Dodaj do ulubionych

pobyt w Polsce

21.11.12, 21:30
Witam.
Nigdy bym nie wpisywał nic w forach ale coś mi mówi że powiniennem to zrobić.
Mieszkałem 20 lat za granicą,3 lata temu wróciłem do Polski,zainwestowałem tu swoją wiedzę,technologie,pomysły i pieniądze.
Nie chodzi wcale o to czy jest kryzys czy interes mi idzie czy nie.To są rzeczy drugorzędne bo mogę firmę prowadzić w Berlinie czy Panamie czy Madrycie.
Kryzys jest wszędzie ale z tym krajem coś się stało,pierwsze co mnie uderzyło po przyjeżdzie że nikomu tu nie jestem tak naprawdę potrzebny ani moje technologie ani pomysły,pieniądze owszem są potrzebne tym którzy chcą je wyciągnąć.
W tej chwili już wyjechałem z Polski bo nie ma sensu mieszkać w tak marazmatycznym miejscu,ludzie wyglądają na zastraszonych lub cwaniaków,zabiedzonych lub oszołomów lub chamów.
Rytm życia nadaje telewizja,którą wszyscy prawie oglądają wieczorami wcinając chipsy i pichcąc kapustę z ziemniakami.
W telewizji idą seriale M jak miłosc oraz nieustanne wiadomości o tym na co trzeba w życiu uważać:głównie na matki mordujące swoje dzieci,upadające banki i biura podróży,to samo dotyczy samolotów a co za tym idzie wogóle wszystkiego.Dlatego lepiej jest siedzieć w mieszkaniu,oglądać telewizje bo i tak wszyscy ciebie oszukają,zabiorą twoje pieniądze.
Lepiej też się nie ubzepieczać bo i oni zbankrutują a własciciel wypożyczalni samochodów też jest jednym z tych jak w Amber Banku więc lepiej samochodu też nie wypożyczać.
Udać się jedynie może grill na działce ze szwagrem i z piwem Tyskie.
Nie można też nikomu drzwi otwierać bo gwałcą i rabują.O wszystkim tym każdy się dowie codziennie z wiadomości.
Z rzeczy praktycznych dodam o niemożliwości podróżowania pociągami po Polsce,wiecznie zapchane pociągi,nieczynne toalety i debile pijący alkohol w przedziałach to codziennośc w tym interesie.
Kolej w tym kraju to urąganie zarówno poczuciu bezpieczenstwa jak i wogóle zasadom cywilizacji XXI wieku.
W dużych miastach bez przerwy przyczepiają się bezdomni i obszczymury,nie można wypic spokojne kawy na ulicy,zaraz ktoś podejdzie.
Ludzie są nieżyczliwi,nie uśmiechają się.
Czasami to wyglądało na to że trafiłem w jakiś inny wymiar życia w Europie.Ogólnie z Polakiem nie można porozmawiać bo jest wiecznie zagoniony,nie ma czasu ale co najważniejsze i tak z obcym nie rozmawia.
Proszę mi powiedzieć dlaczego miałbym mieszkać w Poslce?Co się z tym krajem stało?
Mi=nie oczywiśccie przykro że moje marzenia o życiu w Polsce spełzły na niczym ale po trzech latach zrozumiałem że ten kraj jest tak naprawdę nie do życia.Nie ma w nim żadnej radości,wolności,jest tylko wieczna ponurośc i zewsząd wychodzące nie douczenie i chamstwo.
Romek.

Obserwuj wątek
    • douglasmclloyd Re: pobyt w Polsce 21.11.12, 21:54
      Trafiłeś w sedno tarczy ;)

Polak potrzebuje najlepszego samochodu, komputera, telewizora i telefonu i ma całą resztę w doopie.
    • cookies9 Re: pobyt w Polsce 21.11.12, 22:01
      >Nie można też nikomu drzwi otwierać bo gwałcą i rabują.O wszystkim tym każdy się dowie codziennie z wiadomości. <

Romku,dobrze zrobiłeś,że wyjechałeś...O jednego frajera mniej.
      • caracola1970 : pobyt w Polsce 21.11.12, 22:16
        Super,ha,ha..wlaśnie o to chodzi,nikomu nie są potrzebni wykształceni ludzie w Polsce,nawet nikomu nie są potrzebne moje wpisy na forum bo tak jak wszystko zaraz je obluzgają,obsrają i pójdą dalej tak właśnie egzystować,swoja pustką i nieudacznictwem tworząc kraj w którym właśnie to się liczy żeby być nikim i nic nie tworzyć.
        Fajnie wiec przeczytać takie odpowiedzi.

> >Nie można też nikomu drzwi otwierać bo gwałcą i rabują.O wszystkim tym każ
        > dy się dowie codziennie z wiadomości. <
        >
        > Romku,dobrze zrobiłeś,że wyjechałeś...O jednego frajera mniej.
        • cookies9 Re: : pobyt w Polsce 22.11.12, 12:10

caracola1970 napisał(a):

Super,ha,ha..wlaśnie o to chodzi,nikomu nie są potrzebni wykształceni ludzie w
          > Polsce,

Ludzie wykształceni w Polsce najlepiej sprawdzają się na zmywaku w Londynie...Tam nic nie trzeba zmieniać,poprawiać - wszystko od stuleci jest i działa jak w zegarku. A cóż,u nas trzeba nieżle się napracować aby jako tako po studiach się urządzić,zapewnić byt rodzinie. Racja,lepiej pójśc na gotowe...
          • Gość: rossdarty Re: : pobyt w Polsce IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.11.12, 22:01
            cookies9 napisała:

> A cóż,u nas trzeba nieżle się napracować aby jako tako po studiach s
            > ię urządzić,zapewnić byt rodzinie.

Preferujesz ciągła pionierkę? Kazdy wchodzący w dorosłe, samodzielne zycie ma odkrywać wszystko od nowa?

A do szkoły chodziłaś?
            Po co?
            Trzeba było wszystko samemu poznawać, odkrywać,wynajdować...

>Racja,lepiej pójśc na gotowe...

Jakie: gotowe?
            Po pierwsze:
            Nawet na tym wspomnianym przez Ciebie zmywaku trzeba sobie wypracować pozycję, zdobyć uznanie pracą, a nie markowaniem pracy.
            Po drugie:
            Po co zmieniać, jesli wszystko działa jak we wspomnianym przez Ciebie zegarku?
            To rzeczywiście polska specjalność by wykazać się "oryginalnością" i wymyślać kwadratowe koło, podczas gdy na całym świecie przyjęto jeden z pierwszych wynalazków ludzi jaskiniowych i do dziś uważa się że im koło "ogrąglejsze" tym łatwiej się toczy i wymaga mniej energii.

A po trzecie, tez okazałaś się polaczkiem jednym z wielu opisywanych przez caracolę zaczynając dyskusje od opluwania.
      • porannakawa01 Re: pobyt w Polsce 21.11.12, 22:17
        cookies9 napisała:

> Romku,dobrze zrobiłeś,że wyjechałeś...O jednego frajera mniej.

Po ogoleniu z marzeń i kasy.
        Teraz już niepotrzebny w Polsce, co?

Uważam, że każdy, każdy, każdy kto wyjechał do pracy na Zachód i tam się sprawdził - po powrocie do Polski jest cennym diamentem.
        Nawet zwykły kelner, nawet ten z wyśmiewanego zmywaka - przyjeżdżając do Polski wnosi inną kulturę, inne obyczaje, inny stosunek do ludzi, do pracy, do rządu, do pieniądza, do KK.
        Powoduje to normalnienie Polski - i zwyczajnych ludzi - tych obok, na jezdni, w tramwaju, ale i decydentów.
        Popatrzcie na Kaczyńskiego - dawniej się go baliśmy, dziś śmiejemy się z niego z politowaniem.
        Otwarcie na świat każdemu dobrze robi.
        Nie każdy potem, po powrocie daje sobie radę z polską przaśnością, bylejakością i powszechnym chamstwem.
        Po co się z chamami męczyć w Polsce?
        Piękna i słoneczna Prowansja, piękny Peloponez, czyste, jak z obrazka wioski Bruggi.
        Jest alternatywa.
        • l_zaraza_l Re: pobyt w Polsce 22.11.12, 00:04
          porannakawa01 napisała:

> Uważam, że każdy, każdy, każdy kto wyjechał do pracy na Zachód i tam się sprawd
          > ził - po powrocie do Polski jest cennym diamentem.
          > Nawet zwykły kelner, nawet ten z wyśmiewanego zmywaka - przyjeżdżając do Polski
          > wnosi inną kulturę, inne obyczaje, inny stosunek do ludzi, do pracy, do rządu,
          > do pieniądza, do KK.

Cóż.... Ja uważam, że każdy Polak jest cennym diamentem tylko, że tu w kraju, nie ma nawet szansy, by sprawdzić się jako kelner bo po trzech miesiącach "próby" jest zastępowany kolejnym darmowym wyrobnikiem.
          Ale wykazałaś się typowo PRLowka postawą - dewizowca cenimy bardziej ;)))
    • remez2 Re: pobyt w Polsce 21.11.12, 22:12
      Wiesz co powiedział Franz Maurer do Ola Żwirskiego?
    • wariant_b No cóż, 21.11.12, 22:27
      mogę tylko powiedzieć "przepraszam"

Ludzi fajnych, twórczych, otwartych i ciekawych życia ciągle jest pełno,
      ale jakby zeszli do podziemia. Teraz trendy jest narzekać i obiektywnie
      komentować
      , zwłaszcza to, o czym się nie ma pojęcia. Robić coś,
      zwłaszcza z pasją i z pożytkiem dla innych, to jakiś zaścianek. Nikt poważny
      do tego się nie przyzna. Trzeba szukać tych niepoważnych.

Kolej pewnie jest taka jak za PRL-u, ale że nie korzystam, więc nie potwierdzę
      i nie zaprzeczę. Ekspresy zdziadziały, ale podobno w podmiejskich jakby lepiej,
      jeśli jeszcze kursują. Przyjedź za kilka lat, wydaje się, że powinno być lepiej.
      Od jakiś dwóch lat widać, że coś zaczyna się dziać, ponoć UE chce nas cywilizować.

Telewizji nie oglądam, bo się nie da. Tu masz zupełną rację - w mediach
      tragedia. Chłam, prostactwo i wszechobecne Pampersy. Im większy idiota
      głupiej komentuje rzeczywistość tym lepiej, bo coś się dzieje i oglądalność
      się zwiększa, a wraz z nią karne reklamy firm nabijających w butelkę klientów.

A do menela też się czasem uśmiechnij - niekiedy ciekawi ludzie i zagubieni
      w obecnej rzeczywistości podobnie jak ty.
      • douglasmclloyd Re: No cóż, 21.11.12, 23:18
        Nic dodać, nic ująć.
    • camille_pissarro Re: pobyt w Polsce 21.11.12, 22:38
      EEEE tam, masz nieco inną ogniskową, a w konsekwencji i optykę . Z pozycji premiera Donalda Tuska czy lokatora Belwederu nie widać tej opisywanej przez Ciebie smuty, uderzone przez Ciebie tony w ich otoczeniu brzmią zgoła inaczej ( zdecydowanie weselej ) wystarczy tylko posłuchać ich na konferencjach prasowych czy podczas ważnych uroczystości państwowych :-)) Z tego co widać bracie niestety źle trafiłeś :-) , tam nikt nie uderza w tak minorowe tony jak Ty, tam życie ma odmienny koloryt i w żaden sposób nie przypomina tego opisanego przez Ciebie - tam po prostu chce się żyć, kto by się przejmował tymi, których dosięgnął efekt paralaksy ? :-))

P.S. Czy w U.K. , USA, Francji - powiedzmy w całym cywilizowanym świecie spędzanie wolnego czasu ( uściślimy i dookreślmy, ze chodzi o klasę średnią ) polega na wizytach całymi rodzinami w centrach handlowych ? Konsumpcjonizm , konsumpcjonizm dla wygłodniałych Polaków jest dziś podstawą szczęścia i musi minąć sporo czasu, aby pod względem stylu życia coś się nad Wisłą zmieniło.
    • remik.bz Trzeba było do nas , do Wolski zawitac 21.11.12, 22:53
      No cóż , miałes pecha. Obracałeś sie w srodowisku ludzi bezideowych , zainteresowanych jedynie "słowem medialnym" i bezkrytycznie wierzących w to słowo.
      My ich nazywamy "nowoczesnymi Europejczykami" lub Lemingami.
      Trzeba było do nas Wolaków czyli Wolnych Polaków zawitać. Oficjalna propaganda kreuje nas na przygłupów, ale mam nadzieję , że juz wiesz co to znaczy wierzyć propagandzie.
      Byłbys nie tylko naszym gościem , ale przyjacielem i bratem - jako przyzwoity , uczciwy , pracowity czlowiek , człowiek z zasadami.
      • wariant_b Re: Trzeba było do nas , do Wolski zawitac 21.11.12, 23:20
        remik.bz napisał:
        > Byłbys nie tylko naszym gościem , ale przyjacielem i bratem...

A gdyby okazał się "lemingiem", a jego działalność biznesowa nie polegała
        na stawianiu krzyży, tylko np. informatyzacji procesu wyłaniania i oceniania
        kadr zarządzających albo np. rozwijaniu nowych metod antykoncepcji?
      • dr.krisk Uroki życia w Wolsce.... 21.11.12, 23:29
        Wszystko fajnie, ale niestety Wolska jest potwornie ponurym miejscem: cięgiem tylko o katastrofach lotniczych debatują, o nowych teoriach spiskowych.. I sporo w niej ponurych łysoli bez poczucia humoru.
        Jak dla mnie to ostatnie miejsce do którego bym zapraszał. Jeszcze każecie mu lojalkę podpisać, wypytacie o przodków, itp.
        • ave.duce Re: Uroki życia w Wolsce.... 22.11.12, 09:45
          Bez poczucia humoru? Nie przesadzaj >

m.ak.fbcdn.net/profile.ak/hprofile-ak-snc7/373030_164984223642477_1269301688_n.jpg
          Niezła data na balowanie ;)
    • bkn5 Re: pobyt w Polsce 21.11.12, 23:23
      mimo wszystko mieszkam w Polsce z nadzieją na zmiany które się wolno bo wolno ale dokonują

--
      www.wolnoscodreligii.pl/
      • 6burakow Re: pobyt w Polsce 24.11.12, 20:24
        bkn5 napisała:

> mimo wszystko mieszkam w Polsce z nadzieją na zmiany które się wolno bo wolno a
        > le dokonują

Oj, wolno. Popatrzyles jak szybko wydluza sie lista darczyncow?
    • szwampuch58 Re: pobyt w Polsce 21.11.12, 23:25
      a ty przypadkiem nie z Szikago ?
      • sclavus Re: pobyt w Polsce 21.11.12, 23:36
        ... nie wygląda na ... sczikago ;)
    • wtopek to już było 22.11.12, 07:30
      parę miesięcy temu logowaleś się jako repatriant z USA :)))
      • polskidenwer Re: to już było 22.11.12, 09:31
        Ważne że cały czas ma to samo do przekazania :P
        • lepian4 Re: to już było 26.11.12, 10:51
          Typowe dla trolli, ktore chcoa pogadac o londynskich zmywakach!
    • remez2 Idiotyczna prowokacja. ntx 22.11.12, 09:58

• ave.duce Re: Idiotyczna prowokacja. ntx 22.11.12, 10:01
        :)
    • douglasmclloyd Polska na ostatnim z 26 miejscu 23.11.12, 14:52
      "Profesor opowiada, że w Niemczech bardzo rzadko przeprowadza się badania socjologiczne na temat postrzegania Polaków. Ostatnie badanie wykazało, że 50 proc. Niemców nie ma wyobrażenia o Polsce albo ich to nie interesuje. W 2000 roku Polska była na ostatnim z 26 miejsc najbardziej sympatycznych krajów Europy. Prowadzi cały czas w odwrotnym sondażu."

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12909533,Niemcy_nabijaja_sie_z_Polakow__Dlaczego_nas_nie_lubia_.html?lokale=czestochowa
    • remik.bz Ty to masz lepiej niż premierowicz 23.11.12, 18:18
      Premierowicz to podobno nawet 9 tys nie odłożył.
      Taki nierozgarnięty i naiwny.
      Tak myślę ,ze jego tata powinien Ciebie dawać synaczkowi jako wzór do naśladowania.
    • pytajnik007 Re: pobyt w Polsce 23.11.12, 19:39
      >3 lata temu wróciłem do Polski,zainwestowałem tu swoją wiedzę,technologie,pomysły i pieniądze.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
    • 8ar8ara wiedza, technologia, pomysły i pieniądze 23.11.12, 19:55
      caracola1970 napisał(a):

> 3 lata temu wróciłem do Polski,zainwestowałem tu s
      > woją wiedzę,technologie,pomysły i pieniądze.
      ...
      > pierwsze co mnie uderzyło p
      > o przyjeżdzie że nikomu tu nie jestem tak naprawdę potrzebny ani moje technolog
      > ie ani pomysły,pieniądze owszem są potrzebne tym którzy chcą je wyciągnąć.

Hmm... Moze ta wiedza, technologia i pomysly byly delikatnie mowiac niezupelnie adekwatne do potrzeb :) A pieniadze? Coz, te zawsze sie komus przydadza.

> Z rzeczy praktycznych dodam o niemożliwości podróżowania pociągami po Polsce,wi
      > ecznie zapchane pociągi,nieczynne toalety i debile pijący alkohol w przedziałac
      > h to codziennośc w tym interesie.

To akurat prawda.

• Gość: towarzysz Re: nieprawda IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.12, 13:03
        Herr Gauk postrzega to pozytywnie, czyli inaczej i sie wypowidzial ladnie o sasiadach.:)
        • Gość: Gosc987 Re: nieprawda IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.12, 23:51
          Gość portalu: towarzysz napisał(a):

> Herr Gauk postrzega to pozytywnie, czyli inaczej i sie wypowidzial ladnie o sas
          > iadach.:)
          .......................
          Przyjmujesz to z uśmiechem i zadowoleniem, intencja tej niezręcznej wypowiedzi Joachima Gaucka była inna, no niestety wypaliła do tyłu gdyż została trochę przeciw jemu samemu wykorzystana przez media. Gauck chciał odbudować stereotypy, zainteresować młodych Niemców sąsiadami z wschodu, co wyszło z tego i co media z tym zrobiły sami widzieliśmy.
          • lepian4 Re: nieprawda 26.11.12, 11:00
            Prezydent Gauck, chcial cos madrego powiedziec i mu nie wyszlo. Nie jest prawda, ze Polacy, pracujac wiecej niz Niemcy, sa pracowitsi. Niemieckie media wytknely mu jedynie ta niespojnosc. Obojetnosc Niemcow wobec Polski wcale nie musi byc negatywna. Wrecz przeciwnie, swiadczy to raczej o normalnosci. Paradoksalnie najwieksze uprzedzenia do Polakow maja nie rdzenni Niemcy, tylko muzulmanskie elity, zwana dla niepoznaki Kulturbereicherer. Skupmy sie lepiej na tym fenomenie.
    • seth.destructor Mam podobne odczucia 24.11.12, 15:27
      Polska to ładny kraj, ale bez ludzi. Jak tu przyjechać, to najlepiej na wakacje, na jakieś Mazury, Kaszuby czy Podhale, pozwiedzać różne piękne zakątki, ale najlepiej mieć jak najmniej do czynienia z Polakami. To, co mnie najbardziej razi, to ta powszechna postawa roszczeniowa i wynikająca z niej bierność oraz zazdrość. Polacy uważają, że politycy, rząd, państwo mają im zapewnić pracę, pieniądze, jedzenie i tak dalej, sami nie chcą nic robić, a jak już ktoś coś robi i chce coś zmienić i pomóc, to skaczą do oczu, podkładają świnię, kradną, albo chodzą obrażeni, że człowiek ciut bardziej pracowity i zaangażowany nie adoptował ich i nie robi za filantropa. To jest to, co utrudnia tym nielicznym, którzy chcieliby zmienić ten kraj na lepsze.
      • 6burakow Re: Mam podobne odczucia 24.11.12, 20:19
        seth.destructor napisał:

> Polska to ładny kraj, ale bez ludzi.

Typowy dramat polskiego emigranta. Dopiero z tej perspektywy widac wiele z naszych przywad. Tez tak mam...
        • seth.destructor Przyznam się do klęski 24.11.12, 21:37
          Jako że uwikłany jestem w działalność charytatywną, chciałem pomóc znajomym Polakom w znalezieniu pracy. Warunkiem oczywiście była znajomość angielskiego. Zaproponowałem, że opłacę kurs w dobrej szkole w Polsce (miała to być pożyczka ze zwrotem, jak osoba dostanie pracę i się odkuje).

Setki wymówek. Zero ochoty. Nikt się nie zgodził :(

A to niech sobie lenie gniją.
          • 6burakow Re: Przyznam się do klęski 24.11.12, 22:17
            seth.destructor napisał:

> Setki wymówek. Zero ochoty. Nikt się nie zgodził.

Mam podobne doswiadczenia.
        • Gość: Gosc987 Re: Mam podobne odczucia IP: *.pools.arcor-ip.net 25.11.12, 00:00
          6burakow napisał:

> seth.destructor napisał:
          >
          > > Polska to ładny kraj, ale bez ludzi.
          >
          > Typowy dramat polskiego emigranta. Dopiero z tej perspektywy widac wiele z nasz
          > ych przywad. Tez tak mam...
          .........................
          Dramat emigranta piszesz?
          Dramat jest w Polsce przy dostępie do internetu, przy otwartych granicach, żeby jeszcze było tak nieokrzesane jak i ciemne towarzystwo w Polsce jak ono pokazuje się na polskich forach to nie jest już dramat, to jest tragiczna tragedia. Nic dziwnego że tacy oszołomi jak PiS wraz z Kaczyńskim ich ferajną otrzymują jeszcze od przeszło 20% Polaków poklask to jest już tragedia że tyle najciemniejszej ciemnoty jest jeszcze w Polsce.
    • propanstwowiec Nie szukajmy przyczyn 25.11.12, 00:02
      Dobrze, że nie skupiamy się na przyczynach tego stanu - bo zaraz jedni będą za to obwiniać Kościół, inni zabory i stan wojenny, a jeszcze inni demokrację. Trzecia przyczyna najbardziej do mnie przemawia: nastana wolność w Polsce nie idzie w parze z odpowiedzialnością, kulturą i moralnością...
    • Gość: rossdarty Po raz pierwszy... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.11.12, 18:51
      ...kliknąłem w button na TAK obok tematu. Zrobiłem to z prawdziwą przyjemnością.
      Brakuje tutaj takich tematów, a właśnie takie powinny się pojawiać.

Wszystko to prawda co napisałeś.

Podobnie jak Ty próbowałem powrócić, podobnie jak Ty wytrzymałem trzy lata.
      Myślę, że własnie tacy jak my widzą różnicę w kulturze, zwyczajach i obyczajach w Polsce i w innych krajach EU.
      I nie potrafią się odnaleźć...inne wartości, inne oceny.
      Rzeczywiście, jak napisałeś:

pierwsze co mnie uderzyło po przyjeżdzie że nikomu tu nie jestem tak naprawdę potrzebny ani moje technologie ani pomysły,pieniądze owszem są potrzebne tym którzy chcą je wyciągnąć...
      a nawet jesli jestes potrzebny to dadzą Ci do zrozumienia że: "jak nie Ty to kto inny - kilkanaście/kilkadziesiąt osób tylko czeka"...
      Wszystko po to by niedowartościować...
      Nie masz w sobie cwaniactwa, agresji, arogancji? Nie potrafisz nawiązywać układów? Brzydzisz się lizaniem jaj komuś, od kogo/jego decyzji jesteś zależny?

SPADAJ.
      Polska to nie kraj dla ludzi z wewnętrznymi zasadami...

www.youtube.com/watch?v=R6xZf-7_ozw&feature=related
      • nehsa Re: Po raz pierwszy... 25.11.12, 20:13
        Konsekwentnie piszę, że Polska utraci niepodległość, i już jej nigdy nie odzyska.
        I dodaję, również konsekwentnie, to nie jest wina Polek i Polaków, tylko zdegenerowanych tak zwanych elit, bo elit z prawdziwego zdarzenia, NIE POSIADAMY, czego przykładem jest m.in ., Kaczor.
        Szczęśliwie się złożyło, że degenerację dostrzegł i napisał o niej, także i założyciel wątku.
    • gasparwelling Re: pobyt w Polsce 25.11.12, 22:39
      Bardzo trafne spostrzezenia. Ja tez spedzilem kilka lat za granica i wrocilem i wyobrazam sobie Twoj szok kulturowy. Wg mnie to nie ogladaj sie za siebie tylko jedz tam gdzie Ci bylo dobrze. Z drugiej strony Twoja obecnosc tutaj, inne, cywilizowane obyczaje i wymiana doswiadczen wplynelyby pozytywnie na poziom tutejszej kultury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka