Dodaj do ulubionych

66 lat temu ...

17.01.11, 15:03
... nastapiło tzw. wyzwolenie Warszawy. Ci którzy zostali wygnani lub uciekli w trakcie powstania, mogli zacząć wracać.

[img]https://naszastolica.blox.pl/resource/Warszawiacy_1945b.jpg[/img]

Co by nie mówić o czasach komuny, wtedy byłoby nie do pomyślenia aby wyszukiwarka w nieistniejącym wtedy internecie mogła większą rangę nadawać wyzwoleniu konopii niż wyzwoleniu Warszawy.
Obserwuj wątek
    • vertigo5 Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 15:10
      Ot, gestapowców przepędzili czekiści i oni objęli władzę...
    • flissy Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 15:11
      I tak za dużo żyjemy przeszłością,za często wplatamy ją w codzienność,te ciągłe wracanie do naszej tragicznej historii nie czemu nie służy.

A dlaczego nie wyzwolenie np.Olsztyna,,,czym się różni wyzwolenie Olsztyna od wyzwolenia Warszawy?
      • lupus76 Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 15:37
        Bo Olsztyn (Allenstein) był miastem raczej Pruskim, niż Polskim? ;)
        • flissy Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 15:43
          Jaa,no teraz ja wiem ;)
    • woda.na.mlyn Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 15:18
      Racja, żyjmy żydogejomasonami, MTV i Biedronką ! :P

Dla mnie fakty historyczne dotyczące Warszawy mają znaczenie, bo stąd jestem od pokoleń, dla Olsztyniaka pewnie takie samo znaczenie będą miały fakty jego miasta dotyczące.

O ile wiem, niewiele było w historii świata miast do których mimo iż w 85% zburzone wrócili mieszkańcy.

No ale to że jak tak mam, nie musi oznaczać że każdy TTM :)

• lupus76 Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 15:23
        Lipsk, Drezno, Wrocław, Moskwa, Hiroszima...
      • flissy Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 15:27
        Pewnie i masz rację.Tylko że cały czas się żąda by pamiętać o Warszawie,a to tragiczny wrzesień39,a to powstanie44,czy wyzwolenie,,,tak jakby nigdzie indziej w Polsce wojny nie było.

Co do tych zniszczeń,to ile się nie mylę,to cała Polska się zrzuciła na odbudowę stolice.
        • don.giovanni Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 20:10
          Nie ma obowiązku wymieniania wszystkich zniszczonych miast, to nie jest praca naukowa. Chłop jest z Warszawy to napisał o Warszawie, co w tym dziwnego? I nikt niczego nie żąda, nie wpisuj swoich treści w cudzy post.
    • woda.na.mlyn Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 15:48
      Mata rację, zajmujmy sie żywotnymi dla nas rocznicami, z pierwszych stron dzisiejszych gazet.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,8958974,20_lat_od_Pustynnej_Burzy,,ga.html
      • twardycukierek Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 18:05
        Nic to, kolejna masakra w wykonaniu Wyborczej. Niedobrze się robi.
        • lupus76 Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 18:13
          Faktycznie. Tylko podpis pod pierwszym zdjęciem przeczytałem, i ten fragment: "przeprowadzonych przez amerykańską koalicję" mnie rozczulił.
    • kriss67 66 lat temu "zdobywano groby i ruiny"... 17.01.11, 18:58
      Ze stron Muzeum Powstania Warszawskiego:

www.youtube.com/watch?v=HHYo8HBTHVA&feature=player_embedded#!

I Pan Jacek Kaczmarski, utór "Czołg":

www.youtube.com/watch?v=0nvE9InoIfs
      • don.giovanni Re: 66 lat temu "zdobywano groby i ruiny"... 17.01.11, 20:14
        "Warszawo ma, patrz w oku mym łza..."
    • hardy1 Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 20:10
      Nie jestem warszawiakiem...ale było to jednak wyzwolenie stolicy naszego państwa, które Hitler chciał wymazać z mapy...i stolicy i państwa. Co by nie mówić i ile cegieł wywieziono z innych miast na odbudowę Warszawy...to jednak stolica zawsze jest pewnym symbolem, wyróżniającym ją z innych miast.
      • don.giovanni Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 20:13
        Niektórym bardzo trudno to zrozumieć. Widać nie wolno nawet oddać czci swojemu miastu bezkarnie, najpierw trzeba się roztkliwić nad losem pruskiego Olsztyna.
        • flissy Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 20:39
          don.giovanni napisał:

> Niektórym bardzo trudno to zrozumieć. Widać nie wolno nawet oddać czci swojemu
          > miastu bezkarnie, najpierw trzeba się roztkliwić nad losem pruskiego Olsztyna.

Dla mnie to sobie oddawaj cześć komu i czemu tylko chcesz,tylko nie żądaj by wszyscy to robili.

Twoje stwierdzenie pruskiego Olsztyna. obraża tych wszystkich którzy kiedyś walczyli z germanizacją i tych którzy mieszkają na dawnych terenach niemieckich,,,ciekawe z jakiego miasta sam pochodzisz i ile w tobie "jest" tego miasta?
          • hardy1 Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 20:47
            Po prostu niech każdy obchodzi wyzwolenie swojego miasta...bez zabraniania innym swojego. To lokalna tradycja i dobrze. Nie ma o co kopie kruszyć, zostawmy je na coś innego.

Moje miasto zostało wyzwolone po 1,5 miesięcznych niesamowicie krwawych walkach. Do dziś jest mnóstwo śladów w okolicznych miejskich i podmiejskich lasach. Zniszczone w prawie 80%. Jednak uważam że wyzwolenie stolicy miało szczególne znaczenie...obojętnie co o tym sądzimy - na rzeczywistość i różną wagę miast nie ma się co obrażać :)
            • flissy Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 20:50
              Ja tez tak uważam,ale też nie musimy tego świętować za każdym razem,,,wystarczyło że przez 45 lat komuny świętowaliśmy cała Polską,teraz niech świętuje sam Warszawa.
            • woda.na.mlyn Niestety ... 17.01.11, 20:58
              Zupełnie nie udało mi się przekazać o co mi chodzi, dyskusja poszła w ślepą całkiem uliczkę. Może jeśli bez emocji, animozji i antagonizmów przeczytacie raz jeszcze pierwszy post, doczytacie się, że jest on o kondycji polskich mediów, ich roli w kształtowaniu patriotycznej świadomości, szacunku dla rocznic i symboli. Bo czy ktoś tego chce czy nie, Warszawa to miasto-symbol, a jak nawet gdzieniegdzie piszą miasto-bohater, tak jak Stalingrad - czy to się komuś podoba czy nie i w jakim kontekście politycznym by tego nie obsadzał, przez walkę, cierpienia i losy swych mieszkańców.

Wątku wyzwolenia, Powstania, odbudowy itp. nie chcę tu dyskutować, niech to osądzi historia i historycy. Mnie jedynie smutno że dziś w mediach większą rangę mają cycki Muchy, a dopiero po 17:00 GW (pewnie opierdolona) raczyła zamieścić wzmiankę o rocznicy.
              • don.giovanni Re: Niestety ... 17.01.11, 21:35
                Chłopie, mnie tego nie musisz tłumaczyć. Piszesz tu o mediach, ludzie czytają w twoim tekście to, co im się żywnie podoba. Krew mnie zalewa kiedy czytam, że kogoś do czegoś zmuszam, tylko wyrażając swoje zdanie. Na weselszą nutę: wcale by mnie nie zdziwiło gdyby to Cukeras opierdoliła GW. :D
                • twardycukierek Re: Niestety ... 18.01.11, 07:56
                  Nah, po tym co mi napisali odnośnie plugina 'Lubię to!' pod wiadomościami typu 'Zamordowano bestialsko 9-latkę', straciłam wszelką nadzieję. Nie sądziłam, że tak daleko posunięty brak kompetencji jest możliwy.
              • twardycukierek Re: Niestety ... 18.01.11, 07:48
                Fuck GW. Zaraz wam tu zrobię przegląd aktualnych wiadomości...
          • don.giovanni Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 21:31
            > Dla mnie to sobie oddawaj cześć komu i czemu tylko chcesz,tylko nie żądaj by ws
            > zyscy to robili.

No to ja ciebie proszę, wskaż mi gdzie czegokolwiek od ciebie żądam ja albo autor wątku. Gdzie ciebie do czegoś chcemy zmuszać. Nie własnymi słowami, dawaj od razu cytaty.
            Bardzo szybko kreujesz się rzecznikiem "obrażonych", co cię do tego upoważnia? Skąd ja pochodzę nie ma tu nic do rzeczy, bo każdy ma prawo się wypowiadać, mam opinie o takim kraju jak Włochy, nie będąc ani obywatelem ani jego mieszkańcem.
            • hardy1 Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 23:01
              Zgadzam sie z jednym - nie musi być informacji o rocznicy wywolenia Warszawy jako głównego "newsa"...ale powinna być w mediach przynajmniej wzmianka. Jeżeli ważniejsze są wypukłości Dody czy innej Muchy...to faktycznie zatrcono proporcje w mediach.

Dopowiem że jutro jest rocznica wyzwolenia Krakowa...i bez zacięcia ideologicznego - to manewr operacyjny marszałka Koniewa uratował miasto od zniszczenia.
              • lupus76 Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 23:25
                Czego Krakusy do dziś nie potrafią tej sowieckiej szui wybaczyć. Bo oni też chcieli bohatersko wylecieć w powietrze.
                • redundant Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 23:28
                  Jak zostało już zapodane wyżej w tym wątku - każdy ma prawo do swojej pamięci, krakusy też.

krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,8946018,Falszywy_mit_o_manewrze__ktory_ocalil_Krakow.html

:D
                  • lupus76 Re: 66 lat temu ... 17.01.11, 23:39
                    Nie no Koniew to zasadniczo nieuk i farciarz był. Pragę (tą czeską, nie warszawską) też przez przypadek wyzwolił bez strat dla miasta i ludności cywilnej.
                    Ja o minach nic nie słyszałem, natomiast o manewrze oskrzydlającym Koniewa owszem. W ogóle, to on był nietypowy, jak na ruską doktrynę - mało korzystał z artylerii (w czasie, kiedy armia czerwona ustalała ostrzał artyleryjski w jednostkach pt. "kilotona na kilometr kwadratowy"), natomiast miał dar błyskawicznego wyprowadzania uderzeń.
                    • hardy1 Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 00:09
                      Jakby to powiedzieć...troszkę się interesowałem II wojną światową...może nawet więcej niż troszkę. Więc jak słyszę o "żadnych zasługach" Koniewa w uratowaniu Krakowa to tylko kiwam z politowaniem głową nad tym, jak to czasem fanatyzm zaślepia myślenie i powoduje że pisze się na nowo historię...a to już blisko "polityki historycznej", tak preferowanej przez niejakich bliźniaków J. i L. K. ...

Po prostu co było świadomym politycznym zaniechaniem działania (jak wstrzymanie ofensywy na Warszawę przez Stalina w sierpniu `44) to było. Wiemy czym się skończyło.Co było zaś świadomą i bardzo udaną operacją wojskową Koniewa - to było. Łącznie z niechęcią do używania artylerii ze względu na skutki...
                • vertigo5 Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 08:36
                  lupus76 napisał:

> Czego Krakusy do dziś nie potrafią tej sowieckiej szui wybaczyć. Bo oni też chc
                  > ieli bohatersko wylecieć w powietrze.

Podobnie jak mieszkańcy Śląska - Ci z kolei chcieli koniecznie wszyscy zginąć wraz z III Rzeszą.
                  • flissy Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 08:53
                    vertigo5 napisał:

> lupus76 napisał:
                    >
                    > > Czego Krakusy do dziś nie potrafią tej sowieckiej szui wybaczyć. Bo oni t
                    > eż chc
                    > > ieli bohatersko wylecieć w powietrze.
                    >
                    > Podobnie jak mieszkańcy Śląska - Ci z kolei chcieli koniecznie wszyscy zginąć w
                    > raz z III Rzeszą.

Zapomniałeś jeszcze dodać że na wschodzie Polski mieszkają Ruski którzy służyli w Armii Czerwonej.

Piękny tekst,dziwne że zawsze pojawiasz się tutaj gdy jest "trudna" dyskusje i prowokujesz swoimi wypowiedziami.
                    • vertigo5 Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 09:02
                      No sorry, ale tym razem sprowokował lupus - to on napisał bzdury, a ja jako Krakus się oburzyłem ;-)
                      A że nie lubię pałać pryncypialnym oburzeniem, lecz wolę operować kpiną, ironią tudzież "przerysowaniem" zastosowałem identyczną "logikę" jak on :-)
                      • flissy Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 09:07
                        OK,,,tylko że ja jako Pomorzak i chyba też Lupus jako Ślązak jesteśmy lekko drażliwi na temat tej "służby" w armii niemieckiej.
                        • vertigo5 Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 09:12
                          A ja jestem drażliwy na wypisywanie głupot o Krakusach ;-)
                          • flissy Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 09:17
                            Bo wy macie sporo "za uszami",,,pozbyliście się stolycy by nie mieć kłopotów,za zaborów mieliście pełen luz w CK państwie,II WŚ was oszczędziła,,,no jeno ta Huta Lenina,,,ale to na ponad 1000 lat historii miasta to pryszcz,takie z was lizusy historii:)
                        • lupus76 Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 09:23
                          Widzisz Flissy - dwóch kuzynów mojego pradziadka służyło w armii niemieckiej i w zasadzie ludzie mający mentalność taką, jak Kurski nie są w stanie nijak mojej drażliwości sprowokować. Przecież nie zniżę się do poziomu historycznych manipulatorów.
                          • flissy Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 09:26
                            Bo każdy widzi w ludziach którzy służyli w Wermachcie ochotników którzy poszli tam z własnej i nie przymuszonej woli,a nie ludzi wcielonych siłą,którzy ratowali w ten sposób swoje rodziny.
                            Wpienia mnie to.
                            • lupus76 Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 09:30
                              Nie ma się co irytować cudzą ignorancją. Dość często w dodatku podsycaną populizmem.
                              P.S. Nie dysponuję co prawda badaniami, ale stawiam tezę, ze po słowach Kurskiego o dziadku Tuska z Wehrmachtu na terenach, gdzie ludzie znają historię takich wcieleń znacząco wzrosło poparcie dla PO i samego Tuska.
                              • vertigo5 Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 09:56
                                lupus76 napisał:

> P.S. Nie dysponuję co prawda badaniami, ale stawiam tezę, ze po słowach Kurskie
                                > go o dziadku Tuska z Wehrmachtu na terenach, gdzie ludzie znają historię takich
                                > wcieleń znacząco wzrosło poparcie dla PO i samego Tuska.

Poparcie może i znacząco wzrosło, tyle, że wybory Tusk przegrał.
                              • mi-l-ja Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 12:29
                                > P.S. Nie dysponuję co prawda badaniami, ale stawiam tezę, ze po słowach Kurskiego o dziadku Tuska z Wehrmachtu na terenach, gdzie ludzie znają historię takich wcieleń znacząco wzrosło poparcie dla PO i samego Tuska

na pewno nie spadło :), skoro okazało się, że Tusk swój chłop i TEŻ miał dziadka w Wehrmachcie... zupełnie jak ja ;)
            • flissy Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 08:50
              To ty mi pokaż gdzie ja "wkładam" własne tekst wypowiedź Wody.

don.giovanni napisał:

Skąd ja pochodzę nie ma tu nic do rzeczy, bo każdy ma prawo się wypowiadać,

I dlatego wypowiedziałem się,że dla mnie rocznica wyzwolenia W.wy jest takim samym świętem jak wyzwolenie Olsztyna.
              • don.giovanni Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 09:31
                A gdzie on napisał, że cię zmusza do czegoś?
                • flissy Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 12:10
                  Czy ja gdzieś napisałem że Woda mnie do czegoś zmusza?Nie ma w nich odniesień do kogoś z forum,a odniesienie do sytuacji.

To moje wypowiedzi na ten temat

Autor: flissy 17.01.11, 15:11

I tak za dużo żyjemy przeszłością,za często wplatamy ją w codzienność,te ciągłe wracanie do naszej tragicznej historii nie czemu nie służy.

A dlaczego nie wyzwolenie np.Olsztyna,,,czym się różni wyzwolenie Olsztyna od wyzwolenia Warszawy?

Autor: flissy 17.01.11, 15:27

Pewnie i masz rację.Tylko że cały czas się żąda by pamiętać o Warszawie,a to tragiczny wrzesień39,a to powstanie44,czy wyzwolenie,,,tak jakby nigdzie indziej w Polsce wojny nie było.

Co do tych zniszczeń,to ile się nie mylę,to cała Polska się zrzuciła na odbudowę stolice.
                  • don.giovanni Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 12:22
                    Nie zrozumiałeś postu Wody i tyle. Kłócić się nie będę, kłótliwość nie leży w mojej naturze.
                    • flissy Re: 66 lat temu ... 18.01.11, 12:27
                      W pewnym sensie nie zrozumiałem,ale nie tak do końca.
                      Woda jest oburzony tym że zepchnięto na plan dalszy Dzień wyzwolenia Warszawy,a ja wprost przeciwnie,nie widzę w tym nic wyjątkowego,nic czym musiałaby się ekscytować cała Polska.

ps.nie wiem czy słowo ekscytować jest u właściwe,ale inne nie przyszło mi do głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka