Dodaj do ulubionych

Czy odszkodowania podlegaja opodatkowaniu ???

02.02.06, 20:26
Czy Ktos z Was moze mi odpowiedziec na nastepujace pytanie:
- Czy odszkodowania podlegaja opodatkowaniu ???

Pytam, bo w roku ubieglym moj adwokat wywalczyl dla mnie odszkodowanie
od firmy dla ktorej pracowalem przez ponad 2 lata, a teraz oni przyslali mi
forme rozliczniowa 1099 i kazuja mi sie z tego rozliczyc.

PS. Czy Ktos z Was mial podobne doswiadczenia ???
Obserwuj wątek
    • sylwiaa3 Re: Czy odszkodowania podlegaja opodatkowaniu ??? 02.02.06, 21:33
      Odszkodowanie to swojego rodzaju dochód w Twoim budżecie.
      Może dlatego opodatkowany? Nie wiem. Ale czego to fiskus nie opodatkuje!!!
      • cuski Czy odszkodowania podlegaja opodatkowaniu ??? 02.02.06, 21:46
        Ja tez nie wiem, dlatego wlasnie staram sie tego dowiedziec.

PS. A jak sie nie dowiem, to zadzwonie do mojego adwokata z zapytaniem:
        - Co oni mi tutaj przyslaja ??? smile))
    • polishbellydancer Re: Czy odszkodowania podlegaja opodatkowaniu ??? 02.02.06, 21:43
      tak podlega
      • cuski Polishbellydancer napisała: 02.02.06, 21:47
        Polishbellydancer napisała:
        - Tak podlega.

Jestes pewna, bo moim znajomi twierdza co innego ???
        • polishbellydancer Re: Polishbellydancer napisała: 03.02.06, 05:20
          jestem pewna--jezeli dostales odszkodowanie to stanowi to twoj przychod np. za
          wyplaty ktorych nie otrzymywales przez jakis czas(nie wiem jak jest w twoim
          przypadku)--a kazdy przychod podlega opodatkowaniu--jezeli zaplacono za ciebie
          rachunki medyczne to to nie podlega opodatkowaniu--musialbys scislej okreslic
          co to byl za rodzaj odszkodowania(wypadek w pracy, niewyplacone godziny itd)
          • cuski Do Polishbellydancer 03.02.06, 06:38
            Niewielka czesc tego odszkodowania stanowily zalegle platnosci z tytulu
            stosunku pracy, a reszta (lwia czesc) to bylo moje zadoscuczynienie,
            za moje zszarpane nerwy.
            • polishbellydancer Re: Do Polishbellydancer 03.02.06, 20:51
              w tym wypadku jeszcze ci te nerwy troche poszarpia bo podatek zaplacic trzeba
              • cuski Do Polishbellydancer 03.02.06, 20:57
                Wlasnie wyslalem papiery do mojego adwokata, zeby sprobowal odkrecic sprawe.

PS. Dlaczego mam placic podatek od calej kwoty przyznanego mi odszkodowania ???
    • zettrzy Re: Czy odszkodowania podlegaja opodatkowaniu ??? 05.02.06, 23:38
      jasne ze NIE!!!!
      opodatkowaniu podlega wylacznie dochod, nie wazne z jakiego zrodla, natomiast
      odszkodowanie stanowi zwrot straty - to nie jest dochod ktory nam przysparza
      majatku, tylko pokrycie szkody jaka ponieslismy

tak, pare razy w zyciu dostalam odszkodowanie, glownie za drobne stluczki, i
      nigdy nie zdarzylo mi sie zaplacic za to podatku, pan accountant nawet radosnie
      mi objasnial ze najlepsza rzecz przy odszkodowaniu to wymiganie sie od podatku
      • cuski Zettrzy 06.02.06, 05:00
        Zettrzy, witaj na naszym forum i serdeczne dzieki
        za twoj komentarz do tego watku smile
      • polishbellydancer Re: Czy odszkodowania podlegaja opodatkowaniu ??? 06.02.06, 06:47
        odszkodowanie za stluczke to co innego niz zwrot zaleglych wyplat w formie
        odszkodowania
        • zettrzy Re: Czy odszkodowania podlegaja opodatkowaniu ??? 07.02.06, 04:38
          zwrot zaleglych wyplat (compensation) to nie jest odszkodowanie (damage)

i druga sprawa:
          firma, ktora placi pracownikom, ma OBOWIAZEK sciagac podatki od kompensacji, pod
          kara roznych grzwien; pracownik otrzymuje sume kompensacji minus podatki, a na
          koniec W-2, ktorym sie rozlicza przy ewentualnym zwrocie/doplacie
          firma, ktora zatrudnia kontraktorow, NIE SCIAGA podatkow bo jednostka
          zobowiazana do tego jest vendor - i to juz jego sprawa jak to robi aby uniknac
          sporych klopotow

1099 jest uzywany wylacznie dla self-employed, a i to z roznymi ograniczeniami -
          np. kompensacja jest wylacznie w formie prowizji, albo okres zatrudnienia tylko
          pare tygodni lub krocej, no i nie w kazdym zawodzie; przy czym self-employed
          jest sam swoim pracodawca, a firma ktora go zatrudnia klientem, wiec to nie ich
          interes zeby mu przyslac 1099, sam musi sie o te forme postarac

cos mi wyglada ze firma usiluje przedstawic to odszkodowanie jako kompensacje,
          aby stworzyc sobie mozliwosc odpisania tej sumy od wlasnego opodatkowania jako
          wydatek na biznes
          • cuski Zetrzy, zgadzam sie z Toba ! 07.02.06, 15:39
            Zetrzy, zgadzam sie z Toba !
            Moja byla firma przyslala mi odszkodowanie, a teraz wysyla mi druk 1099
            (bez zadnych potracen podatkowych)... jedyna pozycja na tym druku jest suma
            odszkodowania, ktora wpisali w rubryke "nonemployee compensation".
            • zettrzy Re: Zetrzy, zgadzam sie z Toba ! 08.02.06, 04:35
              a tu kto przysyla forme 1099 (spisuje z adresu nadawcy):

Internal Revenue Service
              PO Box 3737
              Ogden, UT 84409

tak sobie zgadne ze chyba mozna pod ten adres rowniez napisac z pytaniem o rozne
              szczegoly ktore dotycza kompensacji przez 1099
              • cuski Re: Zetrzy 08.02.06, 05:18
                Dzieki za to dodatkowe info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka