Dodaj do ulubionych

Nieuczciwe postępowanie najstarszego operatora

08.01.15, 08:37
Witam. Piszę trochę z żalu, trochę ku przestrodze.
Mam taki problem. Od wielu lat byłem klientem TPSA, potem bez pytania "przenieśli" mnie do Orange. W listopadzie 2013 r. rozstałem się z tą firmą, bo drogo a neostrada powolna i awaryjna.
Jakie było moje zdziwienie jak dostałem teraz list, że mam zapłacić karę umowną 900 zł za nie zwrócenie w terminie 14 dni modemu liveboox 2.0 i dekodera TV, z którego zresztą nigdy nie korzystałem.
W papierowej umowie nic nie pisali o konieczności zwrotu "sprzętu" po zakończeniu umowy i karach umownych.
Fakt, że się zgapiłem z tym zwrotem ale powinni chyba najpierw przypomnieć abym zwrócił a nie od razu kosmiczna kara.
Jak wcisnęli mi ten dekoder to inna historia.
Co mogę zrobić, bo 900 zł to ponad połowa mojej emerytury.
Nie płacić, to naślą komornika i konto w banku mi zablokuje albo coś podobnego.
Taka firma jak Orange ma zapewne dział windykacji i z nimi nie wygram w sądzie.
Na allegro taki zestaw kosztuje zaledwie 85 zł, więc skąd te 900 zł wzięli?
300 za liveboox, 600 za dekoder. Taki dekoder kosztuje w drogim sklepie 99 zł.
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 08.01.15, 08:57
      O ile Pan to mocno naglosni, byc moze sprawa
      zostanie zakonczona polubownie.

Sa na to nikle szanse, niestety.

Sposob infomowania i dzialania sa symptomatyczne. Klienci glosuja nogami.
      Tego rodzaju "kary" - niespodzianki sa typowym chwytem.

Nic dodac nic ujac, a innym ku przestrodze...
      • em_eryt Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 08.01.15, 09:13
        Trochę poczytałem na temat kar umownych i art. 385 z indeksem 3, pkt. 17 k.c. mówi, że "W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności: nakładają na konsumenta, który nie wykonał zobowiązania lub odstąpił od umowy, obowiązek zapłaty rażąco wygórowanej kary umownej lub odstępnego".
        Zatem muszę się odwołać a jeśli to nic nie da, to napisać do Rzecznika Praw Konsumenta.
        Kara jest co najmniej 10 x za wysoka w stosunku do wartości "sprzętu" za 85 zł..
        Z karty telewizyjnej ani dekodera w ogóle nie korzystałem, bo mamy "Cyfrowy Polsat" .
        Telewizję wcisnął telefonicznie mojej mało asertywnej żonie konsultant Orange, mówiąc, że to tylko 4 zł drożej a będzie szybszy internet i telewizja, nie poinformował, że umowa automatycznie się wydłuży o 2 lata.
        Potem przyjechał goniec i żona znów niepotrzebnie odebrała sprzęt, podpisując się. Umowa jest od lat na mnie.
        Nachalność Orange jest przerażająca, typowe naciąganie nieświadomego emeryta na kasę. Umowa w rzekomej promocji z karą umowną za jej zerwanie przed końcem.
        • volupte Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 08.01.15, 13:56
          Odwołanie to jedno ale oddaj im ten sprzet i miej pokwitowanie.
      • bimota Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 09.01.15, 18:01
        "Sa na to nikle szanse, niestety."

A CO TY MOZESZ O TYM WIEDZIEC...

A DO AUTORA: KTORA FIRMA JEST UCZCIWA... ?
    • adam111115 Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 08.01.15, 09:47
      Daleki jestem od bronienia firm bo mamią i wciskają, no ale z tego żyją.

Natomiast po cholerę w takim razie dajecie sobie wciskać, podpisujecie bez czytania, bierzecie od kuriera co daje i podpisujecie a potem do wszystkich pretensje tylko nie do siebie.

Tak samo było z Amber Gold, a potem wina Tuska bo naiwni i chciwi ludzie zostali oszukani
      • em_eryt Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 08.01.15, 10:41
        Oczywiście ma Pan trochę racji.
        Ale telefon stacjonarny to dziś narzędzie do wciskania emerytom różnego rodzaju "dobrodziejstw".
        Od zdrowotnych garnków za 4 tys zł, przez koce na reumatyzm, po "promocyjne" umowy z operatorami telekomunikacji. Mieliśmy po kilka telefonów dziennie. Dlatego zlikwidowałem w końcu.
        Myślę, że zdaje Pan sobie sprawę, że starszy człowiek może mieć ograniczone zdolności poznawcze i ofertę telefoniczną przyjmuje ufnie jako korzystną. Jak dziecko można powiedzieć.
        Umowa na papierze jest długa, pisana drobnym pismem i językiem prawniczym niezrozumiałym dla starszego klienta. A kurier stoi nad głową i ponagla zdezorientowaną kobietę, bo "spieszy się", podpisuj nie marudź.

Nie ma we mnie chciwości, jest oszczędność i teraz nieusfność.
        Teraz, "po szkodzie" już wiem, że zamiast za 130 zł miesięcznie, można mieć internet za 40 zł i szybszy a telefon też tańszy i nie trzeba płacić 36 zł za "utrzymanie linii" którą to w latach 90-tych musiałem sam zakopać koło domu, bo tak oszukała ówczesna Poczta, Telefon, Telegraf. Potem się okazało, że to firma miała wykopać rowki a nie klienci.

Dodam, że Orange stosuje też inne sposoby. Zadzwonił kurier, że nie ma sąsiada i żebym odebrał za niego przesyłkę za 1 zł. Po namowach już się zgodziłem ale on prosił abym podpisał nazwiskiem sąsiada. (sic) Pogoniłem grzecznie.
        Okazało się potem, że przyjęcie tzw. gratisu z złotówkę jest podpisaniem umowy na świadczenia telekomunikacyjne. I co Pan o tym sądzi?
        • adam111115 Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 08.01.15, 10:51
          Zadzwonił kurier, że nie ma sąsiada
          > i żebym odebrał za niego przesyłkę za 1 zł. Po namowach już się zgodziłem ale o
          > n prosił abym podpisał nazwiskiem sąsiada.

No cóż, wydaje mi się że to namawianie do popełnienia co najmniej wykroczenia i taka umowa byłaby z góry nieważna. AleAlerozumiem nerwy i kłopoty.

Co do Pana przypadku, do mnie zawsze matka czy siostra dzwonią i pytają co ja sądzę o tej czy innej wciskanej im ofercie. Może ma pan młodego sasiada, syna lub kogoś kto na przyszłość by prześwietlil takie oferty.

Co do sytuacji obecnej., popieram nagłośnienie tego, nic nie szkodzi takim firmom bardziej niż zły PR.
    • man_sapiens Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 08.01.15, 11:40
      Skontaktuj się z UOKiK www.uokik.gov.pl/index.php - może będą mogli ci pomóc. Są też miejscy i powiatowi rzecznicy konsumentów.
      • em_eryt Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 08.01.15, 12:20
        Dziękuję za pomoc.
    • volupte Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 08.01.15, 14:01
      Nie płać . Z tym komornikiem to nie taklie proste. Musza najpierw isć do sadu i uzyskac nakaz. Jesli uzyskaja to zaskarzasz i nie ma to mocy prawnej a idzie do zwykłego trybu sadowego co moze trwac miesiącami albo dłuzej i w sądzie wygrasz.
    • kot_mrau Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 09.01.15, 00:28
      "W papierowej umowie nic nie pisali o konieczności zwrotu "sprzętu" po zakończeniu umowy i karach umownych. Fakt, że się zgapiłem z tym zwrotem ale powinni chyba najpierw przypomnieć abym zwrócił a nie od razu kosmiczna kara.."

toż to sprzeczność

/kot śpi
      • em_eryt Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 09.01.15, 09:24
        Nie ma sprzeczności. O karach można przeczytać tylko w "Cenniku usług" na stronie internetowej Orange.
        Zatem nie wystarczy przeczytać kartek dostarczonych przez gońca i podpisać (ja nie podpisywałam zresztą). Trzeba wejść na ich www i przeczytać rozrzucone Regulaminy, Warunki, regulaminy promocji, regulaminy ofert okresowych itd..
        Również wypadałoby znać prawo handlowe i kodeks cywilny, które to ciągle się zmieniają.
        Właśnie czytam o nowych prawach konsumentów dotyczących zwrotów towarów. W sklepie mi tego nie powiedzą raczej.

• em_eryt karę anulowano 09.01.15, 17:17
      Po oddaniu sprzętu do salonu Orange udało się karę anulować.
      Dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie.
    • orange_ekspert Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 12.01.15, 09:38
      @em_eryt, jeśli zwrócisz sprzęt nota zostanie anulowana.
      • em_eryt Re: Nieuczciwe postępowanie najstarszego operator 12.01.15, 09:43
        A co by było gdyby moja żona zapłaciła te 900 zł kary, bo taki miała zamiar po otrzymaniu maila?
        Czy Orange by tę karę zwróciło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka