Dodaj do ulubionych

Chciałbyś dostać 25.000 zł?

01.02.12, 09:54
Złotówkę dziennie każdy Polak od urodzenia aż do śmierci chcąc czy nie chcąc oddaje na Kościół katolicki. Czteroosobowa rodzina rocznie przekazuje tym sposobem 1440 zł. Gdyby tę kwotę odkładać przez 10 lat przy 10-procentowej stopie zysku otrzymujemy ponad 25.000 zł. Dlaczego na kościół nie mogą płacić tylko chętni i zainteresowani?
Przeczytaj, ile kosztuje Kościół w Polsce
www.racjonalista.pl/kk.php/s,7726
Obserwuj wątek
    • Gość: Magnus Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.12, 10:22
      Przestan sie osmieszac linkami do takich smieciowych gazetek.
      • krzyc_h Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 10:28
        Oddawaj moje 25 kawałków, złodzieju.
      • matylda1001 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 12:42
        Gość portalu: Magnus napisał(a):

> Przestan sie osmieszac linkami do takich smieciowych gazetek.<

Co się czepiasz? Jaka smieciowa gazetka? Przeciez tego ,,Naszego (tfu) Dziennika,, nie zacytował.
        • Gość: Ewa Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? IP: *.tronic.pl 01.02.12, 12:56
          W Radomiu, w kościele przy ulicy Wierzbickiej, tydzień temu, proboszcz wystosowal apel do wiernych, zeby wymeldowali sie ci, którzy sa zameldowani na terenie parafii ale nie mieszkaja (np. wyjechali z Polski). Ci ludzie nie przychodza do kościoła, nie daja na tace, a biedny proboszcz musi od nich odprowadzac podatek, całe 30 groszy miesiecznie od duszy.
          • dritte_dame Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 13:04
            Gość portalu: Ewa napisał(a):

> W Radomiu, w kościele przy ulicy Wierzbickiej, tydzień temu, proboszcz wystosow
            > al apel do wiernych, zeby wymeldowali sie ci, którzy sa zameldowani na terenie
            > parafii ale nie mieszkaja (np. wyjechali z Polski). Ci ludzie nie przychodza do
            > kościoła, nie daja na tace, a biedny proboszcz musi od nich odprowadzac podate
            > k, całe 30 groszy miesiecznie od duszy.

Hi, hi.. :))
            To za moją rodzinę też płacą! :)))))

A czy wysokość tego podatku zależy od miasta?

I jak w ogóle do niego doszło?? (dopuszczono)
            Episkopat coś przeoczył?
            • Gość: ka_p_pa Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? IP: *.interwan.pl 01.02.12, 16:07
              dritte_dame napisała:

> Gość portalu: Ewa napisał(a):
              > biedny proboszcz musi od nich odprowadzac
              > podate
              > > k, całe 30 groszy miesiecznie od duszy.
              >
              > Hi, hi.. :))
              > To za moją rodzinę też płacą! :)))))
              >
              > A czy wysokość tego podatku zależy od miasta?
              >
              > I jak w ogóle do niego doszło?? (dopuszczono)
              > Episkopat coś przeoczył?

Znalazłem coś takiego:
              www.racjonalista.pl/kk.php/s,3244
              Proboszcz nie płaci od duszy, ale od wielkości parafii i jej lokalizacji. Stawka obejmuje przedziały wielkości, nie zlicza się pojedynczo mieszkańców. A szkoda.
              • matylda1001 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 22:10
                Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Proboszcz nie płaci od duszy, ale od wielkości parafii i jej lokalizacji. Stawka obejmuje przedziały wielkości, nie zlicza się pojedynczo mieszkańców. A szkoda.<

Widocznie temu dobrodziejowi wyszło, ze na 1 mieszkanca wypada u niego 0,3zl. Myślałam, ze wyzszy ten podatek jest.
          • piwi77.0 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 13:20
            Gość portalu: Ewa napisał(a):

całe 30 groszy miesiecznie od duszy.

Na pewno w przepisach skarbowych nic nie ma o duszy, inaczej Kościół Katolicki wystąpiłby z interpretacją, że człowiek duszy nie ma, więc opłata się nie należy.
          • lepian4 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 14:36
            Trza ten twoj wpis oprawic w rake. Na tym forum propaguje sie ide, ze ksieza nie placa podatkow! Wypadaloby propagowac idee niesprzeczne ze soba!
            • gucio71.2 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 15:26
              lepian4 napisał:

> Trza ten twoj wpis oprawic w rake. Na tym forum propaguje sie ide, ze ksieza ni
              > e placa podatkow! Wypadaloby propagowac idee niesprzeczne ze soba!

to ja nie chce tych podatków, ale moje pieniadze zamiast na zus dla ksieży wolałbym przeznaczyc na zus dla młodych ludzi którzy próbują sił we własnym biznesie
              • lepian4 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 15:55
                A kogo obchodz, co ty chcesz?
                Mamy tu nagle zarysowany dylemat natury matematyczno- filozoficznej.

Z jednej strony jest rzesza wyzanwcow teorii, zgodnie z ktora Kosciol nie placi podatkow.
                Z drugiej strony pojawila sie antyklerykalna sekta, ktora glosi, ze duchowni jednak placa podatki.

Mozna chyba spokojnie zalozyc, ze skoro w Radomiu ma to miejsce, to te realia obowiazuja w calej Polsce.

Mamy ok. 36 milionow Polakow
                Glosi sie, ze jest ok. 90% katolikow. Nie musza byc praktykujacy, wystarczy ze wystepuja w ksiegach parafialnych.
                Nie wiem, czy te 0,30 groszy za dusze placi sie w skali roku, czy tez miesiaca, ale bez znaczenia, wychodza miliony.
                To wprawdzie nic, przy podatku koszernym, ale wystarczy, by zburzyc antyklerykalna propagande doplacania do Kosciola.
                • gucio71.2 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 16:08
                  [b[/b]idąc twoim tokiem rozumowania to podadek koszerny płace kupując pewne produkty czyli mam przynajmnie jakiś wybór. W kwestii opłacania składek zus za jakiś darmozjadów lub opłacając jakiś dziwnych katechetów ze średnim wykształceniem takowego wyboru nie mam. Wiara dla mnie to towar luksusowy na który w tej chwili mnie nie stac.Nie mam nic przeciwko byś ty oddał dziesiecine jak bóg przykazał ale od moich pieniedzy sie od.ol. a zanim sie rozpedzisz ze zwrotem majątku na dzien dzisiejszy ja już nic nie wisze krk. Spłaciłem ten dług z lichwiarskim procentem. Zabieranie moich pieniedzy dziś nazywam zwykłym złodziejstwem, ponoc to macie w dekalogu, chociaż nie rozumiecie
                  • lepian4 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 17:40
                    A jaki ty masz wybor placac zakamuflowany podatek koszerny?
                    Stanowczo dystansuje sie od tego antysemickiego wpisu:
                    ...ponoc to macie w dekalogu, chociaż nie rozumiecie...

• l.george.l Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 12:50
        Przecież tu chodzi o liczby. Możesz podważać prawa biologii, ale nie matematyki.
    • piwi77.0 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 10:34
      Dzisiaj problem nie leży w tej złotówce, nawet jeżeli wychodzą z tego miliardy rocznie. Wiekszy problem dostrzegam w tym, że Kościół w Polsce masowo się uwłaszcza, aby gdy tylko sprawy przyjmą niekorzystny dla niego obrót, zrzucić świątobliwe łachy i przemienić się w legalnych biznesmenów. I dalej będziemy robić na księdza, tyle, że ubranego w garnitur i palącego drogie cygara.
      • lepian4 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 10:52
        Coz, koniecznie nalezy reaktywowac oddzialy ZOMO i rozwiazac ten reakcyjny zalazek!
        Towarzysze, do broni!
      • l.george.l Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 10:57
        Święte słowa. Dlatego nie pozostaje nic innego, jak nacjonalizacja majątku kościelnego ponad to wszystko, co nie służy sprawowaniu kultu. Problem, niestety, pozostanie ze świadczeniami społecznymi. Bo nie wiem, czy polski lud zdaje sobie sprawę, że rozdawanie na prawo i lewo etatów dla katechetów, kapelanów, wykładowców na wydziałach teologicznych oznacza też płacenie im emerytur do ich zasranej śmierci.
    • lepian4 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 10:43
      No wlasnie, a gdybys jeszcze nie jadl miesa, to uratowalbys swiat od zaglady!

Poczytaj sobie lepiej spamy weganow z tego forum.
    • misiu-1 Chciałbyś 80000zł? czyli ile kosztuje socjalizm 01.02.12, 12:08
      W ciągu zaledwie 20 lat socjalistyczne rządy zadłużyły każdego ze swoich obywateli na 80 tys. złotych. Widać stąd jasno, kto nam rabuje pieniądze, więc proszę nie odwracać uwagi pierdołami.
      • Gość: ka_p_pa 80 tyś+ 50tyś=130 tyś IP: *.interwan.pl 01.02.12, 12:12
        Roszczenia można sumować, a ty je bezpodstawnie kompensujesz.
        • misiu-1 Re: 80 tyś+ 50tyś=130 tyś 01.02.12, 12:17
          A te 50tys. to skąd?
          • Gość: ka_p_pa Re: 80 tyś+ 50tyś=130 tyś IP: *.interwan.pl 01.02.12, 14:24
            misiu-1 napisał:

> A te 50tys. to skąd?

A z tej złotówki dziennie, co Żorż wypominał:)
            • misiu-1 Re: 80 tyś+ 50tyś=130 tyś 01.02.12, 17:29
              Ze złotówki dziennie przez 20 lat zrobi się zaledwie nieco ponad 7 tysięcy zł. Nie wspominając o tym, że samo wyliczenie tej złotówki jest fałszem i manipulacją.
              • Gość: ka_p_pa Re: 80 tyś+ 50tyś=130 tyś IP: *.interwan.pl 01.02.12, 19:25
                misiu-1 napisał:

> Ze złotówki dziennie przez 20 lat zrobi się zaledwie nieco ponad 7 tysięcy zł.
                > Nie wspominając o tym, że samo wyliczenie tej złotówki jest fałszem i manipulac
                > ją.

Też uważam, że złotówka dziennie jest dla kościoła obrazą i lekceważeniem. Ale tak czy owak kwota jest nieistotna, ważne jest, że zamiast kumulować kompensujesz.
      • l.george.l Re: Chciałbyś 80000zł? czyli ile kosztuje socjali 01.02.12, 12:47
        Dług byłby mniejszy, gdyby nie konkordat.
        • misiu-1 Re: Chciałbyś 80000zł? czyli ile kosztuje socjali 01.02.12, 13:01
          ROTFL.
          Ale rozumiem, bo sam kiedyś tak myślałem, jak ty, dopóki nie przejrzałem na oczy i nie zauważyłem, gdzie naprawdę mnie kroją. Teraz tak sobie myślę, że rządząca w Polsce bezpieka celowo podbechtała czarnych, żeby walczyli o kasę dla siebie, żeby odwrócić uwagę od swojego rabunku, przy którym manipulancko wyolbrzymiane przez żydokomunistyczną propagandę "koszty konkordatu" są jak płotka przy wielorybie.
        • lepian4 Re: Chciałbyś 80000zł? czyli ile kosztuje socjali 01.02.12, 17:43
          Gdyby nie komuna, nie byloby zadnego dlugu. Warto o tym pamietac.
    • lepian4 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 16:03
      1440/4=360

Wedlug jakiego kalendarza to obliczales?

Wedlug naszego sa to dokladnie 365,242199 dni.

Zatem rachunek jest w skali roku zupelnie inny

(365,242199*1)*4= 1460,968796 PLN

Gdzie wy ku... wszyscy chodziliscie do szkoly?

• Gość: ka_p_pa Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? IP: *.interwan.pl 01.02.12, 16:10
        lepian4 napisał:

> 1440/4=360
        >
        > Wedlug jakiego kalendarza to obliczales?

Wg kalendarza bankowego.
        pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5%82a_bankowa
        • lepian4 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 17:46
          Ale my nie zamierzamy obliczyc oprocentowania, tylko kwote wydatkow na Kosciol, skoro kazdy placi kazdego dnia 1 PLN. Tak sie konczy, gdy mature zdaje sie na sciagach!
          • Gość: ka_p_pa Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? IP: *.interwan.pl 01.02.12, 19:22
            lepian4 napisał:

> Ale my nie zamierzamy obliczyc oprocentowania, tylko kwote wydatkow na Kosciol,
            > skoro kazdy placi kazdego dnia 1 PLN. Tak sie konczy, gdy mature zdaje sie na
            > sciagach!

Masz coś przeciwko ściąganiu na maturze czy też przeciw zaokrąglaniu?
            • lepian4 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 21:04
              Po pierwsze, nie ma mowy tu o zaokraglaniu, tylko o rzekomych wydatkach na jeden dzien na potrzeby Kosciola. Warto wiedziec, o czym sie dyskutuje. To nie jest matura, na ktorej mozna bezmyslnie wszystko sciagnac..
      • piwi77.0 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 01.02.12, 16:26
        lepian, zastanów się co Ty robisz, swoim liczeniem zawyżasz tylko dochody Kościołowi. Będzie miał żal do Ciebie. Albo jeszcze gorzej.
    • Gość: inkwizytor Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.02.12, 18:00
      Chciałbym. Nie jest to wprawdzie dużo, ale lepszy rydz niż nic.
      Gdzie mam się zgłosić?
    • rossdarty Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 19:27
      ...i wraca temat KRK i jego finansów.
      A ponieważ mam dzisiaj zły humor, pozwolę sobie na rozładowanie się na forum, niech żona odpocznie:D

To tak na pół poważnie i półżartem...
      Ale rzeczywiście zaczyna mnie to wkurzać.
      Kiedy do q..ffy nędzy zrozumieją niektórzy, dotrze do nich że KRK jest instytucją samofinansującą się, a jeżeli dostaje jakieś pieniądze od Państwa Polskiego to bardzo proszę o konkretne i wiarygodne info: ile!??? Jakiś "rozdzielnik" na województwa czy parafie? Bo jeśli dostają państwową kasę to musi być to jakoś uregulowane???
      Niech się dowiem, dowiedzą się inni. Bo legend już się nasłuchałem i naczytałem do znudzenia.

I jest to taka sama organizacja jak Kółko Gospodyń Wiejskich, lokalny Związek Wędkarski czy Koło Hodowców Kanarków.
      Tak jak wyżej wymienione, tak KRK ma swoich zwolenników i musi zbierać "składki" aby istnieć.

To, że nie wszystko jest w należytym porządku i pod kontrolą nie znaczy jeszcze by międlić temat na okrągło i wciąż... i wciąż... i wciąż...
      Chachmeci Policja, chachmęci wojsko, chachmęci poseł i minister...
      KTO nie chachmęci?

Wszędzie są mniejsze lub większe chachmęctwa, i widząc jak za moje składki na rzecz Miejskiego Koła Wędkarskiego zarząd tego Koła robi sobie zakrapiany piknik, przestałem płacić. Na ryby i tak nie mam czasu, a raz, czy dwa razy do roku mogę pokłusować:)
      Zresztą, jak chcę pociągnąć dużą rybę to jadę na stawy chodowlane i płacę wymagane opłaty, a reszta od szczęścia zależy.

Taki sobie przykład, ale uważam że adekwatny do KRK.

Nie pluję jednak na tych którzy płacą składki, nie uważam ich za głupków, (mam wielu takich znajomych). PZW tez zostawiam w spokoju. Niech szukają jeleni gdzie indziej. I po sprawie.

Natomiast mam wrażenie, że finanse KRK spędzają wielu sen z powiek, chodzą przez to nie wyspani, rozdrażnieni i czepiają się.
      Kogo? Oczywiście KRK. I koło się zamyka. Znów im adrenalinka skacze, znów bieżą do kościoła żeby rzucić na tacę.... oczkiem i obliczyć ile dochodu może przynieść kolejna msza...

Ludzie!!!
      Wyjdźcie z siebie i spójrzcie na siebie z boku...
      Prędzej internauci wymuszą referendum w sprawie ACTA, prędzej Piwi doczeka się pogonienia Tuska w diabły niż przeciwnicy KRK doczekają się likwidacji tejże instytucji.
      A dopóki będzie funkcjonować - potrzebuje pieniędzy i będzie je pozyskiwać wszelkimi możliwymi sposobami.

I trzeba się nauczyć z tym żyć. Podobnie jak z komarami: jak nie możesz się ich pozbyć - zacznij ignorować... nawet jeśli upiją trochę krwi.
      Z KRK masz, (jeden z drugim) ten komfort, że jeżeli nie chcesz, nie zapłacisz.

ILE MOŻNA???
      • l.george.l Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 19:30
        Przecież tu www.racjonalista.pl/kk.php/s,7726 jest wszystko napisane.
        • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 19:44
          l.george.l napisał:

> Przecież tu www.racjonalista.pl/kk.php/s,7726 jest wszystko napisane.
          >

Owszem, zaglądam od czasu do czasu aby poczytać ale stronę uważam za tendencyjną, tak zresztą jak wiele innych stron zakładanych w necie.
          Jest to strona anty... i jako taka nie jest dla mnie wiarygodna.

A może porównasz i ocenisz poniższy link?
          www.niedziela.pl/warto_przeczytac.php?doc=20111207&nr=2
          • Gość: ka_p_pa Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? IP: *.interwan.pl 01.02.12, 20:01
            rossdarty napisał:

> A może porównasz i ocenisz poniższy link?

Porównałem. Informacje zawarte w obu źródłach nie są sprzeczne. Niedziela narzeka tylko, że budżety innych państw europejskich są hojniejsze w finansowaniu kościoła.
            • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 20:26

> rossdarty napisał:
              >
              >
              > > A może porównasz i ocenisz poniższy link?
              >
              > Porównałem. Informacje zawarte w obu źródłach nie są sprzeczne. Niedziela narze
              > ka tylko, że budżety innych państw europejskich są hojniejsze w finansowaniu ko
              > ścioła.

Jednak.
              I jednak jeżeli "europeizujemy się" to warto pogodzić się z faktem, że KRK+Rząd, Rząd+KRK to
              system.
              Chcesz się zabawić w Oszołka i nakłaniać do rewolucji?
              Dobrze wiesz jakie są moje poglądy na ten temat.
              A jeżeli masz wątpliwości, to informuję że do kościoła wchodzę, i to niechętnie tylko z związku z różnymi uroczystościami rodzinnymi.
              Ostatni raz byłem w czerwcu na ślubie pasierba mojego brata.
              Jednak uważam, że dopóki znajdują się ludzie którym KRK i jego zasady są potrzebne,
              to opluwając KRK opluwa się jednocześnie ludzi którzy mają taką potrzebę...
              Pasierb mojego brata sobie na to nie zasłużył, a nawet "wspomógł" proboszcza funtami, (mieszka w Szkocji).
              Dobrowolnie dał więcej niż się należało "co łaska"...
              A co? Stać go w końcu.
              • krzyc_h Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 20:35
                rossdarty napisał:

> Jednak uważam, że dopóki znajdują się ludzie którym KRK i jego zasady są pot
                > rzebne
                ,
                > to opluwając KRK opluwa się jednocześnie ludzi którzy mają taką potrzebę...

A nazywając niekatolików psami i szczurami opluwa się tych niekatolików czy nie?
                • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 20:54
                  krzyc_h napisał:

> rossdarty napisał:
                  >

> A nazywając niekatolików psami i szczurami opluwa się tych niekatolików czy nie
                  > ?

Opluwa.
                  Jednak kontynuując moje wspomnienia z pobytu w kościele, nawet podczas wtedy gdy inni wstawali - ja siedziałem, gdy klękali - ja siedziałem.
                  I uwierz mi, że nikt z obecnych w kościele podczas tej uroczystości nie opluł mnie, nie skomentował.
                  Ja byłem tam widzem i gościem zaproszonym przez parę młodych, i tak jak nie komentowałem stadnego wstawania, klękania to nie usłyszałem komentarza pod swoim adresem.

Kwestia kultury i umiejętności życia w zróżnicowanym społeczeństwie.
                  • krzyc_h Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 21:09
                    Ale czy ktoś tu zabrania chodzić katolikom na modły. Niech sobie chodzą i niech sami za to płacą i niech nie indoktrynują przymusowo wszystkich polaków.
                    I jeszcze niech nie wypowiadają nam wojny po każdej krytyce kościoła.
                    • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 21:25
                      krzyc_h napisał:

> Ale czy ktoś tu zabrania chodzić katolikom na modły. Niech sobie chodzą i niech
                      > sami za to płacą i niech nie indoktrynują przymusowo wszystkich polaków.

Ale przecież napisałem, że to SYSTEM.
                      Likwidując KRK zlikwidujesz cały ład.
                      Obojętnie, czy teraz PO, czy wcześniej - SLD, czy jeszcze wcześniej: za PRL - PZPR, wszyscy liczyli, liczą się, i będą się liczyć z KRK.

Ja nie czuję się zmuszany. Nawet podczas opisywanego ślubu.
                      Szanuję pasierba, on szanuje mnie. Ja nie skomentowałem tego że wziął ślub kościelny bez cywilnego, on wie ze ja nie mam kościelnego.
                      I w czym problem?

> I jeszcze niech nie wypowiadają nam wojny po każdej krytyce kościoła.

Czynią tak prymitywy z którymi nie warto słowa zamienić.
                      I wydaje mi się że w odwrotnym kierunku też najbardziej nadymają się ludzie prymitywni.
                      • krzyc_h Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 21:53
                        rossdarty napisał:

> Ale przecież napisałem, że to SYSTEM.
                        > Likwidując KRK zlikwidujesz cały ład.

Po pierwsze nikt tutaj nie mówi o likwidacji KRK a po drugie to nie jest ład tylko bezład.

> Obojętnie, czy teraz PO, czy wcześniej - SLD, czy jeszcze wcześniej: za PRL - P
                        > ZPR, wszyscy liczyli, liczą się, i będą się liczyć z KRK.

Pewnie dlatego tak wielkie poruszenie/oburzenie wywołał Palikot--on nie liczy się z KRK.

> Ja nie czuję się zmuszany. Nawet podczas opisywanego ślubu.

To może pomyśl o dzieciach w przedszkolach i szkołach. Jak na moje oko są przymusowo indoktrynowani. Dlaczego już od przedszkola--bo czym skorupka za młodu...

> Szanuję pasierba, on szanuje mnie. Ja nie skomentowałem tego że wziął ślub kośc
                        > ielny bez cywilnego, on wie ze ja nie mam kościelnego.
                        > I w czym problem?

Dla mnie to na pewno nie jest problem że się dogadujesz ze swoją rodziną.

> > I jeszcze niech nie wypowiadają nam wojny po każdej krytyce kościoła.
                        >
                        > Czynią tak prymitywy z którymi nie warto słowa zamienić.
                        > I wydaje mi się że w odwrotnym kierunku też najbardziej nadymają się ludzie pry
                        > mitywni.

Czyli biskupi-watykańczycy bo to tylko oni się odgrażają że będzie wojna.
                        • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 23:02
                          krzyc_h napisał:

> Po pierwsze nikt tutaj nie mówi o likwidacji KRK

Mówiąc hydraulicznym żargonem: żeby zlikwidować przeciek trzeba zatkać dziurę.
                          Dziurą przez którą wycieka część pieniędzy budżetowych jest KRK.
                          Czyli co trzeba zrobić?

> a po drugie to nie jest ład tylko bezład.

To swoją drogą, ale jeszcze większym bezładem byłoby zlikwidować KRK. Dyscyplinuje on część społeczeństwa, a przynajmniej pomaga tworzyć nad nim, (społeczeństwem), kontrolę.

> Pewnie dlatego tak wielkie poruszenie/oburzenie wywołał Palikot--on nie liczy s
                          > ię z KRK.

Palikot jest pajacem pozującym na awangardystę i stąd takie poruszenie/oburzenie.

> To może pomyśl o dzieciach w przedszkolach i szkołach. Jak na moje oko są przym
                          > usowo indoktrynowani. Dlaczego już od przedszkola--bo czym skorupka za młodu...

No... Tutaj przywaliłeś mi argumentem:D
                          Jednak, o ile pamiętam mnie "indoktrynowali" trochę później, bo od I-szej klasy SP, a mimo wszystko gdy zacząłem myśleć samodzielnie,(przynajmniej tak mi się wydaje), dokonałem wyboru.
                          Nie pisz tylko o praniu mózgów przedszkolaków, bo to będzie przegięcie.
                          Jeśli między bajkami o królu lwie a sierotce marysi wcisną zajęcia z katechezy to gdy dziecko uświadomi sobie że w przedszkolu opowiadano mu bajki, także za bajkę uzna katechezę.
                          W tym akurat przypadku myślę że KRK sam strzelił sobie w stopę wpająjąc im "prawdę" podczas gdy za dwa lata przestaną wierzyć w św. Mikołaja...

> Dla mnie to na pewno nie jest problem że się dogadujesz ze swoją rodziną.

Przyszywaną. Ale nie o to chodzi, a o podejście dwóch osób wyznających przeciwstawne zasady.

> Czyli biskupi-watykańczycy bo to tylko oni się odgrażają że będzie wojna.

Gdy się przyjmie że są to tacy sami ludzie jak ja, Ty, politycy czy biznesmeni, można zrozumieć że różni nas tylko sposób na życie.
                          Oni wybrali inną drogę "kariery".
                          • krzyc_h Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 02.02.12, 11:05
                            rossdarty napisał:

> krzyc_h napisał:
                            >
                            > > Po pierwsze nikt tutaj nie mówi o likwidacji KRK
                            >
                            > Mówiąc hydraulicznym żargonem: żeby zlikwidować przeciek trzeba zatkać dziurę.
                            > Dziurą przez którą wycieka część pieniędzy budżetowych jest KRK.
                            > Czyli co trzeba zrobić?

Dziurą przez którą wycieka część pieniędzy budżetowych są zdewoceni(a może tylko cwani) politykierzy. Kościół to takie wiadro bez dna albo może pompa ssąca do której idzie ten wyciek.
                            Co się stanie po zatkaniu dziury można zaobserwować na przykładzie na przykład Czech.
                            Czeskie klechy znają swoje miejsce i nie fikają.

> > a po drugie to nie jest ład tylko bezład.
                            >
                            > To swoją drogą, ale jeszcze większym bezładem byłoby zlikwidować KRK. Dyscyplin
                            > uje on część społeczeństwa, a przynajmniej pomaga tworzyć nad nim, (społeczeńst
                            > wem), kontrolę.

Czyli najlepiej trzymać lud za mordę tak jak w Korei Pn? Tam to dopiero jest ŁAD :D

> Palikot jest pajacem pozującym na awangardystę i stąd takie poruszenie/oburzeni
                            > e.

Przyjaciele watykanu tak właśnie usiłują go przedstawiać bo mają w tym interes. Im więcej takich Palikotów tym gorzej dla ich ukochanego kościółka.

> > To może pomyśl o dzieciach w przedszkolach i szkołach. Jak na moje oko są
                            > przym
                            > > usowo indoktrynowani. Dlaczego już od przedszkola--bo czym skorupka za mł
                            > odu...
                            >
                            > No... Tutaj przywaliłeś mi argumentem:D
                            > Jednak, o ile pamiętam mnie "indoktrynowali" trochę później, bo od I-szej klas
                            > y SP, a mimo wszystko gdy zacząłem myśleć samodzielnie,(przynajmniej tak mi się
                            > wydaje), dokonałem wyboru.

Nie dokonałeś żadnego wyboru. Wdrukowano ci do podświadomości że Kościół ma prawo doić swoje owieczki a owieczki nie mają prawa się buntować bo jak się zbuntują to zostanie zniszczony ŁAD i będzie... ojojoj co to będzie.

> Nie pisz tylko o praniu mózgów przedszkolaków, bo to będzie przegięcie.
                            > Jeśli między bajkami o królu lwie a sierotce marysi wcisną zajęcia z katechezy
                            > to gdy dziecko uświadomi sobie że w przedszkolu opowiadano mu bajki, także za b
                            > ajkę uzna katechezę.

Rozumiem że popierasz religijne pranie mózgów przedszkolaków--dobry z ciebie żołnierz Kościoła.

> Przyszywaną. Ale nie o to chodzi, a o podejście dwóch osób wyznających przeciws
                            > tawne zasady.

Zdecydowanie nie o to chodzi w tym wątku. Tutaj piszemy o tym jak watykańczycy nas okradają.

> > Czyli biskupi-watykańczycy bo to tylko oni się odgrażają że będzie wojna.
                            >
                            > Gdy się przyjmie że są to tacy sami ludzie jak ja, Ty, politycy czy biznesmeni,
                            > można zrozumieć że różni nas tylko sposób na życie.
                            > Oni wybrali inną drogę "kariery".

Czyli kiedy biskupi mówią o wojnie to jest OK bo taką wybrali drogę kariery.
                            A jak ktoś mówi że należałoby zakończyć finansowanie KK z budżetu państwa to jest bardzo nieOK bo może doprowadzić do zburzenia katolickiego ŁADU?
                            • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 02.02.12, 20:20
                              krzyc_h napisał:

> Dziurą przez którą wycieka część pieniędzy budżetowych są zdewoceni(a może tylk
                              > o cwani) politykierzy.

Recepta na zmiany?

> Kościół to takie wiadro bez dna albo może pompa ssąca do której idzie ten wyciek.

Czy kościół, czy Ty, czy ja... Jak dają to bierz, jak biją to uciekaj.

> Co się stanie po zatkaniu dziury można zaobserwować na przykładzie na przykład
                              > Czech.
                              > Czeskie klechy znają swoje miejsce i nie fikają.

Dodałbym jeszcze przykłady z innych krajów, ale co to pomoże ?
                              I nie wkurzaj mnie:D, bo wbrew własnym zasadom zacznę pisać: jak wybrałeś tak masz.

> Czyli najlepiej trzymać lud za mordę tak jak w Korei Pn? Tam to dopiero jest ŁA
                              > D :D

Mieliśmy drugą Japonię, NATO bis, drugą Irlandię...
                              Pora na trzecią Koreę...
                              (to nam najbliższe...)

> > Palikot jest pajacem pozującym na awangardystę i stąd takie poruszenie/oburzeni e.
                              >
                              > Przyjaciele watykanu tak właśnie usiłują go przedstawiać bo mają w tym interes.
                              > Im więcej takich Palikotów tym gorzej dla ich ukochanego kościółka.

O, przepraszam. To jest moje zdanie bez sugestii kogokolwiek, czy jakiejkolwiek instytucji...
                              A im więcej takich Palikotów tym większe pośmiewisko...

> Nie dokonałeś żadnego wyboru. Wdrukowano ci do podświadomości że Kościół ma pr
                              > awo doić swoje owieczki a owieczki nie mają prawa się buntować bo jak się zbunt
                              > ują to zostanie zniszczony ŁAD i będzie... ojojoj co to będzie.

Wiesz czego nie lubię bardziej od chodzenia bez skarpetek w mroźną zimę?
                              Tych, którzy wiedzą lepiej ode mnie samego co mam w podświadomości.

> Rozumiem że popierasz religijne pranie mózgów przedszkolaków--dobry z ciebie żo
                              > łnierz Kościoła.

Oczywiście:D I mam do tego proszek lepszy od tradycyjnie stosowanego:D Daje jeszcze lepszą bielszą biel...

> Zdecydowanie nie o to chodzi w tym wątku. Tutaj piszemy o tym jak watykańczycy
                              > nas okradają.

Żeby tylko oni... ja w tym tłumie już zaczynam nie odróżniać ani narodowości, ani religii, ani programów wyborczych...
                              Wszyscy z nożem w zębach czyhają tylko na moje pieniądze.

> > > Czyli biskupi-watykańczycy bo to tylko oni się odgrażają że będzie
                              > wojna.

No popatrz... a nikt poważnie nie bierze Azteków którzy przepowiadają koniec świata w tym roku...

> Czyli kiedy biskupi mówią o wojnie to jest OK bo taką wybrali drogę kariery.

Są zawodowi kilerzy, są zawodowi biskupi... zdziwko?

> A jak ktoś mówi że należałoby zakończyć finansowanie KK z budżetu państwa to je
                              > st bardzo nieOK bo może doprowadzić do zburzenia katolickiego ŁADU?

Jak zdołasz doprowadzić do tego - obiecuję TU i PRZED WSZYSTKIMI że w pokorze umyję Ci stopy jak robią to wysoko postawieni księża swoim podwładnym w demonstracji pokory...
                              Czy jak tam ten obrządek się nazywa...
              • Gość: ka_p_pa Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? IP: *.interwan.pl 01.02.12, 20:55
                rossdarty napisał:

> Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
                >
                > > rossdarty napisał:
                > >
                > >
                > > > A może porównasz i ocenisz poniższy link?
                > >
                > > Porównałem. Informacje zawarte w obu źródłach nie są sprzeczne. Niedziela
                > narzeka tylko, że budżety innych państw europejskich są hojniejsze w finansowa
                > niu kościoła.
                >
                > Jednak.
                > I jednak jeżeli "europeizujemy się" to warto pogodzić się z faktem, że KRK+Rząd
                > , Rząd+KRK to
                > system.

Pogodzić?? Najpierw trzeba jasno przyznać, że rząd +kościół to system, a nie rżnąć głupa i opowiadać bajek jaki to kościół doby, bo charytatywny bla bla bla. Czarni nie prowadzą działalności z tacy, ale z subwencji państwowych, dobrze ukrytych w budżetach gmin, powiatów, województw i resortów centralnych.

> Jednak uważam, że dopóki znajdują się ludzie którym KRK i jego zasady są pot
                > rzebne
                ,
                > to opluwając KRK opluwa się jednocześnie ludzi którzy mają taką potrzebę..

Ty masz problem ze śliniankami? Co i rusz coś o pluciu.

> Pasierb mojego brata sobie na to nie zasłużył, a nawet "wspomógł" probos
                > zcza funtami, (mieszka w Szkocji).
                > Dobrowolnie dał więcej niż się należało "co łaska"...
                > A co? Stać go w końcu.

Jak będę miał potrzebę pogadać o szwagrach, to wyraźnie to zaznaczę. Piszesz nie na temat, bo nie o szwagra datek tu chodzi, ale o kasę publiczną.
                Co do rewolucji- tak, uważam że organizacje "cywilne" spełnią wszystkie społeczne role kościoła taniej, lepiej i przejrzyściej. W domu opieki prowadzonym przez dowolny inny podmiot opieka sprawowana jest lepiej, taniej i przede wszystkim nikt nie twierdzi, że pracownicy tam zatrudnieni robią to a miłości bliźniego i poświęcenia. Ten pingwin, co publicznie lał po pysku dzieciaka z downem
                www.gadu-gadu.pl/zakonnica-bila-niepelnosprawne-dziecko-nie-zostanie-ukarana
                brał za to normalną pensję. Taką pensję w każdym innym podmiocie mógłby brać jedynie człowiek z precyzyjnie określonymi kwalifikacjami, a za podobne nadużycie zostałby z całą surowością ukarany.
                Jeśli Twój szwagier myśli, że dając datek na kościół wspiera jego działalność charytatywną, to jest ciężki frajer. Oni na działalności charytatywnej świetnie zarabiają. I nie brzydzą się żadnej kasy. Zerknij na "sprawozdanie" caritasu. Połowa ich przerobu jest finansowana z UE.
                • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 21:31
                  Kappa.
                  Możemy tak rozbijać i analizować wzajemne wypowiedzi w nieskończoność.
                  Ja wcale nie bronię, ani nie usprawiedliwiam tego co KRK wyczynia pod płaszczykiem doktryny którą się posługuje, ale...
                  Przecież w ten sposób postępuje 4 na 5-ciu handlarzy złomem wciskający klientowi padlinę zwaną samochodem, tak samo postępują producenci suplementów czy proszków do prania...

Radzę, spójrz na to pod tym kątem a wkrótce poczujesz że Ci zwisa...
                  Wszędzie fałsz i zakłamanie.
                  • Gość: ka_p_pa Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? IP: *.interwan.pl 01.02.12, 21:47
                    O, nie. Nie zwisa. Samochodu mogę nie kupić, na reklamę rzeczy zbędnych jestem całkowicie odporny i nikt nie wmówi mi nieistniejących potrzeb. Taką nieistniejącą potrzebą jest dla mnie kościół. Ja nawet Cię rozumiem, zostałeś tak wychowany, ale nieco dziwi mnie taka postawa, bo potrafisz ją połączyć z nadmierną dozą krytycyzmu wobec wszystkich innych.
                    Nie nabiorę się też na teorię panświnizmu- nie wszyscy są świniami. Poza tym tłumaczenie świni innymi świństwami nie jest żadnym tłumaczeniem.
                    • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 22:08

> Ja nawet Cię rozumiem, zostałeś tak wychowany

Czy to źle? W tolerancji że żyje wśród ludzi, którzy są inni?

>>ale nieco dziwi mnie taka postawa, bo potrafisz ją połączyć z nadmierną dozą krytycyzmu wobec wszystkich innych.

Tak.
                      Moje życie w teorii zależy ode mnie , jednak moje reakcje na wybory innych nie dotyczą krytykowania tych, którzy wybrali wbrew moim poglądom, (wskaż mi że kiedykolwiek,
                      opluw... :D:D, krytykowałem czy mieszałem z błotem tych co zdecydowali za mnie i wbrew mnie).
                      Krytykuję tych którzy mają wpływ na moje życie, sam chciałbym aby było inaczej, ale nic nie mogę zrobić oprócz krytykowania.
                      B e z s i l n o ś ć...

Ale czy w podobnej sytuacji są krytykujący KRK?
                      Czy też są bezsilni?

Ja sie odciąłem, (poza przypadkami "otarcia się", gdzie jeden z przypadków opisałem), ale nic poza tym.
                      Nie odczuwam uzależnienia mojego życia od proboszcza parafii przypisanej mojemu miejscu zamieszkania.
                      Odczuwam natomiast decyzje radnych i prezydenta miasta.

> Nie nabiorę się też na teorię panświnizmu- nie wszyscy są świniami.

Jeśli chodzi o zdobywanie, nie mylić z zarabianiem kasy to wszyscy.
                      • Gość: ka_p_pa Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? IP: *.interwan.pl 01.02.12, 22:25
                        rossdarty napisał:

> Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
                        >
                        > > Ja nawet Cię rozumiem, zostałeś tak wychowany
                        >
                        > Czy to źle? W tolerancji że żyje wśród ludzi, którzy są inni?

Tolerancji? Nazwałbym to serwilizmem, łatwo tolerujesz okradanie Ciebie(wiem, wiem, nie czujesz się okradany, co nie zmienia faktu, że jesteś okradany) przez jedną, konkretną grupę.

(wskaż mi że
                        > kiedykolwiek
                        ,
                        > opluw... :D:D, krytykowałem czy mieszałem z błotem tych co zdecydowali za mnie
                        > i wbrew mnie).
                        > Krytykuję tych którzy mają wpływ na moje życie, sam chciałbym aby było i
                        > naczej, ale nic nie mogę zrobić oprócz krytykowania.
                        > B e z s i l n o ś ć...

Mógłbyś po polsku? Wiesz, wszystko, co warto powiedzieć można powiedzieć prosto.

> Ale czy w podobnej sytuacji są krytykujący KRK?
                        > Czy też są bezsilni?

Niestety tak.

> Nie odczuwam uzależnienia mojego życia od proboszcza parafii przypisanej mojemu
                        > miejscu zamieszkania.
                        > Odczuwam natomiast decyzje radnych i prezydenta miasta.

Także te decyzje podjęte na żądanie proboszcza. A wyżej biskupa tego czy tamtego.

> > Nie nabiorę się też na teorię panświnizmu- nie wszyscy są świniami.
                        >
                        > Jeśli chodzi o zdobywanie, nie mylić z zarabianiem kasy to wszysc
                        > y.

Nie wszyscy.
                        • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 02.02.12, 19:44

> Nazwałbym to serwilizmem, łatwo tolerujesz okradanie Ciebie(wiem, w
                          > iem, nie czujesz się okradany, co nie zmienia faktu, że jesteś okradany) przez
                          > jedną, konkretną grupę.

Tylko przez jedną???
                          O! Wa...!!!
                          To deklaruję że dam się okradać. Jak jedna to jakoś to przeżyję...

> Mógłbyś po polsku? Wiesz, wszystko, co warto powiedzieć można powiedzieć prosto

.Tak po polsku i po prostu:
                          Jestem krytycznie nastawiony do ekipy... (a propos... oglądałeś?).
                          Znam zasady, wiem jakim "cudem" ekipa znalazła się na szczycie, ale jeśli mam krytyczne uwagi - to do ekipy a nie do tych co ich wybrali.
                          Może powinienem mieć do wyborców?, ale i tak niczego to nie zmieni.
                          I jeśli staram sie w tym poście przedstawić własne zdanie to na podstawie że wina takiej a nie innej postawy KRK leży po stronie rządu, rząd był wybierany przez polskie społeczeństwo, ale nie społeczeństwo będę krytykował a rząd.
                          Za to że nic nie robi, chociaż może.
                          Ja nie mogę NIC.
                          Wyliczanie ile prawdopodobnie KRK zarabia na przeciętnym Polaku tworzy kontrowersyjne i niezdrowe sytuacje, ponieważ jak sam wiesz, średnia nie oznacza wiarygodnej.
                          A czy się godzę?
                          Przyjmuję, że nie może być inaczej.
                          Było tak od (przynajmniej) średniowiecza i nie ma widoków na to że coś się zmieni.
                          Kościół wrósł w symbiozę z rządem, i jakakolwiek ekipa polityczna obsadzi stanowiska rządowe - układ pozostanie.
                          Narzekanie że kościół dyktuje rządowi warunki jest porównywalne do narzekania, że mi olej napędowy zamarzł i od trzech dni skazany jestem na łaskę i niełaskę małżonki... albo da, albo nie da... samochód:D
                          Siła wyższa. Co na to poradzę? Czy też mam stękać i narzekać i liczyć Celsjusze?

> > Ale czy w podobnej sytuacji są krytykujący KRK?
                          > > Czy też są bezsilni?
                          >
                          > Niestety tak.

OK. Niech Ci będzie. Chociaż ja nie czyję się bezsilny. Nie chodzę, nie daję na tacę, i jak do tej pory nie korzystam z usług tej instytucji i uważam że tutaj nie jestem bezbronny bo nikt mnie obligatoryjnym kościelnym podatkiem nie obciąża, a wybór pozwala mi nie płacić "dobrowolnych" datków.
                          A że z podatków ustalanych przez rząd tenże dzieli się z KRK?... Ja, Ty i inni zapłaciliśmy daninę. To, co rząd z nią zrobi to, (teoretycznie) sprawa tego, co otrzymał... NIKT na to wpływu mieć nie będzie...

Resztę sobie daruję.
                          Temat się rozmydla.
      • gucio71.2 Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 20:00
        rossdarty napisał:

> ...i wraca temat KRK i jego finansów.
        > A ponieważ mam dzisiaj zły humor, pozwolę sobie na rozładowanie się na forum, n
        > iech żona odpocznie:D
        >
        > To tak na pół poważnie i półżartem...
        > Ale rzeczywiście zaczyna mnie to wkurzać.
        > Kiedy do q..ffy nędzy zrozumieją niektórzy, dotrze do nich że KRK jest instytuc
        > ją samofinansującą się,

gdy kościól zacznie byc instytucją samofinanująca sie z pieniedzy wiernych i lekcje katechezy bedą z waszych pieniedzy to ten temat zniknie, na razie katolicy wbrew mojej woli okradają/cie mnie
        www.youtube.com/watch?v=6KJlcuXOkuA
        • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 20:11
          gucio71.2 napisał:

> gdy kościól zacznie byc instytucją samofinanująca sie z pieniedzy wiernych i le
          > kcje katechezy bedą z waszych pieniedzy to ten temat zniknie, na razie katolicy
          > wbrew mojej woli okradają/cie mnie
          >

Nie podoba mi się to cie.
          Po pierwsze nie miałem ani okazji, ani możliwości okraść Ciebie, więc uważam takie stwierdzenie za potwarz.
          Księdzem też nie jestem czyli oskarżenia kieruj pod innym adresem...

A jak czujesz się okradany - zgłoś do Prokuratury.
          Kradzież jest ścigana z KK, (nie mylić z KRK), podczas gdy pomówienia tylko z KC.
          • gucio71.2 Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 20:42
            rossdarty napisał:

> gucio71.2 napisał:
            >
            >
            > > gdy kościól zacznie byc instytucją samofinanująca sie z pieniedzy wiernyc
            > h i le
            > > kcje katechezy bedą z waszych pieniedzy to ten temat zniknie, na razie ka
            > tolicy
            > > wbrew mojej woli okradają/cie mnie
            > >
            >
            > Nie podoba mi się to cie.

w sumie masz racje, jeśli uraziłem - przepraszam i uściśle, katolicy okradają mnie!!!
            • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 01.02.12, 21:11
              gucio71.2 napisał:

> w sumie masz racje, jeśli uraziłem - przepraszam i uściśle, katolicy okradaj
              > ą mnie!!!

>
              >

Nie ma sprawy:D
              Prawdopodobnie uznałeś mnie za katolika z powodu że wyrażam taką opinię a nie inną...

Ale ja staram się tylko dostosować do środowiska w którym żyję.

Myślę, że i katolikom i ateistom, (pozostańmy tylko przy tych dwóch przeciwstawnych grupach)
              przydałaby się jednak długotrwała wycieczka, na tyle aby zapoznali się z relacjami w obcym społeczeństwie, do innych krajów EU...

Gucio, uwierz że tylko w Polsce relacje tych w.w. grup są tak zaognione...
              Trochę przypomina mi to Ulster, protestantów i katolików, ale i oni na co dzień żyli w zgodzie, pili wspólnie piwo w pubie, nawet farmer protestant pomagał farmerowi katolikowi i tylko od czasu do czasu gdy weszła między nich polityka - sytuacja się zaogniała.
              Więcej "aktywności" wykazywali młodzi, ale tak "po prawdzie" to na podobnej zasadzie jak u nas grupy kiboli czy grupy mieszkające w różnych dzielnicach...
              Walka dla tradycji.
              Ale nie z powodu takiej marnej przyczyny jak mamona...
              • piwi77.0 Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 02.02.12, 09:39
                rossdarty napisał:

Gucio, uwierz że tylko w Polsce relacje tych w.w. grup są tak zaognione.

Nie ma żadnego ponadprzeciętnego zaognienia, nie wyciągaj wniosków z tego co się dzieje na forum. W realnym życiu jedni i drudzy, katolicy i niewierzący, spokojnie żyją obok siebie i przeważnie wspólnie (także przy piwie) psioczą na Kościół i jego panoszenie się.
                • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 02.02.12, 20:30
                  piwi77.0 napisał:

> rossdarty napisał:
                  >
                  > Gucio, uwierz że tylko w Polsce relacje tych w.w. grup są tak zaognio
                  > ne.

>
                  > Nie ma żadnego ponadprzeciętnego zaognienia, nie wyciągaj wniosków z tego co si
                  > ę dzieje na forum. W realnym życiu jedni i drudzy, katolicy i niewierzący, spok
                  > ojnie żyją obok siebie i przeważnie wspólnie (także przy piwie) psioczą na Kośc
                  > iół i jego panoszenie się.

Może masz i rację...
                  Forum jest takim miejscem wylewania własnych frustracji.
                  A przy Piwie ... opss..:):)
                  To wole pogadać o doopie Maryny niż wdawać się w narzekania na kościół i jego panoszenie.
                  Nawet katolik da się skusić:)
      • piwi77.0 Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 02.02.12, 09:34
        rossdarty napisał:

że KRK jest instytucją samofinansującą się

Tak jak nie ma perpetuum mobile, tak nie istnieje coś takiego jak instytucja samofinansująca się. Każda instytucja prowadzi jakąś działalność i otrzymuje z zewnątrz za to pieniądze, czy to za sprzedane towary, czy tez w formie dotacji lub datku. Problem z Kosciołem jest taki, że choc obraca miliardami (co najmniej dziesiątkami, jeśli nie setką lub kilkoma), to cała jego działalność jest utrzymywana w tajemnicy, co jest ewenementem w społeczeństwie, gdzie obowiązuje przejrzystość i jasne zasady, równe wobec wszystkich. To nie może prowadzic do wniosku innego niż ten, że Kościół Katolicki działa w sposób kryminalny, a jeżeli nie jest on za to ścigany, to tylko dlatego, że jest tak silny i ma taki wpływ na władzę. Czy to dziwne, że temat ten tak intryguje Polaków?
        • rossdarty Re: Znów zaczyna być nudno? Temat dyżurny? 02.02.12, 20:39
          piwi77.0 napisał:

> rossdarty napisał:
          >
          > że KRK jest instytucją samofinansującą się
          >
          > Tak jak nie ma perpetuum mobile, tak nie istnieje coś takiego jak instytucja sa
          > mofinansująca się. Każda instytucja prowadzi jakąś działalność i otrzymuje z ze
          > wnątrz za to pieniądze, czy to za sprzedane towary, czy tez w formie dotacji lu
          > b datku. Problem z Kosciołem jest taki, że choc obraca miliardami (co najmniej
          > dziesiątkami, jeśli nie setką lub kilkoma), to cała jego działalność jest utrzy
          > mywana w tajemnicy, co jest ewenementem w społeczeństwie, gdzie obowiązuje prze
          > jrzystość i jasne zasady, równe wobec wszystkich
          .

Wierzysz w TE zasady?

To nie może prowadzic do wnio
          > sku innego niż ten, że Kościół Katolicki działa w sposób kryminalny, a jeżeli n
          > ie jest on za to ścigany, to tylko dlatego, że jest tak silny i ma taki wpływ n
          > a władzę. Czy to dziwne, że temat ten tak intryguje Polaków?

Nie, nie dziwne.
          Nudne...

Nudzi Cię "dochodzenie" katastrofy smoleńskiej?
          Tak samo okryta mgłą tajemnicy, (wcale nie sztuczną), jednak bicie piany i stawianie "własnych" wniosków w sprawie KRK.
          Wystarczy przeczytać Dumasa, (tak, głupi przykład ale przedstawiający w sposób zrozumiały) by wiedzieć kto tak naprawdę rządzi Królem.

Nie mamy wpływu na dobry i odpowiedzialny rząd, więc jaki możemy mieć wpływ na odcięcie KRK od wpływów na rząd?
    • max-1-958 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 03.02.12, 19:27
      Zacznijmy zarabiać razem Mega Kasę
      Zobacz:
      megapensja.pl/?user=zarabianie
      • max-1-958 Re: Chciałbyś dostać 25.000 zł? 05.02.12, 12:33

"Najpewniejszą drogą do sukcesu jest wciąż próbować, jeszcze ten jeden raz."
        Thomas Edison

Mega Kasa.
        Zarabiajmy razem.
        Zobacz:
        Zapisz się:

megapensja.pl/?user=zarabianie
        zarabiniemegapensja.bloog.pl

zarabianie-przez.blogspot.com/
        zarabianieklikanie.bloog.pl

"Wytrwałość przynosi pomyślny los."
        Paulo Coelho

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się