cuski 01.09.06, 00:29 Czy wiecie, ze ponad 46 milionow mieszkancow USA nie posiada zadnego ubezpieczenia zdrowotnego !!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jozek_cork Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 01:32 to nie tak duzo na ogólna liczbe mieszkanców Odpowiedz Link
cuski Jozek 01.09.06, 03:13 To nie tak duzo ??? Te 46 milionow stanowi jakies 16 proc. calej amerykanskiej populacji. Odpowiedz Link
bolek2006 Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 04:33 Jestem ponad 12 lat w USA i nie mam zadnego ubezpieczenia zdrowotnego. Wiem. Nie ma czym sie chwalic. Przez 12 lat na lekarzy wydalem.....Chmmm moze od konca 300 $ na "awarie" miesnia dwuglowego (akupuktura), do tego kilka wizyt u dr.W (bral 20$ za wizyte teraz 30 $) = moze ze 150 $. W tym kilka wizyt po recepte na pewne pastylki...ha ha snujcie rozne domysly...nie obraze sie. Jeszcze moze kiedys ze 120 $ - jakies dwie wizyty. Czyli razem 300 + 150 + 120 = 570 $ jak sie nie pomylilem. Ile kosztowaloby mnie ubezpieczenie? Pewnie i tak by nie pokrylo moich przypadkow? Ale to rodzaj hazardu. Mam nieco po 50 - tce wiec ryzyko rosnie z kazdym rokiem. Mam jednak zamiar dociagnac do ubezpieczenia obejmujacego ...emerytow. Swoja droga to niezle SS-ynstwo, ze wielu nie stac na ubezpieczenia. No i te ubezpieczenia czesto nie pokrywaja wszystkiego. Za KOMUNY...to bylo... Za 150 zl w ksiazeczce zdrowia mozna bylo swego czasu dostac trzy dni zwolnienia lekarskiego z pracy. Odpowiedz Link
harajukugirl Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 04:47 No Jozek Tomek ma racje to ubezpieczenie zdrowotne to cholerny problem tu w Stanach zad ma to gleboko w dupie a ludzie maja problem, opieka medyczna jest cholernie droga a jak masz swoja firme to placisz co miesiac z kieszeni kupe kasy, my wlsnie oboje z mezem mamy firmy wiec pokrywamy to sami a na taka mala rodzine jak moja 3 osoby; maz palacy a ja w wieku rozrodczym corcia mala wiec choruje czesto jak to dzieci; przyzwoite ubezpieczenie kosztuje nas $500.00 co miesiac i do tego pierwsze $2000.00 musimy sami pokryc jak by co. Odpowiedz Link
kiki-sriki Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 13:02 pocieszcie sie ze w Polsce nie jest lepiej!!! ale o tym mozna by dyskutowac i dyskutowac!! Odpowiedz Link
himera24 Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 15:37 Bolek to tylko pozazdroscic, czyli jestes chlop jak dab! Ja nie tyle co na lekarzy ale na dentystow wydalam sporo kasy, chociaz mam ubezpieczenie, no ale pomyslec ile bym wydala bez oj oj.... Ubezpieczenie to jednak dobra sprawa, w razie czego nie daj Boze, naprawde wiele kasy mozna zaoszczedzic. Odpowiedz Link
kiki-sriki Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 16:19 w Polsce nawet jak masz ubezpieczenie to i tak idzie sie prywatnie i sie placi bo inaczej dlugo sie czeka!! tak jak moja mama do kardiologa jak chciala sie zarejstrowac to sie okazalo ze do konca roku nie rejestruja wiec musiala isc prywatnie) ale takich przypadkow mozna wymieniac i wymieniac Odpowiedz Link
tadeuszx Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 16:52 Zgadza się. Zdecydowanie lepiej było przed tymi reformami i nie było tyle tego łapownictwa. Żeby było śmieszniej, to teraz wydajemy z budżetu państwa dużo więcej środków, mimo, że polikwidowali wiele przychodni i szpitali. Jak to się dzieje? Nie wiadomo!? Odpowiedz Link
harajukugirl Himera 01.09.06, 16:56 Ja nie wiem czy to jest oszczedzanie; wydaje kupe kasy co miesiac na to ubezpieczenie a kozystam z niego dwa razy do roku bosmy zdrowi, na dentyste idzie wiecej ale na to nie mam ubezpieczenia, mam je tylko w razie czego i zastanawia mnie kiedy ten durny rzad cos z tym tutaj zrobi bo podatki moje ida na zapewnianie czarnym dachu nad glowa placa cpunom 80% rentu a ja i moja rodzina nie ma glupiej szczepionki pokrytej nawet w 20% nie wspomne o pieprzonych wojnach o rope i ile na to kasy idzie zamiast na reforme opieki zdrowotnej, to nie jest o.k. Odpowiedz Link
himera24 Re: Himera 01.09.06, 20:51 Monika, daj Boze aby wam zdrowie dalej dopisywalo, ale nieszczescia chodzia po ludziach. Niedawny przypadek, kumpel mial wypadek na kontraktorce, pila go pocharatala, za operacje odtwarzania reki wystawili mu rachunek 250 tys, nie mial ubezpieczenia. Odpowiedz Link
cuski Himera 02.09.06, 00:46 Moja dziewczyna tez leczy zeby, wiec wiem ile to kosztuje. Odpowiedz Link
cuski Bolek 02.09.06, 00:43 Nie wiedzialem, ze jest jakies ubezpieczenie obejmujace emerytow. Odpowiedz Link