Dodaj do ulubionych

Polscy aktorzy mogliby się przydać

08.06.11, 20:48
Mam pomysł jak wykorzystać nasze gwiazdy aktorskie. Część z nich jak kiepsko by nie grała w polskich serialach na studiach jednak wyrobiła sobie dykcje i sposób wymowy. Każdy z nich powinien dla dobra kultury przeczytać i nagrać audiobook znanych światowych i polskich autorów. Powinna powstać strona na z której można by legalnie ściągnąć wszystkie znane powieści i opowiadania w formie audio i pdf.
W czasach kiedy tyle mówi się o ekologii wszystkie znane dzieła powinny być zdigitalizowane i nagrane w formie audio. Tyle mówi się o promocji kultury ,a to naprawdę miałoby wpływ na jej rozwój. Nie potrafię zrozumieć dlaczego mamy płacić za dzieło napisane 100 lat temu jakiemuś wydawnictwu co na rynku jest od 5 lat.
Obserwuj wątek
    • seth.destructor Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 08.06.11, 22:06
      Nie chcesz, nie płać. Zawsze masz internet.
      A dykcja polskich aktorów i aktorek jest przedmiotem gustu.
    • yoma Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 08.06.11, 22:12
      Za dzieło napisane 100 lat temu nie płacisz, prawa autorskie wygasają teraz chyba po 50.
    • klosowski334 Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 08.06.11, 22:28
      Wszystko ladnie, pieknie az do ostatniego zdania. Czy ktos Cie zmusza do nabywania jakiegos produktu? Wolny wybor. Ja wole czytac ksiazki papierowe, a wydanie czegos takiego przeciez kosztuje i wymaga wkladu pracy i srodkow.
      • hansfakir Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 09.06.11, 07:37
        Ja wolę czytać pdf. ponieważ książki używam jako narzędzia pracy. W samochodzie słucham audiobook na szczęście wersje angielskie książek są dostępne bez problemów. Uważam jednak ,że prawo powinno umożliwić digitalizację książek (sprzed 60 lat) ponieważ tyle czasu obowiązują prawa autorskie . Kupują czytnik w NY mozesz poprosic o wgranie nawet 500 książek napisanych przed 1940. Jestem za powszechnym dostępem do wiedzy nie powinno być to tylko dla wybranych.
        • klosowski333 Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 09.06.11, 12:17
          Ok, ale ja odnioslem sie tylko do wersji papierowych, drukowanych, wydawanych (przez komercyjnie dzialajace firmy). Mam prawo preferowac ksiazki papierowe i nikt mi nie moze tego zabronic.
          • hansfakir Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 09.06.11, 12:43
            > Mam prawo preferowac ksiazki papierowe i nikt mi nie moze tego zabronic.
            Pewnie ,że tak ! Moja Ciotka zawsze mówiła ,że maszyny do pisania nigdy nic nie zastąpi, a już napewno nie komputer bo nie mozna do zabrać na wakcje(to było jakies 15 lat temu).
            • klosowski333 Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 09.06.11, 12:55
              I jeszcze raz ok. Ale to nadal nie zmienia mojej rzeczywistosci tu i teraz. Gapienie sie w laptop w celu czytania ksiazki nie wychodzi naprzeciw moim przyzwyczajeniom. ;)
        • voxave Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 09.06.11, 13:02
          Hans----a gdzie przyjemność poglaskania obwoluty,powąchania ksiązki jak pachnie dziewictwem farby drukarskiej , nikt jej przed toba nie czytał nie otwieral kartka po kartce----skupienie, cisza, czas-piękne pojęcia okreslajace misterium delektowania sie tym smakołykiem ....
          -------
          ..a jednak można żyć bez powietrza -Maria
          • hansfakir Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 09.06.11, 13:55
            Z książkami jest jak z kobietami. Można czytać jedną głaskać wąchać oglądać i delektować się nią. Lub czytać kilka naraz i wybierać tylko te rozdzialy które nas interesują ,a kiedy wyciśniemy juz całą potrzebną nam wiedzę wciskamy delete and next. Kupując książkę papierową żal jej nie przeczytać jeżeli jest nawet marna, przy pdf. jak coś jest kiepskie wciśnięcie del nic nie boli. Gdyby życie trwał przynajmniej 300 lat czytałbym papierowe książki. Niestety termin ważności człowieka kończy wraz z pierwszą poważną chorobą. Książki są świetne ale czasu na ziemi jest za mało żeby poświęcać czas na otoczke. Trzeba szybko dostarczać pokarmu do mózgu w postaci wiedzy ,a mózg już sam to sobie przerobi w odpowiednim czasie. Więc morał z tego taki w samochodzie audiobook w domu pdf.
            • klosowski333 Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 09.06.11, 14:00
              Ej, Ty chyba nie wypelniasz tu jakiejs misji dziejowej, co? Beletrystyke czyta sie dla przyjemnosci, dla rozrywki. Chyba znasz to slowo?
              • hansfakir Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 09.06.11, 14:20
                Przyznam się ,że słabo. Powieści i nowele tylko jako audiobook. Wolę książki tematyczne i specjalistyczne. Szczególnie lubię profanować takie książki, dokładniej wyciągać z nich najciekawsze rzeczy i oddawać za darmo.
                • voxave Re: Polscy aktorzy mogliby się przydać 09.06.11, 15:05
                  Ksiązki do słuchania maja swoją wartośc----dla niewidomych,dla kierowcow w trasie --tak tu sa przydatne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka