twardycukierek Re: Pochód pierwszomajowy 15.12.10, 13:27 Jestem bardzo ciekawa, kto to nazwie 'wydymanym problemem' :) Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier_z_niemodlina Re: Pochód pierwszomajowy 15.12.10, 17:19 Jakby powiedzieli starzy Semici lubelscy: problem w tym ze jak ktos ma problem, a ktos inny nie widzi w tym problemu, to to jest dopiero prawdziwy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Re: Pochód pierwszomajowy 15.12.10, 19:40 To jest skandal! Żeby nauczyciel nie czuł powołania w naszym katolickim kraju! ;) Na poważnie - jest problem, z tym cholernym artykułem 53 p.7 Konstytucji RP, cytuję: Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania. Czy dyrektor szkoły nie zna Konstytucji RP? Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier_z_niemodlina Re: Pochód pierwszomajowy 15.12.10, 19:41 Bo interpretacja tego zapisu jest taka ze istnieje swiatopoglad defaultowy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Re: Pochód pierwszomajowy 15.12.10, 20:43 Interpretację mogą sobie interpretujący w d...wsadzić. Tu nie ma dwuznaczności. Jest konkretny precyzyjny zapis. :) Odpowiedz Link Zgłoś
flissy Re: Pochód pierwszomajowy 15.12.10, 20:52 A gdyby chodziło o pójście do opery i nauczyciel by nie lubił opery,a dyrektor by mu nakazał pójść z klasą,to to by też było naruszeniem jego praw? Jest nauczycielem,pracownikiem i musi wykonywać polecenie przełożonych.Nikt nie każe mu się tam modlić,pójść do spowiedzi.Ma tylko zaprowadzić klasę i pilnować porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Re: Pochód pierwszomajowy 15.12.10, 21:12 Nie, Flissy. To są dwa różne "porządki rzeczy". Prywatność światopoglądu jest prawem człowieka gwarantowanym Deklaracją Praw Człowieka ONZ oraz Podstawowymi Prawami Człowieka i Obywatela Rady Europy. I naszą Konstytucją. Kiedy nauczyciel odprowadza klasę do kościoła i nie wchodzi tam, to ujawnia swój światopogląd - a to jest jego prywatna sprawa której ma prawo nie ujawniać. I żadna władza nie ma prawa tego od niego żądać. Natomiast kiedy nauczyciel odprowadza klasę do opery to jest całkiem co innego. To może dyrektor wymagać w ramach opieki nad klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
flissy Re: Pochód pierwszomajowy 15.12.10, 21:18 Czyli gdy pojadą na wycieczkę np.Krakowa i klasa pójdzie zwiedzać Kościół Mariacki to nauczyciel ma zostać przed czy wejść z klasą? Odpowiedz Link Zgłoś
hardy1 Re: Pochód pierwszomajowy 15.12.10, 21:29 Nie. Wtedy jest to zwiedzanie zabytku sakralnego. Zabytku. Natomiast wyjście na rekolekcje jest jednoznacznym udziałem w obrządkach konkretnej religii. Udział lub odmowa jest jednoznacznym ujawnieniem swojego światopoglądu. Jest zmuszeniem przez władzę publiczną do ujawnienia - a więc zabraniem prawa człowieka do prywatności swojego światopoglądu. To zabranie podstawowego prawa człowieka w naszym kręgu kultury cywilizacyjnej i prawnej. W każdym sądzie sprawa wygrana, na czele z Europejskim Trybunałem Praw Człowieka i Obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
zed-is-not-dead Re: Pochód pierwszomajowy 16.12.10, 14:09 Zwiedzanie kościoła czy meczetu to nie jest czynność religijna. Odpowiedz Link Zgłoś