Dodaj do ulubionych

wiek emerytalny

16.02.12, 23:11
Obecnie, po reformach z ok. 1998 roku, każdy ma indywidulane komto, na która naliczana (a nie odkładana) jest składka. Po przejściu na emeryturę tę składke dzieli sie przez oczekiwana ilość lat życia (średnią) i wychodzi wysokość emerytury.
Nie rozumiem dlaczego - przy takich zasadach musi byc określony wiek emerytalny. jeżeli emerytura zależy od odłozonej wirtualnie składki to przejście na emeryture powinno być w DOWOLNYM wieku, a tylko powodowałoby to nizszą wysokośc emerytury. Oczywiście powinno byc takie prawo tylko pod warunkiem, ze odłozona składka gwarantuje emeryturę wyzszą od minimalnej (gwarantujacą prawo do przeżycia)
Obserwuj wątek
    • seth.destructor Re: wiek emerytalny 17.02.12, 00:08
      Pewnie dlatego, że odłożona składka jest faktycznie wykorzystywana na splatę emerytur obecnych emerytów i jest tylko liczbą na papierze. Albo że odłożona składka nie wystarczy na życie. Cały czas się liczy, kto się dopcha do pańskiego koryta, ten lepszy.
      • yoma Re: wiek emerytalny 17.02.12, 09:58
        Przyznam, że ja też zadaję to pytanie i nie rozumiem, dlaczego mam pracować i mnożyć się bez opamiętania, żeby państwo raczyło wypełnić swoje zobowiązanie wobec mnie. Przy powstawaniu zobowiązania nie było o tym mowy.

No i zrobić coś do cholery z OFE! Obligacje skarbowe to ja se mogę sama kupić, drogi jak pierun pośrednik nie jest mi do tego potrzebny.
        • karkowiak2plus Re: wiek emerytalny 18.02.12, 11:15
          Obligacje to takie instrumenty,które nawet banki MUSZĄ OBOWIĄZKOWO KUPOWAĆ. To rozbój w biały dzień. OFE to sciema.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka