Dodaj do ulubionych

profesor Szewach Weiss

27.11.10, 13:19
Dzisiaj w Sniadaniu Mistrzow jednym z gosci byl ambasador Szewach Weiss. Czlowiek z pokolenia, ktore juz nie istnieje. Czlowiek ze spolecznosci, ktora juz nie istnieje. Czlowiek z przeszlosci. Wybitna inteligencja, ogromna wiedza, wielka kultura osobista i specyficzna, cudowna, magiczna polszczyzna polskich przedwojennych Zydow.

Sluchajac tego czlowieka, ktory kocha Polske calym sercem, jestem zauroczony i nastrojony melancholijne, utopiony w tesknocie za dawna Rzeczpospolita.

Polskie zezwierzecone chlopstwo, ktore od konca XIX wieku uzurpowalo sobie prawo do bycia "Polakami" choc ledwie pol wieku wczesniej wiekszosc wiesniakow polskojezycznych nie poczuwala sie do przynaleznosci do narodu polskiego a w historii Polski nic nigdy dobrego dla Ojczyzny nie uczynili, zgwalcilo nie tylko polska kulture i historie, ale przede wszystkim nasza tradycje. Antypolskie w gruncie rzeczy wiesniactwo bylo znacznie mniej "polskie" niz armia Tuwimow, Zamenhofow, Korczakow, Baumanow czy Poznanskich.

Gdybym mial wybierac, jako polski patriota, to miliard razy bardziej widzialbym na miejscu wspolcznego polskiego wiesniactwa, ktore stanowi ponad polowy polskiej populacji, naszych Zydow, z ich swiatem sztetli, ale tez z ich kreatywnoscia, przedsiebiorczoscia, pozniejsza tendencja do asymilacji i kulturowego i naukowego wspierania Ojczyzny.

Motloch wiesniaczy, ktory hanbi Polske antysemityzmem powinien kiedys za swoja strukturalnie zaprogramowana nikczemnosc wynikajaca ze zwierzecych instynktow zaplacic najsurowcza cene. Wiesniak musi sie zdecydowac indywidualnie czy przekracza granice czlowieczenstwa czy pozostaje na zawsze zezwierzeconym prymitywnym rasistowskim smieciem, szkalujacym dobre imie mojej Polski.

Jako warszawiak z dziada praKolodzieja, rzadko spotykany egzemplarz, wiem z przekazow rodzinnych, ze Warszawa i inne duze polskie miasta kulturowo byly polsko-niemiecko-zydowskie. Przed IIWS 40% warszawiakow stanowili Zydzi. Oni tworzyli, wspolksztaltowali te moja miejska Mala Ojczyzne. I robili to od czasow sredniowiecznych. Taka jest historia Polski i taka jest nasza tradycja.

Za sprawa wiesniaczego motlochu oraz z powodu faszystowskiej, nazistowskiej ideologii Polska jaka byla przez setki lat, zostala bezpowrotnie zniszczona. To co mamy od 1945 roku, ta dumna komunistyczna Polska Ludowa, to parodia Polski jako znali jej tworcy i ludzie dla niej najbardziej zasluzeni.

Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 13:31
      taka sobie ciekawostka:
      pare latek temu miałem kwiaciarnię.
      przy okazji obchodów rocznicy powstania w getcie /chyb a w roczku 90 lub 91/ wpadł do mnie straszy,nieduzy pan. zamówił wieniec. jakieś szarfy, ozdóbki.
      co pan życzy sobie, szanowny klienicie, napisać na tych szarfach.
      dosyć długi napis i na końcu-od argentyńskich żydów.
      -to pan a ż z argentyny.????????
      -tak.
      -a kiedyż to pan wyjechał???
      -no tak zaraz po tym wszystkim. byłem w powstaniu, wyszedłem kanałami z edelmanem.

więc facio 45 latek przeżył w argentynie.
      i co najpiękniejsze-JĘZYK POLSKI tego pana mógłby być wzorem dla gnoi mieniących sie POLAKAMI.
      co to z jackowa czy grynpointu o 3 latach- ja ne wiem jak to powiedżecz po polski, bo u nasz w amerika...
      • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 21:56
        Wzruszajaca historia! Puenty jednak nie zrozumialem: co z powstaniem maja wspolnego zydzi argentynscy? To milo, ze z duma wspomina Edelmanna, ktorego spolecznosc zydowska konsekwentnie bojkotowala. Bardzo dziwny zbieg okolicznosci!
    • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 13:35
      Moja slaboscia jest swoista odmiana rasizmu. Nienawidze rasistow, jestem rasistą rasistow, a wiec sam posrednio sie do rasistow zaliczam. Po czesci wiec nienawidze samego siebie. Gdy ktos mi mowi, a wiekszosc Polakow musi to mowic, ze pochodzi ze wsi, to sie uprzedzam do niego. Uwazam, ze czlowiek ze wsi jest spolecznie i moralnie uposledzony, niegodny mojego szacunku i zaufania. Polak wiejskiego pochodzenia w moim rozumieniu jest jakby gorszym sortem czlowieka, z ktorym wiaza sie najbardziej haniebne dla Polski zachowania i postawy, najbizsza kultura, gorsze wyksztalcenie oraz zwyrodnialy system wartosci.
      Jestem rzadko spotykanym przypadkiem Polaka, ktory nie ma wiejskiego pochodzenia ani po kadzieli, ani po mieczu. W dziecinstwie nie jezdzilem na wies do krewnych, bo takich na wsi nigdy nie mialem. Jestem mieszczuchem az do obrzydzenia, od wielu pokolen zwiazanym z Warszawa i Krakowem. Gdzies wsrod antenatow moge znalezc i zasymilowanych Zydow, prawie jak kazdy polski mieszczuch.
      Obserwujac Polske widze, ze najwiecej zlego wywodzi sie w niej ze wsi, w zwiazku z tym moja niechec do ludzi ze wsi rosnie, zamiast z wiekiem malec. To sa ludzie niegodnie traktujacy zwierzeta, niegodnie tez traktujacy ludzi. Nie rozumiem ich zasad postepowania, o ile w ogole jakies maja. Sa mi kulturowo i narodowy calkowicie obcy.
      Czy wstydze sie swojego tak pojmowanego rasizmu? Powinienem. Niemniej ze wzgledu na fakt, ze oni zawsze generuja ZŁO, albo prawie zawsze, nie moge opowiadac sie po ich stronie, nawet gdybym bardzo chcial. Patrze na nich z nieukrywana pogarda. Predzej czy pozniej kazdy wiesniak odwoluje sie do swojego wiesniaczego dziedzictwa i uwalnia postawy z polskim wiesniactwem zwiazane czyli oparte na calkowitym zaprzedaniu sie ZŁU, prymityzmowi, prostactwu i nikczemnosci.
      • shir-ker Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 16:06
        To rzeczywiście rasizm. :(
      • nehsa Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 16:28
        Mój dziadek na początku dwudziestego wieku, wrócił z emigracji amerykańskiej.
        Mój tata, był robociarzem z prawdziwego zdarzenia z wielkoprzemysłowej warstwy. Ja zawsze mieszkałem w mieście.

Ale kocham wiochę. Polską, pogardzaną, bezlitośnie wykorzystywaną.
        Dzięki niej przeżyło tysiące partyzantów, bo była spichlerzem i miejscem stacjonowania.
        Dzięki harówce polskiego chłopa, i obowiązkowym dostawom zboża i żywca, które wymuszało czerwone bydło, płacąc za dostawy grosze, polska ludność w miastach, w tym kanalia kłosowski333 i podobna swołocz, mieli co jeść.

Ale to nie był patriotyzm, według kłosowskiego333.

Czym i kim byli kłosowscy333 i podobni patrioci, można przekonać się, oglądając stare wydania Polskiej Kroniki Filmowej sprawozdające o uroczystościach np, z okazji 1-go Maja.
        Tacy jak kłosowski333, to nosiciele transparentów i szturmówek, pozdrawiający gości na trybunach honorowych(Sic!), i wiwatujący na cześć partyjnej hołoty, tylko w innym kolorycie, niż ta dzisiejsza.
        • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 16:42
          Nehsa, jestes reprezentantem ludzkiego smiecia i chyba sam o tym wiesz. Bez wyksztalcenia, bez inteligencji, jeno z prymitywnymi przeslaniami. Ludzka szumowina niszczaca polska kulture i tradycje, element obcy i antypolski na wskros. Moi rodzice byli zwiazani z AK, moj opa siedzial w nazistowskim obozie zarzadzanym przez takich smieci jak ty chcacych zniszczyc Polske. Gdybys mial odrobine godnosci osobistej wszedlbys na wiadukt i skoczyl pod kola ciezarowki. Jestes smieciem i na zawsze, przez cale zycie, smieciem pozostaniesz. Od tego losu nigdy sie nie uwolnisz. Zapamietaj to co mowie, bo to jest proroctwo dotyczace twojego zycia. Jezeli wierzysz w Boga i jezli jakis dobry Bog istnieje, to wiedz, ze skonczysz jako scierwo pogardzane i odrzucone, jako element reprezentujacy najgorsze odruchy ludzkie i zwierzece. Myslisz, ze twoje forumowe prowokacje nie maja zadnych konsekwencji - za szerzenia Zla poniesiesz konwekwencje znacznie powazniejsze niz jestes w stanie sobie wyobrazic. Bycie smieciem nie poplaca czlowieku bedacym moralnym spadkobierca szmalcownikow. AK wydawala na taki element smieciowaty wyroki smieci. Ciesz sie, ze nie zyles w tamtych czasach. Ale i dzis jestese zerem, nawet jezeli nikt nie zamierza dokonac na tobie egzekucji czy slusznie wykorzystac twoje organy do przeszczepow dla ludzi bardziej wartosciowych intelektualnie i moralnie. Takie smieci jak ty na zawsze zostaly potepione przez wszystkie mozliwe organy, osrodki, organizacje, nawet przez Kosciol Katolicki, ktory sam ma wiele na sumieniu.

• gniewko_syn_rybaka Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 17:00
            Rezolucja ONZ z 1975r: "Syjonizm jest forma rasizmu"
        • qqazz nehsa 27.11.10, 17:05
          Od kłosowskiego trąci szabesgojem z daleka, niewolnik bez tradycji, bez kregosłupa tęskniacy za panem.
          Niemniej mnie ten watek śmierdzi chamską prowokacją, wiec nie ma się co podpalać jego wypocinami dbając o kulturę własnej wypowiedzi, ale taką prawdziwą a nie ta "warszawską".

pozdrawiam
      • mg2005 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 17:13
        klosowski333 napisał:

> Uwazam, ze czlowiek ze wsi jest spole
        > cznie i moralnie uposledzony, niegodny mojego szacunku i zaufania. Polak wiejsk
        > iego pochodzenia w moim rozumieniu jest jakby gorszym sortem czlowieka, z ktory
        > m wiaza sie najbardziej haniebne dla Polski zachowania i postawy, najbizsza kul
        > tura, gorsze wyksztalcenie oraz zwyrodnialy system wartosci.

Lecz się...
        • qqazz Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 17:16
          mg2005 napisał:

> klosowski333 napisał:
          >
          > > Uwazam, ze czlowiek ze wsi jest spole
          > > cznie i moralnie uposledzony, niegodny mojego szacunku i zaufania. Polak
          > wiejsk
          > > iego pochodzenia w moim rozumieniu jest jakby gorszym sortem czlowieka, z
          > ktory
          > > m wiaza sie najbardziej haniebne dla Polski zachowania i postawy, najbizs
          > za kul
          > > tura, gorsze wyksztalcenie oraz zwyrodnialy system wartosci.
          >
          > Lecz się...

Najlepiej na nogi;)

pozdrawiam
      • bikej5 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 12:32
        wypada tylko współczuć.

w ogóle wszelka forma nienawiści jest jedynie udręką dla nienawidzącego.
    • qqazz Ot i taka twoja warszawska kultura 27.11.10, 13:54
      nie wypada nawet tego komentować.
      • mg2005 Re: Ot i taka twoja warszawska kultura 27.11.10, 17:24
        (ćwierć)inteligencka :)
        Typowy czytelnik GWna...
    • nehsa Re: Przeciwko ciemnocie. 27.11.10, 14:08
      A ja kłosowski 333, wiem z Nauki Wszechmogącego Ojca, a w ślad za Nią z historii, również tej najnowszej, że wyznawcy judaizmu, czyli żydzi, są ludźmi potępionymi za swą pychę, którą wpajają im żydowscy nauczeni w piśmie, do których należy również i obłudnik Szewach Weiss.

Nauka żydów, judaizm, jest ideologia uzurpacji prymatu wyznawcy-ów żydów, i uzurpacji własności ziemi, dlatego żydzi byli, i są, i będą wrogami każdej społeczności, która akceptuje, zamiast tolerować, ich obecność w społeczeństwie.

Niepodległość po 123 latach zaborów, odzyskaliśmy, nie dzięki żydom, tylko dzięki ofierze krwi i życia, setek tysięcy polskich ofiar, i to przede wszystkim polskich chłopów.

O tym, że powstała "Solidarność", nie zadecydowała kanapowa żydowska koteria KOR, tylko miliony chłopów, chłopo-robotników, i robociarzy chłopskiego pochodzenia. A nie żydzi, którzy byli ubecką ostoją władzy i włodarzami w PRL-u.

O niepowodzeniach polskich reform, o braku autorytetu polskiego państwa, o jawnej nieskuteczności polskiego prawa, o nieproporcjonalności naszych sukcesów w stosunku do ponoszonych przez społeczeństwo ofiar, decyduje ciemnota polskich elit, które wręcz cuchną głupotą, podobnie jak i ty, kłosowski333, aktywny wielbicielu nazistowskiej ideologii judaizmu.

Katolicyzm, jest sektą judaizmu, i jest prawzorcem komunizmu. Tak mówią racjonalne dowody, i tak jest
      Judaizm, jest prawzorcem nazizmu. Jest to fakt powszechnie rozumiany. Ale nie przez ciebie załgańcu.

W Polsce panuje judeokracja, nie tylko dlatego, że na eksponowanych w państwie stanowiskach znajdują się nadal żydzi, tylko dlatego, że ci żydzi mają głos decydujący wśród głupawego gremium polskich elit, i skutecznie blokują stanowienie w Polsce sprawiedliwego prawa, czego dowodem, jest zapis ART.2 obecnej Konstytucji RP.

W Polsce, może nie być żydów w ogóle, a będzie panować judeokracja, bo o tym, czy mamy judeokrację, czy jej nie mamy, nie decyduje obecność żydów, tylko jakość prawa, którego niedostatecznie sprawiedliwe wzorce wywodzą się z judaizmu.
      • Gość: ha Re: Przeciwko ciemnocie. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.11.10, 14:39
        Polskie prawo wywodzi się z prawa rzymskiego, a nie z judaizmu.
        • qqazz Re: Przeciwko ciemnocie. 27.11.10, 14:52
          Ciekawie prawisz, ciekaw jestem na czym opierasz swoja opinie. Bo prawo rzymskie oparte było na sztywnych zasadach i prawnonoaturaliźmie, polskie prawo zaś jest gietkie i pozytywistyczne.

oozdrawiam
          • Gość: ha Re: Przeciwko ciemnocie. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.11.10, 15:04
            webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:qnspSE3AOtcJ:www.starozytny-rzym.info/prawo-rzymskie.html+prawo+rzymskie&cd=5&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
            • qqazz Re: Przeciwko ciemnocie. 27.11.10, 15:11
              Sadzisz, ze jak przeczytałeś jeden artykuł to już wiesz wszystko, bo wszystko jest w nim zawarte?

pozdrawiam
              • Gość: ha Re: Przeciwko ciemnocie. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.11.10, 15:22
                ten jeden artykuł był dla Ciebie, gdyż wykazałeś się kompletnym brakiem wiedzy. Mnie o prawie rzymskim uczono na pierwszym roku prawa .Dziękuję za dyskusję i życzę miłego dnia.
                • qqazz Re: Przeciwko ciemnocie. 27.11.10, 15:59
                  Widac słabo się uczyłes a i z póxniejszym pogłębianiem wiedzy nie było najlepiej.
                  To, ze trzymamy sie rzymskich form czy stosujemy niektóre rzymskie instytucje nie znaczy, ze nasze prawo jest ściśle oparte na rzymskim, zresztą w ogóle nasze prawo kształtowało sie bardzo róznie na przestrzeni dziejów i w oparciu o różne wzorce. A to obecne jest wypadkową wielu czynników.

pozdrawiam
                • nehsa Re: Przeciwko ciemnocie. 27.11.10, 16:08
                  Mnie zaszczyca przebywanie wśród tak mądrych ludzi jak np. GOŚĆ:"ha".
                  Ale mam do Ciebie, ja nieuk, starannie wykształcony GOŚCIU:"ha" uprzejmą prośbę:
                  Bądź łaskaw podać definicję SPRAWIEDLIWOŚCI.

Jeżeli jej nie podasz, albo podasz bzdurną, bo trafna jest uniwersalna, to jesteś bardziej "ha", niż gościem "ha". I twoimi studiami prawniczymi i elitą profesorską, która cię kształciła, nie ma się co chwalić.
      • Gość: Ludmilulia Re: Przeciwko ciemnocie. IP: 87.206.158.* 27.11.10, 14:45
        Ja mam pytanie nehsa czy ty jestes calkiem normalny i czy wszyscy wokol ciebie uwazaja ze jestes normalny? pieprzysz takie farmazony ze az strach. moze czas sie leczyc?
        • gniewko_syn_rybaka Re: Przeciwko ciemnocie. 27.11.10, 15:00
          Luśka - nie pyerdol.
        • nehsa Re: Przeciwko ciemnocie. 27.11.10, 15:58
          Gość portalu: Ludmilulia napisał(a):
          "> Ja mam pytanie nehsa czy ty jestes calkiem normalny i czy wszyscy wokol ciebie
          > uwazaja ze jestes normalny? pieprzysz takie farmazony ze az strach. moze czas s
          > ie leczyc?"

***Ja, mam do ciebie nie pytanie, tylko zaledwie prośbę, abyś podała przykład: " pieprzenia przeze mnie farmazonów".

Jeżeli go nie podasz, będzie to oznaczać, że jesteś kolejnym tubylczym idiotą, przekonanym o swojej mądrości. Zatem postaraj się.
    • tade-k53 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 15:20
      Szkoda, że Żyd, bo Żydzi nie mogą być zbawieni.
      Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie." J 14: 6
      Czy wiesz w jakich czasach żyjemy?
      tradycja-2007.blog.onet.pl/
    • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 15:21

(..) magiczna polszczyzna polskich, przedwojennych zydow.
      Q.M.J.P! Kto was uczyl polszczyzny?!!

Dalej nie czytalem, bo sie zdenerwowalem.
      • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 21:47
        lepian4 napisał:

>
        > (..) magiczna polszczyzna polskich, przedwojennych zydow.
        >
        > Q.M.J.P! Kto was uczyl polszczyzny?!!
        >
        > Dalej nie czytalem, bo sie zdenerwowalem.

Zazdrośnik.
    • znj2 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 16:19
      Człowieku! Nic nie poradzisz! Chamstwo, to styl! Wszędzie dookoła! Zbydlęcenie jest normą!
      Taka jest Polska, tu dominuje łajza moralna i kretyn. Srodki masowego przekazu już dawno przeszły na ten nowy "trynd". Miałem cichą nadzieję, że nasze szkoły zaczną podnosić poziom intelektualny i kulturowy wśród młodzieży, ale skąd! Kulturowo, zbliżamy się do zera!
    • mg2005 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 17:11
      >tendencja do asymilacji i kulturowego i nauk
      > owego wspierania Ojczyzny.

Ogarnij się - to dotyczyło zdecydowanej mniejszości żydowstwa...
      Większość 3mln żydowstwa była w najlepszym razie obojętna wobec Polski - czemu dała wyraz w '39 ...
      • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 21:55
        mg2005 napisał:

Większość 3mln żydowstwa była w najlepszym razie obojętna wobec Polski - czemu
        > dała wyraz w '39 ...

Znowu na dopalaczach ? jak już otrzeźwiejesz to udowodnij ze ta większość była obojętna !!!
        • gniewko_syn_rybaka Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 22:11
          kolter-xxl napisał:
          Znowu na dopalaczach ? jak już otrzeźwiejesz to udowodnij ze ta większość była obojętna !!!
          --------------
          bzdura! Większość popierała najazd bolszewicki
          • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 22:18
            gniewko_syn_rybaka napisał:

> kolter-xxl napisał:
            > Znowu na dopalaczach ? jak już otrzeźwiejesz to udowodnij ze ta większość była
            > obojętna !!!
            > --------------
            > bzdura! Większość popierała najazd bolszewicki

Zapewne jesteś w stanie to jakoś udowodnić ??
    • mg2005 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 17:15
      > Motloch wiesniaczy, ktory hanbi Polske antysemityzmem

A motłoch żydowski, który hańbił Polskę antypolonizmem ?...
      • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 22:02
        mg2005 napisał:

> > Motloch wiesniaczy, ktory hanbi Polske antysemityzmem
        >
        > A motłoch żydowski, który hańbił Polskę antypolonizmem ?...

Poczytaj trochę historii międzywojennej tam sporo o tobie podobnych napisano , jak to mordowaliście żydów bez powodu !!
        • gniewko_syn_rybaka Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 22:12
          kolter-xxl napisał:
          Poczytaj trochę historii międzywojennej tam sporo o tobie podobnych napisano , jak to mordowaliście żydów bez powodu !!
          -------------------------------------------------
          Powodów było aż nadto!
          • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 22:19

> kolter-xxl napisał:
            > Poczytaj trochę historii międzywojennej tam sporo o tobie podobnych napisano ,
            > jak to mordowaliście żydów bez powodu !!
            > -------------------------------------------------
            > Powodów było aż nadto!

Konkretnie jakie ?? niechęć prymitywów do lepiej wykształconego żyda ?
        • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 22:25
          Mozesz podac jakies wiarygodne zrodla? Ogolnodostepna archiwa donosza zupelnie inne dane: wspomne chocby gminy zydowskie, ktore w stawialy w Poznaniu pomnik Bismarckowi w podziekowaniu mu za zwalczanie polskosci na Wielkopolsce. Gryszpan, polski zyd, naszym jedynym powodem do radosci i dumy narodowej! Co innego polscy wiesniacy, ktorzy na wyzwolonych przez Sowietow kresach wschodnich wywozeni byli masowo na Syberie. Wielu nigdy by tam nie trafilo, gdyby nie kolaboranci zydowscy. Wczesniej polscy wiesniacy wspoltworzyli Rzeczypospolita Wielu Narodow, w ktorej wolnosc slowa i wyznania praktykowac mogli z duma i radoscia zydzi i ich goje. Jest to zasluga wlasnie tych prymitywnych polskich wieniakow, nie zydow, ktorzy z przerazeniem zegnali sie z Anatewka. Ale to jest inna bajka
          • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 22:41
            lepian4 napisał:

> Mozesz podac jakies wiarygodne zrodla?

www.zydzi.com/index.php?tyt=26
            Ogolnodostepna archiwa donosza zupelnie
            > inne dane: wspomne chocby gminy zydowskie, ktore w stawialy w Poznaniu pomnik B
            > ismarckowi w podziekowaniu mu za zwalczanie polskosci na Wielkopolsce.

Widocznie nie czuli się polkami jak wielu Wielkopolan !!

Gryszpan
            > , polski zyd, naszym jedynym powodem do radosci i dumy narodowej! Co innego pol
            > scy wiesniacy, ktorzy na wyzwolonych przez Sowietow kresach wschodnich wywozeni
            > byli masowo na Syberie.

Wszyscy wieśniacy ??

Wielu nigdy by tam nie trafilo, gdyby nie kolaboranc
            > i zydowscy.

Coś na wzór katolickich szmalcowników ?

Wczesniej polscy wiesniacy wspoltworzyli Rzeczypospolita Wielu Nar
            > odow, w ktorej wolnosc slowa i wyznania praktykowac mogli z duma i radoscia zyd
            > zi i ich goje.

Sporo zydów popierało powstania czego nie można powiedzieć o np watykanie .

"Żydzi brali udział w zbrojnym oporze przeciwko działaniom zaborców. W 1794 w czasie insurekcji kościuszkowskiej, Berek Joselewicz stworzył lekkokonny pułk żydowski[34]. Gdy wojska rosyjskie pod wodzą Aleksandra Suworowa dokonały w 1794 rzezi Pragi ich ofiarami w dużej mierze padli żydowscy mieszkańcy tego przedmieścia Warszawy"

>Jest to zasluga wlasnie tych prymitywnych polskich wieniakow, n
            > ie zydow, ktorzy z przerazeniem zegnali sie z Anatewka. Ale to jest inna bajka

Ahaa ;

"Wielu Żydów odegrało poważną rolę w walce o niepodległość Polski w 1918, niektórzy przyłączyli się do oddziałów organizowanych przez Józefa Piłsudskiego. Jednak spora część społeczności zdecydowała się zachować neutralność, w obawie przed zaangażowaniem się po jednej ze stron, co mogło zaowocować późniejszymi prześladowaniami. Nastąpiły one i tak, w czasie wojny domowej w Rosji, wojny polsko-ukraińskiej i polsko-sowieckiej."
            • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 23:33
              Podales bardzo wiarygodne zrodlo!. Poglady Dmowskiego staja sie nagle dowodem na polski antysemityzm i glupote polskiej wsi.
              Zazdroszcze ci szczerze tej bujnej wyobrazni!
              Kwestia asymilacji spolecznosci zydowskiej byla waznym zagadnieniem w miedzywojennej Polsce. Bez watpienie zupelnie inaczej by to wygladalo, gdyby nie bylo ofiar pogromow na Rusi, Ukrainie etc. Nieprzypadkowo garneli do Polski, ktora nie tylko dawala im schronienie, ale tez gwarantowala swobode wyznania. Warto uswiadomic sobie tez inny aspekt: polskie obywatelstwo otwieralo zydom wrota do Europy. Jako element zydowski niewiele mogli zdzialac, jako Polak juz znacznie wiecej. Poczytaj sobie cos o Gryszpanach, to moze zrozumiesz, o czym mowie.
              Wyjasnij nam prosze, dlaczego wspolnoty zydowskie owym ofiarom pogromow w zaden sposob nie pomogly? Tak sie traktuje swych braci w wierze? Od glaskania po dupie jest juz tez Polska?

W tym twoim artykule wspomina sie kryzys gospodarczy:
              "Wiązało się to z bojkotem ekonomicznym, który w połączeniu z Wielkim kryzysem przyczynił się do obniżenia poziomu życia Żydów w Polsce (który był jednym z najniższych spośród wspólnot żydowskich na świecie)." Zdanie to jest przejawem bazmyslnosci i wyjatkowo bezczelnej glupoty! Powtorze sie: zadne panstwo europejskie nie gwarantowalo tyle swobod gminom zydowskim, co Polska!!! Dlaczego ofiary pogromow maja sluzyc za przyklad obnizenia poziomu zycia? Skandal!!! A w ktorym panstwie europejskim kryzys gospodarczy nie obizyl poziomu zycia? Nie musimy zawezac tego pytania tylko do zydow, skupmy sa uwage rowniez na gojach: tez nieziemsko stekali! Pewnie Polska ze swoimi chlopami jest temu tez winna?

Zdumiewa mnie tez twe lakoniczne podejscie do wielkopolskich siepaczy zydowskich
              Inni Wielkopolanie nie mieli tak durnowatych pomyslow, a tez nie czuli sie Polakami!

Nie bardzo tez rozumiem, dlaczego Watykan mialby wspoluczestniczyc w polskich powstaniach? Kongo tez nie chialo nam pomoc. Bedziesz skomlal z tego powodu?
              • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 27.11.10, 23:53
                lepian4 napisał:

> Podales bardzo wiarygodne zrodlo!.

Zapewne źródło jest wiarygodne o ile tobie odpowiada .

>Poglady Dmowskiego staja sie nagle dowodem n
                > a polski antysemityzm i glupote polskiej wsi.

No a kim był Dmowski ,ruskim ?

> Zazdroszcze ci szczerze tej bujnej wyobrazni!

Coś na ten temat wczoraj pisałeś i nie wiedzę odpowiedzi .

> Kwestia asymilacji spolecznosci zydowskiej byla waznym zagadnieniem w miedzywoj
                > ennej Polsce. Bez watpienie zupelnie inaczej by to wygladalo, gdyby nie bylo of
                > iar pogromow na Rusi, Ukrainie etc. Nieprzypadkowo garneli do Polski, ktora nie
                > tylko dawala im schronienie, ale tez gwarantowala swobode wyznania.

Komu konkretnie dawała taką swobodę poza katolikami ??

> Poczytaj sobie cos o Gryszpanach, to moze zrozumiesz, o czym mowie.

Konkretnie o którym bo jest tu o kilku ?

> Wyjasnij nam prosze, dlaczego wspolnoty zydowskie owym ofiarom pogromow w zaden
                > sposob nie pomogly?

Nie wiem zapytaj moze ich osobiście ??

>Tak sie traktuje swych braci w wierze?

Zapytaj piusa XII dlaczego nie potępił niemieckich katolików za mordy na polskich katolikach ? (tak samo mądrze to brzmi prawda ?)

>Powtorze sie: zadne panstwo europejs
                > kie nie gwarantowalo tyle swobod gminom zydowskim, co Polska!!!

Wiem ,wiem te bajki na temat polskiej tolerancji już od kołyski wam katolikom opowiadają .

>Pewnie Polska ze swoimi chlopami jest temu tez winna?

Przyjmując ze wszystkie nieszczęścia polski wiążą się z zaborami , a zbory to wynik nieudolnych rządów katolickich ....

> Inni Wielkopolanie nie mieli tak durnowatych pomyslow, a tez nie czuli sie Polakami!

Ostatnio jeden dureń postawił żydowskiemu reformatorowi Jezusowi pomnik w Polsce ,a czy owy dureń czuje się z tego tytułu żydem ?

Nie bardzo tez rozumiem, dlaczego Watykan mialby wspoluczestniczyc w polskich p
                > owstaniach? Kongo tez nie chialo nam pomoc. Bedziesz skomlal z tego powodu?

Podałem ci prosty przykład kiedy żyd walczył za Polskę, a papież watykański wbijał nóż w plecy katolików polskich wspierając carat przeciwko Polsce !! rozumiesz już ??
                • gniewko_syn_rybaka zydowski udzial w powstaniu styczniowym: 28.11.10, 13:22
                  Traugutt został aresztowany w nocy z 10 na 11 kwietnia 1864 w swojej warszawskiej kwaterze przez rosyjską policję (został wydany przez Artura Goldmana). Początkowo przetrzymywany był na Pawiaku, a później więziono go w X Pawilonie Cytadeli Warszawskiej. Próbowano wydobyć z niego informacje dotyczące dowództwa powstania, jednak Traugutt nie wydał nikogo. W czasie jednego z przesłuchań miał wypowiedzieć słynne zdanie:

Idea narodowości jest tak potężną i czyni tak wielkie postępy w Europie, że ją nic nie pokona.[4]
              • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 07:42
                Lepian, Ty historii uczyles sie z jakichs alternatywnych zrodel, moze z broszurek Leszka Bubla? Powazni historycy maja inna wizje historii niz ta, ktora Ty przedstawiasz. Postawa Zydow w czasie Powstania Listopadowego, zwlaszcza w Warszawie byla zupelnie odmienna od postawy chlopow polskojezycznych w czasie np takiego Powstania Styczniowego. Przed Bitwa Warszawska, przed tzw Cudem nad Wisla najwieksza grupa ochotnikow warszawskich, ktorzy budowali umocnienia miejskie byli warszawscy Zydzi. Warto tez wspomniec o odezwach glownych rabinow Warszawy, Krakowa czy Lwowa do, jak napisano, "Polakow wyznania mojzeszowego" . Dopoki na ulicach nie pojawily sie endeckie bojowki i dopoki "mysli nowoczesnego Polaka" Romana Dmowskiego nie staly sie tak w wiejskim spoleczenstwie popularne, przygniatajaca wiekszosc Zydow polskich popierala idee istnienia niepodleglej Rzeczypospolitej, z ktora utozsamiali sie nie tylko Zydzi zasymilowani, dla ktorych Polska byla po prostu Ojczyzna-Polszczyzna (jak pisal Julian Tuwim, agnostyk, ale z pochodzena Zyd), ale tez cale masy prostych malomiasteczkowych Zydow, o czym pisal chocby Singer.
                Ocxzywiscie antysemickie czy neonazistowskie broszurki przedstawiaja historie Polski karykaturalna i zaklamana, byle popierac swoje tezy o rzekomej "podludziowatosci" obywatela zydowskiego, na wzor ideologii nazistowskiej, w ktorej ukuto pojecie "untermenschen". Ale wsrod osob wyksztalconych, a zwlaszcza wsrod osob z wyksztalceniem historycznym nie znajdzie sie idiotow, ktorzy by te nazistowskie tezy powtarzali. One sa adresowane wylacznie do ludzi o wyraznie mniejszych mozliwosciach intelektualnych niz przecietne, zwykle z wyksztalceniem podstawowym albo podobnym.
                Z lektury Twoich postow, Lepian, wynika, ze prawdopodobnie takim wlasnie wyksztalceniem sam sie mozesz pochwalic. Osiagniecie wyzszego statusu spolecznego moglo byc dla Ciebie zbyt trudnym wyzwaniem. Sam po czesci jestes sobie winien. Holdowanie bredniom wyssanym z palca, wyrywanie jakichs faktow z kontekstu, przeinaczanie ich, nieumiejetnosc ich interpretacji, to nie sa cechy czlowieka inteligentnego. Czemu nie zaczniesz odwolywac sie do wybitnych historykow, ktorzy sie na rzeczy znaja? Bo to Zydzi? Bo to zydomasonski spisek? Myslisz, ze tacy ludzie jak Ty gdziekolwiek sa traktowani powaznie? Serio uwazasz, ze na szacunek i powazne traktowanie zaslugujesz z taka - ze tak powiem - wiedza?
                Gdy warszawscy Zydzi budowali umocnienia czekajac z trwoga na armie Tuchaczewskiego, armie komunistyczna, ktora niosla na sztandarach wizje swiata swiatu zydowskiemu calkowicie obca, bo wykluczajaca drobna przedsiebiorczosc, prywatne zaklady rzemieslniczne, male prywatne gospodarstwa rolne i jeszcze do tego tepila wszelkie religie (90% Zydow polskich to byli zydzi, ludzie zwiazania z religija judaistyczna, albo ktoras z jej odmian), w tym czasie, gdy ci Zydzi chcieli wstepowac na ochotnika do polskich oddzialow, ludzie zwiazani z Dmowskim zaczeli juz wtedy szkalowac ich dobre imie i sugerowac, ze to potencjalni zdrajcy i konfidenci. W chaosie wojennym wstrzymano wiec pobor Zydow do wojska nie chcac wprowadzac wewnetrznych animozji w armii. To byl pierwszy sygnal, ze odradzajaca sie Polska moze nie byc panstwem dla Zydow przyjaznym.
                Niemniej po wojnie Pilsudski zachowanie endecji ocenil jednoznacznie jako antypolskie i wybitnie szkodzace sprawie polskiej. Francuscy i angielscy komentatorzy slali do swoich stolic depesze, ze Polska to kraj barbarzyskiego antysemityzmu, juz wowczas sie o tym zaczelo glosno mowic. Zydzi nieoczekiwanie byli mordowani nie tylko przez Armie Czerwona (w okolicach Grodzienszczyzny), ale tez przez pojedyncze jednostki polskie, wlasnie ze wzgledu na te plotki, pomowienia i falszowanie faktow. Czyli dokladnie to samo co Leszek Bubel i inne tego rodzaju smieci, bez zadnego przygotowania naukowego i merytorycznego, zaczely powtarzac 60 lat pozniej.
                To klamstwo zyje jako mit wiesniakow, ale z historia nie ma nic wspolnego. Stosunek Pilsudskiego do Zydow byl dosc przychylny i wyjatkowy w swiecie owczesnych silnych, agresywnych nacjonalizmow. Ale po jego smierci jego wlasna sanacja zaczela sie radykalizowac i przejmowac retoryke endecka w sprawach narodowych. To byl kolejny sygnal dla Zydow, ze Polska moze nie byc dla nich panstwem przyjaznym.
                Ale nadal pomimo tego Zydzi byli nadreprezentowani w Wojsku Polskim w 1939 roku. Stanowili kilkanascie procent zolnierzy i prawie 20 procent korpusu oficerskiego, podczas gdy w spoleczenstwie ogolem bylo ich niewiele ponad 10% obywateli. Dzis macewy mozemy ogladac na cmentarzach katynskich, na slynnym cmantarzu w Monte Cassino, na cmentarzach francuskich (np w Langaneerie w Normandii) i holenderskich, w miastach, przez ktore przebiegal szllak bojowy dywizji pancernej generala Maczka.
                Jakim typem moralnym trzeba byc, by sugerowac, ze Zydzi ze wszystkimi kolaborowali, by tlumaczyc zbrodniie na nich dokonywane? Zydzi kolaborowali z komunistami, choc komunisci tepili ich religie i styl zycia oparty na malych prywatnych firmach, Zydzi kolaborowali z nazistami, choc ci im zgotowali Holocaust. Ja juz pomijam wzgledy intelektualne, pomijam to, ze trzeba byc debilem by za wszystkich Zydow swiata uwazac grupe niereligijnych komunistow sowieckich pochodzenia zydowskiego, ktorzy wyparli sie nie tylko judaizmu, ale tez spolecznosci, z ktorych sie wywodzili, a wiec na zawsze sie z nich wykluczyli. Wsrod ludzi wspolpracujacych z NKWD w ziemi lomzyskiej, tam gdzie dokonano kilku pogromow na Zydach, a autorami zbrodni bylo polskojezyczne chlopstwo, z danych historycznych opartych na archiwach wynika, ze najwiecej bylo osob bialoruskiego i polskiego pochodzenia, a dopiero w trzeciej kolejnosci znalezli sie wsrod pomocnikow NKWD Zydzi z tamtych terenow. Ale fakty ludzie o niskim potencjale intelektualnym odrzucaja nie tylko dlatego, ze sa niewygodne dla ich tez mowiacych o tym, ze Jezus Chrystus byl podludziem, wszyscy apostolowie i cala ta rasa, ale dlatego, ze ogarniecie tych faktow, tych wszystkich niuansow pojeciowych, zrozumienie ich, przetworzenie, to dla ludzi intelektualnie niemalze uposledzonych to zadanie zdecydowanie zbyt trudne.

• klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 07:52
                  Dodam tez, ze w tym samym czasie gdy Zydzi wspierali polski zryw niepodleglosciowy w okresie Powstania Listopadowego, polskojezyczni chlopi polskim powstancom szkodzili. W czasie Powstania Styczniowego masowo ich wydawali badz denuncjowali w rece rosyjskie, co konczylo sie egzekucjami oraz zsylkami na Sybir calych patriotycznych rodzin. Jakub Szela byl symbolem polskojezycznego chlopa, ktory idealy niepodleglosciowe mial w glebokiej pogardzie, a zaborca byl jego sprzymierzencem w walce ze znienawidzonym ziemianstwem szlacheckim, z ktorego wywodzili sie wowczas patrioci polscy.
                  Denuncjowanie wrogom ludzi wiesniactwu polskiemu weszlo w krew, bo na masowa skale powtorzylo sie to w epoce Holocaustu, gdzie dziesiatki tysiecy obywateli polskich zostalo wydanych w rece Niemcow na pewna smierc. W miastach natomiast pojawilo sie importowane ze wsi zjawisko szmalcownika. Dowodztwo AK nie mialo watpliwosci, ze ma do czynienia ze zjawiskiem antypolskim i z aktem zdrady. Na szmalcownikow wydawano wyroki smierci.
                  Chlopstwo polskie, z gruntu antypolskie i zawsze antypanstwowe, a w okresie feudalnym nie majace zadnego wplywu na bieg spraw polskich, na rozwoj kulturowy, cywilizacyjny naszego kraju, w pewnym sensie jest elementem tutaj obcym. Tuwim, Brzechwa, Polanski, Lem, Slonimski, Wierzynski, Lange i mozna by wymieniac bez konca, to ludzie o wiele bardziej polscy niz polskojezyczne chlopstwo. Nasi Zydzi zasymilowani maja pelne prawo by nazywac sie Polakami, bo dla Polski wiele uczynili, a co uczynilo dla Polski zdradzieckie i antypanstwowe niezmiennie chlopstwo polskojezyczne, zlozone z ludzi niebywale prymitywnych, zezwierzeconych, antysemickich i nikczemnych?

• nehsa Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 11:00
                    klosowski333 m.in. napisał:
                    "Tuwim,> Brzechwa, Polanski, Lem, Slonimski, Wierzynski, Lange i mozna by wymieniac bez> konca, to ludzie o wiele bardziej polscy niz polskojezyczne chlopstwo. Nasi Zydzi zasymilowani maja pelne prawo by nazywac sie Polakami, bo dla Polski wiele u
                    > czynili, a co uczynilo dla Polski zdradzieckie i antypanstwowe niezmiennie chlopstwo polskojezyczne, zlozone z ludzi niebywale prymitywnych, zezwierzeconych,
                    > antysemickich i nikczemnych?"

***Wielbicielu nazizmu, i nazisto "kłosowski333"!
                    To, co zrobili wyżej wymienieni żydzi, jest nieporównanie mniej warte, od niezbędnych każdemu człowiekowi wyprodukowanych kromek chleba przez najtępszych, bezimiennych polskich chłopów z zabitej dechami wsi o nazwie, np. Zadupie Dolne.

Bo produkt tychże chłopów, ma stygmat NIEZBĘDNOŚCI, w przeciwieństwie do intelektualnego dorobku wymienionych przez ciebie żydów, a czego takie, nazistowskie ścierwo jak ty, nie zrozumie, dopóki nie będzie zdychać z głodu.

Antypaństwowość, którą upierdliwie zarzucasz POLSKIM CHŁOPOM, nie oznaczała, i nie oznacza ich antypolskości, tylko zawsze oznaczała i oznacza ich antypatię, a nawet nienawiść, wobec zdegenerowanych szumowin polsko-żydowsko-magnacko-szlachecko-burżuazyjno-urzędniczych sprawujących urągające sprawiedliwości rządy w tym kraju i państwie.

To nie polski chłop, przyczynił się do zaborów. To nie polski chłop decydował o tym, że był traktowany w czasie wszystkich powstań, jako mięso armatnie, a nie jak partner, brat.

To zbydlęcona kasta uprzywilejowanych, nie potrafiła zrozumieć, i nie zrozumiała do dnia dzisiejszego, w tym i ty, cepie kłosowski333, że powinnością człowieka, jest SOLIDARNOŚĆ!

O wartości żydowskich dokonań, świadczy m.in. stan prawa i stan państwa w dniu dzisiejszym.
                    I będzie coraz to gorzej. Oczywiście kłosowski333, nie takim, jak ty.
                    O czym wspominam matołku, abyś nie był zaskoczony w przyszłości skutkami deficytu solidarności.
                    • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 13:45
                      Nie umniejszajmy zaslug Tuwima, Brzechwy, pedofila Polanskiego i innych. Skupmy sie lepiej na istotnym elemencie: gdyby Polacy bali faktycznie takimi antysemitami, jak sie namietnie glosi wsrody syjonistow, nikt dzis by o nich nie pamietal. Bez stosownego wyksztalcenia niewiele by wskorali. A to zadzieczaja posrednio "prymitywnym" polskim chlopom
                      Bardzo czesto wymienia sie zydowskich noblistow, jako przyklad ich narodowej inteligencji. Szkoda tylko, ze zaden z nich nie osiagnal tych wybitnych wynikow we wlasnej ojczyznie. Coz stekac jest latwo, storzyc normale spoleczenstwo jest znacznie trudniej.
                      • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 14:09
                        Lepin, Ty naprawde jestes osoba bez wyksztalcenia. Rozumiesz slowo"Ojczyzna", nauczyl Cie ktos tego pojecia? Dla polskich Zydow mieszkajacych tu od wielu pokolen Ojczyzna byla scisle okreslona. Dla Ciebie ojczyzna moze byc i Afryka skad pochodza Twoi malpi antenaci. Wiec wypad stad do Afryki i nie zawracaj Polakom dupy neonazistowskimi bredniami.
                        • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 14:17
                          klosowski333 napisał:

> Lepin, Ty naprawde jestes osoba bez wyksztalcenia. Rozumiesz slowo"Ojczyzna", n
                          > auczyl Cie ktos tego pojecia? Dla polskich Zydow mieszkajacych tu od wielu poko
                          > len Ojczyzna byla scisle okreslona. Dla Ciebie ojczyzna moze byc i Afryka skad
                          > pochodza Twoi malpi antenaci. Wiec wypad stad do Afryki i nie zawracaj Polakom
                          > dupy neonazistowskimi bredniami.

To właśnie jest paradoksem ; modlą się do żyda i jego matki , klęczą przed księdzem który ślubuje posłuszeństwo głowie obcego państwa .Za to wszyscy którzy nie są po ich myśli to obojętni na sprawy ojczyzny !!
                        • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 14:36
                          Bardzo glupi komentarz. Ale skoro wspominasz wyksztalcenie, nadmienie, ze w Polsce nie ma polskich Zydow, tylko sa polscy zydzi. Panimajesz?
                          • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 14:41
                            A mozesz mi powiedziec na ktorych studiach, ktora szkola, ktory profesor uczyl Cie, ze Zydzi (z duzej litery) nie sa narodem zas osoby zydowskiego pochodzenia, ale bedace zadeklarowanymi ateistami, agnostykami badz wyznaniowo chrzescijanami to "zydzi" (z malej litery)? Kazdym wpisem udowadniasz, ze edukacje skonczyles na szkole podstawowej. Potem zapewne zalozyles wlasne szkoly i tworzyles wlasne definicje przyjetych ogolnie pojec. Glupota razisz, Lepian, nie oszukujmy sie. Nawet nie antysemityzmem a wlasnie glupota, brakiem wiedzy, brakiem wyksztalcenia. Byl juz taki Lepper, ktory uwazal, ze na ekonomii zna sie lepiej niz Balcerowicz. Ty jestes kolejnym niewyksztalconym idiota, o szokujaco niskim potencjale intelektualnym, ktoremu wydaje sie, ze wszyscy sie myla tylko neonazizm ma racje.
                            • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 21:16
                              Wzruszylem sie, zostalem glupkiem- neonazista! Takie aluzje potwierdzaja mnie w przekonaniu, ze mam racje. Zydzi i ich file nie maja dzis innych argumentow. Tym hitlerowskim alibi beda przez nastepne dziesieciolecia zastawiac sie tak, jak wtedy, gdy bladzili na pustyni po ucieczce z Egiptu. Wtedy przyczyna ich zla tez byl jedynie faraon. Dzisiaj jest to Hitler i poscy chlopi! Q.M.J.P.!

• kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 29.11.10, 11:42
                                lepian4 napisał:

> Wzruszylem sie, zostalem glupkiem- neonazista! Takie aluzje potwierdzaja mnie w
                                > przekonaniu, ze mam racje. Zydzi i ich file nie maja dzis innych argumentow.

Ta , ty masz argumenty !! 16 wieków przemocy na żydach to zaje,bisty argument orangutana :))
                                • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 29.11.10, 11:53
                                  Mozesz to odrobine sprecyzowac?
                                  Patrzac na te pozydowskie kamienice, mozna dojsc do wniosku, ze wiekszosc chialaby byc tak przesladowana. Zwlaszcza w Polsce.
                                  • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 10:24
                                    lepian4 napisał:

> Mozesz to odrobine sprecyzowac?

Chcesz wiedzieć od kiedy zaczęliście prześladować żydów ? Juz założyciel waszej zbrodniczej sekty Konstantyn rozpoczął kroki przeciwko żydom i tak od 1700 lat zawsze szuja tobie podano się znajdzie.

> Patrzac na te pozydowskie kamienice, mozna dojsc do wniosku, ze wiekszosc chial
                                    > aby byc tak przesladowana. Zwlaszcza w Polsce.

No tak ,a pamiętasz jak do swojej kamienicy wrócili żydzi w Kielcach ?
                                    • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 12:22
                                      Jacy wy? Nie jestes na zebraniu socjalistycznej mlodziezy, wiec daruj sobie te wasza pluralis majestatis! Pytanie brzmi: kto, gdzie kiedy, w jaki sposob?
                                      • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 13:53
                                        lepian4 napisał:

> Jacy wy? Nie jestes na zebraniu socjalistycznej mlodziezy, wiec daruj sobie te
                                        > wasza pluralis majestatis! Pytanie brzmi: kto, gdzie kiedy, w jaki sposob?

Wy chłopczyku katolicy zrzeszeni w najohydniejszej ze zbrodniczych organizacji wszechczasów

A jak? To tylko znikomy procent opisanych zbrodni jakich dopuszczali się tobie podobni ;

"347 — Publiczne nawoływanie przez Kościół do mordowania innowierców i przejmowania ich majątków oraz świątyń przerabianych następnie na kościoły. Tak zniszczono kult Mitry. Ojciec Kościoła Firmicus Maternus zachęca władców: „Niechaj ogień mennicy albo płomień pieca hutniczego roztopi posągi owych bożków, obróćcie wszystkie dary wotywne na swój pożytek i przejmijcie je na własność. Po zniszczeniu świątyń zostaniecie przez Boga wywyższeni."

"364 — Na synodzie w Laodycei Kościół zabronił świętowania soboty. W Kanonie XXIX tegoż synodu widnieje następujący zapis: „Chrześcijanie nie powinni judaizować i próżnować w sobotę, ale powinni pracować w tym dniu; powinni szczególnie uczcić Dzień Pański będąc chrześcijanami, i jeśli to możliwe, nie pracować w tym dniu. Jeśli jednak będą judaizować w tym dniu, zostaną odłączeni od Chrystusa” (C.J. Hefele, History of the Councils of the Church).
                                        — Kanon VIII nakazuje chrzcić powtórnie niektórych nieortodoksyjnych chrześcijan – frygijczyków, zwolenników gnostyka Montana."

"638 — VI Synod w Toledo nakazuje przymusowe ochrzczenie wszystkich Żydów zamieszkałych w Hiszpanii."

"694 — XVII Synod w Toledo uznaje wszystkich Żydów za niewolników. Ich kapitały ulegają konfiskacie, zostają im też odebrane dzieci od siódmego roku życia wzwyż."

"1099 — Krzyżowcy po długim oblężeniu zdobyli Jerozolimę i splądrowali miasto. Nastąpiła masakra Muzułmanów i Żydów (w tym około 70 000 Saracenów). Kronikarz Rajmund d'Aguilers pisał: „Na ulicach leżały sterty głów, rąk i stóp. Jedni zginęli od strzał lub zrzucono ich z wież; inni torturowani przez kilka dni zostali w końcu żywcem spaleni. To był prawdziwy, zdumiewający wyrok Boga nakazujący, aby miejsce to wypełnione było krwią niewiernych” (Historia Francorum qui ceperunt Jeruzalem)."

"1163 — Synod w Tours. Powołanie Świętej Inkwizycji. Konfiskata majątków, tortury i płonące stosy dla heretyków."

"1231 — Nakaz papieski zalecał palenie heretyków na stosie. Pod względem technicznym pozwalało to uniknąć rozpryskiwania się krwi. Krew była święta i nie można było jej przelewać… więc np. zabijano ludzi pałkami (zwłaszcza Inków i Azteków)."

"1244 — Na synodzie w Narbonne zdecydowano, aby przy skazywaniu heretyków nikogo nie oszczędzano. Ani mężów ze względu na ich żony, ani żon ze względu na męża, ani też rodziców ze względu na dzieci. „Wyrok nie powinien być łagodzony ze względu na chorobę czy podeszły wiek. Każdy wyrok powinien obejmować biczowanie”."

"XIV wiek — Wybucha epidemia czarnej śmierci, Kościół wyjaśniał, że winę za ten stan rzeczy ponoszą Żydzi, zachęcając przy tym do napaści na nich."

"1313 — Synod w Zamorze ponownie zarządza zniewolenie Żydów i pod groźbą ekskomuniki żąda wykonania postanowienia przez władze świeckie. Antysemickie dekrety kościelne będą pojawiać się aż do XIX w."

"1349 — W ponad 350 niemieckich miastach i wsiach giną niemalże wszyscy Żydzi, na ogół paleni żywcem. W ciągu jednego roku chrześcijanie wymordowali więcej Żydów niż niegdyś, w ciągu dwustu lat prześladowań, poganie wymordowali chrześcijan. To tylko jeden z wielu epizodów pogromów Żydów, gdyż podobne zdarzenia miały miejsce przez cały okres panowania chrześcijaństwa."
                                        • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 16:41
                                          Gluptasku w 1349 zgineli jedynie nieliczni zydzi w akcjach rozbudowywania niektorych miast. Ich chrzescjanscy sasiedzi, ktorzy nie chcieli oposcic swych domostw, przepadli bez sladu, nim zydzi sploneli. Nie powinno to jednak nikogo dziwic, bo wtedy jedynie zydzi objeci byli opieka kaisera, ktoremu tez z tego tytulu placili bezposrednio podatki. W jego interesie bylo, by owe dochody nie byly niczym zaklocone. W tamtych czasach zginelo 2/3 ludnosci Europy w wyniku licznych chorob i plag. Przejawem glupoty jest sie upierac, ze plaga, tudziez patologia wladzy, byla przejawem antysemityzmu

Zakaz swietowania w soboty nie jest tez chyba az tak wielkim dramatem, skoro w 2010 znany
                                          Rabin glosi: "goje żyją po to, by usługiwać Żydom(...)
                                          – Goje rodzą się tylko po to, by nam służyć. Bez tego nie mieliby po co istnieć na tym świecie – powiedział Josef podczas wystąpienia w synagodze. – Po co goje są tak naprawdę potrzebni? Będą pracować, będą orać, będą zbierać plony. My zaś będziemy tylko siedzieć i jeść jak panowie – podkreślił. Potem porównał nie-Żydów do zwierząt pociągowych.
                                          – Tak jak każda osoba goje muszą oczywiście umrzeć, ale Bóg daje im długowieczność – stwierdził 90-letni Owadia Josef. Dlaczego? – Wyobraźcie sobie, że zdechł wam osioł. Stracilibyście w ten sposób pieniądze. To jest taki sam sługa. Właśnie dlatego goj otrzymuje długie życie. By dobrze pracować dla Żyda. "

Lubisz cytowac Pisma Swiete. Dziwi mnie, ze nic nie znalazles jeszcze odnosnie przymusowego obrzezania? Przypadek, a moze nie mieliscie szkolen w tym kierunku?

Wspominasz tez Wyprawy Krzyzowe. Sam pomysl, czy mialyby wogole miejsce, gdyby wiecznie sprawiedliwym nie przyszlo nagle zdobyc przemoca ziemie swieta, w ktorej planowo niszczono wszelkie miejsca kultu, mordowano ludnosc cywilna, gwalcono kobiety i na koniec oznajmoiono, ze miasto jest niedostepne dla pielgrzymow. Powtorzmy ten eksperyment z muzulmanami. Poslijmy do Mekki zbrojne jednostki, niech przedstawia swiatu, co mialo miejsce przed tymi rzekomo paskudnymi Wyprawami Krzyzowymi, i poczekajmy na reakcje sprawiedliwych i dopiero wtedy wyciagnijmy wnioski. Bo te, ktore przytaczasz, sa zwyczajnie absurdalne.
                      • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 14:10
                        lepian4 napisał:

Bardzo czesto wymienia sie zydowskich noblistow, jako przyklad ich narodowej in
                        > teligencji. Szkoda tylko, ze zaden z nich nie osiagnal tych wybitnych wynikow w
                        > e wlasnej ojczyznie.

No tak typowy argument dla antysemickiego tłuka !!
                        Chłopcze w 70 roku naszej ery żydzi za spowodowania powstania przeciwko rzymianom zostali wygnani ze swoich ziem w dzisiejszej Palestynie !! przez wiele wieków mieli całkowity zakaz powrotu , groziło to śmiercią. Stąd osiedlanie się tam gdzie tylko mogli !! Niektórzy żydzi mają w Polsce o wiele dłuższe korzenie niż niejeden antysemicki bubek twojego pokroju !!!

Coz stekac jest latwo, storzyc normale spoleczenstwo jest
                        > znacznie trudniej.

Normalne ? nie każdy ma ochotę emigrować do kraju w którym toczy się permanentna wojna , skoro od lat w pewnych społecznościach wygodnie się żyje ,a do tego jest sie związany z krajem urodzenia choćby poprzez bycie patriotą.
                        • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 14:35
                          A juz myslalem, ze zaczniesz od Egiptu?
                          Gdyby tylko odrobine zwawiej pracowali, mogli by tam zostac do dnia dzisiejszego!
                    • Gość: nana Re: profesor Szewach Weiss IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.12.10, 14:57
                      jakim trzeba być człowiekiem, żeby mówić o SOLIDARNOSCI ludzkiej takim agresywnym i wulgarnym językiem, nehso? Na wszystkie kwasy i nadmiar żółci dobry jest wysiłek fizyczny. Weźże łopatę nehso i wzorem chłopów polskich zrób coś pożytecznego (chleb) i odśnież chodnik, zamiast filozofować( według Ciebie - bezproduktywna postawa).
                      • nehsa Re: profesor Szewach Weiss 02.12.10, 16:22
                        "...a od każdego, komu wiele dano, wiele się od niego upominać będą;
                        a komu wiele powierzono, więcej będą chcieć od niego."

Im inteligentniejszy człowiek, tym jego odpowiedzialność za jakość międzyludzkiej współpracy większa. Ośmielam się przypuszczać, że jest to dla ciebie zrozumiałe.

A od ludzi, którym powierzono odpowiedzialność za bliźnich, czyli:
                        np. rodzicom, opiekunom, wybrańcom Narodu, od radnego, po posła, ale i nauczycielom, lekarzom, dowódcom, tak zwanym pracodawcom, i przede wszystkim, sędziom i politykom, i wszystkim, którzy decydują o losie powierzonych, wymagana będzie tym większa odpowiedzialność, im zakres ich możliwości decyzyjnych większy.

Jest oczywistym faktem, że POWINNOŚĆ SOLIDARNOŚCI, jest wymagana od każdego człowieka, a fakt samokarania się za nieposłuszeństwo, jest dowodem nosicielstwa tej powinności przez każdego z nas. którego to faktu, ty, nie zauważasz. Tak jak nie zauważasz, że ja w miarę moich skromnych możliwości, staram się kulturę swojego języka dostosować do tej, która odpowiada moim adwersarzom.

W tym wątku, stanąłem po stronie chłopstwa. Ich powierzono, a nie im powierzono.
                        A powierzono ich, najgorszej swołoczy.

A co do twoich diagnoz, i rad, czuć je obłudą, dlatego zachowaj je dla kręgu tobie podobnych.
                • gniewko_syn_rybaka Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 13:19
                  jakbym czytal Tomaszewskiewgo...
                  • gniewko_syn_rybaka zydowski wklad w odbudowe Polski: 28.11.10, 13:42
                    pl.wikipedia.org/wiki/Lewis_Bernstein-Namierowski
                • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 13:38
                  Przejales zalosna postawe, charakterystyczna dla srodowisk syjonistycznych. Skoro gubisz sie w dyskusji, to rozmowca musial zdobyc faszystowskie wyksztalcenie. Podajesz zupelnie bledne iracjonalne dane. Faktycznie, istniala olbrzymia grupa zydow, zasymilowanymi z reszta spoleczenstwa. Sytuacja zmienila sie diametralnie, gdy Polske zalala olbrzymia masa pogromow na wschodzie. Podawanie jakis faszystowsko-syjonistycznych sensacji, ze zyli wtedy w Polsce w biedzie powinno byc karane. Przyjrzyj sie reszcze zydow, ktorzy uciekli wtedy do Ameryki, Jacob Gershovitz, znany jako Georg Gershwin glod i nedze znal od podszewki. Dlaczego zydom nie przyjdzie do glowy publikowac pamfletow o antysemickich Jankesach, wsrod ktorych zydzi, zwlaszcza podczas kryzysu gospodarczego, nagminnie glodowali? Mozesz mi tez wmawiac, ze jestem sobie sam sobie winien- retoryka tez charakterystyczna dla srodowisk syjonistycznych, namietnie dzis praktykowana w Strefie Gazy- nie zmieni faktow historycznych. Srodowiska zydowskie nagminnie kolabrowaly z Sowietami- jest to fakt historyczny. Te twoje bajki o powstaniach niczego nie zmienia.
                  Faktycznie, w Polsce centralnej wygladalo to czesto inaczej, niz na kresach wschodnich, ale niczego to tez nie tlumaczy.
                  Zamiast o Dmowskim, powinnismy dykutowac o zbrodniarzu Salomonie Morelu, wiernemu siepaczowi syjonistycznej patologii rodem z Polski. Ten zbrodniarz niczego sam nie wymyslil: jego patologia wywodzi sie tradycji polskich syjonistow, ktorzy juz wtedy niczego nie umieli docenic. To ze ich wnuki dzis rozpowiadaja brednie swych krewnych siepaczy nawet mnie zbytnio nie dziwi. Co gorsza, Luki Triumfalne dla Sowietow, naoczne symbole kolaboracji zydow i planowanego ludobojstawa na Polakach, otoczone sa dzis przez srodowiska zydowskie specjalna troska. Zadziwiajace! Ale czego mozna oczekiwac od spolecznosci, ktora na cmentarzach buduje Muzeum Tolerancji?
                  • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 14:02
                    lepian4 napisał:

> Przejales zalosna postawe, charakterystyczna dla srodowisk syjonistycznych. Sko
                    > ro gubisz sie w dyskusji, to rozmowca musial zdobyc faszystowskie wyksztalcenie
                    > . Podajesz zupelnie bledne iracjonalne dane. Faktycznie, istniala olbrzymia gru
                    > pa zydow, zasymilowanymi z reszta spoleczenstwa. Sytuacja zmienila sie diametra
                    > lnie, gdy Polske zalala olbrzymia masa pogromow na wschodzie.

Ahaaaaaaaaaaa czyli starach przed angażowaniem się w sprawy polityczne ,strach wywołany mordami i burdami prymitywnej tłuszczy prawosławno- katolickiej był dla tobie podobnych sygnałem do dobicia żyda ??

Podawanie jakis faszystowsko-syjonistycznych sensacji, ze zyli wtedy w Polsce w biedzie powinno
                    > byc karane.

Ta to znaczy że każdy z yd był bogaczem :)))))))))))))))))).

Przyjrzyj sie reszcze zydow, ktorzy uciekli wtedy do Ameryki, Jacob
                    > Gershovitz, znany jako Georg Gershwin glod i nedze znal od podszewki. Dlaczego
                    > zydom nie przyjdzie do glowy publikowac pamfletow o antysemickich Jankesach, w
                    > srod ktorych zydzi, zwlaszcza podczas kryzysu gospodarczego, nagminnie glodowal
                    > i?

Moze ty nie znasz takich publikacji a obstawiam ze tak jest!! ale twe prawe oczy nawet na to spoglądać nie chcą .

Mozesz mi tez wmawiac, ze jestem sobie sam sobie winien- retoryka tez charak
                    > terystyczna dla srodowisk syjonistycznych, namietnie dzis praktykowana w Strefi
                    > e Gazy- nie zmieni faktow historycznych.

Ano nie zmieni 16 wieków prześladowania przez tzw chrześcijaństwo " bogabójców "

Srodowiska zydowskie nagminnie kolabro
                    > waly z Sowietami- jest to fakt historyczny.

Durny jesteś jak but , tak samo kolaborowały NSZ zapewne ?

>Te twoje bajki o powstaniach nicz ego nie zmienia.

No tak tylko ksiądz Skorupka ma prawo być bohaterem ratującym ojczyznę ,żyd już nie !!

> Faktycznie, w Polsce centralnej wygladalo to czesto inaczej, niz na kresach wsc
                    > hodnich, ale niczego to tez nie tlumaczy.

No tłumaczy, bo do dziś wschód polski to ciemnogród pod panowaniem rydzyka :))

> Zamiast o Dmowskim, powinnismy dykutowac o zbrodniarzu Salomonie Morelu, wiern
                    > emu siepaczowi syjonistycznej patologii rodem z Polski. Ten zbrodniarz niczego
                    > sam nie wymyslil: jego patologia wywodzi sie tradycji polskich syjonistow, ktor
                    > zy juz wtedy niczego nie umieli docenic.

No to sporo tych morderców z narodu żydowskiego opisałeś :)) a znasz nazwisko kobylański ? to taki śmieć żerujący na ludzkim dramacie wielki miłośnik ii sponsor tadak z Torunia .

To ze ich wnuki dzis rozpowiadaja bred
                    > nie swych krewnych siepaczy nawet mnie zbytnio nie dziwi. Co gorsza, Luki Trium
                    > falne dla Sowietow, naoczne symbole kolaboracji zydow i planowanego ludobojstaw
                    > a na Polakach, otoczone sa dzis przez srodowiska zydowskie specjalna troska.

No popatrz a może powiesz mi ze szmalcownicy nie byli polakami ? jak bóg kubie tak Kuba bogu,jełopo .

Zadziwiajace! Ale czego mozna oczekiwac od spolecznosci, ktora na cmentarzach bud
                    > uje Muzeum Tolerancji?

No popatrz a krzyż ze żwirowni ?
                  • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 14:11
                    Lepian, ja nie uwazam, ze masz wyksztacenie faszystowskie, nigdzie czegos takiego nie napisalem. Uwazam, ze masz prawdopodobnie wyksztalcenie podstawowe, moze niepelne podstawowe. Brak wiedzy i wyraznie niski poziom intelektualny sugeruja, ze studia to raczej nie byl dla ciebie poziom osiagalny.
                    • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 28.11.10, 14:33
                      "Ocxzywiscie antysemickie czy neonazistowskie broszurki przedstawiaja historie Polski karykaturalna i zaklamana, byle popierac swoje tezy o rzekomej "podludziowatosci" obywatela zydowskiego, na wzor ideologii nazistowskiej, w ktorej ukuto pojecie "untermenschen".(...)
                      Z lektury Twoich postow, Lepian, wynika, ze prawdopodobnie takim wlasnie wyksztalceniem sam sie mozesz pochwalic."

Zaprzeczaj teraz sam sobie. To tez jest charakterystyczne dal srodowisk syjonistycznych i ich filow. Musze cie zawiesc, skonczylem juz brawurowo studia. Jak dla mne mozesz mnie jednak dostrzegac w innych srodowiskach. To tez jest ceacha wspolna filow Syjonu: wszystkie goje, to tylko skonczone glupki, bez wiedzy i niskim poziomie intelektualnym. Ot, co!
    • ten_co_ma_racje to wina socjalistów 27.11.10, 18:10
      Gdyby nie socjaliści nigdy by nie doszło do uwłaszczenia chłopów i tych cyrków które mamy do dziś. Socjaliści okradli szlachtę i mieszczaństwo - okradli bogatych aby rozdać biednym.
      Wyznawcy judaizmu byli lepszymi Polakami niż chrześcijańskie lub ateistyczne chłopstwo wspierające socjalizm.
      • lepian4 Re: to wina socjalistów 27.11.10, 19:48
        Luki Triumfalne dla Sowietow na dawnych kresach polskich opowiadaja zdola inne historie. Coz Shoha busines wszystkim w dupach poprzewracal. Nawet z braci Bieleckich, zydowskich zbrodniarzy wojennych, zrobili dzielnych bohaterow, ratujacych swiat przed faszyzmem! Czekam na dalszy ciag tych klamstw. Powojenne zbrodnie Salomona Morela i spolki tez trzeba przeinaczyc.
        • kolter-xxl Re: to wina socjalistów 27.11.10, 22:06
          lepian4 napisał:

> Luki Triumfalne dla Sowietow na dawnych kresach polskich opowiadaja zdola inne
          > historie. Coz Shoha busines wszystkim w dupach poprzewracal. Nawet z braci Biel
          > eckich, zydowskich zbrodniarzy wojennych, zrobili dzielnych bohaterow, ratujacy
          > ch swiat przed faszyzmem! Czekam na dalszy ciag tych klamstw. Powojenne zbrodni
          > e Salomona Morela i spolki tez trzeba przeinaczyc.

Mordowaliście żydów , zabieraliście im dzieci , okradaliście i wyrzucali ze swoich krajów, zmuszaliście ich do chrztu ! od co najmniej IV wieku n.e i czego się spodziewasz od narodu który jest nauczony ze oko za oko ?
    • gniewko_syn_rybaka zydowski wklad w powstanie listopadowe 28.11.10, 13:39
      encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=84898
    • gniewko_syn_rybaka A tu podsumowanie ostatnich 200 lat "wkladu" 28.11.10, 13:57

Bezmyślność Polaków czyniła zawsze z Polski Eldorado dla Zydów.
      Po cóż innego stworzył Bóg Żydów polskich, jak nie po to by byli naszymi
      szpiegami?
      Otto von Bismarck
    • gniewko_syn_rybaka Codzienna modlitwa 28.11.10, 14:56
      religijnego żyda:
      "Baruch ata adonaj elochejnu melech ha olam, szelo asani goj”
      "Dzęki Ci Boże że nie uczyniłeś mnie Polakiem."
      • kolter-xxl Re: Codzienna modlitwa 28.11.10, 16:02

> religijnego żyda:
        > "Baruch ata adonaj elochejnu melech ha olam, szelo asani goj”
        > "Dzęki Ci Boże że nie uczyniłeś mnie Polakiem."

Kłamiesz celowo ,czy kopiując tą ponoć modlitwę dałeś się zmanipulować ? chodzi mi o słowo goj ?
        • lepian4 Re: Codzienna modlitwa 28.11.10, 19:41
          Prawdziwy Polak to goj. Masz jakies inne dane?
          • nehsa Re: Codzienna modlitwa 28.11.10, 19:53
            lepian4 !
            Masz racje, nie ma Żydów, tylko są wyznawcy judaizmu, czyli żydzi, o czym informuje nauka judaizmu, czyli nauka żydów.

Ale, jak ktoś ma charakter parobka, albo nim jest, to będzie starał się potwierdzić, że nim jest, dlatego zrozum sługusów.
          • kolter-xxl Re: Codzienna modlitwa 29.11.10, 11:40
            lepian4 napisał:

> Prawdziwy Polak to goj. Masz jakies inne dane?

Nie ośmieszaj się !! goj to nie żyd !!

"Goj (z hebr. גוי goj = 'naród', l.mn גויים gojim) - określenie pojawiające się wielokrotnie w Torze, tłumaczone najczęściej jako "narody" czyli zwykle nie-Żydów, kogoś spoza narodu Izraela. Niektóre tłumaczenia Biblii pomijają słowo goj i zastępują je słowem "narody", np. w Biblii Tysiąclecia (Księga Rodzaju 10:5 "Od nich pochodzą mieszkańcy wybrzeży i wysp, podzieleni według swych krajów i swego języka, według szczepów i według narodów"). W Torze słowo goj pojawia się 550 razy."
            • lepian4 Re: Codzienna modlitwa 02.12.10, 21:31
              Nawet gdyby w Torze slowo goj pojawilo sie 1550 razy, niczego to nie zmieni. Prawdziwy Polak, to goj i basta!
              • kolter-xxl Re: Codzienna modlitwa 02.12.10, 21:53
                lepian4 napisał:

> Nawet gdyby w Torze slowo goj pojawilo sie 1550 razy, niczego to nie zmieni. Pr
                > awdziwy Polak, to goj i basta!

No właśnie tak powstają plotki i niedomówienia. Na tym zbudowano rasizm .
                • lepian4 Re: Codzienna modlitwa 03.12.10, 04:53
                  Coz, okazalo sie, ze jestes rasissta i antysemita. Twierdzisz przeciez, ze Tora jest zrodlem plotek i niedomowien i na tym zbudowano rasizm. Opowiedz to Starsyzm Braciom w Wierze, to cie radosnie ukamienuja
    • piwi77 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 10:35
      klosowski333 napisał:

> Polskie zezwierzecone chlopstwo, ktore od konca XIX wieku uzurpowalo sobie prawo
      > do bycia "Polakami" choc ledwie pol wieku wczesniej wiekszosc wiesniakow
      > polskojezycznych nie poczuwala sie do przynaleznosci do narodu polskiego
      > a w historii Polski nic nigdy dobrego dla Ojczyzny nie uczynili, zgwalcilo nie tylko
      > polska kulture i historie, ale przede wszystkim nasza tradycje.

Tak paskudnej oceny ludzi, którzy całe życie poza snem tylko zapie...li, aby jaśnie państwo mogło się ukulturalniać i ujawniać swój szczery, a jakże, patriotyzm, nie tylko nie podzielam, ale ją zwalczam. To co chłop miał jeszcze robić poza niemal całodobową harówą w swej chłopskiej nędzy? Ksiązki czytać, szabelką machać, czy patriotyczne odezwy do narodu formułować?
      • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 12:25
        Rozumiem Twoje oburzenie na moj prowokacyjny post, ale szacunku do innych wszyscy musza sie uczyc po rowno, bo inaczej sami nan nie zasluguja. Ja wiem, ze los chlopa panszczyznianego w okresie feudalnym byl de facto losem niewolnika, ale wiem tez, ze od czasu emancypacji chlopskiej ta ludnosc jakby probowala sie odgrywac w ramach swojej dziwnie pojmowanej sprawiedliwosci dziejowej. Przez to, posrednio, niszczyla Polske, jej tradycji i zaburzala jej spokoj wewnetrzny. Na zawlaszczenie "polskosci" przez chlopow reakcja nie mogla byc bierna, poza tym taka forma zawlaszczania z perspektywy historycznej byla wrecz bezczelnoscia. Wspolczuje pokrzywdzonym chlopom, ale nie godze sie z prymitywizmem, ktory oni wciaz reprezentuja, ktora reprezentuje ta kultura, naprawde z dawna polska nie majaca zbyt wiele wspolnego.
        • piwi77 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 13:23
          klosowski333 napisał:

> Wspolczuje pokrzywdzonym chlopom, ale nie godze sie z prymitywizmem, ktory oni
          > wciaz reprezentuja, ktora reprezentuje ta kultura, naprawde z dawna polska nie
          > majaca zbyt wiele wspolnego.

Można się nie godzić, tyle że to nic nie da. Wsi trzeba coś zaproponować, coś więcej niż tylko likwidację PGRów, czy KRUS. Na razie modernizacja wsi, również za pieniądze Unii, polega na odnawianiu kosciołów, plebanii i bedących w ich pobliżu chodników. I to trzeba zmienić, bo inaczej chłop pomyli jeszcze Polskę z Watykanem, o ile już tego nie robi.
          • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 13:53
            Piwi, mnie nie chodzi o strukture dzisiejszej wsi, tylko o ta swoista kulture, ktora stala sie ekspansywna i niejako zarazila kulture polska, wszczepila sie w nia w postaci komorek rakowych, ktorych sie juz usunac calkiem nie da. Kultura chlopska przeniknela kulture polska rowniez w wyniku dramatycznych i tragicznych w skutkach wydarzen politycznych. Mamy wiec taka hybryde polsko-chlopska i chyba nalezy sie z tym faktem pogodzic, ale probowac jakos te nowa "jakosc" oswoic i ucywilizowac, a niektore elementy kultury chlopskiej calkowicie zneutralizowac.

• lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 13:24
          Twoja "prowokacja" w tylu " Polskie zezwierzecone chlopstwo, ktore od konca XIX wieku uzurpowalo sobie prawo do bycia "Polakami" choc ledwie pol wieku wczesniej wiekszosc wiesniakow polskojezycznych nie poczuwala sie do przynaleznosci do narodu polskiego a w historii Polski nic nigdy dobrego dla Ojczyzny nie uczynili, zgwalcilo nie tylko polska kulture i historie, ale przede wszystkim nasza tradycje" jest w gruncie rzeczy przejawem glupoty. Zestawienie tego buractwa z rzekomymi syjonistycznymi autorytetami dopelnia tylko obraz nedzy i rozpaczy!

• klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 13:59
            Lepian, ja moge byc dla Ciebie glupcem, to niemal komplement w ustach osoby, ktora jest tu posmiewiskiem. Dla mnie jestes porazajaco zalosny, co udowodniles we wczoraj prowadzonej dyskusji. Nauka, fakty, wiedza, edukacja dla ludzi takich jak Ty to jest wrog numer jeden. Wspolczuje Ci, ale mam z Ciebie polewke i to tez doceniam.
            Neonazisci tacy jak Ty prawie zawsze maja wstret do wiedzy i faktow, a wynika to z poziomu intelektualnego, ktory reprezentuja. Ty nie jestes tu wyjatkiem. I tak to sie dalej jakos toczy, ze Ty jestes marginesem, a normalni ludzie koncza studia, podejmuja praktyke zawodowa, rozwijaja sie w ramach swoich zawodow i wzruszaja ramionami, albo co najwyzej podchodze do takich jak Ty z politowaniem. Dokladnie tak jak podchodzi sie do Ciebie na tym forum i - co najwazniejsze - tak jak podchodzi sie do Ciebie w realu. Nie myle sie, prawda?
    • Gość: Vis Re: profesor Szewach Weiss IP: 90.156.100.* 01.12.10, 14:16
      Szewach Weiss znakomity kłamca i manipulator.
      Strach być polakiem komandir.wrzuta.pl/audio/7KoUijCxDwM/wspolczesny_antypolonizm_w_edukacji_i_kulturze_-_prof._dr_hab._piotr_jaroszynski
    • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 17:21
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8750352,W_Gniewczynie_na_Podkarpaciu_stoi_dom_smierci.html
      Pod linkiem jest kolejny przejaw prymitywnej kultury tej dziczy, ktora dzis uwaza sie za "prawdziwych Polakow". Zero moralnosci, zlo w najczystszej postaci. Takich przejawow chlopskiej kultury bylo w czasie okupacji bardzo wiele, niestety. A najgorsze jest to, ze laczono ich zwyczaje i brak moralnosci z narodem polskim i z polska mentalnoscia.
      • billy.the.kid Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 19:29
        mickiewicz o jankielu..
        i cieszył sie opinią DOBREGO POLAKA.
        • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 19:33
          Bo nim byl. Wspolczesni Mickiewicza, owczesna polska inteligencja, ci ludzie nie mieli watpliwosci. Potem wyemancypowali sie chlopi.
          • billy.the.kid Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 19:52
            no może nie tak.
            chłop do połowy 19 wieku był człowiekiem 4,5, lub moze nawet jedenastej kategprii.
            dopiero zaborca dał mu jakąś namiastkę obywatelstwa. nie ma wi,ęc powodu dla którego miałby on utożsamiać sie z bogojczyźnianą POLSKĄ. nawet w dwudziestoleciu był pariasem pod względem dostępu do nauki,kultury i co tu dużo mówić-do ziemi.
            to samo dotyczy wielkoprzemysłowej klasy robotniczej

jest taka scena w "ziemi obiecanej" kiedy fabrykant podejmuje decyzję-STRZELAĆ.

był on więc dymany przez posiadaczy ziemskich, fabrykantów ,żydów- a najjaśniesza rz-plita nie robiła nic żeby tę sytuację zmienić.
            odpowiadał więc jej taką samą miłością jaką ojczyzna okazywała jemu.
            jeszcze paru pokoleń trzeba żeby to zmienić.
            • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 19:54
              Nie. On zapalal miloscia do Polski, ale na ten swoj szczegolny chlopski sposob, na nowo definiujac polskosc i wykluczajac z niej wielu z tych, ktorzy mu wczesniej grabili.
            • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 02.12.10, 03:38
              Tozsamosc narodowa, w formie, ktora dzis znamy, ksztaltowala sie dopiero w XIX wieku.

O klasie robotniczej juz od 20 lat nie wypada tez mowic: system sie juz zmienil. Znowu sa "fabrykanci"!
            • matylda1001 Re: profesor Szewach Weiss 04.12.10, 15:53
              billy.the.kid napisał:

>to samo dotyczy wielkoprzemysłowej klasy robotniczej jest taka scena w "ziemi obiecanej" kiedy fabrykant podejmuje decyzję-STRZELAĆ.<

W"Ziemi obiecanej" (książce) nie ma takiej sceny. To realizatorzy filmu "poprawili" Reymonta, i wprowadzając na plan wojsko rosyjskie, przyprawili Borowieckiemu paskudną gębę. W powieści nie ma o tym nawet wzmianki. Zresztą obraz filmowy Borowieckiego, jest tak różny od wizerunku książkowego, że płakać się chce. Jeśli już odwołujemy się do literatury, to warto przypomniec sobie "Chłopów" Reymonta. Jakiż to piękny i prawdziwy obraz polskiej wsi i polskich wieśniaków. Wątek dotyczący obrony polskiej szkoły zasługuje na szczególną uwagę. Skąd niby w tych zaniedbanych intelektualnie (przez warstwy świadome) ludziach taki instynktowny ciąg do polskości? Może to jeszcze pamięć lat minionych, udziału w powstaniu styczniowym, gdzie z własnej woli ramię w ramie walczyli u boku dziedziców?
    • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 01.12.10, 23:56
      "W tej podkarpackiej wsi 68 lat temu Polacy torturowali, gwałcili, a w końcu wydali Niemcom 18 miejscowych Żydów. Los Trinczerów, Semków, Majerów, Jankielów, Kielmonów, Fajbów, Lejzorów, Lejbów i Majerków ocalił od zapomnienia Tadeusz Markiel, naoczny świadek tamtych wydarzeń. Teraz ich tragedię opisał tygodnik "Polityka". IPN zapowiada, że przyjrzy się sprawie."

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8750352,W_Gniewczynie_na_Podkarpaciu_stoi_dom_smierci.html
      • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 02.12.10, 03:47
        Jak myslisz, jak daleko jest tam do najblizszego Luku Triumfalnego dla Sowietow, postawionego hucznie przez zydow w podziekowaniu komuchom za rozwiazanie kwestii polskiej?
        • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 02.12.10, 09:20
          lepian4 napisał:

> Jak myslisz, jak daleko jest tam do najblizszego Luku Triumfalnego dla Sowietow
          > , postawionego hucznie przez zydow w podziekowaniu komuchom za rozwiazanie kwe
          > stii polskiej?

Ze dwie wiorsty od nakazu zamknięcia Żydów w gettach przez sobór laterański IV .
          • klosowski333 Re: profesor Szewach Weiss 02.12.10, 09:25
            Po co dyskutowac z ludzmi pokroju Lepiana? Widac przeciez skad on czerpie "wiedze historyczna". Zawsze powtarzam, ze im nizsze wyksztalcenie tym wiecej antysemityzmu i tutaj mamy tego dobry przyklad.
            • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 02.12.10, 09:41
              1. Mam wyzsze wyksztalcenie, wiec twoje tezy sa gowno warte.
              2. Nie jestem antysemita. Nie pochwalam tez . Nie pochwalam tez zadnych aktow agresji. Potrafie jednak zrozumiec, dlaczego kolaboranci Sowietow dostali wpie... Wcale mnie to nie dziwi. Masz z tym jakies problemy?
              • kolter-xxl [...] 02.12.10, 10:01
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 02.12.10, 09:54
              klosowski333 napisał:

> Po co dyskutowac z ludzmi pokroju Lepiana? Widac przeciez skad on czerpie "wied
              > ze historyczna". Zawsze powtarzam, ze im nizsze wyksztalcenie tym wiecej antyse
              > mityzmu i tutaj mamy tego dobry przyklad.

Antysemityzm to akurat nie koniecznie chorobą ludzi bez wykształcenia , przecież księża
              mają wykształcenie wyższe a są antysemitami :)).
              • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 02.12.10, 10:02
                Podobnie, jak kazdy rabin, ktoremu marzy sie dostep do morza poprzez Strefe Gazy! Na drodze stoja jedynie Semici, zwani dla niepoznaki terrorystami
                • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 02.12.10, 21:51
                  lepian4 napisał:

> Podobnie, jak kazdy rabin, ktoremu marzy sie dostep do morza poprzez Strefe Gaz
                  > y! Na drodze stoja jedynie Semici, zwani dla niepoznaki terrorystami

Ty też marzysz o ziemiach wschodnich .
                  • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 03.12.10, 04:50
                    Tak, zawsze marzylem o domku wczasowym na Kamczatce.
                    • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 03.12.10, 10:37
                      lepian4 napisał:

> Tak, zawsze marzylem o domku wczasowym na Kamczatce.

Nie bliżej ci do Ukrainy ?
                      • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 03.12.10, 10:53
                        Nie, zawsze marzylem o Kamczatce
                        • kolter-xxl Re: profesor Szewach Weiss 03.12.10, 10:54
                          lepian4 napisał:

> Nie, zawsze marzylem o Kamczatce

Nie stać cię na wycieczkę ?
                          • lepian4 Re: profesor Szewach Weiss 04.12.10, 16:11
                            A kto mowil o wycieczce?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka