Dodaj do ulubionych

5345,94 zł.

08.05.12, 08:33
Tyle kosztuje utrzymanie w państwowym domu dziecka jednego tylko dzieciaka przez miesiąc. Obstawiam ze każde z nich do szkoły prywatnej oczywiście wożone jest Bentleyem.Ciekawe jak długo będą marnotrawić pieniądze które faktycznie mogłyby pomóc dzieciom ,utrzymując tego rodzaju instytucje ? Zamiast dać szanse rodzinom zastępczym .Lub rodzinnym domom dziecka .

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,11677362,15_lat__160_cm_wzrostu_i_ok__40_kg__W_bidulu_leczyli.html?as=2&startsz=x
Obserwuj wątek
    • michal-emeryt Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 08:53
      kolter-xl napisał:

Ciekawe jak długo będą marnotrawić pieniądze które faktyczni
      > e mogłyby pomóc dzieciom ,utrzymując tego rodzaju instytucje ? Zamiast dać szan
      > se rodzinom zastępczym .Lub rodzinnym domom dziecka .
      >
      A może część takiej kwoty przeznaczyć na zasiłki dla niepatologicznych rodzin ubogich gdzie dzieci są odbierane bo rodzice są tyko trwale bezrobotni ?
      • voxave Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 08:55
        Widac jak na dłoni jak sa z kasy obrabowane kobiety---jak kosztowne jest wychowanie dziecka--a my co z tego mamy ?
        • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 09:04
          voxave napisała:

> Widac jak na dłoni jak sa z kasy obrabowane kobiety---jak kosztowne jest wychow
          > anie dziecka--a my co z tego mamy ?

Becikowe i kilka złotych od jakiego Burmistrza ,a potem przez chyba 2,5-3 lata zasiłek w wysokości około 500 zł.
        • urko70 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 12:53
          voxave napisała:

> Widac jak na dłoni jak sa z kasy obrabowane kobiety---jak kosztowne jest wychow
          > anie dziecka--a my co z tego mamy ?

A jakimi to krętymi drogami doszłaś do takiego wniosku?
          • voxave Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 15:32
            urko70 napisał:

> voxave napisała:
            >
            > > Widac jak na dłoni jak sa z kasy obrabowane kobiety---jak kosztowne jest
            > wychow
            > > anie dziecka--a my co z tego mamy ?
            >
            > A jakimi to krętymi drogami doszłaś do takiego wniosku?

Slalomem forumowym.
            • urko70 Re: 5345,94 zł. 15.05.12, 20:08
              voxave napisała:

> > > Widac jak na dłoni jak sa z kasy obrabowane kobiety....
              > >
              > > A jakimi to krętymi drogami doszłaś do takiego wniosku?
              >
              > Slalomem forumowym.

To nie slalomuj to głupotki wychodzą potem. :)
      • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 09:03
        michal-emeryt napisał:

> A może część takiej kwoty przeznaczyć na zasiłki dla niepatologicznych rodzin u
        > bogich gdzie dzieci są odbierane bo rodzice są tyko trwale bezrobotni ?

Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !!
        • michal-emeryt Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 09:39
          kolter-xl napisał:
          >
          > Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci jest
          > unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !!

To tylko tak się Tobie WYDAJE.Przecież nie piszę o rodzinach patologicznych.
          • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 13:22
            michal-emeryt napisał:

> kolter-xl napisał:
            > >
            > > Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci
            > jest
            > > unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !!
            >
            > To tylko tak się Tobie WYDAJE.Przecież nie piszę o rodzinach patologicznych.

Ja odniosłem się do pobytu dziecka w domu dziecka .
        • urko70 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 12:54
          kolter-xl napisał:

> Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci jest
          > unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !!

Fundamentem tej wypowiedzi jest pierwsze słowo.
          • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 13:44
            urko70 napisał:

> kolter-xl napisał:
            >
            > > Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci
            > jest
            > > unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !!
            >
            > Fundamentem tej wypowiedzi jest pierwsze słowo.

Odnosiłem się tylko do dzieci umieszczonych w DD
            • urko70 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 14:20
              kolter-xl napisał:
              > > > Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla
              > > > dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !!
              > >
              > > Fundamentem tej wypowiedzi jest pierwsze słowo.
              >
              > Odnosiłem się tylko do dzieci umieszczonych w DD

W Twojej wypowiedzi NIC na to nie wskazywało.
              A jeśli chodzi o dzieci z DD to trzeba by było zaglądnąć do statystyk powodów przebywania w DD.
              • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 14:26
                urko70 napisał:

> W Twojej wypowiedzi NIC na to nie wskazywało.

Nic , poza artykułem ? o DD ?

> A jeśli chodzi o dzieci z DD to trzeba by było zaglądnąć do statystyk powodów p
                > rzebywania w DD.

No raczej czystych sierot jest tam zdecydowanie mniej, niż dzieci z domów patologicznych .
                • urko70 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 15:08
                  kolter-xl napisał:

> > W Twojej wypowiedzi NIC na to nie wskazywało.
                  >
                  > Nic , poza artykułem ? o DD ?

ROTFL
                  1. Art. nie jest Twoją wypowiedzią to raz,
                  2. od kiedy to w danym wątku są wypowiedzi TYLKO odnoszące się do posta rozpoczynającego?
                  Napisałeś ogólnie o dzieciach i miej odwagę to przyznać.

> > A jeśli chodzi o dzieci z DD to trzeba by było zaglądnąć do statystyk pow
                  > odów p
                  > > rzebywania w DD.
                  >
                  > No raczej czystych sierot jest tam zdecydowanie mniej, niż dzieci z domó
                  > w patologicznych .

Nie wiem, nie znam tematu stąd moja sugestia o sięgnięciu do statystyk. Tak z grubsza to mogą być dzieci,
                  1. których rodzice nie żyją,
                  2. odebrane rodzicom z powodu niskich lub braku dochodów tychże rodziców
                  3. rodziców których faktycznie lepiej nie spotkać.

Jaki jest rozkład to ja nie wiem.
                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 16:56
                    urko70 napisał:

> ROTFL
                    > 1. Art. nie jest Twoją wypowiedzią to raz,
                    > 2. od kiedy to w danym wątku są wypowiedzi TYLKO odnoszące się do posta rozpocz
                    > ynającego?
                    > Napisałeś ogólnie o dzieciach i miej odwagę to przyznać.

No mam odwagę to napisałem !!

Tyle kosztuje utrzymanie w państwowym domu dziecka jednego tylko dzieciaka przez miesiąc. .
                    • urko70 Re: 5345,94 zł. 15.05.12, 20:06
                      kolter-xl napisał:

> > Napisałeś ogólnie o dzieciach i miej odwagę to przyznać.
                      >
                      > No mam odwagę to napisałem !!
                      >
                      > Tyle kosztuje utrzymanie w państwowym domu dziecka jednego tylko dzieciaka p
                      > rzez miesiąc.
                      .

Tyle tylko, że nie o tej wypowiedzi tu mowa. Tu mowa o Twoim:
                      "Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci jest
                      unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "
                      • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 15.05.12, 20:10
                        urko70 napisał:

> kolter-xl napisał:
                        >
                        > > > Napisałeś ogólnie o dzieciach i miej odwagę to przyznać.
                        > >
                        > > No mam odwagę to napisałem !!
                        > >
                        > > Tyle kosztuje utrzymanie w państwowym domu dziecka jednego tylko dziec
                        > iaka p
                        > > rzez miesiąc.
                        .
                        >
                        > Tyle tylko, że nie o tej wypowiedzi tu mowa. Tu mowa o Twoim:
                        > "Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci jest
                        >
                        > unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "

Pisząc o dzieciach o dzieciach z DD nie przyszło mi na myśl ze muszę tłumaczyć się z tego ze o takie mi właśnie chodzi ale jak ktoś szuka do dupy to zawsze znajdzie.
                        • urko70 Re: 5345,94 zł. 15.05.12, 21:20
                          kolter-xl napisał:

> Pisząc o dzieciach o dzieciach z DD nie przyszło mi na myśl ze muszę tłumaczy
                          > ć się z tego ze o takie mi właśnie chodzi ale jak ktoś szuka do dupy to zawsze
                          > znajdzie.

Odnosiłeś się do wypowiedzi mówiącej o dzieciach w pełnych rodzinach:
                          "A może część takiej kwoty przeznaczyć na zasiłki dla niepatologicznych rodzin u
                          bogich gdzie dzieci są odbierane bo rodzice są tyko trwale bezrobotni ? "

Tak więc nie dopasowuj rzeczywistości do tego co Ci teraz wygodnie.
                          Jesteś tchórz i nie panujesz nad tym co piszesz.
                          • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 15.05.12, 23:29
                            urko70 napisał:

> Odnosiłeś się do wypowiedzi mówiącej o dzieciach w pełnych rodzinach:

Ciekawe w którym miejscu michal-emeryt napisał pisał o jak ty to mówisz " pełnych rodzinach " On ogólnie napisał rodziny. Rodzinami są też te bez Ojców czy Matek wiec o co ci chodzi ??

"A może część takiej kwoty przeznaczyć na zasiłki dla niepatologicznych rodzin u
                            > bogich gdzie dzieci są odbierane bo rodzice są tyko trwale bezrobotni ? "

> Tak więc nie dopasowuj rzeczywistości do tego co Ci teraz wygodnie.
                            > Jesteś tchórz i nie panujesz nad tym co piszesz.

Nie pieprz bzdur byle popyszczeć zwróć uwagę na słowa " gdzie dzieci są odbierane " w zasadzie do tych słów się wtedy odniosłem odpisując ; Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !!

forum.gazeta.pl/forum/w,29,135684590,135685378,Re_5345_94_zl_.html?wv.x=2
                            • urko70 Re: 5345,94 zł. 16.05.12, 14:30
                              kolter-xl napisał:

> > Odnosiłeś się do wypowiedzi mówiącej o dzieciach w pełnych rodzinach:
                              >
                              > Ciekawe w którym miejscu michal-emeryt napisał pisał o jak ty to mówisz " pe
                              > łnych rodzinach
                              " On ogólnie napisał rodziny. Rodzinami są też te be
                              > z Ojców czy Matek wiec o co ci chodzi ??

Chodzi o to, że była mowa o dzieciach z rodzin, NIEPATOLOGICZNYCH RODZIN, a nie z domów dziecka. Jak sobie potem dośpiewałeś.

> "A może część takiej kwoty przeznaczyć na zasiłki dla niepatologicznych rodzin
                              > u
                              > > bogich gdzie dzieci są odbierane bo rodzice są tyko trwale bezrobotni ? "
                              >
                              > > Tak więc nie dopasowuj rzeczywistości do tego co Ci teraz wygodnie.
                              > > Jesteś tchórz i nie panujesz nad tym co piszesz.
                              >
                              > Nie pieprz bzdur byle popyszczeć zwróć uwagę na słowa " gdzie dzieci są odbiera
                              > ne " w zasadzie do tych słów się wtedy odniosłem odpisując ; Wydaje mi się
                              > ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci jest unikać jak ogn
                              > ia swoich własnych rodzicieli !!

Póki co to Ty piszesz bzdury. Odbierane bo rodzice są bezrobotni.
                              No chyba, ze nie rozróżniasz bezrobotni od patologiczni...
                              • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 16.05.12, 17:32
                                urko70 napisał:

Chodzi o to, że była mowa o dzieciach z rodzin, NIEPATOLOGICZNYCH RODZIN, a nie
                                > z domów dziecka. Jak sobie potem dośpiewałeś.

Bzdury opowiadasz urko ;z rodzin nie patologicznych ale odebrane rodzicom !! Czyli aktualnie w takich domach , proste ??

Póki co to Ty piszesz bzdury. Odbierane bo rodzice są bezrobotni.
                                > No chyba, ze nie rozróżniasz bezrobotni od patologiczni...

Koleś jak dom jako tako wygląda to dzieci nikt nie zabierze !! To skrajne wypadki odbierania rodzicom dzieci.
                                • urko70 Re: 5345,94 zł. 18.05.12, 12:42
                                  kolter-xl napisał:

> urko70 napisał:
                                  >
                                  > Chodzi o to, że była mowa o dzieciach z rodzin, NIEPATOLOGICZNYCH RODZIN, a nie
                                  > > z domów dziecka. Jak sobie potem dośpiewałeś.
                                  >
                                  > Bzdury opowiadasz urko ;z rodzin nie patologicznych ale odebrane rodzicom !! Cz
                                  > yli aktualnie w takich domach , proste ??

Odebrane z powodu braku pieniędzy, a Ty wyskakujesz z tekstem:
                                  "najlepiej dla dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "

> Póki co to Ty piszesz bzdury. Odbierane bo rodzice są bezrobotni.
                                  > > No chyba, ze nie rozróżniasz bezrobotni od patologiczni...
                                  >
                                  > Koleś jak dom jako tako wygląda to dzieci nikt nie zabierze !! To skrajne wypad
                                  > ki odbierania rodzicom dzieci.

Skrajne, czy nie skrajne to o takich przypadkach była mowa i do takich przypadków odniosłeś się pisząc "aby dzieci unikały swoich rodzicieli".
                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 18.05.12, 13:24
                                    urko70 napisał:

> Odebrane z powodu braku pieniędzy, a Ty wyskakujesz z tekstem:
                                    > "najlepiej dla dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "

No właśnie bo starzy nie pracowali często z lenistwa dzieci chodziły głodne i brudne rozumiesz ?? Wolały zostać w pogotowiach opiekuńczych i domach dziecka , bo tam było kilka posiłków dziennie TV i zabawki .. wiem To doskonale bo mam Koleżankę która od lat prowadzi pogotowie opiekuńcze dla dzieci .

> Skrajne, czy nie skrajne to o takich przypadkach była mowa i do takich przypadk
                                    > ów odniosłeś się pisząc "aby dzieci unikały swoich rodzicieli".

Zagłodzone dzieci bez perspektyw wolą domy dziecka
                                    • urko70 Re: 5345,94 zł. 18.05.12, 15:23
                                      kolter-xl napisał:

> > Odebrane z powodu braku pieniędzy, a Ty wyskakujesz z tekstem:
                                      > > "najlepiej dla dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !!
                                      > "
                                      >
                                      > No właśnie bo starzy nie pracowali często z lenistwa dzieci chodziły głodne i b
                                      > rudne rozumiesz ?? Wolały zostać w pogotowiach opiekuńczych i domach dziecka ,
                                      > bo tam było kilka posiłków dziennie TV i zabawki .. wiem To doskonale bo mam
                                      > Koleżankę która od lat prowadzi pogotowie opiekuńcze dla dzieci .

Prezentujesz doprawdy zaskakujące poglądy... rodzina biedna jest gorsza od domu dziecka. BRAWO kolter. Przedmówca dobrze pisał, że lepiej wspomóc tę rodzinę niż topić kasę w instytucjach opiekujących się dziećmi. Będzie to znacznie tańsze, efektywniejsze i społecznie lepsze rozwiązanie.
                                      Co oczywiście nie wyklucza istnienia przypadków szczególnych gdzie dzieci faktycznie trzeba jak najszybciej zabrać od rodziców - kwestia ilości takich przypadków w ogóle wystąpień.

> > Skrajne, czy nie skrajne to o takich przypadkach była mowa i do takich pr
                                      > zypadk
                                      > > ów odniosłeś się pisząc "aby dzieci unikały swoich rodzicieli".
                                      >
                                      > Zagłodzone dzieci bez perspektyw wolą domy dziecka

Rodziny biedne to nie to samo co rodziny z zagłodzonymi dziećmi.
                                      • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 18.05.12, 16:19
                                        urko70 napisał:

> Prezentujesz doprawdy zaskakujące poglądy... rodzina biedna jest gorsza od domu
                                        > dziecka. BRAWO kolter.

Co brawo ? nie każdy tak do maminej spódnicy jak ty lgnie , dziecko widzi gdzie mu dobrze .

Przedmówca dobrze pisał, że lepiej wspomóc tę rodzinę niż topić kasę w instytucjach opiekujących się dziećmi.

Ta ,ale to ma być wędka czy ryba ??

> Będzie to znacznie tańsze, efektywniejsze i społecznie lepsze rozwiązanie.

Nie zawsze takie coś może się udać.

> Rodziny biedne to nie to samo co rodziny z zagłodzonymi dziećmi.

Jednak i takie się zdarzają, np czy nazwiesz chorą psychicznie osobę ,osobą patologiczną o ile np nie pije i bije ??
                                        • urko70 Re: 5345,94 zł. 22.05.12, 14:31
                                          kolter-xl napisał:

> urko70 napisał:
                                          >
                                          > > Prezentujesz doprawdy zaskakujące poglądy... rodzina biedna jest gorsza o
                                          > d domu
                                          > > dziecka. BRAWO kolter.
                                          >
                                          > Co brawo ?

To "brawo" to ironiczno cyniczne wyśmianie Twojej tezy.

> Przedmówca dobrze pisał, że lepiej wspomóc tę rodzinę niż topić kasę w instytu
                                          > cjach opiekujących się dziećmi.
                                          >
                                          > Ta ,ale to ma być wędka czy ryba ??

Teraz to "ta", a wcześniej to wyskakiwałęś z "najlepiej dla dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli". No ale dobrze, że w końcu zrozumiałeś.
                                          A o tym jak wspomagać to nie było mowy bo dla ludzi inteligentnych to rzecz oczywista.

> > Będzie to znacznie tańsze, efektywniejsze i społecznie lepsze rozwiązanie
                                          > .
                                          >
                                          > Nie zawsze takie coś może się udać.

A kto twierdził, że zawsze wszystko się uda?
                                          Pomyśl chwilę.... jesli prawdą jest te 5,5kzł na dziecko w DD to wystarczy mądrze dać połowę z tego i to będzie olbrzymi zastrzyk i sprężyna do lepszej przyszłości, a przy okazji więzy rodzinne utrzymane.

> > Rodziny biedne to nie to samo co rodziny z zagłodzonymi dziećmi.
                                          >
                                          > Jednak i takie się zdarzają, np czy nazwiesz chorą psychicznie osobę ,osobą pat
                                          > ologiczną o ile np nie pije i bije ??

Zdarzają ...., zdarzyć to się niemal wszystko może.
                                          A co znów ma piernik do wiatraka? Kto tu mówił coś o psychicznie chorych?
                                          • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 22.05.12, 14:51
                                            urko70 napisał:

>
                                            > To "brawo" to ironiczno cyniczne wyśmianie Twojej tezy.

Ja rozumiem ze jesteś tu żeby sobie poszczekać, ot tak

Teraz to "ta", a wcześniej to wyskakiwałęś z "najlepiej dla dzieci jest unikać
                                            > jak ognia swoich własnych rodzicieli". No ale dobrze, że w końcu zrozumiałeś.
                                            > A o tym jak wspomagać to nie było mowy bo dla ludzi inteligentnych to rzecz ocz
                                            > ywista.

Odpowiedz na moje pytanie a nie żongluj swoimi infantylnymi tekstami bo nadal nie wiem ; to ma być wędka czy ryba ??

A kto twierdził, że zawsze wszystko się uda?
                                            > Pomyśl chwilę.... jesli prawdą jest te 5,5kzł na dziecko w DD to wystarczy mądr
                                            > ze dać połowę z tego i to będzie olbrzymi zastrzyk i sprężyna do lepszej przysz
                                            > łości, a przy okazji więzy rodzinne utrzymane.

Nie każdy rodzic nadaje się do wychowywania dzieci i nie chodzi tu o pieniądze i to jest tematem o ile pamiętam .

> Zdarzają ...., zdarzyć to się niemal wszystko może.
                                            > A co znów ma piernik do wiatraka? Kto tu mówił coś o psychicznie chorych?

Ja ,nie widzisz ?
                                            • urko70 Re: 5345,94 zł. 22.05.12, 15:01
                                              kolter-xl napisał:

> > To "brawo" to ironiczno cyniczne wyśmianie Twojej tezy.
                                              >
                                              > Ja rozumiem ze jesteś tu żeby sobie poszczekać, ot tak

Czyli nadal nic nie rozumiesz.

> > Teraz to "ta", a wcześniej to wyskakiwałęś z "najlepiej dla dzieci jest unikać
                                              > > jak ognia swoich własnych rodzicieli". No ale dobrze, że w końcu zrozumia
                                              > łeś.
                                              > > A o tym jak wspomagać to nie było mowy bo dla ludzi inteligentnych to rze
                                              > cz ocz
                                              > > ywista.
                                              >
                                              > Odpowiedz na moje pytanie a nie żongluj swoimi infantylnymi tekstami bo nadal n
                                              > ie wiem ; to ma być wędka czy ryba ??

Skoro nadal nie wiesz to nigdy się nie dowiesz, nawet jakby Ci to na tacy podać.

> > A kto twierdził, że zawsze wszystko się uda?
                                              > > Pomyśl chwilę.... jesli prawdą jest te 5,5kzł na dziecko w DD to wystarcz
                                              > y mądr
                                              > > ze dać połowę z tego i to będzie olbrzymi zastrzyk i sprężyna do lepszej
                                              > przysz
                                              > > łości, a przy okazji więzy rodzinne utrzymane.
                                              >
                                              > Nie każdy rodzic nadaje się do wychowywania dzieci i nie chodzi tu o pieniądze
                                              > i to jest tematem o ile pamiętam .

Nikt nie twierdził, że kazdy się nadaje poza tym tu była mowa o zupełnie czymś innym.
                                              Tu właśnie była mowa o pieniądzach, skoro zapomniales to przypominam, była propozycja aby miast wydawać tak duże pieniądze część z nich przeznaczyć na biedne rodziny z których zabiera się dzieci do dd.

autor: michał-emeryt
                                              data: 08.05.12, 08:53
                                              tekst: "A może część takiej kwoty przeznaczyć na zasiłki dla niepatologicznych rodzin ubogich gdzie dzieci są odbierane bo rodzice są tyko trwale bezrobotni ? "

A cóż Ty wtedy mu odpisałeś:
                                              "Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "

> > Zdarzają ...., zdarzyć to się niemal wszystko może.
                                              > > A co znów ma piernik do wiatraka? Kto tu mówił coś o psychicznie chorych?
                                              >
                                              > Ja ,nie widzisz ?

Czyli chcesz nowy wątek rozpocząć.... to jeszcze powiedz co oni mają do obecnego wątku?
                                              • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 22.05.12, 18:01
                                                urko70 napisał:

> > Ja rozumiem ze jesteś tu żeby sobie poszczekać, ot tak
                                                >
                                                > Czyli nadal nic nie rozumiesz.

Ty sam siebie nie rozumiesz.

> Skoro nadal nie wiesz to nigdy się nie dowiesz, nawet jakby Ci to na tacy podać

No i nadal nie widzę odpowiedzi . Sensownej .

> Nikt nie twierdził, że kazdy się nadaje poza tym tu była mowa o zupełnie czymś
                                                > innym.
                                                > Tu właśnie była mowa o pieniądzach, skoro zapomniales to przypominam, była prop
                                                > ozycja aby miast wydawać tak duże pieniądze część z nich przeznaczyć na biedne
                                                > rodziny z których zabiera się dzieci do dd.

Aha i nadal sztywno prowadzona dyskusja i zero pobocznych wątków . Urko niemoto nie zawracaj dupy :))

A cóż Ty wtedy mu odpisałeś:
                                                > "Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dzieci jest
                                                > unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "

No i co z tego ??

> Czyli chcesz nowy wątek rozpocząć.... to jeszcze powiedz co oni mają do obecneg
                                                > o wątku?

Też jesteś psychiczny ??
                                                • urko70 Re: 5345,94 zł. 22.05.12, 23:30
                                                  kolter-xl napisał:

> > > Ja rozumiem ze jesteś tu żeby sobie poszczekać, ot tak
                                                  > >
                                                  > > Czyli nadal nic nie rozumiesz.
                                                  >
                                                  > Ty sam siebie nie rozumiesz.

Oceniasz innych swoją miarką.

> > Skoro nadal nie wiesz to nigdy się nie dowiesz, nawet jakby Ci to na tacy
                                                  > > podać
                                                  >
                                                  > No i nadal nie widzę odpowiedzi . Sensownej .

Ja za to widzę z kim mam doczynienia. Proszę bardzo jak dla dziecka z czwartej klasy szkoły podstawowej specjalnej: mądrze dać, raczej wędkę niż rybę ale czasem trzeba zrobić wersję mieszaną bo każda sytuacja jest inna.

> > Nikt nie twierdził, że kazdy się nadaje poza tym tu była mowa o zupełnie
                                                  > czymś
                                                  > > innym.
                                                  > > Tu właśnie była mowa o pieniądzach, skoro zapomniales to przypominam, był
                                                  > a prop
                                                  > > ozycja aby miast wydawać tak duże pieniądze część z nich przeznaczyć na b
                                                  > iedne
                                                  > > rodziny z których zabiera się dzieci do dd.
                                                  >
                                                  > Aha i nadal sztywno prowadzona dyskusja i zero pobocznych wątków . Urko niemoto
                                                  > nie zawracaj dupy :))

Skoro Ty nie umiesz pisać na temat to już Twój problem. O tym była mowa.

> A cóż Ty wtedy mu odpisałeś:
                                                  > > "Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla dziec
                                                  > i jest
                                                  > > unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "
                                                  >
                                                  > No i co z tego ??

I to z tego, że to nie na temat było.

> > Czyli chcesz nowy wątek rozpocząć.... to jeszcze powiedz co oni mają do o
                                                  > becneg
                                                  > > o wątku?
                                                  >
                                                  > Też jesteś psychiczny ??

Na szczęście tylko Ty.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 22.05.12, 23:42
                                                    urko70 napisał:

> Ja za to widzę z kim mam doczynienia. Proszę bardzo jak dla dziecka z czwartej
                                                    > klasy szkoły podstawowej specjalnej: mądrze dać, raczej wędkę niż rybę ale czas
                                                    > em trzeba zrobić wersję mieszaną bo każda sytuacja jest inna.

Aha .

> Skoro Ty nie umiesz pisać na temat to już Twój problem. O tym była mowa.

Aha, czyli klapeczki na oczy i idziemy jak po sznurku .

> I to z tego, że to nie na temat było.

Jak najbardziej w temacie .

> Na szczęście tylko Ty.

Pijak też się do pijaństwa nie przyznaje , rozumiem
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 23.05.12, 08:21
                                                    kolter-xl napisał:

> > Skoro Ty nie umiesz pisać na temat to już Twój problem. O tym była mowa.
                                                    >
                                                    > Aha, czyli klapeczki na oczy i idziemy jak po sznurku .

Możemy dyskutować na różne tematy ale ze mną nie będzie tak, że możesz sobie pisać jakiekolwiek bzdury a jak Ci udowadniam, ze to bzdury to zmieniasz temat.
                                                    Dopraszałeś się o "jak dawać pieniądze?", a przecież małe dziecko juz wie, że należy to robić mądrze, że lepije nauczyć jak pozyskiwac pieniądze niż dać te pieniądze - więc po jaką cholerę o to pytałeś (?) nie wiedziałeś tego czy to nieudana próba zmiany tematu...
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 23.05.12, 09:27
                                                    urko70 napisał:

> Możemy dyskutować na różne tematy ale ze mną nie będzie tak, że możesz sobie pi
                                                    > sać jakiekolwiek bzdury a jak Ci udowadniam, ze to bzdury to zmieniasz temat.

Jak na razie nic mi nie udowodniłeś poza tym ze jesteś nudny.Chcesz prowadzić monotonną pozbawianą rozgałęzień dyskusję sztywno się trzymając jakis tam ram ,To nie kazanie. To dyskusja synku .

> Dopraszałeś się o "jak dawać pieniądze?", a przecież małe dziecko juz wie, że n
                                                    > ależy to robić mądrze, że lepije nauczyć jak pozyskiwac pieniądze niż dać te pi
                                                    > eniądze - więc po jaką cholerę o to pytałeś (?) nie wiedziałeś tego czy to nieu
                                                    > dana próba zmiany tematu...

Ja wiem ze wędka to najlepsze rozwianie i nie potrzebował rady takiego młotka jak ty , jednak nie wiem skąd wsiąść wędkę, tam gdzie i o rybę trudno , rozumiesz czy nie ??
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 23.05.12, 16:00
                                                    kolter-xl napisał:

> > Możemy dyskutować na różne tematy ale ze mną nie będzie tak, że możesz so
                                                    > bie pi
                                                    > > sać jakiekolwiek bzdury a jak Ci udowadniam, ze to bzdury to zmieniasz te
                                                    > mat.
                                                    >
                                                    > Jak na razie nic mi nie udowodniłeś

Udowodniłem, że mowa była o dzieciach z biednych niepatologicznych rodzin i Twoja uwaga odpowiadająca na ten post o tym, że lepiej aby dzieci nie znały swoich rodziców była absolutnie bez sensu.

> Ja wiem ze wędka to najlepsze rozwianie i nie potrzebował rady takiego młotka j
                                                    > ak ty ,

Gdybys wiedział to byś nie dopytywał się tak.
                                                    Znów chamstwo wyłazi z Ciebie.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 23.05.12, 18:14
                                                    urko70 napisał:
                                                    > >
                                                    > > Jak na razie nic mi nie udowodniłeś
                                                    >
                                                    > Udowodniłem, że mowa była o dzieciach z biednych niepatologicznych rodzin i Two
                                                    > ja uwaga odpowiadająca na ten post o tym, że lepiej aby dzieci nie znały swoich
                                                    > rodziców była absolutnie bez sensu.

Na co ja odpisałem ze mam koleżankę która prowadzi pogotowie opiekuńcze i ze ja mam odmienię zdanie ;[i]Autor: kolter-xl ☺ 18.05.12, 13:24 No właśnie bo starzy nie pracowali często z lenistwa dzieci chodziły głodne i brudne rozumiesz ?? Wolały zostać w pogotowiach opiekuńczych i domach dziecka , bo tam było kilka posiłków dziennie TV i zabawki .. wiem To doskonale bo mam Koleżankę która od lat prowadzi pogotowie opiekuńcze dla dzieci . [/i]

> Gdybys wiedział to byś nie dopytywał się tak.
                                                    > Znów chamstwo wyłazi z Ciebie.

Tak mam jak ktoś dupę mi głuoio zawraca .
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 23.05.12, 19:39
                                                    kolter-xl napisał:

> urko70 napisał:
                                                    > > >
                                                    > > > Jak na razie nic mi nie udowodniłeś
                                                    > >
                                                    > > Udowodniłem, że mowa była o dzieciach z biednych niepatologicznych rodzin
                                                    > i Two
                                                    > > ja uwaga odpowiadająca na ten post o tym, że lepiej aby dzieci nie znały
                                                    > swoich
                                                    > > rodziców była absolutnie bez sensu.
                                                    >
                                                    > Na co ja odpisałem ze mam koleżankę która prowadzi pogotowie opiekuńcze i ze ja
                                                    > mam odmienię zdanie ;[i]Autor: kolter-xl  18.05.12, 13:24 No wła
                                                    > śnie bo starzy nie pracowali często z lenistwa dzieci chodziły głodne i brudne
                                                    > rozumiesz ?? Wolały zostać w pogotowiach opiekuńczych i domach dziecka , bo tam
                                                    > było kilka posiłków dziennie TV i zabawki .. wiem To doskonale bo mam Koleżank
                                                    > ę która od lat prowadzi pogotowie opiekuńcze dla dzieci . [/i]

Oczywiście, że rozumiem, przenosisz fragment rzeczywistości jaki trafia do Twojej koleżanki na wszystkie biedne rodziny.

> > Gdybys wiedział to byś nie dopytywał się tak.
                                                    > > Znów chamstwo wyłazi z Ciebie.
                                                    >
                                                    > Tak mam ...

Tak wiem, to widać.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 23.05.12, 20:17
                                                    urko70 napisał:

> Oczywiście, że rozumiem, przenosisz fragment rzeczywistości jaki trafia do Twojej koleżanki na wszystkie biedne rodziny.

Licz jakieś 15 lat z100-150 przypadków rocznie , jakieś wyobrażenie można już mieć ??
                                                    Jedno dziecko jest z tydzień ,inne max 3 miesiące .

> Gdybys wiedział to byś nie dopytywał się tak.
                                                    > > > Znów chamstwo wyłazi z Ciebie.
                                                    > >
                                                    > > Tak mam ...
                                                    >
                                                    > Tak wiem, to widać.

Akurat urko szczytem chamstwa jest obcięcie czyjejś wypowiedzi i komentowanie fragmentu , to takie typowe dla ciebie .
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 24.05.12, 12:41
                                                    kolter-xl napisał:

> > Oczywiście, że rozumiem, przenosisz fragment rzeczywistości jaki trafia d
                                                    > > o Twojej koleżanki na wszystkie biedne rodziny.
                                                    >
                                                    > Licz jakieś 15 lat z100-150 przypadków rocznie , jakieś wyobrażenie można już m
                                                    > ieć ??
                                                    > Jedno dziecko jest z tydzień ,inne max 3 miesiące .

Ciężko zrozumieć co piszesz, kto ma liczyć, jakie 15 lat, te 100 przypadków rocznie to dla jakiego obszaru, ile na nim, żyje ludzi...
                                                    I jaki te przypadki mają związek z Twoim ogólnikiem "lepije zeby dzieci nei znały swoich rodzicieli"

> > Gdybys wiedział to byś nie dopytywał się tak.
                                                    > > > > Znów chamstwo wyłazi z Ciebie.
                                                    > > >
                                                    > > > Tak mam ...
                                                    > >
                                                    > > Tak wiem, to widać.
                                                    >
                                                    > Akurat urko szczytem chamstwa jest obcięcie czyjejś wypowiedzi i komentowanie f
                                                    > ragmentu , to takie typowe dla ciebie .

Nie znam Twoich mozliwości także nie wiem czy to Twój szczyt ale znacznie większym chamstwem wykazałeś się kilka postów wcześniej kiedy napisałeś:
                                                    "takiego młotka jak ty , "
                                                    "jesteś tu żeby sobie poszczekać"
                                                    Twoje zwroty typu "synku " równie nie należą do kulturalnych.

Także kolter jeśli ja nie odnoszę się do Twoich pyskówek i je usuwam to powinieneś być mi wdzięczny i nisko się kłaniać dziękując za wyrozumiałość.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 24.05.12, 12:53
                                                    urko70 napisał:

> Ciężko zrozumieć co piszesz, kto ma liczyć, jakie 15 lat, te 100 przypadków roc
                                                    > znie to dla jakiego obszaru, ile na nim, żyje ludzi...

No ty masz policzyć te sumy .

> I jaki te przypadki mają związek z Twoim ogólnikiem "lepije zeby dzieci nei zna
                                                    > ły swoich rodzicieli"

Ano nie graj durnia , no a jak nie rozumiesz to po co klepiesz??

Nie znam Twoich mozliwości także nie wiem czy to Twój szczyt ale znacznie więks
                                                    > zym chamstwem wykazałeś się kilka postów wcześniej kiedy napisałeś:
                                                    > "takiego młotka jak ty , "
                                                    > "jesteś tu żeby sobie poszczekać"
                                                    > Twoje zwroty typu "synku " równie nie należą do kulturalnych.

No synku mnie nie cechuje twoja katolicka obłuda, pisze co myślę i tyle .

> Także kolter jeśli ja nie odnoszę się do Twoich pyskówek i je usuwam to powinie
                                                    > neś być mi wdzięczny i nisko się kłaniać dziękując za wyrozumiałość.

Olewam to.
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 24.05.12, 15:12
                                                    kolter-xl napisał:

> > Ciężko zrozumieć co piszesz, kto ma liczyć, jakie 15 lat, te 100 przypadk
                                                    > ów roc
                                                    > > znie to dla jakiego obszaru, ile na nim, żyje ludzi...
                                                    >
                                                    > No ty masz policzyć te sumy .

To napisz to po polsku i uzupełnij o ilość ludności z danego obszaru.

> > I jaki te przypadki mają związek z Twoim ogólnikiem "lepije zeby dzieci n
                                                    > > ei znały swoich rodzicieli"
                                                    >
                                                    > Ano nie graj durnia , no a jak nie rozumiesz to po co klepiesz??

Jak nie rozumiem to pytam. Ale zdaje się masz problem z uzasadnieniem swoich słów.

> > Nie znam Twoich mozliwości także nie wiem czy to Twój szczyt ale znacznie więks
                                                    > > zym chamstwem wykazałeś się kilka postów wcześniej kiedy napisałeś:
                                                    > > "takiego młotka jak ty , "
                                                    > > "jesteś tu żeby sobie poszczekać"
                                                    > > Twoje zwroty typu "synku " równie nie należą do kulturalnych.
                                                    >
                                                    > No synku mnie nie cechuje twoja katolicka obłuda, pisze co myślę i tyle .

I właśnie o tym Twoim myśleniu mowa: sam się chamsko zachowujesz a jak ktoś to pomija to pyskujesz.

> > Także kolter jeśli ja nie odnoszę się do Twoich pyskówek i je usuwam to p
                                                    > owinie
                                                    > > neś być mi wdzięczny i nisko się kłaniać dziękując za wyrozumiałość.
                                                    >
                                                    > Olewam to.

Tylko czemu pod wiatr....
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 24.05.12, 16:31
                                                    urko70 napisał:

> To napisz to po polsku i uzupełnij o ilość ludności z danego obszaru.

Urko przecież ty tu jesteś żeby motać wiec goń sie i nie zawracaj mi dupy po prostu

>Jak nie rozumiem to pytam. Ale zdaje się masz problem z uzasadnieniem swoich słów.

Fakt idioci zawsze mają problemy

>I właśnie o tym Twoim myśleniu mowa: sam się chamsko zachowujesz a jak ktoś to
                                                    > pomija to pyskujesz.

Chamsko ? to ty jeszcze dzidzio nie wiesz czy to jest .

> Tylko czemu pod wiatr....

Bo akurat tam jest twoja otwarta buzia .
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 25.05.12, 15:25
                                                    kolter-xl napisał:

> urko70 napisał:
                                                    >
                                                    > > To napisz to po polsku i uzupełnij o ilość ludności z danego obszaru.
                                                    >
                                                    > Urko przecież ty tu jesteś żeby motać wiec goń sie i nie zawracaj mi dupy po pr
                                                    > ostu

Czyli znów nie masz nic do powiedzenia.

> >Jak nie rozumiem to pytam. Ale zdaje się masz problem z uzasadnieniem swoi
                                                    > ch słów.
                                                    >
                                                    > Fakt idioci zawsze mają problemy

Nie przypuszczałem, że to powiem ale: brawo za odwagę z tą autokrytyką.

> >I właśnie o tym Twoim myśleniu mowa: sam się chamsko zachowujesz a jak kto
                                                    > ś to
                                                    > > pomija to pyskujesz.
                                                    >
                                                    > Chamsko ? to ty jeszcze dzidzio nie wiesz czy to jest .

Tak, chamsko i bezczelnie. A do tego pisać po polsku tez nie umiesz.

> > Tylko czemu pod wiatr....
                                                    >
                                                    > Bo akurat tam jest twoja otwarta buzia .

Ot i poziom koltera...
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 26.05.12, 15:17
                                                    urko70 napisał:

> kolter-xl napisał:
                                                    >
                                                    > > urko70 napisał:
                                                    > >
                                                    > > > To napisz to po polsku i uzupełnij o ilość ludności z danego obszar
                                                    > u.
                                                    > >
                                                    > > Urko przecież ty tu jesteś żeby motać wiec goń sie i nie zawracaj mi dupy
                                                    > po pr
                                                    > > ostu
                                                    >
                                                    > Czyli znów nie masz nic do powiedzenia.

Synek jak masz pytania co się cofnij do moich poprzednich postów , nie musisz trollowac żeby coś udowodnić .

> Nie przypuszczałem, że to powiem ale: brawo za odwagę z tą autokrytyką.

To o tobie ześ; idiota , nie przylazłeś do tego wątku merytorycznie pogadać , przyszedłeś śmiecić i bzdecić szukając tylko zwady .

> Ot i poziom koltera...

Aha oto twój poziom kiedy ja na siebie sikam to cacy, ale już na ciebie to juz nie ten poziom , ot parafialne wychowanie :))
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 28.05.12, 15:10
                                                    kolter-xl napisał:

> > > > To napisz to po polsku i uzupełnij o ilość ludności z danego
                                                    > obszar
                                                    > > u.
                                                    > > >
                                                    > > > Urko przecież ty tu jesteś żeby motać wiec goń sie i nie zawracaj m
                                                    > i dupy
                                                    > > po pr
                                                    > > > ostu
                                                    > >
                                                    > > Czyli znów nie masz nic do powiedzenia.
                                                    >
                                                    > Synek jak masz pytania co się cofnij do moich poprzednich postów , nie musisz t
                                                    > rollowac żeby coś udowodnić .

Pytania miałem wcześniej, miałeś szansę na udzielenie odpowiedzi, nie skorzystałeś więc nie marudź. teraz to ja stwierdzam, że nie masz nic do powiedzenia.

> > Nie przypuszczałem, że to powiem ale: brawo za odwagę z tą autokrytyką.
                                                    >
                                                    > To o tobie

Napisałem: "Ale zdaje się masz problem z uzasadnieniem "
                                                    Odpisałeś: "Fakt idioci zawsze mają problemy"

Czyli sam siebie, zresztą bardzo słusznie, tak nazwałeś "idiotą"

> > Ot i poziom koltera...
                                                    >
                                                    > Aha oto twój poziom kiedy ja na siebie sikam to cacy, ale już na ciebie to juz
                                                    > nie ten poziom , ot parafialne wychowanie :))

Masz kłopot z pamięcią, zaczęło sie od Twoich słów "Olewam to. "
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 28.05.12, 17:17
                                                    urko70 napisał:

Pytania miałem wcześniej, miałeś szansę na udzielenie odpowiedzi, nie skorzysta
                                                    > łeś więc nie marudź. teraz to ja stwierdzam, że nie masz nic do powiedzenia.

Trollu przylazłeś tu nie dyskutować o sytuacji dzieci ,a klasycznie szukasz zwady z moja to konkretnie osobą , i tyle .Nic nie wniosłeś do tego wątku i tyle.

Napisałem: "Ale zdaje się masz problem z uzasadnieniem "
                                                    > Odpisałeś: "Fakt idioci zawsze mają problemy"

To o tobie napisałem , tłumacza potrzebujesz trollu ??

> Masz kłopot z pamięcią, zaczęło sie od Twoich słów "Olewam to. "

No a ty troll nie potrafiłeś przemilczeć , musiałeś pyszczyć.
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 28.05.12, 18:48
                                                    kolter-xl napisał:

> > Pytania miałem wcześniej, miałeś szansę na udzielenie odpowiedzi, nie skorzysta
                                                    > > łeś więc nie marudź. teraz to ja stwierdzam, że nie masz nic do powiedzen
                                                    > ia.
                                                    >
                                                    > Trollu przylazłeś tu nie dyskutować o sytuacji dzieci ,a klasycznie szukasz zwa
                                                    > dy z moja to konkretnie osobą , i tyle .Nic nie wniosłeś do tego wątku i tyle.

Ależ wniosłem, wytłumaczyłem Ci skąd możę się wziąć taka a nie inna ilość pracującyh w domu dziecka, udowodniłem Ci jaką głupotą palnąłeś pisząc ogólnik o dzieciach które wg Ciebie nie powinny znajć swoich rodziców, wskazałem Ci że wystarczy część kwoty przeznaczanej na utrzymanie jednego dziecka w domu dziekca aby pomóc biendje rodzinie przez co dziecko nie trafi do dd.
                                                    Czytaj ze zrozumieniem i nie pyskuj to więcej się dowiesz.

> > Napisałem: "Ale zdaje się masz problem z uzasadnieniem "
                                                    > > Odpisałeś: "Fakt idioci zawsze mają problemy"
                                                    >
                                                    > To o tobie napisałem , tłumacza potrzebujesz trollu ??

Czyli nie rozumeisz słów jakich używasz.

> > Masz kłopot z pamięcią, zaczęło sie od Twoich słów "Olewam to. "
                                                    >
                                                    > No a ty troll nie potrafiłeś przemilczeć , musiałeś pyszczyć.

Przyzwyczaiłeś się żę tak sobie bezkarnie pieprzysz głupoty? :)
                                                    Ciężko zmilczeć jak się widzisz jakie idiotyzmy wypisujesz.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 28.05.12, 21:05
                                                    urko70 napisał:

> Ależ wniosłem, wytłumaczyłem Ci skąd możę się wziąć taka a nie inna ilość pracu
                                                    > jącyh w domu dziecka,

Nic mi nie tłumaczyłeś po prostu swoje wyliczenia z kosmosu podałeś. Zapewne nie czytając artykułu bo tam podano liczbę zatrudnionych.

udowodniłem Ci jaką głupotą palnąłeś pisząc ogólnik o dzieciach które wg Ciebie nie powinny znajć swoich rodziców,

Jakiś bzdet mi chciałeś udowodnić a ze nie znasz dzieci bo ich nie masz czyli gadasz bzdury.

. wskazałem Ci że wystarczy część kwoty przeznaczanej na utrzymanie jednego dziecka w domu dziekca aby
                                                    > pomóc biendje rodzinie przez co dziecko nie trafi do dd.
                                                    > Czytaj ze zrozumieniem i nie pyskuj to więcej się dowiesz.

No ale co ty mi mogłeś wskazać poza tym o czym ja sam wiem bez twojego trolowania ??

> Czyli nie rozumeisz słów jakich używasz.

Miałem dopisać głupi trollu ??

Przyzwyczaiłeś się żę tak sobie bezkarnie pieprzysz głupoty? :)
                                                    > Ciężko zmilczeć jak się widzisz jakie idiotyzmy wypisujesz.

No i tu mamy sedno , po prostu klasycznie c h uja do dupy szukałeś wchodząc na ten watek , nie wniosłeś nic poza kolejnymi dowodami swojej głupawej ignorancji .

Jakieś konkrety na temat moich idiotyzmów trollu ??
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 29.05.12, 10:53
                                                    kolter-xl napisał:

> urko70 napisał:
                                                    >
                                                    >
                                                    > > Ależ wniosłem, wytłumaczyłem Ci skąd możę się wziąć taka a nie inna ilość
                                                    > pracu
                                                    > > jącyh w domu dziecka,
                                                    >
                                                    > Nic mi nie tłumaczyłeś po prostu swoje wyliczenia z kosmosu podałeś. Zapewne ni
                                                    > e czytając artykułu bo tam podano liczbę zatrudnionych.

Cały czas pisałem że to szacunkowe wykliczenia ale doszedłem do chyba 24 etatów na 30 wskazanych w art. Pokazałem Ci z czego może wynikać taka duża ilość etatów. Jeśli nie czytałeś, lub czytałeś bez zrozumienia to Twój problem.

> udowodniłem Ci jaką głupotą palnąłeś pisząc ogólnik o dzieciach które wg Cieb
                                                    > ie nie powinny znajć swoich rodziców,
                                                    >
                                                    > Jakiś bzdet mi chciałeś udowodnić a ze nie znasz dzieci bo ich nie masz czyli g
                                                    > adasz bzdury.

Bzdety to Ty piszesz. Ciężko to nazwać kłamstwami bo z kłamstwem jest związana świadomość mówienia nieprawdy a tej u Ciebie nie ma.

> . wskazałem Ci że wystarczy część kwoty przeznaczanej na utrzymanie jednego dzi
                                                    > ecka w domu dziekca aby
                                                    > > pomóc biendje rodzinie przez co dziecko nie trafi do dd.
                                                    > > Czytaj ze zrozumieniem i nie pyskuj to więcej się dowiesz.
                                                    >
                                                    > No ale co ty mi mogłeś wskazać poza tym o czym ja sam wiem

Gdybys to wiedział to byś takich głupiot nie pisał na propozycję michal-emeryt'a.

> Miałem dopisać głupi trollu ??

Znów te Twoje chamskie odzywki...

> Przyzwyczaiłeś się żę tak sobie bezkarnie pieprzysz głupoty? :)
                                                    > > Ciężko zmilczeć jak się widzisz jakie idiotyzmy wypisujesz.
                                                    >
                                                    > No i tu mamy sedno ,

Ano właśnie. A resztę śmieci wypadających spod Twoich palców litościwie usuwam.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 29.05.12, 13:01
                                                    urko70 napisał:

> Cały czas pisałem że to szacunkowe wykliczenia ale doszedłem do chyba 24 etatów
                                                    > na 30 wskazanych w art. Pokazałem Ci z czego może wynikać taka duża ilość etat
                                                    > ów. Jeśli nie czytałeś, lub czytałeś bez zrozumienia to Twój problem.

No i co w ten sposób swoimi spekulacjami chciałeś udowodnić ?? Wiem ze dla takich jak ty GW łzę a co jeszcze ??

Bzdety to Ty piszesz. Ciężko to nazwać kłamstwami bo z kłamstwem jest związana
                                                    > świadomość mówienia nieprawdy a tej u Ciebie nie ma.

Wiec w końcu dziewico udowodnij mi jakiekolwiek kłamstwo !!!

> Gdybys to wiedział to byś takich głupiot nie pisał na propozycję michal-emeryt'a.

Jakich głupot ?? czy w twojej malej główce nie mieści się to ze dla dziecka nie tylko dom rodzinny to przyjazne miejsce ???

> Znów te Twoje chamskie odzywki...

Dziwne ze tak ciebie prawda kole w oczy .

> Ano właśnie. A resztę śmieci wypadających spod Twoich palców litościwie usuwam.

Bo odpowiedzi nie znasz czy prawda ci nie pasuje ??
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 29.05.12, 15:15
                                                    kolter-xl napisał:

> > Cały czas pisałem że to szacunkowe wykliczenia ale doszedłem do chyba 24
                                                    > etatów
                                                    > > na 30 wskazanych w art. Pokazałem Ci z czego może wynikać taka duża ilość
                                                    > etat
                                                    > > ów. Jeśli nie czytałeś, lub czytałeś bez zrozumienia to Twój problem.
                                                    >
                                                    > No i co w ten sposób swoimi spekulacjami chciałeś udowodnić ??

Że te 30 etatów, a wg mojego szacowania 24, może mieć swoje sensowne uzasadnienie.

> Wiem ze dla takich jak ty GW łzę a co jeszcze ??

Jaką znowu łze... Ty się potem dziwisz, że stwierdzam, że nie umiesz po polsku pisać.
                                                    Wróć w końcu do szkoły i skończ ją.

> > Bzdety to Ty piszesz. Ciężko to nazwać kłamstwami bo z kłamstwem jest związana
                                                    > > świadomość mówienia nieprawdy a tej u Ciebie nie ma.
                                                    >
                                                    > Wiec w końcu dziewico udowodnij mi jakiekolwiek kłamstwo !!!

Że pisać nie umiesz to mamy dowody, że czytać nie umiesz też mamy - przecież napisałem, że ciężko to nazwać kłamstwem, czyli nie nazywam Twoich bzdetów kłamstwami. Dotarło?

> > Gdybys to wiedział to byś takich głupiot nie pisał na propozycję michal-e
                                                    > meryt'a.
                                                    >
                                                    > Jakich głupot ??

Takich:
                                                    "Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla
                                                    dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "

> > Ano właśnie. A resztę śmieci wypadających spod Twoich palców litościwie u
                                                    > suwam.
                                                    >
                                                    > Bo odpowiedzi nie znasz czy prawda ci nie pasuje ??

Bo nie chcę się zniżyć do Twojego poziomu.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 29.05.12, 17:05
                                                    urko70 napisał:

> Że te 30 etatów, a wg mojego szacowania 24, może mieć swoje sensowne uzasadnienie.

No i co z tego ?? Moja Koleżanka sama wychowuje obecnie 13 dzieci z pogotowia oraz 1 adoptowane , Aha i jedno 8 letnie odebrane z niepatologicznej rodziny !!!

> Jaką znowu łze... Ty się potem dziwisz, że stwierdzam, że nie umiesz po polsku
                                                    > pisać.
                                                    > Wróć w końcu do szkoły i skończ ją.

No i jak pomyślę ze mógłbym w jednej klasie z takim jak ty tumanem siedzieć .....

Że pisać nie umiesz to mamy dowody, że czytać nie umiesz też mamy - przecież na
                                                    > pisałem, że ciężko to nazwać kłamstwem, czyli nie nazywam Twoich bzdetów kłamst
                                                    > wami. Dotarło?

Możesz tak swojemu klesze w spowiedzi , a mi wykaż w końcu jakieś moje kłamstwo !!

> Takich:
                                                    > "Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla
                                                    > dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "

Wiec po raz kolejny udowadniasz ze nie masz dzieci o raz pojęcia o nich !!

" Sąd w Krakowie odebrał prawa rodzicielskie 34 letniej Aleksandrze, matce czworga dzieci, która spędzała przy komputerze praktycznie cały dzień, nie troszcząc się o potomstwo."

> Bo nie chcę się zniżyć do Twojego poziomu.

Niestety tymi tu wpisami jesteś ze mną :))) trollu :))
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 30.05.12, 10:53
                                                    kolter-xl napisał:

> > Że te 30 etatów, a wg mojego szacowania 24, może mieć swoje sensowne uzas
                                                    > > adnienie.
                                                    >
                                                    > No i co z tego ??

I to z tego, że Twoje pisanie o prywatnej szkole do której jeździ Bentleyem nie ma sensu.

> > Jaką znowu łze... Ty się potem dziwisz, że stwierdzam, że nie umiesz po p
                                                    > > olsku pisać.
                                                    > > Wróć w końcu do szkoły i skończ ją.
                                                    >
                                                    > No i jak pomyślę ze mógłbym w jednej klasie z takim jak ty tumanem siedzieć ...

Zostaw myślenie lepszym od Ciebie bo nic a nic Ci nie wychodzi. Najpierw naucz się pisac i czytać. Tak więc o jaką łze Ci chodziło?

> > Że pisać nie umiesz to mamy dowody, że czytać nie umiesz też mamy - przecież na
                                                    > > pisałem, że ciężko to nazwać kłamstwem, czyli nie nazywam Twoich bzdetów
                                                    > > kłamstwami. Dotarło?
                                                    >
                                                    > Możesz tak swojemu klesze w spowiedzi , a mi wykaż w końcu jakieś moje kłamstwo
                                                    > !!

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, a potem jeszcze raz i jeszcze raz, aż zrozumiesz.

> > Takich:
                                                    > > "Wydaje mi się ze w zdecydowanej większości wypadków, najlepiej dla
                                                    > > dzieci jest unikać jak ognia swoich własnych rodzicieli !! "
                                                    >
                                                    > Wiec po raz kolejny udowadniasz ze nie masz dzieci o raz pojęcia o nich !!

Jw - myslenie zostaw innym bo nic a nic Ci nie wychodzi.
                                                    Twoja wypowiedź mówiąca, że w zdecydowanej więkjszości przypadków dla dzieci jest lepiej jakby nie znały swoich rodzicieli świadczy tylko o Tobie, a nie o mnie.

> " Sąd w Krakowie odebrał prawa rodzicielskie 34 letniej Aleksandrze, matce czwo
                                                    > rga dzieci, która spędzała przy komputerze praktycznie cały dzień, nie troszczą
                                                    > c się o potomstwo."

Niezwykle obszerna wypowiedź, pewnie nic więcej nie dałbyś rady.
                                                    Powiem tak, jest mnóstwo idiotycznych postanowień sądów w Polsce, nie wiem jak tu było ale na pierwszy rzut oka to najpierw powinien skierować matkę na terapię, dać jej nadzór, a i dopiero po ustalonym z terapeutą okresie decydować się na takie kroki.

> > Bo nie chcę się zniżyć do Twojego poziomu.
                                                    >
                                                    > Niestety tymi tu wpisami jesteś ze mną :))) trollu :))

Mylisz się i nie jesteś w stanie zrozumieć tego.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 30.05.12, 12:13
                                                    urko70 napisał:

> I to z tego, że Twoje pisanie o prywatnej szkole do której jeździ Bentleyem nie
                                                    > ma sensu.

No nie mówię żeś trollisko , non top wchodzisz tu żeby popieprzyć od rzeczy .

>Niezwykle obszerna wypowiedź, pewnie nic więcej nie dałbyś rady.

Ktoś z mózgiem nie potrzebuje więcej .

> Powiem tak, jest mnóstwo idiotycznych postanowień sądów w Polsce, nie wiem jak
                                                    > tu było ale na pierwszy rzut oka to najpierw powinien skierować matkę na terapi
                                                    > ę, dać jej nadzór, a i dopiero po ustalonym z terapeutą okresie decydować się na takie kroki.

Sąd raczej wie co robi , a owa baba na nic nie reagowała czyli dobrze ze jej odebrali dzieci dla ich bezpieczeństwa.No ale katolik nie zrozumie pije bije ale kocha ot wasz standard życia .
                                                  • urko70 Re: 5345,94 zł. 30.05.12, 12:39
                                                    kolter-xl napisał:

> > I to z tego, że Twoje pisanie o prywatnej szkole do której jeździ Bentley
                                                    > > em nie ma sensu.
                                                    >
                                                    > No nie mówię żeś trollisko , non top wchodzisz tu żeby popieprzyć od rzeczy .

Zawsze jak jestes rozkładany na łopatki to tak głośno kwiczysz?

> >Niezwykle obszerna wypowiedź, pewnie nic więcej nie dałbyś rady.
                                                    >
                                                    > Ktoś z mózgiem nie potrzebuje więcej .

Dokładnie odwrotnie, tylko bezmózg na podtawie szczątkowych informacji wyrabia sobie osąd.

> > Powiem tak, jest mnóstwo idiotycznych postanowień sądów w Polsce, nie wie
                                                    > m jak
                                                    > > tu było ale na pierwszy rzut oka to najpierw powinien skierować matkę na
                                                    > terapi
                                                    > > ę, dać jej nadzór, a i dopiero po ustalonym z terapeutą okresie decydować
                                                    > się na takie kroki.
                                                    >
                                                    > Sąd raczej wie co robi , a owa baba na nic nie reagowała

O tym czy reagowała czy nie i co wazne na co to teraz sobie dośpiewujesz.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 30.05.12, 13:19
                                                    urko70 napisał:

>
                                                    > Zawsze jak jestes rozkładany na łopatki to tak głośno kwiczysz?

No a pokaz mi dokładnie w którym miejscu ci sie to niemoto udało :))))))))))))))))

Klasycznie przylazłeś tu szukać ch uja do dupy , nic nie wniosłeś poza durnym kontestowaniem :)))

Dokładnie odwrotnie, tylko bezmózg na podtawie szczątkowych informacji wyrabia
                                                    > sobie osąd.

No nie mówię żeś durny :)) wybrałem najbardziej czytelny z kawałków artykułu a ty jełop i tak nie kumasz :))

> O tym czy reagowała czy nie i co wazne na co to teraz sobie dośpiewujesz.

Mamy tu pat ty w swoim katolickim naiwny myśleniu wychodzisz z założenia ze mamusia jest najlepszą opiekunka dla dzieci , jak widać indoktrynacja zrobiła swoje . Niestety w życiu już nie jest tak kolorowo i nie zawsze winna jest wóda . Dziecko poszukuje ciepła i stabilizacji , jeżeli go w domu nie ma ??
                                                  • lepian4 Re: 5345,94 zł. 24.05.12, 14:46
                                                    Sadze, ze sa to cenne doswiadczenia z ta kolezanka. Lepsze to, niz fantazje i sensacyjna wyszacowania ad hoc, ktore bezmyslnie uznaje sie w tym watku za prawdziwe.
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 24.05.12, 16:27

Autor: kolter_one 18.01.09, 14:54

opornik4 napisała:
                                                    > Zreszta w Polsce byle komu do adopcji dzieci nie daja.
                                                    > Tak wiec, raczej do ateistow nie trafi.

To ciekawe : mam znajomą która prowadzi pogotowie rodzinne , i jakoś ona wie
                                                    że jest dokładnie w drugą stronę .
                                                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 24.05.12, 16:32
                                                    lepian4 napisał:

> Sadze, ze sa to cenne doswiadczenia z ta kolezanka. Lepsze to, niz fantazje i s
                                                    > ensacyjna wyszacowania ad hoc, ktore bezmyslnie uznaje sie w tym watku za prawdziwe.

Opowiedz o Grynszpanie ??

forum.gazeta.pl/forum/w,29,135684590,136129428,Re_5345_94_zl_.html?wv.x=2
      • andrzej256 Praca 17.05.12, 19:59
        michal-emeryt napisał:

> kolter-xl napisał:
        >
        > Ciekawe jak długo będą marnotrawić pieniądze które faktyczni
        > > e mogłyby pomóc dzieciom ,utrzymując tego rodzaju instytucje ? Zamiast da
        > ć szan
        > > se rodzinom zastępczym .Lub rodzinnym domom dziecka .
        > >
        > A może część takiej kwoty przeznaczyć na zasiłki dla niepatologicznych rodzin u
        > bogich gdzie dzieci są odbierane bo rodzice są tyko trwale bezrobotni ?

To rzadkie przypadki. Biednym poza tym nie powinno sie dawac pieniedzy za darmo, tylko dac im prace.
        • kolter-xl Re: Praca 17.05.12, 20:02
          andrzej256 napisał:

> To rzadkie przypadki. Biednym poza tym nie powinno sie dawac pieniedzy za darmo
          > , tylko dac im prace.

Ta szczególnie tam gzie tej pracy nie ma nawet dla dobrze wykształconych .
    • lepian4 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 09:26
      Panstwo dziennie lozy 7,7PLN na wychowankow w Domach Dziecka.

Ktos piernal bezmyslnie, a ty sie podniecasz
      • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 09:37
        lepian4 napisał:

> Panstwo dziennie lozy 7,7PLN na wychowankow w Domach Dziecka.
        >
        > Ktos piernal bezmyslnie, a ty sie podniecasz

Lepik ty nie myl diety żywnościowej w szpitalu z utrzymaniem armii jak widać wychowawców darmozjadów w domu dziecka.
        • lepian4 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 11:18
          Gluptasku, po kiego czorta piszesz takie pierdoly: "Tyle kosztuje utrzymanie w państwowym domu dziecka jednego tylko dzieciaka przez miesiąc." Najwyrazniej nie rozumiesz tego co piszesz, a moze nawet nie rozumiesz nawet tego co czytasz, ot co!
          • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 13:39
            lepian4 napisał:

> Gluptasku, po kiego czorta piszesz takie pierdoly: "Tyle kosztuje utrzymanie w
            > państwowym domu dziecka jednego tylko dzieciaka przez miesiąc." Najwyrazniej ni
            > e rozumiesz tego co piszesz, a moze nawet nie rozumiesz nawet tego co czytasz,
            > ot co!

Lepik nie samym chlebem człowiek żyje, rozumiesz czy nadal chcesz udowadniać ze miałeś do szkoły pod górkę ??
      • urko70 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 13:02
        lepian4 napisał:

> Panstwo dziennie lozy 7,7PLN na wychowankow w Domach Dziecka.

Jesli nie uwzględniać kosztów:
        - utrzymania budynków (napraw, remontów, opłat za prąd, ścieki, gaz, podatków
        - kosztów osobowych wychowawców, pracowników administracyjnych
        - kosztów ubrań,
        - i wielu innych kosztów to jest to całkiem prawdopodobne, że koszt dziennego wyżywanie tyle właśnie wynosi.
        • lepian4 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 13:31
          Bardzo dziwne sa te wasze rozwazania. Ale niech wam bedzie. Na wiezniow wydaje sie dziennie przeszlo 70 PLN

"Oczywiscie, jesli nie uwzględniać kosztów:
          - utrzymania budynków (napraw, remontów, opłat za prąd, ścieki, gaz, podatków
          - kosztów osobowych wychowawców, pracowników administracyjnych
          - kosztów ubrań,
          - i wielu innych kosztów to jest to całkiem prawdopodobne, że koszt dziennego w
          yżywanie tyle właśnie wynosi."

Paradoksalnie korzystajac z uslug typu PKP dokladamy sie dodatkowo do wieziewnictwa, np we Wronkach. Dzieci w Domach Dziecka nie maja takich "zrodel dochodow" zanizajacych ixh realnych kosztow utrzymania. Pomimo jest to znacznie wiecej niz na przestepcow i nikomu to nie przeszkadza!
          • urko70 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 13:37
            lepian4 napisał:

> Bardzo dziwne sa te wasze rozwazania.

A co w tym dziwnego, że na koszt składa się wiele różnych składników, a nie tylko wyżywienie?
        • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 13:46
          urko70 napisał:

> lepian4 napisał:
          >
          > > Panstwo dziennie lozy 7,7PLN na wychowankow w Domach Dziecka.
          >
          > Jesli nie uwzględniać kosztów:
          > - utrzymania budynków (napraw, remontów, opłat za prąd, ścieki, gaz, podatków
          > - kosztów osobowych wychowawców, pracowników administracyjnych
          > - kosztów ubrań,
          > - i wielu innych kosztów to jest to całkiem prawdopodobne, że koszt dziennego w
          > yżywanie tyle właśnie wynosi.

Ta, w tym domu dziecka opisanym w artykule na jednego wychowanka przypada jeden zatrudniony pracownika , to i koszta są same w sobie takie wysokie
          • lepian4 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 13:58
            Kolter, napisz to jeszcze raz- wyglada to na tlumaczenie googla.
            • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 14:04
              lepian4 napisał:

> Kolter, napisz to jeszcze raz- wyglada to na tlumaczenie googla.

Lepik niemoto , aż mi szczena opadał napisałeś już kilka postów a Żyd czy starszy brat w wierze tam nie został uwzględniony . Czyżby twój kolporter opóźnił ci przesłanie Szczerbca , tematów ci zabrakło ze tak żałośnie tu popiskujesz ??
              • lepian4 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 14:06
                Zrozumialem, ze tlumaczyles z herajskiego i google zawiodlo. No coz, wielka szkoda, nasz nadworny Semita dupy dal!
                • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 14:12
                  lepian4 napisał:

> Zrozumialem, ze tlumaczyles z herajskiego i google zawiodlo. No coz, wielka szk
                  > oda, nasz nadworny Semita dupy dal!

Lepik z twojego postu aż wieję tęsknotą do mojego napletka, spadaj ciotko
                  • lepian4 Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 14:20
                    No widzisz gumisiu, jesli nie mozesz oskarzac swych rozmowcow o wyimaginowany antysemityzm, to ci zwyczajnie odpie.... Taki juz jest urok idioty, ktory dziala w slusznej sprawie. W jednej sprawie masz racje, nie jestes w Strefie Gazy. Zachowuj sie durniu, jak przystalo na cywilizowanego czlowieka. Tutaj moge byc twoim zdaniem jedynie antysemita, a to jest stanowczo za malo, by mi zywcem wyciac na sprzedarz organy
                    • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 14:28
                      lepian4 napisał:

> No widzisz gumisiu, jesli nie mozesz oskarzac swych rozmowcow o wyimaginowany
                      > antysemityzm, to ci zwyczajnie odpie.... Taki juz jest urok idioty, ktory dzial
                      > a w slusznej sprawie. W jednej sprawie masz racje, nie jestes w Strefie Gazy. Z
                      > achowuj sie durniu, jak przystalo na cywilizowanego czlowieka. Tutaj moge byc t
                      > woim zdaniem jedynie antysemita, a to jest stanowczo za malo, by mi zywcem wyci
                      > ac na sprzedarz organy

Lepik skoro twój pan puścił ciebie żebyś się poleciał wysikać , to idź do innego parku szcz... po krzakach.
                      • lepian4 Re: 5345,94 zł. 09.05.12, 07:51
                        A moze zalozyc tobie nowa dzialke w Palestynie? Tak profilaktycznie dla wnukow, przyda sie
                        • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 09.05.12, 09:28
                          lepian4 napisał:

> A moze zalozyc tobie nowa dzialke w Palestynie? Tak profilaktycznie dla wnukow,
                          > przyda sie

No dopiero co o tobie śmierdzielu pisałem .
    • Gość: inkwizytor Re: 5345,94 zł. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.05.12, 10:21
      Od dawna postulowano ograniczenie liczby domów dziecka do niezbędnego minimum i zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na dofinansowanie rodzinnych domów dziecka lub rodzin zastępczych. Zaangażowało się do tej akcji wielu polityków, aktorów, animatorów życia kulturalnego, ludzi ze świata finansjery, itd itd.
      I co? I nic. Lobby optujące za utrzymaniem istniejącego stanu rzeczy, czyli mówiąc otwartym tekstem, na robieniu przekrętów i złotych interesów na domach dziecka, było zbyt silne, nie do pokonania. I nadal mamy to co mamy. Ogromne nakłady budżetowe na domy dziecka, permanentną kwestę na ich utrzymanie, .... i biedne dzieci w bidulu, pozbawione ciepła, miłości i indywidualnego, podmiotowego traktowania.
      • karkowiak2plus Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 10:28
        Nóż się w kieszeni otwiera.
      • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 13:26
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> I co?

Akurat politycy to olewają bo dzieci z domów dziecka nie glosują na nich .

Lobby optujące za utrzymaniem istniejącego stanu rzeczy, czyli mów
        > iąc otwartym tekstem, na robieniu przekrętów i złotych interesów na domach dzie
        > cka, było zbyt silne, nie do pokonania. I nadal mamy to co mamy. Ogromne nakład
        > y budżetowe na domy dziecka, permanentną kwestę na ich utrzymanie, .... i biedn
        > e dzieci w bidulu, pozbawione ciepła, miłości i indywidualnego, podmiotowego tr
        > aktowania.

Mam znajomą która z 15 lat prowadzi pogotowie opiekuńcze , nie wiem ile państwo płaci jej od jednego dzieciaka ale kilka lat temu miało miesięcznie za to około 800 zł. Nawet gdyby ta usługa podrożała o 100% to u tak to kosmos do cen z domu dziecka.
        • Gość: inkwizytor Re: 5345,94 zł. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.05.12, 15:33
          kolter-xl napisał:

> Akurat politycy to olewają bo dzieci z domów dziecka nie glosują na nich .

Politycy byli zaangażowani, bo rozważano zmianę przepisów prawnych. W domach dziecka przebywa mnóstwo dzieci, których nie można adoptować, bo ich rodzice lub rodzic nie zrzekli się praw do dziecka, a jednocześnie w ogóle się tym dzieckiem nie interesują. Rozważano zatem taką opcję, w myśl której, rodzic dziecka, który go nie odwiedził np przez pół roku, miałby automatycznie odebrane prawa rodzicielskie, a dziecko tym samym mogłoby być adoptowane.
          Prace nad stosowną nowelizacją trwały, zaangażowane zostały do tych prac najwybitniejsi przedstawiciele prawa, psychologii, psychiatrii, pedagogiki, itd itd.
          I klops. Prace zostały storpedowane. Kolejna, cenna inicjatywa zniweczona.
          • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 16:59

I klops. Prace zostały storpedowane. Kolejna, cenna inicjatywa zniweczona.

Bo jak juz pisałem ; Akurat politycy to olewają bo dzieci z domów dziecka nie glosują na nich
            • Gość: inkwizytor Re: 5345,94 zł. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.05.12, 17:11
              kolter-xl napisał:

> Bo jak juz pisałem ; Akurat politycy to olewają bo dzieci z domów dziecka ni
              > e glosują na nich

Powtarzasz to jak mantrę, chociaż w tym przypadku jest zupełnie nieprawdziwa. To nie politycy storpedowali tę inicjatywę.
              • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 17:13

> kolter-xl napisał:
                >
                > > Bo jak juz pisałem ; Akurat politycy to olewają bo dzieci z domów dzie
                > cka ni
                > > e glosują na nich

>
                > Powtarzasz to jak mantrę, chociaż w tym przypadku jest zupełnie nieprawdziwa. T
                > o nie politycy storpedowali tę inicjatywę.

ta, o ile mi wiadomo to politycy dzielą na takie cele pieniądze.
                • Gość: inkwizytor Re: 5345,94 zł. IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.05.12, 17:24
                  kolter-xl napisał:

> ta, o ile mi wiadomo to politycy dzielą na takie cele pieniądze.

Które potem przechodzą przez wiele struktur organizacyjnych, zanim trafią do dyrekcji domów dziecka.
                  • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 08.05.12, 17:33

> kolter-xl napisał:
                    >
                    > > ta, o ile mi wiadomo to politycy dzielą na takie cele pieniądze.
                    >
                    > Które potem przechodzą przez wiele struktur organizacyjnych, zanim trafią do dy
                    > rekcji domów dziecka.

Faktem jest ze już PIS coś mówiło o reformach tego programu a i PO ,ale jak widać trudno im przeskoczyć ten temat .

www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/pap/artykul/projekt;ustawy;o;rodzicielstwie;zastepczym;trafil;do;podkomisji,242,0,558578.html
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,7953127,Kaczynski__potrzeba_ustawy_o_rodzicielstwie_zastepczym.html
                    • Gość: inkwizytor Re: 5345,94 zł. IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.05.12, 10:24
                      Dziękuję za linki.
                      Obrazują one jak bardzo skomplikowana jest to materia, ale też obrazują ślimacze tempo prac a także znikome zainteresowanie, by projekty ustaw, przygotowane już w 2008 r nadal nie były sfinalizowane. Mimo zapewnień, że kompleksowy projekt będzie opracowany przez kilka tygodni, po upływie czterech lat, nadal jest na etapie opracowywania, o ile oczywiście ktokolwiek nad nim pracuje....
                      • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 09.05.12, 10:38

> Dziękuję za linki.
                        > Obrazują one jak bardzo skomplikowana jest to materia, ale też obrazują ślimacz
                        > e tempo prac a także znikome zainteresowanie, by projekty ustaw, przygotowane j
                        > uż w 2008 r nadal nie były sfinalizowane. Mimo zapewnień, że kompleksowy projek
                        > t będzie opracowany przez kilka tygodni, po upływie czterech lat, nadal
                        > jest na etapie opracowywania, o ile oczywiście ktokolwiek nad nim pracuje....

Jak już pisałem dzieci z DD to nie wyborcy , wiec nikogo tak naprawdę to decydentów nie interesuje co się z nimi dzieje !!
                        • Gość: inkwizytor Re: 5345,94 zł. IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.05.12, 10:46
                          kolter-xl napisał:

> Jak już pisałem dzieci z DD to nie wyborcy , wiec nikogo tak naprawdę to decyde
                          > ntów nie interesuje co się z nimi dzieje !!

A ja już odpowiadałem, powtarzasz ten argument jak mantrę, mimo, ze jest nieprawdziwa.
                          • kolter-xl Re: 5345,94 zł. 09.05.12, 12:31

> kolter-xl napisał:
                            >
                            > > Jak już pisałem dzieci z DD to nie wyborcy , wiec nikogo tak naprawdę to
                            > decyde
                            > > ntów nie interesuje co się z nimi dzieje !!
                            >
                            > A ja już odpowiadałem, powtarzasz ten argument jak mantrę, mimo, ze jest nieprawdziwa.

Prawo zmieniają politycy , skoro zmian nie ma to znaczy ze temat g ówno ich interesuje !!
    • karkowiak2plus Zasadniczo z Twojego wątku 08.05.12, 10:30
      wynika,że warto urodzić się sierotą. Tylko dlaczego wychowankowie domów dziecka klepią biedę?
      Za taką kasę można opływać w dostatki.
      • urko70 Re: Zasadniczo z Twojego wątku 08.05.12, 13:04
        karkowiak2plus napisał:

> wynika,że warto urodzić się sierotą. Tylko dlaczego wychowankowie domów dziecka
        > klepią biedę?
        > Za taką kasę można opływać w dostatki.

Wynika tylko tyle, że nie zdajesz sobie sprawy o jakich kosztach mowa oraz, że państwo nie umie racjonalnie gospodarować pieniędzmi.
      • kolter-xl Re: Zasadniczo z Twojego wątku 08.05.12, 13:32
        karkowiak2plus napisał:

> wynika,że warto urodzić się sierotą. Tylko dlaczego wychowankowie domów dziecka
        > klepią biedę?
        > Za taką kasę można opływać w dostatki.

"Obecnie na Łukowskiej ma pod opieką ok. 30 wychowanków."
        "gdzie pracuje ponad 30 dorosłych osób"

Jak może być dobrze skoro na jednego wychowanka przypada jeden opiekun lub ogólnie pracownik ???
        • urko70 Re: Zasadniczo z Twojego wątku 08.05.12, 14:08
          kolter-xl napisał:

> karkowiak2plus napisał:
          >
          > > wynika,że warto urodzić się sierotą. Tylko dlaczego wychowankowie domów d
          > ziecka
          > > klepią biedę?
          > > Za taką kasę można opływać w dostatki.
          >
          > "Obecnie na Łukowskiej ma pod opieką ok. 30 wychowanków."
          > "gdzie pracuje ponad 30 dorosłych osób"
          >
          > Jak może być dobrze skoro na jednego wychowanka przypada jeden opiekun lub ogó
          > lnie pracownik ???

Przede wszystkim nie wiadomo na ile prawdziwa jest inf o 30 zatrudnionych ale pospekulujmy:
          dyrektorka
          sprzątaczka
          intendentka
          dwie kucharki
          opiekunów..... 25?!

Rozumiem, że opiekunowie pracują na zmiany, tym samym aby zapewnić obsadę 24h trzeba zatrudnić nie 6 a 18 opiekunów. Oczywiście w nocy nie jest potrzebna pełna obsada. Niemniej tak nie znając specyfiki jakoś doliczyłem się 23 osób.
          • kolter-xl Re: Zasadniczo z Twojego wątku 08.05.12, 14:13
            urko70 napisał:

>
            > Rozumiem, że opiekunowie pracują na zmiany, tym samym aby zapewnić obsadę 24h t
            > rzeba zatrudnić nie 6 a 18 opiekunów. Oczywiście w nocy nie jest potrzebna pełn
            > a obsada. Niemniej tak nie znając specyfiki jakoś doliczyłem się 23 osób.

Dodaj do tego jakiś pociotków pani dyrektor.
            • urko70 Re: Zasadniczo z Twojego wątku 08.05.12, 15:11
              kolter-xl napisał:

> urko70 napisał:
              >
              > >
              > > Rozumiem, że opiekunowie pracują na zmiany, tym samym aby zapewnić obsadę
              > 24h t
              > > rzeba zatrudnić nie 6 a 18 opiekunów. Oczywiście w nocy nie jest potrzebn
              > a pełn
              > > a obsada. Niemniej tak nie znając specyfiki jakoś doliczyłem się 23 osób.
              >
              > Dodaj do tego jakiś pociotków pani dyrektor.

Ja pododawałem tych co do których wydaje mi się że pracują w domu dziecka jak chcesz to sam dodawaj ale miej w razie czego pod ręką argument za taką osobą. Te które ja podałem mają uzasadnienie. Ale tak jak pisałem bladego pojęcia nie mam jak tam rzeczywiście jest, jakie są przepisy określające obsadę pracowników / opiekunów.
              • kolter-xl Re: Zasadniczo z Twojego wątku 08.05.12, 16:58
                urko70 napisał:

> Ja pododawałem tych co do których wydaje mi się że pracują w domu dziecka jak c
                > hcesz to sam dodawaj ale miej w razie czego pod ręką argument za taką osobą. Te
                > które ja podałem mają uzasadnienie. Ale tak jak pisałem bladego pojęcia nie ma
                > m jak tam rzeczywiście jest, jakie są przepisy określające obsadę pracowników /
                > opiekunów.

Ja nie wymyślam sobie liczb i nie wymyślam sobie etatów jak ty , ja podaje za artykułem prasowym a tam mowa o około 30 pracownikach i nic więcej !!
                • urko70 Re: Zasadniczo z Twojego wątku 15.05.12, 20:02
                  kolter-xl napisał:

> Ja nie wymyślam sobie liczb i nie wymyślam sobie etatów jak ty , ja podaje za a
                  > rtykułem prasowym a tam

A tam kolterku ani słowa o Ty wymyślonych przez Ciebie "pociotkach".

Poza tym zupełnie czym innym jest wymyślanie a logiczne oszacowanie ilości wymaganych etatów.
                  • kolter-xl Re: Zasadniczo z Twojego wątku 15.05.12, 20:08
                    urko70 napisał:

> kolter-xl napisał:
                    >
                    > > Ja nie wymyślam sobie liczb i nie wymyślam sobie etatów jak ty , ja podaj
                    > e za a
                    > > rtykułem prasowym a tam
                    >
                    > A tam kolterku ani słowa o Ty wymyślonych przez Ciebie "pociotkach".
                    >
                    > Poza tym zupełnie czym innym jest wymyślanie a logiczne oszacowanie ilości wyma
                    > ganych etatów.

Mało mnie to obchodzi o czym ty piszesz , 30 etatów i 30 wychowanków koszt utrzymania w sumie od osoby ponad 5 tys złotych masz dowody ze jest inaczej ??
          • angelfree Re: Zasadniczo z Twojego wątku 08.05.12, 16:26
            W artykule była wymieniona jeszcze pielęgniarka.

Obstawiam jeszcze panią wicedyrektor.
            • kolter-xl Re: Zasadniczo z Twojego wątku 08.05.12, 17:01
              angelfree napisała:

> W artykule była wymieniona jeszcze pielęgniarka.
              >
              > Obstawiam jeszcze panią wicedyrektor.

GW podało że około 30 osób .

"gdzie pracuje ponad 30 dorosłych osób"
    • 4her pytanie do koltera-xl 08.05.12, 11:17
      jeśli tak bardzo przejmujesz się losem dzieci, to dlaczego na innym forum piszesz do nieletnich teksty o seksie oralnym? będę cię tu pilnował, bo bardzo mi podpadasz.
      • angelfree odpowiedź dla 4hera 08.05.12, 12:02
        Pomówienia bez linku sa nieważne.
        • kolter-xl Re: odpowiedź dla 4hera 08.05.12, 13:43
          angelfree napisała:

> Pomówienia bez linku sa nieważne.

Nie wiem o co temu chłopcu chodzi,ale podejrzewam ze boli go kiedy krytykuje zboczony kler za jego zboczone praktyki z nieletnimi ??

No a może to go tak boli ??
      • kolter-xl Re: pytanie do koltera-xl 08.05.12, 13:37
        4her napisał:

> jeśli tak bardzo przejmujesz się losem dzieci, to dlaczego na innym forum pisze
        > sz do nieletnich teksty o seksie oralnym?

Dalej masz do mnie zal ze opisałem twoje perypetie z twoim proboszczem ??

>będę cię tu pilnował, bo bardzo mi podpadasz.

Odpadasz nie umawiam się z nieletnimi ani nawet z letnimi Gejami !! Masz siostrę ??
        • wuzet21 Re: pytanie do koltera-xl 08.05.12, 15:21
          Jak zwykle... - miało być o zbyt kosztownych domach dziecka, a jest o żydach, proboszczach, gejach...ech...
          • kolter-xl Re: pytanie do koltera-xl 08.05.12, 17:02
            wuzet21 napisał:

> Jak zwykle... - miało być o zbyt kosztownych domach dziecka, a jest o żydach, p
            > roboszczach, gejach...ech...

To jest urok tego forum.
            • Gość: zimnazoska Re: pytanie do koltera-xl IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 16.05.12, 16:53
              kolter-xl napisał:

> wuzet21 napisał:
              >
              > > Jak zwykle... - miało być o zbyt kosztownych domach dziecka, a jest o żyd
              > ach, p
              > > roboszczach, gejach...ech...
              >
              > To jest urok tego forum.

To jest urok wszystkich forow-jakikolwiek rzucony temat konczy sie pyskówka!
              Politycy toczą piane w Sejmie i w mediach,Polacy charczą na siebie na kazdym kroku!

Mozna na forach spotkac wielu mądrych ludzi,poczytac ciekawe rzeczy,ale ci sami ludzie ,kiedy brak im argumentow zaczynaja sie wyzywac,ublizac-dzien bez wyzwisk to dzien stracony.Wstyd mi za Was-(

• kolter-xl Re: pytanie do koltera-xl 16.05.12, 17:35
                Gość portalu: zimnazoska napisał(a):

>
                > To jest urok wszystkich forow-jakikolwiek rzucony temat konczy sie pyskówka!
                > Politycy toczą piane w Sejmie i w mediach,Polacy charczą na siebie na kazdym k
                > roku!
                >
                > Mozna na forach spotkac wielu mądrych ludzi,poczytac ciekawe rzeczy,ale ci sam
                > i ludzie ,kiedy brak im argumentow zaczynaja sie wyzywac,ublizac-dzien bez w
                > yzwisk to dzien stracony.Wstyd mi za Was-(

Wstyd ci ? a przed kim poza sobą :)) dzieci tu przyprowadzasz ??
          • lepian4 Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 07:50
            Starszy Brat w Wierze, wybitny brzeski Harz IV Phlilosoph, kolter, inaczej nie potrafi
            • kolter-xl Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 09:27
              lepian4 napisał:

> Starszy Brat w Wierze, wybitny brzeski Harz IV Phlilosoph, kolter, inaczej nie
              > potrafi

Lepik ty i ten cały 4h.....e takie wątki tu wrzucacie i nikt inny !!! To ty zasmrodziłeś wątek
              • lepian4 Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 09:30
                Wybuduj Luk Trumflany dla Sowietow, moze mnie twoi wybawcy sprzatna. To juz dzialalo, Starszy Bracie w Wierze!
                • 4her Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 09:54
                  Kolterowi sie marzy dom dziecka. Miałby komu opowiadac o napletku księdzia, odbytnicach i swoich zboczeniach. Trafisz ty wreszcie tam gdzie twoje miejsce, to ci poopowiadają zboczku.
                  • lepian4 Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 10:07
                    No tak, ale wtedy realny koszt utrzymania Domow Dziecka wzrosnie. Same wyklady koltera postwaia wszytko na nogi: 5000 to bedzie bral chyba za minute+ podatek koszerny ma sie rozumiec
                    • kolter-xl Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 10:35
                      lepian4 napisał:

> No tak, ale wtedy realny koszt utrzymania Domow Dziecka wzrosnie. Same wyklady
                      > koltera postwaia wszytko na nogi: 5000 to bedzie bral chyba za minute+ podatek
                      > koszerny ma sie rozumiec

Lepik cieciu , gdyby twoja katolicka sekta w osobie siostrzyczek zakonnych przejęła ten DD to koszt usługi u tych boziobojnych dziewic wzrósłby z 5 tys do 8-9 tys zł .
                      • lepian4 Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 15:56
                        Medrcu Syjonu, do niedawna tylko siostry zakonne wspolnoty religinej, ktorej starym syjonistycznym zwyczajem nazywasz sekta, zajmowaly sie losem sierot.Tak ciebie to meczy, ze ten wasz wybrany narod w tym chrzescjanom nie dorosl? Z drugiej strony to moze jest nawet lepiej, bo gdy palestynskie sieroty wpadna w wasze szpony, to od raz znajduja sie tanie organy do transplantacji
                        • kolter-xl Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 19:41
                          lepian4 napisał:

> Medrcu Syjonu, do niedawna tylko siostry zakonne wspolnoty religinej, ktorej s
                          > tarym syjonistycznym zwyczajem nazywasz sekta, zajmowaly sie losem sierot.

Wiemy o tym na tym forum doskonale raport Ryana dokładnie opisuje jakim bydłem są te stare panny !! Faktem jest ze nie wszystkie to takie żmijami z 5 % zachowało ludzkie uczucia

>Tak ciebie to meczy, ze ten wasz wybrany narod w tym chrzescjanom nie dorosl?

Fakt zrodzony w katolicyzmie nigdy jako dziecko chrześcijanina nie widziałem :((

Z drugiej strony to moze jest nawet lepiej, bo gdy palestynskie sieroty wpadna w was
                          > ze szpony, to od raz znajduja sie tanie organy do transplantacji

Cos tak jak to było przez lata w Hiszpanii ??

" Osiemdziesięcioletnia zakonnica jest pierwszą osobą, która zasiadła na ławie oskarżonych w sprawie handlu dziećmi w Hiszpanii.
                          Maria Gomez Valbuena jest oskarżona o więzienie nieletnich i fałszowanie dokumentów."

"Sfałszowane akta urodzenia. Sfałszowane akta zgonu. Matki okłamywane na oddziałach położnych. Dzieci żyjące w niewiedzy dziesiątki lat. Puste trumienki zakopywane na cmentarzach komunalnych. Lekarze, a także księża i zakonnice, handlujący noworodkami. - Hiszpania być może będzie świadkiem największego w swojej historii śledztwa w sprawie oszukańczych adopcji. A może nawet największego procesu swojego demokratycznego istnienia. "
                          • lepian4 Re: pytanie do koltera-xl 10.05.12, 09:44
                            Ano wiecie, towarzyszu, dokladnie gowno wiecie.

Jasne, ze nalezy z powaga traktowac przemoc zwlaszcza wobec nieletnich. Nie powinno tu byc zadnych wyjatkow.Skupienie uwagi tylko na osrodkach katolickich jest nieporozumieniem, bo nie rozwiazuje to zajwiska przemocy. Jednoczesnie przewrazliwione dusze lewackie zapominaja, ze kary cielesne byly, rowniez w duchu komunistycznym, elementem "normalnego" wychowania.
                            Jestem pelen wzruszenia, ze ze wygrzebales sensacyjne wiesci o Hiszpance, Maria Gomez Valbuena. Wzruszajace jest to, ze oskarza sie ja o "kradziez" lewackich dzieci, ktore otrzymywaly"prawowite" rodziny. Coz, dyktatura Franko miala wiele oblicz, ale niczym jest to wobec tego, co ty z reszta rabinow wyprawiacie z palestynskimi dziecmi. Trzeba wam jednak przyznac cudotworcze wlasciwosci, bo naprawde nie wiem jakich trikow uzyliscie, ze gojowskie narzady staja sie nagle koszerne?

Cudem jest tez banalny fakt, ze podczas wojny domowej w Hiszpanii przestepstw dopuscili sie tylko przeciwnicy komunistow. To samo nastapilo w twoim Kraju Rad. Faktycznie, zal dupe sciska, ze Lenin tak wczesnie wywinal orla! W przeciwnym razie bylibysmy wszyscy tak madrzy i szczesliwiy, jak wy towarzyszu!
                            • kolter-xl Re: pytanie do koltera-xl 10.05.12, 11:01
                              lepian4 napisał:

> Ano wiecie, towarzyszu, dokladnie gowno wiecie.

Lepik ja nie zaglądam w zadki swoim duchownym .
                              • lepian4 Re: pytanie do koltera-xl 10.05.12, 11:16
                                Nie bardzo pojmuje twych intymnych zwierzen. Opowiedz nam jeszcze, czy preferujecie oralne igraszki? Obraz nedzy i rozpaczy bedzie kompletny
                  • kolter-xl Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 10:33
                    4her napisał:

> Kolterowi sie marzy dom dziecka. Miałby komu opowiadac o napletku księdzia, odb
                    > ytnicach i swoich zboczeniach. Trafisz ty wreszcie tam gdzie twoje miejsce, to
                    > ci poopowiadają zboczku.

No a czego się można spodziewać po takim wiercy jak ty , poza gadanie o zboczeniu . To takie dl was typowe !!
                • kolter-xl Re: pytanie do koltera-xl 09.05.12, 10:32
                  lepian4 napisał:

> Wybuduj Luk Trumflany dla Sowietow, moze mnie twoi wybawcy sprzatna. To juz dzi
                  > alalo, Starszy Bracie w Wierze!

Poproś Dziadka może ma jeszcze w domu jego projekt .
          • yoki-oki Re: pytanie do koltera-xl 12.05.12, 08:37
            wuzet21 napisał:

> Jak zwykle... - miało być o zbyt kosztownych domach dziecka, a jest o żydach, p
            > roboszczach, gejach...ech...

No ale kto popsuł ten wątek?
    • andrzej256 Re: 5345,94 zł. 16.05.12, 21:22
      kolter-xl napisał:

> Tyle kosztuje utrzymanie w państwowym domu dziecka jednego tylko dzieciaka prze
      > z miesiąc. Obstawiam ze każde z nich do szkoły prywatnej oczywiście wożo
      > ne jest Bentleyem.Ciekawe jak długo będą marnotrawić pieniądze które faktyczni
      > e mogłyby pomóc dzieciom ,utrzymując tego rodzaju instytucje ? Zamiast dać szan
      > se rodzinom zastępczym .Lub rodzinnym domom dziecka .
      >
      > www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,11677362,15_lat__160_cm_wzrostu_i_ok__40_kg__W_bidulu_leczyli.html?as=2&startsz=x

Domy dziecka to polski skandal.
    • Gość: Stypendium Z wybor Re: 5345,94 zł. IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.12, 10:12
      stypendiumzwyboru.absolvent.pl/uczestnicy/pomoz-nam-a-my-pomozemy-innym-1147
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka