laferme 07.06.10, 07:36 Zastanawiam się czy tak jak umiejętność pisania lustrzanego, tak mówienie od tyłu to domena osób leworęcznych. Ja posiadam tą umiejętność, a jak to wygląda u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znana.jako.ggigus Re: mówienie od tyłu 20.06.10, 23:56 chyba nie, ja cwiczylam mowienie od tylu, nauczylam sie i potem dalam sobie spokoj. Jestem leworeczna, dodam:) Ale to byla nauka, sprawiala przyjemnosc, hihi, moze do tego wroce. Odpowiedz Link Zgłoś
laferme Re: mówienie od tyłu 01.07.10, 12:01 ale ja się tego nie uczyłam nigdy, u mnie to jest naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: mówienie od tyłu 04.07.10, 13:48 sorek, ale nie wierze w to, ze mowienie od tylu moze byc naturlane:). i ze ma jakikolwiek zwiazek z prawo- lub leworecznoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
laferme Re: mówienie od tyłu 06.07.10, 11:25 a dlaczego nie może być naturalne? nigdy się tego nie uczyłam (nawet nie wiem jak można by to zrobić) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: mówienie od tyłu 06.07.10, 20:19 bo to niemozliwe. Dziecko uczy sie mowy od rodzicow i otoczenia, no chyba ze mi napiszesz, ze Twoi rodzice tez. to sie poddam. ja sie nauczylam - zaczelam od prostych slow, potem trudniejsze, w pewnym momencie okiem wybrazni przewracalam sobie slowa i lecialam calym zdaniami. Hm, moze powinnam wrocic do tej zabawy? Odpowiedz Link Zgłoś
laferme Re: mówienie od tyłu 09.07.10, 11:59 ale dlaczego mi nie wierzysz? nie wiem dlaczego miałabym kłamać :( moi rodzice nie potrafią mówić od tyłu, oboje są praworęczni Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus nie o to chodzi, że Ci nie wierzę 09.07.10, 17:02 zastanawiam się, jakby to mogło funkcjonować, bo jakie są mechanizmy uczenia się mowy, to chyba wiadome. Może jako dziecko zaczęłaś się bawić słowami i mówić je od tyłu, a potem poszło dalej jakoś samo? Bo że masz tę umiejętność ot tak nagle, to nie wierzę i nie uwierzę. I że ta umiejętność maq coś wspólnego z leworęcznością, tym bardziej też nie. Zapytaj może rodziców, jak to z Tobą było. Odpowiedz Link Zgłoś
sherion261 Re: nie o to chodzi, że Ci nie wierzę 17.08.10, 22:09 A ja jej wierzę. Leworęczni przecież mają zdolność postrzegania całościowego i bardzo rozwiniętą wyobraźnię. Teoretycznie może przecież sobie wyobrazić całe zdanie i przekazać je wspak. Ja sobie w taki sposób wyobrażam cyfry, dodawanie i odejmowanie było dzięki temu dla mnie łatwiejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus no wlasnie 29.08.10, 14:25 wyobrazasz sobie cos, cyfry, a nie jest to dar wrodzony jak mowienie. nie wiem, czy jako leworeczna mam wiecej czy mniej wyobrazni, kwestia gustu. Calosciowo pojmuje film i moge go w 3 sek. skrytykowac, nazwac slabosci i mocne strony, a natomiast calosciowo nie pojme tzw. krzyzowek, czyli kto i gdzie ma pierwszenstwo na skrzyzowaniu i dlatego nie mam prawa jazdy. Calosciowe myslenie i pisanie o wiekszej wyobrazni to fajna rzecz, ale niekoniecznie wiaza sie z lewa lapka. aha, przy liczeniu tez wyobrazam sobie liczby, bo jako ah, zdolna, bo tacy sa leworeczni, prawda i z wyboraznia, mam dyskalkulie na granicy uposledzenia umyslowego i takie woybrazanie ulatwia mi zycie. A nawet umozliwia dodawanie i odejmowanie, o ile nie mam pod reka kalkulatora, kartki papieru. Mature i studia mam, to tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
manek172 Re: mówienie od tyłu 05.10.10, 12:59 ja jestem praworęczny i tez potrafie mówic od tyłu i przyznam ze nigdy tego nie cwiczylem Odpowiedz Link Zgłoś
manek172 Re: mówienie od tyłu 05.10.10, 12:57 witam ja osobiscie jestem praworęczny i tez posiadam taką umiejetnosc :) Odpowiedz Link Zgłoś