jola.iza1 03.08.09, 21:26 A tak konkretnie?? Co macie na "nie"?? Jedną miarą, proszę mierzyć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoil44elwer Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 21:29 A jak Niemcy zrobią rajd:Szlakiem Kulturkampfu i Hakaty? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 21:30 zoil44elwer napisał: > A jak Niemcy zrobią rajd:Szlakiem Kulturkampfu i Hakaty? To Polacy okupowali Niemcy i chcieli na niemieckim terytorium krzewić swoją kulturę?! Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 22:46 bard333 napisał: > kto co okupował??? Polacy Ukrainę, czy może odwrotnie, wg Ciebie? To Polacy osadzali zasłużonych żołnierzy na kresach wschodnich, czy może Ukraińcy swoich zasłużonych na kresach zachodnich? :) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 22:58 bard333 napisał: > niechby spróbowali... No to o co pytasz, właściwie, skoro wiesz, kto kogo okupował?! Odpowiedz Link Zgłoś
edico2 Krótka historia OUN-UPA 04.08.09, 01:38 Historia Ukraińskiej Powstańczej Armii jest związana z dziejami powstałej w 1929 r. Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów. Jej celem było stworzenie "niepodległej i zjednoczonej", ale także monoetnicznej i monopartyjnej Ukrainy. Początkowo swoją szansę upatrywali w sojuszu z III Rzeszą. Niemcy nie uznali rządu stworzonego w 1941 r. przez banderowców, osadzając wielu członków OUN-B w obozach koncentracyjnych. W tej sytuacji wielu banderowców opowiedziało się za podjęciem walki także z Niemcami. Sygnałem do wystąpienia stała się w marcu 1943 r. dezercja z niemieckiej służby na Wołyniu około 5 tys. ukraińskich policjantów i pierwsze czystki etniczne w ramach nacjonalistycznej ideologii monoetnicznej Ukrainy. Jesienią 1943 r. UPA po dokonanych rzeziach na Wołyniu przeniosła działania do Galicji Wschodniej. Klęski Niemiec na froncie sprawiły, że dla UPA III Rzesza ponownie stała się potencjalnym sojusznikiem. W 1944 r. zawarto układy między UPA a Niemcami. W zamian za broń i amunicję oraz zwolnienie z obozów członków OUN-B (w tym samego Bandery) Ukraińcy zgodzili się przekazywać Niemcom materiały wywiadowcze... 14 kwietnia 1960 r. w lesie w rejonie Podhajców w Tarnopolskiem dwunasty odział Strzelców Zmotoryzowanych KGB osaczył grupę partyzantów. Tak została zlikwidowana ostatnia zbrojna grupa OUN-UPA. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 To my im zrobimy raid szlakiem 03.08.09, 21:30 polskich złodziei samochodów! M. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: To my im zrobimy raid szlakiem 03.08.09, 21:33 PO autobanie z Nitrasem jako liderem? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 21:37 No to się wkurzę, Bandera myślał o wolności Ukrainy. Zatem ?? Zapłacił On i jego rodzina wielką cenę. A my, Polacy?? Kogo chwalimy? Kuklińskiego i Isakowicza?? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 21:40 A zesłańca syberyjskiego,W Jaruzelskiego POlACY W DUCHU wc CIĄGAJĄ PO SĄDACH. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 21:48 zoil44elwer napisał: > A zesłańca syberyjskiego,W Jaruzelskiego POlACY W DUCHU wc CIĄGAJĄ PO SĄDACH. No widzisz?? Tym się na lepsze Ukraina ma, popieram rajd i ukraińskich przyjaciół. Czas najwyższy przyznać, że byliśmy zaborcami:( Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 22:47 bard333 napisał: > co i komu zabralismy? Jezu, człowieku, a Polska od morza do morza, to niby czyim kosztem?! Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 22:09 pewnie ssmani mordujący żydów w oświęcimiu również mysleli o wolności dla swoich rodzin, bo wszak wiadomo było, że żydzi byli wielkim zagrożeniem dla 1000 letniej rzeszy... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Ja też! 03.08.09, 21:51 I przykro mi się robi, jak większość nie zna historii XX wieku. Popełniono zbrodnię (Wołyń), ale raz, że sprowokowano do tego ludność ukraińską, dwa, zemsta była niewspółmierna do winy. Wysiedlano ludzi spod Jasła. Gdzie Wołyń, gdzie Jasło. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Ja też! 03.08.09, 21:57 Dzięki hummerze: ) Może się uda przekonać, iż?? Nie to święte, co polskie?? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Ja też! 03.08.09, 21:58 Ja jestem za a nawet przeciw jakby powiedział L Walesa. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 czym sprowokowano? 03.08.09, 22:13 moja babcia prowokowała sąsiadkę ucząc jej dzieci w szkole, a może dziadek, bo zatrudniał ich kilku...??? dlaczego Polacy nie odwiedzili swoich niemieckich sasiadów w Gdańsku z siekierami? nie rozumiem...??? przeciez w imię wolności narodu, według kilku idiotów wszystko jest usprawiedliwione!!! pomyślcie jakie byście mieli używanie, gdyby w 39 nasi wyciągali niemkom płody z brzuchów... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Oni byli u siebie 03.08.09, 23:03 Nie musieli nikogo odwiedzać. Żyli tam od wieków. To my wmawiamy, że to były ziemie polskie. Polacy weszli tam i skoro nie szło się dogadać, zdarto z nich skalpy. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: Oni byli u siebie 03.08.09, 23:10 alez z ciebie pustak... z ciebie ma co zdzierać... Odpowiedz Link Zgłoś
piq hummer, nauczyłbyś się historii, co? 04.08.09, 03:47 Ziemie Rusi czerwonej stanowiły część W.X. Litewskiego. Do Korony zostały przyłączone administracyjnie dopiero po 1569 roku. Nie było tam osadnictwa polskiego sensu stricto, jeno dobrowolna polonizacja szlachty rusińskiej (podobnie było w Litwie właściwej, dzidziuś) ze względu na atrakcyjność kulturową i możliwość robienia kariery. Generalnie polskojęzyczna (lub dwujęzyczna) szlachta była etnicznie rusińska. Masz cały stos nazwisk istotnych dla kultury i historii Polski, które są rusińskie (ukraińskie). Druga rzecz to zmiany etniczne na skutek osadzania ludności nierusińskiej - do niej zalicza się np. Niemców, Żydów, Polaków, Tatarów, Wołochów i wiele innych etnosów. Część została osadzona z powodów gospodarczych, część po odsłużeniu 25 lat w wojsku koronnym dostawała nadziały ziemi. Podobnie było, kotuś, w tzw "rdzennej" Polsce, choćby w okolicach Krakowa, gdzie są wsie "tatarskie", w których osadzano jeńców, ale i żołnierzy chorągwi lekkiej jazdy królewskiej gwardii przybocznej (Tatarów, Siedmiogrodzian, Raców-Serbów, Węgrów, Wołochów, Polaków, Czeremisów, Turków i Bóg raczy wiedzieć, kogo jeszcze). Wilamowice np. to wieś holenderska, w której do dzisiaj mówi się językiem z Niderlandów XVI wieku. Musisz się również, bałwanku, dowiedzieć, że narodowość to na dzisiejszą skalę wynalazek XVIII-XIX-wieczny. "Polskość" to w gruncie rzeczy była przynależność do wspólnoty szlacheckiej bez względu na wyznanie. Dopiero po powstaniu styczniowym mrówczą pracą panienek ze dworów i wyrzuconej z majątków "inteligencji", która wówczas się stworzyła, doprowadzono do identyfikacji polskiego chłopa z polskością na bazie katolicyzmu (w opozycji np. do prawosławia) i w ciągu 50 lat stworzono podwaliny nowoczesnego narodu. "Narodowość" ukraińska (podobnie jak "czeskość") narodziła się w XIX w., zwłaszcza pod panowaniem Austro-Węgier, które były dość liberalne i nowoczesne. Podobnie "litewskość" odrodziła się w XIX w. dzięki wsparciu caratu w opozycji do żywiołu polskojęzycznego, przywiązanego do tradycji Rzplitej Obojga Narodów. Dlatego, niedouczona dziewczynko, w istocie jest "ukraińskość" jest "rusińskością rusińskojęzyczną i prawosławną", gdyż narody wówczas tworzyły się w opozycji do "innych" - i tak było i w istocie jest dalej, zwłaszcza w młodych państwach (np. szajba na punkcie języka polskiego na Litwie). To, co zrobiła UPA w ramach czystek dążac ku idei państwa jednonarodowego nie różni się niczym od zbrodni na Bałkanach w latach 90. XX w., gdzie prawosławni Słowianie postanowili wyrżnąć Słowian katolickich i muzułmańskich w imię utworzenia "ein Volk" w "ein Vaterland". Jeżeli czystek etnicznych na Bałkanach nie uznajesz za zbrodnie, to jesteś kompletnym idiotą. Jeśli wyrzynania polskojęzycznych Rusinów przez rusińskojęzycznych Rusinów nie uważasz za zbrodnię, to jesteś idiotą do kwadratu. Bez względu, ignorancie, na postępowanie polityczne II RP (takoż państwa w istocie młodego) na ziemiach wschodnich, czystki etniczne są zbrodnią. Wbij sobie to do pustego łba. Myślę, że dobrym przykładem dla twojej bezmyślności jest Mazowsze. Owóż księstwo mazowieckie stało się częścią Korony Polskiej w... XVI wieku, zupełnie jak Ruś czerwona. Zatem twoim zdaniem Polacy tam wleźli, a Mazurzy żyli tam od wieków. Mają zatem prawo wyrżnięcia wszystkich nie-Mazurów. Ba, Małopolska to w istocie ziemie źródłowo etnicznie odmienne niż polskie (polańskie). Jeszcze w XIX wieku emigranci do Ameryki z małopolskich wiosek na pytanie o narodowość odpowiadali "Biali Chorwaci", a nie "Polacy", ćwoczuniu. Czy zatem owi Biali Chorwaci (w odróżnieniu od Czerwonych Chorwatów z... Rusi czerownej) mają prawo wyrżnąć Polaków? Przecież żyją tu od wieków (od VI w. co najmniej), a Polacy tu weszli. Podsumowując: jesteś historycznym (i logicznym) głąbem póki co, i dopóki nie uzupełnisz najprostszej wiedzy, nie chrzań publicznie bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
piq PS. hummer: historycznie rzecz biorąc... 04.08.09, 04:04 ...obecną Ukrainę zasiedlali na przełomie 1. i 2. tysiąclecia jako najsilniejsze plemię... Polanie, którzy tam zostali, gdy reszta poszła na zachód. Potem zostali podbici przez skandynawskich Waregów. Masz to źródłowo w Powieści minionych lat Nestora, biblii rusińskości i ukraińskości pisanej z punktu widzenia słowiańsko-wareskiego księstwa kijowskiego. Czyli przyznajesz jednym Polanom prawo wyrzynania innych Polan bo? Bo co? Przecież cały czas tam mieszkali. W istocie, hummer, jednocześnie powinieneś logicznie rzecz biorąc w świetle twoich głupawych wynurzeń, poprzeć i zaakceptować mord w Jedwabnem. W końcu słowiaństwo tam siedziało od wieków, a Żydzi przyszli potem. Niewiedza jest matką głupoty, hummer. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer OK, OK :) Przecież każdy wie 04.08.09, 08:46 Że na tych terach mieszkali sami potomkowie Lecha, a ludność ukraińska przyleciała z Księżyca, by ich wyrżnąć, gdyż nigdy w granicach II RP nie było 4 mln Ukraińców. To była ludność polskiej narodowości, przebierająca się w inne ciuchy i rozmawiająca w innym języku, tak dla jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
piq hummer, masz trudności ze zrozumieniem tekstu... 04.08.09, 13:30 ...pisanego? Dowodzę ci niezbicie, z nieosiągalnych dla ciebie wyżyn mojego intelektu, że twoje zdanie: "Oni byli u siebie Autor: hummer☺ 03.08.09, 23:03 Nie musieli nikogo odwiedzać. Żyli tam od wieków. To my wmawiamy, że to były ziemie polskie. Polacy weszli tam i skoro nie szło się dogadać, zdarto z nich skalpy." ...w logicznym i historycznym ujęciu po pierwsze: usprawiedliwia czystki etniczne, po drugie: pokazuje twoją niewiedzę o historii własnego kraju, a po trzecie: po pierwsze, gdyż po drugie (obawiam się, że twoja mierna iteligencja nie pozwoli ci zrozumieć, co znaczy ta fajna figura retoryczna, ale zaryzykuję). Po czwarte ujawnia, jak nie rozumiesz pojęcia "narodowość" czy "naród", a zwłaszcza jego ewolucji. I po piąte: ziem (terytoriów) nie dzieli się na "narodowe" (polskie, ukraińskie czy jakie bądź), tylko "państwowe", czyli pozostające we władaniu Polski, Ukrainy czy jakim bądź. Bez względu na skład etniczny. Dlatego przed wojną były to ziemie polskie, a dzisiaj są ukraińskie (jeszcze przedtem sowieckie), tak jak dzisiaj niegdysiejsze ziemie niemieckie są polskie. Masz w głowie mierzwę pojęciową, hummer. To powiedz teraz, hummer, czy Czartoryscy i Ostrogscy to Polacy, czy Ukraińcy? I czy - w zależności od odpowiedzi - pozwoliłbyś ich zarżnąć banderowcom, czy nie? A Słowackiego, na dodatek przez pół Ormianina? A teraz puknij się w czerep, podziękuj za naukę i nie grzesz więcej (bezmyślnością). Odpowiedz Link Zgłoś
kieprze_paczynskich Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 21:59 Wpuścić w granice, potem zabrać rowery i odbić Lwów. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 22:08 Jedna bomba atomowa i wkraczamy do polskiego Lwowa.Dwie bomby silne i jesteśmy w polskim Wilnie! Odpowiedz Link Zgłoś
kieprze_paczynskich Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 23:10 Niech żyje posko-japońska granica na Amurze! Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Jestem za rajdem 03.08.09, 22:03 Ja też. Szczególnie po obejrzeniu polemiki Wujec - Isakowicz. Kolejny ksiądz rewanżysta przekazał właśnie "znak pokoju" Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Masumo 03.08.09, 22:07 Tego "księdza" mam bardzo dużo na żywo, nie chcę ranić uczuć. Powiem krótko, to nie jest duchowny:( Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: Masumo 03.08.09, 22:20 jestes żenującym człowiekiem... "ksiądz rewanżysta"... my ich chlebem i solą, a oni nas siekierą i naganem... czemu to nie ma zastosowania u żydów??? też rewanżysci??? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Masumo 03.08.09, 22:50 bard333 napisał: > jestes żenującym człowiekiem... "ksiądz rewanżysta"... my ich > chlebem i solą, a oni nas siekierą i naganem... My ich chlebem i solą, za czasów II RP?! Masz ciut opaczną wiedzę o historii XX wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: Masumo 03.08.09, 22:55 nie wiem skąd ty czerpiesz informacje, ale na wikipedii nie napiszą tego co mi przekazali moi dziadkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Masumo 03.08.09, 23:00 bard333 napisał: > nie wiem skąd ty czerpiesz informacje, ale na wikipedii nie > napiszą tego co mi przekazali moi dziadkowie... Tak, ta pieprzona poprawność polityczna nie pozwala dzisiaj z łezką w oku wspominać czasów gdy Polak był panem Ukraińca... :) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Masumo 03.08.09, 23:28 bard333 napisał: > żenująco wszystko spłycasz... bez odbioru... Prawda? Afryka też tak wiele zawdzięcza swoim panom kolonialnym... :) Odpowiedz Link Zgłoś
masuma Re: Masumo 03.08.09, 22:32 Kiedy zajmował się swoim środowiskiem, byłem w stanie to jeszcze zrozumieć, ale teraz tak się zradykalizował, używa takiego nieetycznego słownictwa, że msza święta z jego udziałem, jako kapłana, jawi mi się jako świętokradztwo. Zrydzykował się Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 ok jedna miarą... 03.08.09, 22:06 rajd w imię hitlera, śladami jego mordów, pasuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 22:10 Do Gierłoży,do Wilczego Szańca? Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 22:13 ale koniecznie przez auschwitz...;) Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 22:14 Widzisz, czujesz różnicę?? Na litość, Bardzie, znasz historię?? Wiesz co My, Państwo Polskie, My Panowie Szlachta?? Jak traktowani byli Ukraińcy?? Zatem ????? O wolność nawet w obozach koncentracyjnych?? Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 22:17 Przecież w II RP rządziła tzw "sanacja",wzór dla aktualnych polityków polskich!! Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 22:18 hmm... moja rodzina została do połowy wyrżnięta przez bandytów ukraińskich, którzy byli naszymi sąsiadami i co? czym rózni sie rodzina żydowska zabita w oświecimiu od braci i sióstr moich dziadków poćwiartowanych na Wołyniu??? dlaczego nie mielibyśmy zorganizowac rajdu śladami hitlera??? w całej europie je znajdziemy... gdzie tu widzisz różnicę??? i kto komu i co zabrał, jakies konkrety??? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 22:27 odpowiem, ale bez moich rodzinnych historii. Bardzie, jak rzeź była na Wołyniu, Stefan Bandera i jego bracia w obozie gineli.Zatem ?? Bardzo proszę, oddajmy , co należne??? Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 gineli za przestępstwa, które popełnili... 03.08.09, 22:39 przed wojną ten bandzior siedział w zwykłym kryminale za pospolite przestepstwa, a chłopcy banderowcy wzięli sie pewnie z kosmosu... na Śląsku wybuchały powstania, ale żaden Ślązak nie szedł do swoich niemiecki sąsiadów z siekierą!!! nie znasz tego co mi dziadkowie opowiadali... niedobitki wielu rodzin odnalazły sie po wojnie i wspólnie sie osiedlili, dziadek do końca życia nie mógł zrozumiec, że ukrainiec któremu trzyma dziecko do chrztu, przyszedł do nich z siekierą... więc przestań pieprzyć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: gineli za przestępstwa, które popełnili... 03.08.09, 22:52 bard333 napisał: > przed wojną ten bandzior siedział w zwykłym kryminale za pospolite przestepstwa > , Mylisz się, bardzo się mylisz Bardzie:( Siedział za zamach, orzeszku, za zamach na ministra spraw wewnętrzych, polskiego ministra, takie małe powstanie zrobił. Zatem?? Jedną miarą?? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 22:49 Jedną miarą: Zorganizujmy rajd śladami i ku czci Hitlera. On też zapłacił wielką cenę. Stawiajmy pomniki Gestapo i SS, tak jak już robią to Ukraińcy. Uznajmy obozy w Oświęcimiu, Treblince i wielu innych miejscach za pomniki chwały Niemiec. I popatrzmy na zdjęcia, które władze Lwowa uważają za świadectwo normalności: pics.livejournal.com/szturman/pic/000wg218 pics.livejournal.com/szturman/pic/000whqs2/ pics.livejournal.com/szturman/pic/000wkhpb/ Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 22:59 i koniecznie rajd rowerowy do berlina przez oświęcim... skąd tyle nienawiści u tych ludzi??? piszą po polsku, mówia po polsku nawet tu mieszkają... a tak nienawidzą wszystkiego co polskie! wg nich mam z radościa patrzec jak potomkowie morderców mojej rodziny, w imie herszta bandziorów będa sobie radośnie pedałowac przez mój kraj... dlaczego nie przekłada sie to, jesli hcodzi o żydów??? dlaczego organizuja marsze żywych i nie pozwalaja na lżenie z wymordowanych?? Dlaczego z Polaków można??? Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 23:12 Nie mieszaj, bardzo proszę ,nie mieszaj?? Żydzi to kolejna , ciemna karta naszej historii Jeszcze wmów mi,że "królobójstwa" nie było?? I będziemy gut, od morza do wieczności?>? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 23:26 Ty mieszasz, bo uwaga nie na temat. A propos Żydów można dodać, że Ukraińcy byli wobec nich jeszcze bardziej okrutni, niż Niemcy. Podobnie, w czasie Powstania Warszawskiego urządzali z jeńcami i cywilami potworności, od których Niemcom robiło się niedobrze. Zorganizujmy akademię ku czci ukraińskich bohaterów Powstania i postawmy im pomnik na rynku Starego Miasta, skoro tak Ci się podobają. Ludobójstwo etnicznych czystek UPA miała zapisane w programie (cytaty na Polska Ukraina - forum dyskusyjne, tamże linki do zdjęć z bezczeszczeniem swastykami polskich cmentarzy itd.). Ludzie, którzy gloryfikują UPA, obecne ukraińskie władze, dobrze o tym wiedzą i to im odpowiada. Dziś otwarcie głoszą hasło "Odżydzić Odessę, odpolaczyć Lwów" i podobne, obiecują (nie byle kto, sam szef SBU Ukrainy, jeśli dobrze pamiętam) że Dnieprem popłynie "moskalska" krew. To przeciw nim jestem i organizowanym przez nich imprezom gloryfikującym zbrodniarzy Wołynia, obozów koncentracyjnych, Powstania Warszawskiego. Równą miarą? Oki, równą miarą. Stawiajmy pomniki SS i Gestapo, byli bardziej ludzcy od ukraińskich sojuszników i nie robili "wianuszków z dzieci". Nawet im to do głowy nie przychodziło buldog. Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Jedna miarą... - Uzupełnienie 03.08.09, 23:32 Razem z prezydentem Kaczyńskim można się wybrać na wycieczkę do przyjaciół z Tarnopola. Oficjalnie witają się hitlerowskim pozdrowieniem, taka kontynuacja tradycji narodowych powinna Ci się podobać. Będziecie mogli zrobić sobie wspólnie zdjęcie i wyglądać jak koledzy Giertycha sprzed lat, albo jeszcze lepiej - aparaty fotograficzne dziś lepsze buldog. Odpowiedz Link Zgłoś
jola.iza1 Re: Dystansie:) 04.08.09, 00:00 Bardzo proszę? Pomyśl?? Oficjalnie toĆ w moim Kraju takoż zamawiają piffa??:) A tak w szczegółach?? Dlaczego nie przyjmujesz do "rozumku"?? Niekoniecznie się świat kręci wokół Polski?? Nigdy się nie kręcił, zatem?? Daj innym takie same szanse?? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Dystansie:) 04.08.09, 00:06 Nie uważam, by świat kręcił się, czy powinien kręcić się wokół Polski. Odnośnie szczegółów: równe szanse dla morderców i ich apologetów, to naprawdę wspaniałe świadectwo postępu i humanitaryzmu. Reszta Twojego wpisu to słowa pozbawione wartości logicznej, nawet mój "rozumek" potrafi to stwierdzić buldog. Odpowiedz Link Zgłoś
piq tobie, panna, takoż polecam... 04.08.09, 03:52 ...moje światłe wypracowanie: forum.gazeta.pl/forum/w,28,98596315,98604413,hummer_nauczylbys_sie_historii_co_.html Nie zaszkodzi ci, jak się douczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: ok jedna miarą... 03.08.09, 23:54 S Bandera-ojciec duchowy batalionu Nachtigall,wsławionego "morderstwami"w 1941 lwowskich profesorów,w tym mojego ulubionego pisarza T Boya-Żeleńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Tak rodzą się legendy, baśnie, mity - czyli bzdury 04.08.09, 00:21 zoil44elwer napisał: > S Bandera-ojciec duchowy batalionu Nachtigall,wsławionego "morderstwami"w 1941 > lwowskich profesorów,w tym mojego ulubionego pisarza T Boya- Żeleńskiego. To nie "Nachtigall" wymordował profesorów we Lwowie w lipcu 1941: www.lwow.com.pl/Profesorowie/mordercy.html "Szefem gestapo w Stanisławowie był kpt. Hans Krüger. Podczas przesłuchania K. Lanckorońskiej Krüger pewien, że aresztowana nie wyjdzie na wolność pochwalił się jej, że brał udział w likwidacji profesorów lwowskich, że to jego dzieło17. Twierdził, że gdy "Feldgestapo" wkraczało na nowo zdobyte tereny, posiadało gotowe spisy osób, które miały być aresztowane. Krüger na ich podstawie wymordował profesorów we Lwowie, a następnie inteligencję polską w Stanisławowie." Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: ok jedna miarą... 04.08.09, 00:06 pics.livejournal.com/szturman/pic/000wg218 pics.livejournal.com/szturman/pic/000whqs2/ pics.livejournal.com/szturman/pic/000wkhpb/ ps. ja tu tylko sprzątam :) :p Odpowiedz Link Zgłoś
piq moja propozycja: polski rajd... 04.08.09, 03:55 ...szlakiem Bolesława Chrobrego, zakończony wyrżnięciem kopią Szczerbca o bramę Kijowa. Najlepiej dodatkowo pod sztandarami Rzeczypospolitej Obojga Narodów, zwłaszcza tym potrójnym: z Orłem, Pogonią i Archaniołem. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Zostawcie historię historykom! 04.08.09, 08:20 piq napisał: Re: moja propozycja: polski rajd... > ...szlakiem Bolesława Chrobrego, zakończony wyrżnięciem kopią > Szczerbca o bramę Kijowa. Uważam, że hobby (pamięć) historyczne/a sąsiadów to ich sprawa. Wydawałoby się, że w XXI wieku, kiedy należymy do Unii Europejskiej i nic nam ze strony Ukrainy nie grozi, nie powinniśmy bronić innym kultywowania ich bohaterów (wg ich, a nie naszego wyboru). Zamiast podbijać bębenka, należy dać sobie i im szansę dyskusji na ten temat. Nie osobno, polscy naziole z polskiemi naziolami, i ukraińscy z ukraińskimi, lecz Polacy (których ten temat interesuje) z Ukraińcami, których to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Jestem przeciw rajdowi. 04.08.09, 09:03 Niech sobie robia takie prowokacje u siebie. www.tvn24.pl/12690,1613033.1,0,1,perfidna-prowokacja-ukrainskich-nacjonalistow,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jestem przeciw rajdowi. 04.08.09, 09:25 pies_na_czarnych.o napisał: > Niech sobie robia takie prowokacje u siebie. Dlaczego uważasz, że to prowokacja? Bo tak napisała TVN? Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Jestem przeciw rajdowi. 04.08.09, 09:38 taziuta napisał: > pies_na_czarnych.o napisał: > > > Niech sobie robia takie prowokacje u siebie. > > Dlaczego uważasz, że to prowokacja? Bo tak napisała TVN? Nie badz smieszny. Zrob na ich terenia rajd ich przyjaciela Pilsudskiego. Zdziwisz sie jaka bedzie reakcja. :( Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Jestem przeciw rajdowi. 04.08.09, 09:52 pies_na_czarnych.o napisał: > taziuta napisał: > > > pies_na_czarnych.o napisał: > > > > > Niech sobie robia takie prowokacje u siebie. > > > > Dlaczego uważasz, że to prowokacja? Bo tak napisała TVN? > > Nie badz smieszny. Zrob na ich terenia rajd ich przyjaciela > Pilsudskiego. Zdziwisz sie jaka bedzie reakcja. :( Nic mi nie wiadomo, aby u nas były aktywne związki, stowarzyszenia, które chciałyby w ten sposób czcić Piłsudskiego, więc byłaby to rzeczywiście prowokacja. A to co oni robią jest jedynie kultywowaniem ICH pamięci historycznej. Chcesz wypełnić luki w ich pamięci, to zaproś ich do rozmowy, i przy okazji posłuchaj o Twoich/naszych lukach... :) Odpowiedz Link Zgłoś
piq Re: taziuta, trochę rozumu, błagam 04.08.09, 13:42 taziuta napisał: > Nic mi nie wiadomo, aby u nas były aktywne związki, stowarzyszenia, > które chciałyby w ten sposób czcić Piłsudskiego, więc byłaby to > rzeczywiście prowokacja. A co to ma do rzeczy, panno? > A to co oni robią jest jedynie > kultywowaniem ICH pamięci historycznej. Okej, to proponuję, żebyśmy jedynie kultywując NASZĄ pamięć historyczną zrobili rajd szlakiem kniazia Jaremy Wiśniowieckiego (założywszy oczywiście stosowne stowarzyszenie czy związek). A na Litwie - rajd szlakiem Żeligowskiego. A u nas niech sobie Niemcy zrobią - kultywując jedynie ICH pamięć historyczną - rajd szlakiem gen. Heinza Guderiana. Wszak to dla nich na dodatek legendarna postać w delikatnej jak mgiełka aureoli antyfaszyzmu. Panno Tajózefo, litości. Może zgłębiłaby Panna proste zasady logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bard333 troche rozumu...??? 04.08.09, 14:36 żądasz niemożliwego... przeciez widać, że żadne argumenty ich nie przekonają, wg nich to dobrze że Polaków cięli piłami i wyciagali im dzieci z brzuchów... Dyskusja nie ma sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiaty.polskie Ja też. I nie rozumiem moralności Kalego. 04.08.09, 09:21 Jak Polacy walczyli o swoją wolność to byli super, bohaterscy, najlepsi i wszystkie naj... jakie tylko przyjdą komuś do głowy. Jak Ukraińcy robili to samo, to są mordercami, zbrodniarzami i wszystko co najgorsze. UPA to nie były bandy.To była taka sama dobra partyzantka jak AK tylko,że ukraińska.Walczyła o niepodległą Ukrainę tak jak AK o niepodległą Polskę. Jeżeli chodzi o metody walki to może bardziej przypomina NSZ. W historii walk polskiej partyzantki w czasie II wojny i po też się znajdzie dużo spraw,o których byśmy woleli nie rozmawiać. Bo jak tu wytłumaczyć te 50 pistoletów dla Getta, jak wytłumaczyć Pogrom Kielecki, jak wytłumaczyć to,co się działo w lasach wileńskich? Jak??? A jeżeli chodzi o Ukraińców to jak wytłumaczyć "Akcję Wisła"???? Są chętni? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Ja też. I nie rozumiem moralności Kalego. 04.08.09, 09:37 kwiaty.polskie napisała: > Jak Polacy walczyli o swoją wolność to byli super, bohaterscy, > najlepsi i wszystkie naj... jakie tylko przyjdą komuś do głowy. > Jak Ukraińcy robili to samo, to są mordercami, zbrodniarzami i > wszystko co najgorsze... Cóż, tacy jesteśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych.o Re: Ja też. I nie rozumiem moralności Kalego. 04.08.09, 09:40 > UPA to nie były bandy. Dzisiaj nazwali bysmy ich terrorystami. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Ja też. I nie rozumiem moralności Kalego. 04.08.09, 09:45 pies_na_czarnych.o napisał: > > UPA to nie były bandy. > > Dzisiaj nazwali bysmy ich terrorystami. I torturowali i przetrzymywali bez dowodów czy wyroków, no ale my jesteśmy cywilizowanym narodem, nam wolno... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiaty.polskie Re: Ja też. I nie rozumiem moralności Kalego. 04.08.09, 10:19 A Narodowe Siły Zbrojne też? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: Ja też. I nie rozumiem moralności Kalego. 04.08.09, 10:29 Nie chcę bezkrytycznie gloryfikować polskiej partyzantki, ani nas samych. Ukraińcy nie robili tego samego, co my, myśmy nie mieli zapisanego w programie ludobójstwa, polskie oddziały nie robiły "wianuszków z dzieci". UPA to nie były bandy, ale nie była to taka sama dobra partyzantka, jak AK, właśnie ze względu na metody - mordowanie cywilów, kobiet, dzieci. Nikt chyba nie usprawiedliwia pogromu kieleckiego, ani nie próbuje z oprawców Jedwabnego zrobić bohaterów - to dzisiejsze władze Ukrainy gloryfikują "bohaterów" SS Galizien i podobnych jednostek. Akcja "Wisła" była twardą odpowiedzią na mordy, w oparciu o zasadę odpowiedzialności zbiorowej, dotknęła także niewinnych, ale nie było to ludobójstwo, tylko sposób obrony przed ludobójstwem. To właśnie postępując tak jak kontynuatorzy dzieła UPA powinniśmy czcić bohaterów Jedwabnego, stawiać pomniki szmalcownikom. Powinniśmy głosić hasła "Żydzi do gazu" i podobne, robić "wianuszki" z dzieci, malować swastyki i pomagać w malowaniu popularnego hasła "ŚMIERĆ LACHOM", witać się faszystkowskim pozdrowieniem i urządzać parady kombatantów Gestapo i SS buldog. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiaty.polskie No to wróćmy na swoje podwórko:-) 04.08.09, 10:33 Kto postawił Dmowskiemu pomnik? OWP to przecież byli polscy faszyści. Kto pozwolił na reaktywację MW? Mało nam było numerus casus i getta ławkowego? Kto z członków NSZ zrobił kombatantów? No kto??? Odpowiedz Link Zgłoś
dystans4 Re: No to wróćmy na swoje podwórko:-) 04.08.09, 10:53 Wciąż wielu ludzi w Polsce. Nie myślę gloryfikować Dmowskiego, ani innych przykładów polskiego nacjonalizmu i szowinizmu. Dla porządku dodam, że porównanie jest nieuprawnione o tyle, że zrównuje wszelką działalność godną potępienia ze zbrodniami przeciw ludzkości. A jest gradacja... Ludobójstwo to nie akcja wysiedleń, odcinanie kobietom piersi i rozcinanie brzuchów, wianuszki z dzieci, to zupełnie inna jakość. Dziś kontynuatorzy tradycji ludobójstwa usprawiedliwiają je i nazywają walką o przestrzeń życiową narodu ukraińskiego. To co innego, niż nasze, daleko nie piękne podwórko, ale możesz uznać i to za bohaterstwo buldog. Odpowiedz Link Zgłoś