Dodaj do ulubionych

zmarł Michał Sumiński[*]

25.12.11, 10:43
autor znakomitego Zwierzyńca,żeglarz,przyrodnik,leśnik.żył lat 97.był mądrym,dobrym człowiekiem.
Obserwuj wątek
    • trzecikot Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 10:46
      Właśnie pykam fajeczkę z czystą virginią w jego intencji. Za pomocą szklanego okienka wychował mnie w szacunku i podziwie dla matki natury.
    • derduch.antykatolik Nie zmarł tylko odszedł! 25.12.11, 10:55
      Tacy ludzie nigdy nie umierają, odszedł z tego łez padołu w lepsze miejsce, w inny świat...

I tego się trzymajmy, nie zapominając że wbrew temu co bredzą katolicy, śmierć nie istnieje, a to z prostej przyczyny: Nikt jej jeszcze nigdy nie przeżył.
    • wiosnaludzikow Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 11:30
      Sporo pozyl.
      (')
      • trzecikot Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 11:39
        Też mam taki zamiar. Dlatego pożegnałem papierosy i sprawiłem sobie kilka fajek ;)
      • x2468 Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 11:40
        [*] Niezapomniany gawędziarz.

Ps.Nie przeszkadza wam ze myśliwy?
        • trzecikot Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 11:53
          Mnie nie przeszkadzało - to były lata siedemdziesiąte: z jednej strony strzelanie z kałachów przez nawalonych sekretarzy POP na corocznym pierwowzorze wyjazdów integracyjnych, z drugiej strony strzelanie z M16 dla wrażych dolarów. Teraz jest inaczej, a raczej powinno być. Wszystkim myśliwym życzę, żeby ktoś mądry wymyślił haubicę strzelającą z marchwi na pięć kilometrów, do tego skaner podczerwienny, który by pokazał i obliczył współczynnik ciepłokrwistych podążających za pociskiem w przeliczeniu na hektar nieużytków. I mistrzostwa Europy w haubicowaniu marchwi. Nie liczę na równoważne mistrzostwa Ameryki, bo to dziki kraj.
          I koniecznie zniżka - myślę, że nawet nie zniżka, ile recepta refundowana dla wszystkich, którzy chcieliby zamienić dwururkę na obiektyw typu zoom albo nawet szmatki do czyszczenia szkieł.
        • x2468 Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 20:24
          Przepraszam "Wam"
    • ave.duce ["] zmarł Michał Sumiński 25.12.11, 12:00
      Wspaniały gawędokrzewiciel natury, tylko dlaczego... 'myśliwy'? :(
      • behemot17-13 Re: ["] zmarł Michał Sumiński 25.12.11, 20:57
        też się zastanawiam, mimo wszystko, lepszy myśliwy niż kłusownik i tak bez podtekstów, czy zajadając się cielęcinką, jagnięciem, karpiem na święta smakujemy mięsko czy ubolewamy nad niedolą zjadanych, świat jest jaki jest i taki będzie.
        • ayran Re: ["] zmarł Michał Sumiński 25.12.11, 21:14
          Takie były czasy. W gawędach pana Sumińskiego było mnóstwo motywów łowieckich, jako dzieciak też z zapartym tchem słuchałem, jak to pan Michał przyczajał się na polanie na dorodnego byka, który po strzale uchodził, zostawiając po sobie ślady "farby". Dzisiaj język używany przez myśliwych, z tymi wszystkimi określeniami maskującymi brutalność tego "sportu" wydaje mi się skrajnie zakłamany.
          Swoją drogą, także bajeczki Hanny Barbery prezentowane na końcu każdego wydania też były dość brutalne - taki na przykład pies Huckleberry miał w każdym odcinku dość przygód, by kilkakrotnie rozstać się z życiem.
          • behemot17-13 Re: ["] zmarł Michał Sumiński 25.12.11, 21:50
            miś Yogi to dopiero był zaprzaniec.
          • trzecikot Re: ["] zmarł Michał Sumiński 25.12.11, 22:10
            Stryj mojej pani - gajowy, co prawda nie Marucha, ale zawsze gajowy - powiedział mi kiedyś, że on w tym lesie siedzi w zastępstwie. Zastępuje wybite przez przeróżnych panów wilki i rysie. O żbikach nie wspominał, bo znał je jedynie z opowieści. Argumentacja słaba, ale lepsza taka niż żadna. Kilka ton paszy skupowanej od okolicznego chłopstwa co zimę rozkładał w paśnikach. Przyznawał, że sam strzelał sztuki, które mimo paśników nie rokowały, że dociągną do wiosny. Smutne to.
    • felinecaline Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 13:13
      (')
    • mike.recz Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 15:02
      Fantastycznie, że pozwolono mu swą wizję przekazywać poprzez TV.
    • szmul.bender Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 19:02
      Zegnaj Kapitanie.
      Dziekuje ci, ze dales mi szanse bycia twoim pierwszym oficerem na "Moskicie".
    • behemot17-13 Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 20:44
      godzina 17-ta(chyba), poniedziałek i na podwórkach robiło się pusto. wszystkie dzieciaki biegły do domów(ja również) by obejrzeć "Zwierzyniec" a w nim kreskówki. no i opowieści pana Sumińskiego, bo chociaż filmy które prezentował były ubogie, to jego przedstawianie świata fauny było jak z bajki.
    • ajr-on Re: zmarł Michał Sumiński[*] 25.12.11, 21:34
      ...pręgowane i skrzydlate na nasz program zapraszają ?
      oglądałem, najlepsze były kreskówki z Hakelberym i Yogi Bubu
      • ardo60 Re: zmarł Michał Sumiński[*] 27.12.11, 13:17
        OK gość był
    • chateau Re: zmarł Michał Sumiński[*] 27.12.11, 19:03
      Dwa dni temu wspominaliśmy w rodzinnym gronie właśnie Zwierzyniec.
      A dziś dowiedzieliśmy się o śmierci pana Michała Sumińskiego. Zdaje się to już taki czas, że postaci z lat mojej młodości odchodzą jeden za drugim.
    • angelfree Re: zmarł Michał Sumiński[*] 27.12.11, 22:39
      Szkoda Suma.
      Bardzo lubiłam Zwierzyniec.
      • voxave Re: zmarł Michał Sumiński[*] 28.12.11, 06:44
        ----Szkoda------bardzo go lubiłam oglądalam jego program z moimi dzićmi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka