Dodaj do ulubionych

braki kadrowe

19.03.12, 19:40
w kolejnictwie
wczoraj uslyszalam taka wiadomosc w tv
szkoly polikwidowane,aby wyksztalcic jednego pracownika potrzeba 4 lat
kolejne 4 lata to niezbedna praktyka ,aby zdobyc odpowiednie doswiadczenie
w zawodzie
jakas paranoja .....
Obserwuj wątek
    • mjot1 Re: braki kadrowe 19.03.12, 21:20
      Bo tera Pani u nas na automobile moda.
      Tera Pani pod każdym oknem blokowiska czy innym podmiejskim "dworkiem" z kolumnami przecudnej wprost urody, nie mniej niż jeden "merc" parkuje z dwóch volkswagenów zespawany.
      My nie są jakieś tam "żeleznodorżnoje" azjatyckie dziadostwo. My Lachy my pany!
      i autostradami pomykać będziem.
      • lidka449 Re: braki kadrowe 19.03.12, 21:36
        a mnie sie nadal marzy "wsiasc do pociagu byle jakiego nie dbac o bagaz
        nie dbac o bilet "
        a tu zawiadowcy nie bedzie :)
        dla samochodow drog braknie,o autostradach z przyzwoitosci nie wspomne ;)
    • Gość: 360 kropek Trzysta sześćdziesiąt kropek IP: 66.90.73.* 19.03.12, 21:56
      ...........................................................................................................................................................
      ...........................................................................................................................................................
      ..................................................
    • artjomka Re: braki kadrowe 20.03.12, 08:04
      lidka449 napisała:

> w kolejnictwie
      > wczoraj uslyszalam taka wiadomosc w tv
      > szkoly polikwidowane,aby wyksztalcic jednego pracownika potrzeba 4 lat....

A w czym tu problem - Lidka?
      Przyuczyc na tajnych kompletach, na zasadzie...nie matura, lecz chec szczera...i po balu!
      Jako dziecie maloletnie zawsze chcialem byc maszynista. Bo to czysta robota, cieplo bije od kotla - a czas pracy przebiega we snie (czesto doslownie).
      Pozdro!
      Polska Kargulem silna!
      • ultimate.strike Re: braki kadrowe 20.03.12, 08:32
        > Jako dziecie maloletnie zawsze chcialem byc maszynista. Bo to czysta robota, ci
        > eplo bije od kotla - a czas pracy przebiega we snie (czesto doslownie).

W czasach mojego dzieciństwa podstawowym rodzajem trakcji kolejowej były elektrowozy. :)
        • artjomka Re: braki kadrowe 20.03.12, 13:21
          ultimate.strike napisał:

> W czasach mojego dzieciństwa podstawowym rodzajem trakcji kolejowej były elektr
          > owozy. :)

Za moich coprawda zaprzegi konne - ale na obrazkach "Lokomotywy" byl parowoz. I ta "nowoczesnosc" tak mnie fascynowala.
          Pozdro!
          Polska Kargulem silna!
    • migreniasta Re: braki kadrowe 20.03.12, 12:31
      Problem jest i nabrzmiewa......
      Tak jak w lotnictwie została przerwana ciągłość pokoleniowa,tak i stanie się w kolejnictwie.
      Państwo powinno partycypować w edukacji i dotować specjalistyczne szkoły uczące kolejowego fachu.Tymczasem mamy przerost szkół kształcących nikogo na kierunkach,po których ciężko być profesjonalistą w budce na warzywniaku.
      • lidka449 Re: braki kadrowe 20.03.12, 17:40
        zarty zartami ale problem jest prawdziwy
        jesli nie bedzie wyszkolonej kadry to strach pomyslec....
        wypadki moga zdarzac sie czesciej lub w ogole zmniejszy sie ilosc kursujacych
        pociagow co dla transportu towarow byloby zalosne
        szkoly przyzakladowe - rekatywacja tez dobry pomysl
        wowczas bedzie wiadomo ile potrzeba ludzi do pracy na kolei
        • migreniasta Re: braki kadrowe 20.03.12, 18:07
          Ale ja wcale nie żartowałam......
          • lidka449 Re: braki kadrowe 20.03.12, 19:10
            wiem Migrenko,ze nie zartowalas i chyba sie nie gniewasz na Lidusie :)
        • artjomka Re: braki kadrowe 20.03.12, 19:47
          lidka449 napisała:

> zarty zartami ale problem jest prawdziwy

Hi Lidka!
          W pelni podzielam Twoje obawy. Ale polish reality, to w wielu dziedzinach niedouczeni "specjalisci".
          Politycy, dowodztwo wojska - to tylko przyklady.
          A wiec i pozartowac se mozna.
          Pozdro!
          Polska Kargulem silna!
          • lidka449 Re: braki kadrowe 20.03.12, 19:53
            pewnie,ze mozna czasami nawet trzeba zazarowac ujdzie z czlowieka powietrze
            i nie bedzie nadetym bufonem :)
    • derff Re: braki kadrowe 20.03.12, 15:33
      To dotyczy nie tylko kolejnictwa. Brak jest tokarzy ślusarzy budowlańców,elektryków itp.
      Najłatwiej wykształcić psychologa ekonomiste historyka dziennikarza czyli tych wszyskich których mozna uczyć przy pomocy książki kredy i tablicy. Jak potrzeba pracowni specjalistycznych i praktyk to juz problem
    • green_feldkurat_katz Deregulacja praktycznie... 20.03.12, 18:25

• bling.bling Re: Deregulacja praktycznie... 20.03.12, 19:20
        nie masz pojęcia co to jest deregulacja ale głos zabierasz...
        • lidka449 Re: Deregulacja praktycznie... 20.03.12, 19:46
          nie lamentuj Wasc :)
    • bling.bling Re: braki kadrowe 20.03.12, 19:19
      O laboga! Co to będzie! co to będzie!
      Przez lata były szkoły, które produkowały bezrobotnych kolejarzy, którym ktoś jeszcze nawbijał do łba jaki to wielki jest zaszczyt mieć pracę w "zawodzie wyuczonym"
      O micie pracy w zawodzie wyuczonym już pisałem, nie będę się rozwodził.
      Kolej wykształci sobie pracowników i niech nie pierdzielą. Cały problem polega na tym że kolei jest od kilkudziesięciu lat niedofinansowana i źle zarządzana. Stąd nastąpiła masowa ucieczka i przerwa pokoleniowa. Nie dlatego, że nie kształcono tylko dlatego że kolej przez lata jedynie zwalniała a karierę jaką mogła ci zafundować to 1500PLN. To nie wina braku szkolenia tylko wina samej kolei. Gdyby oferowała ona w przeszłości rzeczywiste i atrakcyjne w miarę warunki zatrudnienia to istniały by i szkoły. Więc mamy klasyczny problem mylenia przyczyny ze skutkiem.
    • administra Re: braki kadrowe 23.03.12, 08:45
      będą zatrudniani obcokrajowcy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka