Dodaj do ulubionych

Narodowe dania polskie

23.10.11, 23:21
Narodowe dania polskie:
bigos - nazwa poch. litewskiego
zurek - nazwa poch. niemieckiego
fasolka po bretonsku
pierogi ruskie
barszcz ukrainski

To jakas bezczelnosc!
Obserwuj wątek
          • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 16:27
            voxave napisała:

            > Nigdy nie jadlam czerniny--takiej zupy mama nie gotowala i nie nauczyla :(

            Mnie tez nie nauczono w domu, zaczelam gotowac gdy pracowalam jako wiejski lekarz w miejscowosci, w ktorej czernina byla bardzo popularna i rozne babcie jako "wdziecznosc" przynosily mi czasem kaczke z dolaczonym sloiczkiem krwi (krew musi byc w momencie upuszczenia wymieszana z 1-2 lyzkami octu, by byla plynna). Dla mojego syna czernina jest "smakiem dziecinstwa" za ktorym zawsze teskni.

            W wielu miejscowosciach centralnej i polnocnej Polski mozna kupic mrozone "porcje czerninowe" - korpus z kaczki z dolaczonym kubeczkiem z krwia. Na Mazowszu i Warmii czernine serwuja w niedziele w knajpach.

            Przepis jest bardzo latwy:
            Z kawalkow kaczki i wloszczyzny ugotowac rosol. Wyjac mieso i jarzyny, wlozyc kilka suszonych sliwek. Moga byc tez sliwki marynowane w occie a takze mieszane suszone owoce (sliwki, jablka i gruszki) lub kwaskawe powidla.
            Krew wymieszac dokladnie z z lyzka maki, bardzo powoli wlewac do zupy (najlepiej "zahartowac" tzn.przed wlaniem wymieszac z mala iloscia goracej zupy).
            Zagotowac, doprawic - zupa ma miec lekko kwaskawy smak.
            Tradycyjnie podaje sie ja z kluseczkami z surowych ziemniakow - ziemniaki utrzec na drobnej tarce, dodac make i jajko, gotowac w wodzie jak kluski lane lub kladzione. Nalozyc kluski na talerz, zalac goraca zupa.
            Zamiast klusek moze byc makaron, ale nie wychodzi takie dobre.
              • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 17:49
                voxave napisała:

                > kluseczki z ziemn
                > iakow znam ale jadalam je ze słodkim mlekiem albo z tłuszczem.dzk :)

                mozna tez:
                - z przysmazonym boczkiem i twarogiem,
                - z topiona sloninka i bryndza (przepis slowacki, polecam).
            • Gość: Jojo Re: Narodowe dania polskie IP: *.dip.t-dialin.net 24.10.11, 17:13
              "Tradycyjnie podaje sie ja z kluseczkami z surowych ziemniakow - ziemniaki utrzec na drobnej tarce, dodac make i jajko, gotowac w wodzie jak kluski lane lub kladzione. Nalozyc kluski na talerz, zalac goraca zupa."...nigdy ci nie wyjda!
              Rozplyna sie w gotujacej wodzie,trzeba dodac gotowane kartofle tak fifty-fifty wtedy pycha,
              oczywiscie nie w tej barbarzynskiej zupie
              • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 17:45
                Gość portalu: Jojo napisał(a):

                >...nigdy ci nie wyjda!
                > Rozplyna sie w gotujacej wodzie,

                Jesli masa bedzie odpowiednio gesta (jesli nie chcesz dawac zbyt duzo maki, odlej czesc plyu ktory zostaje po utarciu) nie rozplyna sie.

                > oczywiscie nie w tej barbarzynskiej zupie

                Moga byc z rownie barbarzynska kaszanka. :D
                • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 18:17
                  voxave napisała:

                  > Takie ciasto z ziemniakow nadziewane mięsem jest swietnym daniem głownym.:)

                  Jako litewskie "cepeliny".

                  Mozna rowniez, zamiast surowych ziemniakow, uzyc gotowanych - przecisnietych przez praske i wymieszanych z jajkiem, sokiem z cytryny, szczypta mielonego kminku i chilli. Jesli masa za rzadka, mozna dodac maki. Nadzienie moze byc z miesa lub tunczyka. Robi sie kulki (wielkosci pulpetow) i smazy w glebokim oleju.
                  Tak powstaje peruwianska "causa rellena". :)
                  • voxave Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 23:01
                    Sabinka---ciasto z gotowanych ziemniakow to kopytka-----gotowane ziemniaki + surowe tarte to ciasto na pyzy z mięsem i cepeliny z takiego sa ciasta.
                    ciasto z gotowanych + surowych + bialego sera to pierogi leniwe.
                    Jest tyle pysznych kombinacjii
                    Nadzienie ciasta na kopytka z surowa sliwka w srodku ----takie kulki ugotowane i polane maslem roztopionym z tarta buleczka to polskie knedle ze sliwakmi na słodko --pyszota.
                    • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 25.10.11, 21:23
                      voxave napisała:

                      > Sabinka---ciasto z gotowanych ziemniakow to kopytka-

                      A jesli zamiast maki kartoflanej uzyc pszennej i dodac utartego parmezanu wychodza wloskie gnocchi. :)
                      Mozna je nadziac bialym serem ze szpinakiem lub grzybami - i beda gnocchi ripieni.

                      > ciasto z gotowanych + surowych + bialego sera to pierogi leniwe.

                      Widzisz - a ja robilam leniwe bez surowych kartofli. Musze sprobowac Twojej metody.

                      > Jest tyle pysznych kombinacjii

                      Jeszcze jest "bugaj" czyli babka kartoflana: ciasto z surowych z dodatkiem proszku do pieczenia wymieszane z przysmazona cebulka i stopionym surowym boczkiem, upieczone w piekarniku. Doskonale z sosem grzybowym.


                      > Nadzienie ciasta na kopytka z surowa sliwka w srodku ----takie kulki ugotowane
                      > i polane maslem roztopionym z tarta buleczka to polskie knedle ze sliwakmi na s
                      > łodko --pyszota.

                      Popieram!
    • Gość: rol Rok 2012 jest już blisko IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.11, 20:33
      Wkrótce nastąpi katastrofa na skalę globalną. Zanim sie to stanie, nastąpi katastrofalna inflacja i drożyzna. Potem nastąpi prawdziwa katastrofa, tylko jeszcze nie wiadomo dokładnie jaka. Tak czy owak, głód będzie powszechny, a ludzie bedą chodzić do lasu w poszukiwaniu korzonków do zjedzenia. Jednak nawet korzonków nie bedzie, bo i rośliny bedą głodować z powodu braku światła i zimy nuklearnej. Nalezy więc robić zapasy, póki jeszcze nie jest za późno. Mąka, mleko w proszku, jaja w proszku, proszek do pieczenia i różne inne rzeczy w proszku (np. przyprawy) mogą poleżeć nawet kilka lat. Jakież będzie zdziwienie naszych sąsiadów, gdy w środku zimy nuklearnej z naszej kuchni zaczną się wydobywać zapachy placka po węgiersku lub innych specjałów. Takie rzeczy jak placek po węgiersku będzie wtedy można wymieniać na rózne drobiazgi, np. złotą biżuterię.
    • nelsonek Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 21:29
      bigos:
      "Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa."
      Czy "narodowa" potrawa jest na wyłączność danego kraju?
      Co z tego skąd się wywodzi jej nazwa?


      Żur:
      "Żur – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych."
      jw

      fasolka po bretońsku:
      "Fasolka po bretońsku (ang. Baked Beans) – danie, które zawiera fasolę gotowaną lub duszoną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni brytyjskiej, oraz polskiej"
      jw

      pierogi ruskie:
      "Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją(...)"

      barszcz ukraiński
      "Barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Jest często podawany również do Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany."
      czyli w Polsce ostała się jedynie nazwa, a przepis został ZMIENIONY


      cytaty z wikipedii
      • imponeross Re: Narodowe dania polskie 24.10.11, 23:22
        nelsonek napisał:

        > bigos:
        > "Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potraw
        > a z kapusty i mięsa."
        > Czy "narodowa" potrawa jest na wyłączność danego kraju?
        > Co z tego skąd się wywodzi jej nazwa?


        Bigos to potrawa litewska.

        > Żur:
        > "Żur – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny
        > kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, czeskiej i słowackiej or
        > az innych Słowian północnych."
        > jw

        I austriackiej. Zur to potrawa austriacka. Polski jest barszcz bialy.

        > fasolka po bretońsku:
        > "Fasolka po bretońsku (ang. Baked Beans) – danie, które zawiera fasolę go
        > towaną lub duszoną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Jest to jedno z najbar
        > dziej popularnych dań w kuchni brytyjskiej, oraz polskiej"
        > jw

        Fasolka po bretonsku to potrawa francuska.

        > pierogi ruskie:
        > "Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pi
        > erogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak
        > to często jest robione, z Rosją(...)"

        Pierogi ruskie to potrawa ukrainska.

        > barszcz ukraiński
        > "Barszcz ukraiński pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kr
        > aju. Jest często podawany również do Polsce, lecz przepis został mocno zmody
        > fikowany
        ."
        > [b]czyli w Polsce ostała się jedynie nazwa, a przepis został ZMIENIONY[/
        > b]

        Barszcz ukrainski to potrawa ukrainska.
        • kicior99 Re: Narodowe dania polskie 25.10.11, 01:42
          > Fasolka po bretonsku to potrawa francuska.
          >

          Ani w Bretanii ani we Francji. Jest popularna właśnie w Anglii i Polsce - w obu krajach w trochę innym wydaniu ale oba dania są, jak by to powiedzieć, intelligible.
        • nelsonek Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 19:26
          Ja przynajmniej podałem źródło informacji - fakt, że trochę marne, ale zawsze jakieś. Ty natomiast upierasz się przy swoim. Na jakiej podstawie? Jakieś źródło informacji?
          Poza tym piszę, że potrawa "narodowa" nie oznacza potrawy na wyłączność jednego narodu a Ty mi odpowiadasz, że jakieś tam żarcie jest austriackie i basta. No super odpowiedź. Na temat i w ogóle.
      • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 25.10.11, 22:34
        seth.destructor napisał:

        > Kasza z okrasą (jęczmienna, nie gryczana!!!)

        Spotyka sie rowniez w Maroko, Ameryce Pld (pod nazwa "moron") i w polnocnych Wloszech.
        Jedyne, co sie zmienia to okrasa.

        > Udziec barani

        Popularny w poludniowej Europie, polnocnej Afryce i krajach arabskich.
        W PL latwiej zdobyc filet ze strusia niz baranine, o cenie tejze nie wspominajac (duzo wyzsza niz rzeczonego strusia).

        > Pieczona szynka.

        Rowniez: Wlk. Brytania, Niemcy, Austria i Galicja (nie ta pod Krakowem tylko w polnocnej Hiszpanii).

        > Golonka
        >
        Oryginalna jest z Bawarii.
      • voxave Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 02:53
        Barszcz czerwony ,czysty + paszteciki franuskie z miesem lub grzybami
        Barszcz czerwony z uszkami z miesem lub grzybami
        Barszcz czerwony z naleśnikami opiekanymi z farszem mięsnym lub grzybowym.
        Karp w galarecie może być sandacz lub szczupak------mniam.
        Sandacz gotowany w jarzynach, polany roztopionym maslem posypany drobniutko posiekanym jajem i zielona pietrucha--potrawa pokazowa mojej teściowej.
        Gęs pieczona z jabłkiem+ żurawiny --kiedys jak nas było dużo, na każde imieniny.
        Kaczka pieczona z jabłkami ---moja specjalnośc :)
        Indyk pieczony z nadzieniem z cieleciny z żurawina.
        • sabinac-0 Re: Narodowe dania polskie 26.10.11, 17:23
          voxave napisała:

          > Barszcz czerwony ,czysty + paszteciki franuskie z miesem lub grzybami

          Paszteciki sa z Francji.

          > Barszcz czerwony z uszkami z miesem lub grzybami
          > Barszcz czerwony z naleśnikami opiekanymi z farszem mięsnym lub grzybowym.

          Litwa.

          > Karp w galarecie może być sandacz lub szczupak------mniam.

          Kuchnia zydowska.

          > Sandacz gotowany w jarzynach, polany roztopionym maslem posypany drobniutko po
          > siekanym jajem i zielona pietrucha--potrawa pokazowa mojej teściowej.

          Litwa.

          > Gęs pieczona z jabłkiem+ żurawiny --kiedys jak nas było dużo, na każde imieniny

          Litwa.

          > Kaczka pieczona z jabłkami ---moja specjalnośc :)

          Francja, jedynie majeranek do kaczki jest polsko-niemiecko- baltyckim wynalazkiem.

          > Indyk pieczony z nadzieniem z cieleciny z żurawina.

          Wlk. Brytania, Ameryka Pln. i Australia.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka