twardycukierek 18.01.10, 09:56 Kto wie, bez podglądania w słonikach, co to znaczy? Raz dwa trzy! Czeka nagroda! ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woda.na.mlyn Re: Zamtuz 18.01.10, 10:13 Mościapanno, zamtuz to z niemieckiego dom niecałkiem prywatny :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Zamtuz 18.01.10, 10:16 Byłam pewna, że Ty będziesz wiedział :) :D Odpowiedz Link Zgłoś
woda.na.mlyn Re: Zamtuz 18.01.10, 10:20 Wiesz, jeszcze w liceum dostałem w prezencie książkę, która bardzo utkwiła mi w pamięci, a mianowicie: [img]https://www.antykwariatnws.pl/upload/book_id4947_0.jpg[/img] :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
z_malej_litery Re: Zamtuz 18.01.10, 10:26 :))))) - mam ja! ale przyznaję, jeszcze nie czytałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.na.mlyn Re: Zamtuz 18.01.10, 10:30 Z tego co pamiętam, fajna lektura, szczególnie wywód o murwach :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
woda.na.mlyn Re: Zamtuz 18.01.10, 10:48 Pani co uprawiała zawód w ruinach starych murów obronnych :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
voker Re: Zamtuz 18.01.10, 10:51 kreatywna odpowiedź... akurat dobra na Krakuuuuffff :) Odpowiedz Link Zgłoś
woda.na.mlyn Re: Zamtuz 18.01.10, 11:00 Zero kreatywności akurat - to dokładnie info z tej historycznej książki, tak te panie w średniowieczu zwali tamże :D Odpowiedz Link Zgłoś
woda.na.mlyn Re: Zamtuz 18.01.10, 11:09 Trza by sprawdzić w „MURWY, WSZETECZNICE, GARMATKI” tego samego autora :DD ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
voker Re: Zamtuz 18.01.10, 12:25 Wydaje misiem że ponieważ gdyż było coraz mniej murów etc, rozwijał się ruch kołowy i posuwisty, to (z)rzeczone panie poszły sobie i stanęły na zakrętach i rogach, curvus to krzywy po łacinie... Chociaż: Najnowszy słownik etymologiczny Wiesława Borysia wywodzi interesujące Pana słowo z prasłowiańskiego rdzenia kurъ o znaczeniu 'kogut'. Autor uważa, że z pierwotnego znaczenia 'kura' rozwinęło się wtórne 'kobieta lekkiego prowadzenia', i pokazuje, że analogiczna zmiana zaszła we francuskim słowie cocotte, z którego notabene, może za pośrednictwem niemieckim, wzięła się polska kokota. Innego zdania jest Andrzej Bańkowski, który za punkt wyjścia przyjmuje prasłowiańskie słowo o znaczeniu 'kobieta niezamężna', a sens pejoratywny wiąże z wyrażeniem kurъve matere synъ, czyli 'syn niezamężnej matki'. Obaj badacze są zgodni co do tego, że kurwa jest wyrazem słowiańskim. Wiązanie go z łacińskim przymiotnikiem curvus 'krzywy' należy uznać za przykład etymologii ludowej. poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8461 Nowsza, bo współczesna odmiana, to biurwa czyli czająca się po schowkach na miotły, tudzież kibelkach wspomniana wcześniej murwa... :) Odpowiedz Link Zgłoś
z_malej_litery Re: Zamtuz 18.01.10, 10:44 mam dziesiątki książek, które czekają w słupkach przy łózku....ech, życia mi nie starczy :( Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 10:33 O, a ja bym bardzo chętnie. Zaraz sprawdzę na Allegro, czy jest do kupienia. Po prawdzie to wystarczy czasem na chybił trafił poczet królów i władców polskich jakiś poczytać i np. na Rogatkę trafić, żeby przegląd niezłych łobuzów mieć, ale wiedzę trza poszerzać ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Zamtuz 18.01.10, 10:40 funny_game napisała: > Po prawdzie to wystarczy czasem na chybił trafił poczet królów i władców > polskich jakiś poczytać i np. na Rogatkę trafić, żeby przegląd niezłych łobuzów > mieć, ale wiedzę trza poszerzać ;))) Zamiast 'po prawdzie' przeczytałam 'po porodzie' :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 10:47 To mogłoby zmotywować dzieciaka, od razu taka lektura :D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 10:55 Do porywania, na ten przykład, swojego brata, biskupa, i żądania za niego okupu co i rusz :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Zamtuz 18.01.10, 11:01 100 000 dolarów gotówką, w nieznaczonych banknotach z Eurobiznesu! :D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 11:11 :DDD Zostawić w kąciku dziecięcym w McDonald'sie :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Zamtuz 18.01.10, 10:30 O, ta! :D Znam. :)))) U mnie to słowo zasadził pewnie Boy tłumaczeniem Ballad Francois Villion'a... [img]https://www.tantquilyauradeslivres.fr/images/livre/2184.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 10:36 Cuxia!!! Niedawno skończyłam czytać to: www.biblionetka.pl/book.aspx?id=52656 !!! Średnio polecam, ale może być. Trochę zabrakło pomysłu na fabułę, bo język i wiedzę Komuda ma fantastyczne. A kanwę przecież też znalazł o wielkim potencjale... Hm. Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Zamtuz 18.01.10, 10:44 Coś takiego! No MASH! :D Tak, kanwa... ale czy w takim razie nie lepiej sięgnąć po inspiracje? Hmmm, nie wiem. Właśnie: hmmm. Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 10:49 No sięgnął był Komuda po inspirację i to nie byle jaką, nie z byle zamtuza wypadniętą spod ogona murwie :D I nie wykorzystał do końca, ale przeczytać można. Kupiłam już na Allegro tych łotrów polecanych przez Wodę :) Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Zamtuz 18.01.10, 18:06 Aaaapropossss inspiracji! Wiesz, że wisisz w Słoniku!?? :D Ale szybka bestia z Ciebie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 10:28 Się czyta, się wie :D Ale, jeśli mam sprawdzić w słoniku, a nie słowniku, to pewnie wyjdzie na to, że to kościół :F Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 10:31 I jeszcze wiem, że lupanar to nie to samo, co lunapark :D Odpowiedz Link Zgłoś
z_malej_litery Re: Zamtuz 18.01.10, 10:40 oooooooo, Damy z lupanaru to były, hmmm... mistrzynie ten tego tamtego... :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 10:53 Niektóre gamratki wszeteczne z zamtuzów też potrafiły, że ho ho, bo zamtuz zamtuzowi nierówny był. Tak zresztą było od zawsze, że były zwykłe ulicznice i czczone hetery, zwykłe ladacznice i niezwykłe a to metresy, a to gejsze, a to groupies :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
z_malej_litery Re: Zamtuz 18.01.10, 11:22 jest taka scena lunaparowa w filmie :Królowa Margot .... jejku! aż strach patrzeć :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Zamtuz 18.01.10, 10:41 Nie zamtuz, tylko zamtuzy - takie rajtuzy z zamszu :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Zamtuz 18.01.10, 10:46 Zaraz 'zbok' - a skąd wiesz, może to są zamtuzy w rzucik z misiów? :D Odpowiedz Link Zgłoś
voker Re: Zamtuz 18.01.10, 10:49 jak ładnie ująłeś to co mi zalęgło się pod czaszką ale nie wykluło... :) Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Zamtuz 18.01.10, 10:58 Nie przeginaj, bo następnym razem zostaniesz zakuty w szpilki i zamtuzy właśnie :D Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Zamtuz 18.01.10, 11:27 Nie mogę, jest za zimno, ale poczekaj, tylko 62 dni do wiosny! :D Odpowiedz Link Zgłoś
twardycukierek Re: Zamtuz 18.01.10, 11:23 voker napisał: > i pas cnoty? :) A kysz! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Zamtuz 18.01.10, 11:09 Myślałam raczej o ruchu konika szachowego :D Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 11:16 O tu można potrenować :F [img]https://bi.gazeta.pl/im/9/7269/z7269219X.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
razzmatazzy Re: Zamtuz 18.01.10, 11:31 Tak sobie myślę - kiedyś randki rozbierane na pewno trwały o wiele dłużej: trzeba było rozpiąć z 50 guzików, a teraz zzzzzzz... i już. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
funny_game Re: Zamtuz 18.01.10, 11:37 No. Jedno zzzz i zdjęte i buty i kiecka i zamtuzy :D Odpowiedz Link Zgłoś
woda.na.mlyn Re: Zamtuz 18.01.10, 11:04 Zamtuz to zamek tuzów, czyli asów - złych asów - w skrócie złamasów :DDDD Odpowiedz Link Zgłoś