Dodaj do ulubionych

Rodzice na śmietnik, dzieci na wakacje

14.08.12, 12:44
spoleczenstwo.newsweek.pl/rodzice-na-smietnik--dzieci-na-wakacje,94926,1,1.html
- Dane mówią że tylko 40% Polaków regularnie chodzi na msze co niedziela. Ta większość z kościołem zerwała bądź zrywa a przy okazji zrywa też z zasadami moralnymi z przykazaniami bożymi i w efekcie mamy to co mamy. Pytanie do tych co walcza z kościołem, czy jesteście zadowoleni z takiego obrotu spraw? Odejście od wiary od zasad od przykazań skutkuje właśnie takimi m.in zachowaniami
Obserwuj wątek
    • bling.bling Re: Rodzice na śmietnik, dzieci na wakacje 14.08.12, 13:02
      Jak w moim kiblu!!! Dosłownie takie coś chodzi tylko że to jest ciut większe. Co mam zrobić? Użyć Domestosa czy Kreta?
    • gucio71.2 V kolumna 14.08.12, 13:06
      tak sie zastanawiam ilu ty już skutecznie odsunąłeś ludzi od kościoła?
      Wiesz ? Tu już nie chodzi o sam koścół jeno o takie wybryki natury jak ty. Nie chodze do kościoła by nie natknąć sie na takie wynalazki, chociaż zdecydowana większość z nas nie ma nic do wartości chrześcijańskich, bo one same w sobią są ok. Tylko te oszołomy w kościołach jak V kolumna...
    • piwi77.0 Re: Rodzice na śmietnik, dzieci na wakacje 14.08.12, 13:33
      oszolom-z-radia-maryja napisał:

Dane mówią że tylko 40% Polaków regularnie chodzi na msze co niedziela.

Nie wiem po co oni tam chodzą co niedziela, skoro zawsze dzieje się to samo. To tak, jakby w każdą niedzielę chodzić do kina na ten sam film - to musi prowadzić do ześwirowania.

Ta wi
      > ększość z kościołem zerwała bądź zrywa a przy okazji zrywa też z zasadami moral
      > nymi z przykazaniami bożymi i w efekcie mamy to co mamy. Pytanie do tych co wa
      > lcza z kościołem, czy jesteście zadowoleni z takiego obrotu spraw? Odejście od
      > wiary od zasad od przykazań skutkuje właśnie takimi m.in zachowaniami
      • Gość: akademia Re: Rodzice na śmietnik, dzieci na wakacje IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.12, 21:46
        Piwi, nie wiesz po co tam chodzą, to idź i sprawdź !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • piwi77.0 Re: Rodzice na śmietnik, dzieci na wakacje 15.08.12, 08:45
          Gość portalu: akademia napisał(a):

Piwi, nie wiesz po co tam chodzą, to idź i sprawdź

Kiedy ja wiem co tam się dzieje, bo sam latami jak kretyn tam chadzałem. Skoro więc i ja w końcu doszedłem do wniosku, że coniedzielne wizytowanie identycznego przedstawienia jest bez sensu, czemu innym tak trudno do niego (wniosku) dojść?
          • Gość: inkwizytor Mały prztyczek... IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.08.12, 09:54
            piwi77.0 napisał:

Nie wiem po co oni tam chodzą co niedziela, skoro zawsze dzieje się to samo. To tak, jakby w każdą niedzielę chodzić do kina na ten sam film - to musi prowadzić do ześwirowania.

Kiedy ja wiem co tam się dzieje, bo sam latami jak kretyn tam chadzałem. Skoro
            więc i ja w końcu.....

Ześwirowałeś? :))))
            • piwi77.0 No malutki taki. /nt 15.08.12, 09:56
    • Gość: smok Re: Rodzice na śmietnik, dzieci na wakacje IP: *.jjs.pl 14.08.12, 21:25
      Gorsze traktowanie osób w podeszłym wieku i stereotypowe postrzeganie starości nie jest zjawiskiem nowym, nie jest wynalazkiem współczesności.
      Analiza pozycji osób starszych w społeczeństwach zachodnich, które powstały z połączenia kultury antycznej i chrześcijańskiej prowadzi do stwierdzenia, iż bez względu na epokę, młodość jako gwarancja dobrobytu i przetrwania była wartością cenioną znacznie wyżej niż starość (każde społeczeństwo chce żyć, przetrwać, wysławia silę i płodność, młodości). We współczesnym świecie, zdominowanym przez „kult młodości”, brakuje miejsca na starość, nie docenia się wartości, jakie przynosi starszy wiek, bo dziś starość nie jest synonimem mądrości, seniorzy nie nadążają za nowościami techniki.
      O jakiej ty walce z kościołem znowu piszesz ? Antyklerykalizm nie jest żadną walką z klerem, lale sprzeciwem wobec klerykalizacji państwa.
      Ludzie odchodzą od kościoła, bo stanowisko kościoła jest zbyt często brane pod uwagę jako głos większości społeczeństwa, a jak sam piszesz to tylko 40% jest religijna mimo, że 95% społeczeństwa jest katolikami według liczby chrztów. Bo kościół to instytucja, a religia została stworzona po to, by zarządzać ludźmi i uprzywilejowanej grupie dać władzę nad innymi co ludzie wykształceni wiedzą i rozumieją doskonale, a hipokryzja i politykowanie płynące z ambony ich po prostu razi. Księża są natrętni, narzucają swoją wolę wiernym i wykorzystują swoją pozycje społeczną - to jest hipokryzja. Nawołują do miłości bliźniego, ale budują wielkie kościoły zamiast domów dla bezdomnych. Większość Polaków nie życzę sobie, żeby Kościół był utrzymywany z ich podatków woleliby te pieniądze szły na służbę zdrowia.
      Ludzie odchodzą z kościoła, ale nie od wiary, ta pozostaje w sferze prywatnej, maja dość próżnej paradności kleru, przyjęcie przez księży postawy władczej, a nie służebnej.
      Nie odchodzili by od kościoła, gdyby zobaczyli że, księża są w nim z prawdziwego powołania, wolne od bogactwa, drogich samochodów, przywilejów władzy, oraz gdyby kler nie wchodził w polityczne układy gwarantujące nietykalność i swobodę biznesową.
      Zacznij więc swoje postulaty kierować pod właściwy adres.
    • matylda1001 Re: Rodzice na śmietnik, dzieci na wakacje 14.08.12, 23:07
      A niby co ci nieszczęśni ludzie mają zrobić z tymi staruszkami? Im odpoczynek jest bardziej potrzebny niż Tobie czy mnie. Czy Ty, Oszolku, zdajesz sobie sprawę, co to jest opieka nad chorym, starym człowiekiem, 24 godz na dobe przez 365 dni w roku? Muszą odpocząc, żeby móc jakoś funkcjonować przez następny rok, a gdyby chcieli wynając opiekunkę, lub oddac podopiecznego (na okres odpoczynku) do Domu Opieki, to na wakacje już by nie wystarczyło. Ci ludzie nie tylko mają starych rodziców, ale mają tez dzieci i wnuki, dla których tez chcą żyć i się nimi cieszyć. W rozwiązaniu, a przynajmniej w złagodzieniu tego problemu wielkie pole do popisu ma właśnie Kościół. Dęte gadki z ambony na nic się nie przydadzą, ale plebanie są pakowne. Gdyby tak chociaz co drugi ksiądz zgodził się przygarnąc jakiegoś staruszka na czas wyjazdu rodziny, to miałby niebo zapewnione :) Nie wszyscy starsi ludzie wymagają opieki medycznej, ale po prostu nie mogą funkcjonować sami. Gdyby chociaż część z tych, którzy w tej chwili szlifują butami asfalt na drogach do Częstochowy zgodzila się robić za "urlopowych" wolontariuszy, to bramy Niebios byłyby dla nich szerzej otwarte. Ty też, zamiast się mądrzyć, wytykać innym brak zasad moralnych, mógłbyś pomóc.
    • voxave Zwyczajnie chodzi o kasę 15.08.12, 06:00

Pobiera rodzina emeryturę starego człowieka i nie chce za nic na jego rzecz zaplacić.Dlatego podrzuca do szpitala , bo szkoda kasy dla opiekunki na czas ich uropu.
      Mozna chorego,starego człowieka umieścić w odpowiedniej placówce ale wtedy sie traci dochód.
      Zawsze chodzi o pieniadze .....:(
    • piwi77.0 Re: Rodzice na śmietnik, dzieci na wakacje 15.08.12, 09:49
      oszolom-z-radia-maryja napisał:

Pytanie do tych co walcza z kościołem, czy jesteście zadowoleni z takiego obrotu spraw?

Prawie tak, sytuacja powoli zmierza ku normalności, osobiście jestem optymistą.
    • Gość: inkwizytor Szpital to nie śmietnik IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.08.12, 10:08
      Oddają rodziców pod fachową opiekę, najlepszą z możliwych. To fakt, że blokują tym samym miejsca dla innych potrzebujących opieki. Ale...
      Nie każdego stać na wynajęcie fachowej opiekunki,
      a jeżeli już to są ogromne problemy z ich znalezieniem.
      Ci ludzie są nieludzko zmęczeni opieką nad starymi, zniedołężniałymi starcami i jest im niezbędny odpoczynek. Nie ma tu żadnego znaczenia, czy są to praktykujący czy niepraktykujący katolicy. Zmęczenie, brak snu dopada każdego. I nie w w tym tkwi sedno sprawy. Najłatwiej jest zrzucić ciężar odpowiedzialności na obniżenie poziomu zasad moralnych, najłatwiej pisać androny, że chodzenie do kościoła wyeliminuje problem lub go rozwiąże. Nie rozwiąże. Ten problem należy rozwiązać systemowo. Trzeba powołać placówki opieki, gdzie można umieścić starą, chorą osobę na okres wakacji. I tyle.
      • voxave Chciwośc 15.08.12, 11:33

jest motorem zlego traktowania starych ludzi.
        Maja emeryture-----planując swoje wakacje zaplanuj opiekunke do rodzica i jej zapłac.
        Jesli nie chcesz sie nalezycie opiekowac nikt ci nie każe sie męczyć, od opieki sa wyspecjalizowane placówki.
        Co za hipokryzja....
        • Gość: inkwizytor Szantaż i egoizm IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.08.12, 11:54
          Swiat nie jest czarno - biały.
          Z pewnością czasami jest tak, jak piszesz.
          Czasami jest jednak i tak, że starzy ludzie, panicznie bojąc się śmierci, za nic na świecie nie zgadzają się na wyjazd dzieci i pozostawienie ich samych, w otoczeniu "obcych ludzi". Często też uciekają się do szantażu emocjonalnego. "Ty tu sobie wyjedziesz, a ja umrę i nie zdążysz nawet przyjechać na mój pogrzeb".....
          Rzadko kiedy cechuje ich racjonalne myślenie. Często kieruje nimi egoizm. Na skali egoizmu zresztą, starzy, schorowani ludzie plasują sie na zaszczytnych, medalowych miejscach.
          • piwi77.0 Re: Szantaż i egoizm 15.08.12, 12:36
            Egoizm u ludzi starszych jest bardzo rozpowszechniony. Jak i gra na uczuciuach własnych dzieci - wyjątkowa wredna taktyka.
            • billy.the.kid Re: Szantaż i egoizm 15.08.12, 13:51
              z tytułu wynika ze dzieciaki wysłaliśta na kolonie lub obóz harcerski a sami na smietnik???

tam też może być sympatycznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka