ciotka_ltd
03.03.11, 12:47
Jestem podwojnie oburzona tekstem "Rom niewpuszczony do restauracji chce 10 tys. zł odszkodowania". Ba, nawet potrojnie!
1) Zla krew mnie zalala na JAWNY RASIZM poznanskich restauratorow. I na tamtejsza prokurature, ktora na ow JAWNY RASIZM rownie jawnie zamknela oczy (nb. polskim organizacjom romskim dobrze radze isc z ta decyzja poznanskiej prokuratury, otrzymana zapewne na pismie, przed Komisje Europejska - niech ta Polske ukarze i niech polski podatnik za polski rasizm wybuli!).
Tych forumowiczow, ktorzy maja na ow temat inne nizli ja zdanie, prosze o wskazanie ROZNICY pomiedzy poznanskim zakazem wstepu Romow do lokali, a slawnymi rasistowskimi wywieszkami na brytyjskich domach pod wynajem: 'No Blacks, no Irish, no dogs', czego UK do dzis, po POL WIEKU, sie wstydzi:)
2) Zla krew mnie zalala na komentarze pod tym artykulem, bom - jak zyje (a zyje juz lat 40 z okladem) - drugiego tak rasistowskiego i ksenofobicznego 'pawia' jeszcze w Internecie nie widzialam. Opuscilam Polske prawie 20 lat temu, mieszkalam na stale (ba, jako 'houseowner', a wiec osobnik bardziej tam osiadly, nizli wielu tambylcow - takze w swietle prawa) w niemal wszystkich krajach starej Unii, bywalam takze i w Rosji, ale nigdzie nie widzialam takiej paranoicznej nienawisci badz co badz nie-analfabetow do WLASNYCH, MIEJSCOWYCH Romow. Coz, Niemcy kochaja swoich Sinti, Francuzi - swoich Manuszow, a 'ten zly' jest, co najwyzej, 'cudzy' Rom.
3) Zla krew mnie zalala na decyzje gazety.pl usuniecia tego rasistowskiego 'pawia' spod artykulu. I z pobudek subiektywnych (forum zniknelo, gdy sie wpisywalam), i z OBIEKTYWNYCH - ten polski paranoiczny rasizm TRZEBA dla swiata i potomnosci UTRWALAC! Tu sie nie ma co bawic w pania Dulska; chocby dla wlasnego polskiego dobra, by POLSKIE RASISTOWSKIE CHAMY (a tak, bo rasizmy to rzecz chamska, nie panska) nie robily Polsce kolo piora jak swiat dlugi i szeroki. Wiecie, o czym tu mowa? Ano chocby o grubej tece skarg na RASIZM POLSKICH UCZNIAKOW W UK. I nie jest to 'dzielo' Daily Mail czy innego tamtejzego brukowca, ale OFICJALNE SKARGI SZKOL DO WLADZ EDUKACYJNYCH. Z kopiami do polskiej Ambasady (GW - podeslac tam pismaka!). Co wiecej, nie chodzi tu jakies niewinne sprzeczki pomiedzy dzieciarnia w stylu 'Ty bialasie', 'Ty asfalcie'. Mowa min. o rasistowskim terrorze bandy 16 polskich nastolatkow w stosunku do kolorowych nauczycieli - praca tej szkoly zostala przez to sparalizowana.
Tego chcecie, baranki nie-boze? Wytykania was paluchami jako czolowych europejskich chamow, prymitywow i ksenofobow? A moze tesknicie do transparentow: "Polskim rasistom mowimy precz!"?