Dodaj do ulubionych

QUo Vadis RP III

05.08.13, 12:29
Podatek na TVP uzalezniony od ilosci posiadanych mieszkan?

Racje mial jasnie Pan Tusk, ktory zapowiadal llikwidacje abonamentu (oplaty dobrowolnej). Chce wprowadzic za to oplate obowiazkowa (podatek).

Nowe pomysly, metody te same. To samo zaklamanie. OD fotoradarow po abonament. Wstydze sie, ze glosowalem na platforme. Przyjdzie samemu zalozyc partie.
Obserwuj wątek
    • piwi77.0 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 12:40
      tlenek_wegla napisał:

Wstydze sie, ze glosowalem na platforme.

Bez przesady. Wstydzić to się mogą jedynie ci, co w ogóle nie głosowali.
      • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 12:45
        Autentycznie. Wychodze na frajera, ktory dal sie nabrac na ladne slowka Tuska.

3x15
        zero abonamentu
        przyjazne panstwo
        jedno okienko

A co mamy?
        Radary, podatki, panstwo opresyjne, wszechwladni urzednicy, panstworzadzone przez klike wymiaru sprawiedliwosci.. Otwieranie firmy w PL to wariactwo.

Probowanie dochodzenia swoich racji rzeciwko Policji, Prokuraturze, Sadom to mrzonka. To juz nie jest panstwo Prawa. To Rzeczpospolita Urzednicza, gdzie urzednik jest prawem.
      • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 12:47
        Ale partie chyba jeszcze moge zalozyc, chyba ze Tusk w obawie przed konkurencja zdelgalizuje wszystkie inne.
        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 12:52
          3. Do zgłoszenia należy załączyć:

1) statut partii politycznej;

2) wykaz zawierający imiona, nazwiska, adresy zamieszkania, numery ewidencyjne PESEL i własnoręczne podpisy popierających zgłoszenie co najmniej 1000 obywateli polskich, którzy ukończyli 18 lat i mają pełną zdolność do czynności prawnych; każda strona wykazu powinna być opatrzona adnotacją zawierającą nazwę partii politycznej zgłaszanej do ewidencji.

Znajdzie sie tysiac chetnych? Jestem LIbertianinem i domagam sie poszanowania moich praw obywatelskich. Nie znosze, kiedy traktuje sie mnie jak bydlo, ktore mozna przegonic. Bezreligijny, wg zasady zyj i daj zyc innym, koniec mojej wolnosci, to poczatek Twojego nosa.

NIc wiecej mi nie potrzeba.
          • billy.the.kid Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 13:04
            NIGDY nie głosowałem.
            piwuś , uzasadnij czymu to niby mam się wstydać,.
            • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 13:18
              Zrezygnowales ze swojego prawa i przyjales role barana, ktorego sie strzyze.
            • piwi77.0 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 13:26
              billy.the.kid napisał:

NIGDY nie głosowałem.
              piwuś , uzasadnij czymu to niby mam się wstydać,.

Że nie jestes w stanie wziąć na siebie odpowiedzialności za dokonanie wyboru kolejnej ekipy rządzącej. Tlenek wegla jest w stanie to zrobić, a i tak czuje się niezrecznie. Moim zdaniem niesłusznie.
              • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 13:33
                Slusznie. jestem frajerem....
                • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 13:35
                  Dalem sie nabrac na debate TV (wtedy jeszcze mialem odbiornik) i uwierzylem, ze skoro ktos wie ile kosztuje chleb, to zada o moje interesy.

MYlilem sie.
                  • billy.the.kid Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 15:19
                    rozbawiliście mnie chłopaki.
                    ....wziąć odpowiedzialności....
                    baranem którego sie strzyże....
                    tzn.jak zrozumiałem ,po udziale w elekcji przestajesz być baranem którego się strzyże?????
                    czy "branie odpowiedzialności" przyspoży mi w lewej lub prawej kieszonce jakichś złotóweczek????
                    • piwi77.0 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 15:26
                      A kto wie, może i przysporzy, ale jeżeli nawet nie, to chyba jest różnica, czyją twarz najczęściej będą pokazywali w telewizji?
          • piwi77.0 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 13:22
            To ja miałbym jeszcze kilka punktów.
            1. Kościół w pizdu. (Koniec z konkordatem, religią, kapelanami, szkołami tzw wyższymi, etc. etc.). Nacjonalizacja majątku kościelnego nie związanego bezpośrednio z kultem religijnym.
            2. Obowiązkowe przedszkole. Bezpłatne.
            3. Szkoły wyłącznie państwowe, bezpłatne. Bilety i podręczniki dla uczniów za darmo.
            4. Stopniowe odchodzenie od obecnego systemu emerytalnego w strone jednolitej powszechnej emerytury (ok. 1000 zł) finansowanej z podatków.
            5. Stopniowa (obowiazują umowy) likwidacja opłat autostradowych, zastąpienie ich winietą czasową na wszystkie polskie drogi.
            6. 75% podatek od dochodów (PIT) powyżej 100 tys. zł rocznie.
            7. Wprowadzenie bezpodatkowego progu dla dochodów kapitałowych (tzw podatek Belki), powiedzmy 5000 zł od osoby fizycznej.
            8. Prywatyzacja jednostek służby zdrowia. Na przykład poprzez tworzenie grup kapitałowych, spółek akcyjnych, notowanych na giełdzie. W rękach państwowych pozostawienie jedynie wysokospecjalistycznych szpitali uniwersyteckich, gdzie wykonywano by drogie i trudne w kalkulacji usługi zdrowotne.
            • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 13:41
              Piwi... Moja podstawowa zasada - N O F R E E M E A L S!!!!!!!!\\\\

Znajdz sponsora na to.
              • piwi77.0 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 13:49
                tlenek_wegla napisał:

Znajdz sponsora na to.

Wszystko razem powinno być neutralne dla budżetu.
                • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 13:52
                  Sponsorowanie podrecznikow etc neutralne? Chlopie! To sa mega koszty. Zostaw ta kase w budrzecie rodzinnym i nie udawaj, ze wiesz lepiej jak ja wydac na rodzine.
                  • piwi77.0 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 14:08
                    Podręczniki byłyby przechodzone, tzn co roku kupowano by jedynie 20% (dajmy na to), reszta przekazywana byłaby uczniom klasy niższej, przez tych co przeszli do wyższej. Jeżeli roczny wydatek na ucznia byłby 50 zł (20% wartosci nowego kompletu), a uczniów mielibysmy z 5 mln (tak oceniam, nie znam liczby), to koszt byłby 250 mln rocznie. To ledwie 1/6 tego, co wydajemy na katechetów. To drogo?
                    • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 14:12
                      Nadal... Niech kupujacy zadecyduje.... Co mnie obchodzi socjalistyczna oboiazkowosc przechodzenia podrecznikow. TO gwaantuje raczej stagmatyzm.

Egzamin panstwowy bez wzgledu na uzyte podreczniki Umiesz, albo nie i koniec.
                      • piwi77.0 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 14:19
                        tlenek_wegla napisał:

Niech kupujacy zadecyduje....

O czym niby kupujący ma decydować? Oświata to zbyt ważna rzecz, aby pozwalać na żywioł i współdecydowanie ludzi niekompetentnych (rodzice rzadko kiedy są w sprawie oświaty kompetentni), oświata to domena specjalistów nie ulegających żadnym ideologicznym naciskom.
                        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 14:20
                          Oczywiscie. Dla komucha urzednik wie lepiej.... Bo ja nie chce najlepiej dla moich dzieci. Urzednik chce.
                          • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 14:21
                            Dodajmy, urzednik , ktory moich dzieci nie zna i ma je totalnie w du..pie.
                            • piwi77.0 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 14:56
                              tlenek_wegla napisał:

Dodajmy, urzednik , ktory moich dzieci nie zna i ma je totalnie w du..pie.

Przecież nie zwykły urzędnik, ale członek pedagogicznego gremium, nie mam watpliwości, ze dałoby wyłonić się grupę ludzi kompetentnych w tej dziedzinie. Poza tym nie ma potrzeby znania wszystkich dzieci osobiście, przecież moje, Twoje, czy inne, są ostatecznie do siebie bardzo podobne.
                              • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 14:57
                                Skoro zna moje dzieci lepiej - powodzenia.
                                • piwi77.0 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 15:13
                                  Nic takiego nie pisałem.
            • tlenek_wegla moje propozycje 05.08.13, 13:49
              15% VAT
              0. 15% VAT - obowiazek z Unii
              1. Zero doplat do kosciola - firma jak kazda inna
              2. Zero doplat do innych socjalistycznych uprawnien (od becikowego po wczesniejsze emerytury funkcjonariuszy i gornikow.)
              3. pRYWATNE PRZEDSZKOLA, ZLOBKI, SZKOLY RODZENIA, SZKOLY PO RODZENIU I INNE PRZYBTKI, KTORE MAJA KLIENTOW
              4. Prywatne szkoly
              5. Respektowanie praw nabytych emerytow (stad podatki 15% VĄT)
              6. SPrzedaz autostrad prywatnym inwestorom.
              7. Prywatyzacja sluzby zdrowia.

Jedyne Panstwowe organa to:

MSW, MSZ, Armia, Dyplomacja, Sluzby specjalne, POlicja , Gospodarka.

Reszte mozna zlikwiodowac. Np ministerstwo rownych uprawnien/dziwnych krokow
              • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 13:51
                zaoszczedzone pieniadze obywatele wydadza sobie na przedszkole dla dzieci jakie chca , szkole, etcc.. z religia, bez religgii, z medyyna z ekonomia z czymkolwiek chca.. Panstwo to powinno g..no obchodzic.

Na skladowanie pieniedzy na przyszlosc - jak chca. Panstwo to g..no obchodzi.
                • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 14:12
                  To nie jest tak, że całą odpowiedzialność za rozwój młodego człowieka spada na rodziców. Tą drogą będziemy tylko powiekszali rozwarstwienie w społeczeństwie, a jego koszty przewyższą znacznie te niewielkie sumy wydane na zrównanie szans młodzieży na starcie.
                  • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:15
                    TYLKO rodzicow. Chcesz obarczyc listonosza o los swoich dzieci i sprawic, zeby byl wladny decudwania o nich?
                    • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 14:21
                      Oświata to sprawa całego społeczeństwa, bo ostatcznie mój sąsiad też zbierze owoce tego, jak wykształcone są moje dzieci, a ja jak jego.
                      • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:23
                        Slawetne "UDOWODNIJ"

Sorry, kolter, ale bzdury piszesz.

Oswiata moich dzieci, to TYLKO MOJA SPRAWA.
                        • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 14:38
                          tlenek_wegla napisał:

Oswiata moich dzieci, to TYLKO MOJA SPRAWA.

Przecież nikt nie robiłby zamachu na Twoje prawa do kształcenia Twoich dzieci wg Twoich wyobrażeń. To, że wszyscy otrzymaliby bezpłatnie podręczniki odczytujesz jako zagrożenie Twoich praw w tej dziedzinie?
                          • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:41
                            Tak. Kto by t podreczniki ukladal? Kto by decydowal o tresci?

Masz watpliwosci w sprawie podrecznikow do religii katolickiej obecnie, ale sam chcailbys wprowadzenia obostren dla wyznawcow Twojej religii i Twoich podrecznikow.

A ja mowie. Po co?

istotny =m powinen byc tylko Panstowy Egzamin. Jakosc, kubatura podrecznikwo bez zaczenia.
                            • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 14:50
                              Nie przesadzajmy. Zrobić jeden obowiazujacy dobry podręcznik do geografii, historii, czy fizyki, nie jest aż tak trudno, a potem zlecać jego drukowanie z minimalną marżą. Koszta produkcji takiego podrecznika spadłyby w porównaniu z tymi obecnie, co jeszcze bardziej ułatwiłoby wprowadzenie bezpłatności.
                              • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:52
                                A w czym to jest sprzeczne z moim postulatem o jEDNYM PANSTWOWYM EGZAMINIE?

Jeden egzamin, wiele podrecznikow, zaleznych od kupujacych - vel - rodzicow.

To rodzice beda wybierac najlepszypodrecznik, nie Ty jako komuszkowy urzednk, ktory zatwierdzil jedyny i sluszny,
                                • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 15:00
                                  Nie ma najlepszego podręcznika, wiec też próby wskazania takiego są z góry skazane na niepowodzenie. Zamiast więc wprowadzac na rynek niezliczoną ich liczbę by dawać ludziom iluzję wyboru, lepiej zrezygnowac z tej gry pozorów, by obnizyć koszta i progi dostępu dla ludzi niemajętnych.
                                  • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 17:27
                                    Alez ludzedi niemajetni maja wybor. Tak jak wszysscy.

Ty postulujesz, zeb jakies dziwne doplaty zrobic i zasponsorowac to innym.

Po co?
                                • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 15:12
                                  Egzaminy. Pierwszym powinna być matura (dla tych co dotrą), wcześniej żadnych. Przecież niczego one nie werifikują, może jedynie to, kogo stać na jakie korepetycje. Egzaminy nie są ważne, umiejętności każdego i tak zweryfikuje życie, czyli najczęściej sam rynek.
                                  • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 17:32
                                    Oczywiscie mowisz o "maturze' w wydaniu terazniejszym. To przeciez parodia. Ja mowie o egzaminie z wiedzy i z umiejetnosci.
                                    • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 19:23
                                      Ta dzisiejsza matura nie jest aż taka tragiczna, mogłaby w tej formie pozostać. Natomiast prawdziwego egzaminu z umiejętności, a potem wiedzy, nikt nie uniknie, to samo życie. Nie ma sensu sprawdzać, jak kto się do życia nadaje, bo co to ma dać?
                      • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:59
                        Skoro to decyzja spoleczenstwa, to pytaj sasiada, za kazdym razem, kiedy syn/corka odmawia wykonania polecenia.

Twoja sprawa.
                        • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 15:15
                          Nie przypominam sobie abym moim dzieciom wydawał polecenia. Ale co to ma wspólnego z moim postulatem bezpłatnych podręczników w szkole?
                          • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 17:33
                            Bezplatnych? Kto je zrobi?

Dobrze wiesz, ze nie ma czegos takiego jak bezplatne podreczniki, studia, sluzba zdrowia, przejazdy koleja etc.. KTOS musi za nie zaplacic.
                    • k_a_p_p_a Re: moje propozycje 05.08.13, 17:22
                      tlenek_wegla napisał:

> Chcesz obarczyc listonosza o los swoich dzieci i sprawic, zeby
                      > byl wladny decudwania o nich?

Nie. Chcę dać szansę dzieciom tam, gdzie ewidentnie rodzice sobie nie radzą. Wiesz jak trudno zerwać dziedziczenie biedy, alkoholizmu, patologii? Nie wystarczą strzeżone osiedla. Przyrost w rodzinach patologicznych jest wielokrotnie wyższy od średniej. Efekt statystyczny jest oczywisty.
                      • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 17:34
                        Zdoly+biedny = stypendium.

W czym rzecz?
                        • ka_p_pa Re: moje propozycje 05.08.13, 18:29

To nie wystarczy. Konieczny jest stały doping, wzorce, jakich nie ma, nie zna i być może nigdy nie pozna skazany na "tylko rodzice".
                          • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 19:15
                            Takie zycie. Ja nigdy nie mialem Ferrari od rodzicow tak jak Grycanka, i zawsze bylem skazany raczej na to co sam i to co rodzice mogli. Tak bylo od zawsze.
              • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 14:02
                Prywatyzacja szkół i przedszkoli niesie ze sobą ryzyko, że biedniejsi wybiorą szkoły (przedszkola) gorsze, tylko dlatego, że będą tańsze. Warunkiem zas silnego, wydajnego i zadowolonego społeczeństwa jest równość szans na starcie, zatem własnie w szkole (poprzedzonej przedszkolem).
                • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:12
                  Dlaczegos biedny, bos glupi, dlaczegos glpi, bos biedny.
                  • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 14:23
                    A to jest akurat argument za tym co ja postuluję.
                    • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:25
                      Dla zdolnych i biednych - stypendia. dla biednych i glupich - lopata.
                      • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 14:33
                        To niesprawiedliwe, żeby biedny musiał prezentować zdolności (ciekawe też jak miałby to robić - czy wystąpić w programie Mam Talent?) , aby móc się kształcić, a bogaty nie. Oczywiscie sprawiedliwość to rzecz względna, ale rażąca niesprawiedliwość i to już na życiowym starcie demoralizuje, a to prowadzi do strat, także wymiernych w pieniądzach. Wyrównywanie szans to nie jest jakaś komusza fanaberia, ale rzecz dla wszystkich bardzo opłacalna. Być może bogaci stracą 10%, ale średnio wszyscy zyskamy po 30% i dlatego warto.
                        • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:38
                          N iech wystartuje w programie mam biednych i glupich rodzicow.... i mi sie nalezy, bo TAK.
                • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:14
                  Piwi! Uwazasz, ze gosciu bez nog powinien miec fory poniewaz postanowil wystartowac w maratoie ze zdrowymi ludzmi wiec wladzapowinna mu zapewnic rowne taktowanie i zawiezc go pod sama mete smochodem... Szkoda

Jestes zwyklym komuszkiem.
                  • piwi77.0 Re: moje propozycje 05.08.13, 14:27
                    Maraton to hobby, tak jak łowiectwo, czy gra w brydża, można ale nie trzeba tego robić, żeby żyć, natomiast oświata to fundament przyszłej działalności ekonomicznej człowieka, a przed nią nie da się uciec. Dlatego nie robiłbym takich porównań.
                    Czy jestem komuchem? Pewnie trochę tak, ale co ma do rzeczy ten czy inny tytuł?
                    • tlenek_wegla Re: moje propozycje 05.08.13, 14:31
                      Dlatego w sprawie oswiaty proponuje egzaminy panstwowe.
                      Umiesz - zdajesz, nie umiesz - nie zdajesz
                      \\Bze wzgledu na to , czy konczyles KUL, czy szkole NERGALA.
    • karkowiak2plus Poczytałem Ciebie i Piwiego 05.08.13, 15:46
      I mam ambiwalentne uczucia.
      Skupiliście się (nie wiadomo czemu) na edukacji.
      Fakt-edukacja ważna jest.
      Ale zauważam,że kupczycie dziećmi.
      Nie ładnie.
      Ja uważam,że dzieci przede wszystkim należą (głupie określenie-ale to na potrzeby tego postu) do rodziców.
      Rodzice (przynajmniej ci świadomi) winni mieć decydujące zdanie o wykształceniu swych pociech. Jeśli kogoś nie stać na prywatną guwernantkę,to pozostaje szkoła państwowa,która da wykształcenie zgodne z linią PAŃSTWA.
      Taka szkoła powinna być darmowa i z darmowymi podręcznikami.
      Jeśli PAŃSTWO potrzebuje żołnierzy może kształcić w szkołach wojskowych,jeśli potrzebuje lekarzy,niech kształci w akademiach medycznych.
      A jeśli KOŚCIÓŁ chce kształcić na swoją modłę to niech zatrudni nauczycieli,a nie upycha swoich w MEN-ie na posadkach katechetów.

Nie mamy szkół przygotowujących do zawodu kierowcy TIR-a ,a jednak tacy są. Wiecie czemu? Bo mają imperatyw. Papiery na kierowcę kosztują...... I państwo nikogo tu nie dotuje.
      • piwi77.0 Re: Poczytałem Ciebie i Piwiego 05.08.13, 16:09
        karkowiak2plus napisał:

Nie mamy szkół przygotowujących do zawodu kierowcy TIR-a ,a jednak tacy są.

Bo też nie jest zadaniem szkoły uczeniem konkretnego zawodu, szkoła ma ułatwić rozwój młodego człowieka, przekazać młodemu człowiekowi to, co pozwoli mu uczestniczyć w życiu społecznym na prawach pełnowartosciowego członka. Natomiast, konkretnie, zawodowo, zrealizować musi się każdy sam, czy to idąc na naukę zawodu, na studia, robiąc zagraniczną praktykę w tym i owym, czy coś jeszcze.
        • karkowiak2plus Re: Poczytałem Ciebie i Piwiego 05.08.13, 16:24
          Ależ będę z Tobą polemizował.
          Zadaniem szkoły jest właśnie nauka nie tylko ponadczasowych dyrdymałów ,ale również i fachu. A zawód kierowcy tira jest właśnie tą profesją,która winna być pod szczególnym nadzorem.
          Przepisy Kodeksu Drogowego redaguje PAŃSTWO-tak?
          To niech jeszcze naucza tego na własny koszt.
          Prawda jest taka,że aby zostać kierowcą TIR-a należy posiąść wiedzę o niebo lepszą niż tą którą karmią na studiach licencjackich w Pułtusku.
          To w kwestii wiedzy...a przecież pozostają jeszcze umiejętności manualne.
          Nasze szkoły kształcą bystrych inaczej.
          I na takie nie ma sensu dawać złamanego grosza.
          • piwi77.0 Re: Poczytałem Ciebie i Piwiego 05.08.13, 16:40
            Ani kierowanie TIRem, ani studia w Pułtusku nie są sprawą państwowej oświaty. Ona ma zadbać, aby człowiek wiedział co zrobić, żeby sie zawodu nauczyć, w ogóle rozpoznać w sobie co chciałby w życiu robić, ale nie tylko to. Człowiek opuszczający szkołę ma umieć zakomunikować innym to co chciałby im przekazać, ma rozumiec komunikaty innych, rozumieć co się dookoła niego dzieje, umieć zrobić coś razem z innymi, krótko mówiąc stać się człowiekiem samodzielnym i jednocześnie umiejącym żyć we wspólnocie. To nie ma nic wspólnego z konkretnym fachem. Szkolnictwo zawodowe, czy wyższe wyłączyłbym z pod parasola oświaty. Oczywiscie, państwo powinno ustalać reguły gry i w tych dziedzinach, ale niekoniecznie brać to na swoje barki. Tym może zająć się już rynek.
        • mila2712 Re: Poczytałem Ciebie i Piwiego 05.08.13, 19:36
          mylisz się ...zadaniem szkoły jest nauka konkretnego zawodu ....
          zapomniałeś o szkołach zawodowych, technikach - przecież młody człowiek ma po nich wyuczony zawód ...
          • piwi77.0 Re: Poczytałem Ciebie i Piwiego 05.08.13, 19:45
            mila2712 napisała:

mylisz się ...zadaniem szkoły jest nauka konkretnego zawodu ....

To opcjonalne rozszerzenie pojęcia, jakim jest oświata, a nie jego ścisłe znaczenie. Zrównanie szans powinno dotyczyć jedynie szkolnictwa ogólnokształcącego, a czy ma być także rozszerzone na szkolnictwo zawodowe, tego nie wiem, nie zastanawiałem się nad tym. Generalnie, tak bez zastanowienia, chyba nie widzę takiego powodu. Ktoś, kto chce studiować, czy uczyć się jakiegoś fachu, dokonał wyboru i mam nadzieję, że uczynił to na jakiejś podstawie. Teraz niech przekona tego kto ma go dalej uczyć, że albo ma talent, albo go stać, albo jedno i drugie.
            • mila2712 Re: Poczytałem Ciebie i Piwiego 05.08.13, 19:50
              to jest cisłe znaczenie...szkoła zawodowa uczy zawodu ...kończysz ją masz zawód konec edukacji idziesz do pracy
    • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 19:39
      Kolego Tlenek
      to co proponujesz to jest dobrym rozwiazaniem ale tylko dla bogatych ...
      a urzedników możesz mieć głęboko w doopie, wieszać na nich psy itp ale bez nich państwo nie może funkcjonować

• karkowiak2plus Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 19:43
        Znam całą plejadę urzędników,których odejście ucieszy budżet i obywatela.
        • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 19:48
          tak oczywiście jest przerost zatrudnienia, jest mnóstwo niekompetentnych osób
          ale to dotyczy głównie powiatów, gmin

ps i mówię to ja urzednik
          • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:01
            Nie moja droga. To samo dotyczy wymiaru niesprawiedliwosci. Policjanci, wojewodowie, komendanci policji, SM, sedziowie i chory system sadownictwa, gdzi enie ma sprawiedliwosci prawdziwej, prawdy materialnej. Jest skazany i wyrok.
            • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:05
              może i tak ale w mniejszym stopniu
              • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:18
                W kazdym stopniu. Policjanci nagminie falszuja zeznania, uzgadniaja je ze soba za pozwoleniem sadu (zwlaszcza w sprawach, ktore tocza sie przeciwko nim samym, lub wymiarowi niesprwiedliwosci). Sedzia wspiera takie wysilki.

ZUS - wlasciwie widzi Cie tylko jako wielka skarbonke i karze za kazde minimalne odstepstwo od skomplikowanego systemu skladkowo-podatkowego. jezli jestes przedsiebiorca, winna jestes im 1000 PLN miesiecznie i juz.

US - podobnie.

Policja - nie sluzy obywatelom. Jest tylko formacja, ktora jest forma nacisku i ucisku. Karze, karze i karze. Zrob doswiadczsenie. Zadzwon o 24, ze pod blokiem bije sie grupa lysych karkow. i policz i le czasu bedziesz czekac na patrol Policji.

SM - bznesowa formacja wspomagajaca budrzety gmin. Znajdowani sa jedynie w polaczeniu z wideorejestratorami na obrzerzach miastczek i wsi.

Urzedy - petent to szkodnik. Zajmuje czas Paniom pijacym kawe.

Do tego wszechobecne podatki i oplaty. Za psa, za telewizor, VAT, akcyza na papierosy, na paliwo na energie, na samochody etc. Podatek akcyzowy w PL

Urzednik decyduje czy mozesz zbudowac dom na swojej ziemii, z czego masz zbudowac i coz nim zrobic. Urzednik decyduje kiedy masz poslac swoje dziecko do szkoly i czego ma sie uczyc. Urzednik decyduje jakie swiadczenia dostaniesz za przymusowo scianiety podatek. Urzednik decyduje jak masz zatrudnic pracownika.

Polska to kraj opresyjny, ktory jest wrogo nastawiony dla swoich obywateli. Podobnie inne kraje dupokratyczne. Ale mowimy o Polsce.

• mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:26
                  zgodzę się z Tobą co do ZUS i US ( państwo w państwie , inne urzedy też mają z nimi problem )

co do kawy w urzędzie ....jakże się mylisz :)
      • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 19:59
        Nie ma zakazu bycia bogatym. [u]rzednicy za to bardzo dobrze dbaja, zeby nikt oprocz kolesi bogatym nie byl.

Jest wiele przykladow od lokalnych szykan, kiedy to wojt obgradza zaklad nielubianego przedsiebiorcy znakami "zakaz ruchu" pojazdow do 3.5 t, kiedy to kontrole skarbowki trwaj a 3 lata i dluzej i wykanczaja prosperujace firmy etc...

Polska Urzednicza.

Dlatego nie zgodze sie z Toba. Bez urzednikow Polska rozkwitnie i wejdzie w zloty wiek. To rak toczacy nasze spoleczentwo.
        • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:09
          urzędnicy to aparat wykonawczy państwa ... jak bez nich ma ono funkcjonować ?

nie mierz wszystkich jedą miarą ... to niesprawiedliwe...są jeszcze w Polsce uczciwi rzetelni urzednicy ...wiem wyda Ci się to czystą abstrakcją..ale tak jest

mnie wiele rzeczy zaskakuje, wielokreotnie mam związane ręce, brak instrumentów ...ale czy to moja wina ? nie ja chcę wykonywać swoja pracę jak najlepiej ( dziwne co ?) a winę ponosi góra....jakże oderwana od rzeczywistości
          • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:20
            urzędnicy to aparat wykonawczy państwa ... jak bez nich ma ono funkcjonować ?

nORMALNIE. Ludzie generalnie sa za siebie odpowiedzialni i nie potrzebuja armii urzednikow do mowienia im w co maja robic kupe i gdzie chodzic spac, z kim i kiedy. Gdzie kupowac jedzenie, jak je sprzedawac, gdzie zbudowac dom, co zrobivc ze swoimi pieniedzmmi etc...

Urzednicy to szkodniki!
            • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:22
              nie
              muszą byc przepisy i ludzie, którzy dbają o to by były przestrzegane
              tak jest na całym świecie
              samowola doprowadziłaby do zagłady ...

• tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:28
                Otoz to.

Jestes typowym przykladem. Jak mozna zyc bez bata nad glowa. Musi byc bat i czlowiek nim wywijajacy. Jak inaczej bedzie wiadomo co robic?

Twoj przyklad jasno ilustruje o czym mowie.

masz juz tak wyprany mozg, ze w glowie Ci sie nie miesci, ze czlowiek moze zyc bez opieki urzednika i swietnie dawac sobie rade.

Panstwo powinno odpowiadac tylko za wojsko i Policje, ktore powinny byc ogolnokrajowe. Reszta jest zbedna.
                • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:33
                  nic podobnego ...
                  pastow nie jest w stanie normalnie funkcjonować bez urzędników ... i tylko tyle

to prosze opisz taki system

ps a Ty w labolatorium nie masz przełożopnych, procedur.... i kogoś kto daje Ci wytyczne ?
                  • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:34
                    państwo..... oczywiście
                    • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:42
                      Alez opisuje . wszystkie moje posty skladaja sie w takie Panstwo.

Minimum struktur, tylko te niezbedne: wojsko, policja, dyplomacja, sady

Minimum ingerencji urzednika w zycie obywatela. W Polsce szereg praw bedacych podwalina naszej Konstytucji stalo sie fikcja i odeszlo do lamusa.

1. domniemanie niewinnosci
                      2. chcacdmu nie dzieje sie krzywda
                      3. c nie jest zabronione jest dozwolone.

etc..

Teraz Panstwo chce regulowac niemal KAZDY aspekt zycia obywatela od kolyski po grob. To jest stan nienormalny.
                      • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 21:15
                        a podatki ?
                        i sposób podziału dochodów ?
                        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 21:36
                          Podatki, niestety narzuca nam Unia. 15% VAT. To wszystko. Powinny Pojsc na zaspokojenie potrzeb skromnego aparatu panstwowego i utrzymanie praw nabytych emerytow, oraz przyszlych emerytow ktorzy zostali okradzeni przez dzisiejsze ekipy (ZUS jest bankrutem i rokrocznie doplaca sie do niego 20 mld PLN).

Jezeli chodzi o dystrybucje to nie rozumiem. ja nie postuluje zadnego komunizmu. Nie ma zadnej dystrybucji. Kto nie pracuje, ten nie je i tyle. Kto pracuje duzo, je duzo. To cala dystrybucja.
                          • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 10:40
                            jak to wszystko .... a słuzba zdrowia, drogi, pomoc społeczna ?
                            wszystko do prywatyzacji ?

Tobie marzy sie dyktatura ...i państwo bez bidenych ludzi tak to nie działa
                            • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 17:17
                              > jak to wszystko .... a słuzba zdrowia, drogi, pomoc społeczna ?
                              > wszystko do prywatyzacji ?

Jaka pomoc spoleczna? Reszta do prywatyzacji. Prywatny wlasciciel zadba o swoja wlasnbosc lepiej niz urzednik.

> Tobie marzy sie dyktatura ...i państwo bez bidenych ludzi tak to nie działa

Marzy mi sie panstwo, ktore nie mowi mi gdzie mam zbudowac dom na swojej ziemii, z czego, do jakiej szkoly poslac dziecko i kiedy, co esc, kiedy, co wycinac, na co polowac, jak jezdzic.

Jestem odpowiedzialnym czlowiekiem i potrafie zyc samodzielnie. Nie potrzebuje urzednika do mowienia mi jak zyc.
                              • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 18:44
                                to niemozliwe.....zapanowałaby anarchia
                                • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:05
                                  haha!
                                  • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:09
                                    co Cię tak smieszy ?
                                    pragniesz niemozliwego,

pytanie pracujesz w labolatorium w prywatnej firmie ?
                                    • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:26
                                      w Panstwowym.
                                      • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:31
                                        I to jest dopiero cyrk.

Zeby robic badania musze pytac urzednika na jakim sprzecie moge, jakie odczynniki kupic, organizowac przetargi na srodki zwiazane z realizacja projektu, nie wspominajac o takich glupotach jak;

komputery, papier, drukarki, tonery, dlugopisy, zeszyty, drukowanie plakatow.. Praktycznie WSZYSTKO co robie przechodzi przez rece urzednika, ktory to zatwierdza lub nie. Jakby sie na tym znal!!!! To dopiero cudo.

Moj kolega z pokoju od 4 miesiecy pracuje na domowym laptopie, bo komputer sie zepsul i przetarg jeszcze nie rozstrzygniety. Ha!
                                        • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:59
                                          HA macie do dupy urzedników....
                                          my realizujemy zamówienia na bieżąco, działy merytoryczne składają zamówienia na sprzet do badań, odczynniki my zabiezpieczamy stronę finansową ( tak w dużym uproszczeniu )

nie wypowiadamy się w tematach merytorycznych

macie niezły bałagan
                                          • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 20:02
                                            Nie . Zgodnie z ustawa przetargi na sprzet komputerowy orhganizowane sa co 6 m-cy. wiec buja sie z zepsutym do kolejnego przetargu dla calego Instytutu.

To nie ja wymyslalem te procedury. To urzednicy.

My nie mamy zadnych urzednikow. Sa pracownicy administracji, ale to nie urzednicy.
                                          • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 20:06
                                            Przdstawiaja liste? A to ciekawe. od niedawna mozna zamawiac drobne sprzeciki i odczynniki bodajze do 20 000 EUR bez przetargu. W przeciwnym wypadku wymagane sa bodajze oferty z 3 firm. Wiec pewnie wasi naukowcy tez sarkaja, ze zamiast polimerazy SIGMA musza siedzie c i szukac 3 roznych ofert z rynku, jak wiadomo , ze wyniki i tak dobrze wychodza tylko na jednej. Wy dostajecie gotowa liste, ale to oni musza teqacic czas i szukac glupot.

Wczesniej musialem na kazdy drozszy odczynnik robic przetarg!!!!!!
                                            • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 21:03
                                              tak szukają najlepszych ofert ...przecież to oni się znają na sprzęcie nie ja
                                              ale o dziwo nikt nie narzeka ...
                                              między nami jest dobra współpraca
                                              • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:00
                                                To ja Ci zdradze na czym to polega. Oni dobrze wiedza co sie nadaje i maja upatrzony sprzet. Ale wymogiem jest przedstawienie 3 ofert. wiec spedzaja cenny czas na szukaniu 2 pozostalych, zeby wypadly blado, nieadekwatnie na tle tej upatrzonej, zebys Ty mogla zamowic to co chcieli od samego poczatku.

Nie latwiej byloby po prostu zamowic to co chcieli?
                                                • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:05
                                                  nie :)
                                                  nic podobnego ....
                  • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:39
                    MAM. Procedury w labie zwiazane sa generalnie z 2 glownymi zakresami mojego dzialania.

1. Procedury zwiazane z wykonaniem roboty (manuale) Nawet tutaj urzednik mowi mi jak mam trzymac pipete, jakiego sprzetu mam uzywac do PCR, bo on wie lepiej (przetargi). Absurd. O ile mowi mi to zef, ktory jest doswiadczony w dziedzinie i po prostu wie, ze tak bedzie lepiej, to urzednik powinien milczec.

1. Bezpieczenstwo - tutaj postepuje tak, zeby nie zrobic krzywdy sobie i wspolpracownikom. To procedury utworzone w sposob doswiadczalny przez praktykow. Oczywiscie roja sie od absurdow, ktore wcisneli tu urzednicy, ktorzymusza miec kontrole nawet nad czyms, na czym sie nie znaja
          • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:26
            Nie winie Ciebie osobiscie. Wskazuje, ze system jest chory. Sama to potwierdzasz.

Jednoczesnie uwazasz, ze bez choroby pacjent obejsc sie nie moze. Dlatego Polska zamienila sie w w Rzeczpospolita Urzednicza. To oni stanowia obywateli pierwszej kategorii tego kraju. Reszta jest dla nich dodatkiem.

• mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:30
              Tak system jest chory i wymaga wielu radyklanych zmian ...i przerost zatrudnienia nie jest tu najważniejszym problemem

czy urzednicy są obywatelami pierwszej kategorii .... nie są.....przynajmnie ci na dole nie ....
              my jestesmy od czarnej roboty

• tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:34
                Kazdy urzednik czuje sie lepszy od nieurzednika. To sa ludzie systemu. Pewnie jesli stana przeciwko systemowi, to szybciutko sie ich wymienia. Jednak nadal. O ile ida z systemem sa bezpieczni i maja w d.pie reszte.
                • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:37
                  nie każdy
                  ja szanuje innych ludzi....ich ciężką pracę także :)
                  • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:43
                    Ale procedurze sie nie przeciwstawisz i bezradnie mowisz.. System nie pozwala, albo prosze Pana/Pani takie sa procedury. nawet jesli sa bezduszene i nieludzkie.
                    • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 21:14
                      nie przeciwstawię....bo będzie postępowanie dyscyplinarne
                      • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 21:50
                        Za to kolezanki z pokoju, kierowniczki etc procedury nie obowiazuja i nieraz da sie nie jedno zrobic. Oto wlasnie Rzeczpospolita Urzednicza.
                        • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 10:43
                          mylisz sie obowiazują, im też grozi postępowanie dyscyplinarne
                          jako mila rozumiem innych, wspóółczuję im itp, jako urzędnik stosuję przepisy prawa....dlaczego mam brać odpowiedzialnośc na siebie, ponosić konsekwencje ?
                          • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 17:18
                            Daj spokoj. Znam takie znajome i znajomych urzednikow, ktorzy zalatwiaja co chca i kiedy chca.

Zasada jest prosta...

Biurwa, biurwie lba nie urwie.
                            • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 18:46
                              też znam.....ale to nie oznacza że wszyscy są tacy

tak można powiedzieć o każdej grupie zawodowej - Twojej także

nie dojdziemy do porozumienia
                              • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:25
                                W mojej akurat niewiele. Tutaj tez urzednik decyduje kto dostanie awans i w ile lat ma go zrobic- patrz ustawa o stopniach naukowych. Urzedik decyduje o punktacji czasopism naukowych, z ktorych liczy sie tzw. dorobek i np. krajowy periodyk wydawany TYLKO po polsku ma tyle samo punktow co NATURE, czy LANCET. Badan na boku nie moge robic, bo kasy nie mam nawet na te potrzebne. Wiec niby co mam zalatwiac?

Przepuszczenie slabego studenta, ktory nic nie mie? Alez tego wrecz sie wymaga!

• mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:53
                                  czyli pracujesz na uczelni - a to tez finansowane z budżetu ....teraz rozumiem Twą miłość do urzędników

• tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:56
                                    Polska Akademia Nauk
                                    • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 21:05
                                      :)
                                      to teraz Tlenku opowiadaj nad czym pracujesz ....
                                      • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:01
                                        Takie tam... Dlubanie w rzeczywistosci, biologii, naturze rzeczy.
                                        • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:07
                                          haha
                                          też się z Toba zgadzam .....tajemnica jakaś czy co ?
                                          no przecież jestem ciekawa ....nie bądź taki
                                          • karkowiak2plus I tak się skończy kluskami.... 06.08.13, 22:09
                                            Tak domniemywam
                                            • tlenek_wegla Re: I tak się skończy kluskami.... 06.08.13, 22:12
                                              Zadna tajemnica.

Biologia molekularna i modelowanie matematyczne owej.
                                              • karkowiak2plus Re: I tak się skończy kluskami.... 06.08.13, 22:24
                                                KLUSECZKA?
                                                • tlenek_wegla Re: I tak się skończy kluskami.... 06.08.13, 22:25
                                                  ? No przytylo sie troche w ciagu roku :/
                                            • mila2712 Re: I tak się skończy kluskami.... 06.08.13, 22:28
                                              nie :P
    • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:08
      Byc moze niepotrzebnie zaczalem narzekac na centrale i sprawe abonamentu.

DLatego moze rozszerze swoja mysl.

POlska jest chora. Na poziomie wladzy centralnej, totalnie oderwanej od rzeczywistosci, po wladze lokalana, ktorz w ta rzeczywistosc wlazi buciorami i depcze wg. wlasnego widzimisie.

Dotyczy to niemal kazdego aspektu rzycia. Polskie instytucje panstwowe zachowuja sie jak aparat opresyjny okupanta. Skarbowka, ZUS, Policja, Sady, Samorzady.. Wszyscy grabia pod siebie.Obywatel niestety jest w ciemnej d..pie. Jezeli obywatel ma duzo wolnego czasu i spora znajomosc prawa moze bawic sie hobbystycznie w dociekanie swoich praw. Reszta to olewa i godzi sie z tym, ze wladza rzadzi sie swoimi prawami i ludzie sa dla wladzy.
      • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:11
        no widzisz mylisz się....mój urząd jest dla człowieka....dbamy o jego zdrowie ( tak mozna w skrócie powiedzieć )
        nie zgarniamy wszystkiego dla siebie.....dbamy o Was
        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:21
          Pytane brzxmi - po co? Przeciez ten czlwiek sam moze o siebie zadbac. Jakis glupi jest? Zabiera sie mu kase i wmawia, ze urzednik zadba o niego lepiej (przy okazji o swoich znajomych i rodzine).

Brednie opowiadasz.
          • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:24
            chociażby po to byś nie umarł po tym jak zjesz coś co jest nieodpowiednio przetworzone lub zbadane

• tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:33
              Wybacz. Bzdury pleciesz. Jeszcze zaden urzednik nie ocalil mnie przed sraczka po zjedzeniu zlej wieprzowiny. Za to pamiec o tym pozwala mi unikac przybytku, w ktorym mi ja zaserwowano i ostrzegam wszystkich znajomych.

Zaden urzednik nie ocalil mojego zoladka przed pochlanianiem soli drogowej w wedlinach przez lata. Dopiero dziennikarze zrobili z tym porzadek.

Przypadki niewydolnosci Panstwa mozna mnozyc. Rzeczpospolita Urzednicza odwrocila sie tylem do obywatela. Ten jest jej niepotrzebny o ile daje sie golic z kasy. Jesli nie daje, rusza aparat opresji w postaci US, ZUS, Policji.

Polska umiera.
              • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:35
                jesz mięso ?
                jeśli tak to wybacz ale są ludzie, którzy dbaja o Twoje zdrowie

możesz zaprzeczać ale tak jest ...
                • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 20:44
                  Powiedz kto, moze zadzwonie. Ktoz moze dbac o moje zdrowie nie znajac mnie kompletnie.
                  • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 21:19
                    np lekarz weterynarii badający mieso w rzeźni, mieso dzika na włośnie, mleko w mleczarni -to są w momencie wykonywania czynności funkcjonariusze publiczni ....czytaj URZĘDNICY

nie trzeba kogoś znać by dbać o jego zdrowie .... tak jak np. strażak, lekarz
                    • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 05.08.13, 21:38
                      Widzisz. Mowiz o rzeczach zbednych. Jezeli przedsiebiorca bedzie chcial sprzedac mieso, to zadba, zeby bylo zdrowe. inaczej ludzie pochorowani pusciliby go w kapitalizmie z torbami. W socjalizmie urzednik mowi mi co mam jesc, jak badane, kiedy.

Dziwnym trafem soli drogowej nie wykryL ow troskliiwy wujo.
                      • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 10:48
                        oj Tlenku jakże sie mylisz ...
                        Przedsiębiorca nie ma tu nic do chcenia, owszem stara się o to by jego produkt końcowy był jak najlepszy ( ale często chodzi tylko o zysk a nie jakosć ) ale nie jest w stanie sam sprawdzić jakosci surowców / półproduktów. Bardzo łatwo o fałszerstwo....
                        I tu właśnie działają urzednicy ( przy pomocy przepisów ) - to jest ich rola...dbanie o bezpieczeństwo na poszczególnych etapach. Nie marginalizuj ich roli....

fakt soli drogowej nie wykryto ... afera goni aferę ..... tak mozna powiedziec o każdej dziedzinie zycia....
                        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 17:19
                          Bzdury, bzdury, bzdury.

Przedsiebiorca, jak chce zarobic, to pojdzie za klientami, ktorz glosuja portfelem.

teraz mamy rozne doplaty do wielu produktow i przedsiebiorcy maja gdizes ich jakosc. Bo urzednik sie wtracil.

W normalnym kraju to ludzie decyduja co kupowac i kiedy. Nie urzednicy.
                          • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:01
                            jestes uprzedzony ....ty nie widzisz człowieka ...tylko urzędnika ...i wszystkich oceniasz jednakowo
                            • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:21
                              W urzedzie widze urzednika... Czy to jest niepoprawne?

W Polsce pracuje coraz wiecej urzednikow

Tym samym liczba urzędników w Polsce sięgnęła już 443,1 tys!!!!!!!!!!!!!

Teraz zobacz jak wyglada ustawa o PIT, jak skomplikowane to jest. Dodaj CIT. Zobacz jak trudno zalozyc DG w Polsce. OD urzedniczego widzimisie zalezy niemal kazdy aspekt zycia obywatela. Zalozenie DG, nie wymagajacej koncesji lub pozwolenia trwa u nas. Miesiac minimum. A ile z tym formalnosci: CEIDG, US, ZUS, ewentualnie koncesje, licencje.

A teraz sprawdz liste DG objetych koncesja. Czego tu nie ma. Ponad 100 przykladow czego nie mozna robic bez zgody urzednika.

Dochodzi lista zawodow licencjonowanych.

Zgoda na budowe

Zgoda na nauke dziecka w domu

Zgoda na budowe wlasnej silowni witrowej przy domu

nakaz placenia na telewizje

Nakaz placenia na ubezpieczenie

nakaz , nakazem nakazy pogania. Polska to nie jest kraj dla zwyklych ludzi. To kraj dla urzednikow.

Zgoda na praiwe wszystko oprocz oddychania (chociaz oplate za to w niektorych miejscowosciach urzednicy pobieraja - tzw oplata klimatyczna)

Urzednicy juz nawet nie stosuja sie do prawa, ktore stanowi Sejm. Wymyslaja wlasne INTERPRETACJE!!!!!! To juz kuriozum. Komendanci Policji pisza wewnetrzne instrukcje stosowania prawa, wojewodowie, US, ZUS....

Ja jestem uprzedzony?! Kpisz ze mnie teraz.
                              • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:54
                                nie kpię....
                                to nie wina urzedników, że mamy takie przepisy
                                • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 20:00
                                  Prosze Cie....Wlasnie pisze, ze to oni tworza sobie wlasne instrukcje i dyrektywy nazywane INTERPRETACJAMI, lub ZARZADZENIAMI WEWNETRZNYMI, kotre z reguly firmuje szef lokalnej placowki urzedu (wojewoda, kierownik ZUS, US, komendant policji i inni). Osobna bajka sa sady, ktore robia co chca.

Wiele z nich jako dokumenty wewnetrzne nie trafia do BiP i teraz badz tu madry obywatelu.... Skandal!
                                  • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 21:10
                                    przepisy wewnetrzne wynikają z ustaw i rozporzadzeń i nie są do końca takim luźnym wytworem wyobraźni
                                    • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:02
                                      Taaa i wynika z nich, ze Kierownik jednostki ma prawo je tworzyc. I tyle. Wiec tworza.
                                      • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:06
                                        nie ma prawo ale musi ...
                        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:55
                          fakt soli drogowej nie wykryto ... afera goni aferę ..... tak mozna powiedziec
                          > o każdej dziedzinie zycia....

To oznacza, ze ci urzenicy nie zdali egzaminu. Nie marginalizuje ich. Sami sie marginalizuja poprzez swoj brak kompetencji i zachowawczy tryb bycia w urzedzie.

urzad istnieje, tylko po to, zeby urzenik mial co robic.

Nie po to, zeby uchronic obywatela przed slaba jakoscia produktow (trujace zabawki, sol drogowa, miod z antybiotykami etc), pomoc w trudnej chwili (Urzedy Pracy daja prace tylko swoim urzednikom), ulatwic zalatwienie spraw koniecznych (Urzad Skarbowy, ZUS, USC, etc...). We wszystkich tych instytucjach panem i wladca jest urzednik, ktory moze nawet bez konsekwencji zniszczyc firme o zasiegu krajowym... Przykladow wiele, wiec nie ma co deliberowac. Trzeba usunac szkodnika, a nie wzruszac ramionami i tlumaczyc, ze tak jest wszedzie. Co za glupi argument na akceptacje patologii.
                          • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 21:14
                            oj tam ....
                            urzędnicy mają kompetencje ale często są ograniczani w swoim działaniu przez durne, nieżyciowe przepisy czyż nie ?
        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:50
          Inspektor Sanitarny, a moze SANEPID?
    • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 17:25
      Oto lista ministerstw w II RP:

Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji (administracja publiczna; informatyzacja; łączność; wyznania religijne oraz mniejszości narodowe i etniczne)
      Ministerstwo Edukacji Narodowej (oświata i wychowanie)

Ministerstwo Finansów (budżet; finanse publiczne; instytucje finansowe)
      Ministerstwo Gospodarki (gospodarka)
      Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego (kultura i ochrona dziedzictwa narodowego)
      Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (nauka; szkolnictwo wyższe)

Ministerstwo Obrony Narodowej (obrona narodowa)
      Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej (praca; zabezpieczenie społeczne; rodzina)
      Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (rolnictwo; rozwój wsi; rynki rolne; rybołówstwo)
      Ministerstwo Rozwoju Regionalnego (rozwój regionalny)

Ministerstwo Skarbu Państwa (Skarb Państwa)
      Ministerstwo Sportu i Turystyki (kultura fizyczna; turystyka)
      Ministerstwo Spraw Wewnętrznych (sprawy wewnętrzne)
      Ministerstwo Spraw Zagranicznych (sprawy zagraniczne; członkostwo Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej)
      Ministerstwo Sprawiedliwości (sprawiedliwość)
      Ministerstwo Środowiska (gospodarka wodna; środowisko)
      Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej (budownictwo, lokalne planowanie i zagospodarowanie przestrzenne oraz mieszkalnictwo; gospodarka morska; transport)
      Ministerstwo Zdrowia (zdrowie)

Pogrubiono te zbedne....
      • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 17:25
        Chodzilo oczywiscie o III RP
      • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:04
        zaprawdę powiadam Ci to jest nierealne ....no chyba, że założysz partię polityczną i bedziesz o to z całych sił walczył
        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:36
          To jest realne. Tobie sie moze w glowie nie miesci, ale jak najbardziej realne.
        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:38
          Wyjasnij mi jakie niezbedne dla spoleczenstwa funkcje pelni taki minister sportu i jego sztab doradcow i caly urzad?

ZADNE.

Podobnie inne sztucznie utworzone funkcje wymienione powyzej.

Panstwo powinno zajac sie rzeczami NIEZBEDNYMI. Armia, Policja, Sady. Reszta lez w gestii obywateli i samorzadow.
          • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 19:56
            fakt część urzędów jest niepotrzebnych...ale Ty posunąłeś się za daleko w tych reformach
            • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 20:07
              Watpie. Z tych 20 zostawilbym tylko 4-5.
              • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 21:07
                ale Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostaje
                • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:03
                  Po co?
                  • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:08
                    oj chyba słaba kolacja była ....

bo pod to ministerstwo podlega mój urząd
                    • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:17
                      No i to jest konkretny powod. :P

Ale moim zdaniem nie dosyc istotny, zeby utrzymywac wydatki rzedu 300 mld PLN (za 2011 wynosil 310 mld PLN)

• mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:19
                        a jakże .....ja mam kredyt na budowę domu .....dziecko .....muszę się trzymać tej ciepłej posadki :)

nie martw się wyslemy połowę urzedasów na emeryturę
                        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:26
                          Wiecej 3/4 to minimum. Pamietaj. Z 20 ministerstw ostanie sie 5 maksimum.
    • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 20:08
      MIla... Milo sie z Toba rozmawia. Ale zauwaz, ze tylko my cos piszemy w tym watku.
      • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 21:12
        reszta wymiękła :)
        a to źle ?
        • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:09
          Chcialem wciagnac w dyskusje wieksza ilosc osob, poznac inne zdania. Ale wychodzi na to, ze takie sprawy malo ludzi obchodza. Lepiej klocic sie na temat tego kogo obraza in vitro.

Przerazajaca rzecz - ludzie nie interesuja sie, bo nie maja swojego zdania na dany temat ergo malo wiedza.

Kloca sie wiec zawziecie na pie...wate tematy, a sprawe ich wlasnych wolnosi olewaja.

Jak powiedzial Benjamin Franklin:

Freedom is not a gift bestowed upon us by other men, but a right that belongs to us by the laws of God and nature.

...oraz o wiele bardzizej znamienne:

They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither safety nor liberty.

Czyli:

Ci, korzy sa w stanie poswiecic wolnosc (znaczace wolnosci) do uzyskania tymczasowego bezpieczenstwa nie zaluguja na zadne z nich, ani wolnosc, ani bezpieczenstwo.
          • mila2712 Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:21
            chwila ...przecież wiele osób dyskutowało...

stawiam na to, że to dla nich nudny temat ....
            • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:27
              Dokladnie - 3.

1. Ja
              2. Ty
              3. Piwi
              • tlenek_wegla Re: QUo Vadis RP III 06.08.13, 22:28
                I jeszcze William Bonney (Billy Kid).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka