Dodaj do ulubionych

Brawa dla UMiG

17.05.06, 10:34
Chyba nowe idzie smile)
www.serock.pl/pls/serock/wiadomosci?ids=1&pageid=0&idn=708
Obserwuj wątek
    • aganiok32 Re: Brawa dla UMiG 17.05.06, 11:37
      niezła inicjatywa.
      • tadeusz001 Re: Brawa dla UMiG 17.05.06, 12:07
        Inicjatywa bardzo dobra.
        O to wlasnie chodzi.

Widze w tym opracowaniu jedna niescislosc lub (czyzby) pomylke.
        Kwota z podatku CIT jaka wraca do gminy to naprawde JEDYNIE 160,00zl (sto szescdziesiat zlotych)? Tylko tyle? Zadnych firm czy przedsiebiorstw nie ma na terenie gminy, czy co ?!
        Chyba mialo byc 160'000,00zl, ale to i tak nijak sie ma do kwoty z PIT czyli 4'185'509,00zl.

Tadeusz
        • malina9914 Re: Brawa dla UMiG 22.05.06, 13:06
          O CO TU CHODZI. KWOTY SĄ.
    • aneta.kg1 Re: Brawa dla UMiG 17.05.06, 12:11
      Ta spowiedz finansowa to przeciez przedwyborcza kiełbasa.....rok temu nie
      podawano do wiadomości co i skąd i na co...
      • imicus Re: Brawa dla UMiG 17.05.06, 20:04
        Dokladnie, wybory samorzadowe sie zblizaja to trzeba sie wykazac.
        Wczesniej jakos nie za bardzo sie palili do udostepniania podobnych danych. A
        teraz prosze niedlugo ma ruszyc budowa obwodnicy i teraz z tym budzetem
        wyjezdzaja jeszcze.
    • ro_bb Re: Brawa dla UMiG 17.05.06, 15:10
      Dla mnie najistotniejsza informacja znajduje się na ostatniej stronie, że do 15
      IX można składać wnioski do projektu budżetu. Słyszałem kiedyś, że należy to
      zrobić pod koniec roku a okazuje się, że trzeba myśleć już w wakacje.

A może tak na forum też wypracujemy jakieś wnioski???
      • cowkiller Re: Brawa dla UMiG 18.05.06, 23:32
        O terminie składania wniosków oraz o tym że KAżDY z nas ma prawo to zrobić
        pisałem wcześniej.Pomysł z umieszczeniem ich na stronie wydaje mi się za bardzo
        dobry.Można pokazać co nam leży na wątrobie.
        • serock_settler Re: Brawa dla UMiG 23.05.06, 08:12
          Dobre by to było, żeby mieszkańcy (obecni i przyszli) ustalili spis
          najważniejszych dla całej społeczności spraw do załatwienia (bo rozumiem, że
          np. kwestie skanalizowania czy oświetlenia konkretnej ulicy to sprawa jej
          mieszkańców). I wtedy można by zorganizować akcję społecznego poparcia dla
          konkretnej inicjatywy. Wnioski do budżetu można by składać hurtowo lub w
          imieniu społecznego komitetu, zawsze to większa siła rażenia. Ludzie
          ZORGANIZUJMY się, ale nie wirtualnie, tylko w realu.
        • serock_settler Re: Brawa dla UMiG 23.05.06, 08:20
          Jeszcze mi się przypomniało, była inicjatywa założenia własnej albo
          uinteraktywnienia oficjalnej strony www. Był wątek "wybory samorządowe 2006".
          Ludzie nie zmarnujmy szansy, żeby aktywnie współdecydować o tym co się w
          mieście i gminie dziać będzie. Naprawdę trzeba się zorganizwać, bo mniemam, że
          władze forum gazety raczej nie czytają. Dla nich kwit jest ważny, bo jak nie ma
          kwitu, nie ma sprawy. Ktoś więc musi te wnioski do UMiG zanieść.
          • ro_bb Re: Brawa dla UMiG 23.05.06, 08:51
            Jak najbardziej jestem ZA. Jakikolwiek wniosek, na którym jest 10 podpisów z
            penowścią ma większą siłę przebicia, niż wniosek pana XX, który chce, żeby mu
            położyć chodnik przy ogrodzeniu.
            Na tym forum wyciągneliśmy wiele bolączek, z pewnością coś jeszcze by się
            znalazło, można by to jakoś usystematyzować i rozłożyć w czasie. Wszak kadencja
            trwa 5 lat, więc niech radni mają co robić, a nam mieszkańcom może się co nieco
            polepszy
            • oknonaswiat1 Re: Brawa dla UMiG 23.05.06, 18:42
              Kadencja nie trwa 5 , lecz 4 lata. tak dla uscislenia.a wnioski pisac trzeba,
              bo kto jak nie mieszkancy najleiej wie czego potrzeba na danym obszarze.
    • cowkiller Re: Brawa dla UMiG 23.05.06, 22:59
      Mam propozycję spiszmy nasze wnioski potem wybieżmy głosując najlepsze i całość
      przekażmy gminie.Uważam,że należy spróbować nic nie tracimy,nasze władze nie
      mają prawa tego zlekceważyć.Na tym forum był już wniosek ,1. Możliwość zadawania
      pytań na stronie UMIG. 2.Programy radnych ,rozpoczęcie,praca podczas
      kadencji,rozliczenie obietnic,na stronie UMIG. 3.Całkowicie BEZPłATNE kożystanie
      z internetu w bibliotece miejskiej oraz w Pilawie.Narazie tyle.
      • ro_bb Re: Brawa dla UMiG 24.05.06, 10:53
        Poprawa bezpieczeństwa na drodze (niezależnie od obwodnicy) - zapewnienie
        bezpiecznego przejścia przez jezdnię i ułatwienie wyjazdu z ulic
        podporządkowanych, szczególnie parking przy przedszkolu i z 11-go listopada.

Co prawda nie wiem w jaki sposób - sygnalizacja świetlna, zmiana organizacji
        ruchu, przebudowa skrzyżowania???
      • serock_settler Re: Brawa dla UMiG 24.05.06, 11:36
        Może to nie jest zbyt eleganckie (mnożenie wątków na forum), ale proponuję
        jednak założyć osobny wątek pod wyrazistym tytułem: np. "wnioski do budżetu".
        Będzie łatwiej trafić.
        I jeszcze takie pytanie natury ogólnej czy nasza "mikro-społeczność" realizować
        się będzie głównie w sieci czy też nie odrzucamy możliwości zaistnienia w realu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka