Dodaj do ulubionych

Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Jagiel

02.04.09, 12:51
Prawo do strajku, autonomia uczelni i nadawanie stopni naukowych to prawo
którego przestrzegają wszystkie demokratyczne kraje świata. Platforma rękami
Kudryckiej zbezcześciła to prawo nasyłając kontrolę na uniwersytet.

Skandal !
Obserwuj wątek
    • lackzadek Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 12:58
      mondrytusek napisał:

> Prawo do strajku, autonomia uczelni i nadawanie stopni naukowych to prawo
      > którego przestrzegają wszystkie demokratyczne kraje świata. Platforma rękami
      > Kudryckiej zbezcześciła to prawo nasyłając kontrolę na uniwersytet.
      >
      > Skandal !

Skandal! Ale żeby ponad prawem?
      • zapijaczony.ryj Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 20:08
        lackzadek napisał:

> mondrytusek napisał:
        >
        > > Prawo do strajku, autonomia uczelni i nadawanie stopni naukowych to prawo
        > > którego przestrzegają wszystkie demokratyczne kraje świata. Platforma ręk
        > ami
        > > Kudryckiej zbezcześciła to prawo nasyłając kontrolę na uniwersytet.
        > >
        > > Skandal !
        >
        > Skandal! Ale żeby ponad prawem?
        >

Dziś jest GIWI z pisdogłówiem tgo tern wątek przuszpiliła
    • scoutek Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 13:00
      hahahahahahahahahah
      • kubala11 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 16:44
        scoutek napisała:

> hahahahahahahahahah
        >

A teraz stań przed lustrem i powiedz sama sobie czy tak samo zareagowałabyś na
        taka hipotetyczna sytuację:... powstaje praca o Kaczyńskim przedstawiająca go
        jako postać niezbyt kryształową, ministrem jest ktoś z PiS i nasyła jakas
        komisję na uczelnie gdzie powstała ta praca. Wtedy spazmatycznie "hahahałujesz"
        czy piszesz o zamachu na wolność słowa, faszyźmie, zamachu na demokrację itp.?
        • zdenek.blacha Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 17:55
          Cała sprawa zakrawa na groteskę, ponieważ w ubiegłym roku (14.02.2008) PKA dokonała już oceny Wydziału Historycznego UJ (wynik -> pozytywny). www.pka.edu.pl/index.php?page=l_ocenione
          • kubala11 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 18:00
            zdenek.blacha napisał:

> Cała sprawa zakrawa na groteskę, ponieważ w ubiegłym roku (14.02.2008) PKA
            dokonała już oceny Wydziału Historycznego UJ (wynik -> pozytywny). www.pka.edu.pl/index.php?page=l_ocenione

W czasach kryzysu tyle tych kontroli na jednym wydziale? Toz to marnotrastwo
            publicznego grosza.:))
            • barnacle.bill.the.sailor Komisja ministerialna powinna skontrolować 02.04.09, 22:09
              Wydział Prawa UJ i wyjaśnić jakim cudem ten "gieniusz" został prawnikiem:

www.wobronielechawalesy.pl/
    • indris A fakty są takie, że... 02.04.09, 13:05
      Minister wysłała nadzwyczajną prośbę w tej sprawie do Państwowej Komisji
      Akredytacyjnej o przeprowadzenie "kontroli akredytacyjnej w trybie nadzwyczajnym"

Z czego wynika, że decyzja będzie należeć do Państwowej Komisji Akredytacyjnej.

A wobec tego, co wiadomo o "pracy" Zyzaka decyzja o takiej prośbie jest
      zrozumiała.
    • petrokles Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 13:05
      Bezczelne nazistowskie praktyki! Wyłazi spod make upu totalniacka
      morda platfusów.
      • zelazny.karzel.wasyl Czego się boisz PiSaku? Praca Zyzia podobno ma 02.04.09, 13:10
        wielką wartość merytoryczną. Zapewne w uznaniu tejże wartości
        Komisja Akredytacyjna jedynie z szacunkiem skłoni swe czoło przed
        wybitną pracą magisterską. "Przecież uczciwi nie mają się czego
        bać", ze zacytuję PiSiego klasyka Zbysia Ziobro :-)
        • mondrytusek Zaśniedziałym dziadkom, z komisji akreytacyjnej... 02.04.09, 13:14
          przypomnę tylko, że świętym prawem uniwersytetów jest nadawanie stopni
          naukowych. To prawda, tytuły naukowe odbierali faszyści i komuniści.
          Dzisiaj robi to platforma rękami leśnych dziadków.
          • scoutek Re: Zaśniedziałym dziadkom, z komisji akreytacyjn 02.04.09, 13:30
            mondrytusek napisał:

> przypomnę tylko, że świętym prawem uniwersytetów jest nadawanie stopni
            > naukowych

te zasniedziale dziadki - jak je nazwales - tez maja tytuly nadane przez te
            uniwersytety
            i chcialabym przypomniec tylko, ze Panstwowa Komisja Akredytacyjna w ten sposob
            "narusza" autonomie wszystkich uczelni wyzszych w kraju i jakos do tej pory ci
            to nie przeszkadzalo
            • petrokles Re: Zaśniedziałym dziadkom, z komisji akreytacyjn 02.04.09, 14:06
              Tak, ale w przypadkach budzących wątpliwości polityczne mamy
              przykład kontynuowania tradycji totalitaryzmów. Poprawność
              polityczna to dzisiejsza morda totalniactwa.
              • indris Nie jest problemem politycznym... 02.04.09, 14:20
                ...to, że ktoś pisze bez dowodów w pracy magisterskiej o żyjącej osobie, że
                "sikała do kropielnicy", a ktoś inny to akceptuje i rekomenduje nadanie tytułu
                magistra uczelni. Tu nie chodzi o politykę a o brakoróbstwo (jak mawiano za PRL).
                • petrokles Re: Nie jest problemem politycznym... 02.04.09, 14:24
                  1o - Czytałeś?
                  2o - Naprawdę Wałka i jego kamandę oburzył poziom merytoryczny pracy?
                  3o - Kontrola nie została postanowiona na polityczne zapotrzebowanie
                  platfusowej pani minister?
                • sas12 Re: Nie jest problemem politycznym...indris 02.04.09, 17:40
                  a ty oczywiscie czytales prace magisterską zyzaka .prawda ? bo ty jestes wybrany
                  i oswiecony ... tylko troche rowniez niekompletny ... od chrztu
            • 1normalnyczlowiek Najprostszych spraw nie rozumiesz!!! :)))))))))))) 02.04.09, 16:59
              scoutek napisała: i chcialabym przypomniec tylko, ze Panstwowa Komisja
              Akredytacyjna w ten sposob "narusza" autonomie wszystkich uczelni wyzszych w
              kraju i jakos do tej pory ci to nie przeszkadzalo

---> Jak mogą takie głuPolki się wypowiadać??? ... Aaa, prawda, jest wolność
              słowa! :)

Nie rozumiesz, dziecko, że problem nigdy nie tkwił w tym, że cię np. pobiła
              policja lub prześwietliła Izba Skarbowa??? Problem był wtedy, gdy stało się to z
              POlecenia POlitycznego - co mamy na załączonym obrazku w przypadku Komisji
              Akredytacyjnej naciskanej przez POlitycznych bandytów takich jak Tusk lub Wałęsa
              rękami Kudryckiej ...
              • kapitanahab Re: Najprostszych spraw nie rozumiesz!!! :))))))) 03.04.09, 00:36
                1normalnyczlowiek napisał:

> scoutek napisała: i chcialabym przypomniec tylko, ze Panstwowa Komisja
                > Akredytacyjna w ten sposob "narusza" autonomie wszystkich uczelni wyzszych w
                > kraju i jakos do tej pory ci to nie przeszkadzalo
                >
                > ---> Jak mogą takie głuPolki się wypowiadać??? ... Aaa, prawda, jest wolnoś
                > ć
                > słowa! :)
                >
                > Nie rozumiesz, dziecko, że problem nigdy nie tkwił w tym, że cię np. pobiła
                > policja lub prześwietliła Izba Skarbowa??? Problem był wtedy, gdy stało się to
                > z
                > POlecenia POlitycznego - co mamy na załączonym obrazku w przypadku Komisji
                > Akredytacyjnej naciskanej przez POlitycznych bandytów takich jak Tusk lub Wałęs
                > a
                > rękami Kudryckiej ...
                Polska to wszystko hołota,
                tylko im złota;
                trza było do bękartów Carycy
                iść smalić cholewki:
                byłać ta we mnie cnota.
                Asan mi tu Polski nie żałuj,
                jesteś szlachcic, to się z nami pocałuj,
                jesteś wolny !
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Zaśniedziałym dziadkom, z komisji akreytacyjn 02.04.09, 14:37
            Wytłumacz to protestującym w sprawie Migalskiego "dziennikarzom" z
            Rzepy.
    • cxviii To naturalna konsekwencja gromkich 02.04.09, 13:20
      zapowiedzi tow. Donalda Gierka i tow. Jamajki Komorowskiego. Historię
      trza pisać po obowiązującej linii i basta. Dlatego od naprostowywania
      heretyków zaczynać należy w priwislinskim bantustanie jak
      najwcześniej, już na poziomie magisterek :-)

--
      Prezydencie Kaczyński! Premier Tusk, Przewodniczący Napieralski, Gazprom i Kreml nalegają: ratyfikuj Lizbonę!

• mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 13:50
      mondrytusek napisał:

> Prawo do strajku,

W którym miejscu zostało naruszone? Kiedy? Kto chciał strajkować, i kto mu nie
      pozwolił?

> autonomia uczelni

Mówisz o, ekhm, naruszeniu autonomii Uniwersytetu przez ... Komisję
      Akredytacyjną? :)

> i nadawanie stopni naukowych to prawo

Ktoś chce to prawo naruszyć? Kto? W jaki sposób?

> którego przestrzegają wszystkie demokratyczne kraje świata. Platforma rękami
      >
      > Skandal !

Popisujesz się tak skrajną głupotą, że jest to faktycznie skandaliczne.

• jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:15
        Czy uwazasz, ze nasylanie komisji, ktorej "Kontrola ma być
        przeprowadzona "w związku z nieprawidłowościami metodologicznymi w
        procedurze przygotowania, zrecenzowania i obrony pracy magisterskiej
        pana Pawła Zyzaka na Wydziale Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego
        ujawnionymi w artykułach prasowych i szerokiej debacie publicznej",
        nie narusza autonomi uczelni o takiej tradycji?
        Czy uwazasz, ze jakikolwiek demokratyczny rzad w swiecie np. rzad
        angielski moglby wyslac taka do oxfordu???
        To co robia te PO-wskie palanty jest hanba.

• scoutek Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:19
          jack20 napisał:

> Czy uwazasz, ze nasylanie komisji, ktorej "Kontrola ma być
          > przeprowadzona "w związku z nieprawidłowościami metodologicznymi w
          > procedurze przygotowania, zrecenzowania i obrony pracy magisterskiej
          > pana Pawła Zyzaka na Wydziale Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego
          > ujawnionymi w artykułach prasowych i szerokiej debacie publicznej",
          > nie narusza autonomi uczelni o takiej tradycji?

w jaki sposob narusza autonomie? UJ funkcjonuje za panstwowe pieniadze, wiec
          zwierzchik - w tym wypadku MSW - ma obowiazek, nie tylko prawo, kontrolowac to
          co sie tam dzieje

> Czy uwazasz, ze jakikolwiek demokratyczny rzad w swiecie np. rzad
          > angielski moglby wyslac taka do oxfordu???

nie
          roznica polega na tym, ze UJ jest instytucja panstwowa i za pieniadze podatnikow
          ksztalci studentow, Oxford to uczelnia prywatna
          • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:29
            Czy ty wiesz o czym piszesz? To jawny chamski niezawoalowany szantaz
            Oni maja sprawdzic: "procedure przygotowania, zrecenzowania i obrony
            pracy magisterskiej" czyli powazaja kwalifikacje osob tam
            wykladajacych, wolnosc wypowiedzi i slowa.
            Pominmy oxford jesli sie tak czepiasz w miejsce jego wstaw np.
            sorbone, uni berlin i podobne reakcje tamtejszych rzadow.
            Wprost niewyobrazalne.
            Wy po-wiali jak wczesniej pisdaki macie coraz wiecej w miare
            uplywajacego czasu w mozgach nasrane.
            • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:31
              jack20 napisał:

> Czy ty wiesz o czym piszesz? To jawny chamski niezawoalowany szantaz
              > Oni maja sprawdzic: "procedure przygotowania, zrecenzowania i obrony
              > pracy magisterskiej" czyli powazaja kwalifikacje osob tam
              > wykladajacych, wolnosc wypowiedzi i slowa.

Słusznie!
              • scoutek Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:34
                mietowe_loczki napisała:

oczywiscie, ze slusznie
                nie moze byc tak, ze za byle smieciowa prace magisterska zostaje sie magistrem,
                trzeba trzymac standardy
                i pisze o tym w oderwaniu od pana Zygzaka
              • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:37
                A moze obila ci sie o uszy nazwa instytucja nazywanej "swieta
                inkwizycja"?
                Ta banda ryzego zaczyna sie za takowa uwazac.
                Blokuje wolnosc myslenia. Moze w przyszlosc bedzie sprawdzac
                magistrow matematyki, fizyki czy medykow?
                Nie kompromitujcie sie.
                • scoutek Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:41
                  jack20 napisał:

> A moze obila ci sie o uszy nazwa instytucja nazywanej "swieta
                  > inkwizycja"?
                  > Ta banda ryzego zaczyna sie za takowa uwazac.
                  > Blokuje wolnosc myslenia. Moze w przyszlosc bedzie sprawdzac
                  > magistrow matematyki, fizyki czy medykow?
                  > Nie kompromitujcie sie.

martw sie o tych dwoch profesorow, co to sie skopromitowali praca zygzaka
                  zadnego blokowania wolnosci slowa czy myslenia nie ma
                  moze sobie pisac i wydawac facet co chce, ale uznawac to za PRACE NAUKOWA to
                  przegiecie, gdy nie stosuje standardow
                • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:42
                  > "swieta inkwizycja"

> Ta banda ryzego zaczyna sie za takowa uwazac.

> Blokuje wolnosc myslenia.

Nie mam zamiaru dyskutować z twoimi oszołomskimi wizjami.
        • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:19
          Odp. 1 - Nie, nie narusza.

Odp. 2 - Nie wiem, i nie chce mi się sprawdzać, czy w Wielkiej Brytanii istnieje
          odpowiednik Komisji Akredytacyjnej.

Nie, nie hańba. Niewinni nie mają się czego bać.
        • magnat.olejowy Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 15:46
          W jakiż to sposób kontrola PKA miałaby naruszać autonomię uczelni???
    • never06 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:16
      baronklod.wrzuta.pl/audio/pryuORUvh0/bartek_kalinowski_-_epitafium_dla_kina_polonia
    • never06 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:17
      www.youtube.com/watch?v=6TPw61kvPLA
    • witek.bis Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:22
      Zadzwoń de rektora Musioła, bo on najwyraźniej nie orientuje się, że ktoś
      naruszył autonomię UJ.
    • obraza.uczuc.religijnych Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:36
      Platforma idzie w ślady gazety Rzeczpospolita, która próbowała
      wpłynąć na autonomię dwóch uniwerków w sprawie Migalskiego i nadania
      mu staopnia naukowego.
      • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:39
        Ryzy wrocil na lono KK i zamarzyla mu sie "swieta inkwizycja"
      • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:39
        Dziwne, że sam uniwersytet nie widzi w tym zagrożenia dla własnej autonomii, ale
        wszyscy dokoła tak. Przecież tu chodzi o kontrolę przeprowadzoną przez Państwową
        Komisję Akredytacyjną, która to instytucja została powołana do badania m.in.
        tego typu kwiatków.
        • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:42
          a skad wiesz ze nie widzi? wypowiadal sie ktos? podaj link
          • scoutek Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:47
            jack20 napisał:

> a skad wiesz ze nie widzi? wypowiadal sie ktos? podaj link

alez prosze:
            www.tvn24.pl/-1,1593797,0,1,rektor-uj-kazda-kontrole-przyjmiemy-jak-przyjaciol,wiadomosc.html
            • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 15:02
              Ty jestes tak tepy, ze nie widzisz w samym fakcie wysylania takich
              komisji sprawdzajacych "prawidlowosc i poprawnosc myslenia" nic
              zlego. Niektorzy Polacy jak ty i ta ponizej we krwi maja
              zakodowana "poprawnosc myslenia" narzucona obojetnie przez kogo:
              stalina, jaruzela czy teraz tuska. Oni to wlasnie robili
              • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 15:04
                Kiedy kończą się argumenty, zaczynają się wycieczki osobiste.
                • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 15:15
                  nie odwracaj kota ogonem, wy nie macie zadnych argumentow poza slepa
                  wiara w prawdziwosc wypowiedzi "blogoslawionego i namaszczonego
                  nietykalnoscia bolka".
                  Bo do obrony bolka wlasciwie te ataki sa czynione i do kompromitacji
                  piszacych o nim sie sprowadzaja.
                  Kazde sprowadzenie tego cymbala na ziemie i skonfrontowanie z
                  rzeczywistoscia odbieracie jak atak na was.

Zacytuje ci co niektorzy o tym agencie pisali:
                  Jerzy Giedroyć w 1996:
                  "Nie zdajecie sobie państwo jaką opinie na Zachodzie posiada L
                  Wałęsa.Jest to postać żałosna i jużośmieszona.Wystarczy poczytać
                  gazety niemieckie,szwedzkie czy te tutejsze,francuskie"(z wywiadu
                  dla polskiejprasy)

Oriana Fallaci 1990:
                  "Nie podobał mi się Wałęsa. To zarozumiały bufon i ignorant.
                  Został osadzony w swej roli przez Kościół tak jak producent filmowy
                  wybiera aktorkę do głównej roli.
                  Dostrzegłam w nim też pewien miazmat faszyzujący,który pozwoli mu
                  gdy dojdzie do władzy mianować konia senatorem a swego kierowcę
                  ministrem..."
                  • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 15:16
                    Co to ma wspólnego z tematem?
                    • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 15:19
                      Komisja jasnie nieuswiadomiona zostala wyslana w nastepstwie wydania
                      przez absolwenta uj zyzaka ksiazki o bolku.
                      Wiesz juz dlaczego ryzy ja wyslal czy jeszcze glupka udajesz?
                      • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 15:22
                        jack20 napisał:

> Komisja jasnie nieuswiadomiona zostala wyslana w nastepstwie wydania
                        > przez absolwenta uj zyzaka ksiazki o bolku.

Przecież to oczywiste i nikt tego nie ukrywa.

> Wiesz juz dlaczego ryzy ja wyslal czy jeszcze glupka udajesz?

• jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 15:33
                          troche ta dzisiejsza Polska "Planete malp" przypomina mi.
          • indris Co na to sam UJ ? 02.04.09, 14:53
            " - Kontrolę przywitamy jak przyjaciół - mówi prof. Karol Musioł, rektor
            Uniwersytetu Jagiellońskiego. - Bo oni nam pomagają w lepszym prowadzeniu
            uniwersytetu. Wierzę, że chodzi o sprawdzenie, czy nie popełniliśmy błędu.
            Sprawą zajmie się też Senat UJ - zapowiedział rektor. Dodał też, że nie boi się
            cenzury - Nie będzie ani nakazów, ani zakazów. Będziemy działać tak jak od XV
            wieku. W wolności wypowiedzi, w wolności badań naukowych, w nauce i dydaktyce -
            dodał.

Dodał, że na UJ broni się 8,5 tys. prac magisterskich rocznie i możliwe jest, że
            w niektórych są błędy.

- Na Wydziale Historii nie mamy nic do ukrycia, jeżeli ministerstwo nauki
            podejmie kontrolę, to proszę bardzo - powiedział dziekan Wydziału Historii
            Uniwersytetu Jagiellońskiego Andrzej Banach."

Ale Kaczor chce się pokazać jako bardziej katolicki od papieża.
            • mietowe_loczki Re: Co na to sam UJ ? 02.04.09, 15:01
              No jasne.

Mnie się na przykład wydaje, że jakichś większych nieprawidłowości komisja mimo
              wszystko nie znajdzie, a przecież nie ma prawa oceniać promotora i recenzenta
              pracy magistra Zyzaka pod względem moralnym (a, moim zdaniem, tu jest pies
              pogrzebany). Jednak miło posłuchać wycia tych pseudo obrońców demokracji i
              wolności słowa tu na forum.
              • mondrytusek Re: Miętowe, a jednak dorciera, powoli ale dociera 02.04.09, 15:07
                A jednak nie ma prawa oceniać promotora i recenzenta. A swoją drogą komisję
                akredytacyjną rozpędziłbym na cztery wiatry. Toż te leśne dziadki powinni dawno
                siedzieć na emeryturach. Przecież ci ludzie nie wiedzą już czy żyją.
                • mietowe_loczki Re: Miętowe, a jednak dorciera, powoli ale docier 02.04.09, 15:09
                  mondrytusek napisał:

> A jednak nie ma prawa oceniać promotora i recenzenta.

Nie zrozumiałeś tego, co chciałam napisać.

A swoją drogą komisję
                  > akredytacyjną rozpędziłbym na cztery wiatry. Toż te leśne dziadki powinni dawno
                  > siedzieć na emeryturach. Przecież ci ludzie nie wiedzą już czy żyją.

Trochę więcej szacunku do ludzi. Szkoda, że masz takie zapędy akurat teraz.
                  Takie komisje działają odkąd pamiętam.
                  • mondrytusek Re: Miętowe, a jednak dorciera, powoli ale docier 02.04.09, 15:12
                    Ci ludzie sami się nie szanują. Po prostu wiem co mówię.
              • witek.bis Re: Co na to sam UJ ? 02.04.09, 15:51
                Pewnie wytkną to, że recenzentem pracy był Zblewski, pod którego kierunkiem
                praca ta w dużej mierze powstawała. Może zwrócą uwagę na niewątpliwy konflikt
                interesów, a więc na to, że biorący państwowe pieniądze Nowak-naukowiec działał
                pod presją Nowaka-politykiera i Nowaka-wydawcy, bo trudno inaczej wytłumaczyć
                przepuszczenie tak "poważnych i fundamentalnych uchybień warsztatowych", o
                których wspomina Gontarczyk.
                • mietowe_loczki Re: Co na to sam UJ ? 02.04.09, 17:09
                  A moim zdaniem to i tak bardziej podpada pod tzw. kategorie moralne, bo nie wiem
                  (brak mi wiedzy), czy można tu mówić o ewentualnym złamaniu prawa.
        • scoutek Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:45
          mietowe_loczki napisała:

> Dziwne, że sam uniwersytet nie widzi w tym zagrożenia dla własnej autonomii, al
          > e
          > wszyscy dokoła tak. Przecież tu chodzi o kontrolę przeprowadzoną przez Państwow
          > ą
          > Komisję Akredytacyjną, która to instytucja została powołana do badania m.in.
          > tego typu kwiatków.

i jezdzi i kontroluje i nikt nie wrzeszczy z tego powodu
          • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:48
            rektor uj na rynku krakowskim to obwiescil czy miales jakies
            objawienie?
            • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:49
              "Nie boimy się kontroli"

- Kontrolę przywitamy jak przyjaciół - mówi prof. Karol Musioł, rektor
              Uniwersytetu Jagiellońskiego. - Bo oni nam pomagają w lepszym prowadzeniu
              uniwersytetu. Wierzę, że chodzi o sprawdzenie, czy nie popełniliśmy błędu.
              Sprawą zajmie się też Senat UJ - zapowiedział rektor. Dodał też, że nie boi się
              cenzury - Nie będzie ani nakazów, ani zakazów. Będziemy działać tak jak od XV
              wieku. W wolności wypowiedzi, w wolności badań naukowych, w nauce i dydaktyce -
              dodał.

--

Jeszcze w czymś ci pomóc?
              • scoutek Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:50
                i bardzo dobrze
                rzucaja sie tylko obroncy zygzaka
                • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 14:52
                  A przecież niewinni nie mają się czego bać.
    • cxviii A może by i na odcinek matur z historii jakiegoś 02.04.09, 15:29
      towarzysza POlitruka rzucić? Im wcześniej będziemy takich Zyzaków
      eliminować tym chyba lepiej? ;-)
      • jack20 Re: A może by i na odcinek matur z historii jakie 02.04.09, 15:31
        wlasciwie to od przedszkola jak z religia nalezaloby juz zaczac, bo
        czym skorupka za mlodu nasiaknie....
    • polski_francuz O skandalu nie ma mowy 02.04.09, 16:12
      na uniwersytecie.

Prace magisterskie nie sa jeszcze pracami naukowymi i trudno wobec mlodych ludzi
      stosowac kryteria jakie sie stosuje wobec pracownikow naukowych.

Dobrej metodologii wymaga sie od doktora. A aby nim zostac trzeba publikowac w
      czasopismach, ktore sa recenzowane.

Nadzwyczajne jest, ze praca magisterska zostala opublikowana. I to redakcja
      wziela na siebie ryzyko publikowania zoltodzioba.

I to do redakcji trzeba miec pretensje a nie do UJ czy do Zyzaka.

Zyzak ma tzw jaja, zeby do redakcji pojsc i zaproponowac publikacje swojej pracy.

Ale nie mozna go trktowac jako historyka. To mlody czlowiek, ktory niezle
      namacil i tyle.

A Walesa niech sie raz na zawsze nauczy, ze jak sie jest na swieczniku to sie
      kazdy moze go czepiac. Juz tak wszedzie jest i dla niego wyjatku nie bedzie.

PF
      • magnat.olejowy Re: O skandalu nie ma mowy 02.04.09, 16:19
        polski_francuz napisał:

> Zyzak ma tzw jaja, zeby do redakcji pojsc i zaproponowac
        publikacje swojej pracy.

Chyba nie myśłisz, że tak to wyglądało ??????

• polski_francuz Re: O skandalu nie ma mowy 02.04.09, 16:33
          To jest wersja dla niego korzystna. Wersja niekorzystna jest taka, ze sie dal
          podpuscic politycznie. Albo, ze mial polityczne zamiary.

Ale to juz jego sprawa.

Widzialem kilkanascie prac magisterskich (moich studentow) i przez glowe by mi
          nie przeszlo, zeby z nich robic ksiazke.

Na dyplom w Polsce ma sie semestr. A wciagu 6 miesiecy nie da rady ksiazki napisac.

Tak czy inaczej wracamy do lekkomyslnej redakcji.

PF
          • jack20 Re: O skandalu nie ma mowy 02.04.09, 16:43
            A na czym ma polegac "lekkomyslnosc redakcji" czy raczej wydawce
            miales na mysli ?
            Wydawce interesuja finanse, i wyniki ekonomiczne firmy.
            Cenzury ponoc nie ma. Jesli delikwent, w tym wypadku bolek ma
            watpliwosci ma wolna droge sadowa... Tylko on znajac wynik, tego nie
            wybiera a wywiera naciski ...i straszy wyjazdem.(sic)
            Ksiazek nie pisza historycy na zoldzie panstwowym.
            I nie zadanie niezaleznego wydawcy dbalosc o poprawnosc polityczna
            ksiazki
            • polski_francuz Re: O skandalu nie ma mowy 02.04.09, 16:47
              Jesli ksiazka podaje nieprawde, to Walesa moze wystapic na droge sadowe i
              zazadac odszkodowania.

Takie ryzyko ponosi redakcja.

A wlasnie warsztat naukowy historyka odnosi sie tego pisania "prawdy" czy
              "nieprawdy".

Jakies dowody trzeba miec, by pisac to czy tamto.

PF
              • polski_francuz Re: O skandalu nie ma mowy 02.04.09, 16:49
                Chodzi o redakcje wydawnictwa...

PF
              • jack20 Re: O skandalu nie ma mowy 02.04.09, 16:57
                Nie ma obiektywnej prawdy i to jest oczywiste.
                Jest prawda walesy, jest prawda jego oponentow, jest prawda jego
                bylych kolegow, jest prawda tzw. salonu i jest prawda
                aktualnej "poprawnosci politycznej".
                Interpretacja faktow jest w gesti piszacego.
                Co bolek moze zrobic to jego sprawa. Jesli naszczal do kropielnicy
                czy zrobil dziecko na wsi to autor tego prawdopodobnie nie wymyslil
                tylko zna z relacji swiadkow.
                Jest wystarczajaco ludzi wypowiadajacych o nim jak najgorsze opinie
                i naturalnie ma on prawo procesowac sie z nimi.
                • polski_francuz Glupstwa piszesz 02.04.09, 17:04
                  albo Walesa zrobil komus nieslubne dziecko albo nie. Albo byl w poprawczaku albo
                  nie.

Jak tego nie rozumiesz to szkoda czasu na dyskusje.

Wyobraz sobie tylko, ze twoj sasiad zdecydowal sie o tobie napisac ksiazke w
                  ktorej wystepujesz jako gwalciciel. I jakbys mu pisanie nieprawdy wyrzucal to on
                  by odparl "Nie ma obiektywnej prawdy i to jest oczywiste"

Allez, z Bogiem mlodziencze.

PF
                  • jack20 Re: Glupstwa piszesz 02.04.09, 17:10
                    najlatwiej medrcu odwrocic kota ogonem.
                    w tym sie specjalizujecie przeciez
                    • polski_francuz Re: Glupstwa piszesz 02.04.09, 17:19
                      Staram sie ci wytlumaczyc, ze nie mozna pisac ksiazek ktore podaja nieprawde o kims.

I za to odpowiada redakcja czasopisma.

A ty mi (miedzy wierszami) odpowiadasz, ze nie lubisz Walesy.

Tu nie chodzi o lubienie czy nie, ale o uczciwe albo nieuczciwe zarabianie
                      pieniedzy. Zarabianie pieniedzy na klamstwach jest nieuczciwe. I tutaj redakcja
                      ponosi rzyzyki sprawdzenia tej uczciwosci.

Nie obrazaj sie, ale pozastanawiej sie tez troche.

Pozdro

PF
                      • jack20 Re: Glupstwa piszesz 02.04.09, 17:37
                        Nierozumiem po prostu jak mozna a`priori rozstrzygac w pare dni po
                        ukazaniu sie ksiazki co prawda a co nieprawda jest?
                        Jesli pisalem o prawdzie mialem na mysli jej wzglednosc i o kilku
                        twarzach prawdy. Wszystko jest relatywne, prawda tez.
                        • mietowe_loczki Re: Glupstwa piszesz 02.04.09, 17:38
                          A co z metodologią pisania książki, hm?
                          • jack20 Re: Glupstwa piszesz 02.04.09, 17:51
                            Czy jest to ksiazka z dziedziny histori i co z metodologia nie
                            jestem w stanie z braku kwalifikacji ocenic.
                            Wydaje mi sie ze np. Jasienica piszac swe eseje z histori polski tez
                            na swoj interpretowal fakty podobie jak Davies.
                            Tu mamy do przeczytania zwykla banalna ksiazke jakiegos mlodego
                            historyka (nawet nie wiem czy na to nazwe zasluguje) o histori
                            walesy a raczej niektorych nieznanych faktach z jego zycia.
                            Nie rozumiem wiec tego napadu wsieklych na ta ksiazke.
                            Tabun profesorow histori nie jest w stanie wziasc sie za rzetelny
                            opis tej postaci a co wogole o "bozku" zostanie napisane jest w pien
                            potepiane
                        • polski_francuz Re: Glupstwa piszesz 02.04.09, 18:56
                          "Nierozumiem po prostu"

No wiec ci pisze o warsztacie pracy historyka, o "krzyzowaniu" faktow, o roznych
                          zrodlach, o ostroznej interpretacji...

Tego wszystkiego ten mlody czlowiek jeszcze nie ma.

Historia opiera sie na faktach i od ustalenia faktow trzeba zaczac.

A jak je ustalac powinien historyk wiedziec.

PF
                      • barnacle.bill.the.sailor Re: Glupstwa piszesz 02.04.09, 22:27
                        polski_francuz napisał:

> Staram sie ci wytlumaczyc, ze nie mozna pisac ksiazek ktore podaja nieprawde o
                        kims.

Na to jest prosty sposób - pozywa się autora/wydawcę o naruszenie dóbr
                        osobistych i wtedy pozwany musi udowodnić, że pisał prawdę albo przegrywa i
                        portfel mu gwałtownie chudnie. Ciekawe dlaczego Wałęsa nie chce zdecydować się
                        na to rozwiązanie, które raz na zawsze ucięłoby wszelkie spekulacje na jego
                        temat... ? A może... Zyzak NIE kłamał ?...
                        • jack20 Re: Glupstwa piszesz 02.04.09, 22:35
                          a tym to chyba grubo zaplacon za te klamstwa:

www.youtube.com/watch?v=tCP38jbLgO0
                      • kapitanahab Re: Glupstwa piszesz 03.04.09, 01:05
                        polski_francuz napisał:

> Staram sie ci wytlumaczyc, ze nie mozna pisac ksiazek ktore podaja nieprawde o
                        > kims.
                        >
                        > I za to odpowiada redakcja czasopisma.
                        >
                        > A ty mi (miedzy wierszami) odpowiadasz, ze nie lubisz Walesy.
                        >
                        > Tu nie chodzi o lubienie czy nie, ale o uczciwe albo nieuczciwe zarabianie
                        > pieniedzy. Zarabianie pieniedzy na klamstwach jest nieuczciwe. I tutaj redakcja
                        > ponosi rzyzyki sprawdzenia tej uczciwosci.
                        >
                        > Nie obrazaj sie, ale pozastanawiej sie tez troche.
                        >
                        > Pozdro
                        >
                        > PF

Jak nie czytając książki, można napisać, że zawiera kłamstwa?? Chyba, że się
                        jest jasnowidzem, albo jakimś drugim Kaszpirowskim? Adin..Dwa...Tri...Czetyrie....
    • kubala11 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 16:22
      Moim zdaniem nie jest skandalem nasyłanie na UJ jakiejs komisji, pewnie jak sama
      Kudrycka peplała wszystko jest zgodne z prawem. Skandalem jest brak reakcji
      mediów. Przeciez to jest nienormalne, co musi zrobic PO żeby media przestały
      lizać im d.upę? Kudrycka zadowolona ogłasza, że wysyła kontrolę po napisaniu nie
      prawomyslnej pracy magisterskiej wiedząc, że nie wywoła to żadnej reakcji
      mediów, bo przecież dalej walczymy z kaczyzmem. To juz nawet nie jest Białoruś,
      niebezpiecznie zblizamy się do Niemiec roku 1938.:((((
      • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 17:14
        kubala11 napisał:

> Moim zdaniem nie jest skandalem nasyłanie na UJ jakiejs komisji, pewnie jak sam
        > a
        > Kudrycka peplała wszystko jest zgodne z prawem. Skandalem jest brak reakcji
        > mediów.

Skandal, że media nie robią rabanu o to, że ministerstwo wysłało na uniwerek ...
        komisję akredytacyjną. Raaatuuuunkuuu!
        • kubala11 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 17:43
          mietowe_loczki napisała:

> kubala11 napisał:
          >
          > > Moim zdaniem nie jest skandalem nasyłanie na UJ jakiejs komisji, pewnie j
          > ak sam
          > > a
          > > Kudrycka peplała wszystko jest zgodne z prawem. Skandalem jest brak reakc
          > ji
          > > mediów.
          >
          > Skandal, że media nie robią rabanu o to, że ministerstwo wysłało na uniwerek ..
          > .
          > komisję akredytacyjną. Raaatuuuunkuuu!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=93594071&a=93605257
          • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 17:48
            Pudło. Wałęsa nie jest w PO.
            • kubala11 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 17:50
              Kłamiesz! www.jaroslawwalesa.pl/
              :))
              • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 17:52
                Nie kłamię. Nie manipuluj.

Musisz jakoś przeformułować tamten post, bo to nie jest sytuacja jeden do jednego.
                • kubala11 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 17:56
                  Kobieto, chodzi mi o zasadę, a nie o to czy ktos jest z PO czy nie. Odpowiesz mi
                  jak zachowałabys się w hipotetycznej sytuacji jaka opisałem czy nie?
                  A propos, Kaczyński też nie jest z PiS...:)
                  • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 18:00
                    kubala11 napisał:

> Kobieto, chodzi mi o zasadę, a nie o to czy ktos jest z PO czy nie. Odpowiesz m
                    > i
                    > jak zachowałabys się w hipotetycznej sytuacji jaka opisałem czy nie?

Nie odpowiem, dlatego, że to nie jest analogiczna sytuacja. Piszę to po raz
                    drugi, czy trzeci, i po raz ostatni.

> A propos, Kaczyński też nie jest z PiS...:)

Buahahahahahaha! :)))

• kubala11 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 18:01
                      mietowe_loczki napisała:

>
                      > Buahahahahahaha! :)))
                      >

To nie wiesz, że Lech Kaczyński oddał swoja legitymację partyjną?:)))
                    • kubala11 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 18:02
                      mietowe_loczki napisała:

> Nie odpowiem, dlatego, że to nie jest analogiczna sytuacja. Piszę to po raz
                      > drugi, czy trzeci, i po raz ostatni.
                      >

Jakbym Wodę czytał...:))))
        • sas12 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 17:48
          ratunku ... odnies to wezwanie do siebie.. kontroleę przeprowadzono na
          polityczne zlecenie jak za komuny - co wyzej udowodniono - a nie na zasadzie
          rutynowego dzialania UJ dostal w pysk bronia ktora sam walczyl - przypomne
          casus Migalskiego ...
          jeszcze raz okazalo sie ze pokorne ciele - predzej zdycha ,nie p[omoglo
          podlizywanie sie PO ,wymagania TOwarzsza sa nieograniczone..
          • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 17:55
            sas12 napisał:

> ratunku ... odnies to wezwanie do siebie.. kontroleę przeprowadzono na
            > polityczne zlecenie jak za komuny - co wyzej udowodniono - a nie na zasadzie
            > rutynowego dzialania UJ dostal w pysk bronia ktora sam walczyl - przypomne
            > casus Migalskiego ...
            > jeszcze raz okazalo sie ze pokorne ciele - predzej zdycha ,nie p[omoglo
            > podlizywanie sie PO ,wymagania TOwarzsza sa nieograniczone..

Boże, jacy wy jesteście nadęci. Niczego nie trzeba było udowadniać - ani wyżej,
            ani gdziekolwiek indziej. Wszystkie źródła podają, że była to kontrola, uwaga,
            trudne słowo, nadzwyczajna, na polecenie Ministerstwa. A tobie się wydaje, że
            odkrywasz prawdę objawioną?
            • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 18:17
              To byla chamska i prymitywna reakcja organu panstwa
              "demokratycznego" jako odwet za ksizke napisana przez absolwenta tej
              uczelni i taka jest jedyna prawidlowa interpretacja tego wydarzenia
              czyli "prosby (hahaha) o wyslania kontroli, "szczerze i ze
              zrozumieniem" przez rektora przyjeta. wypisz wymaluj prl.
              czasy komuny sie klaniaja .
              • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 18:22
                Taaak, właśnie tak. Może następnym razem nie wypuszczą takiego gniota albo
                przynajmniej nie nazwą go pracą naukową. Poza tym, jest jeszcze taki drobiazg
                jak odpowiedzialność za to, co się robi.
                • jack20 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 18:32
                  q.. gdzie to pisze, oswiec mnie, ze jest to praca naukowa????
                  • mietowe_loczki Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 18:38
                    Ej, ej. Szuraj pod budkę z piwem z takim językiem.
                • kubala11 Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 18:44
                  mietowe_loczki napisała:

> Poza tym, jest jeszcze taki drobiazg
                  > jak odpowiedzialność za to, co się robi.

No to czekamy?
    • pokemon4 To jest zwykły putinizm tzn. Tuskdonaldyzm....... 02.04.09, 16:57

Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Jagiellońskiego

No to co?
      To jest zwykły putinizm tzn. Tuskdonaldyzm.......

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=93336538&a=93336538
      • mietowe_loczki Re: To jest zwykły putinizm tzn. Tuskdonaldyzm... 02.04.09, 17:16
        Tak to sobie tłumacz.
        • pokemon4 Nasyłanie specjalnych kontroli, komisji,audytorów 02.04.09, 17:55

Nasyłanie specjalnych kontroli, komisji, audytorów
          to przecież stara ruska/sowiecka metoda
          zaprowadzania porządku (w strukturach:-) po myśli
          cara, genseka czy innego tuseka

mietowe_loczki napisała:
          > Tak to sobie tłumacz.
    • czarna_rozpacz faktycznie naruszyła... 02.04.09, 18:25
      i glupia z siebie zrobila,
      raczej powinna pojsc w watek,
      jakie publiczne pieniadze zostaly zaangazowane w ta humorystyczna publikacje
    • l.o.r.t.e.a Faktycznie. Środowisko naukowe, które 02.04.09, 18:34
      raczej nie popiera tez Zyzaka, aż taką ingerencją będzie conajmniej
      zdegustowane, a myślę ze i więcej.

To jest jawna cenzura.
    • goldzia4 Skandal!!!!!!!!!!!!!! 02.04.09, 19:45
      Ale czego można sie spodziewać po sterowalnym Tusku? czyje interesy
      reprezentuje ten człowiek?
      • czarna_rozpacz Skandal!!!!!!!!!!!!!! 02.04.09, 19:59
        a czyje ta pierd...la z Pisiu
        • mondrytusek Kudrycka wie - jak mówiła- o wszystkim z mediów... 02.04.09, 23:08
          By się wstydziła gadać takie głupoty. Pewnie dostała polecenie od Dondona. Ta
          chce być świętsza od papieża.
    • awuk Re: Platforma naruszyła autonomię Uniewrsytetu Ja 02.04.09, 19:58
      mondrytusek napisał:

> Prawo do strajku, autonomia uczelni i nadawanie stopni naukowych
      to prawo
      > którego przestrzegają wszystkie demokratyczne kraje świata.
      Platforma rękami

Oczywiscie ty lepiej wiesz od rektora co sie stało. A ja myslę że to
      raczej ktoś naruszył twój rozum. Przeczytaj pajacu post Indrisa.

> Skandal !
      • mondrytusek Re: Platforma naruszyła autonomię Uniwersytetu 02.04.09, 20:31
        PAKa wydała pozytywną opinię o Wydz. Historii UJ w ub. roku. Wysyłanie
        nadzwyczajnej komisji na zamówienie polityczne jest naruszeniem autonomii
        uczelni. A rektor, cóż rektor może powiedzieć.
        Tuskowi trzeba patrzeć na ręce. Tylko patrzeć kiedy ten "liberał" wprowadzi stan
        wojenny.
    • ave.duce Może wreszcie przywróci się wartość 02.04.09, 20:36
      tytułowi "magistra".

Praca magisterska musi być samodzielną pracą naukową, poświadczającą naukowe
      umiejętności, np., warsztat badawczy, stosowany w danej dziedzinie.

Warsztat badawczy historyka jest obcy "magistrowi" Z.

Mówił o tym Kurtyka, mówi rektor UJ.

www.polskieradio.pl/iar/wiadomosci/artykul93765.html
      :p
      • polski_francuz Tytul magistra 02.04.09, 21:34
        nie jest tytulem naukowym. Jest swiadectwem ukonczenia studiow wyzszych.

Jest bzdurne wymaganie od magistra warsztatu naukowego.

I w ogole ta historia nabrala idotycznych rozmiarow.

Ten balon trzeba jak najpredzej przekluc. Na UJ jest ponad 8 tys dyplomow
        magisterskich, w Polsce pewnie 50 - 100 tys.

ZADEN z nich, do jasnej cholery, nie jest dawany za prace naukowa. Praca
        dyplomowa to jest samodzielny projekt badawczy. I to wszystko.

PF
        • ave.duce Re: Tytul magistra 02.04.09, 21:57
          Czyli, wg Ciebie, ktoś, kto jest magistrem historii nie musi znać warsztatu
          historyka?

Ciekawe podejście.
          Idąc tym tropem > mgr farmacji nie musi znać się na sporządzaniu leków na
          zamówienie?
          Wg mnie, praca magisterska powinna wnosić coś nowego, a nie być kompilacją
          "bibliografii". Ale, aby wniosła > musi być oparta na warsztacie. To (warsztat)
          i po to, m. in. się właśnie STUDIUJE(nabycie umiejętności posługiwania się onym
          warsztatem) :)

Pozdrawiam.
          • polski_francuz Uczyc sie a tworzyc wiedze 02.04.09, 22:14
            Magister farmacji nie musi sie znac na tworzeniu NOWYCH LEKOW do tego potrzebny
            jest warsztat naukowy. Jego umiejetnosci polegaja na odtworzeniu tego czego sie
            nauczyl a nie na tworzeniu czegos nowego.

Magister historii moze nauczac historie ale nie ma warsztatu by pisac KSIAZKI
            HISTORYCZNE. W ktorych opisuje sie postacie historyczne w nowym swietle.

"Wg mnie, praca magisterska powinna wnosić coś nowego"

Myslisz prace magisterska (6 miesiecy pracy pod kierunkiem profesora) z praca
            doktorska (36 miesiecy pracy w duzej mierze samodzielnej).

Nie rozrozniasz STUDIOWANIA (opanowywania istniejacej wiedzy) i NAUKI
            (tworzenia wiedzy).

PF

• jack20 Re: Uczyc sie a tworzyc wiedze 02.04.09, 22:30
              a moze tak komentarz fachowcow do tego filmiku?
              www.youtube.com/watch?v=tCP38jbLgO0
            • ave.duce Tytuł "magister" to ObEcNiE ziobro ? :((( 03.04.09, 09:34
              polski_francuz napisał:

> Magister farmacji nie musi sie znac na tworzeniu NOWYCH LEKOW do tego potrzebny
              > jest warsztat naukowy. Jego umiejetnosci polegaja na odtworzeniu tego czego sie
              > nauczyl a nie na tworzeniu czegos nowego.
              >
              > Magister historii moze nauczac historie ale nie ma warsztatu by pisac KSIAZKI
              > HISTORYCZNE. W ktorych opisuje sie postacie historyczne w nowym swietle.

Nie wiedziałam, że jest AŻ tak źle > że studia wyższe stały się w Polsce kolejną
              szkółką, co kiedyś się nazywało "Studium Policealne", choć i w tym wypadku
              pewnie studium stało na wyższym poziomie :(

>
              > "Wg mnie, praca magisterska powinna wnosić coś nowego"
              >
              > Myslisz prace magisterska (6 miesiecy pracy pod kierunkiem profesora) z praca
              > doktorska (36 miesiecy pracy w duzej mierze samodzielnej).

Pół roku? Kiedyś było ok. 2 lat, przynajmniej!

>
              > Nie rozrozniasz STUDIOWANIA (opanowywania istniejacej wiedzy) i NAUKI
              > (tworzenia wiedzy).
              >
              > PF

Opanowanie ISTNIEJĄCEJ wiedzy to, m.in., opanowanie warsztatu!

ps. godzisz sie na łatwiznę > Twój problem. Ja się nie godzę.

ps. jeśli nawet > perheps > miałbyś rację, to skąd te krzyki kaczystów o "zamach
              na wolność BADAŃ NAUKOWYCH"?

EOT
    • kataryna.kataryna I co z tego? 02.04.09, 21:30
      Ważne, że w słusznej sprawie. Nie będzie nikt autorytetom przeszłości wytykał!
      Trzeba kontrolować, tytuły odbierać, bo tylko tak można uratować reputację Wałęsy.

Idę o zakład, że uniwersyteckie elyty nie pisną w tej sprawie. To nie lustracja,
      żeby się przejmowali i protestowali.
      • dr.krisk Nie wiesz co piszesz.... 02.04.09, 23:12
        PAKa od dawna kontroluje, węszy i sprawdza. Od tego jest.
        Może zamiast biadolić nad zagrożeniami dla wolności uniwersytetów,
        zastanowilibyście się, czy to jest OK że za nasze pieniądze
        wypuszcza się w majestacie prawa niedouków z tytułem magistra?
        • ave.duce7 Re: Nie wiesz co piszesz.... 03.04.09, 10:49
          Po prostu > wykształCIOŁKÓW ;)

:P
      • iza.bella.iza Re: I co z tego? 02.04.09, 23:50
        kataryna.kataryna napisała:

> Trzeba kontrolować, tytuły odbierać

Tobie nie odbiorą - nie mają czego.
        • ave.duce Re: I co z tego? 03.04.09, 10:59
          iza.bella.iza napisała:

> kataryna.kataryna napisała:
          >
          >
          > > Trzeba kontrolować, tytuły odbierać
          >
          > Tobie nie odbiorą - nie mają czego.

Sama Wielka Analityczka oddałaby z chęcią tytuł... tego wątku >

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34874675&a=34874675 ;)

• gurru PO jest faszystowska partia, bedzie tylko gorzej 02.04.09, 23:50
      • ave.duce Gorzej to już było > jeśli 03.04.09, 11:16
        PO uważasz za partię "faszystowską", to aż się boję pomyśleć, jak określasz
        kaczystów ;)

• gurru PO - partia faszytowska i dyktatura 02.04.09, 23:52
      • ave.duce WykształCIOŁEK ? ;) 03.04.09, 11:16

• sodoma4 PO dla Wałęsy na UJ znajdą „plusy-ujemne”. 03.04.09, 00:13
    • miemiec Donaldtyzm ma Donek po Josefie - dziadku 03.04.09, 01:21
      Josef Thusk wysiedlal Zamojszczyzne, jego krew Donek wysiedla IPN i
      chce zrobic z UJ to co zrobili JEGO PABRATYMCY Niemcy z profesorami
      UJ
      • ave.duce Związki bliźniąt z rodem FiutHów > 03.04.09, 11:18
        są powszechnie znane ;)