dritte_dame 27.03.11, 16:15 Czas obecny (nazywany "letnim") powinien obowiązywać przez cały rok. Kto jest za? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voxave Re: Zmiana czasu 27.03.11, 16:23 Jestem za tym aby przez cały rok było lato :) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Zmiana czasu 27.03.11, 16:29 voxave napisała: > Jestem za tym aby przez cały rok było lato :) A ja jestem temu zdecydowanie przeciwna. Solidna zima to jest to! :)) (a także "wybuchowa" wiosna i jaskrawo płonąca kolorami jesień) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Zmiana czasu 27.03.11, 16:30 ka_p_pa napisał: > Jestem za. Super! Utworzymy jakieś lobby? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Zmiana czasu 27.03.11, 16:32 dritte_dame napisała: > ka_p_pa napisał: > > > Jestem za. > > Super! > > Utworzymy jakieś lobby? :) Jasne, rządź i prowadź! Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Naprzód, ku świetlanej przyszłości! :)) 27.03.11, 16:43 ka_p_pa napisał: > dritte_dame napisała: > > > ka_p_pa napisał: > > > > > Jestem za. > > > > Super! > > > > Utworzymy jakieś lobby? :) > > Jasne, rządź i prowadź! Się robi! :)))))) Mam już pierwsze hasło na transparenty: PRECZ z zegarkowym WSTECZNICTWEM i z popołudniową CIEMNOTĄ!! Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Naprzód, ku świetlanej przyszłości! :)) 27.03.11, 16:59 No,no tylko odwróce oczy a tu juz anarchia :) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Naprzód, ku świetlanej przyszłości! :)) 27.03.11, 17:03 Więcej światła, Goethe już to postulował. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Naprzód, ku świetlanej przyszłości! :)) 27.03.11, 17:06 ka_p_pa napisał: > Więcej światła, Goethe już to postulował. Szkoda tylko że tak późno ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Naprzód, ku świetlanej przyszłości! :)) 27.03.11, 17:09 dritte_dame napisała: > Mam już pierwsze hasło na transparenty: I drugie: Jesiennej zegarowej REAKCJI - nasze stanowcze NIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: Zmiana porow IP: *.range86-135.btcentralplus.com 27.03.11, 17:13 dame, paluszkiem zawsze mozesz przesunac w te i wefte , choc bardziej w lewo gdy chodzi ci na okraglo o lato ; bezposrednio jednak nie mozesz w gore i w dol. (choc) za pomoca dzwieku (ponoc) juz mozna. ( np bijac brawo) ps pewien, powiedzmy nauczyciel ( wschodni) powiedzmy- pokazal jednemu ze swoich uczniow o co chodzi we wspolzaleznosciach w geometrii. ale on, mial litosciwie na wzgledzie powszechnie i bezwzgledne pojmowanie czasu (przez startujacych)- dlatego im pokazywal, a nie mierzyl. a moze dlatego, ze nie mial zadnej sikory :-)? Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Zmiana porow 27.03.11, 17:39 Kalka---zegarek w gwarze więziennej ma rodzaj męski ===ten sikor===tak czytałam w powieściach kryminalnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: Zmania porow IP: *.range86-135.btcentralplus.com 27.03.11, 17:49 moze i ma , nie znam garowania nawet z czytania :) mnie chodzilo o sikory Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Zmania porow 27.03.11, 18:21 Kalka--widzisz jak niewyraznie piszesz,nie zrozumialam cie --taki kogel-mogel podajesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: mania przeciekow IP: *.range86-135.btcentralplus.com 27.03.11, 19:14 voks, ja tylko widze ze ty sobie nieustannie jaja robisz i jeszcze krecisz na tym interes. sikora to ptak, dziewczyno, a nie jakbys chciala- zegarek i chocbys nie wiem jak probowala gwarowac czyli zmieniala znaczenie. tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Czas zimowy przez caly rok! 27.03.11, 17:57 dritte_dame napisała: > Czas obecny (nazywany "letnim") powinien obowiązywać przez cały rok. > > Kto jest za? Jestem za tym, zeby czas zimowy obowiazywal przez caly rok. To czas zimowy jest wlasciwszy - o godz. 12 w poludnie slonce jest najwyzej na niebie a o 12 w nocy najnizej pod horyzontem w okresie obowiazywania czasu zimowego (latem slonce jest najwyzej o godz. 13). Niektore panstwa nie zmieniaja czasu - np. Korea Pld. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Czas zimowy przez caly rok! 27.03.11, 18:30 Jestem za stały czasem przez cały rok, a najlepiej na całej kuli ziemskiej. Co to za różnica, jak godzina się nazywa? Przez najbliższy tydzień będzie można zwariować z niedospania. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: Czas zimowy przez caly rok! 27.03.11, 18:44 seth.destructor napisał: > Jestem za stały czasem przez cały rok, a najlepiej na całej kuli ziemskiej. Co > to za różnica, jak godzina się nazywa? Przez najbliższy tydzień będzie można zw > ariować z niedospania. Tzn. strefy czasowe musza pozostac, inaczej w roznych miejscach globu bedzie jasno albo ciemno o dziwnych porach. Mozna po prostu nie przesuwac czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Czas letni przez caly rok! 27.03.11, 18:48 imponeross napisał: > Mozna po prostu nie przesuwac czasu. Oczywiście. Ustawić na "letni" - najlepiej jeszcze ze 2 godziny w przód - i już potem nie przesuwać. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: Czas letni przez caly rok! 28.03.11, 01:10 dritte_dame napisała: > imponeross napisał: > > > Mozna po prostu nie przesuwac czasu. > > Oczywiście. > > Ustawić na "letni" - najlepiej jeszcze ze 2 godziny w przód - i już potem nie p > rzesuwać. Ustawienie czasu w Polsce na 'letni' bedzie po prostu oznaczalo przesuniecie Polski do innej strefy czasowej. Mozna tak zrobic oczywiscie. Jak przesuniesz o jedna godzine to rano bedzie w grudniu ciemno do 8.30 jak o dwie to bedzie ciemno do 9.30., za to jasniej po poludniu. Zalezy co sie lubi. Nie bedzie jednak przez to ani cieplej, ani dlugosc dnia (swiatla dziennego) sie nie zwiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Czas letni przez caly rok! 28.03.11, 03:03 imponeross napisał: > dritte_dame napisała: > > > imponeross napisał: > > > > > Mozna po prostu nie przesuwac czasu. > > > > Oczywiście. > > > > Ustawić na "letni" - najlepiej jeszcze ze 2 godziny w przód - i już potem > nie p > > rzesuwać. > > Ustawienie czasu w Polsce na 'letni' bedzie po prostu oznaczalo przesuniecie Po > lski do innej strefy czasowej. Mozna tak zrobic oczywiscie. Jak przesuniesz o j > edna godzine to rano bedzie w grudniu ciemno do 8.30 jak o dwie to bedzie ciemn > o do 9.30., za to jasniej po poludniu. Jak już napisałam obok - o to właśnie chodzi - żeby było jaśniej po południu. Niech sobie w grudnou będzie ciemno i do południa aby potem było widno do wpół do ósmej a nie do wpół do czwartej. > Zalezy co sie lubi. Ja lubię latem po pracy przejechać 50+ km na rowerze a potem jeszcze zająć się ogródkiem lub innymi sportami "ałtdoorsowymi" :) A do tego potrzebne jest średnoi więcej niż cztery godziny światła dziennego. A zimą lubię wybrać się na łyżwy lub narty ale nie cierrrrrpię na nich jeździć przy świetle latarni. Czas już skończyć z podporządkowaniem wszystkich pracowników nowoczesnych gospodarek archaicznemu przypisaniu godzin dnia, własciwemu dla gospodarek prawie w całości rolniczych. > Nie bedzie jednak pr > zez to ani cieplej, ani dlugosc dnia (swiatla dziennego) sie nie zwiekszy. Dobrze że to zauważyłeś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross ja nie chce wstawac w srodku nocy do pracy... 28.03.11, 18:58 dritte_dame napisała: > imponeross napisał: > > > dritte_dame napisała: > > > > > imponeross napisał: > > > > > > > Mozna po prostu nie przesuwac czasu. > > > > > > Oczywiście. > > > > > > Ustawić na "letni" - najlepiej jeszcze ze 2 godziny w przód - i już > potem > > nie p > > > rzesuwać. > > > > Ustawienie czasu w Polsce na 'letni' bedzie po prostu oznaczalo przesunie > cie Po > > lski do innej strefy czasowej. Mozna tak zrobic oczywiscie. Jak przesunie > sz o j > > edna godzine to rano bedzie w grudniu ciemno do 8.30 jak o dwie to bedzie > ciemn > > o do 9.30., za to jasniej po poludniu. > > Jak już napisałam obok - o to właśnie chodzi - żeby było jaśniej po połud > niu. A ja nie chce wstawac do pracy w srodku nocy!, jechac do niej po ciemku i jeszcze znosic kompletne ciemnosci do 9.30 (w postulowanej przez ciebie wersji przesuniecia czasu o 2 godz.). I co, dzieci maja chodzic po ciemku do szkoly? Jesli przesuniesz czas o dwie godziny to umiescisz Polske w strefie czasowej pierwszej na wschod za Moskwa. Część Rosji z Moskwą, Finlandia, kraje baltyckie, Grecja, Bosnia, Turcja maja wszystkie czas 'letni' w stosunku do nas (jedna godzina do przodu, bo slonce wschodzi tam wczesniej). Ty proponujesz umiescic Polske w strefie czasowej jeszcze bardziej na wschod, odpowiadającej Gruzji i Madagaskarowi. > Niech sobie w grudnou będzie ciemno i do południa aby potem było widno do wpół > do ósmej a nie do wpół do czwartej. Ja tak nie chce. To dobre dla bezrobotnych, ktorzy moga spac do 12. To tez niebezpieczne dla dzieci, ktore musialyby po ciemku chodzic do szkoly. > > Zalezy co sie lubi. > > Ja lubię latem po pracy przejechać 50+ km na rowerze a potem jeszcze zająć się > ogródkiem lub innymi sportami "ałtdoorsowymi" :) > A do tego potrzebne jest średnoi więcej niż cztery godziny światła dziennego. > W zimie nie bedzie cieplej, ani ilosc swiatla slonecznego sie nie zmieni, jesli przesuniemy zegarki. Jedno z drugim nie ma nic wspolnego. Ty pownnas po prostu przeniesc sie na poludnie Wloch, albo jeszcze dalej, tylko to da ci dluzszy dzien zima i cieplejsza zime. Mozna tez wedrowac jak ptaki - pod koniec lata leciec do poludniowej Afryki albo Australii i miec w ten sposob zawsze wiosne i lato. Manipulowanie strefami czasowymi tu nic nie da. > A zimą lubię wybrać się na łyżwy lub narty ale nie cierrrrrpię na nich j > eździć przy świetle latarni. > > Czas już skończyć z podporządkowaniem wszystkich pracowników nowoczesnych gospo > darek archaicznemu przypisaniu godzin dnia, własciwemu dla gospodarek prawie w > całości rolniczych. Mozna skrocic dzien pracy - niech bedzie 6-godzinny i niech zaczyna sie o 10, wtedy mozna przesunac czas o dwie godziny do przodu. > > > Nie bedzie jednak pr > > zez to ani cieplej, ani dlugosc dnia (swiatla dziennego) sie nie zwiekszy > . > > Dobrze że to zauważyłeś ;) Bardzo prosta i podstawowa zasada. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: spanie 27.03.11, 18:45 seth.destructor napisał: > Przez najbliższy tydzień będzie można zwariować z niedospania. To chodź spać jak się zrobi ciemno a nie nad ranem. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: spanie 28.03.11, 19:00 seth.destructor napisał: > A o białych nocach słyszałaś? Sa super! Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Niedoczekanie Twoje! 27.03.11, 18:43 imponeross napisał: > Jestem za tym, zeby czas zimowy obowiazywal przez caly rok. To czas zimowy jest > wlasciwszy "Właściwszy" do czego? > - o godz. 12 w poludnie slonce jest najwyzej na niebie a o 12 w noc > y najnizej pod horyzontem w okresie obowiazywania czasu zimowego (latem slonce > jest najwyzej o godz. 13). Akurat! W którym miejscu na Ziemi?? Nie chcesz chyba powiedzieć że według europejskiego czasu "zimowego" Słońce jest o 12 najwyżej na niebie i w Atenach i w Lizbonie? Słońce powinno być najwyżej na niebie wtedy gdy wiekszość ludzi kończy pracę w zamkniętych pomieszczeniach i wychodzi z niej aby cieszyć się popołudniowym zyciem! > Niektore panstwa nie zmieniaja czasu - np. Korea Pld. A inne państwa stopniowo rozszerzaja obowiązywanie czasu "letniego". W Knanadzie i w USA zmiana na czas "letni" była już dwa tygodnie temu a zmiana na czas zimowy będzie o tydzień później niż w Europie. PRECZ Z zegarowym ZACOFANIEM!! Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross To trzeba wstawac o swicie 28.03.11, 01:05 dritte_dame napisała: > imponeross napisał: > > > Jestem za tym, zeby czas zimowy obowiazywal przez caly rok. To czas zimow > y jest > > wlasciwszy > > "Właściwszy" do czego? Wlasciwszy tzn. prawidlowy. > > > - o godz. 12 w poludnie slonce jest najwyzej na niebie a o 12 w noc > > y najnizej pod horyzontem w okresie obowiazywania czasu zimowego (latem s > lonce > > jest najwyzej o godz. 13). > > Akurat! > W którym miejscu na Ziemi?? W kazdym. Po to utalono strefy czasowe, zeby nie bylo tak, ze gdzies tam o godz. 21-ej slonce stoi rowno nad glowami jak u nas obecnie o 12 (zima) czy o 13 (latem). Lub tez, ze wschodzi gdzies o godz. 17-ej. Z drobna poprawka, ze kazda strefa czasowa ma swoja jakas tam szerokosc. Nawet u nas jest roznica (i to nie taka mala!) we wschodzie, zachodzie i pozycji slonca miedzy Lublinem a Zielona Gora. > Nie chcesz chyba powiedzieć że według europejskiego czasu "zimowego" Słońce jes > t o 12 najwyżej na niebie i w Atenach i w Lizbonie? Portugalia ma czas jak Wielka Brytania - o jedna godzine w tyl w stosunku do Grecji i Polski, wiec kiedy w Grecji jest 12 to w Portugalii jest 11. Szerokosc kazdej strefy geograficznej ma oczywiscie wplyw na czas konkretnych pozycji slonca. Wschod i zachod slonca oraz zenit (najwyzsze jego polozenie) roznia sie nieco w obrebie kazdej strefy geograficznej. Mozna by Polske przesunac o jedna strefe na wschod - wprowadzic u nas czas jak na Litwie np. (jedna godzina do przodu). > Słońce powinno być najwyżej na niebie wtedy gdy wiekszość ludzi kończy pracę > w zamkniętych pomieszczeniach i wychodzi z niej aby cieszyć się popołudnio > wym zyciem! To trzeba jak kury wstawac o swicie niezaleznie od pory roku. Wtedy dzien (aktywnosc) bedzie zawsze przypadal jak bedzie jasno. Najkrotszy dzien w Polsce ma ok 7 godzin i tyle on bedzie trwal w grudniu zawsze niezaleznie od tego jak poprzesuwasz zegarek. Jak zostawisz czas letni w zimie, to w grudniu bedzie kompletnie ciemno do 8.30 zamiast do 7.30 rano. > > Niektore panstwa nie zmieniaja czasu - np. Korea Pld. > > A inne państwa stopniowo rozszerzaja obowiązywanie czasu "letniego". A co to jest dla ciebie wlasciwie 'czas letni'? Zegarek nie ma wplywu na dlugosc dnia i nocy. > W Knanadzie i w USA zmiana na czas "letni" była już dwa tygodnie temu a > zmiana na czas zimowy będzie o tydzień później niż w Europie. Tak, to mozna robic w roznych terminach. > PRECZ Z zegarowym ZACOFANIEM!! Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Trzeba wstawać jeszcze wcześniej. 28.03.11, 02:46 imponeross napisał: > ... Z drobna poprawka, ze kazda s > trefa czasowa ma swoja jakas tam szerokosc. Nawet u nas jest roznica (i to nie > taka mala!) we wschodzie, zachodzie i pozycji slonca miedzy Lublinem a Zielona > Gora. > Szerokosc k > azdej strefy geograficznej ma oczywiscie wplyw na czas konkretnych pozycji slon > ca. Wschod i zachod slonca oraz zenit (najwyzsze jego polozenie) roznia sie nie > co w obrebie kazdej strefy geograficznej. Rzeczywiście, z "drobną" poprawką "nieco" się różnią. Nie wiem czy zauważyłeś ale na przykład Warszawa i Madryt leżą w jednej i tej samej strefie czasowej a różnica czasu "słonecznego" dla tych dwu miast wynosi prawie dwie godziny. I to by było na tyle w temacie Słońca będącego "najwyżej na niebie o godzinie 12 w południe" ;P > > Słońce powinno być najwyżej na niebie wtedy gdy wiekszość ludzi kończy > pracę > > w zamkniętych pomieszczeniach i wychodzi z niej aby cieszyć się popo > łudnio > > wym zyciem! > > To trzeba jak kury wstawac o swicie niezaleznie od pory roku. Nie. Po to żeby móc prowadzić popołudniową (a właściwie: po-pracową) aktywność jeszcze w świetle dnia trzeba wstawać grubo przed świtem przez wiekszość miesięcy w roku. Ja z reguły właśnie tak robię. > Wtedy dzien (akty > wnosc) bedzie zawsze przypadal jak bedzie jasno. Aktywność aktywności nierówna. Najzupełniej mi "wisi" czy na zewnątrz jest już dzień czy jeszcze noc gdy prowadze swoja aktywność zawodową w biurze i na jakośc tej aktywności to w najmniejszym stopniu nie wpływa ale prowadzenie aktywności rekreacyjnej po pracy w plenerze jest po prostu niemożliwe gdy jest już ciemno. > Najkrotszy dzien w Polsce ma o > k 7 godzin i tyle on bedzie trwal w grudniu zawsze niezaleznie od tego jak popr > zesuwasz zegarek. Jak zostawisz czas letni w zimie, to w grudniu bedzie komplet > nie ciemno do 8.30 zamiast do 7.30 rano. I to jest OK. A niech w grudniu sobie będzie kompletnie ciemno nawet i do dwunastej w południe! Aby za to potem było widno od południa do siódmej wieczorem. > A co to jest dla ciebie wlasciwie 'czas letni'? Zegarek nie ma wplywu na dlugos > c dnia i nocy. No co Ty powiesz? Naprawdę nie ma wpływu...?? :(( > > W Knanadzie i w USA zmiana na czas "letni" [u]była już dwa tygodnie temu[ > /u] a > > zmiana na czas zimowy będzie o tydzień później niż w Europie. > > Tak, to mozna robic w roznych terminach. Tu nie chodzi o termin tylko o zakres. Zakres obowiązywania czasu "letniego" w Kanadzie i USA jest już obecnie o trzy tygodnie dłuższy niż w Europie. A narasta sensowna tendencja wydłużenia tego zakresu na cały rok. > > PRECZ Z zegarowym ZACOFANIEM!! Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Strefy czasowe 28.03.11, 20:30 dritte_dame napisała: ... > Rzeczywiście, z "drobną" poprawką "nieco" się różnią. > > Nie wiem czy zauważyłeś ale na przykład Warszawa i Madryt leżą w jednej i tej s > amej strefie czasowej a różnica czasu "słonecznego" dla tych dwu miast wynosi [ > u]prawie dwie godziny[/u]. Tak, zgadza sie, i Polska i Madryt leza na krancach naszej strefy czasowej. Kazda strefa czasowa jest ustalana jednak tak, by o godz. 12 slonce nad strefa bylo w zenicie. Strefy czasowe nie sa ustalane calkiem dowolnie. To po to, by uniknac sytuacji, ze gdzies tam slonce stoi najwyzej o godz. np. 18. > I to by było na tyle w temacie Słońca będącego "najwyżej na niebie o godzinie 1 > 2 w południe" ;P Proponujesz wiec wlaczyc Polske na stale do strefy czasowej Finlandia-Ukraina-Grecja, czyli by obowiazywal u nas czas wschodnioeuropejski caly rok? ;) Obecnie jest srodkowoeuropejski w zimie i wschodnioeuropejski latem. Slonce jest najwyzej na niebie w poludnie w tej strefie, tzn. goruje, na wysokosci Hamburga (w zimie), a w srodku Polski - w Ciechanowie np. - jest to ok. 11.40 w zimie i 12.40 w lecie. Strefy czasowe w Europie: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Time_zones_of_Europe.svg&filetimestamp=20090727234310 > > > Słońce powinno być najwyżej na niebie wtedy gdy wiekszość ludzi [b] > kończy > > pracę Nie zgadzam sie. W Hiszpanii jest zreszta wtedy akurat sjesta! - nie da sie pracowac bo jest za goraco ;) > Po to żeby móc prowadzić popołudniową (a właściwie: po-pracową) aktywność jeszc > ze w świetle dnia trzeba wstawać grubo przed świtem przez wiekszość mies > ięcy w roku. > Ja z reguły właśnie tak robię. Ja nie znosze wstawac w nocy. ... > Najzupełniej mi "wisi" czy na zewnątrz jest już dzień czy jeszcze noc gdy prowa > dze swoja aktywność zawodową w biurze i na jakośc tej aktywności to w najmniejs > zym stopniu nie wpływa ale prowadzenie aktywności rekreacyjnej po pracy > w plenerze jest po prostu niemożliwe gdy jest już ciemno. Nie kazdy pracuje w biurze, a nawet jesli juz ktos pracuje w biurze to fajnie jest miec dzien za oknem. ... > > nie ciemno do 8.30 zamiast do 7.30 rano. > > I to jest OK. To nie jest ok! > A narasta sensowna tendencja wydłużenia tego zakresu na cały rok. To znaczy narasta chec przesuwania stref czasowych na wschod? Przeciez zamiast tego wystarczy okreslic godziny pracy 7-15 zamiast 8-16 i bedziesz miala ten sam efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Strefy czasowe 28.03.11, 20:58 Niezupełnie, bo jak mi słońce zajdzie o 19, to tak czy siak koniec roboty w ogrodzie, a jak o 21, to dwie godziny roboty dłużej. Niezależnie od godzin roboty zarobkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross Re: Strefy czasowe 29.03.11, 21:52 yoma napisała: > Niezupełnie, bo jak mi słońce zajdzie o 19, to tak czy siak koniec roboty w ogr > odzie, a jak o 21, to dwie godziny roboty dłużej. Niezależnie od godzin roboty > zarobkowej. A o ktorej godzinie i w jakiej pozycji slonca chcesz konczyc swoja robote zarobkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Trzeba wstawać jeszcze wcześniej. 30.03.11, 21:43 Szerokość geograficzna nie ma nic wspólnego ze strefami czasowymi. Warszawa i Edmonton leżą na zbliżonej szerokości geograficznej (Warszawa 52N, Edmonton 53N), a różnica czasu wynosi osiem czy dziewięć godzin. Dlugość geograficzna z grubsza ma odzwierciedlenie w strefach czasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Trzeba wstawać jeszcze wcześniej. 30.03.11, 21:51 angelfree napisała: > Szerokość geograficzna nie ma nic wspólnego ze strefami czasowymi. Który i czyj fragment tu komentujesz? Czy mogłabyś go zacytować? bo troche trudno sie połapać... Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Trzeba wstawać jeszcze wcześniej. 30.03.11, 22:07 > Szerokosc k > azdej strefy geograficznej ma oczywiscie wplyw na czas konkretnych pozycji slon > ca. Wschod i zachod slonca oraz zenit (najwyzsze jego polozenie) roznia sie nie > co w obrebie kazdej strefy geograficznej. Ten. Niepotrzebnie podpięłam się pod Twój post. Ale zaczynam się zastanawiać, czy imponeross rzeczywiście pisał o szerokości geograficznej, czy może tylko o szerokości strefy. Bo można to rozumieć dwojako. Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Trzeba wstawać jeszcze wcześniej. 30.03.11, 22:13 angelfree napisała: > > Szerokosc k > > azdej strefy geograficznej ma oczywiscie wplyw na czas konkretnych pozycj > i slon > > ca. Wschod i zachod slonca oraz zenit (najwyzsze jego polozenie) roznia s > ie nie > > co w obrebie kazdej strefy geograficznej. > > > Ten. Niepotrzebnie podpięłam się pod Twój post. > Ale zaczynam się zastanawiać, czy imponeross rzeczywiście pisał o szerokości ge > ograficznej, czy może tylko o szerokości strefy. Bo można to rozumieć dwojako. > Raczej o "szerokości strefy" - czyli: na trzymanym normalnie globusie, ze wschodu na zachód :) Odpowiedz Link Zgłoś
dritte_dame Re: Zmiana czasu 27.03.11, 19:12 angelfree napisała: > Ja jestem za. Jeeeeeeejj !! Zaraz partię założymy! :))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Zmiana czasu 28.03.11, 15:24 Ja jestem za z poprawką. Niech czas zimowy będzie GMT+2, a letni GMT+3 :) Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Zmiana czasu 28.03.11, 17:32 U Dritte to będzie minus coś tam. Ale chyba bym nie chciała - zimą trzeba by wstawać głęboką nocą. Odpowiedz Link Zgłoś