Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie zdrowotne !!!

01.09.06, 00:29
Czy wiecie, ze ponad 46 milionow mieszkancow USA
nie posiada zadnego ubezpieczenia zdrowotnego !!!
Obserwuj wątek
    • jozek_cork Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 01:32
      to nie tak duzo na ogólna liczbe mieszkanców smile
      • cuski Jozek 01.09.06, 03:13
        To nie tak duzo ???
        Te 46 milionow stanowi jakies 16 proc. calej amerykanskiej populacji.
    • bolek2006 Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 04:33
      Jestem ponad 12 lat w USA i nie mam zadnego ubezpieczenia zdrowotnego. Wiem.
      Nie ma czym sie chwalic.
      Przez 12 lat na lekarzy wydalem.....Chmmm moze od konca 300 $ na "awarie"
      miesnia dwuglowego (akupuktura), do tego kilka wizyt u dr.W (bral 20$ za wizyte
      teraz 30 $) = moze ze 150 $. W tym kilka wizyt po recepte na pewne
      pastylki...ha ha snujcie rozne domysly...nie obraze sie. Jeszcze moze kiedys ze
      120 $ - jakies dwie wizyty. Czyli razem 300 + 150 + 120 = 570 $ jak sie nie
      pomylilem. Ile kosztowaloby mnie ubezpieczenie? Pewnie i tak by nie pokrylo
      moich przypadkow?
      Ale to rodzaj hazardu. Mam nieco po 50 - tce wiec ryzyko rosnie z kazdym
      rokiem. Mam jednak zamiar dociagnac do ubezpieczenia obejmujacego ...emerytow.
      Swoja droga to niezle SS-ynstwo, ze wielu nie stac na ubezpieczenia. No i te
      ubezpieczenia czesto nie pokrywaja wszystkiego.
      Za KOMUNY...to bylo... Za 150 zl w ksiazeczce zdrowia mozna bylo swego
      czasu dostac trzy dni zwolnienia lekarskiego z pracy.
      • harajukugirl Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 04:47
        No Jozek Tomek ma racje to ubezpieczenie zdrowotne to cholerny problem tu w
        Stanach zad ma to gleboko w dupie a ludzie maja problem, opieka medyczna jest
        cholernie droga a jak masz swoja firme to placisz co miesiac z kieszeni kupe
        kasy, my wlsnie oboje z mezem mamy firmy wiec pokrywamy to sami a na taka mala
        rodzine jak moja 3 osoby; maz palacy a ja w wieku rozrodczym corcia mala wiec
        choruje czesto jak to dzieci; przyzwoite ubezpieczenie kosztuje nas $500.00 co
        miesiac i do tego pierwsze $2000.00 musimy sami pokryc jak by co.
        • kiki-sriki Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 13:02
          pocieszcie sie ze w Polsce nie jest lepiej!!! ale o tym mozna by dyskutowac i
          dyskutowac!!
          • cuski Kiki 02.09.06, 00:45
            Ale w Polsce opieka zdrowotna jest przynajmniej darmowa.
      • himera24 Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 15:37
        Bolek to tylko pozazdroscic, czyli jestes chlop jak dab!
        Ja nie tyle co na lekarzy ale na dentystow wydalam sporo kasy, chociaz mam
        ubezpieczenie, no ale pomyslec ile bym wydala bez oj oj....

Ubezpieczenie to jednak dobra sprawa, w razie czego nie daj Boze, naprawde
        wiele kasy mozna zaoszczedzic.
        • kiki-sriki Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 16:19
          w Polsce nawet jak masz ubezpieczenie to i tak idzie sie prywatnie i sie placi
          bo inaczej dlugo sie czeka!! tak jak moja mama do kardiologa jak chciala sie
          zarejstrowac to sie okazalo ze do konca roku nie rejestruja wiec musiala isc
          prywatniesmile) ale takich przypadkow mozna wymieniac i wymieniacsmile
          • tadeuszx Re: Ubezpieczenie zdrowotne !!! 01.09.06, 16:52
            Zgadza się. Zdecydowanie lepiej było przed tymi reformami i nie było tyle tego
            łapownictwa. Żeby było śmieszniej, to teraz wydajemy z budżetu państwa dużo
            więcej środków, mimo, że polikwidowali wiele przychodni i szpitali. Jak to się
            dzieje? Nie wiadomo!?
        • harajukugirl Himera 01.09.06, 16:56
          Ja nie wiem czy to jest oszczedzanie; wydaje kupe kasy co miesiac na to
          ubezpieczenie a kozystam z niego dwa razy do roku bosmy zdrowi, na dentyste
          idzie wiecej ale na to nie mam ubezpieczenia, mam je tylko w razie czego i
          zastanawia mnie kiedy ten durny rzad cos z tym tutaj zrobi bo podatki moje ida
          na zapewnianie czarnym dachu nad glowa placa cpunom 80% rentu a ja i moja
          rodzina nie ma glupiej szczepionki pokrytej nawet w 20% nie wspomne o
          pieprzonych wojnach o rope i ile na to kasy idzie zamiast na reforme opieki
          zdrowotnej, to nie jest o.k.
          • himera24 Re: Himera 01.09.06, 20:51
            Monika, daj Boze aby wam zdrowie dalej dopisywalo, ale nieszczescia chodzia po
            ludziach. Niedawny przypadek, kumpel mial wypadek na kontraktorce, pila go
            pocharatala, za operacje odtwarzania reki wystawili mu rachunek 250 tys, nie
            mial ubezpieczenia.
        • cuski Himera 02.09.06, 00:46
          Moja dziewczyna tez leczy zeby, wiec wiem ile to kosztuje.
      • cuski Bolek 02.09.06, 00:43
        Nie wiedzialem, ze jest jakies ubezpieczenie obejmujace emerytow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka