Dodaj do ulubionych

aktualizacja

24.11.11, 13:39
wczoraj w samolocie czytałem rzepę. nic nie było o grecji. proszę o aktualizację. kiedy czy może juz upadła ? w gazecie zaś wyczytałem , że jeden mądrala jest przekonany o zbliżającym sie upadku włoch i hiszpanii. co państwo na to ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ka_p_pa Re: aktualizacja IP: *.interwan.pl 24.11.11, 13:44
      jeden mądrala jest
      > przekonany o zbliżającym sie upadku włoch i hiszpanii. co państwo na to ?

Czytałem, że już leżą. Na południu Europy.
      • ultimate.strike Re: aktualizacja 24.11.11, 13:47
        Południowcy już tak mają - wylegują się zmiast wziąć się do roboty.
      • paco_lopez Re: aktualizacja 24.11.11, 13:53
        no właśnie , tego uczyła juz dawno pani od giełografi. włochi leżo na połedniu. zgadza się.
    • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 13:53
      Chciałbym się jakoś odnieść do najważniejszego przesłania Twojego postu, mianowicie, że byłeś w samolocie, ale nic mądrego nie przychodzi mi do głowy.
      • paco_lopez Re: aktualizacja 24.11.11, 13:57
        jest to o tyle ważne, że tylko wtedy czytam gazetowe artykuły. a korzystając z okazji chciałbym równiez zaktualizować moja liste farmazonów. dołaczają do niej misiu i ormo. to od niech dowiedziałem się że jest bieda i totalitaryzm. oj podróże w czasie niektórym by się przydały.
        • bling.bling Re: aktualizacja 24.11.11, 14:05
          to jest bardzo istotny aspekt, że byłeś wczoraj w samolocie. Z wysoka widać dalej.
          Co dostrzegłeś?
          • paco_lopez Re: aktualizacja 24.11.11, 14:16
            ża zamiast fajnej stewardessy był steward.
            • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:20
              Lepszy fajny steward niż niefajna stewardessa.
              • ultimate.strike Re: aktualizacja 24.11.11, 14:24
                Zależy do czego.
                • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:25
                  ultimate.strike napisał:

Zależy do czego.

Zależy do czego, zależy do czego, nie można patrzeć na ludzi tak instrumentalnie.
              • paco_lopez Re: aktualizacja 24.11.11, 14:28
                racja. przeciez każdy umie wręczyc princepolo, a ten robił to fachowo. pozwolił mi nawet na wzięcie dwóch sztuk tego polskiego tradycyjnego przysmaku. mniej sie myśli o tym czy podwozie się wysunie jak się chrupie batona:)
                • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:36
                  Nie przesadzajmy z tym podwoziem, niezmiernie rzadko się ono nie wysuwa.
      • dritte_dame Re: aktualizacja 24.11.11, 14:04
        piwi77.0 napisał:

> Chciałbym się jakoś odnieść do najważniejszego przesłania Twojego postu, mianow
        > icie, że byłeś w samolocie, ale nic mądrego nie przychodzi mi do głowy.

No jak to??

Paco był jak sołtys: "Wysoko, najedzony, i za nic nie odpowiada" ;))
    • dritte_dame Lista państw upadłych 24.11.11, 14:00
      paco_lopez napisał:

> wczoraj w samolocie czytałem rzepę. nic nie było o grecji. proszę o aktualizacj
      > ę. kiedy czy może juz upadła ? w gazecie zaś wyczytałem , że jeden mądrala jest
      > przekonany o zbliżającym sie upadku włoch i hiszpanii. co państwo na to ?

Służę pomocnym zestawieniem:

www.fundforpeace.org/global/?q=fsi-grid2011

Wynika z niego że Grecja leży już bardziej płasko niż Polska a Włochy za chwilę nam dorównają, po czym na Hiszpanię też nie trzeba będzie długo czekać bo leży ona już bardziej niż Czechy.
      • paco_lopez Re: Lista państw upadłych 24.11.11, 14:13
        uuuuuu wszyscy prawie leżą
        • dritte_dame Re: Lista państw upadłych 24.11.11, 14:28
          paco_lopez napisał:

> uuuuuu wszyscy prawie leżą

I to też jest bardzo cenne spostrzeżenie!

I do tego - to przeważnie ci którzy wśród wszystkich najprościej stoja - najgłośniej jęczą o tym jak bardzo leżą.
      • k_a_p_p_a Re: Lista państw upadłych 24.11.11, 14:24
        Islandia i Irlandia na zielono?
        • paco_lopez Re: Lista państw upadłych 24.11.11, 14:26
          a chiny na czerwono. dobrze się chłopcy bawią kolorowankami.
        • dritte_dame Re: Lista państw upadłych 24.11.11, 14:30
          k_a_p_p_a napisał:

> Islandia i Irlandia na zielono?

A co? tylko Grenlandii wolno? ;)
        • ultimate.strike Re: Lista państw upadłych 24.11.11, 14:32
          Co do Islandii nie mam danych, a Irlandia znowu może być dla nas wzorem do nasladowania, nie tylko jeśli chodzi o kilty.
        • dritte_dame Re: Lista państw upadłych 24.11.11, 15:15
          k_a_p_p_a napisał:

> Islandia i Irlandia na zielono?

Polecam załadowanie sobie dostępnego tam Excelowego dokumentu bo umożliwia on sortowanie listy według kolumn/kategorii.

Z takiego sortowania wynika że najmniejszymi problemami Polski są obecnie:

- wewnęrzne antagonizmy grupowe
          - nierównomierny rozwój regionów
          - łamanie praworządności i gwałcenie praw człowieka
          - nadmierne uprawnienia aparatu bezpieczeństwa wewnętrznego

Natomiast najwiekszymi problemami Polski są dziś:

- stała i znaczna emigracja
          - naplyw uchodźców i znaczne wewnętrzne migracje ludności
          - narastająca presja demograficzna

Z grubsza się chyba zgadza?

Wskaźnikiem dość mylącym bez dodatkowego kontekstu jest tu "znaczna i stała emigracja".
          Nie tym samym bowiem jest (tak w przyczynach, jak i w skutkach) niska emigracja z Norwegii i z Bialorusi, jak i wysoka emigracja Z Polski i z Ugandy.

Ciekawostka:
          Za największy problemem Kanady uznano nierównomierny rozwój regionalny.
          Słusznie i sprawiedliwie.
          "Robim co możem" ale przy takich rozmiarach kraju i takiej liczbie ludności nie od razu można wszędzie zbudować Montreal ;)
          • k_a_p_p_a Re: Lista państw upadłych 24.11.11, 15:25
            dritte_dame napisała:

>
            > Polecam załadowanie sobie dostępnego tam Excelowego dokumentu bo umożliwia on s
            > ortowanie listy według kolumn/kategorii.

Wystarczy kliknąć ikonkę w górnym pasku tabeli.
            >
            > Z takiego sortowania wynika że najmniejszymi problemami Polski są obecni
            > e:
            > - wewnęrzne antagonizmy grupowe
            > - nierównomierny rozwój regionów
            > - łamanie praworządności i gwałcenie praw człowieka
            > - nadmierne uprawnienia aparatu bezpieczeństwa wewnętrznego
            >
            > Natomiast najwiekszymi problemami Polski są dziś:
            >
            > - stała i znaczna emigracja
            > - naplyw uchodźców i znaczne wewnętrzne migracje ludności
            > - narastająca presja demograficzna
            >
            >
            > Z grubsza się chyba zgadza?

Bardzo z grubsza. A właściwie to nie bardzo się zgadza.
            To dziwaczne zestawienie z dziwaczną punktacją.
    • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:11
      Nic nie upadło i nic nie upadnie. Zanim upadnie pierwszy kraj strefy euro, Polska zrobi to szybciej. Nie, żeby była w jakichś szczególnych opałach, ale gdyby na Polskę przypuszczono atak ekonomiczny (obniżenie ratingu, awersja do obligacji, atak na złotówkę), to nie wstawi się za nią żaden potencjał, zostanie sama i polegnie (tzn. będzie uboższa o miliardy, może nawet dużo tych miliardów). Natomiast euro-Europejczycy właśnie majstrują przy euro i wymyślają mechaniżm na wzór tego co ma od dawna USA - takie rozmnażanie pieniądza, aby wygladało to ekonomicznie i żeby nie brakło pieniędzy na spłaty długów. Już wkrótce taki kompromis zostanie wypracowany.
      • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:15
        Sytuację Polski moim zdaniem bardzo pogorszyło ekspose pana premiera. Pan premier zakomunikował światu, że Polska jest w niebezpieczeństwie, co musiało przyciągnąć uwagę ewentualnych agresorów
        • voxave Re: aktualizacja 24.11.11, 14:19
          Jak wszyscy leżą, to ja tez sie klade,po na razie sutym obiedzie-----musze nabierac sił aby nie dać sie tej przewidywanej biedzie.
          • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:24
            W ekonomii jest zawsze tak, że spełnia się to czego nikt nie przewidywał, zatem przewidywanej biedy nie będzie. Polska w ogóle był dotąd w bardzo dobrej sytuacji z bardzo dobrymi perspektywami na przyszłość, dlatego zupełnie nie rozumiem, dlaczego tak bardzo przeszkadzało to panu premierowi, że postanowił to swoim ekspose zmienić. Może pozazdrościł Grecji i Włochom, że skupiają na sobie uwagę całego świata?
            • ultimate.strike Re: aktualizacja 24.11.11, 14:30
              Dzięki temu może ratować, stać się bohaterem. A przy okazji i cięcia są medialnie uzasadnione.
      • paco_lopez Re: aktualizacja 24.11.11, 14:24
        a ja jeszcze inaczej myślę, natomiast nie myślę, żeby expose premiera , który rozpoczyna druga kadencję miało jakieś znaczące echo. ja cie piwi znam o tyle, że wiem, ze dla ciebie najlepsze expose wygłosiłby albo premier oleksy albo kalisz albo kwaśniewski. coż, na jesieni jak liście pospadają wszystko źle wygląda. wycztałem tez że polskie banki chca kupawać inne banki. dog eat dog.
        • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:33
          Dla mnie nie jest ważne kto gada, ale co gada. W ekspose poza straszeniem i ostrzeżeniem dla inwestorów, że ich pieniądze nie są w Polsce bezpieczne, nie było nic interesującego. Cos tam jeszcze o emeryturach i składce na nie, Krusie, rzeczy w sumie nie najważniejsze. Zabrakło mi w nim odpowiedzi na pytanie, jak rząd chce walczyć z bezrobociem wśród młodych absolwentów czegokolwiek. Wg mnie nie ma w Polsce ważniejszej rzeczy do rozwiązania - tu muszą wszystkie ręce na pokład.
          • dritte_dame Re: aktualizacja 24.11.11, 14:40
            piwi77.0 napisał:

> Zabrakło mi w nim odpowiedzi na pytanie, jak rz
            > ąd chce walczyć z bezrobociem wśród młodych absolwentów czegokolwiek.

Ehem..??

A co w ogole ma rząd do szans absolwentów na zatrudnienie?

Chciałbyś "nanny state"?
            • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:43
              Tak się jakoś dziwnie składa, że na sprawy dotyczące danego kraju, także na te z dziedziny gospodarczej, rządy tych państw mają największy wpływ.
              • dritte_dame Re: aktualizacja 24.11.11, 14:51
                piwi77.0 napisał:

> Tak się jakoś dziwnie składa, że na sprawy dotyczące danego kraju, także na te
                > z dziedziny gospodarczej, rządy tych państw mają największy wpływ.

Bezrobocie wśród absolwentów to jest sprawa dotyczaca absolwentów a nie sprawa dotyczaca kraju.
                • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:57
                  Copraz weselsze tezy wygłaszasz.
            • dritte_dame Re: aktualizacja 24.11.11, 14:47
              dritte_dame napisała:

> A co w ogole ma rząd do szans absolwentów na zatrudnienie?

Czy to rząd ma wyposażyć absolwentów w nowoczesną wiedze fachową, kreatywność, samodzielność, elastyczność środowiskową, umiejętności komunikacyjne i zdolność współpracy z inymi profesjonalistami w zespołach?
              • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:56
                dritte_dame napisała:

Czy to rząd ma wyposażyć absolwentów w nowoczesną wiedze fachową, kreatywność,
                samodzielność, elastyczność środowiskową, umiejętności komunikacyjne i zdolność
                współpracy z inymi profesjonalistami w zespołach?

Oczywiście, że nie, ale sytuacja nie może wyglądać tak, że 100 absolwentów ma się o 50 wakatów pozabijać. Zadaniem rządu jest prowadzenie takiej polityki makroekonomcznej, żeby na 100 absolwentów gospodarka czekała z przynajmniej 95 miejscami pracy. Nikt mnie nie przekonana, że rząd nie ma dostepu do liczby absolwentów teraz i w przyszłości, jak i do instrumentów potrafiących rozruszać gospodarkę tak, aby miała potrzebę zatrudnić młodych absolwentów. Jak tego rząd nie wie, to do dupy z takim rządem.
                • bling.bling Re: aktualizacja 24.11.11, 15:17
                  Rząd nie ma kontroli nad ilością mieszkańców a ta rzutuje wprost na ilość absolwentów szkół.
                  • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 15:27
                    Podobno rząd ubolewa (nie jestem pewien czy świadomie) nad liczbą mieszkańców, że taka niska, a co za tym idzie nad liczbą absolwentów, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego to robi. Zazdrości Hiszpanii 40% bezrobocia wśród młodych?
                • dritte_dame Re: aktualizacja 24.11.11, 15:25
                  piwi77.0 napisał:

> dritte_dame napisała:
                  >
                  > Czy to rząd ma wyposażyć absolwentów w nowoczesną wiedze fachową, kreatywnoś
                  > ć,
                  > samodzielność, elastyczność środowiskową, umiejętności komunikacyjne i zdolność
                  > współpracy z inymi profesjonalistami w zespołach?

>
                  > Oczywiście, że nie, ale sytuacja nie może wyglądać tak, że 100 absolwentów ma s
                  > ię o 50 wakatów pozabijać. Zadaniem rządu jest prowadzenie takiej polityki makr
                  > oekonomcznej, żeby na 100 absolwentów gospodarka czekała z przynajmniej 95 miej
                  > scami pracy.

No to napisz mi teraz jak rząd ma to zrobić bez całkowitego zamknięcia granic przed imigrantami i bez bezwzględnego zakazania kapitalistycznym "podmiotom gospodarczym" zatrudniania w Polsce obcokrajowców (czyli: bez pozbawienia owych "podmiotów" podmiotowości)?
                  • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 15:29
                    dritte_dame napisała:

No to napisz mi teraz jak rząd ma to zrobić bez całkowitego zamknięcia granic przed imigrantami i bez bezwzględnego zakazania kapitalistycznym "podmiotom gospodarczym" zatrudniania w Polsce obcokrajowców (czyli: bez pozbawienia owych "podmiotów" podmiotowości)?

Nie ja stawałem do wyborów i nie ja jestem rząd, aby podsuwać recepty w tak istotnych dla kraju sprawach. Nie będzę za darmo wymyślał czegoś, czego ktoś kto bierze za to pieniądze i tak nie weźmie pod uwagę.
          • paco_lopez Re: aktualizacja 25.11.11, 10:22
            ja piwi przepraszam, ale kompletnie nie rozczulają mnie absolwenci czegokolwiek. jak szedłem na studia , to adepci czegokolwiek chodzili z zadartymi nosami i z lekka szydzili z nas którzy poszliśmy studiować coś. na dobrą sprawę nie trzeba było tyle studiować a spawać się dobrze nauczyć, albo dźwigiem jeździć i na jedno by wyszło, ale sori gegory jak ktoś ma łeb zapakowany historiofilozofią oraz kulturoznawstwem, tudzież szkolił się na kierownika nie wiadomo czego, to ja nie mam wiele pytań. systemy socjalistycznego zachodniego dobrobytu przy najpopularniejszej własciwości człowieka , którą jest lenistwo pozwoliły na życie tysięcy wałkoni przepieprzających publiczne pieniądze na róznych interesujących kierunkach. gdzieś to pizdnąć musiało. to nie tylko zadanie dla rządu, ale przede wszystkim dla rodziców dzieci, co zrobić z bezrobociem wśród młodych niedoświadczonych, nieodpowiedzialnych zadufanych w sobie palantów.
            • piwi77.0 Re: aktualizacja 25.11.11, 10:42
              Pamiętam dobrze tamto pukanie w czoło, gdy człowiek chciał się czegoś nauczyć, ale czy to oznacza, że mam dzisiaj wyładowywać swoje żale na bogu ducha winnej młodzieży? Przecież to do niczego nie prowadzi. Zgoda także, gdy chodzi o systemową produkcję bezrobotnych poprzez otwieranie kierunków w rodzaju Organizacja i Zarządzanie, ale nie winiłbym tylko tych co tam idą i ich rodziców. Trzeba rozumieć tych ludzi z Polski małomiasteczkowej, przecież nie odmówimy im prawa do szkoły wyższej, a jak mają to zrobić nie idąc na płatne Organizacje i Zarządzania? Oni już przez samo urodzenie są na spalonej pozycji, kończą gorsze gimnazja, kończą gorsze licea, rodzice korepetycji im nie kupią, bo za co, więc nie mają praktycznie szans na dzienne studia w kierunkach, po których praca mogłaby być. Więc jak, ci z miasta studiują, a ci ze wsi niech naprawiają samochody, sprzedają w sklepie i strzygą głowy? Nie żebym miał coś przeciwko tym zawodom, ale nie zgadzam sie na taki podział ról, szanse muszą mieć wszyscy. Tyle, że samo się to nie zrobi, a rząd niestety ma inne priorytety - szukanie, komu dowalić domiar. (Zastanawiam się, co wymyśli za dwa lata, jak domiarem wszystko rozwali, kadencja trwa jednak aż lata 4).
              • paco_lopez Re: aktualizacja 25.11.11, 12:39
                hmm równe szanse dla każdego , to juz przerabialiśmy . efekt był taki , ze system podając rękę jednym zlewał potencjał innych, tych na prawdę utalentowanych. ludzie nie sa równi w możliwościach i nic na to nie poradzisz. jeden coś z głowy narysuje albo napisze, a drugi kopiujuje i powtarza. masz to tutaj jak na dłoni. prawa do szkoły wyższej nikt nikomu nie odmawia, ale trzeba sie czymś tam wykazać a kierunki "hobbystyczne" od dawien dawna nie dawały żadnych realnych profitów. student był biedny, a rzemieślnik jakos dawał radę. ja uważam, że "święci garnków nie lepią" i zeby nie wiem co, jesli produkujemy cokolwiek, to nigdy nie będziemy potrzebować więcej kierowników niż operatorów i techników. cała reszta bedzie im albo dzieci niańczyć albo gary zmywac albo tak jak mówisz strzydz i buty łatac, a do tego wielkiej teoretycznej edukacji zespolonej nie potrzeba. z resztą małomiasteczkowa polska tak mniej więcej gospodaruje. jest kilku miśków którzy daja robotę a reszta albo to akceptuje albo szuka szczęścia gdzie indziej. ostatecznie z pary nie rodzi sie dziś więcej jak 2 sztuki potomstwa, więc za jakiś czas problem zniknie. ten zniknie pojawi sie inny. i tak w kółko.
                • piwi77.0 Re: aktualizacja 25.11.11, 12:53
                  paco_lopez napisał:

hmm równe szanse dla każdego , to juz przerabialiśmy .

Nie, tego nie przerabialiśmy. Przerabialismy, że obowiązuje równy wynik niezależnie od wkładu, ale równych szans na starcie, a potem jaki będzie wynik to już wszystko jedno, tego jeszcze nie. I wygląda, że nam to jeszcze jakiś czas nie grozi. Są dzieci lepsze i dzieci gorsze, dzieci z rodzin lepszych, czasem nawet elitarnych i rodzin gorszych i tak ma pozostać. Miejsca w społeczeństwie już rozdane i mają przechodzić z rodziców na dzieci. Kropka. Aż do kolejnej rewolucji i krwawego mordobicia.
                  • paco_lopez Re: aktualizacja 25.11.11, 13:05
                    piwi a czy ty jestes z jakiejs elitarnej rodziny ? czy ja jestem z niewiadomo jakich sfer ? chodzi mi o to, że w edukacji czy tez interakcji miedzy szkołą uczniem a rodzicem należy wsłuchłuchiwać się w talent osobnika, by jnie tronic czasu i srodków na nauke śpiewu i tak nim kierowac, dopóki mozna nim kierować, bo jesli zbyt długo sie nim kieruje , to się stępi jego instynkt samozachowawczy i samodzielnośc, a to sa wartości nadrzędne - aby znajdował swoje miejsce w społeczeństwie gdzie nie ma nikogo w 100% samowystarczalnego. po ostatnich mordobiciach widzę, że największą mase stanowią wypasieni kibice mordobiciaz z super aparatmi fotograficznymi. jest tyle ludzi , którzy ciagle zaprzepaszczają swoje szanse albo przelża je na wyrze na wznak, że nie ma sie co martwić o ambitnych i utalenowanych ludzi z małych ośrodków.
        • piwi77.0 Re: aktualizacja 24.11.11, 14:49
          paco_lopez napisał:

wycztałem tez że polskie banki chca kupawać inne banki.

Prężenie muskułów, które nie wiadomo czemu ma służyć. Jeżeli dochodzi do realizacji przejęć, to zawsze bez wcześniejszych zapowiedzi, natomiast przejęcia zapowiadane, nie są realizowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka