Dodaj do ulubionych

Abp Życiński: antysemickie książki lekceważą mi...

IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 04.12.03, 15:41
Panie zytcinski idz Pan na Plac Trzech Krzyzy i pokochaj
blizniego. Ich tam pelno. Pedzie jak lalki.
Obserwuj wątek
    • Gość: coco Re: Abp Życiński: antysemickie książki lekceważą IP: *.niva.no 04.12.03, 16:00
      Gość portalu: bucyfal napisał(a):

> Panie zytcinski idz Pan na Plac Trzech Krzyzy i pokochaj
      > blizniego. Ich tam pelno. Pedzie jak lalki.
      A z pana, panie bucyfal to kon by sie usmial.
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Abp Życiński: antysemickie książki lekceważą 04.12.03, 16:07
      Nie możemy ulec presji wrogich Polsce środowiskom..nie mozemy milczeć kiedy pod
      pozorem walki z antsemityzmem chce się zakmnąć usta narodowym wydawnictwom. Nie
      mogę milczeć kiedy ktoś próbuje nalożyć kaganiec w imię politycznej
      poprawności. Nawet jak się uda wam zamknąć tę ksiegarnie to prawdy nie
      zamknięcie i nie zlikwidujecie!
      • Gość: fritz ** Dlaczego antysemityzm ??? IP: *.solnet.ch 04.12.03, 21:19
        Sprawa byla trzy razy sprawdzana przez niezaleznesady, ktore trzy razy doszly
        do wniosku, ze nie ma zadnych podstaw do stwierdzenia, ze nie ma zadnych
        podstaw do mowienia o antysemityzmie. Czwarty i piaty sad, rowniez ten w
        Strassburgu, dojdzie w 99% dokladnie do tego samego wniosku. Z tego powodu
        zaczyna sie organizowac polowanie z nagonka. Histeria antysemicka czy raczej
        antypolska zaczyna znajodowac dobra pozywke. A teraz poczekamy na maly pogrom
        ale nie Zydow, tylko Polakow.

Jestem przekonany, ze zaden z podpisujacych nie czytal zadnych ze sprzedawanych
        ksiazek. Ja rowniez nie, ale mam wrazenie, z w Polsce trzy niezalezne sady
        odkryly by slady nawet bardzo rozwodnionego antysemityzmu, takiego sladowego.
        Jezeli go nie odkryly, to go nie. Chodzi wiec o o wolna interpretacje i czucie
        sie obrazonym.

Ten list podpisali bardzo wazni ludzie, bohaterowie z przeszlosci. Szanowni
        panowie, w czasie poprzednich rzadow AWS widzielismy, jak pare warcholow z AWS
        razem z komuchami i komunistycznym prezydentem Kwachem zablokowaly np. wielka
        reforme systemu podatkow i finansow publicznych. Obecna sytuacja gospodarcza z
        bezrobociom okolo 20% jest wynikiem dzialalnosci tych warcholow. Bycie
        warcholem to nie tylko specjalnosc czlonkow bylego AWS. Warcholow i pieniaczy
        mozna rowniez znalezc miedzy Zydami w Polsce. Panowie, nie dawajcie sie
        prowokowac przez szowinistow zydowskich. Jestecie zbyt wazni dla Polski i
        miejcie troche wiecej zaufanie do sadow polskich wlasnie pod tym wzgledem,
        szczegolnie w Warszawie.
      • Gość: Wierny Re: Abp Życiński: antysemickie książki lekceważą IP: *.proxy.aol.com 05.12.03, 05:34
        "Prawda uczyni cię wolnym". Czy jesteś wolny znając tę prawdę?
      • Gość: Barnaba popieram Radio Maryja IP: *.desy.de 05.12.03, 15:06
        To jedna z niewielu niezależnych rozgłośni która ma odwagę mówić prawdę. Uważam
        że nazywanie działalności ojca Rydzyka "antysemityzmem" to spore nadużycie. Kto
        nie wierzy, niech choć raz posłucha audycji "Rozmowy niedokończone". Audycje te
        dostępne są również na stronach archiwym RM. www.radiomaryja.pl .
        Zachęcam do słuchania i wyrobienia własnej opinii. Polecam cykle "Idea kredytu
        społecznego" oraz "Była szansa, czy jest szansa?". Pozdrawiam wszystkich
        uczestników forum,

Barnaba.
    • Gość: Aspen W środowisku przykościelnym? IP: *.sikt.chalmers.se 04.12.03, 16:10
      "...ten typ publikacji, raniących czyjeś uczucia, nie powinien
      być rozprowadzany w środowisku przykościelnym. "Jeśli będzie
      rozprowadzany, to znaczy, że lekceważy się zasadę miłości
      bliźniego(...)"

Aha. Czyli, rozumiem, z punktu widzenia chrzescijanina nie ma
      problemow z rozprowadzaniem ich gdzie indziej?
      • oszolom.z.radia.maryja Re: W środowisku przykościelnym? 04.12.03, 16:15
        Gość portalu: Aspen napisał(a):

> "...ten typ publikacji, raniących czyjeś uczucia, nie powinien
        > być rozprowadzany w środowisku przykościelnym. "Jeśli będzie
        > rozprowadzany, to znaczy, że lekceważy się zasadę miłości
        > bliźniego(...)"
        >
        > Aha. Czyli, rozumiem, z punktu widzenia chrzescijanina nie ma
        > problemow z rozprowadzaniem ich gdzie indziej?

-gdyby nie było problemów to nie trzeba by było korzystać z gościny księży
        proboszczów
      • Gość: Nath Re: W środowisku przykościelnym? IP: *.97-200-24.mc.videotron.ca 04.12.03, 16:26
        Gość portalu: Aspen napisał(a):

> "...ten typ publikacji, raniących czyjeś uczucia, nie powinien
        > być rozprowadzany w środowisku przykościelnym. "Jeśli będzie
        > rozprowadzany, to znaczy, że lekceważy się zasadę miłości
        > bliźniego(...)"
        >
        > Aha. Czyli, rozumiem, z punktu widzenia chrzescijanina nie ma
        > problemow z rozprowadzaniem ich gdzie indziej?

Zle zrozumiales. Chodzi o to ze sady "Najjasniejszej" nie widza
        problemu i nie maja zamiaru zakazywac rozprowadzania tych
        publikacji gdziekolwiek. Ale chrzescjanie powinni robic wiecej i
        przynajmniej zakazac rozprowadzania ich w kosciolach.

• Gość: mirmat A moze w Kanadzie??? Zbyt grozne??? IP: 38.112.103.* 05.12.03, 06:04
          Nath: Zle zrozumiales. Chodzi o to ze sady "Najjasniejszej" nie widza
          problemu i nie maja zamiaru zakazywac rozprowadzania tych
          publikacji gdziekolwiek.
          Mirmat: Ciekaw jestem z jakim skutkiem bys przekonala do tych pogladow
          politykow z mojego i twojego podworka. Moze by zaczac od cenzorow
          konfiskujacych publikacje na granicy z USA.
          • Gość: Nath Re: A moze w Kanadzie??? Zbyt grozne??? IP: *.97-200-24.mc.videotron.ca 05.12.03, 09:33
            Jakich cenzorow? Jakie konfiskaty?

• Gość: mirmat O NAIWNOSCI!!!!! IP: 38.112.103.* 05.12.03, 22:08
              Nie wiem jak dlugo jestes w Kanadzie i jak bardzo cie interesuja poczynania
              Kanadyjskiej cenzury. Wiec sprobuj pojechac do Stanow i przywiesc do Kanady
              nieprawomyslne publikacje. Liste takich publoikacji maja na granicy z USA
              celnicy i urzednicy graniczni, ktorzy przymykaj oczy na islamskich terorystow a
              pilnie poszukuja politycznie niepoprawnych pism. Poniewaz mamy tu do czynienia
              z istna gora incydentow sugeruje zajrzenie na strone internetowa wydawana przez
              Canadian Association for Free Expression - webpage cafe.canadafirst.net
              • Gość: Nath Re: O NAIWNOSCI!!!!! IP: *.97-200-24.mc.videotron.ca 06.12.03, 00:49
                Na strone nie moge wejsc bo mi sie nie otwiera. Natomiast wiem, bo jezdze do
                Stanow, ze nie ma nic latwiejszego niz przewoz "nieprawomyslnych publikacji" z
                tego prostego wzgledu ze nikt cie nie przeszukuje. Ktos cie kiedys przeszukiwal
                na granicy amerykansko-kanadyjskiej? Bo mnie nigdy. I nigdy nikt nie pytal o
                publikacje tylko o alkohol i papierosy...W ogole nie wierze ze istnieja takie
                listy.

• Gość: mirmat Musieli zmienic adres-to jest Kanada!! IP: 38.112.103.* 06.12.03, 01:26
                  Nath: Na strone nie moge wejsc bo mi sie nie otwiera.
                  Mirmat: Zgadza sie!!! Ja dostaje ich biuletyny poczta dlatego nie wiedzialem,
                  ze CRTC zablokowala ich strone. Teraz nadaja ze Stanow. Ich adres:
                  www.canadianfreespeech.com
                  Nath: Natomiast wiem, bo jezdze do Stanow, ze nie ma nic latwiejszego niz
                  przewoz "nieprawomyslnych publikacji" z tego prostego wzgledu ze nikt cie nie
                  przeszukuje.
                  Mirmat: Oczywiscie. Bo nie jestes namierzona! Paul Fromm, przewodniczacy
                  Canadian Association for Free Expression jest regularnie przeszukiwany na
                  granicy i "niedozwolone" publikacje konfiskowane.
                  Nath: Ktos cie kiedys przeszukiwal na granicy amerykansko-kanadyjskiej? Bo mnie
                  nigdy.
                  Mirmat: Nie, bo od 1990 roku zawiesilem moja dzialalnosc polityczna na kolku.
                  Nath: I nigdy nikt nie pytal o publikacje tylko o alkohol i papierosy...W ogole
                  nie wierze ze istnieja takie listy.
                  Mirmat: Wiec dla proby, spytaj sie nastepnym razem czy sa publikacje, ktorych
                  przywozenie do Kanady jest zabronione. Zreszta, chetnie zadzwonie do Paula i
                  moze uzyskam od niego taka liste.

CHCE BYS WIEDZIALA, ZE NIE JEST DLA MNIE ISTOTNE CZY SIE Z DANYM POGLADEM
                  ZGADZAM CZY NIE. TYLKO HIPOKRYCI WALCZA TYLKO O SWOJA WOLNOSC WYPOWIEDZI.

• Gość: Nath Re: Musieli zmienic adres-to jest Kanada!! IP: *.97-200-24.mc.videotron.ca 06.12.03, 10:36
                    Ogladnelam troche ta strone i mam mieszane, raczej negatywne, uczucia. Wiem ze
                    political correctness moze doprowadzic do absurdu ale oni za bardzo udzielaja
                    sie w obrone rasistowskich i neo-nazistowskich pogladow. Takie poglady sa
                    zwalczane wszedzie...

Wezmy tego Ernsta Zundela - to ewidentnie neo-nazistowski debil. Mowisz ze
                    tylko hipokryci walcza o wolnosc slowa tylko dla siebie? To poczytaj sobie to:

www.nizkor.org/hweb/people/z/zundel-ernst/censorship/
                    • Gość: mirmat Uwazam,ze nalezy bronic wolnosci naszych oponentow IP: 64.7.158.* 06.12.03, 21:33
                      Nath: Ogladnelam troche ta strone i mam mieszane, raczej negatywne, uczucia.
                      Wiem ze political correctness moze doprowadzic do absurdu ale oni za bardzo
                      udzielaja sie w obrone rasistowskich i neo-nazistowskich pogladow. Takie
                      poglady sa zwalczane wszedzie...

Mirmat: PRZEZ UWIEZIENIA TYCH Z KTORYMI SIE NIE ZGADZAMY????? W KANADZIE NIE
                      WIZI SIE LEWAKOW, IM DAJE SIE RZADOWE GRANTY.
                      Nath: Wezmy tego Ernsta Zundela - to ewidentnie neo-nazistowski debil. Mowisz
                      ze tylko hipokryci walcza o wolnosc slowa tylko dla siebie? To poczytaj sobie
                      to:www.nizkor.org/hweb/people/z/zundel-ernst/censorship/
                      Mirmat: Zundel jest hipokryta jak i ci co rzadaja zamkniecia Anktyku. Ale nie
                      Zundel jest przedmiotem sporu. On jest marginesem, i by nim pozostal, gdyby na
                      pomoc jemu nie przybiegli zwolennicy cenzuty i postawili go na swieczniku
                      meczennika. To samo dotyczy zwolennikow cenzury w Polsce i Unii. Kazda cenzura
                      wypowiedzi jest przestepstwem wobec WOLNOSCI SLOWA i jest szczegolnie grozna,
                      jezeli odzwierciedla polityke wladzy. Nalezy ja tempic bardziej niz
                      marginalnych "filozofow" plecacych czasami od rzeczy.

• indris Problemy 04.12.03, 16:37
        Aspen pisze: " z punktu widzenia chrzescijanina nie ma problemow z
        rozprowadzaniem ich gdzie indziej?"

Owszem, są problemy, ale INNE. Jak napisał kiedyś w "GW" Lizut: "ze słowem
        należy walczyć słowem". Dopowiedziałbym: a nie prokuraturą. Natomiast
        rozpowszechnianie tego typu publikacji na terenie kościelnym wytwarza fałszywe
        wrażenie autoryzacji ich przez Kościół.
        Dlatego popieram stanowisko abp Życińskiego, a jednocześnie pierwszy bym
        protestował, gdyby ktoś chciał zamknąć taką księgarnię działającą na włąsny
        rachunek. Podobnie jak każdą inną księgarnię, niezależnie od jej oblicza
        ideowego..
    • Gość: stefan Re: Abp Życiński: polityk z temperamentem IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 04.12.03, 16:27
      To prawdziwy kowboj z Episkopatu. Potrzeba zaistnienia w mediach
      zwycieza w nim nawet chrzecijanska pokore.
    • Gość: Arab semita Re: Abp Życiński: antysemickie książki lekceważą IP: 216.233.75.* 04.12.03, 16:28
      Tak wszystkich antysemitow czy antyarabow do wiezienia my arabi
      nienawidzimy tych antysemitow...
      • Gość: Arab semita Re: Abp Życiński: antysemickie książki lekceważą IP: 216.233.75.* 04.12.03, 16:35
        Gość portalu: Arab semita napisał(a):

> Tak wszystkich antysemitow czy antyarabow do wiezienia my
        arabi
        > nienawidzimy tych antysemitow...

ups...chyba co mi sie pokrecilo czy tu mowa antyarabskich
        ksiazkach, bowiem my semici jestesmy atakowani przez
        europejczkow na naszych semickich terenach, i zalozono
        antysemicki kraj na prastarych semickich terenach...
    • Gość: winieta A CO Z MILOSCIA Z DRUGIEJ STRONY? IP: *.ed.shawcable.net 04.12.03, 16:59
      • Gość: marek Re: A CO Z MILOSCIA Z DRUGIEJ STRONY? IP: *.ed.shawcable.net 04.12.03, 17:13
        Daleki jestem od skrajnych przekonan, ale mam pytanie: co z
        miloscia do chrzescian ze strony wyznawcow mojzesza?
        Nienawisc do religii katolickich , religi islamu wpajana jest
        sluchaczom szkol religijnych w Izraelu ( i nie tylko - rowniez
        w Nowym Jorku malych zydkow ucza lekcewazenia innych wyznan).
        Muzulmanie np. sa w tych naukach uwazani jako rasa podludzi, a
        wyznawcy mojzesza jako "narod wybrany, ktorego przeznaczeniem
        jest rzadzic swiatem".
        I nie piszcie, ze jestem oszolomem nienawidzacym Zydow - to sa
        fakty !!
        • Gość: cat Re: A CO Z MILOSCIA Z DRUGIEJ STRONY? IP: *.bchsia.telus.net 05.12.03, 06:10
          Gość portalu: marek napisał(a):

> Daleki jestem od skrajnych przekonan, ale mam pytanie: co z
          > miloscia do chrzescian ze strony wyznawcow mojzesza?
          > Nienawisc do religii katolickich , religi islamu wpajana jest
          > sluchaczom szkol religijnych w Izraelu ( i nie tylko - rowniez
          > w Nowym Jorku malych zydkow ucza lekcewazenia innych wyznan).
          > Muzulmanie np. sa w tych naukach uwazani jako rasa podludzi, a
          > wyznawcy mojzesza jako "narod wybrany, ktorego przeznaczeniem
          > jest rzadzic swiatem".
          > I nie piszcie, ze jestem oszolomem nienawidzacym Zydow - to sa
          > fakty !!
          Fakty sa takie ze wlasciwie piszesz troche falszu a troche
          prawdy.Zydzi ucza sie w szkolach ze sa narodem wybranym.Wybranym
          przez Boga,on ich wybral a nie oni sami siebie.I maja racje ze
          pisza ze sa narodem specjalnym-bo sa! Ich religia a i wlasciwie
          Twoja tez to uczy.Poczytaj Stary Testament i Nowy tez /nie
          zaszkodzi!/ moze cos ci sie rozswietli w tej zakutej ,katolickiej
          bani. Falszem jest to ze piszesz jakoby uczyli nienawisci do
          innych narodow.Wlasnie to jest falszem bo oni ucza tego co uczy
          Biblia: ze sa narodem innym niz inne narody.To absolutny
          fakt,przez tysiaclecia byli nienawidzeni i przesladowani a jednak
          przetrwali i maja sie dobrze.Maja swoja religie ,jezyk i
          kulture.To ,ze byli w roznych krajach swiata to nie ich wina ,po
          prostu im zabrano Palestyna/Rzymianie/ a cala ludnosc rozzucono
          po calej Europie.Jednak przetrwali dzieki swojej religii.
          To cale oskarzanie ich o wszelkie zlo to nic nowego,stara
          spiewka! To ,ze KK jest w to zamieszany - co w tym nowego? Tak
          bylo od tysiacleci.Nienawisc do nich czesto rozniecal Kosciol
          Katolicki ,szczegolnie jak czasy byly ciezkie i chcial od siebie
          oddalic uwage.Szkoda tylko ze Polacy to narod ogolnie glupi i
          ciemny nic nie znajacy histori i na zawsze zostajacy na
          marginesie swiata,tylko majacy pretensje do wielkosci.Taki
          np."oszolom" przyklad typowego "polaczka-antysemity"
          ,podpierajacy sie swoja "religia" "patriotyzmem"
          ,"sprawiedliwoscia"itd...zawsze mnie ubawi!
          • Gość: ryszardc Re: A CO Z MILOSCIA Z DRUGIEJ STRONY? IP: *.dyn.optonline.net 06.12.03, 15:11
            cat potwierdzil swoim postem teze marka.
      • indris W tym kontekście to NIEISTOTNE 04.12.03, 17:27
        Chrześcijański nakaz miłości bliźniego jest absolutny. Dla uniknięcia wszelkich
        dwuznaczności Chrystus wyraźnie sformułował nakaz "miłujcie nieprzyjaciół" (do
        odszukania w Ewangelii).
    • Gość: Marrek Re: Abp Życiński: antysemickie książki lekceważą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 21:52
      1. Ksiazki antysemickie lekcewaza. Zgoda z ks. Arcybiskupem.
      2. Wlasciciel ksiegarni "ANTYK" twierdzi, ze tych ksiazek tam
      dawno juz nie ma. Czy ks. Arcybiskup sprawdzal, ze sa tam jednak
      sprzedawane?
      3. Ksiadz proboszcz ma prawo udzielic gosciny ksiegarni
      patriotycznej. Ks. Arcybiskup rzadzi w innej diecezji i nie ma
      wladzy nad ks. proboszczem.
      4. Wniosek- czy ks. Arcybiskup jest pewien, ze nie robi krzywdy
      katolickiemu wydawcy?
    • Gość: Wuj Ingmar A co z umiłowaniem prawdy? IP: *.client.attbi.com 04.12.03, 22:00
    • oszolom.z.radia.maryja skończcie wreszcie mileić w kólko ten temat!! 04.12.03, 22:04
      zajmijcie się poważniejszymi sprawami na które czeka cała Polska..odłóżcie te
      głupoty polowania na czarownice na bok
      • Gość: chala goraco kolo nazisty? bedzie bardziej skwarnie. IP: *.rdu.bellsouth.net 05.12.03, 05:36
        antysemityzm KK i LPRu skonczy sie, albo bedzie to bardzo drogie.
        • Gość: fritz Re: goraco kolo nazisty? bedzie bardziej skwarnie IP: *.solnet.ch 05.12.03, 11:49
          Gość portalu: chala napisał(a):

> antysemityzm KK i LPRu skonczy sie, albo bedzie to bardzo drogie.

To jest rasistowska wypowiedz. Wlasciwie cos takiego mozna byloby zaskarzyc za
          szerzenie nienawisci religijnej. KK jest najbardziej tolerancyjnym kosciolom na
          swiecie. Kosciol zydowski nalezy do grupy szarija-podobnych.
      • Gość: mirmat Oni nie moga. Oni z tego zyja! IP: 38.112.103.* 05.12.03, 05:59
        Dla prymitywow cenzurowanie czyis mysli jest obcesja. Kiedy dorywaja sie do
        wladzy to tak jak za Hitlera czy Stalina pala ksiazki lub wysylaja dysydentow
        do obozow koncentracyjnych lub do Gulagu.
    • Gość: I ZDELEGALIZOWAC NEONAZISTOWSKIE UGRUPOWANIA W KRAJU IP: *.dynamic.mts.net 05.12.03, 03:09
      WSZYSCY O NICH WIEMY I WIEMY JAKI WSTYD I HANBE PRZYNOSZA
      NARODOWI I PANSTWU,JAK TO SCIERWO PODSZYWAJACE SIE POD WSZYSTKO
      CO JEST NAM DROGIE I BLISKIE WYKORZENIC RAZ NAZAWSZE.GLEBOKO
      WIERZE,ZE W ZJEDNOCZONEJ EUROPIE NIE BEDZIE MIEJSCA DLA
      NAZISTOW!!!
      • Gość: fritz Re: ZDELEGALIZOWAC NEONAZISTOWSKIE UGRUPOWANIA W IP: *.solnet.ch 05.12.03, 11:45
        O kim mowisz?
    • Gość: Jacek Kardynał Glemp oskarżony o zntysemityzm!!!! IP: *.pzl-wola.pl 05.12.03, 07:31
      S.Kowalski w książce "Zamiast procesu.Raport o mowie nienawiści"
      absurdalnie oskarżył kardynała Glempa właśnie o antysemityzm
      i "mowę nienawiści". Dlaczego "Wyborcza" i ks. arcybiskup
      Życiński nie protestują przeciwko temu????
      • Gość: fritz Re: Kardynał Glemp oskarżony o zntysemityzm!!!! IP: *.solnet.ch 05.12.03, 11:47
        Masz racje. Dlaczego milcza? Moze dlatego, ze boja sie znalezc na liscie
        antysemitow? W ten sposob kazdy warchol i szowinista wyznania zydowskiego
        porusza sie na papierach wariata.
    • Gość: Amerykanin Re: Abp Życiński to naprawdę mądry człowiek -ukarać IP: *.ipt.aol.com 05.12.03, 10:43
      winnych --księdza , który o tym wiedział itp...
    • Gość: karol w. ach, to jest ten IP: 142.108.17.* 05.12.03, 14:28
      arcypastuch ktory gra role liberala w czanym komitecie
      centralnym. reszta to beton, a on taki swiatly.

jesli taki swiatly, to jak to sie dzieje, ze dopiero teraz
      dowiaduje sie, ze kult zydowki z bekartem od dwoch tysiecy lat
      zyje z zydozerstwa? ksiazek nie czytal, ten ksiaze polskiej
      filii miedzynarodowki z bekartem? a przeciez ten inteligent ma
      doktorat nawet jesli tylko za zaslugi.
    • Gość: Tomek Re: Abp Życiński: antysemickie książki lekceważą IP: *.it 05.12.03, 21:00
      Przecież ksiądz Prymas uważa, że wszystko jest w porządku. Kogo
      słuchać? Biskupa z Lublinia czy Prymasa z Warszawy?
      Zapytajmy księdza Prymasa: Czy gdyby chodziło o wydawnictwa
      pornograficzne, też "nie chciałby niczego narzucać w
      ograniczaniu słowa" (przepraszam, chyba raczej obrazu...)? A
      może mały burdelik w zakrystii? - tego prawo także nie zabrania,
      no i ustawowywych znamion przestępstwa nie będzie, byleby tylko
      proboszcz nie czerpał z rzeczy korzyści materialnych, bo na
      temat duchowych kodeks karny się nie wypowiada.
      ...
      Czy któryś z biskupów potrafi odpowidzieć, jak można w Polsce
      być katolikiem, nie będąc schizofrenikiem?
      Tomek
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Abp Życiński: antysemickie książki lekceważą 05.12.03, 23:04
        Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Przecież ksiądz Prymas uważa, że wszystko jest w porządku. Kogo
        > słuchać? Biskupa z Lublinia czy Prymasa z Warszawy?

-oczywiście że ks Prymasa! Arcybiskup jest w stosunku do kardynała i prymasa
        niższy rangą...

> Zapytajmy księdza Prymasa: Czy gdyby chodziło o wydawnictwa
        > pornograficzne, też "nie chciałby niczego narzucać w
        > ograniczaniu słowa" (przepraszam, chyba raczej obrazu...)? A
        > może mały burdelik w zakrystii? - tego prawo także nie zabrania,
        > no i ustawowywych znamion przestępstwa nie będzie, byleby tylko
        > proboszcz nie czerpał z rzeczy korzyści materialnych, bo na
        > temat duchowych kodeks karny się nie wypowiada.
        > ...
        > Czy któryś z biskupów potrafi odpowidzieć, jak można w Polsce
        > być katolikiem, nie będąc schizofrenikiem?
        > Tomek

- to pytanie bardziej pasuje do abp Zycińskiego..jak można mieć inne zdanie niż
        jego przełożony?
        • Gość: mirmat Tradycja Kosciola wPolsce byla wolna wymiana opini IP: 64.7.158.* 07.12.03, 03:01
          oszolom.z.radia.maryja napisał:
          - to pytanie bardziej pasuje do abp Zycińskiego..jak można mieć inne zdanie niż
          jego przełożony?
          Mirmat: Co co sie dzieje z nagonka na Radio Maryja czy na niezalezne
          wydawnictwa nie ma nic wspolnego z nasza tradycja wolnosci. Ja nie zgadzam sie
          z wieloma wypowiedziami w Radiu Maryja czy TV Trwam ale czy mozna sobie teraz
          nawet wyobrazic debaty na jakiejs kontrowersyjne zagadnienia, gdyby udalo sie
          zagluszyc takie instytucje?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka