voxave 19.02.11, 07:06 wczoraj usłyszalam w terlewizorni,że ponoć nasz słynny reżyser Andrzej Wajda nie ma matury popatrzcie ludzie jaki złoty samorodek a Oskara dostał za całokształt dorobku reżyserskiego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rata.sofisticada Re: Oskar bez matury 19.02.11, 18:27 Fajnie, ze Wajda dostal Oskara. Ale to troche niesprawiedliwe, ze on dostal, a Kieslowski - nie. Wedlug mnie Kieslowski byl wybitniejszym, duzo bardziej uzdolnionym tworca. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Oskar bez matury 19.02.11, 21:29 Nie ma matura, lecz chęć szczera zrobi z ciebie reżysera! Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Największym polskim rezyserem i tak pozostanie 19.02.11, 21:35 Bareja, tyle tylko, że jego twórczość raczej niezrozumiała dla reszty swiata. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Największym polskim rezyserem i tak pozostani 20.02.11, 03:58 Filmy Barei --specyfika humoru i porozumiewania sie w danym społeczeństwie mówisz ggaaz że niezrozumiale ---przez kogo niezrozumiałe--my rozumiemy humor i klimat anmgielski Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Największym polskim rezyserem i tak pozostani 20.02.11, 04:20 ale matura to jeszcze nie znaczy ze nie ma wyksztalcenia... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Największym polskim rezyserem i tak pozostani 20.02.11, 04:22 Filmy Barei sa osadzone w specyficznych realiach PRLu, trudnych do wyobrazenia nawet dla dzisiejszych nastolatków w Polsce a co dopiero dla obcokrajowców spoza demoludów, niejeden 20latek niewiele łapie z jego filmów gdzie dowcipy i aluzje sa czesto zmyslnie ukryte a ich dostrzezenie wymaga orientacji w ówczesnych realiach zarówno systemowych jaki personalnych a co dopiero zagraniczny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Największym polskim rezyserem i tak pozostani 20.02.11, 05:01 ggaaz--moje jestestwo to kultura PRL --moje dzieci tez to łapią a nie mysl że pokolenie 20 latkow tego nie przyswaja zachwycamy sie tez jak napisalam specyficznym humorem angielskim i go rozumiemy Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Oskar bez matury 20.02.11, 11:45 Nie wiem jak maturę, ale parę doktoratów ma. Wprawdzie honoris causa, ale nie bądźmy małostkowi. Odpowiedz Link Zgłoś