Dodaj do ulubionych

mówienie od tyłu

07.06.10, 07:36
Zastanawiam się czy tak jak umiejętność pisania lustrzanego, tak mówienie od
tyłu to domena osób leworęcznych.
Ja posiadam tą umiejętność, a jak to wygląda u Was?
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: mówienie od tyłu 20.06.10, 23:56
      chyba nie, ja cwiczylam mowienie od tylu, nauczylam sie i potem dalam sobie spokoj.
      Jestem leworeczna, dodam:)
      Ale to byla nauka, sprawiala przyjemnosc, hihi, moze do tego wroce.
      • laferme Re: mówienie od tyłu 01.07.10, 12:01
        ale ja się tego nie uczyłam nigdy, u mnie to jest naturalne
        • znana.jako.ggigus Re: mówienie od tyłu 04.07.10, 13:48
          sorek, ale nie wierze w to, ze mowienie od tylu moze byc naturlane:). i ze ma
          jakikolwiek zwiazek z prawo- lub leworecznoscia.
          • laferme Re: mówienie od tyłu 06.07.10, 11:25
            a dlaczego nie może być naturalne?
            nigdy się tego nie uczyłam (nawet nie wiem jak można by to zrobić)
            • znana.jako.ggigus Re: mówienie od tyłu 06.07.10, 20:19
              bo to niemozliwe. Dziecko uczy sie mowy od rodzicow i otoczenia, no chyba ze mi
              napiszesz, ze Twoi rodzice tez. to sie poddam.
              ja sie nauczylam - zaczelam od prostych slow, potem trudniejsze, w pewnym
              momencie okiem wybrazni przewracalam sobie slowa i lecialam calym zdaniami.
              Hm, moze powinnam wrocic do tej zabawy?
              • laferme Re: mówienie od tyłu 09.07.10, 11:59
                ale dlaczego mi nie wierzysz? nie wiem dlaczego miałabym kłamać :(

moi rodzice nie potrafią mówić od tyłu, oboje są praworęczni
                • znana.jako.ggigus nie o to chodzi, że Ci nie wierzę 09.07.10, 17:02
                  zastanawiam się, jakby to mogło funkcjonować, bo jakie są mechanizmy uczenia się
                  mowy, to chyba wiadome.
                  Może jako dziecko zaczęłaś się bawić słowami i mówić je od tyłu, a potem poszło
                  dalej jakoś samo? Bo że masz tę umiejętność ot tak nagle, to nie wierzę i nie
                  uwierzę. I że ta umiejętność maq coś wspólnego z leworęcznością, tym bardziej
                  też nie.
                  Zapytaj może rodziców, jak to z Tobą było.
                  • sherion261 Re: nie o to chodzi, że Ci nie wierzę 17.08.10, 22:09
                    A ja jej wierzę. Leworęczni przecież mają zdolność postrzegania całościowego i
                    bardzo rozwiniętą wyobraźnię. Teoretycznie może przecież sobie wyobrazić całe
                    zdanie i przekazać je wspak. Ja sobie w taki sposób wyobrażam cyfry, dodawanie i
                    odejmowanie było dzięki temu dla mnie łatwiejsze.
                    • znana.jako.ggigus no wlasnie 29.08.10, 14:25
                      wyobrazasz sobie cos, cyfry, a nie jest to dar wrodzony jak mowienie.
                      nie wiem, czy jako leworeczna mam wiecej czy mniej wyobrazni, kwestia gustu.
                      Calosciowo pojmuje film i moge go w 3 sek. skrytykowac, nazwac slabosci i mocne
                      strony, a natomiast calosciowo nie pojme tzw. krzyzowek, czyli kto i gdzie ma
                      pierwszenstwo na skrzyzowaniu i dlatego nie mam prawa jazdy. Calosciowe myslenie
                      i pisanie o wiekszej wyobrazni to fajna rzecz, ale niekoniecznie wiaza sie z
                      lewa lapka.
                      aha, przy liczeniu tez wyobrazam sobie liczby, bo jako ah, zdolna, bo tacy sa
                      leworeczni, prawda i z wyboraznia, mam dyskalkulie na granicy uposledzenia
                      umyslowego i takie woybrazanie ulatwia mi zycie.
                      A nawet umozliwia dodawanie i odejmowanie, o ile nie mam pod reka kalkulatora,
                      kartki papieru.
                      Mature i studia mam, to tak na marginesie.
      • manek172 Re: mówienie od tyłu 05.10.10, 12:59
        ja jestem praworęczny i tez potrafie mówic od tyłu i przyznam ze nigdy tego nie cwiczylem
    • manek172 Re: mówienie od tyłu 05.10.10, 12:57
      witam ja osobiscie jestem praworęczny i tez posiadam taką umiejetnosc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka