ubiquitousghost88 27.07.12, 16:14 Amerykanizacja muzyki zniszczyła muzykę. Oni za co się wezmą, niszczą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ostatnispuszczawode Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie z... 27.07.12, 16:38 Źródłem są hiszpańscy badacze piosenek. Gazeta Wyborcza nie jest tu źródłem informacji tylko jak przystało na i gazetę zreferowała wyniki badań dla czytelników. Ten napis "Źródło : Gazeta Wyborcza" pod artykułem jest niewłaściwy . Odpowiedz Link Zgłoś
mol_chemiczny Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie z... 27.07.12, 17:13 Dlatego jeśli puścimy dwie piosenki na takich samych ustawieniach naszego odtwarzacza, O rety, po jakiemu to? Jakie my, jakiego naszego? Odpowiedz Link Zgłoś
robokopo Zgadza się! Większość dzisiejszej muzyki to shit! 27.07.12, 19:36 Zgadza się! Większość dzisiejszej muzyki to shit! Jeżeli chodzi o nurt tzw. rozrywkowy, to jeszcze da się słuchać Bjork. Ta przynajmniej nie spoczywa na laurach. Większość poza nią - do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie 27.07.12, 19:49 ubiquitousghost88 napisał: > Amerykanizacja muzyki zniszczyła muzykę. > Oni za co się wezmą, niszczą. Nie niszczą, tylko robią z tego konsumpcyjny rynek masowy. Z artystycznego punktu widzenia jest to niszczenie, ale amerykański punkt widzenia jest taki, że wartość ma tylko to, co da się sprzedać. Najwięcej zarabia się na produkcie przeznaczonym dla odbiorcy masowego, dlatego dla Amerykanów najlepsze jest to, co kupują tłumy. To, że jest to potworny chłam i że odbiorcy są w zdecydowanej większości półanalfabetami, w USA nie ma żadnego znaczenia. Tam zysk jest religią. Sieczka, którą obecnie nazywa się muzyką, sprzedaje się świetnie i przynosi rocznie dziesiątki miliardów dolarów, więc wszystko gra. Ja tu nie widzę problemu, bo jeżeli człowiek nie trawi sieczki, to nikt mu nie broni słuchać prawdziwej muzyki, a taka przecież wciąż istnieje, nawet jeżeli nie puszczają jej w RMF czy Zetce. Dla każdego coś dobrego - dla ludzi, którzy coś słyszą, jest cała masa twórców i wykonawców potrafiących tworzyć prawdziwą muzykę, a dla muzycznych imbecyli jest Lady Gaga, Rihana albo małpy w dresach i czapkach z daszkiem. Przecież imbecylom też się coś od życia należy, nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Ja artystyczny punkt miałem na myśli... 27.07.12, 20:48 ...Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Ale sto lat, dla rozwoju muzyki, stracone. Na dłuższą metę nie geszeft, a sztuka i kultura to pozytywy rozwojowe. quant34 napisał: > ubiquitousghost88 napisał: > > > Amerykanizacja muzyki zniszczyła muzykę. > > Oni za co się wezmą, niszczą. > > Nie niszczą, tylko robią z tego konsumpcyjny rynek masowy. Z artystycznego punk > tu widzenia jest to niszczenie, ale amerykański punkt widzenia jest taki, że wa > rtość ma tylko to, co da się sprzedać. Najwięcej zarabia się na produkcie przez > naczonym dla odbiorcy masowego, dlatego dla Amerykanów najlepsze jest to, co ku > pują tłumy. To, że jest to potworny chłam i że odbiorcy są w zdecydowanej więks > zości półanalfabetami, w USA nie ma żadnego znaczenia. Tam zysk jest religią. S > ieczka, którą obecnie nazywa się muzyką, sprzedaje się świetnie i przynosi rocz > nie dziesiątki miliardów dolarów, więc wszystko gra. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie 28.07.12, 09:19 quant34 a jaka muzyke uwazasz za "arystyczna" - melodeklamacje? Slowa w muzyce nie sa najwazniejsze a wlasnie MUZYKA, melodia, ktorej nie potraficie stworzyc. Wiersze piszcie o mgle smolenskiej jak chcecie a nie zmuszajcie nas do wysluchiwania tej Waszej pseudo-muzyka (dwa akordy i szlus!). Bam bam, bam, bam.............. Tak tyglada zapis polskiej muzyki dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
quant34 Re: Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie 28.07.12, 12:20 123jna napisał: > quant34 a jaka muzyke uwazasz za "arystyczna" - melodeklamacje? Nie wiem co to jest muzyka "artystyczna", nie używam takiego pojęcia. Muzykę dzielę na prawdziwą muzykę oraz sieczkę. Prawdziwa to oczywiście w pierwszej kolejności klasyka - Bach, Mozart, Chopin że wymienię tylko kilku moich ulubionych (zapewne nie jestem zbyt oryginalny), dalej wiele odłamów jazzu i jego nowe wcielenie - chillout, muzyka elektroniczna, muzyka filmowa, rozmaite aranżacje symfoniczne popularnych utworów. Rzecz jasna nie można pomiędzy tymi gatunkami stawiać znaku równości, ale wszystko to jest muzyka (oczywiście w każdym gatunku są prawdziwi muzycy oraz chałturnicy, ale to niczego nie zmienia). Co do sieczki, jest nią prawie wszystko, co nadają stacje typu VIVA, MTV itd. Wykonawców jest tu bez liku, ale wszyscy robią zasadniczo to samo: cztery, maksymalnie do sześciu akordów i dwa, trzy rodzaje rytmu, wszystko okraszone banalnym tekstem, w dodatku w miarę upływu czasu coraz bardziej wulgarnym. Oczywiście i tu zdarzają się wyjątki. Ostatnią grupę w mojej klasyfikacji stanowią gatunki, których nie uważam nawet za sieczkę, a są to disco-polo oraz hip-hop. Pierwsze jest nieudolną próbą unowocześnienia wiejskiego folkloru, drugie to podrygi małp w dresach, które nauczono używania sekwensera. > Wiersze piszcie o mgle smolenskiej jak chcecie a nie zmuszajcie nas do wysluch > iwania tej Waszej pseudo-muzyka (dwa akordy i szlus!). Mówiąc szczerze nie bardzo rozumiem do kogo się zwracasz z tym apelem. Chyba nie do mnie? > Bam bam, bam, bam....... > ....... Tak tyglada zapis polskiej muzyki dzis. Niezupełnie. Tak wygląda zapis muzyki emitowanej przez stacje muzyczne i większość rozgłośni radiowych. Ale w Polsce wciąż jednak mamy parę osób, które potrafią grać, trzeba tylko zadać sobie trud aby ich znaleźć. Nie to jest problemem, że w Polsce nie tworzy się muzyki, bo się tworzy. Problemem jest to, że wartościowa muzyka nie jest promowana, za to sieczkę puszcza się w każdym kącie. Ale to nie jest problem tylko Polski, bo tak jest obecnie na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Sentencji akordów hahaha IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.12, 00:33 "Sentencji akordów"? Co za debil to pisał? Prędzej "sekwencji akordów" Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie z... 28.07.12, 09:12 Zgadzam sie z autorami. Mieszkam poza (na razie) krajem i mam pewne spostrzezenia odnosnie muzyki polskiej. STRACILA MELODIE! Nadal sa "dwa akordy i darcie mordy". Podejrzewalam, ze Polacy stracili sluch po wprowadzeniu Stanu Wojennego i mode na te rozne zaangazowane Perfekty, ktorych po prostu nie cierpie. Dzis slowa stracily sens a te jedynie dwa akordy pozostaly. Zauwazylam takze, ze mlodzi ludzie spiewajac dzis Grechute czy Osiecka takze traca melodie na korzysc tych dwoch akordow. Polacy, z doskonala muzyka ludowa, dzis sa niemuzykalni po prostu. Nie sluchaja takze muzyki zachodniej z wyjatkiem tej dla mlodziezy i nie potrafia nasladowac dobrych nurtow, ktore w niej sa. Wraca moda na lata 60-te z piekna muzyka - ale nie w Polsce. Dwa akordy i darcie mordy ma sie tu dobrze! Morde drzemy takze w parlamencie i na ulicach (a moze i w domach). Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie 28.07.12, 09:16 jaka amerykanizacj - to dwa akordy idarcie mordy jest amerykanskie? Dzis - polskie wlasnie. Dlatego nie mamy szansy na Eurowizje i nikt naszej muzyki sluchac nie chce, ja takze. A brytyjska a franuska czy wloska muzyka? One nadal istnieja i maja sie dobrze, posluchajcie tej muzyki, nikt Wam nie karze sluchac miernot z USA - ale - zebyscie choc ich nasladowali. Brzmienie macie prymitywne, melodia dwa akordy, malo zroznicowana - straszne po prostu! Chopin by sie zalamal. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie 28.07.12, 09:53 Coś w tym jest. Niedawno słuchałem wywiadu z jakimś muzykiem który zwrócił uwagę na fakt zastoju z kolei w instrumentach. Nikt nie tworzy nowych instrumentów. Np skład orkiestry symfonicznej ustalił się gdzieś tak pod koniec XIX w. I od tego czasu nie ma zmian w ich składzie. Nie ma też ludzi eksperymentujących w tej dziedzinie. Nikt nie ulepsza instrumentów, nie stara się stworzyć nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nbs_r Prawo autorskie 28.07.12, 11:22 Gdyby to zalezalo od tworcow, to mielibysmy jeszcze bardziej roznorodna muzyke niz dawniej. Wystarczy wejsc na youtube by zobaczyc jak ludzie przescigaja sie pomyslami. Problem jest w prawie autorskim, ktore sprowadzilo tworczosc do produkcji przemyslowej. Gdy tylko pojawia sie pojecie "wlasnosci" to zaraz zbiegaja sie wszelkiej masci dystrybutorzy i producenci. Jak pokazuje praktyka, owa "wlasnosc" prawie zawsze trafia w rece dystrybutorow, a nie tworcow. Artysta staje sie tylko malym trybikiem w maszynie ukierunkowanej na zysk i minimalizacje ryzyka. Bywa, ze jego rola jest tylko pokazywanie twarzy i robienie szumu wokol siebie - muzyke zawsze ktos moze dopisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 13:23 Najgorsze są piosenki kościelne. Zauważyliście, że wszystkie są takie same? Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Forumowicze! Ale was Jasiu zrobił(a)!...hahahahaha 28.07.12, 16:36 ...Fakt, Vivaldi sześćset razy... ten sam koncert przepisywał (powiadają)... Brawo, Jasiu! Brawo! Gość portalu: Jasiu napisał(a): > Najgorsze są piosenki kościelne. Zauważyliście, że wszystkie są takie same? Odpowiedz Link Zgłoś
vdziwny Re: Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie 30.07.12, 15:02 Muzykę, a również większość piosenek kościelnych pisali wielcy kompozytorzy, do których dzisiejszych muzykokletów trudno porównywać. Zaczyna się od tego, że w szkolach brak nauki śpiewu, chociażby poczynając od słynnego "Panie Janie", stąd brak gustu i beztalencie. Dla tego dzisiejszy piosenkarz drze się niby Juhas na hali, który odpowiada koledze na odległym drugim zboczu. Odpowiedz Link Zgłoś
vdziwny Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie z... 29.07.12, 23:12 Dziś piosenkarz się drze niemiłosiernie, a orkiestra zamiast akompaniamentu usiłuje go zagłuszyć, stąd tak głośno i nic więcej. Brak niestety takich jak Grechuta i jemu współcześni. Ratują sytuację tylko zespoły bazujące na tradycjach muzyki ludowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: Wszystkie piosenki brzmią tak samo. Hiszpanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 00:45 vdziwny napisał: > Dziś piosenkarz się drze niemiłosiernie, a orkiestra zamiast akompaniamentu usi > łuje go zagłuszyć, stąd tak głośno i nic więcej. Brak niestety takich jak Grech > uta i jemu współcześni. Ratują sytuację tylko zespoły bazujące na tradycjach m > uzyki ludowej. Która w polskim wydaniu jest niemiłosiernym darciem. Np. góralska. Heeeeeeeeej góoooryyyy mooojeeee góoóóóóryyyy. Odpowiedz Link Zgłoś