> dardanelski.

może nawet... nie chcesz, ale musisz...
                      bucefale!
                      • homosovieticus Mówisz,ze wołano na niego Bucefal? 04.10.08, 14:35
                        • replique Jeśli 04.10.08, 15:56
                          tak łatwo przyznajesz się do osła dardanelskiego...
                          O nim nie słyszałem "Bucefał" - tobie dodałem, dodardanelskiego!
                • dr.krisk Dziwne...... 04.10.08, 14:52
                  homosovieticus napisał:

> głównie obciązają, umysł rzadziej.
                  Czy u ciebie w domu gotuje się nogami?????
                  Niewiele wiesz o gotowaniu.
                  W ogóle jakoś niewiele wiesz :)
                  • homosovieticus Gotuje się na różnego rodzaju kuchenkach, często 04.10.08, 16:26
                    stojąc przy nich lub systematycznie dogladając.
                    Nogami się maluje lub gra np. na gitarze.
                    O gotowaniu wiem wiele i o innych umiejetnościach również, ale to
                    forum to forum na,którym winniśmy omawiać wydarzenia na polskiej
                    scenie politycznej.
                    Żeby móc omawiać wydarzenia polityczne trzeba koniecznie lepiej znać
                    jej istotę i jezyk jakim posługuja się politycy zwracajac sie
                    do "ludu".
                    Znajomośc ortografii jest mniej istotną.
                    Ktoś, kto wytyka dostrzeżone błedy zamiast polemizować z treścią
                    zdań daje świadectwo znajomości ortografii a nie polityki.
                    Kumasz kuchareczko umysłem gotująca?
                    • dr.krisk Niesamowite! 04.10.08, 16:32
                      homosovieticus napisał:

> Żeby móc omawiać wydarzenia polityczne trzeba koniecznie lepiej
                      znać
                      > jej istotę i jezyk jakim posługuja się politycy zwracajac sie
                      > do "ludu".
                      > Znajomośc ortografii jest mniej istotną.
                      Zamierzasz nobilitować wolszczyznę?
                      Nie po to mój wujek walczył o język polski i jego czystość (za co
                      zapłacił w 1939 życiem), aby teraz jakieś niechluje językowe kalały
                      polską ortografię i gramatykę.
                      To jest nieodłączna część naszego dziedzictwa narodowego, bez
                      poszanowania własnego języka jesteśmy zwykłą mierzwą.
                      Zadziwiasz mnie pokrętnością argumentacji. Tu Arystoteles, Platon -
                      a tu język jak u Kaczyńskich....
                      • homosovieticus Twój Wujek walczył o prawo do języka a nie o jego 04.10.08, 16:43
                        czystość. Inaczej byłby uważany przez Niemców za "pożytecznego
                        idiotę", który byłby nauczycielem w szkołach podstawowych.

Cóż ze znajomości jak co się pisze, kiedy ze zrozumieniem czytanego
                        teksty jesteśmy na bakier.
                        Przecież napisałem wyraźnie,ze ORTOGRAFIA jest rzeczą mniej istotną
                        w jezyku polityków, który najczęsciej jest językiem MÓWIONYM.
                        Język trzeba szanować, nawet durni, ale to co on zawiera- jakie
                        treści niesie- tylko wyjatkowo.
                        W Twoim wypadku ta maksyma ma bardzo ograniczone działanie.
                        • dr.krisk Mylisz się. 04.10.08, 16:49
                          homosovieticus napisał:

> czystość.
                          Chyba lepiej wiem o co walczył, nie sądzisz? Był po prostu
                          znakomitym polonistą, drażniło go wszelkie niechlujstwo językowe.

> teksty jesteśmy na bakier.
                          > Przecież napisałem wyraźnie,ze ORTOGRAFIA jest rzeczą mniej
                          istotną
                          > w jezyku polityków, który najczęsciej jest językiem MÓWIONYM.
                          To dlaczego jak przemawia Mamrotek lub Bulgotek to mi się wydaje, że
                          muwiom w jakiś opcym jenzyku dla wolskiej intligencji???
                          Nie kombinuj.
                          Szanuj swój kraj i język ojczysty.
                          Howgh.
                          • homosovieticus Odpowiem tak; jestes ulepiona z" innej gliny" i 04.10.08, 17:03
                            w języku polskim nie dostrzegasz tego co stanowi polską tożsamość
                            kulturową a całą uwagę skupiasz na stronie formalno-emocjonalnej.
                            Posługujesz się jezykiem jak papuga.
                          • homosovieticus Bierz przykład ze Smolara to On a nie J Rymkiewicz 04.10.08, 17:57
                            "mówi" po polsku. Słonimski i Michnik również.Do takiej 'polszczyzny
                            nawykł Twój słuch i umysł.

Zajrzyj do wykładu prof. Ajdukiewicza, w którym, ten bardzo
                            starannie wykształcony Polak, tłumaczy studentom co to znaczy "mówić
                            po polsku".
                            Może wtedy ZROZUMIESZ o czym pisze.

Wykład był drukowany w IV-tym "Erkenntnis" z 1934r.pod
                            tytułem "SPRACHE UND SINN". Tatko pewnie słyszał a może i znał ten
                            tekst.

znał
                            • dr.krisk Ciekawe co jeszcze wykoncypujesz. 04.10.08, 18:06
                              Twoje wysiłki aby jakoś usprawiedliwić ewidentne braki edukacji są
                              wzruszające.
                              Możesz stawać na uszach, przytaczać Ajdukiewicza z 1934 roku,
                              przepowiednie koptyjskich mnichów oraz interpretację plam na
                              Słońcu.... aleś niechluj językowy i tyle.
                              I nie tylko językowy, niestety.....
                              • homosovieticus Niczego nie usprawiedliwiam. 04.10.08, 18:12
                                Jestem jaki jestem i mówię tak żebym był zrozumiały.
                                • dr.krisk To prawda. 04.10.08, 18:14
                                  homosovieticus napisał:

> Jestem jaki jestem
                                  Niestety.

> i mówię tak żebym był zrozumiały.
                                  Byłbyś jeszcze bardziej zrozumiały, gdybyś pisał poprawnie po
                                  polsku. Męczy mnie odcyfrowywanie twojej wolszczyzny.....
                                  Nie tylko Wolacy są na tym forum.

• homosovieticus A mnie cieszy,że trud sobie zadajesz żeby 04.10.08, 18:24
                                    zrozumieć moja wolszczyznę.
                                    Widocznie uważasz,że warto.
                                    • dr.krisk A tak... 04.10.08, 18:26
                                      homosovieticus napisał:

> zrozumieć moja wolszczyznę.
                                      > Widocznie uważasz,że warto.
                                      Pewnie - chcę opublikować "Słownk poprawnej wolszczyzny". Dla
                                      wolskiej intligencji :)
                                      • homosovieticus Miło mi, że chcoiaż w ten sposób przyczynie się 04.10.08, 18:28
                                        do poprawy nawyków jezykowych.
                                        • dr.krisk To prawda. 04.10.08, 19:05
                                          Nie może być tak, że Wolacy wtrącają nieświadomie jakies polonizmy
                                          do swego języka!
    • hrabia.m.c Re:Nic nie musimy ,jest demokracja 04.10.08, 16:27
      :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka