Dodaj do ulubionych

Kapitalizm głodzi

09.11.12, 08:39
Nie, nie, bynajmniej nie nierobów.
Kapitalizm głodzi tych, którzy całe życie ciężko pracowali.
Są już starzy i słabi wiec niepotrzebni i niegroźni.
No to wykończyć ich głodem bo biznesowi są już niepotrzebni.
Tylko obciążają budżet.
Dzikie prawa z czasów jaskiniowych, kiedy starych wynosiło się do lasu, wracają w kapitalistycznej III RP.
System państwowy jaki mamy w Polsce to nie rozwój a cofanie cywilizacji.
To system wrogi normalnym potrzebom ludności.
wyborcza.biz/Emerytura/1,124711,12822041,Polakow_czeka_bieda_na_emeryturze.html
Obserwuj wątek
    • mariner4 10 mln ton żywności ląduje na śmietnikach 09.11.12, 08:59
      Pieprzycie towarzyszu głupoty. Bieda to jeszcze nie głód.
      M.
      • remez2 Re: 10 mln ton żywności ląduje na śmietnikach 09.11.12, 10:00
        mariner4 napisał:
        Nie byłbym taki pewien. Jeżeli wielkość ta dotyczy Polski, oznacza to, że codziennie każdy z nas wyrzuca do śmieci ca 76 dag żywności. Od niemowlaka po stulatka. To chyba nie jest możliwe.

----------------------------
        • mariner4 Było to kedyś na jakimś portalu 09.11.12, 10:05
          Razem UE podobno 90 mln ton.
          Ja myślę, że do tego trzeba doliczyć marnotrawstwo żywności zanim dotrze do konsumenta.
          W magazynach, marketach i oczywiście u konsumentów.
          Co by nie powiedzieć jest tego dużo.
          M.
      • wlodzimierz.ilicz Ile ton to jeszcze pytanie. 09.11.12, 11:46
        Ale jeżeli ktoś wyrzuca to na pewno nie emeryci i biedacy.
        Oni mogą najwyżej zbierać w śmietnikach spleśniały chleb a nie go wyrzucać.
        Co z tego, że bogacze wyrzucają?
        Dla biednych nic z tego nie przybywa.
        • mariner4 Niestety mogą zbierać, ale za PRL 09.11.12, 11:54
          nic na śmietniku by nie znaleźli.
          M.
          • tornson Za PRLu nikt nie musiał grzebać po śmietnikach. 09.11.12, 12:35
            Wtedy każdy miał prace i miał za co żyć. Zmuszanie ludzi do przeszukiwania śmietników to wymysł kapitalizmu.
            • mariner4 Biedaku..... 09.11.12, 12:41
              M.
              • wlodzimierz.ilicz Re: Idioto..... 09.11.12, 13:01
            • bogucjusz Za PRLu nic ciekawego nie było w śmietnikach. 09.11.12, 13:02
              Socjalistyczny syf zmuszał ludzi do gromadzenia surowców wtórnych (butelki, makulatura), za które można było dostać niektóre z deficytowych produktów (np. papier toaletowy). O napojach w puszkach nikomu się nie śniło, były za bony w Pewexie. Dzisiaj przeszukujący śmietniki zbierają głównie puszki, aby je sprzedać w punktach skupu metali i mieć na jabola.
              NIKT nie szuka jedzenia po śmietnikach, więc przestańcie p...dolić, towarzyszu. Mieszkam na największym osiedlu w tym kraju i doskonale widzę "śmietnikowy ruch", widziałem niejednokrotnie ludzi podjeżdżających pod kubły SAMOCHODEM.

---
              "Ląduj, dziadu!"
              • wlodzimierz.ilicz Jako dziecko zbierałem w PRL butelki ale 09.11.12, 13:16
                nie z głodu czy z "socjalistycznego syfu".
                Tylko po to aby kupić sobie extra zabawki.

Dziś ode mnie ze śmietnika złomiarze zabierają "towar" ale nie samochodem tylko zwykłym wózkiem.
                Jeśli emeryt za parę lat dostanie o połowę mniej - to wkrótce zobaczysz jak zbiera spleśniały chleb.
                • bogucjusz Re: Jako dziecko zbierałem w PRL butelki ale 09.11.12, 13:47
                  > nie z głodu czy z "socjalistycznego syfu".
                  > Tylko po to aby kupić sobie extra zabawki.

Kupowałeś sobie extra zabawki, a ja o 6 rano stałem w kolejce po mięso na kartki (kolejkę o 4 zajęła mama i stała 2h, potem ja 2h i do szkoły, tata mnie zmieniał). Tak wyglądał twój bolszewicki dobrobyt.

>
                  > Dziś ode mnie ze śmietnika złomiarze zabierają "towar" ale nie samochodem tylko
                  > zwykłym wózkiem.

Jedni wózkiem, inni autem. Najczęściej posługują się rowerem - obiektem westchnień PRLowskich dzieci, które nie miały mamusi w PZPR i taty w UB.

> Jeśli emeryt za parę lat dostanie o połowę mniej - to wkrótce zobaczysz jak zbi
                  > era spleśniały chleb.

Bolszewickich broszurek się naoglądałeś.

---
                  "Ląduj, dziadu!"
    • volupte Re: Kapitalizm głodzi 09.11.12, 09:31
      E tam.....spokojnie można przeżyć za 1zl dziennie, a przy okazji masz dietę odchudzajaca , bez nadmiernych wyrzeczeń :-) www.wykop.pl/link/1315047/bear-grylls-polskich-marketow-przezyl-miesiac-za-31-zl/
    • volupte Re: Kapitalizm głodzi 09.11.12, 09:35
      A przy takiej cenie ziemniaków trudno być głodnym. ceny.fresh-market.pl/ziemniaki. W sadach jabłka gnija, bo sie nie opłaca zbierać , a ty nam tu o glodzie bajdurzysz.
      • wlodzimierz.ilicz Gdy emeryt i biedak opłaci mieszkanie, leki, prąd 09.11.12, 11:49
        i gaz to nie zostaje mu nawet na garnek kartofli żeby go na tym gazie postawić.
        Polityka kolejnych rządów jest taka, że za gaz płacimy najwięcej w Europie.
    • bogucjusz Emeryci z USA, Niemiec i innych "kapitalistycznych 09.11.12, 10:08
      krajów są tego najlepszym przykładem :-)

---
      "Ląduj, dziadu!"
      • wlodzimierz.ilicz W tych krajach właśnie podwyższa się wiek 09.11.12, 11:52
        emerytalny.
        Jak się da, to do 80 lat.

wyborcza.biz/finanse/1,105684,12787435,Amerykanie_chca_pracowac_do_80__urodzin__A_Polacy_.html
      • tornson Emeryci z USA jak najbardziej. 09.11.12, 12:50
        W USA nie brak nędzarzy grzebiących po śmietnikach, ludzi mieszkających w przyczepach kempingowych czy miasteczkach namiotowych, bez prawa do opieki medycznej. Jak kogoś nie było stać tam prywatne ubezpieczenia (a sporo takich) to teraz przymierają głodem.
        Ale w Niemczech przez 50 lat po wojnie obowiązywał socjalizm, model państwa socjalnego dobrobytu, mający mało wspólnego z neoliberalnym kapitalizmem. Dziki kapitalizm dopiero tam raczkuje, a emeryci korzystają jeszcze z praw jakie dał im "welfare state" a nie z patologii neoliberalnego kapitalizmu.
        • bogucjusz Jak sobie pościelisz... 09.11.12, 13:04
          Powtórzcie sobie, towarzyszu, bajkę o mrówce i pasikoniku.

---
          "Ląduj, dziadu!"
        • wlodzimierz.ilicz Kraje zachodu już nie muszą się usprawiedliwiać 09.11.12, 13:09
          z antyspołecznej polityki przed ZSRR i Europą Wschodnią.
          Toteż do niebotycznych rozmarów zaczęło tam wzrastać rozwarstwienie społeczne.
          Dotyczy to również III RP.
    • dr.krisk Dlatego też emeryci z Europy masowo... 09.11.12, 10:22
      .. emigrują do Korei.
      Północnej, rzecz jasna.

Dużo masz jeszcze takich przemyśleń? Podrzuć nam coś jeszcze bo nudno.
      • wlodzimierz.ilicz Polacy nie czekają na emeryturę w III RP. 09.11.12, 11:53
        Emigrują do krajów, gdzie (jeszcze) nie wprowadzono eutanazji głodem.
    • bimota Re: Kapitalizm głodzi 09.11.12, 13:49
      A obecny system emerytalny to kapitalistyczny wymysl, czy raczej socjalistyczny ? Na te emerytury pracowali w kapitalizmie czy socjalizmie ?
    • Gość: Jojo Re: Kapitalizm głodzi IP: *.dip.t-dialin.net 09.11.12, 14:04
      i kto to mowi syty genosse Lenin ,wiecznie zywy,hehehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka