21.04.11, 08:14
Pan zmartwychwstał--z okazji świat Wielkanocnych skladam szanownym forumowiczom życzenia pomyślności smaczengo jaja z chrzanem i prawdziwej dobrej kielbasy
A tym co nie wierzą lub maja innych Bogów,tez skladam zyczenia zdrowia i pomyślności z okazji przyjścia Wiosny lub Lata lub Zimy dla każdego gdziekolwiek jest :)
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Alleluja 21.04.11, 08:48
      Dziękujemy i nawzajem :-)
      • ewa9717 Re: Alleluja 21.04.11, 08:50
        ;)
        • pocoo Re: Alleluja 21.04.11, 08:54
          Ja też Ci życzę smacznych ,świeżych jaj i kiełbasy z chrzanem.
    • sibeliuss Re: Alleluja 21.04.11, 10:10
      voxave napisała:

> Pan zmartwychwstał

Znów?
      • gazeta_mi_placi Re: Alleluja 21.04.11, 10:18
        Jak co roku...
        • pocoo Re: Alleluja 21.04.11, 10:29
          gazeta_mi_placi napisała:

> Jak co roku...

...w ranek Wielkanocny odgrywają w kościele ten sam teatrzyk a katolicy z radości całują drewnianą figurkę i pędzą do domu aby wznieść toast jeden...drugi...trze........ci.....
          • sibeliuss Re: Alleluja 21.04.11, 10:37
            Może zacznijmy od tego, że wiele osób idzie z dziećmi poświęcić jadło i na tym kończy kontakt z KK.
            • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 11:29
              A ja prawdziwie polubiłem te święta dopiero jak zerwałem z katolicyzmem. Teraz mogę w ten przedłużony weekend (razem poniedziałkiem) prawdziwie radować się nadejściem wiosny, całkowicie już bez śmiercionośnych klimatów.
          • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:04
            Pocoo----wszyscy mamy jakies teatrzyki,rytuały---przymknij oko :)))
            • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 13:21
              voxave napisała:

> Pocoo----wszyscy mamy jakies teatrzyki,rytuały---przymknij oko :)))

A dlaczego nie powinna mówić, co ją razi?
      • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:01
        Sibi---On tak ma --co roku
        • gazeta_mi_placi Re: Alleluja 21.04.11, 14:43
          I jeszcze jeden i jeszcze raz....
          Chrystus dziś zmartwychwstał nam...
          • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 14:46
            Gazetko--widzę że ci wesoło--i tak trzymaj :)
          • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 14:48
            gazeta_mi_placi napisała:

> I jeszcze jeden i jeszcze raz....
            > Chrystus dziś zmartwychwstał nam...

Tu się nie ma z czego śmiać, bo tak naprawdę to gość nie ma wyboru i zmartwychwstawać musi. Z czego by kościół żył?
    • strikemaster Re: Alleluja 21.04.11, 10:20
      > A tym co nie wierzą lub maja innych Bogów,tez skladam zyczenia zdrowia i pomyśl
      > ności z okazji przyjścia Wiosny lub Lata lub Zimy dla każdego gdziekolwiek jest
      > :)

Dzięki i wzajemnie. :)
    • oszolom-z-radia-maryja Re: Alleluja 21.04.11, 10:39
      dziękuje i nawzajem aczkolwiek druga część twej wypowiedzi zalatuje mi polityczną poparwnością niemniej i tobie wesołego alleluja i radosnych świąt zmartwychstania pańskiego
      • strikemaster Re: Alleluja 21.04.11, 10:42
        > dziękuje i nawzajem aczkolwiek druga część twej wypowiedzi zalatuje mi politycz
        > ną poparwnością

Dlaczego? Nie każdy ma obowiązek obchodzić święta ustanowione przez twojego szefa.
      • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 10:57
        To drobna poprawność (którą słusznie zauważyłeś), miała trochę przymaskować próbę przemytu wartości religijnych.
        • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:08
          Piwi--ja nic nie mycę ja Was po prostu bardzo lubię--a wy wierzcie sobie w co chcecie--ja nie nauczam :)
          • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 13:19
            voxave napisała:

> ja nie nauczam :)

Robisz to po prostu nieświadomie.
            • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:30
              Piwi--nieświadomie to ja moge robić...jak mnie mąż rano senną jeszcze zaskoczy w łóżku ha ha
              • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 13:32
                W takim razie, to już druga rzecz, którą potrafisz robić nieświadomie.
                • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:36
                  Piwi---ale jestem Zdolna Sląska :)
    • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 10:41
      voxave napisała:

> Pan zmartwychwstał

Dobra wiadomość dla niewolników, co pokochali swój stan.
    • klosowski333 Re: Alleluja 21.04.11, 11:35
      Wesołych Świąt
    • y.agni.k Re: Alleluja 21.04.11, 13:10
      Ze względu na ścisły związek obchodzenia Wielkanocy z kalendarzem lunarnym - dla niewtajemniczonych napiszę że owo święto zawsze występuje w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca - tak więc mogę przyjąć że jest to święto "wiosenne" :-)

Zatem wszystkim tym którzy je obchodzą życzę wszystkiego dobrego :-)
      • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:32
        Y.agni.k---wlaśnie zostało wchłoniete przez KK :)
        • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 13:36
          voxave napisała:

> wlaśnie zostało wchłoniete przez KK :)

Się tylko tak kk wydaje. Choc pewnie on dobrze wie, że w przejęciu tego święta poniósł porażkę. Malowane jajka, zajączki, kurczaczki, bazie - ciekawe jak to się ma do ewangelicznych historii?
          • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:40
            Piwi-nie dajesz mi odejśc od swojego łóżeczka--nie bądz taki suchy,rzeczywisty,żyjemy wsr
            • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 13:48
              Te baśnie i legendy, o których piszesz, zamiast łagodzić, tylko potęgują strach, trzeba go potem wódką gasić. Gdyby przegonić tych co sieją te pierdoły, to i konsumpcja wódy by spadła.
              • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:50
                Piwi--obstawiam,`że konsumpcja wódki by wzrosla :)
        • y.agni.k Re: Alleluja 21.04.11, 14:07
          Nie wchłonięte a zapożyczone, ci wszyscy którzy choć trochę się orientują w dawnych wierzeniach wiedzą jaką funkcję spełniał 24 grudnia czy radość po pierwszej pełni na wiosnę.
          Nie chcę Cię martwić Vox ale takich zapożyczeń jest więcej, łącznie z 10 przykazaniami, poczęciem przez dziewicę dziecka a także zmartwychwstaniem.
          • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 14:12
            Yagnik--nie martwisz mnie ja to wiem i dlaczego tez wiem :)
    • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 13:24
      voxave napisała:

> Pan zmartwychwstał

Topiennie Marzanny - Pan Zmartwychwstał

I tak co roku, i gdzie tu sens?
      • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:34
        Piwi--naszło cie na zas tanawianie sie nad sensem naszej marnej egzystencji--daj se siana--baw sie dobrze w ten piekny wiosenny dzień :)))))
        • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 13:38
          voxave napisała:

> naszło cie na zas tanawianie sie nad sensem naszej marnej egzystencji

Już dawno się nie zastanawiam, obstaję przy wniosku, że nasza egzystencja nie ma sensu. A to całkiem optymistyczny wniosek. Nie jest nam pisana żadna rola i mamy dużo swobody.
        • Gość: ferment Re: Alleluja IP: *.unknown.vectranet.pl 21.04.11, 13:39
          ALLELUJA!
      • piwi77 Re: Alleluja 21.04.11, 13:44
        piwi77 napisał:

> I tak co roku, i gdzie tu sens?

A gybyśmy tak któregoś roku Marzannie darowali i jej nie topili, to co, też by zmartwychwstał?
        • voxave Re: Alleluja 21.04.11, 13:49
          Piwi--też :)
    • dritte_dame Falstart :) 21.04.11, 14:27
      voxave napisała:

> Pan zmartwychwstał

Już??
      Przecież podobno dopiero jutro umrze..???

> skladam szanownym forumowiczom
      > życzenia pomyślności smaczengo jaja z chrzanem [..] zdrowia i pomyśl
      > ności z okazji przyjścia Wiosny lub Lata lub Zimy dla każdego gdziekolwiek jest
      > :)

Pięknie dziękuję i życzę wszelkiej pomyślności wzajemnie :)
      <dyg>
    • 33qq Re: Alleluja 21.04.11, 15:08
      Nie ma czegoś takiego jak zmartwychwstanie, to bajeczka dla dorosłych. Czy naprawdę nie potraficie żyć bez okłamywania siebie?
    • kuk_krakauer Wzajemnie, wszystkiego dobrego w ten cudowny dzień 21.04.11, 18:10
      Wiosna idzie, chwalmy piękno świata...
    • Gość: rossdarty Re: Alleluja IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.11, 23:08
      Kurtuazja i dobry obyczaj nakazuje mi podziękować i odwzajemnić się życzeniami wszelkiej pomyślności...

Straciłem jednak już dawno klimat TYCH dni...
      Ani Boże Narodzenie, ani Wielkanoc...
      Boleję nad tym wspominając lata młodzieńcze gdy z niecierpliwością czekałem na TE święta, czując ich zapach, odbierając jakieś specyficzne wibracje.
      Obecnie - pustka. Dni wolne i niewygodne, bo spotkania z rodziną...życzenia... nieszczere szczerzenie zębów w uśmiechu..
      Na lany poniedziałek zapowiadają niezłą pogodę. Zamierzam rozpocząć mordy.
      Wybiorę się na ryby...
      • klosowski334 Re: Alleluja 21.04.11, 23:28
        Mam rodzine i czasem nawiazuje kontakt. Niedziela bedzie rodzinna, zas poniedzialek bedzie lany rowerem, bo ponoc pogoda ma byc ladna, a rower to jest cos co daje "odetchniecie".

• y.agni.k Re: Alleluja 22.04.11, 10:22
        > TE święta, czując ich zapach, odbierając jakieś specyficzne wibracje.
        > Obecnie - pustka. Dni wolne i niewygodne, bo spotkania z rodziną...życzenia...
        > nieszczere szczerzenie zębów w uśmiechu..

Mam to szczęście że większość mojej rodziny nie obchodzi świąt a ci którzy mają taką potrzebę nigdy mnie nie terroryzują.
        Zawsze się dziwię dlaczego ludzie mecząc się podczas rodzinnych spędów świątecznych nadal je praktykują?
      • 33qq Re: Alleluja 23.04.11, 16:59
        Nieszczere z rodziną? można wiedzieć czemu?

Żeby trochę otworzyć powiem, że jeśli ja mam z rodzibną spory, to po prostu się nie spotykam albo, jeśli muszę, nie wymieniam w takich sytuacjach nic, zdań, życzen, nawet spojrzeń żeby nie prowokować zwady.
    • paco_lopez Re: Alleluja 21.04.11, 23:44
      nasza sekta dziękuje i pozdrawia inne sekty oraz religie. w naszej sekcie czcimy marsa, jowisza, wenus , słońce i księżyc. w sobote czcimy saturna. u nas jest to swięto lasu. nie ma u nas zadnych historii typu zabili go i uciekł, ale podziwiamy niektóre cechy charakteru bohatera tamtej opowieści. nasz panteon jest otwarty.
      • pocoo Re: Alleluja 22.04.11, 08:13
        paco_lopez napisał:

u nas jest
        > to swięto lasu. nie ma u nas zadnych historii typu zabili go i uciekł,

Coś jak Bednarski?

ale pod
        > ziwiamy niektóre cechy charakteru bohatera tamtej opowieści. nasz panteon jest
        > otwarty.

O dzięki Ci sprawco mojej wesołości od rana.
        • billy.the.kid Re: Alleluja 22.04.11, 09:02
          christos waskriesien.
          • Gość: karbat Re: Alleluja IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.11, 10:42
            voxave napisała:
            > Pan zmartwychwstał--z okazji świat Wielkanocnych skladam szanownym forumowiczom
            > życzenia pomyślności

Pan zmartwychwstal czy nie zmartwychwstal , dzieki za zyczenia pomyslnosci .
            Wiosna wplywa na pomyslnosc ... fakt . bedzie cieplej , wiecej slonca , to niemalo ;) .

> Pan zmartwychwstał--z okazji świat Wielkanocnych skladam szanownym forumowiczom
            > życzenia smaczengo jaja z chrzanem i prawdziwej dobrej kielbasy

Pan zmartwychwstal , czy nie zmartwychwstal ... zyczymy sobie dobrej kielbasy i smacznego jajka . Z jednym i drugim nie prosta sprawa , trzeba wiedziec , gdzie cos takiego nabyc , nabiegac i miec konieczne drobne . niezaleznie czy sa jakies swieta czy tez nie ..

> skladam zyczenia zdrowia i pomyślności z okazji przyjścia Wiosny lub Lata lub Zimy dla >każdego gdziekolwiek jest :)

dzieki , zycze zdrowia, pomyslnosci bez okazji , zawsze .
            dlaczego ludzie potrzebuja jakis swiat , by dobrze zyczyc blizniemu , sie do siebie usmiechac , mowic mile slowa ... nie bardzo rozumiem ...
            • karbat Re: Alleluja -Chwalmy JAHWE 22.04.11, 11:02

Alleluja - Allelu-jah, dosl. znaczy, - chwalmy JAHWE
              wiosna .... tzn. nalezy chwalic boga Zydow ... .
              • voxave Re: Alleluja -Chwalmy JAHWE 22.04.11, 11:39
                Karbat--to wspólny Bóg---ide spróbowac sernik który upieklam--ale pachnie o mamusiu moja!
              • pocoo Re: Alleluja -Chwalmy JAHWE 22.04.11, 11:56
                karbat napisał:

>
                > Alleluja - Allelu-jah, dosl. znaczy, - chwalmy JAHWE
                > wiosna .... tzn. nalezy chwalic boga Zydow ... .

Polacy pozbyli się swoich bogów i czczą żydowskiego ,krzycząc jednocześnie "Żyd twój wróg,Żydzi do gazu".
                A ja mam 1,5 metrowego Światowida który sobie stoi wśród (wymyślonych tak jak on) diabłów(jeden z widłami jest w sutannie).Podobają mi się.
                • voxave Re: Alleluja -Chwalmy JAHWE 22.04.11, 12:49
                  Pocoo--oj jestes przewrotna i ekcentryczna :)
                  • 33qq Re: Alleluja -Chwalmy JAHWE 23.04.11, 17:03
                    Nic podobnego, najbardziej racjonalna z tu piszących, przynajmniej jeśli chodzi o wierzenia
    • kropka Re: Alleluja 23.04.11, 20:26
      wszystkiego dobrego! :)
    • rata.sofisticada Re: Alleluja 24.04.11, 05:15
      Wszystkiego najlepszego.
      Niech ten dzien zblizy do siebie katolikow i przedstawicieli lewicy ateistycznej. W tym sensie, ze niech to bedzie dzien nadziei. Wy katolicy mozecie owa nadzieje zinterpretowac po swojemu, a my, lewicowcy, po naszemu. Pieknie powiedzial o lewicowej nadziei znany polityk Hugo Chavez:

Niech lud się zastanowi, dyskutuje - czy Chrystus był kapitalistą, czy popierał Imperium i burżuazję? Kiedy i gdzie? Jedyny Chrystus, który zstąpił na Ziemię jest teraz tu z nami, ze skromnymi i biednymi, apelując do sumienia bogatych, wzywając ich do pokoju! I to właśnie jest jedną z podstawowych osi naszego boliwariańskiego projektu. Socjalizm jest jedyną drogą do zbawienia ludzkości!
      • voxave Re: Alleluja 24.04.11, 05:30
        Rata --dziekuje ci za zyczenia w imieniu wszystkich

wypluj tylko to słowo o zbawiennym socjalizmie bo on nas bardzo zniszczył i my go juz nie chcemy :)
        • liiona Re: Alleluja 24.04.11, 08:46
          Wesołych świąt:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka