dzieciatko_je_zus 19.11.10, 16:05 Jak wyglądają Wasze przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia (chodzi mi głównie o przygotowania duchowe)? Chodzicie na Roraty? Przygotowujecie się duchowo? Jak to u Was wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
seth.destructor Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 16:08 Nie obchodzę Świąt, a Wigilię, a do tego nie trzeba się duchowo przygotowywać. To tradycyjne, pogańskie święto. Ale muzyczkę ładną, świąteczną, to można nazwać ucztą duchową. Odpowiedz Link Zgłoś
aborcyjnokoncepcyjnalustracja Jasne 19.11.10, 16:11 dzieciatko_je_zus napisał: > Jak wyglądają Wasze przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia (chodzi mi głównie > o przygotowania duchowe)? Jasne, przecież te święta mają charakter duchowy. Oczywiście, że przygotowujemy się do nich duchowo. Poza tym, przypominamy ludziskom, że nie warto zabijać, kraść, kłamać, że nie należy zabijać zwierząt (w tym ryb, drobiu, itd.), aby się nimi "świątecznie" obżerać. Przypominamy o tym przez cały czas, nie tylko od święta. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Jasne 19.11.10, 16:21 Dlaczego ryb nie? Nie jadam mięsa, ale ryby bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.loczek Ryby, to też mięso 19.11.10, 16:29 dzieciatko_je_zus napisał: > Dlaczego ryb nie? Nie jadam mięsa, ale ryby bardzo lubię. Niezwykłymi i wrażliwymi zwierzętami są ryby. Mają rozwinięte zmysły słuchu, węchu, smaku i dotyku. Szczególnie dobrze rozwinięty słuch mają m.in. karpie, sumy oraz większość gatunków ryb żyjących w ławicach. Naukowcy z Instytutu w Roslin stwierdzili niedawno, że receptory bólu u pstrągów są identyczne jak te znajdowane na skórze człowieka! Co więcej, reagują one na o wiele słabszy nacisk, a wrażliwość ich skóry można porównać z wrażliwością ludzkiego oka! Według nich, reakcje pstrągów na bodźce spełniają wszystkie kryteria, jakie stawia definicja bólu. Znamy ponad 20.000 gatunków ryb, a największa z nich ma 18 m długości i ciężar ponad 15 ton! Niektóre z nich potrafią płynąć z prędkością przekraczającą 65 kilometrów na godzinę, inne trzymają swoje potomstwo w pyszczku, aby zapewnić im ochronę! Są takie, które mają zdolność wydzielania światła i wytwarzania elektryczności! Wbrew pozorom, potrafią wydawać dźwięki, choć są one niesłyszalne dla ucha ludzkiego. Co powiedziałby karp, który staje się w grudniu ulubioną potrawą Polaków (przed Bożym Narodzeniem sprzedaje się 90 proc. całorocznej "produkcji" karpia)? Ryby, to też mięso :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Ryby, to też mięso IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.10, 16:35 Logo...a jakie smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Ryby, to też mięso 19.11.10, 19:45 Każdy musi umrzeć prędzej czy później. Tak samo boli śmierć naturalna ( a może i bardziej ) jak i śmierć od szybkiego ciosu tłuczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aborcyjnokoncepcyjnalustracja Re: Jasne 19.11.10, 18:19 dzieciatko_je_zus napisał: > Nie jadam mięsa... Gratulacje :( Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 16:24 Nie przygotowujemy się, co najwyżej irytuje nas świadomość, że z powodu zamkniętych sklepów musimy zaplanować większe zakupy, telewizja nada znów debilny film z serii Kevin sam gdzieś tam, a biskupi w swoich orędziach zwyczajowo już obrażą Polaków, którzy ich karmią i nie wiem dlaczego tolerują. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.loczek Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 16:32 l.george.l napisał: > Nie przygotowujemy się, co najwyżej irytuje nas świadomość, że z powodu zamknię > tych sklepów musimy zaplanować większe zakupy, telewizja nada znów debilny film > z serii Kevin sam gdzieś tam, a biskupi w swoich orędziach zwyczajowo już obra > żą Polaków, którzy ich karmią i nie wiem dlaczego tolerują. Świętowanie nie polega na oglądaniu telewizji, a większość biskupów niewiele wspólnego ma z duchowością. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.loczek Dla wszystkich 19.11.10, 16:34 W bardzo "świątecznym" nastroju: tiny.pl/238p Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Dla wszystkich 19.11.10, 16:37 Rozumiem, że nie masz skórzanych butów tylko ze skaju? I jesz same warzywa i owoce? Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.loczek Re: Dla wszystkich 19.11.10, 16:45 dzieciatko_je_zus napisał: > Rozumiem, że nie masz skórzanych butów tylko ze skaju? Nie ze skayu, z innych materiałów (nie skóra). > I jesz same warzywa i owoce? Owszem: warzywa, owoce, zboża, orzechy, nasiona, wodorosty... Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Dla wszystkich 19.11.10, 17:35 A masz psa lub kota? Albo małe dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Dla wszystkich 19.11.10, 18:41 Myślisz, że pies nie lubi wodorostów? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Dla wszystkich 19.11.10, 18:41 Bóg się rodzi, karp truchleje. Krwawego Boga sobie chrześcijanie wymyślili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Przygotowania do Świąt. IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.10, 16:37 popylasz na roraty o 6:00 czy zrobili juz zastepcze wieczorem? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 16:43 dzieciatko_je_zus napisał: > Chodzicie na Roraty? Nie wiem co to jest, ale chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 17:37 Msza Święta w Adwencie o szóstej rano w każdy dzień powszedni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Przygotowania do Świąt. IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.10, 18:31 a sw obrazek kapelonek dzieciom daje,przynajmniej? po schodach dzieciatko przesuwa? jaka nagroda za komplet obrazkow ? Czy tylko z taca lataja? Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 19:17 Za czasów mojego dzieciństwa nagrodą była figurka Dziewicy Maryi. A u Was na parafii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Przygotowania do Świąt. IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.10, 21:24 zawsze mi brakowalo kompletu to tylko" dobre slowo" na przyszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 22:19 Bo nie byłeś chyba zbyt inteligentny. Ja jak mnie nie było kserowałem sobie obrazek od kolegi w punkcie ksero, dzięki temu zawsze miałem komplecik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Przygotowania do Świąt. IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.10, 22:38 i po co te obrazanie? jedyne punkty jakie wtedy byly to punkty napelniania syfonow,dzieciatko kochane, ksero hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Przygotowania do Świąt. IP: *.lukman.pl 19.11.10, 22:44 > Ja jak mnie nie było kserowałem sobie obrazek od kolegi w punkcie ksero, dzięki > temu zawsze miałem komplecik. Widać, że nie wybierasz sobie z katolicyzmu co Ci wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Przygotowania do Świąt. 20.11.10, 03:00 dzieciatko_je_zus napisał: > Za czasów mojego dzieciństwa nagrodą była figurka Dziewicy Maryi. Do dupy taka wszechmoc. Nawet dziewicy dać nie mogą, a jedynie figurkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 17:16 1. Unikam centrów handlowych wszelkiej maści - Laast christma aj gejw ju maj hart (ile można) 2. Przygotowuję się do zjedzenia karpia w wykonaniu mojej Mamy - mniam, raz do roku uczta 3. Słucham angielskiej muzyki chóralnej (Chór St. James College - mój ulubiony) - kapitalna rzecz, a nadają w radiach internetowych. 4. Unikam wszelkich wigilii (w pracy, w zaprzyjaźnionych firmach...). P.S. W boga katolickiego nie wierzę więc to żadne święta dla mnie. Ot 2 tygodnie ani pracy, ani wypoczynku (od dziś: od 24. 12 do 07.01). Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 17:36 Czy wigilię spędzasz sam czy przy stole z bliskimi? Łamiesz się opłatkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 17:41 Pkt. powyżej - rodzinnie konsumuję onego karpia (z przyległościami w ilości 11). Łamiemy się opłatkiem, słuchamy kolęd, dajemy sobie prezenty, ogądamy po raz 111 Kevina i co tam jeszcze w tradycji wigilijnej w danej chwili występuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 18:27 do mnie przychodzi DZIADEK MRÓZ. bardziej podoba mi sie niż ten smiesazny krasnal SANTACLAUS. a świeta opędzam 4 szt karpia. łącznie ok 7kg. smażony i w galarecie lub po zydowsku. wszak TO MŁODY ŻYD przychodzi na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 19:09 Karp w galaretce-pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 19:11 Czyli tradycyjna polska hipokryzja, wziąć z katolicyzmu tylko to co nam odpowiada i jest wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 20:27 A co ja niby wziąłem z tego całego katolicyzmu??? Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 22:18 Same tylko rodzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Przygotowania do Świąt. 20.11.10, 11:53 Uprzejmie proszę, aby mi nie imputować, że cokolwiek wziąłem z katolicyzmu. Jest mi to z gruntu obca ideologia. P.S. Z czystej ciekawości: jakie są rodzynki w katolicyźmie? A jakie zakalce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Przygotowania do Świąt. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.11.10, 18:24 Od lat staram się nie przyjąć do wiadomości, że zbliżają się jakieś święta. I od lat mi się to nie udaje. Dla "świętego" spokoju daję się gdzieś wyciągnąć z kolejną idiotyczną wizytą, która nie cieszy ani odwiedzanych, ani odwiedzających, jak to w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 19:08 Współczuję złych więzi w rodzinie, to musi boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 19:13 > Współczuję złych więzi w rodzinie, to musi boleć. Więzy zawsze bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Przygotowania do Świąt. IP: *.lukman.pl 19.11.10, 20:45 > Dobry tekst! ba! Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 19:09 Jak stwierdziła ostatnio jedna z moich znajomych są to najbardziej "molestacyjne" święta. Wszyscy wszystkich molestują tą rodzinnością, miłością, narzucaniem się... Przyznałem jej rację, ale uciec od tych świąt się nie da, tak są nachalnie wszechobecne.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 19:14 Jak masz dobre kontakty w rodzinie sam dążysz do spotkań z bliskimi, jeżeli złe-święta za to nie odpowiadają. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 20:29 Ja nikogo za nic nie winię, a już kalendarza szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sabinac-0 Re: Przygotowania do Świąt. 20.11.10, 19:08 Swieta za zle kontakty nie odpowiadaja, ale sam rzeczony tez nie jest winien wszystkich rodzinnych ansow. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 19:15 uciec od tych świąt się nie da, tak są nachaln > ie wszechobecne.... Całkiem nie, ale można zwiększyć dystans. W młodości to był wyjazd w góry, teraz mi się już nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ass-am Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 20:35 Nie da sie uciec. Swieta juz atakuja w sklepach.Presja rodziny zacznie sie za pare dni. Pozniej chwila spokoju i podobna spiewka. Wielkanoc. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix-kiddo Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 20:53 Jestem ewangeliczką. Do świąt przygotowuję się, chodząc na nabożeństwa adwentowe (dodatkowe nabożeństwa w tygodniu, poza niedzielnymi). W niedziele w Adwencie staram się przystępować do Komunii. Biblię czytam jak zwykle - czyli codziennie. Staram się unikać przedświątecznego zgiełku sklepowego, chociaż nie zawsze się udaje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spamer Re: Przygotowania do Świąt. IP: *.chello.pl 19.11.10, 21:39 Biblię czytam jak zwykle - czyli codziennie\ Rozrywkowa z ciebie babka :D Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 22:16 Tobie też polecam , może w końcu coś zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
chelseaa Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 23:05 dzieciatko_je_zus napisał: > Tobie też polecam , może w końcu coś zrozumiesz. Zdecydowanie lepszą lekturą są te pozycje, które pozwalają na zrozumienie jak funkcjonuje nasz organizm i umysł oraz świat i to, że zostaliśmy wmanewrowani w te coroczne święta. Czy nie uważacie, że ten cykl świąt to próba manipulacji naszym życiem i czasem? A producenci tych świątecznych gówien tylko zacierają ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciatko_je_zus Re: Przygotowania do Świąt. 28.11.10, 10:29 Życzę Ci, żebyś odkryła Ducha Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
kuk_krakauer Re: Przygotowania do Świąt. 28.11.10, 11:24 Czy nie uważacie, że ten cykl świąt to próba manipulacji na > szym życiem i czasem? A producenci tych świątecznych gówien tylko zacierają ręc > e. Oczywiście, że tak. Kidyś była to manipulacja lękiem przed nieznanym, cyklami przyrody... A dziś w większości to ordynarny marketing produktów. Do spędzenia miłych chwil z rodziną i przyjaciółmi wystarczy chęć. Przymus niepotrzebny. Co nie oznacza, że w święta nie może być przyjemnie... Odpowiedz Link Zgłoś
fiki.tiki.riki Re: Przygotowania do Świąt. 20.11.10, 17:47 beatrix-kiddo napisała: > Jestem ewangeliczką. Ewangelicy świadomie jedzą mięso? Odpowiedz Link Zgłoś
sabinac-0 Re: Przygotowania do Świąt. 19.11.10, 23:51 W tym roku po raz pierwszy od lat spedze swieta w domu, a nie na dyzurze. To dla mnie najwazniejsze, reszta to drobiazgi. Odpowiedz Link Zgłoś
fiki.tiki.riki Na szczęście 20.11.10, 17:46 Na szczęście, coraz więcej ludzi osiąga wyższy poziom świadomości i przestaje jeść mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
sabinac-0 Re: Na szczęście 20.11.10, 18:58 Na szczescie nie wszyscy ludzie ograniczaja swe horyzonty do zarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Na szczęście 20.11.10, 19:15 Zostają buddystami? Ale wtedy chyba chrześcijańskich i katolickich świąt nie obchodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
1-smieszek Re: Na szczęście 28.11.10, 11:08 W naszym regionie, te swieta tak wszedzie wciskaja sie, ze nawet nie obchodzac ich,obchodzi sie swieta. Nie ma ucieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Przygotowania do Świąt. 28.11.10, 17:14 Święta, to tradycja. Wiadomo, że nie mają żadnego podłoża historycznego, są natomiast czasem spotkań przy wspólnym stole całej rodziny. Dzieci dostają upominki, przychodzi Święty Mikołaj. Jest wtedy bardzo fajnie. Palą się lampki na choince i śpiewa się kolędy. Jest bardzo miło w domu, gdy na dworze mróz i zamieć. Dodaje to uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Przygotowania do Świąt. 28.11.10, 20:08 dzieciątko_je_zus napisało! "Życzę Ci, żebyś odkryła Ducha Świąt" **A ja ci życzę w imieniu wszystkich współtwórców ZUS-u, abyś żarłoczne infantylne stworzenie, przestało żreć ZUS. A wtedy bałwochwalcza istoto, zrozumiesz sens tych ŚWIĄT. Odpowiedz Link Zgłoś