Dodaj do ulubionych

pyt.dot Mops-KIS

03.05.11, 11:51
moja sasiadka korzysta z pomocy spolecz.i prosila mnie zeby zapytac czy jest konieczne podpisanie kontraktu KIS zeby dostawac pomoc,pani z opieki zmusza ja do tego a ona ma male dziecko a kurs ten trwa dosc dlugo,pania z mopsu jednak to nie interesuje,sasiadka potrzebuje tej pomocy i teraz nie wie co robic.dziekuje za odp
Obserwuj wątek
    • ikcort Re: pyt.dot Mops-KIS 03.05.11, 11:52
      > moja sasiadka korzysta z pomocy spolecz.i prosila mnie zeby zapytac

Sąsiadka Cię prosiła, żebyś weszła na forum i w jej imieniu spytała? Ciekawe... :)
    • Gość: rossdarty Re: pyt.dot Mops-KIS IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 12:24
      1veritka napisała:

> moja sasiadka korzysta z pomocy spolecz.i prosila mnie zeby zapytac czy jest ko
      > nieczne podpisanie kontraktu KIS zeby dostawac pomoc,pani z opieki zmusza ja do
      > tego a ona ma male dziecko a kurs ten trwa dosc dlugo,pania z mopsu jednak to
      > nie interesuje,sasiadka potrzebuje tej pomocy i teraz nie wie co robic.dziekuje
      > za odp

Klub Integracji Społecznej?

Fakty podałaś od strony osoby oczekującej pomocy, nijak ma się to jednak do działań prowadzonych przez różne instytucje, w tym MOPS lub MOPR.
      Zadaniem tych instytucji nie jest tylko rozdawnictwo pieniędzy, ale także mobilizacja do aktywności zawodowej i społecznej ludzi, (można tak to w pewnym sensie nazwać) wyalienowanych przez społeczeństwo.
      Brak jakichkolwiek kontaktów z innymi nieraz jest bardziej szkodliwy od samego bezrobocia,
      nigdy nie wiadomo z której strony nastąpi impuls motywujący osoby, (zdawałoby się) bezradne w działaniu.
      W tym przypadku pracownica MOPS-u działa jak najbardziej odpowiedzialnie warunkując otrzymywanie dalszego wsparcia finansowego od warunku "ruszenia doopy z domu" i uaktywnienia się podopiecznej, a argument że ma małe dziecko nie jest żadnym argumentem.
      Wręcz odwrotnie - to właśnie myślenie o przyszłości dziecka, zapewnieniu mu podstawowych warunków do rozwoju powinno matkę motywować do aktywnego działania.
      Jeśli poradzi sobie z opieką nad dzieckiem podczas uczestniczenia w KIS; poradzi sobie także z zapewnieniem opieki nad dzieckiem w przypadku gdyby podjęła jakieś czynności zarobkowe?

Biadolenie że małe dziecko... że brak pracy itd., itd, pogrąża nie tylko ją: ona ciągnie w dół także swoje dziecko...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka