Dodaj do ulubionych

uchwała rady - śmieci

26.10.12, 19:31
nie wiem co wy na to,ale jeśli dobrze wyliczyłem to za wywóz śmieci zapłacę od lipca 4 razy więcej niż obecnie - Ty też zobacz
www.miasto.serock.pl/redir,index?wiecej=1161&wiecej_news=1
przygotuj się do rewolucji śmieciowej
przeczytaj uchwałę rady i policz
a może trzeba by sie jeszcze raz zastanowić
Obserwuj wątek
    • forumowicz44 Re: uchwała rady - śmieci 26.10.12, 19:40
      nie mogłam znaleźć obowiązujących od lipca 2013 cen za wywóz - jak wyliczyłeś że 4x więcej?
    • sowa-m Re: uchwała rady - śmieci 26.10.12, 19:49
      liczyłem po obecnych cenach , na pewno nie będzie taniej
      • imicus Re: uchwała rady - śmieci 26.10.12, 22:02
        Możesz napisać skąd Ci wyszło 4x więcej??
        W tekście uchwały nie ma słowa na temat cen, jedyna informacja to częstotliwość odbioru oraz wielkość pojemników. Na tej podstawie nie możesz policzyć cen bo ta będzie zależna od ilości mieszkańców danej posesji. Czyli zgłaszasz 4 osoby dostajesz pojemnik 120l i odbierają co 2 tyg. i płacisz powiedzmy 15pln za osobę(razem 60 pln) na miesiąc. Zgłaszasz 3, to też dostajesz pojemnik 120l odbierany co 2 tyg. ale płacisz 45pln miesięcznie.
        • sowa-m Re: uchwała rady - śmieci 27.10.12, 13:53
          płaci się od pojemnika a nie od ilości osób,teraz mam 120 l na miesiąc i w zupełności mi to wystarcza, segreguję,mam kompostownik i płacę 20 zł na miesiąc, z tego co przeczytałem będę musiał wziąć pojemnik 240 l i odbiór będzie co 2 tygodnie ,(czyli 4 razy więcej w miesiącu) wątpię czy ktoś będzie sprawdzał czy jest pełny czy pusty. A może zostawić mieszkańcom wybór co do pojemników i częstości a nie narzucać z góry,nie każdy chce płacić za coś czego się nie produkuje, w moim przypadku przyjmując za 120 l 20 zł wychodzi to rocznie 720 zł więcj niż teraz ,mogę na coś innego wydać te pieniądze . A może się mylę?
          • verso.5 Re: uchwała rady - śmieci 27.10.12, 15:08
            Ja też uważam, że powinniśmy mieć prawo wyboru pojemnika i częstotliwości odbioru śmieci. Ja obecnie mam pojemnik 120 litrów i odbiór raz w miesiącu. Wystarcza mi to w zupełności (zdarza się, że nie jest całkowicie wypełniony), ponieważ prowadzę segregację i mam kompostownik. Płacę 16 zł.
            Dlaczego jesteśmy zmuszani do produkcji śmieci a tym samym ponoszeniem wyższych opłat?. Może lepiej sprawdzić tych, którzy nie płacą a podrzucają w lasach, rowach, itp.
          • imicus Re: uchwała rady - śmieci 27.10.12, 18:27
            Pogrubiłem konkretny fragment ze strony urzędu:

Od 1 lipca 2013 roku odpady komunalne wytwarzane przez właścicieli nieruchomości, na których zamieszkują mieszkańcy, stają się własnością gminy. Do tego czasu wszyscy, którzy mają podpisane indywidualne umowy na odbieranie odpadów, będą musieli je rozwiązać.
            Gmina w ramach wnoszonej przez mieszkańców opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, zorganizuje ich odbiór, a także sprawować będzie nadzór nad sprawnym działaniem systemu oraz nad prawidłowym zagospodarowaniem odpadów.
            Wysokość opłaty będzie uzależniona od ilości osób zamieszkujących nieruchomość, a także od tego czy odpady będą zbierane i odbierane w sposób selektywny. Mieszkańcy, którzy będą segregować śmieci, będą płacić niższą opłatę.
            Podstawą do przygotowania i wdrożenia nowego systemu na terenie naszej gminy jest uchwalenie przez Radę Miejską w Serocku, w terminie do końca bieżącego roku szeregu uchwał.
            • ro_bb Re: uchwała rady - śmieci 27.10.12, 20:42
              imicus napisał:

> Wysokość opłaty będzie uzależniona od ilości osób zamieszkujących nieruchomo
              > ść, a także od tego czy odpady będą zbierane i odbierane w sposób selektywny. M
              > ieszkańcy, którzy będą segregować śmieci, będą płacić niższą opłatę - od mieszkańców którzy nie będą segregować.

Co wcale nie oznacza, że będzie taniej. Jeżeli komuś przy 4 osobach wystarcza 120 l na miesiąc, to teraz z urzędu będzie 2x120 l, co jest zapisane w uchwale. To gdzie jest taniej?
        • pklimas Re: uchwała rady - śmieci 02.11.12, 19:23
          gminy nie maja jak przerobic surowcow wtornych i ustawiajac na takiej zasadzie oplaty beda naklanialy mieszkancow do "wrzucania wszystkiego do 1 kubla". Dotychczas dla rodziny 2+2 wystarczał mi na miesiac 1 kubel 120l, plastki szly do worka na plastiki, szkolo do worka na szklo, tektura i papier do tektury a odpadki organiczne do kompostownika. W koszu ogolnym ladowaly puszki, wieczka, stare zabaki, buty, ubrania czy inne incydentalne rzeczy. 120 l/miesiac wystarczylo. Teraz wszystkowiedzacy urzednik nakaze mi placic za wywol 4 x 120 l/miesiac wiec jakiekolwiek segregowanie nie bedzie mialo sensu. Po co mam sie starac i segregowac smieci skoro zmusza mnie do oplacania wywozu 4 koszy na miesiac. Kosze maja byc puste? W ramach obywatelskiego prostestu wszystko bedzie lądowało w postaci nieposrtowanej w 1 koszu - wiecej i tak mnie za to nie skasuja bo 4 kosze bede mial"w abonamencie" a wiecej smieci chocbym chcial nie produkuje. A kto wywozil do lasu bedzie dalej wywozic bo to nie o koszty sie rozbijalo ale o ludzka mentalnosc.
    • serocczanka Re: uchwała rady - śmieci 27.10.12, 00:05
      120 litrów na 4 osoby na 2 tygodnie to wg mnie bardzo mała pojemność.
      Nie do końca rozumiem kwestię segregacji, segregowane śmieci będą odbierane raz w miesiącu, ale co z odpadkami organicznymi po segregacji?
      • tomik.w Re: uchwała rady - śmieci 03.11.12, 10:53
        nie wiem co i jak wrzucacie, ale mi w zupełności po przeprowadzeniu segregacji wystarcza pojemnik 120 l. odbierany raz na miesiąc. Jeśli urzędnik narzuci mi odbiór co 2 tygodnie jak to mają w planach to zapewniam, że nawet do śmieci ogólnych będę wrzucał skoszoną trawę. Skoro muszę płacić określoną kwotę to nie będę oddawał pustych pojemników. Kompostownik też zlikwiduję, bo nie będę miał co do niego wrzucić. Uważam, że jeśli nasze władze nie wymyślą czegoś rozsądnego to powstanie z tego więcej szkody niż pożytku. Zamiast mieć coraz więcej posegregowanych odpadów będziemy ich mieć coraz mniej. Popsuć jest łatwo, naprawić trudniej. Jeśli tak ma wyglądać zachęcanie do ekologi to gratuluję pomysłów. zamiast kroku do przodu mamy dwa do tyłu.
        • 1marzka Re: uchwała rady - śmieci 04.11.12, 23:34
          Już nie musicie się trudzić dalszymi wyliczeniami. Dla rodziny do 4 osób która segreguje śmieci koszty zostają bez zmian. Pojemnik 120l, odbiór raz w miesiącu. smile
          "Zgodnie z pierwszą uchwałą, która podjęta została przez Radę Miejską w Serocku na sesji w dniu 16 października 2012 r. określono częstotliwość odbierania odpadów z nieruchomości. W zabudowie jednorodzinnej odpady komunalne zmieszane będą odbierane raz na dwa tygodnie,... Odpady segregowane odbierane będą z dotychczasową częstotliwością, czyli raz w miesiącu z budynków jednorodzinnych"
          • tomik.w Re: uchwała rady - śmieci 05.11.12, 11:07

"Zgodnie z pierwszą uchwałą, która podjęta została przez Radę Miejską w Serocku
            na sesji w dniu 16 października 2012 r. określono częstotliwość odbierania odpadów z nieruchomości. W zabudowie jednorodzinnej odpady komunalne zmieszane będ
            ą odbierane raz na dwa tygodnie,... "

Tak jak napisałem powyżej - jeśli odpady zmieszane będą odbierane co 2 tygodnie ( oczywiście będę musiał za to płacić ) to aby nie oddawać pustych pojemników będę do nich pchał wszystko aby je tylko zapełnić. Skoro teraz po segregacji potrzebuję pojemnika 120l. raz na miesiąc to znaczy, że drugie 120l. muszę czymś zapełnić. będę wrzucał wszystko jak leci - nawet skoszona trawę zamiast zapychać kompostownik. Skoro władze narzucają nam odbiór śmieci zmieszanych co 2 tygodnie mimo, że wystarczy 1 wizyta w miesiącu to nie będę płacił za powietrze w pustym pojemniku.
            • forumowicz44 Re: uchwała rady - śmieci 05.11.12, 12:18
              naprawde nie wiem co wy robicie ze śmieciami smile
              ja trzaskam bobra w miesiąc - 3 osoby. Jestem chyba straszną śmieciarą sad
              Oczywiście plastki, szkło itp osobno
              • tomik.w Re: uchwała rady - śmieci 05.11.12, 13:35
                Jak się wszystko posegreguje, a wszystkie odpadki organiczne skompostuje to naprawdę niewiele zostaje śmieci ogólnych. I tak nie wszystko chce mi się segregować, bo byłoby jeszcze mniej do oddania smile
                • verso.5 Re: uchwała rady - śmieci 05.11.12, 14:21
                  Przy segregacji i kompostowaniu odpadków naprawdę "innych" śmieci pozostaje niewiele. Dla mnie, przy 3-osobowej rodzinie, pojemnik 120 l wystarcza w zupełności na miesiąc. Czasami też nie jest cały wypełniony.
                  Prawie wszystkie śmieci, jakie produkujemy w gospodarstwie da się posegregować.
          • sowa-m Re: uchwała rady - śmieci 05.11.12, 20:50
            oj 1marzka ,1marzka, Twój brak zrozumienia tekstu sprawia,że opadają ręce, ale nie tylko Ty masz z tym problemy ,watro by było ,żeby ktoś z radnych ( bo przecież głosowali za) a może z kompetentnych pracowników urzędu lepiej te zasady wyjaśnił by każdy zrozumiał za co będzie płacił,może jakieś przykłady ,może warto by napisać coś w biuletynie?
            • 1marzka Re: uchwała rady - śmieci 06.11.12, 09:29
              No dobra, przeczytałam pobieżnie i walnęłam babola, ale ten ton pobłażliwego politowania to....smile Oczywiście macie rację, koszty wzrosną. Ja też należę do zwolenników segregacji, wszystkim domownikom na tyle " weszła w krew" że jeden pojemnik starczał na miesiąc. Teraz zostanę uszczęśliwiona drugim. Pozostaje moralny dylemat czy płacić za pusty pojemnik, czy powiedzieć dzieciom, że segregacja i ochrona środowiska już jest nie ważna, a one dostaną w "spadku" jeszcze jedną hałdę w śmieci w okolicy Serocka.
    • cujas Re: uchwała rady - śmieci 04.11.12, 07:39
      Ciekawe jak rada rozwiąże problem działkowców tak licznych w naszej gminie - czy znowu tak jak dotychczas nie będą musieli płacić i weekendowo urlopowe śmiecie będą lądować w lesie, zalewie, okolicznych działkach lub miejskich ulicznych śmietnikach? Może należałoby zastanowic się nad wprowadzeniem obowiązkowej opłaty np od maja do wrzesnia gdyż tłumaczenie działkowców ,że /cytat/ "zabieramy śmiecie do miejsca zamieszkania" jest śmieszne i kłamliwe.
      • forumowicz44 Re: uchwała rady - śmieci 04.11.12, 10:50
        może trzeba by uchwalić jednorazową opłatę od domków letniskowych, albo wliczyć im to jakoś do podatku od nieruchomości. Już nie od ilości osób tylko opłata zryczałtowana.
        • cujas Re: uchwała rady - śmieci 04.11.12, 12:33
          Jakaś forma opłaty za wywóz smieci z działek byc powinna i jest całkowicie uzasadniona ale uważam , że musi to być opłata rzeczywista za pojemnik aby smiecie, odpadki fizycznie były odbierane z działek i do włodarzy miasta należy znalezienie odpowiedniej sprawiedliwej dla działkowców i logicznej formuły - za to biorą uposażenie z naszych podatków więc niech myślą. Osobiście uważam ,że żaden kolejny podatek dodany czy to od nieruchomości czy inny nie wpłynie na zachowanie czystości na ulicach czy lasach naszej gminy bo problem pozostanie - gdzie nawet po zapłaceniu np ryczałtu ma działkowicz pozbyć się smieci?
          • bhojczyzna Re: uchwała rady - śmieci 06.11.12, 18:10
            To co Państwa bulwersuje , zbulwersowało na ostatniej sesji radnych Wożnicką , Krzyczkowskiego i Tykę.
            Ten ostatni powiedział wprost że dodatkowy kurs to dodatkowe koszty , bo nikt powietrza za darmo woził nie będzie , stwierdził także ze jeżeli komuś nie wystarcza kontener 120 l na miesiąc ,to zamawia sobie 240 l i w ten sposób dodatkowy kurs jest nie potrzebny , a nie porównywalnie więcej zostaje w kieszeni mieszkańca , w stosunku do dodatkowego kursu śmieciarki .
            Na koniec wyraził obawę o segregacje śmieci , zaznaczając że do tej pory widok zapełniającego się kontenera ,, mobilizował ,, mieszkańców do segregacji , a po zmianach raczej nie bardzo.
            Kończąc zapytał wprost Pana Burmistrza ,, Czy statystyczna rodzina z Gminy Serock , po przyjęciu tej uchwały zapłaci w skali roku więcej za śmieci czy mniej !?,, odpowiedz brzmiała to się okaże po przetargu , więc radny Tyka stwierdził że zagłosuje przeciw tej uchwale.
            Również radna Wożnicka kierując się dobrem mieszkańców zaproponowała odbiór raz na trzy tygodnie , co w skali roku ograniczyło by ilość odwiedzin śmieciarki i nasze koszta.
            Podczas głosowania 7 osób było za poprawką , 7 przeciw i 1 się wstrzymała ( czego nie podano w relacji zamieszczonej w informatorze gminnym z 27 i 28 sesji rady miejskiej , tak w nawiasie relacje te stają się kwintesencją przedstawiania tego co się chcę , z naciskiem aby ,,sobie ,, nie zaszkodzić , ot takie małe powiedzmy zaklinanie rzeczywistości , kosztem obiektywnego informowania nas mieszkańców tej gminy .
            Na koniec argumentacje jednego z radnych , który głosował za uchwałą cytuję

,, jeżeli raz w miesiącu odbiera się śmieci to są one często za bardzo ubite , zbyt mocno ,,

no tak zgniatarka w śmieciarce zgniatając z siłą kilku ton śmieci jest delikatniejsza od ludzkiego buta .....

Pozdrawiam wszystkich cieplutko , ot takie sprostowanko.
            • cujas Re: uchwała rady - śmieci 07.11.12, 07:59
              Widzę ,ze Bhojczyzna jesteś dobrze poinformowana-y w zakresie obrad sesji więc pozwolę sobie zadać powtórnie pytanie - jak ma być rozwiązany problem odbioru smieci od włascicieli działek rekreacyjnych?, których jak wiemy jest duża ilośc na terenie naszej gminy. Chyba mamy wszyscy swiadomośc i przykre doswiadczenia wizualne szczególnie w niedzielne wieczory,że 90% włascicieli sie smieje i nie płaci "obdarowując" naszą gmine, śmietniki uliczne i okoliczne lasy weekendowymi odpadkami? /bo nie są mieszkańcami i ich ta uchwała nie dotyczy/ Czy radni mają jakieś przemyslenia aby zmienic ten stan rzeczy gdyż dotychczasowy całkowicie sie nie sprawdzał? Kto zna przypadek aby straż miejska podjechała do właściciela działki rekreacyjnej /w sobotę czy niedzielę/ i poprosiła o rachunek czy okazanie umowy o wywóz smieci z firmą zajmującą się tego typu usługami? Co dzieje sie z tymi odpadkami "wyprodukowanymi" przez weekend możemy sie tylko domyslać? Z góry dziekuje za odpowiedz.
              • bhojczyzna Re: uchwała rady - śmieci 09.11.12, 09:20
                Proszę o wybaczenie , ale nie odpowiem na to pytanie.
                Adresatem tego pytania jest raczej Pan Burmistrz , to od niego zależy ostateczna decyzja wynikająca z proporcji w Radzie Gminy.
                Krótko mówiąc większość radnych , to radni Pana Burmistrza.
                • trakt_grocholicki Re: uchwała rady - śmieci 11.11.12, 18:14
                  U nas nie ma burmistrza.
    • obi_oba_ma Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 11.11.12, 10:23
      ciekawe czy ten "wykonawca" będzie jeden? obecnie chyba ze 4 firmy "żywią się" na naszych śmieciach, a po "rewolucji" 3 na zasiłek?
      • mariannajeden Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 12.11.12, 07:54
        jest to drażliwy temat, dwa razy w msc to naprawdę za często, odbiór śmieci niesegregowanych powinien byc wtedy, gdy pojemnik jest pełny. puste przelety produkują tylko koszty i rzeczywiście ludzie zakończą etap segregacji, aby zapełniac kosze bo byc może będzie się trzeba tłumaczyc dlaczego kosz jest pusty. nikt nie zamawia wywozu szamba np. gdy jest puste bo nie ma takiej potrzeby. Cała ta reforma to jakaś pomyłka, zmuszanie do produkcji dodatkowych śmieci a nie walka o ekologię. Jeśli się solidnie segreguje to do ogólnych smieci nie ma co wrzucic. Niech mi nasi włodarze wytłumaczą dlaczego mamy płacic za nic. z kąd wynikają wyliczenia takich potrzeb wywozu śmieci, skoro raz w msc wystarcza w zupełności. stali mieszkańcy smieci do lasu nie wywożą, raczej bardziej powinien byc nacisk na działkowców, i kontrola tego co oni robią ze śmieciami a nie obarczanie w dobie kryzysu dodatkowymi kosztami mieszkańców.
        • serockcapoeira Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 12.11.12, 22:10
          Mam podpisaną umowę z jedną z okolicznych firm. Odbierają śmieci 2 razy w miesiącu, pojemnik 240 l na dwie rodziny. Śmieci są segregowane. Czasami pojemnik jest nie dopełniony, czasami przepełniony - nie ma z tym problemu (może czasami za dużo śmiecęsmile. Płacę 60 zł miesięcznie i nikt nie wnika ile osób w rodzinie i tak dalej. Ciekawe, że gmina przez te kilka lat nie zainteresowała się czy ktoś ma podpisane umowy na wywóz śmieci (podobno tak "ukochana" straż miejska miała to sprawdzać), a teraz będą podpierać się ustawą. Ciekawe jak będzie rozliczanie działkowiczów - jak wspominano wcześniej - i mieszkańców mieszkań komunalnych (które swoją drogą nie wiem jak są przydzielane, komu i w jakiej hierarchii).
          • verso.5 Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 13.11.12, 17:49
            No właśnie jak będą rozliczni działkowicze? Są też i tacy, którzy cały rok mieszkają a niby nie mieszkają to znaczy zamieszkują w naszej gminie, ale zameldowani są w innej i twierdzą, że tam płacą za śmieci. Stali mieszkańcy zresztą też nie mają umów na odbiór śmieci, podrzucają je gdzie się da. Miały być kontrole i co? Jak zwykle, tylko słowa, słowa!
            • just.m33 Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 02.12.12, 22:56
              Pytanie o działkowiczów owszem do burmistrza, ale wszyscy radni również zapoznali się (?) z projektem uchwały dotyczącym wzoru deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie (...). Otóż w tym projekcie jest dookreślone, że właściciele nieruchomości zamieszkałych sezonowo będą uiszczać miesięczną opłatę w okresie od 1 kwietnia do 30 września.

Jeżeli chodzi o wysokość opłaty, podczas dyskusji na ten temat burmistrz określił, iż będzie to kwota nie przekraczająca 10 zł/osobę miesięcznie. Nie wiem jak innym mieszkańcom, ale mnie wyjdzie drożej. Niestety. Dlatego przychyliłam się do wniosku radnej Woźnickiej ( a nie radnego Tyki, jak napisał bhojczyzna) aby ograniczyć ilość kursów, tak aby koszty wywozu były maksymalnie jak to możliwe obniżane.
              • verso.5 Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 03.12.12, 19:45
                Czyli, bhojczyzna podaje nam nieprawdziwe informacje. A wydawało się, że jest dokładnie poinformowany!wink
              • cujas Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 05.12.12, 07:41
                Jeżeli jest taka propozycja uchwały dotycząca działkowców to OK i trzeba mieć nadzieję o uchwałę. W przypadku braku takich opłat za smiecie wpłacanych przez "działkowców" nic by nie zmieniło to w kwesti czystości lasów i ulic naszej gminy. System dotychczasowy sprawdzania przez Straż Miejską podpisania umów jest całkowicie oderwany od rzeczywistości. Kto zna przypadek z autopsji lub przekazów naszych znajomych mieszkańców naszej gminy o sprawdzeniu przez SM umów na wywóz śmieci czy szamba? Ja i moi sąsiedzi także działkowcy - NIGDY.
              • obi_oba_ma Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 05.12.12, 21:39
                a czy gmina również szamba będzie zagospodarowywała?
      • obi_oba_ma Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 03.12.12, 21:23
        no i od wczoraj w mediach wielkie halo jak bardzo "wolnorynkowa" ta "ustawka", nie wiadomo jak liczyć, wiadomo, że drożej
        • bhojczyzna Re: uchwała rady - śmieci - a wolny rynek 15.12.12, 21:04
          Do Verso 5
          Jeżeli ktoś uważnie przeczyta posty to chyba raczej będzie miał odmienne zdanie!.
    • sowa-m Re: uchwała rady - śmieci 28.02.13, 20:29
      i stało się ....zamiast 18 zł za to samo zapłacę 50..dziękuję posłom...radnym...cudowny kraj
      ale jak ktoś zarabia 10 tyś/miesiąc to jest mu wszystko jedno
      • forumowicz44 Re: uchwała rady - śmieci 01.03.13, 11:12
        już znane są stawki w gminie?
        • mieszkankaserocka Re: uchwała rady - śmieci 01.03.13, 16:08
          wszystko jest na stronie miasta
          10zł/osobę segregacja, 20zł/osoba zmieszane
          ciekawe, że opłaty są wyższe niż przy umowach indywidualnych
          nie znalazłam tylko informacji jak często odbierać będą śmieci
    • energy2500 Re: uchwała rady - śmieci 01.03.13, 19:36
      „Mamy
      tylko jedną Ziemię
      a jej przyszłość zależy od
      każdego na pozór niewielkiego
      ludzkiego działania, zależy
      od każdego z nas.”
      Florian Plit
      A… B… C…
      JAK PRAWIDŁOWO POSTĘPOWAĆ Z ODPADAMI?
      Z dniem 1 lipca 2013 roku zacznie obowiązywać w całej Polsce nowy system
      gospodarowania odpadami komunalnymi. Jednak na terenie gminy Serock istotne zmiany
      wchodzą już od stycznia 2013 roku. Zmienia się bowiem ilość worków do prowadzenia
      selektywnej zbiórki odpadów opakowaniowych a także sposób ich segregowania. Do tej pory
      segregowaliśmy odpady do czterech worków: niebieskiego, żółtego, zielonego i czarnego.
      Zgodnie z nowymi zasadami odpady będziemy segregować do trzech worków.
      Połączono bowiem zbieranie odpadów z tworzyw sztucznych i metali do jednego worka
      w kolorze żółtym. Ponadto dotychczas dopuszczone było zbieranie opakowań
      wielomateriałowych (typu tetra pak – kartony po mleku i sokach) do worka niebieskiego.
      Zgodnie z nowymi zasadami opakowania te należy zbierać w worku żółtym.
      Prawidłowy sposób segregowania odpadów pozwala na wyodrębnienie: papieru
      i tektury, odpadów opakowaniowych ze szkła, tworzyw sztucznych i metali, odpadów
      zielonych, zużytych baterii i akumulatorów, zużytego sprzętu elektrycznego
      i elektronicznego, przeterminowanych leków, chemikaliów, mebli i innych odpadów
      wielkogabarytowych. Większość z powyższych odpadów, dzięki prowadzeniu przez gminę
      systemu selektywnej zbiórki odpadów „u źródła” macie Państwo możliwość oddawania
      już od 2002 roku. Obiecujący jest fakt, że z roku na rok segregujemy coraz więcej odpadów.
      Ponadto zgodnie z zapisami ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach na terenie
      gminy Serock w 2013 roku zostaną utworzone 2 punkty selektywnego zbierania odpadów
      komunalnych, gdzie będą mogli Państwo nieodpłatnie przekazać różne rodzaje odpadów
      problematycznych, jak chociażby chemikalia, pozostałości farb, opony, odpady
      wielkogabarytowe, zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny.
      Selektywna zbiórka odpadów jest wyrazem naszej świadomości ekologicznej,
      jest formą postawy społecznej i naszej wspólnej dbałości o środowisko. Segregując śmieci
      macie Państwo olbrzymi wpływ na spadek ilości odpadów, które trafią na wysypisko. Dzięki
      każdemu z nas mogą być one ponownie wykorzystane!
      NOWE ZASADY NA NASZE ODPADY POJEMNIK I WOREK ŻÓŁTY:
      ODPADY Z TWORZYW SZTUCZNYCH, METALI
      I ODPADY WIELOMATERIAŁOWE
      Wrzucamy: ZGNIECIONE i zakręcone butelki PET po napojach
      i środkach czystości, zabawki plastikowe (bez elementów metalowych), torebki
      foliowe, CZYSTE opakowania po nabiale, ZGNIECIONE puszki aluminiowe
      po napojach i piwie, CZYSTE puszki po konserwach i drobny złom, kartony
      po mleku i napojach (typu TETRA-PAK)
      Nie wrzucamy: styropianu, butelek po olejach jadalnych i przemysłowych,
      materiałów budowlanych np. rury PCV, puszek zawierających resztki farb
      i lakierów, części maszyn, pojazdów, rowerów, tworzyw sztucznych pochodzenia
      medycznego, mokrych folii, opakowań po olejach i smarach, puszek
      i pojemników po farbach i lakierach, opakowań po środkach chwastobójczych
      i owadobójczych, metali łączonych z innymi materiałami, np. gumą, opakowań
      z resztkami żywności.
      POJEMNIK I WOREK ZIELONY:
      ODPADY ZE SZKŁA
      Wrzucamy: CZYSTE, bez nakrętek, kapsli i obrączek butelki szklane, słoiki
      Nie wrzucamy: stłuczki porcelanowej i fajansowej, żarówek, świetlówek, lamp,
      szyb samochodowych, luster, szkła żaroodpornego, ceramiki (np. porcelana,
      naczynia typu arco, talerze, doniczki), szklanych opakowań farmaceutycznych
      i chemicznych z pozostałościami zawartości, szkła budowlanego (szyby okienne,
      szkło zbrojone).
      POJEMNIK I WOREK NIEBIESKI:
      ODPADY Z PAPIERU I TEKTURY
      Wrzucamy: gazety, książki, czasopisma, zapisany papier, torebki po produktach
      sypkich, kartony i tekturę oraz zrobione z nich opakowania
      Nie wrzucamy: tłustego i zabrudzonego papieru np. po wędlinie, kanapkach, kalki,
      zużytych ręczniczków kuchennych, opakowań z zawartością np. żywnością,
      wapnem, odpadów higienicznych (chusteczek higienicznych, wacików, pampersów)
      UWAGA !!!
       Odpady posegregowane należy wystawić w dniu odbioru przed posesję do godziny 8.00.
       Niepełne worki oraz te, w których stwierdzona zostanie nieprawidłowo prowadzona segregacja
      nie będą odbierane
      Wszelkich szczegółowych informacji na temat segregacji udzielą Państwu pracownicy:
       Miejsko-Gminnego Zakładu Gospodarki Komunalnej w Serocku, ul. Nasielska 21,
      pok. nr 10, tel. 022 782 75 73
       Referatu Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa, Urzędu Miasta i Gminy
      w Serocku, ul. Rynek 21, pok. nr 10 i 11, nr tel.: 022 782 88 40.
      Miejsko-Gminny Zakład Gospodarki Komunalnej w Serocku
      Referat Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa

TO co robić z tymi których nie wyrzucamy ?
      • verso.5 Re: uchwała rady - śmieci 01.03.13, 19:58
        Śmieci mają być odbierane raz na 2 tygodnie.
        Link do protokołu Rady: www.bip.serock.pl/plik,1143,protokol-z-xxviii-sesji-rady-miejskiej-w-serocku-z-dnia-16-10-2012r.pdf
        • mariannajeden Re: uchwała rady - śmieci 08.03.13, 09:16
          zastanawiałam się długo i mam pytanie do radnych, którzy zapewne czytają te wpisy, jak wasz pomysł odbioru śmieci ma się do rzeczywistości? Obecnie segreguję śmieci, robię to od kiedy gmina wpadła na ten pomysł, średnio raz w miesiącu wystawiam 3-4 worki z plastikiem, 1 ze szkłem, mam kompostownik na działce, puszki i inne metalowe odpady sprzedaję, makulaturę dzieci chcą do szkoły od czasu do czasu więc się też zbiera. moja rodzina liczy 5 osób i do pojemnika 120 l na niesegregowane odpady raz w miesiącu nie mam co włożyc, aby go napełnic i co ciekawsze płacę za niego 17,50. Z pampersów już wyrosłam, za małe ubrania - stoją kontenery PCK. zniszczonych czy podartych ubrań w miesiącu też jest niewiele, jakaś butelka po oleju czy stłuczony talerz. Uchwała każe mojej rodzinie napełnic w miesiącu 2 pojemniki niesegregowane i to 240l, jeśli wrzucę tam odpady podlegające segregacji zostanę ukarana, czyli muszę co miesiąc płacic 50 zł za odbiór praktycznie pustych pojemników. Będę płacic za nic. Pomysł naprawdę godny nagrody. Jeżeli ktoś nie chce segregowac śmieci to niech płaci za swoje lenistwo, ale dlaczego inni mają ponosic koszty skoro dbają o środowisko. Trzeba też zauważy, że to co segregujemy są to wszystko produkty, które możemy sprzedac w różnych skupach, czyli zarobic na śmieciach - w Legionowie duży punkt skupu złomu, makulatury, opakowań foliowych i innych.
          • el.ek Re: uchwała rady - śmieci 08.03.13, 10:26
            zgadzam się z moim poprzednikiem .Ja również segreguję , mam pojemnik 240l, który starcza mi na miesiąc przy 6-osobowej rodzinie.Po zmianie będę musiała zapłacić 60zł za odbiór śmieci 2xw miesiącu . Wniosek jeden , że pojemniki bedą zapełnione w 1/3 .Ludzie nie będą mieli co wrzucać więc z segregacją będzie na bakier.W tej kwestii popieram p.Tykę
            • imicus Re: uchwała rady - śmieci 10.03.13, 10:29
              Bardzo wysokie stawki 10 pln za osobę.
              Dajmy na to w takiej Zielonce to 7,1 pln
              zielonka.pl/artykul/wysokosc-oplaty-i-inne-regulacje-w-gminie-zielonka
              W innych gminach też ceny podobne, u nas stawki prawie warszawskie niestety.
              • tomik.w Re: uchwała rady - śmieci 11.03.13, 14:49
                Ciekaw jestem jak została przeprowadzona kalkulacja i skąd wzięła się ta kwota?
                czy został już rozstrzygnięty przetarg i wiadomo która firma będzie zajmować się wywozem śmieci?
                Wydaje mi się, że najpierw to trzeba wiedzieć ile weźmie firma za wywóz śmieci, a dopiero kalkulować stawki.
    • dee.dee.7 Re: uchwała rady - śmieci 14.03.13, 13:42
      Mam kilka wątpliwości dotyczących gospodarowania opłatami, może ktoś z Was mnie oświeci.

Po pierwsze podane ceny 10 i 20 zł jak rozumiem są dla mieszkańców domów jednorodzinnych, a co z mieszkańcami bloków i firmami/sklepami/aptekami/fryzjerami itd.? Ile oni będą płacić?

W deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami, którą wszyscy musimy złożyć w Urzędzie miasta do końca kwietnia, należy zaznaczyć czy moje odpady będą zbierane w sposób selektywny czy nieselektywny, więc co powinnam zaznaczyć jeśli będę segregowała śmieci na plastik, szkło, papier i puszki, a całą resztę wrzucała do jednego śmietnika?

A po trzecie co pojemnikami? Czy będziemy musieli je sami kupić?

A tak w ogóle to nasze stawki od osoby za wywóz są jedne z wyższych w Polsce, czytałam gdzieś w internecie, że nawet w Legionowie będą płacić mniej.
      • dee.dee.7 Re: uchwała rady - śmieci 14.03.13, 13:56

Oczywiście w pierwszym zdaniu chodziło mi o "odpady" a nie "opłaty".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka