imponeross 07.08.10, 23:32 Dzisiaj jest w szkolach religia rzymsko-katolicka, a jutro pewnie bedzie jeszcze islam! Religia powinna byc w kosciolach i meczetach, a nie w szkolach! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolek Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 07.08.10, 23:39 Dobry pomysl. Jak do nauczania chrzescijanstwa dolacza islam, buddyzm, hinduizm, sikhizm i judeizm, to ja jestem za utrzymaniem lekcji religii w szkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam 07.08.10, 23:50 Gość portalu: lolek napisał(a): > Dobry pomysl. Jak do nauczania chrzescijanstwa dolacza islam, buddyzm, > hinduizm, sikhizm i judeizm, to ja jestem za utrzymaniem lekcji religii > w szkolach. A ja nie. Bo to nie jest tylko nauczanie, lecz pranie mozgow i indoktrynacja. Jestem owszem, ale ew. za religioznawstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam IP: 82.132.139.* 08.08.10, 00:11 tak tak, o to mi wlasnie chodzilo. zeby dzieciaki mogly poznac rozne systemy i swiadomie wybrac cos, co im najbardziej pasuje, albo odwrotnie - wymiksowac sie z opcji bycia religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam 08.08.10, 00:47 W nowym roku szkolnym zajęcia praktyczne z religii obejmować będą blokadę placów i ulic za pomocą krzyża, ćwiczenia z zamieszek, lekcje głośnego krzyczenia MORDERCY i rzut różańcem a'la Xena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam IP: 82.132.248.* 08.08.10, 08:42 lol! katolickie przysposobienie obronne :D Odpowiedz Link Zgłoś
teletoobis Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam 08.08.10, 08:46 tak, a WF poprowadzi taki mlodzy, dziarski ksiadz w krotkiej sutannie adidasa :) Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross a la Xena 08.08.10, 11:57 seth.destructor napisał: > W nowym roku szkolnym zajęcia praktyczne z religii obejmować będą > blokadę placów i ulic za pomocą krzyża, ćwiczenia z zamieszek, > lekcje głośnego krzyczenia MORDERCY i rzut różańcem a'la Xena. Co to jest rzut rozancem a la Xena? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: a la Xena 09.08.10, 01:30 Xena miała taki bumerang w kształcie koła a później mandali. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam 08.08.10, 11:15 imponeross napisał: > Dzisiaj jest w szkolach religia rzymsko-katolicka, a jutro pewnie > bedzie jeszcze islam! > Islam już może być (i pewnie w niektórych regionach jest). Wystarczy siedmioro dzieci. I to nie w klasie a w szkole. Na terenach zamieszkałych przez potomków polskich Tatarów pewnie się uzbiera. Problem nie w tym JAKA religia będzie nauczana, tylko w tym, że w szkole realizuje się program religijny na prawach przedmiotu. Dzieciom miesza się wiedzę z wiarą, a umiejętność rozróżnienia tych dwóch systemów myślowych powinien być kluczową umiejętnością zarówno dla wierzących, jak i dla niewierzących. Łatwiej by się potem dogadywali. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam 08.08.10, 11:35 Islam to nie katolicyzm. Na punkcie tego pierwszego mimo wszystko nie świrujemy i raczej się nie zanosi, że będziemy mieli Imama Wielkiego Drugiego, a na jego punkcie dostaniemy bzika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam IP: 82.132.248.* 08.08.10, 13:02 > Islam to nie katolicyzm. Na punkcie tego pierwszego mimo wszystko > nie świrujemy Piwi islam ma 1.5 mld wyznawcow i tyle roznych odlamow, ze probowac wrzucic ich wszystkich do jednego worka jest rownie sensowne, jak usilowanie wsadzenia do jednej szuflady prawoslawia, kosciola rydzykowego, swiadkow jechowy i szwedzkich protestantow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam IP: *.dip.t-dialin.net 09.08.10, 08:58 Sport tez powinien byc w klubach, a nie w szkolach? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: dzisiaj religia rzymsko-katolicka jutro islam 09.08.10, 09:12 Pierwsze słyszę o sporcie w szkołach. Zresztą w klubach też jest raczej nieobecny. Odpowiedz Link Zgłoś