Dodaj do ulubionych

INTERNET W SEROCKU

24.02.07, 15:46
Witam, jestem nowym mieszkańcem Serocka i bardzo mi się tu podoba.
Mam jednak mały problem, bardzo potrzebne mi jest łącze internetowe do pracy.
Telekomunikacja nie podłączyła jeszcze części mojej ulicy i z tego powodu nie
mam dostępu ani do telefonu ani do internetu. Mimo zapewnień TP, że wszystko
będzie załatwione przed zimą, tak się nie stało.
W związku z tym proszę o informację czy w okolicy jest inny dostawca usług
internetowych (czy to przewodowy czy bezprzewodowy).
Zaznaczam, że mieszkam na ulicy Spokojnej.
Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • saddam11 Re: INTERNET W SEROCKU 24.02.07, 21:28
      jest dostawca internetu bezprzewodowego informacje dostaniesz na pewno w sklepie
      R-Bit ponieważ tam widziałem ulotke reklamową tego dostawcy internetowego
      aczkolwiek dowiedz sie poniewaz nie wiem czy az dam sygnal dociera, lub masz
      jeszcze inne wyjscie internet przez telefon plus, era w idei nie zakladaj bo
      chodzi okropnie, i jeszcze innym wyjsciem jest sferia, co prawda nie jest on
      moze najszybszy ale jest duzo lepszy od ideowego i dziala wolno bo wolna ale
      dziala i telefon bedziesz mial
      • saddam11 Re: INTERNET W SEROCKU 25.02.07, 09:47
        chochiaz sprawdzilem na mapie i niejestem pewny czy ten bezprzewodowy dociera
        az tam wiem ze dziala na pewno w centrum i w tych blokach przed stadionem ale
        warto sprawdzic bo moze jednak i tam doleci
      • tadeusz001 Re: INTERNET W SEROCKU 26.02.07, 19:30
        Jest jeszcze Intermed, ale tutaj... nie polecam. Nie wiem jak sieć działa, bo nie dane mi było podpisać umowy nawet. Człowiek z firmy jest wyjątkowo niesolidny i nesłowny. Ponad miesiąc czekałem na jakikolwiek kontakt. Wreszcie po moim ponaglającym telefonie przyjechał, zmierzył sygnał i powiedział że będzie ok tylko trzeba antenę na dachu zamontować. Oczywiście nie miał drabiny - nic to - przywiozłem za 3 dni drabinę i dzwonię ... to było w styczniu, dziś mamy prawie marzec, 3 terminy wizyty minęły - tylko raz raczył mnie powiadomić iż nie przyjedzie - z tym że umówiliśmy się na rano przed 12 a od napisał SMSa że nie może około 13-tej jak już byłem w połowie drogi do pracy. Zawsze jak dzwoniłem to był miły i niby wszystko ok - ale znajdywał wykręty żeby nie przyjeżdżać - a to za zimno, a to "ma innego klienta" -(nie wiem jak mógł się umówić z innym będąc umówionym ze mną, ale mniejsza z tym), albo "notebook się zepsuł, ale będzie miał nowy i sie odezwie w weekend" - już nawet nie pamiętam, który to miał byc weekend - Po czym nie zadzwonił ani nie odpisał na moje alarmujące SMSy.
        ...jeżeli ten pan to czyta (zapewne od razu wie, kto pisze) to spokojnie może sie już do mnie nie fatygować....

A teraz coś z innej beczki... Saddam11 pisze, że Orange źle działa, a plus i era dobrze. Mam nieco inne doświadczenia - do tej pory używam Orange i mam EDGE - fakt, że czasem zwalnia, ale strony sie ładują, pliki ściagaja się w miarę szybko (160-200kbps), połączenie się nie rwie. Natomiast - zachęcony reklamami iPlusa kupiłem sobie SIMDATĘ żeby sprawdzić jak jest z zasięgiem i jakością i .. pełne zaskoczenie - łąpię tylko GPRS z jednej strony domu (od Serocka) a EDGE z drugiej (od Zegrza) - niestety, silniejszy nadajnik z GPRSem jest bliżej i ... iPlus daje tylko słaby GPRS a zatem... Orange górą. Pozostaje zadaje się, czekać na nowe cenniki modemów Ery (na razie mają najdroższe modemy) i mieć UMTS/HSDPA bo z infolinii 0600600600 wynika że "na pewno jest".
        No i jeszcze Sferia. Działa na pewno bo mam u nich telefon - nawet bez anteny zewnętrznej - a ponoć od 1 marca mają wdrożyć jakąś nową technologię szybkiego dostepu do internetu - na razie jednak jest u nich dość drogo i te limity... ale może to się zmieni.
        Ogólnie, Serock to czarna dziura na mapie dostępu do internetu - szczególnie poza samym miastem, tam gdzie nawet TPSA normalnego telefonu nie chce zakładać. I tak dobrze, że obiecują w 2008 linie założyć, tu gdzie ja postawiłem dom, mimo iż w drodze 6 metrów od budynku linie telefoniczne w ziemi idą okazało się, że nie ma warunków technicznych (albo chęci).
    • adamo85 Re: INTERNET W SEROCKU 01.03.07, 08:26
      Jak najbardziej nie polecam firmy Intermed..... Właściciel firmy to zupełnie
      nie kompetentna osoba. Internet działa wolno, jeśli wogóle działa. Poblokowane
      wszystkie usługi (dziala chyba tylko www). Jeśli jest jakaś awaria, jest
      problem z jej zgłoszeniem (telefon nie odpowiada). Zresztą jak coś nie działa
      to zawsze jest wina klijenta (śmieszne). Niestety na serockim rynku jest to
      jedyny dostawca internetu (oprocz oczywiscie tpsa), chociaz z tego co wiem może
      to się zmieni.
      • jolka_13 Re: INTERNET W SEROCKU 11.04.07, 11:22
        Polecam pana Daniela Z. i pana Pawła Z.oni zakładali internet musisz się
        dowiedzieć czy jeszcze zakładają biuro jest na ul. Pułtuskiej róg 11-Listopada
        na piętrze.
    • kaskarz Re: INTERNET W SEROCKU 05.05.07, 09:30
      Mam dom postawiony w Borowej Górze (dokładnie okolice Dosina). Jak w tych
      okolicach wygląda sprawa internetu? Najbardziej interesuje mnie łacze radiowe.
      • tadeusz001 Re: INTERNET W SEROCKU 06.05.07, 21:24
        Jak wygląda? ... kiepsko wygląda.
        Możesz spróbować powalczyć z firmą Intermed. jej profesjonalizm jest wprost proporcjonalny do strony www o adresie: www.serock.net
        Może uda Ci się namówić gościa(właściciela/pracownika??), żeby Ci łaskawie podłączył internet ... jeśli: a) będzie miał czas, b) będzie miał ochotę, c) zadbasz o drabinę i inny sprzet potrzebny do wyjścia na dach, d) będzie miał sprawny komputer, którym mierzy siłę synału, e) przyjedzie w ogóle ma umówione spotkanie.
        Dodaję, że u mnie tych warunków nie udało sie spełnić i po 3 miesiącach oczekiwania zrezygnowałem, ale... innym, sie udało i mają internet (60zł miesięcznie bez żadnych gwarancji) a NIEKTÓRZY nawet sobie chwalą - choć słyszałem tez sporo negatywnych opinii.
        Poza tym możesz mieć Blueconnect ERY www.blueconnect.pl (EDGE, UMTS/HSDPA), Orange-Twój internet be.orange.pl (EDGE, UMTS/HSDPA -ale tylko z dodatkowa anteną zewn.), iPlus www.iplus.pl (GPRS, EDGE), Sferia www.sferia.pl (z tym, że leipej od razu dzwonić do przedstawiciela handlowego, bo w centrali mówią, że w Serocku nie ma zasięgu, choć w oczywisty sposób jest - działa i to nawet na antenie jaką dołączają w zestawie, chociaż faktycznie o 2,4 Mbps mozna zapomnieć - żadna rewelacja - jednak ZDECYDOWANIE lepiej niż w Orange)
        Możesz też próbowac powalczyc w TPSA o telefon na kablu z mozliwością założenia neostrady - z tym, że np. ja od 4 miesięcy czekam na pismo z odpowiedzią czy w ogóle założą mi tel. - w międzyczasie 9393 bardzo uprzejmie powiedziało, że NIESTETY nie, ale oficjaslnej informacji wciąz nie mam - a chyba minęły już wszelkiie mozliwe terminy. No ale to w Karolinie, może w Dosinie jest lepiej.

Ogólnie gmina Serock to czarna dziura w dostępie do internetu (i nie tylko).

Poza tym ktoś się kiedyś tu na forum chwalił, że wie coś na temat nowej firmy, która ponoć miała zakładac internet radiowy. Jak na razie cisza, ale ...

Pozdrawiam z Karolina

Tadeusz
        • plztk Re: INTERNET W SEROCKU 08.05.07, 12:14
          Witam,

Co do firmy INTERMED to się zgadzam ciężko się z tą firmą dogadać ja słyszę od
          2 lat, że w okolicach Wierzbicy będzie nadajnik, ale na zapewnieniach się
          niestety kończy.

Podobno firma Connect ma niedługo świadczyć usługi dostępu do internetu, może
          jak byśmy do nich dzwonili z zapytaniem mogło by to wpłynąc na przyspieszenie
          ich decyzji na temat inwestycji w naszej okolicy.
        • kaskarz Re: INTERNET W SEROCKU 08.05.07, 22:40
          Dziękuję za pomoc. A'propos "sferii" to dzwonili (ale fakt, że z centrali-przez
          internetowe zamówienie wizyty doradcy handlowego)informując, że w Serocku nie
          ma zasięgu. Jutro podjadę do Legionowa do POLCOMu (punkt sprzedaży sferii) może
          się uda.
          W sumie to powinni w Serocku coś o interencie pomyśleć. W okolicach domy rosną
          jak grzyby po deszczu, a teraz bez internetu to jak bez nogi...
        • kaskarz Re: INTERNET W SEROCKU 09.05.07, 12:27
          Okazuje się, że jedynym dobrym wyjściem jest blue connect ery. Z narzeczonym
          objeździliśmy wszystkie możliwe punkty i jest dokłądnie jak napisał tadeusz001.
          iPlus tylko GPRS, Orange ma tak kiepski zasięg, że lepiej nie próbować, bo
          szkoda piniędzy, Sferia uparcie stoi przy swoim, że tam nie ma zasięgu (tylko
          do Zegrza Południowego).
          Okolice Serocka to okazują się być trójkątem bermudzkim jeżeli chodzi o
          zasięg...
          • tadeusz001 Re: INTERNET W SEROCKU 09.05.07, 13:01
            Witam
            Orange nie ma takiego całkiem słabego zasięgu - do tej pory własnie z tego korzystałem - zasięg był "full", ale internet co chwila sie zacinał i spowalniał. Prędkośc była jak na GPRS albo i słabsza (gorzej niż u rodziców na działce pod Pułtuskiem, gdzie jest prawdziwy EDGE).
            W moim przypadku, na szczęście mieliśmy telefon w Sferii na firmę - a siedzibę firmy w Warszawie więc na tamten adres zamówilismy internet od sferii no i działa - przynejmniej u mnie w Karolinie. Nie jest to błyskawica, ale zwykle od 200 do 400kpbs, więc tylko trochę słabiej niz neostrada 512. Trzeba jednak pamietac o 7-dniowych limitach (których nota-bene nie przekraczam)
            Jednak, oczywiście, lepiej by było mieć cos stabilniejszego.
            Pozostaje czekać na tą firmę Connect (?).. może faktyczne dzwonić do nich i poganiać, żeby szybciej postawili nadajnik. albo... brać blueconnect - o nim się nie wypowiem, bo nie próbowałem - po prostu 120zł miesięcznie to dla mnie za dużo, a znowu przy ab. za 39zł za wysoka cena modemu HSDPA i za mały limit transferu (500MB na miesiąc to pomyłka)

Pozdrawiam z Karolina

Tadeusz
            • lpiotr0104 Re: INTERNET W SEROCKU 16.08.07, 14:45
              Potwierdzam Blue Connect Ery nawet udaje mu się złapać zasięg na UMTS
              i to już jest całkiem niezłe połączenie. Proponuje równierz dołączyć
              zewnętrzną antenkę to naprawdę poprawia efektywnie połączenia tylko
              czasami trzeba wymuszać połączenie UMTS ale to się opłaca.
              Pamiętać należy by nie instalować oprogramowania ery Blueconnect
              manager to śmieć tylko oryginalne oprogramowanie Globetrotter mobility
              manager. Tam da się wszystko skonfigurować i widzimy też poziom
              sygnału. Polecam najlepiej na allegro zewnętrzne anteny które
              wzmacniają sygnał.
              To sprawdzone rozwiązania.
              Pozdrawiam
              Piotr.

\
              • boy26 Re: INTERNET W SEROCKU 17.08.07, 19:51
                sam też używam internetu od Ery ale nigdy nie udało mi się złapać EDGE sad
                • mnisio1 Re: INTERNET W SEROCKU 16.11.07, 15:10
                  Firma Intermed - śmiech na sali...NIKOMU nie polecam. Wolny,
                  poblokowane porty, łaskę robią że odbiorą telefon. "Korzystałem" z
                  ich "usług" przez niecałe 3 miesiące.

Jeśli pan to czytasz panie Daniel - sam pan sobie zapracowałeś na
                  powyższą opinię smile
                  • adamo85 Re: INTERNET W SEROCKU 22.11.07, 09:00
                    Na Serockim rynku działa nowa firma dostarczajaca internet -
                    Connect. Czy mial ktos juz cos do czynienia z ta firma - co
                    proponuja i jakie sa ceny ??
                    • e-legionowo Re: INTERNET W SEROCKU 30.11.07, 12:24
                      proponuje poczekac jeszcze 1-1,5 miesiaca i bedzie jeszcze wiekszy
                      wybor firm swiadczacych uslugi dostepu do internetu a takze taniej
                      telefonii VOIP
                    • e-legionowo Re: INTERNET W SEROCKU 30.11.07, 12:25
                      firma Connect to dawny Netsystem po zmianie wlasciciela, firma z
                      Legionowa, szukajac po nazwach connect i netsystem znajdziec troche
                      ciekawych opinii o w/w firmie, a jakie ceny to mozna sprawdzic
                      www.connect.net.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka