Dodaj do ulubionych

Moc pieczęci

30.06.12, 08:31
O co chodzi z tą magią odcisku na papierze wzoru wykrojonego z kauczuku?
Nie mam pieczęci ale w mojej pracy zawodowej utarło się że pieczęcie się stawia, gdzie się da i na czym się da. Zaraz obok podpisów. Nie ma oczywiście, żadnego przepisu prawnego nakazującego stosowanie takich pieczęci. No więc za każdym razem edukuje, że mój podpis jest tak samo ważny bez odcisku z kauczuku.
Po co im te pieczęcie?
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Moc pieczęci 30.06.12, 15:13
      Wiarygodnie i ładnie wyglądają.Kiedyś pieczęcie mogla mieć firma za okazaniem pozwolenia na dzialalność.
      Na pieczęci sa dane firmy więc łatwo o ewentualny kontakt.
      Jakiekolwiek pismo stemplowane pieczęcią od razu zyskiwało na powadze i wiarygodności.
      Czy tak jest teraz to nie wiem ,od lat nie prowadzę działalności gospodarczej.
    • Gość: Michał Re: Moc pieczęci IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.12, 12:30
      Odpowiadasz na:
      bling.bling napisał:
      > O co chodzi z tą magią odcisku na papierze wzoru wykrojonego z kauczuku?

To jest wymóg formalny aby pismo urzędowe było ważne.

> Nie mam pieczęci ale w mojej pracy zawodowej utarło się że pieczęcie się stawia
      > , gdzie się da i na czym się da. Zaraz obok podpisów.

Jeżeli nie masz pieczęci to znaczy że nie masz stanowiska wymagającego stosowania takowej.

>Nie ma oczywiście, żadneg
      > o przepisu prawnego nakazującego stosowanie takich pieczęci.

Oczywiście są takie przepisy ale widocznie Ty ich nie znasz.

>No więc za każdym
      > razem edukuje, że mój podpis jest tak samo ważny bez odcisku z kauczuku.
      > Po co im te pieczęcie?

No to głupio edukujesz.Sam podpis jest bezwartościowy - musi być wiarygodna i czytelna informacja o pełnionej funkcji oraz nazwisko i imię podpisującego dokument.

• bling.bling Re: Moc pieczęci 01.07.12, 15:19
        Gość portalu: Michał napisał(a):

>
        > To jest wymóg formalny aby pismo urzędowe było ważne.
        >
        które pismo?
        orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/17FF63A7

>
        > Jeżeli nie masz pieczęci to znaczy że nie masz stanowiska wymagającego stosowan
        > ia takowej.
        >
        > >Nie ma oczywiście, żadneg
        > > o przepisu prawnego nakazującego stosowanie takich pieczęci.
        >
        > Oczywiście są takie przepisy ale widocznie Ty ich nie znasz.
        >
        Ty też nie:
        >
        > No to głupio edukujesz.Sam podpis jest bezwartościowy - musi być wiarygodna i c
        > zytelna informacja o pełnionej funkcji oraz nazwisko i imię podpisującego doku
        > ment.
        >
        doupa:
    • paco_lopez Re: Moc pieczęci 01.07.12, 15:35
      mhm . jest jeszcze lepiej. faktura , której skan prześlę mailem (bez podpisu i pieczęci to nie oryginał) . identyczna wydrukowana przez moją drukarkę, włożona do koperty i wysłana tradycyjną pocztą , to oryginał :))
      • Gość: ka_p_pa Re: Moc pieczęci IP: *.interwan.pl 01.07.12, 16:41
        paco_lopez napisał:

> mhm . jest jeszcze lepiej. faktura , której skan prześlę mailem (bez podpisu i
        > pieczęci to nie oryginał) . identyczna wydrukowana przez moją drukarkę, włożona
        > do koperty i wysłana tradycyjną pocztą , to oryginał :))

Złożenie i zagięcie na pół czyni z niej oryginał:))
        • paco_lopez Re: Moc pieczęci 02.07.12, 19:41
          albo moja ewentualna fatygancja na pocztę czyni ją wielce oryginalną :)
    • znj2 Re: Moc pieczęci 01.07.12, 16:52
      To przyzwyczajenie z carskiej Rosjii. Uważam, że skoro jesteśmy w Unii Europejskiej , to powinny zniknąć pieczątki. W naszym kraju, im większy głupek, tym większa pieczątka.
      • karbat Re: Moc pieczęci 01.07.12, 20:46
        znj2 napisała:

> To przyzwyczajenie z carskiej Rosjii. Uważam, że skoro jesteśmy w Unii Europejs
        > kiej , to powinny zniknąć pieczątki. W naszym kraju, im większy głupek, tym wię
        > ksza pieczątka.

;)
        sprobuj w Holandii , Norwegii , Niemczech , dostac pieczatke .
        ludzie w tych krajach moga przezyc cale zycie nie wiedzac ( nie widzac jej ) co to pieczatka , to straszne .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka