Dodaj do ulubionych

Aborcja eugeniczna

11.10.12, 18:31
Sejm zajmie sie jednak dalej propozycja zaostrzen w ustawie o przerywaniu ciazy.
Nie grzeje mnie specjalnie temat samego faktu aborcji, czy to nieetyczne czy nie, wydaje mi sie za jest duzo argumentow zarowno za jak i przeciw i kazde rozwiazanie bedzie kontrowersyjne, to nieuniknione. Rozumiem doskonale ludzi, ktorzy uwazaja, ze aborcja powinna byc dozwolona w przypadku plodu z ciezkimi wadami genetycznymi, jak i rozumiem tych, ktorzy twierdza, ze to nieludzkie, ze plod jest przeciez niewinny, ze i tak powinno sie dziecko urodzic. Ciekawe jest spostrzezenie, ze np. rodzice, ktorzy w wielkim stresie czekali na urodzenie swojego dziecka z zespolem Downa, potem jednak dziecko to bardzo kochali i uwazali decyzje o urodzeniu za sluszna.

Wg mnie nie jest to jednak problem podstawowy. Podstawowy problem jest taki, czy ktos w ogole mysli o lagodzeniu negatywnych skutkow takiej czy innej ustawy? Bo skutki takie beda zawsze i przy kazdej ustawie. A wiec:
1. W przypadku zaostrzenia ustawy, czy kobiety (rodziny / przyszli opiekunowie) objete beda profesjonalna opieka i przed urodzeniem i po urodzeniu dziecka, co z kosztami leczenia, stalej opieki itd. itp. Co ze zdrowiem psychicznym tych rodzicow?
2. W przypadku zlagodzenia ustawy, czy bedzie prowadzony skuteczny program, aby jak najmniej kobiet chcialo przerywac ciaze? Czy bedzie nowoczesna edukacja seksualna w szkole? I poza szkola - w tym doroslych, by np. dziewczynie w ciazy bedacej w wieku szkolnym pomagac, a nie wytykac ja palcami? Bo nikt chyba nie jest za tym, by aborcja byla stosowana na zasadzie antykoncepcji.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12643095,Poslowie_za_zaostrzeniem_przepisow_dotyczacych_aborcji_.html
Obserwuj wątek
    • Gość: inkwizytor Re: Aborcja eugeniczna IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.10.12, 19:38
      8ar8ara napisała:

> Rozumiem doskonale ludzi, ktorzy
      > uwazaja, ze aborcja powinna byc dozwolona w przypadku plodu z ciezkimi wadami
      > genetycznymi, jak i rozumiem tych, ktorzy twierdza, ze to nieludzkie, ze plod j
      > est przeciez niewinny, ze i tak powinno sie dziecko urodzic.

A ja nie rozumiem tych dywagacji. W przypadku wad genetycznych aborcja powinna być bezwzględnie dozwolona. Rodzicom dałbym prawo wyboru, czy z tej opcji chcą skorzystać, czy z niej zrezygnować i mimo wszystko zdecydować się na poród. Tyle tylko, że tu mam mieszane uczucia...

Czytałem wspomnienia rodziców dzieci upośledzonych, fizycznie, umysłowo, czy i tak i tak. I czytając te wspomnienia miałem mieszane uczucia. Bo z jednej strony podziwiałem ich heroiczne wręcz zmagania z rzeczywistością, z drugiej jednak strony dręczyły mnie wątpliwości, czy ci ludzie mieli prawo skazywać swoje dziecko na cierpienie tylko dlatego, że chcieli mieć potomstwo? Spełnić się w roli rodzica? A dziecko? Czy chciało się spełnić w postaci upośledzonego? Czy ktoś go pytał o zdanie? Czy ktoś uzyskał jego pozwolenie na życie w cierpieniu?
      • Gość: X Re: Aborcja eugeniczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.12, 21:35
        Są jeszcze inne przesłanki, kobiety rodzą upośledzone dzieci, bo aborcja byłaby ICH grzechem. A nie chcą tego grzechu brać na siebie. Kto się martwi o dziecko? Nikt. Państwo ma w doopie, rodzice płodzą i rodzą bez sensu, byleby grzechu nie mieć. Ciemne spoleczenstwo.
        Polska się nie nadaje ani do Europy ani do XXI wieku. Trzeba sobie zdać z tego sprawę.
        • Gość: inkwizytor Re: Aborcja eugeniczna IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.10.12, 23:26
          Gość portalu: X napisał(a):

> Są jeszcze inne przesłanki, kobiety rodzą upośledzone dzieci, bo aborcja byłaby
          > ICH grzechem. A nie chcą tego grzechu brać na siebie. Kto się martwi o dziecko
          > ? Nikt. Państwo ma w doopie, rodzice płodzą i rodzą bez sensu, byleby grzechu n
          > ie mieć.

To prawda. Mimo deklaracji o pomocy czy to instytucji państwowych czy to społecznych, w gruncie rzeczy rodzice upośledzonego dziecka pozostawieni są sami sobie. I sami dźwigają ciężar opieki nad nim. Tzw obrońcy życia troszczą się o płód, natomiast urodzone już dziecko,
          wymagające ogromnej troski i opieki, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, przestaje ich interesować, znika z ich horyzontu widzenia...
          Eh, obłuda i zakłamanie do n-tej potęgi.
        • 8ar8ara Re: Aborcja eugeniczna 13.10.12, 12:41
          Gość portalu: X napisał(a):

> Są jeszcze inne przesłanki, kobiety rodzą upośledzone dzieci, bo aborcja byłaby
          > ICH grzechem. A nie chcą tego grzechu brać na siebie. Kto się martwi o dziecko
          > ? Nikt. Państwo ma w doopie, rodzice płodzą i rodzą bez sensu, byleby grzechu n
          > ie mieć. Ciemne spoleczenstwo.
          > Polska się nie nadaje ani do Europy ani do XXI wieku. Trzeba sobie zdać z tego
          > sprawę.

Tak, to motywacja religijna, nalezy ja chyba rozumiec.
      • seth.destructor Re: Aborcja eugeniczna 11.10.12, 23:40
        Piszesz: rodzicom, a jak to wygląda w rzeczywistości? Czy ojciec dziecka może przeciwdziałać aborcji, jeśli matka chce to zrobić?
        • Gość: inkwizytor Re: Aborcja eugeniczna IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.10.12, 00:08
          seth.destructor napisał:

> Piszesz: rodzicom, a jak to wygląda w rzeczywistości? Czy ojciec dziecka
          > może przeciwdziałać aborcji, jeśli matka chce to zrobić?

Decyzja powinna być uzgodniona i przemyślana przez oboje rodziców. Tyle teoria.
          W praktyce decydujący głos ma matka dziecka.
          Być może się mylę, być może istnieją przepisy prawne regulujące te sprawy, ale ja ich nie znam. Może ktoś inny będzie bardziej kompetentny i udzieli Ci szczegółowej odpowiedzi.
        • 8ar8ara Re: Aborcja eugeniczna 13.10.12, 12:41
          seth.destructor napisał:

> Piszesz: rodzicom, a jak to wygląda w rzeczywistości? Czy ojciec dziecka
          > może przeciwdziałać aborcji, jeśli matka chce to zrobić?

Nie wiem.
      • 8ar8ara Re: Aborcja eugeniczna 13.10.12, 12:40
        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> 8ar8ara napisała:
        >
        > > Rozumiem doskonale ludzi, ktorzy
        > > uwazaja, ze aborcja powinna byc dozwolona w przypadku plodu z ciezkimi wa
        > dami
        > > genetycznymi, jak i rozumiem tych, ktorzy twierdza, ze to nieludzkie, ze
        > plod j
        > > est przeciez niewinny, ze i tak powinno sie dziecko urodzic.
        >
        > A ja nie rozumiem tych dywagacji. W przypadku wad genetycznych aborcja powinna
        > być bezwzględnie dozwolona.

Ale w przypadku ktorych wad?

> Rodzicom dałbym prawo wyboru, czy z tej opcji chcą
        > skorzystać, czy z niej zrezygnować i mimo wszystko zdecydować się na poród. Ty
        > le tylko, że tu mam mieszane uczucia...

Tak jest teraz.

> Czytałem wspomnienia rodziców dzieci upośledzonych, fizycznie, umysłowo, czy i
        > tak i tak. I czytając te wspomnienia miałem mieszane uczucia. Bo z jednej stron
        > y podziwiałem ich heroiczne wręcz zmagania z rzeczywistością, z drugiej jednak
        > strony dręczyły mnie wątpliwości, czy ci ludzie mieli prawo skazywać swoje dzie
        > cko na cierpienie tylko dlatego, że chcieli mieć potomstwo? Spełnić się w roli
        > rodzica? A dziecko? Czy chciało się spełnić w postaci upośledzonego? Czy ktoś g
        > o pytał o zdanie? Czy ktoś uzyskał jego pozwolenie na życie w cierpieniu?

No wlasnie, czy te dzieci cierpia? Co z np. zespolem Alporta? Niektore kraje dopuszczaja tu aborcje, niektore nie.
        • Gość: inkwizytor Re: Aborcja eugeniczna IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.10.12, 13:55
          8ar8ara napisała:

> No wlasnie, czy te dzieci cierpia? Co z np. zespolem Alporta? Niektore kraje do
          > puszczaja tu aborcje, niektore nie.

Lista wad genetycznych stanowiących przesłanki do dokonania aborcji jest zróżnicowana w różnych krajach. Szczerze mówiąc, nie słyszałem, by choroba zwana zespołem Alporta była taką przesłanką, ale skoro tak twierdzisz...

A tu trochę ciekawostek na temat wad genetycznych:

niewiarygodne.pl/gid,12333354,img,12333447,kat,1017185,title,10-przerazajacych-deformacji-genetycznych,galeriazdjecie.html?smgajticaid=6f565
          • 8ar8ara Re: Aborcja eugeniczna 13.10.12, 14:36
            Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> 8ar8ara napisała:
            >
            > > No wlasnie, czy te dzieci cierpia? Co z np. zespolem Alporta? Niektore kr
            > aje do
            > > puszczaja tu aborcje, niektore nie.
            >
            > Lista wad genetycznych stanowiących przesłanki do dokonania aborcji jest zróżni
            > cowana w różnych krajach. Szczerze mówiąc, nie słyszałem, by choroba zwana zesp
            > ołem Alporta była taką przesłanką, ale skoro tak twierdzisz...

O ile pamietam w USA zaleca sie aborcje w przypadku zespolu Alporta. Bo cho\c to dyskusyjne, czy to ciezka wada, to pomysl sam, czy chcialby w wieku nap. 30 lat zaczac byc dializowany, czekac pare lat na przeszczep nerki, a potem zyc caly czas z przeszczepiona nerka? Zycie z przeszczepiona nerka jest ok, wielu nawet tego nie zauwaza, immunosupresja jest obecnie tolerowana dobrze, choc moga byc powiklania. Jednak gdybym ja mogla wybierac to nie wiem, czy chcialabym tak zyc....

> A tu trochę ciekawostek na temat wad genetycznych:
            >
            > niewiarygodne.pl/gid,12333354,img,12333447,kat,1017185,title,10-przerazajacych-deformacji-genetycznych,galeriazdjecie.html?smgajticaid=6f565

Poza tym czesto trudno jest okreslic jednoznacznie, czy wada jest ciezka czy nie.
    • 33qq Re: Aborcja eugeniczna 11.10.12, 21:54
      Aborcja powinna być dostępna nie tylko w związku z niedorozwiniętym płodem, ale w związku ze złą sytuacją matki, to ona powinna decydować czy urodzi. Jeśli ktoś ma ochotę na to dziecko, niech dotrze do kobiet, które są w takiej sytuacji i zagwarantuje, że się tym dzieckiem zajmie. Czyste i uczciwe.
      • 8ar8ara Re: Aborcja eugeniczna 13.10.12, 12:43
        33qq napisał:

> Aborcja powinna być dostępna nie tylko w związku z niedorozwiniętym płodem, ale
        > w związku ze złą sytuacją matki, to ona powinna decydować czy urodzi. Jeśli kt
        > oś ma ochotę na to dziecko, niech dotrze do kobiet, które są w takiej sytuacji
        > i zagwarantuje, że się tym dzieckiem zajmie. Czyste i uczciwe.

Teraz tak chyba nie jest?
    • bimota Re: Aborcja eugeniczna 11.10.12, 23:17
      A co z dyskusja o "daunach"... ?
      • 8ar8ara Re: Aborcja eugeniczna 13.10.12, 12:44
        bimota napisał:

> A co z dyskusja o "daunach"... ?

No wlasnie, plod z zespolem Downa - decydowac sie na aborcje, czy nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka