Dodaj do ulubionych

Jestem Polakiem !

IP: 5.3.1D* / *.cache.pol.co.uk 28.12.03, 13:57
"Jestem Polakiem - to znaczy, ze naleze do narodu polskiego na calym jego
obszarze i przez caly czas jego istnienia zarowno dzis, jak w wiekach
ubieglych i w przyszlosci; to znaczy, ze czuje swa scisla lacznosc z cala
Polska: z dzisiejsza, ktora badz cierpi przesladowanie, badz cieszy sie
strzepami swobod narodowych, badz pracuje i walczy, badz gnusnieje w
bezczynnosci badz w ciemnosci swej nie ma nawet poczucia narodowego
istnienia; z przeszla - z ta, ktora przed tysiacleciem dzwigala sie
dopiero, skupiajac kolo siebie pierwotne pozbawione indywidualnosci
politycznej szczepy, i z ta, ktora w polowie przebytej drogi dziejowej
rozposcierala sie szeroko, grozila sasiadom swa potega i kroczyla szybko po
drodze cywilizacyjnego postepu, i z ta, ktorapozniej staczala sie ku
upadkowi, grzezla w cywilizacyjnym zastoju, gotujac sobie rozklad sil
narodowych i zaglade panstwa, i z ta, ktora pozniej walczyla bezskutecznie o
wolnosc i niezawisly byt panstwowy; z przyszla wrescie, bez wzgledu na to,
czy zmarnuje ona prace poprzednich pokolen, czy wywalczy sobie wlasne
panstwo, czy zdobedzie stanowisko w pierwszym szeregu narodow.

Wszystko co polskie jest moje: niczego sie wyrzec nie moge. Wolno mi byc
dumnym z tego, co w Polsce jest wielkie, ale musze przyjac i upokorzenie,
które spada na naród za to co jest w nim marne.

Jestem Polakiem - wiec cala rozlegla strona swego ducha zyje zyciem Polski,
Jej uczuciami i myslami, Jej potrzebami,dazeniami i aspiracjami. Im wiecej
nim jestem tym mniej z jej zycia jest mi obce i tym silniej chce, zeby to,
co w mym przekonaniu uwazam za najwyzszy wyraz zycia stalo sie wlasnoscia
calego narodu.

Jestem Polakiem - wiec mam obowiazki polskie: sa one tym wieksze i tym
silniej sie do nich poczuwam, im wyzszy przedstawiam typ czlowieka.

Bo im szersza strona mego ducha zyje zyciem zbiorowym narodu, tym jest mi
ono drozsze, tym wieksza ma ono dla mnie cene i tym silniejsza czuje
potrzebe dbania o jego calosc i rozwój. Z drugiej strony, im wyzszy jest
stopien mego rozwoju moralnego, tym wiecej nakazuje mi w tym wzgledzie sama
milosc wlasna. (...)

Czlowiek cywilizowany nie postepuje nikczemnie dlatego przede wszystkim, ze
zanadto siebie samego szanuje. To poszanowanie samego siebie wytwarza tez
odpowiedni stosunek do wlasnego narodu. Poczucie swej godnosci, które
zabrania czlowiekowi krasc lub zebrac, nie pozwala mu równiez korzystac z
dóbr narodowych, nie dokladajac nic do nich od siebie, nie pracujac nad ich
pomnozeniem i nie biorac udzialu w ich obronie.

Pewien stopien inteligencji pozwala czlowiekowi zrozumiec, w jakiej mierze
duchowe bogactwo narodu jest podstawa rozwoju jednostki, jak wiele zatem
kazdy korzysta z narodowego dobra, odpowiednia zas dojrzalosc moralna zmusza
go do uznania faktu, ze korzystajac z tych dóbr, a nie dajac nic w zamian
lub dajac za malo, jest na lasce swego spoleczenstwa, jak zebrak w
dobroczynnym przytulku. I sama milosc wlasna, niezaleznie od przywiazania do
ojczyzny, nakaze mu uznac obowiazki narodowe, pracowac dla ojczyzny, walczyc
za nia, dawac jak najwiecej w zamian za to co od niej bierze."

Rok 1902 - "Mysli nowoczesnego Polaka" - Roman Dmowski

Obserwuj wątek
    • Gość: bratek Polska i wstyd IP: *.biaman.pl 28.12.03, 14:01
      Roman Dmowski, owszem, był Polakiem. Ty jesteś miernym cytologiem, który
      przynosi Polsce wstyd.
      • Gość: pozytywista Re: Polska i wstyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.03, 15:52
        A ty jesteś durniem, który na szczęście reprezentuje tylko siebie.
        • Gość: bratek Polska i wstyd IP: *.biaman.pl 28.12.03, 18:40
          na szczęście każdy reprezentuje siebie. Chyba że jest durniem, wtedy uzurpuje
          sobie prawo reprezentowania innych, choćby wbrew ich woli. Głupcze.
          • Gość: pozytywista Re: Polska i wstyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.03, 19:48
            Nie filozofuj, zajmij się sobą, pantofelku.
    • Gość: Informator Ten Dmowski byl ruskim sprzedawczykiem IP: *.ipowerweb.com 28.12.03, 18:18
      Chcial odrodzenia Polski pod rzadami Rosjan ! Nie wspominaj o nim lepîej !
      • Gość: bratek Nie był. Zwyczajnie kłamiesz, Dezinformatorze IP: *.biaman.pl 28.12.03, 18:42
        Gość portalu: Informator napisał(a):

> Chcial odrodzenia Polski pod rzadami Rosjan !

Kto ci wmówił taką bzdurę?
        • Gość: Informator Czy nie slyszales glupku o KNP ? IP: *.ipowerweb.com 28.12.03, 18:51
          czyli Komitecie Narodowym Polskim,ktory domagal sie autonomi Polski pod egida
          Rosji ? Kierowal tym stworem wlasnie Dmowski !
          • Gość: bratek nie jest dobrze i jest dobrze IP: *.biaman.pl 28.12.03, 19:06
            czy słyszałeś o tym, że nie jest dobrze być idiotą i kłamcą? Zanim zacznisz
            dyskusję, poczytaj więcej, tylko nie śmieci, a normalne książki. Nie jestem
            tutaj po to, żeby cie uczyc historii, matole, więc nie spodziewaj sie więcej
            odpowiedzi.

---
            Atakują mnie antysemici i antyprawicowcy. Znaczy się: jestem normalny. Jest
            dobrze :)
            • Gość: Informator Mam przed soba ksiazke o historii Polski IP: *.ipowerweb.com 28.12.03, 19:16
              Napisana przez znanego amerykanskiego historyka Normana Davisa, a poza tym
              mysle, ze w Polsce teraz nie jest trudno o podstawowe wiadomosci historyczne z
              okresu Iszej wojny swiatowej i kilku lat po niej.Radze ci uczyc sie historii z
              obiektywnych, a nie LPRackich zrodel. LPRactwo wzielo zreszta z Dmowskiego
              rosyjskie ciagotki.
              • Gość: bratek masz, doprawdy? IP: *.biaman.pl 28.12.03, 19:46
                Chrzanić LPRactwo. Co z tego, że masz książkę Davisa? Książki się czyta, a
                nie "ma". Davis nigdzie nie napisał, że Dmowski był zdrajcą.

p.s. Davis nie jest Amerykaninem, oszuście.
              • oleg3 Amerykański historyk ???? 28.12.03, 20:17
                Gość portalu: Informator napisał(a):
                > Mam przed soba ksiazke o historii Polski
                > Napisana przez znanego amerykanskiego historyka Normana Davisa [...]

Prof. Norman Davis jest Brytyjczykiem pochodzenia walijskiego.
    • venus99 Re: Jestem Polakiem ! 28.12.03, 18:54
      no i mamy klon oszołka.też specjalista od przepisywania bredni.
      • romek.chelmnicki hej ignoranci .... 28.12.03, 19:17
        A wy jestescie klonami idealnego idioto-ignoranta co wszedzie widzi
        antysemityzm, fobie a zamiast argumentowac swoje wypowiedzi rzuca na forum
        stosem zalosnych, jedno zdaniowych wypowiedzi.
        Niestety wiekszosc z was jest tak ograniczona umyslowa, ze nie potrafi przyjac
        do swiadomosci pewnych faktow. No ale coz ... nie wszyscy z tej samej gliny
        lepieni.
        • Gość: Informator LPRaccy manipulanci i chamy IP: *.ipowerweb.com 28.12.03, 19:23
          Histroria splodzona przez LPRacdkich "historykow" jest podobna do historii
          komunistycznej - kretactwa, ukrywanie niewygodnych faktow ... Idzcie sobie z
          tym do rydzykowych mediow i robcie wode z mozgow staruszkom.
          • romek.chelmnicki Kolejna zalosna wypowiedz informatora 28.12.03, 19:40
            Oj bola cie fakty niestety. Na jakiej zasadzie mowisz o kretactwie i
            manipulowaniu i w dodatku bez zadnych argumentow. To typowe dla takiej gnidy
            jak ty ... pokrzyczec ... powyzywac. I jaki to ma niby przekaz myslowy ???
            Zaden idioto !

Czemu i komu sluza ataki na wielkich i wybitnych Polakow z Obozu
            Wielkiej Polski, Narodowej Demokracji? Czy wy chcecie zmienic historie
            pisujac na tym forum ??? Dokad to zmierzacie panowie ignoranci ?

Czy pan wie, ze pan zyje i chodzi wsrod Polakow, ktorzy wiedza kim byl i czego
            dokonal Roman Dmowski i inni narodowcy? Pomyslal pani kiedykolwiek o
            tym, panie Informator ????

"W roku 1918 Dmowski wyjechał do Ameryki. Tam wespół z Paderewskim prowadził
            dalszą akcję na rzecz odbudowania Polski. Na życzenie prezydenta Wilsona
            przedstawił rządowi Stanów Zjednoczonych żądania polskie, program terytorialny
            państwa polskiego oraz obszerne wyjaśnienie zasad swojej polityki. Tu zastał
            go koniec wojny.

Wróciwszy do Paryża i zostawszy delegatem Polski na konferencję pokojową,
            Dmowski bierze całkowicie w swoje ręce obronę programu terytorialnego państwa
            polskiego, którego był twórcą.

Przed rozpoczęciem konferencji pokojowej Dmowski żądał wysłania przez Gdańsk
            do Polski, znajdującej się we Francji, armii gen. Hallera. Żądaniu temu
            sprzeciwiła się kategorycznie Anglia, motywując swój opór obawą przed
            wywołaniem wojny polsko - niemieckiej. Również wiele trudności ze strony
            Anglii musiał pokonać Dmowski, kiedy chodziło o niedopuszczenie do interwencji
            mocarstw w walce z Ukraińcami w Małopolsce Wschodniej.

Terytorialny program Dmowskiego nie został w całości przez konferencję
            pokojową przyjęty. W Traktacie Wersalskim, który w imieniu Polski podpisał,
            postanowienia, dotyczące naszej granicy zachodniej, znacznie odbiegają od
            żądań Dmowskiego. Niemniej jednak Jego zsadnicze dążenie zjednoczenia
            wszystkich zaborów, powrotu Śląska i oparcia państwa polskiego o Bałtyk
            zostało osiągnięte. Polska zdobyła dostateczną podstawę terytorialną do tego,
            aby nie tylko ostać się, ale dalszym wysiłkiem dźwignąć się do roli i
            stanowiska mocarstwa. Sprawa polska została rozwiązana i państwo polskie
            odbudowane. "
            • Gość: bratek romku, specjalisto od tropienia Żydów IP: *.biaman.pl 28.12.03, 19:43
              wypsnęło ci się coś takiego, a mnie drażni, gdy ktoś definiuje prawdziwych
              Polaków jako tych, co muszą nienawidzić Żydów. Sram na takich Polaków.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=9871820
              Panstwo w panstwie - lista "nienaszych"Autor: Gość: romek IP: 5.2.1R* /
              *.cache.pol.co.uk Data: 28.12.2003 12:10 + odpowiedz na list
              Lista znanych Zydow majacych wplyw na rzady w Polsce:

• Gość: Informator Nie chcialbym byc pod rzadami drani z LPR IP: *.ipowerweb.com 28.12.03, 19:54
              G.. kogos obchodzi wasz Dmowski , Giertychy i rozne inne gadostwo. Wynoscie sie
              do rydzykowych mediow i przestancie siac nienawisc i historyczne manipulacje.
              Wasze historyjki i bohaterow wsadzcie sobie do kibla.
            • venus99 Re: Kolejna zalosna wypowiedz informatora 28.12.03, 21:06
              jedyny pozytywny okres w zyciu Dmowskiego to konferencja w Wersalu na której
              nie był zresztą jedynym przedstawicielem Polski.
              mocarstwowe majaczenia ludzi z ligi przyjaciół rosji są tak śmieszne,że nie ma
              nawet z czym polemizowac.
              my naprawdę wiemy kim był Roman Dmowski i jeszcze lepiej wiemy czym byli i są
              endecy.i nie mam najmniejszych wątpliwości,że opinia Pana Marszałka
              Piłsudskiego o endeckiej hołocie szkodzącej Polsce była całkowicie uzasadniona.
        • venus99 Re: hej ignoranci .... 28.12.03, 21:00
          ale na całe szczęście mamy takich orłów jak ty i dzieki temu mogę się wysikać w
          arcypolskim sraczu za stodołą.
      • Gość: bratek do Venus IP: *.biaman.pl 28.12.03, 19:53
        Nie, Venus, mylisz się w stu procentach. To nie są brednie. Dzisiaj sie tak nie
        pisze, ale to nie ma znaczenia. Problem w tym, że Dmowskiego różne "romki"
        traktują jak prostytutkę i wycierają się nim, zupełnie go nie rozumiejąc.
        Tenże "romek" parę godzin temu umieścił na forum listę domniemanych "Żydów",
        którzy rządzą Polską. On tak chce rozumieć Dmowskiego, a Dmowski dałby mu kopa
        w dupę za coś takiego.
        Za dużo tu hien cmentarnych - w tym problem.
        • romek.chelmnicki Re: do Venus 28.12.03, 20:07
          Kolejna ciekawa wypowiedz. Calkowity brak argumentow, ktore mozna byloby
          zrozumiec. To nie jest dyskusja ignorancie, ze piszesz jakies bzdury nie
          odnoszac sie do tego co napisalem.

A co do zydow, to nie sa oni domniemanymi zydami, tylko prawdziwymi zydami. A
          lista nie jest zadnym wymyslem tylko opiera sie na danych gromadzonych przez
          UB. Kapujesz gnido ?
          • romek.chelmnicki do infantylnego informatorka 28.12.03, 20:13
            Dranie z LPR ? A co oni Ci takiego zlego zrobili ze masz do nich taka
            wrogosc ??? To jest jedyna sensowna partia po za UPR, ktora stara sie
            wprowadzic konkretne mysli i ideologie w zycie. Niestety takim roznym
            czerwonym, rozowym i pseudo centrowym to sie nie podoba. Masz szanse sie
            wypowiedziec czemu ????
            • venus99 Re: do infantylnego informatorka 28.12.03, 21:17
              nic mi nie zrobili.mnie po prostu śmieszą.i lubię te zmysłowe usta ich furhera
              i bezmyślną prostotę ich myśli.
          • venus99 Re: do Venus 28.12.03, 21:12
            nie wiedziałem,że jesteś takim wielbicielem ub.ale swój do swojego...
          • Gość: bratek do ubeka romka IP: *.biaman.pl 28.12.03, 21:31
            Ubeku, twoje listy nie są argumentami. Tu nie chodzi o to, kto jest, a kto nie
            jest Żydem, tylko o to, kto jest, a kto nie jest idiotą. Ty akurat jesteś, a
            przy tym - jak sam zdradziłeś - ubekiem.
            • romek.chelmnicki hehe 28.12.03, 21:37
              Po raz kolejny pokazales, ze jestes skonczonym kretynem. Na tym forum nie
              szukamy idiotow, tylko mowimy kto co i jak. Dla ciebie chyba cale zycie polega
              na poszukiwaniu idiotow. Niestety tym razem zle trafiles. I po raz kolejny nic
              nie powiedziales ciekawego co by kogokolwiek zainteresowalo. Stek oszczerst
              ale zadnych faktow lub argumentow. Typowe ... ale staraj sie bo moze ci sie
              kiedys uda wypowiedziec cos sensownego.
        • venus99 Re: do Venus 28.12.03, 21:11
          to prawda,zgadzam się z Tobą całkowicie.ten jad jest cały czas żywotny i
          znajduje zwolenników.słowa brednia użyłem mając na mysli rzetelność naukową
          poglądów Dmowskiego.
          najlepiej zresztą o myśli endeckiej świadczy lista jego zwolenników.tym menelom
          mentalnym wydaje się,że wystarczy być wojującym antysemitą (przecież to takie
          bezpieczne w Polsce) żeby móc powołać się na spadek po Dmowskim.
          • Gość: bratek do Venus 2 IP: *.biaman.pl 28.12.03, 21:36
            na mój gust Dmowski dążył do tego, żeby Polska była silnym krajem - można tylko
            marzyć, by współcześni polscy przywódcy tego samego pragnęli. Próbował
            rozgrywać tymczasowy sojusz z Rosja tak samo jak Piłsudski z Austro-Węgrami i
            Niemcami. Zawsze po to, by Polska wyszła na tym najlepiej. LPR-acy i ubecy w
            stylu "romka" to właśnie takie mentalne menele, które nic z Dmowskiego nie
            zrozumiały, ale wyszczekują jego imie najgłośniej. I myślą, że są patriotami.
            • venus99 Re: do Venus 2 28.12.03, 21:42
              to prawda,że takie były dążenia Dmowskiego na arenie międzynarodowej.niestety
              jego poglądy narodowo-nacjonalistyczne powodowały,że Rzeczpospolita będąca od
              wieków ojczyzna wielu narodów,społeczeństw i wyznan stawała się grajdołem
              umysłowym a marzenie mocorstwowe wymagają nie tylko szerokich horyzontów
              umysłowych ale adekwatnych poczynań w zakresie polityki wewnętrznej.brak
              tolerancji dla inności dyskwalifikuje polityków.
              pozdrawiam.
              • Gość: bratek o nacjonalizmie IP: *.biaman.pl 29.12.03, 17:10
                nie obarczam tym wszystkim Dmowskiego. Musisz pamietac, że "nacjonalizm" może
                mieć różne znaczenia. Bardzo negatywne - np. reprezentowane przez tego idiotę
                oszołoma z RM, czy jeszcze gorsze - faszystowskie jak u ubeka "romka" (skądinąd
                fantastyczne połączenie najgorszych nurtów w polskim komunizmie i
                nacjonalizmie - idealny spadkobierca Moczara). Ale nacjonalizm, co dość
                zgodnie zauwazają współcześni teoretycy narodu i nacjonalizmu (Hobsbawm,
                Gellner czy Renan), można traktować jako orientację umozliwiającą powstanie
                narodu, nie odwrotnie. Narody - zdaniem tych facetów - to twory powstałe w
                konkretnych historycznych czasach (koniec XVIII i XIX wiek), właśnie na skutek
                dążeń nacjonalistycznych. W Polsce nieco później, bo rozbiory, i właśnie
                Dmowski próbował robic to, co w innych krajach Europy robiono kilkadziesiąt lat
                wcześniej.
                Sam nie jestem zwolennikiem endecji, głównie dlatego, że (jak to zwykle z
                jednostkami wybitnymi w Polsce bywa) Dmowski nie znalazł godnych siebie
                wyznawców i następców i faktycznie Międzywojnie w Polsce nie było
                najwspanialszym miejscem na ziemi. Różne Giertychy tylko wykrzywiły i
                osmieszyły nacjonalistyczne idee Dmowskiego.
                Taki poczciwina Leszek Moczulski na przykład powoływał sie jednocześnie na idee
                Piłsudskiego i Dmowskiego - co oznacza, że niewiele z nich rozumiał. Chociaż ja
                tam wolałbym, żeby dzisiaj nasi liderzy byli pokroju P. i D. niż
                Kwaśniewskiego, Leppera czy ojca Rydzyka. Brrr.

• Gość: bratek do Venus 3 IP: *.biaman.pl 29.12.03, 17:10
                pozdrawiam też.
    • Gość: brat Muchomor TO SIE POWIES IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.03, 20:36
      I wez ze soba tego zdrajce Dmowskiego i jego chorobliwie antysemicki i antyinteligencki fanklub.
      Amen!
      • romek.chelmnicki Wiarygodnosc listy zydow ??? 28.12.03, 20:49
        Cytuje kolege Widza z innego watku:

"Oto niektóre nazwiska polityków żydowskiego pochodzenia, którzy zmienili
        nazwiska na polskie:

Izaak Stolzman – Aleksander Kwaśniewski
        Aaron Buchhotz -. Leszek Balcerowicz
        Bereza Lewartow – Bronisław Geremek
        Haja Silberstein – Hanna Suchocka
        Izaak Cukerman – Jacek Kuroń
        Jojne Grynberg – Janusz Onyszkiewicz
        Icek Dikman – Tadeusz Mazowiecki
        Dawid Zimmerman – Marian. Krzaklewski
        Aaron Szechter – Adam Michnik
        Szymon Schimel – Krzysztof Skubiszewski
        Dawid Goldstein – Włodzimierz Cimoszewicz
        Mosze Brandwein – Andrzej Olechowski
        Dawid Golsmith – Piotr Ikonowicz
        Szymon Berman – Marek Borowski
        Miron Hurman – Aleksander Hall
        Aaron Aksman – Jerzy Jaskiernia
        Samuel Hanerman – Grzegorz Kołodko
        Aaron Nusselbaum – Stefan Niesiołowski
        Aaron Langman – Janusz Lewandowski
        Dawid Lachman – Aleksander Łuczak
        Daruch Steinberg – Michał Strąk
        Szymon Weinbach – Jan Osiatyński
        Izaak Goldwicht – J. M. Rokita
        Izaak Blumenfeld – J. K. Bielecki
        Haja Grunbaum – Hanna Gronkiewicz-Waltz
        Samuel Mendel – Krzysztof Modzelewski
        Rebeka Sommer – Izabella Sierakowska
        Jakub Steinberg – Bogusław Sulik
        Jakub Leman – Jan Lityński
        Izaak Blumfeld – Ryszard Bugaj
        Samuel hontz – Marek Markiewicz
        Beniamin Tejkower – Bogusław Tejkowski
        Jakub Bauer – Michał Boni
        Te i inne nazwiska zostały zamieszczone w książce Stanisława Wysockiego
        pt. „Żydzi w Polsce wczoraj i dziś”. O wiarygodności może świadczyć, że żadna
        z osób nie wystąpiła na drogę sądową przeciw autorowi."
        • Gość: Rozkaz LPRaki - DO BUDY !!! i przestac szczekac !! IP: *.ipowerweb.com 28.12.03, 20:59
          I tak nikt waszego pierd.. tu nie czyta ! Szkoda wysilku,petaki !
          • romek.chelmnicki hehe 28.12.03, 21:05
            hehe :) Twoja wypowiedz jest wyjatkowo rozbudowana. Kolejna do
            kolekcji "Wypowiedzi cwierc inteligentow". Sklania ona do refleksji i
            dluzszego pomyslenia o szerzacych sie patologiach umyslowych w naszym kraju.
            Co chciales niby mi przekazac swoim intensywnym przeplywem myslowym ???
        • venus99 Re: Wiarygodnosc listy zydow ??? 28.12.03, 21:19
          czułbym się zaszczycony gdyby umieszczono mnie na tej liście - z wyjatkiem
          oczywiście niejakiego Tejkowskiego.
          Biedny gen.Sulik,zdobywał Monte Cassino a nie wiedział,że w domu ma syna Żyda.
          chory palancie idź się leczyć.
        • venus99 Re: Wiarygodnosc listy zydow ??? 28.12.03, 21:21
          oprócz Tejkowskiego jeszcze Krzaklewski.przeoczyłem.przepraszam.
        • Gość: brat Muchomor Re: Wiarygodnosc listy zydow ??? IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.03, 21:22
          te yntelygent...apomniales,ze jest tam i Jerzy Robert Nowak..i Tadzio (R)Żydzyk i paru innych z tego zafajdanego LPRu
          I ja bym tez takieg syfu nie dementowal, wiecie moze nikt takich odchodow nie czyta?
    • Gość: Informator romek = syn Zyda i zakonnicy IP: *.ipowerweb.com 28.12.03, 21:45
      Dlatego tak musi wszystkim wmawiac, ze jest Polakiem ale i tak jest tylko
      zydowskim bekartem.
      • romek.chelmnicki Stul pysk gnido parszywa 28.12.03, 21:49
        • Gość: Rozkaz Precz z forum,LPRackie wypierdki !!! IP: *.ipowerweb.com 28.12.03, 23:02
          • romek.chelmnicki kolejna debilna wypowiedz kolejnego idioty 28.12.03, 23:44
            Moze nie wiesz ale ND byla prawicowym i nacjonalistycznym ruchem politycznym.
            Faktem jest, ze ND głosiła zasadę solidaryzmu klasowego połączonego z
            nieufnością, a nawet wrogością do przedstawicieli innych narodowości. Ale jak
            tu nie miec wrogosci do niemcow i zydow ktorzy przez dziesieciolecia
            wyzyskiwali nasz narod.
            Kolejna rzecz, ktorej sobie nie mozesz przyswoic to fakt ze w okresie I wojny
            światowej endecy widzieli możliwość zjednoczenia ziem polskich dzięki carskiej
            Rosji, stąd m.in. próby utworzenia mającego walczyć po stronie rosyjskiej
            Legionu Puławskiego. Pod koniec wojny endecja zmieniła orientację na
            prozachodnią, tworząc Komitet Narodowy Polski w Paryżu i oddziały armii
            polskiej we Francji.
            Po odzyskaniu niepodległości Liga Narodowa podjęła próbę skonsolidowania
            polskiej prawicy, tworząc Związek Ludowo-Narodowy. ZLN, będąc największym
            ugrupowaniem w sejmie, występował w interesie wielkiej i średniej własności,
            domagał się usunięcia z życia politycznego i gospodarczego mniejszości
            narodowych (zwłaszcza Żydów), sprzeciwiał się reformom gospodarczym, zwłaszcza
            reformie rolnej.

Teraz rozumiesz idioto ???
            • romek.chelmnicki Re: kolejna debilna wypowiedz kolejnego idioty 28.12.03, 23:45
              Zanim zaczniesz cos bajdolic, to zastanow sie na swoja nedzna osoba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka